PDA

Pogledaj Punu Verziju : Holističke terapijeпричалица
22-08-2012, 10:21
Holizam i holističko isceljivanje, tj. holistička medicina vrsta je alternativne zdravstvene nege, koja objedinjuje celu osobu u procesu isceljivanja,telo,duh i životna sila/životna energija.

Holističko isceljivanje tj. holistička medicina u doslovnom je prevodu alternativna medicina ili nekonvencionalna medicina/prirodna medicina/energetska tj. biofrekvencijska medicina.
Holističko isceljivanje tj. holistička medicina neinvazivna je metoda,koja koristi isceljivanje prirodnim sredstvima u raznim oblicima, a sve kako bi se povratilo narušeno zdravlje.
Holistička medicina tj. holističko isceljivanje zasniva se na prirodnim neinvazivnim terapijama i sudelovanju tj. sklonostima obolele osobe prema određenim terapijskim metodama u procesu isceljivanja, ali uvijek sa naglaskom na terapijama koje isceljuju kompletnu osobu, a ne samo oboljeli organ.
Matrica svakog prirodnog isceljivanja govori, da kakva god bila vrsta oboljenja ili poremećaja, uvek strada kompletni organizam i ne može doći do potpunog isceljenja bez tretiranja kompletnog organizma.

Upravo zbog načina i pristupa isceljivanju kompletnog čovjeka, dakle cielog organizma i prirodnih terapija koje koristi, alternativna medicina/nekonvencionalna medicina/prirodna medicina naziva se još i holističko isceljivanje tj. holistička medicina.
Iscelitelj preporuči terapije kojima će se služiti u postupku isceljivanja, naravno isceljivanje zavisi od vrste i težine oboljenja, a obolela osoba može izraziti svoju sklonost podvrgavanju određenim terapijskim i isceliteljskim disciplinama, kojima se služi izabrani iscelitelj za isceljivanje oboljenja.

Terapije koje holistička medicina i holističko isceljivanje prakticira jesu: sve vrste energetske tj. biofrekvencijske medicine, pranoterapija ili isceljivanje pranom (http://web.vip.hr/iscjelitelj.zdenko.vip/pranoterapija.html), bioenergija-bioterapija (http://web.vip.hr/iscjelitelj.zdenko.vip/bioenergija-bioterapija.html), duhovno isceljivanje, šamanizam, qigong, psihokineza i psihokinetička kirurgija, reiki isceljivanje, isceljivanje aure (http://web.vip.hr/iscjelitelj.zdenko.vip/aura_i_cakre.html), balansiranje čakri (http://web.vip.hr/iscjelitelj.zdenko.vip/aura_i_cakre.html), terapije bojama, terapije zvukom, terapije svetlom, terapije suncem, terapije ozonom, ayurveda, terapije vodom, shivambu kalpa terapije, lekovito bilje i njegovi pripravci (http://web.vip.hr/iscjelitelj.zdenko.vip/bilje.html), vitamini i minerali (http://web.vip.hr/iscjelitelj.zdenko.vip/vitamini_i_minerali.html), kreme, masti, tinkture, oblozi, prehrana (http://web.vip.hr/iscjelitelj.zdenko.vip/prehrana.html), razne zdravstvene dijete i postovi (http://web.vip.hr/iscjelitelj.zdenko.vip/prehrana.html), meditacija (http://web.vip.hr/iscjelitelj.zdenko.vip/meditacija.html), vežbe vizualizacije i samopomoći, tehnike disanja, joga (http://web.vip.hr/iscjelitelj.zdenko.vip/solarna_yoga.html), različite vrste masaža,... te još celi spektar terapijskih metoda učinkovitih po ljudsko zdravlje.

причалица
22-08-2012, 10:28
Art terapija slikom

Nacrtajte svoju podsvest - razumećete bolje svoja osećanja.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/9/d/9d3e1e9041ee38b1e440097f1abe3d17_articlemain.jpg

Vizualne art terapije koriste proces stvaranja i maštu kao sredstvo simboličke komunikacije za oslobađanje emocija i unutrašnjih konflikata. Kroz upotrebu ovih umetničkih alata, cilj ovakvog pristupa je da se pacijentima omogući emotivno i mentalno olakšanje kroz kreativno ispoljavanje misli, čime bolje razumeju sebe i svoje emocije. Bukvalno - vi crtate svoju podsvest.
Pacijenti u art terapiji nisu svesni da kroz taj kreativni proces izražavaju svoje misli i osećanja. Tek kada na papir prenesu sliku, mogu da razgovaraju o svojim osećanjima i konfliktima. U komunikaciji sa art terapeutom klijent uči da razume i interpretira svoje slike a ponekad i da govori o njima, kao što su problemi u porodici, depresija i drugi razlozi koji stvaraju patnju a ispoljavaju se kroz umetnički izraz. U likovni proces kao sklop art terapije spada svaki oblik likovnog izražavanja: kidanje i gužvanje papira, sečenje, bušenje, prskanje boje, slikanje stopalima ili prstima, pravljenje predmeta, modeliranje u glini, testu ili plastelinu, sastavljanje kolaža i slično.
U studiji iz 2007. godine objavljenoj u Psycho-Oncology otkriveno je da su nedeljnim sesijama art terapije smanjeni depresija i umor kod pacijenata obolelih od kancera koji su primali hemoterapiju. Takođe, u studiji objavljenoj 2009. godine u American Journal of Public Health otkriveno je da su grupe pacijenata koje su bile podvrgnute art terapiji pokazale znatno poboljašnje kliničke slike u smislu boljih vitalnih znakova, smanjenom nivou kortizola koji se povezuje sa stresom i manjom upotrebom pilula za spavanje. U vizualne vidove art terapije spadaju crtanje, vajanje, slikanje.

Uradite sami
Uvek je korisno da najpre donesete odluku. Danas ću koristiti četkice, ili danas ću crtati flomasterima, a onda ću izabrati temu. Šta osećam? Da li je to anksioznost? Zamislite boju koja oslikava vašu anksioznost i stvorite sliku ili kompoziciju za tu određenu boju. Možda ćete bolje razumeti svoja osećanja, a samim tim ćete se možda osloboditi napetosti.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/art-terapija-slikom

причалица
22-08-2012, 10:30
Blagotvorna terapija plesom

Oslobodite razum od reči i prepustite se ritmu srca jer mu kucanje omogućava da postigne sklad s drugim, većim ritmovima.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/3/5/355ac4b98173d9c73c2913b3ee944e0d_articlemain.jpg

Terapija plesom i pokretom objedinjuje telo i um koristeći pokret za bolji fizički i emotivni razvoj. Usmerena na svest o svom telu, terapija plesom dozvoljava pacijentima da koriste maštu i pokret za razvoj samopouzdanja, intuicije i samotkrića. Ova terapija utiče i na ritam disanja, pokreta tela, posturu i um, i može da stvori osećaj blagostanja. U osnovi ove terapije postoje tri koncepta:

govor tela i pokret su međusobno povezani i reflektuju psihološku situaciju individue (pokret oslikava ličnost)
pokret je komunikacija (veza između terapeuta i klijenta podržava i omogućava promene)
u umetničkom iskustvu postoji terapeutska vrednost (značajne promene se dešavaju na nivou pokreta koje utiču na sveopšte funkcionisanje).
Svaka osoba počinje terapiju plesom/pokretom noseći breme lične istorije, osobina ličnosti, sa svim manama i vrlinama i izazovima. Zadatak terapeuta je da inkorporira različite stilove plesa i pokreta, tehnike disanja, muziku, opremu (lopte, marame, trake) kako bi se olakašao proces lečenja. Nije potrebno prethodno iskustvo u igranju ili poznavanje plesnih tehnika. Ples postaje veza koju uspostavljamo sa sobom i drugima oko nas.
Ples i pokret omogućavaju osobama da se izraze i povežu sa svojim umom. Ideja da se krećemo kroz prostor koristeći različite pokrete i grupe mišića je jedinstvena za ovu umetničku formu. Još jedna prednost plesa je u zahtevu da se koriste pokreti istezanja za razliku od fleksionih pokreta koje koristimo svakodnevno, kao što je sedenje. Kao i za ostale vidove umetničke terapije, i za terapiju plesom i pokretom nije potrebno prethodno poznavanje plesnih veština jer je naglasak na pokretima koji bujaju iz unutrašnjosti, a ples i muzika podstiču da ono što je potisnuto dospe na površinu, da nesvesno postane svesno.
Prema studiji objavljenoj 2005. godine u Cancer Nursing otkriveno je da su, nakon terapije plesom od 12 nedelja, pacijentkinje koje su preživele rak značajno poboljšale sliku o svom telu i samopouzdanje, pored boljeg opsega pokreta koji su razvile. U terapiji plesom pacijenti dobijaju priliku da vežbaju, smanjujući tenziju mišića i poboljšavajući funkcije sistema u telu, kao što su sistem krvnih sudova, respira*torni, skeletni i muskularni sistem, što ima pozitivan efekat i na fizičko i mentalno zdravlje. U studiji objavljenoj 2005. godine u Asian Pacific Journal of Cancer Prevention otkriveno je da fizički pokret, posebno ostvaren u ritmu i kroz ples, može da poveća nivo endofrina u mozgu, čime se stvara osećaj blagostanja.

Uradite sami
Većina nas je doživela momenat kada pusti omiljenu muziku, pleše i peva iz dubine bića, kada oseti da se raspoloženje samo popravlja... To je veoma oslobađajuće. Za bolje rezultate usmerite se na sadašnji trenutak i kontrolišite disanje. Zažmurite i na kratko vizuali*zujte svoje telo. Gde najviše osećate da se gomilaju stres i anksioznost? Ako je tenzija u ramenima, pomerajte lagano taj deo tela i mirno udišite i izdišite. Zamislite kako biste se osećali kada bi tenzija sa svakim izdisajem odlazila od vas. Pomislite kako biste svakog dana mogli da osećate rasterećenje uz takve aktivnosti. Oslobodite razum od reči i prepustite se ritmu srca jer mu kucanje omogućava da postigne sklad s drugim većim ritmovima.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/blagotvorna-terapija-plesom

причалица
22-08-2012, 10:33
Feldenkrajsov metod za komfor u svom teluU telu se nalazi i rešenje za bol.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/8/c/8c89773bf944958ddce8747690ac7d0f_articlemain.jpg

Na zidu Feldenkrajsovog Instituta stoji natpis: "Ne tražite savet za komfor i bolji život van sopstvenog tela." Naučnik i atleta Moše Feldenkrajs sam je izlečio sopstveno telo nakon niza povreda kolena a zatim razvio metod edukacije koji otkiva kako nervni sistem uči i organizuje informacije. Metoda pokušaja i pogrešaka u otkrivanju novih načina kretanja nije samo pristup otkrivanju problema, već trening koji vas uči da obraćate pažnju na senzorni feedback tela.
Metod je baziran na uspore*nim, nežnim pokretima, verbalnim direkcijama i laganom dodiru kojim se povećava raspon i lakoća pokreta i širi svesnost o telu. Njime se zapravo kroz suptilnije i nežnije kretanje reprogramira pokret u mozgu. Efektan je u lečenju ozbiljnih poremećaja nervnog sistema ali i za uklanjanje hroničnih bolova, nelagodnosti ili ukočenosti vrata, leđa, zglobova.
Prema ovom metodu, mi možda na nepovoljan i nepravilan način koristimo svoje telo, čime dovodimo do stvaranja problema i bolova. Učenjem tela da pravi pravilne pokrete, oni postaju lakši, fluidniji i dopuštaju energiji da slobodno protiče kroz telo. Zapravo, pokret je navika. Kada radite nov pokret, vaš nervni sistem alarmira: "To mi nije poznato! Ne čini to!" Toliko je jaka moć navike.
Feldenkrajsov metod se praktikuje na dva načina: u vidu individualnih tretmana pod nazivom Funkcionalna integracija (FI) i grupnih časova kao Svesnost kroz pokret (SKP). Tokom SKP polaznik usmerava svoju pažnju na serije malih pokreta koje profesor od njega traži, dok u FI-i profesor rukama vodi učenika kroz slične pokrete. Pomo*ću Feldenkrajsove metode telo se uči novim pokretima i uklanja stare navike – tako je jednostavno, a tako delotvorno.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/feldenkrajsov-metod-za-komfor-u-svom-telu

причалица
22-08-2012, 10:44
Ublažavanje bolova Aleksanderovom tehnikomAko odmorimo mozak, isključimo se i posvetimo pravilnom držanju i upravljanju sopstvenim telom, možda ćemo moći da otkrijemo šta nas to stalno žulja.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/8/9/894e467eab92f6fc4309c98565a45602_articlemain.jpg

Sticanjem znanja o svetu koji nas okružuje poneka*d zaboravljamo ono što leži u nama prirodno a iz dana u dan se potisku*je novim informacijama. Nekada treba dozvoliti telu da se oslobodi koma*ndi mozga da bi se podsetilo na zdravlje i blagostanje.
Australijski glumac F. M. Aleksander je razvio svoj metod izlečenja proučavajući sopstveno telo i njegove sposobnosti obnavljanja nakon što je izgubio glas. Tokom borbe da se oporavi, uvideo je da ne može da promeni pogrešne navike tako što će raditi nešto drugo umesto njih, već je morao da zaustaviti svoje reakcije sa ciljem da dozvoli sebi neki novi vid reagovanja. To je značilo da treba da donese svesnu odluku da se odupre naviknutim, najčešće štetnim reakcijama, i prepusti se spontanoj, prirodnoj, obično najboljoj reakciji.
Njegova tehnika je psiho-fizički proces re-edukacije: inhibicijom automatskih, naviknutih reakcija, omogućavamo eliminaciju starih navika i pogrešnu upotrebu tela a kroz pouzdanije čulno razumevanje idemo napred u smeru odgovarajućeg, nama svrsishodnijeg, korišćenja tela. Jedan deo se odnosi na poboljšanje procesa disanja kao kod joge, oslanja se na dodir kao način komunikacije tokom učenja, kao u masaži, i u mnogome doprinosi aktiviranju prirodnih procesa isceljiva*nja. Na privatnim sesijama se sedi, stoji i hoda, a Aleksander praktikuje nežni dodir i verbalne instrukcije da bi klijentima pomogao da identifikuju i promene loše navike u kretanju i položajima tela koji dovode do ograničenja pokreta i nelagodnosti.
Ova tehnika dodatno brine o ravni glave, vrata i torzoa i posebno je korisna za ublažavanje bolova u leđima, protiv glavobolja, česte ukočenosti i drugih problema uzrokovanih lošim držanjem tela i preteranim stresom. Terapeut dodirom ispituje tačke na telu i verbalno daje instrukcije klijentu kakve položaje da zauzme. U osnovi ove tehnike ne leži pitanje šta radimo, već kako to radimo.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/ublazavanje-bolova-aleksanderovom-tehnikom

причалица
22-08-2012, 15:14
Plutam znači postojim


Jedan sat proveden u bazenu za plutanje zamenjuje četiri sata sna.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/6/2/62ebe6b5e0b6e9af731ee65075d08a60_articlemain.jpg

Terapija plutanjem koristi metodu lišavanja čula dok se osoba nalazi u sobi ili bazenu za plutanje. Rezultati istraživanja govore da ovakav vid terapije ima izvrstan učinak na oslobađanje tela od bola, smanjenje stresa kao i da pospešuje razmišljanje celim mozgom.
Terapija lišavanja čula zapravo pokušava da produbi nivo opuštanja što dovodi do boljitka kod mnogih tegoba. Jedan sat proveden u bazenu za plutanje zamenjuje četiri sata sna. U okruženju koje je oslobođeno gravitacije telo samo uspostavlja ravnotežu i leči se dok su sva čula u potpunom mirovanju.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/plutam-znaci-postojim

причалица
22-08-2012, 15:16
Tai či za bolji sanSpavajte duže i mirnije zahvaljujući "meditaciji u pokretu".

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/2/e/2e795b27f36db4b49b02b7e85cbcc3f7_articlemain.jpg

Poreklom iz Kine, gde je nastao kao oblik borbene veštine, tai či čuan, ili samo tai či, u bukvalnom prevodu znači "vrhovna nadmoćna pesnica". Često ga nazivaju "meditacija u pokretu" jer osobe koje ga upražnjavaju, polako i nežno kreću svoje telo, istovremeno duboko dišući i održavajući samosvest, kao kod meditacije. Izučavanje tai čija se fokusira na tri njegove glavne oblasti, zdravlje, meditaciju i borbenu veštinu.
"Zdravstveni" efekti se svode na uklanjanje uticaja stresa na telo i duh, "meditacija" se koristi za postizanje fokusa i smirenja neophodnih za upražnjavanje tai čija, dok "borbeni aspekt" podrazumeva njegovu upotrebu u samoodbrani. Kombinovanje fizičkih i psiholoških efekata tai čija dokazano ima korisne efekte na zdravlje osoba koje ga redovno upražnjavaju.
Istraživači sa UCLA su 2008. u časopisu Sleep objavili da tai či poboljšava kvalitet sna kod starijih odraslih osoba koje su prethodno imale umerene probleme sa spavanjem. U poređenju sa kontrolnom grupom, pokazalo je istraživanje, osobe koje su učestvovale u 16-nedeljnom kursu tai čija doživele su značajno poboljšanje u vidu dužih perioda sna bez prekida i mirnijeg sna.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/tai-ci-za-bolji-san

причалица
22-08-2012, 15:16
Lepota prirodnog porođajaJedinstveno i čudesno iskustvo porođaja za svaku ženu može da bude još intenzivnije i potpuno ispunjavajuće ako se porađa prirodno.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/1/7/17d1746a56f3f394e52e9df3f656744a_articlemain.jpg

Često smo svedoci priča mnogih porodilja da je porođaj bio težak, da su se osećale kao da su "na traci", da im nije bila posvećena dovoljna pažnja. Kod nas je još uvek nedovoljno poznato šta je to prirodni porođaj. Reklo bi se "Ima li čega prirodnijeg od porođaja?", i pitate se kako to za porođaj vezujemo termin "prirodan". U današnje vreme većina ne živi u skladu sa prirodom i prirodnim zakonima. Ne slušamo više svoje instinkte, povinujemo se kojekakvim nametnutim pravilima i propisima i slepo ih pratimo. I sve ovo se dešava već od samog rođenja.
Doktor Mišel Oden, ginekolog koji ima pola veka radnog iskustva, poznat je po humanizaciji porođaja, odnosno po tome što je u ginekološku praksu uveo prirodan porođaj. Tokom svoje bogate prakse on je utvrdio da je u porođaju najvažnije poštovati potrebe porodilje, a to su pre svega potrebe da ne bude posmatrana i da se oseća sigurno. On takođe smatra da je neophodno stvoriti određene uslove u kojima će žena biti potpuno opuštena i samim tim u mogućnosti da sluša svoje telo, da se oslobodi straha (koji je najveći "neprijatelj" u svim životnim situacijama pa i u porođaju) i da se tokom porođaja pre svega osloni sama na sebe, na svoj unutrašnji glas, svoje snage, svoje instinkte. Osim toga, doktor Oden je zaslužan za uvođenje porođaja u vodi, za uvođenje kućne atmosfere u porodilišta i podoja u prvom satu po rođenju.
Doktor Oden je u maloj bolnici u Pitivijeu, u Francuskoj, imao priliku da razvije nov pristup porođaju. On je kao hirurg bio nadležan za opštu hirurgiju u državnoj bolnici, a to je podrazumevalo i nadgledanje malog porodilišta u okviru bolnice. Pošto nije imao iskustva u akušerstvu, bio je otvoren da uči od drugih ginekologa i babica. Ono što ga je na samom početku iznenadilo bila je činjenica da su starija i mlađa babica, koje su se školovale u različitim periodima, imale sasvim različito znanje i tehnike koje su primenjivale u pomaganju porodiljama. Takođe, jednom prilikom je prisustvovao trenutku kada je na zaprepašćenje svih prisutnih novorođenče samo nekoliko trenutaka nakon rođenja našlo majčinu bradavicu i počelo da sisa. Ovo ga je podstaklo da bolje razmisli o tome koliko je ispravna praksa da se beba uzima od majke odmah nakon porođaja kako bi se izvagala, izmerila i pregledala. Bilo je toliko očigledno da su i majka i beba potpuno uživale u tom prvom zagrljaju, i samim tim se kao potpuno prirodno nametalo da bebu i majku ne treba odmah razdvajati.
Takođe, doktor Oden je primetio i mnoge druge nelogičnosti. Na primer, tokom porođaja u većini bolnica doktor je figura na koju se svi oslanjaju, porodilja je tu samo da sluša šta joj se kaže. S druge strane, rođenje deteta je za majke, ali i njihove muževe koji su prisustvovali porođaju, bilo intenzivno, intimno, sveobuhvatno iskustvo. Iskustvo u kom je medicinsko osoblje, prema mišljenju doktora Odena tu samo da pomogne, da im se nađe i koje ima zadatak da se što manje meša.
Godinama je doktor Oden radio na tome da sazna šta doprinosi tome da se žene što više opuste, da uživaju u svom porođaju i da ga pamte kao jedinstveno i neponovljivo iskustvo. Došao je do zaključka da je neophodno da okruženje u kom se žena porađa bude prijateljsko, da prostorija bude topla i zamračena, da žena tokom trudova može slobodno da se kreće, a što manje da leži, da se porađa u čučećem položaju i da se nakon porođaja majka i beba ne razdvajaju.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/lepota-prirodnog-porodaja

причалица
22-08-2012, 15:19
Mineralna so za bolji imunitetGvožđe je neophodno za odbranu organizma od infekcija.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/7/0/702637b87251e087e4bb7e8e2d1031d4_articlemain.jpg

Mineralna so Nr. 4 - Ferrum Phosphoricum, odnosno gvožđe (Ferrum) neophodno je za odbranu od infekcija, a nalazi se u krvi, u ćelijama mišića, crevima. Ferrum phosphoricum je najvažniji lek u prvoj fazi upale, dobar je kao prva pomoć kod iznenadnih, akutnih bolesti, povišene temperature do 38,5°C, kod bolova i rana, krvarenja, kao i kod dečijih bolesti. Pomaže i kod anemije, umora, grceva, reumatskih bolova. To je so koja štiti i povećava imunitet i koristi se u prvom stadijumu svih upala. Takođe, pomaže kod lakših povreda, kod opekotina prvog stepena (na primer od sunca), kod poremećaja koncentracije i slabog pamćenja, kod loše cirkulacije sa hladnim nogama i rukama, kod kijavice, kašlja, ali i kod proliva i gastritisa.
Ferrum phosphoricum je veoma važan za čvrstinu i elasticitet kose i noktiju jer učestvuje u sintezi kolagena, a kolagen treba organizmu i za izgradnju kostiju, zglobova, kože i krvnih sudova. Ferrum phosphoricum deluje brzo i uspešno kod povreda jer smanjuje bolove i zaustavlja krvarenje. Neophodan je i za odbranu od infekcija. Koristi se na početku svih infekcija koje prati povišena telesna temperatura. Njegovo dejstvo ne potiskuje temperaturu već organizmu daje snagu da razgradi supstance koje su dovele do temperature.
Ova so je dobra i za tužne ljude, koji se boje ili pate od depresije, koji su nemirni ili ne mogu da spavaju. Pomaže kod konfrontacija ne samo sa spoljašnjim svetom nego i na unutrašnjem planu. Preporučena potencija je D12 za akutne bolesti, a D6 kod anemije i hroničnih bolesti.
Savet: kod površinskih povreda koje nisu preduboke, staviti tabletu na ranu (laktoza u tabletama deluje dezinfekciono, a Ferrum phosphoricum zaustavlja krvarenje).

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/mineralna-so-za-bolji-imunitet

причалица
22-08-2012, 15:20
Konji leče i telo i dušuTerapijsko jahanje je najefikasnije kod dece.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/7/1/714b5050ca3e39a50591f2402e192f00_articlemain.jpg

Terapijsko jahanje je forma fizikalne terapije za pojedince sa fizičkim i emocionalnim tegobama. Suštinski predstavlja jedinstvenu kombinaciju edukacije, sporta i rekreacije. Terapijsko jahanje je najefikasnije kod dece, s obzirom na nivo mentalnog, fizičkog i socijalnog razvoja, ali se može sprovoditi u svim starosnim grupama. Hipoterapija podrazumeva korišćenje konja kao terapijsko sredstvo od strane fizioterapeuta u cilju popravljanja funkcija pojedinca.
Formiranje udruženja proisteklo je iz potrebe da se terapijsko jahanje uvede u redovne programe zbrinjavanja osoba sa invaliditetom. Više o terapijskom jahanju i udruženju možete naći nawww.hipotens.com (http://www.hipotens.com/).

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/konji-lece-i-telo-i-dusu

причалица
22-08-2012, 15:21
Verujte svom teluMozak direktno utiče na svaku funkciju u organizmu: krvni pritisak, otkucaje srca, imuni sistem, hormone.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/d/d/ddb23ba9381d57e61d4d2b2b520ddb5f_articlemain.jpg

U vreme kada se pojedinačna i kolektivna svest sve više bude, kada se ljudi okreću radu na sebi, duhovnom i psihičkom rastu i razvoju, sve je više onih koji odlaze na psihoterapiju. Jedan od interesantnih a manje poznatih pravaca je telesna psihoterapija. Za razliku od standardne psihoterapije, ovo je holistički pristup gde se velika pažnja posvećuje ne samo psihi već i telu. Koriste se tehnike disanja, pokreta, dodira, koje imaju za cilj uspostavljanje integracije tela i psihe, što vodi psihološkom rastu i razvoju, dubljem kontaktu sa emocijama i jačanju samopouzdanja. Telesna psihoterapija insistira na suštinskoj povezanosti svih psiho-telesnih procesa i na tome da oni podjednako doprinose funkcionalnosti ličnosti.
U svetu je veoma tražena zbog svog specifičnog pristupa koji spaja um i telo, a i kod nas je sve popularnija. Smatra se jednim od najdubljih psihoterapeutskih pristupa zbog kojih uspešno rešava najrazličitije vrste problema.
U našoj zemlji postoji posebna postdiplomska škola telesne psihoterapije koja se zove telesno-psihoterapeutska sinteza ili skraćeno, TePsinteza. Osnivač škole TePsinteza je dr sci. Ljiljana Klisić, koja nam je zajedno sa koleginicom Anjom Đorđević, andragogom, dala odgovore na osnovna pitanja o ovoj vrsti psihoterapije.
Koje su razlike između psihoterapije i telesne psihoterapije? Kako izgleda seansa, po čemu se ona razlikuje od standarne psihoterapeutske seanse?Prednost koju telesna psihoterapija ima nad ostalim vrstama psihoterapije je što se sve ostale vrste psihoterapije zadržavaju samo na priči. Psihoterapeut je uglavnom pasivan a klijent priča o problemu. Često prođe mnogo godina u toj priči pa se problem ne reši. Nije retko ni da tom pričom klijent beži od pravog problema. U telesnoj psihoterapiji je, međutim, drugačija situacija. I psihoterapeut i klijent su veoma aktivni i kombinacijom raznovrsnih verbalnih i telesnih tehnika, proces isceljenja ide mnogo brže.
Mnogo lakše se dođe do uzroka problema jer nema bežanja u razgovor, nema beskrajnog vrtenja u krug. Naše telo ne laže iako um često voli da zavarava i sam sebe i druge. Zato se ovde mapira problem u telu i onda se postepeno radi na njemu. Prvih nekoliko seansi telesne psihoterapije se ne razlikuje mnogo od ostalih vrsta psihoterapije i svodi se na razgovor i upoznavanje sa klijentovim problemima i istorijom nastanka poremećaja. Međutim, onda se prelazi i na telesne tehnike koje su veoma raznovrsne i mogu se raditi u sedećem, stojećem ili ležećem položaju a podrazumevaju, recimo, vežbe disanja, vežbe telesne svesnosti ili vežbe izražavanja emocije kroz pokret ili zvuk. U vežbi učestvuju i klijent i terapeut, odnosno terapeut klijenta vodi kroz ceo proces i daje mu instrukcije i podršku da bi došli do željenog cilja.
Da li se uz pomoć telesne psihoterapije postižu bolji rezultati nego kod klasičnog psihoanalitičkog pristupa?Telesni rad je ključan za suočavanje klijenta sa realnošću jer omogućava povratak u sada i ovde i ostavlja manje prostora za konfuziju i izbegavanje stvarnosti. Telesna psihoterapija je za one koji zaista žele da prevaziđu problem, a ne samo da pričaju o njemu. Ona pomaže ljudima da osveste zašto se ponašaju na određen način, koje emocije su u korenu tog ponašanja i gde su te emocije smeštene u našem telu.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/verujte-svom-telu

причалица
22-08-2012, 15:27
Oraščići za plodnostZahvaljujući selenu, brazilski oraščići povećavaju pokretljivost sperme.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/9/f/9f7b5f00fc9e9a285d63980749510228_articlemain.jpg

Brazilski oraščići koji rastu u netaknutim prašumama Amazona jesu izvrstan izvor selena. Prema škotskom istraživanju taj mineral povećava pokretljivost sperme i tako pozitivno utiče na plodnost. Uz to, selen je ključan za zdrav imuni sistem. Ali treba voditi računa - samo jedan oraščić na dan je i više nego dovoljan da se zadovolji preporučena dnevna doza.
Naročito treba voditi računa o visokoj hranljivosti ovih grickalica - samo 10 grama donosi 150 kalorija. Ako je za utehu, oraščići nemaju holesterola a ulje proizvedeno od njih danas čak nazivaju "novim maslinovim uljem".

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/orascici-za-plodnost

причалица
22-08-2012, 15:27
Pogled u auruSvi mi imamo energetsko polje, a sada je, kako kaže pronalazač Hari Oldfild, moguće videti emanacije naše energije uz pomoć posebne kamere.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/4/e/4efa69650b1c10cc8b6dae95611826c0_articlemain.jpg

Kada bismo mogli da vidimo svoju energiju ili onu koja se prenosi u isceljivanju, da li bi tada alternativna medicina bila prihvaćenija? Imajući to pitanje u vidu, istražili smo da li se ljudsko energetsko polje može snimiti i otkriti šta nam ono poručuje.
Pristati na alternativno lečenje, koje god vrste bilo, podrazumeva da imamo veru. Ne možemo da ga vidimo, izmerimo, doziramo, tek možemo da osetimo krajnje posledice, za koje će onda mnogi naučnici reći da su zapravo posledice baš te spomenute vere ili placeba. Ali šta ako bismo mogli da vidimo prenos lekovite energije od bioenergetičara prema bolesniku, ili kada bismo mogli da pogledamo u protok energije meridijana nakon akupunkture, ili da pogledamo suptilnim okom i tamo pronađemo zgusnutu blokiranu energiju?
Nikada ranije nije o tome razmišljala danas isceliteljka, a nekad fizioterapeutkinja Dubravka Jurković jer, kako kaže, jednostavno nije verovala u bioenergiju. Kao i za mnoge i za nju su to bile priče za malu decu. Dok se nije susrela s uređajem čiji je tvorac tvrdio da može da snimi ljudsko energetsko polje. Spletom okolnosti završila je pred tzv. PIP kamerom, uređajem koji uz pomoć kompjuterskog programa i kamere snima interakciju svetlosti i energije koju emituje svako živo biće. Pokazalo se, ispričala mi je, da ima skriveni dar.
Uređaj je pokazao da njena energija snažno izbija iz njenog tela i da je, ako je htela, mogla da je vodi i upotrebi u plemenite svrhe. Hari Oldfild, pronalazač ove sprave, rekao joj je da je njena energija snažnija od one koju imaju brojni priznati iscelitelji. Ipak, Dubravkina neverica je bila jača. Odbila je, kaže, i pomisao da ima takav dar jer jednostavno nije verovala da iko može da ga ima.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/pogled-u-auru

причалица
22-08-2012, 15:34
Ritam duše je ritam misliMuzika stvara efekat uzbuđenja koji je povezan sa tempom, tako da meditativna muzika može da nas opusti ili uspori.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/a/6/a64ad7a8cc85438356c47cdb7e0d6a9a_articlemain.jpg

U normalizovanju vitalnosti kada ste pod stresom pomaže i muzika. Ritam muzike opušta i umiruje rad srca i disanje tokom situacija koje stvaraju stres i anksioznost. U terapiji muzikom koriste se melodija, harmonija, reči i ritam da pomognu pojedincu ili grupi u savlađivanju stresa i boljem izražavanju ličnih misli i osećanja. Stvaranje muzike iziskuje saradnju tela, disanja, emotivnih namera i misli.
Moć muziko-terapije leži u njenoj sposobnosti da se poveže sa ljudima na dubokom emocionalnom nivou i da menja stavove i percepciju, čime se posledično poboljšava psihofizičko stanje organizma. Dok je bol stvaran, mi imamo kontrolu nad tim kako ga percipiramo.
Pošto je percepcija bola emotivna komponenta, evidentno je da su fizičko i psihičko povezani i ohrabre*ni smo da preuzmemo kontrolu nad sopstvenim doživljajem bola. Kroz motivacioni medij kao što je muzika možda nećete ni primetiti kako se bol smanjuje, a vi bolje funkcionišete.
Muzika ima i psihoedukacioni aspekt. U studiji iz 2010. godine objavljenoj u Evidence-based Complementary and Alternative Medicine u okviru programa Pediatric Pain grupnom savetovanju pridruženo je lupanje bubnjeva u osnovnim školama kako bi se razvile socijalne i emotivne veštine. Naučnici su otkrili da je učešće u grupama sa bubnjevima dovelo do značajnog poboljšanja u socijalno-emotivnom ponašanju. Ritmička aktivnost izuzetno utiče na osećanja, a lupanje bubnjeva zauzima posebno mesto, jer ne iziskuje verbalizovanje, univerzalno je i ne zahteva prethodno iskustvo i muzičko obrazovanje.
Uticaj koji ritam ima na nas može da bude smirujući ili energičan, a u studijama o uticaju bubnjeva dokazano je da se u umetničkoj terapiji smanjuje lučenje kortizola i povećava lučenje oksitocina. U studiji iz 2006. godine objavljenoj u časopisu "Heart" otkriveno je da muzika stvara efekat uzbuđenja koji je povezan sa tempom, te samim tim meditativna muzika može da nas opusti ili uspori.
Uradite samiAko prilikom vežbi dubokog disanja proizvedete ton, rasteraćete misli koje vas stalno muče. Poenta nije da se stvori lep zvuk, već bilo kakav zvuk. U smislu kreativnog izražavanja možete da izaberete omiljenu pesmu i da razmišljate o tome zašto vam je posebna. A onda promenite pesmu tako što ćete promeniti reči ili smislite svoju pesmu koja opisuje vaša osećanja. Cilj je da se budete u okruženju bez predrasuda i da postanete svesni svog tela, misli i osećanja.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/ritam-duse-je-ritam-misli

причалица
22-08-2012, 15:34
Kraniosakralna terapija protiv migreneOtkrijte koren bola i pojaviće se rešenje.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/8/c/8cc6f3a092a8c3ffbc92de53bae6fc11_articlemain.jpg

Misli se roje u vašoj glavi, situacije sa kojima se susrećete i posao koji vas vezuje za stolicu većim delom dana – sve to utiče da se vaše telo uči lošim pokretima koji vam mogu zadati dosta zdravstvenih tegoba. Za pronalaženje rešenja potrebno je da locirate izvor problema, a upravo time se bavi kraniosakralna terapija.
Terapija se smatra veoma efektnom za migrene, hronične bolove u vratu i leđima i poremećaje temporomandibularnog zgloba. Evoluirala je od kranijalne osteopatije Vilijama Saterlenda (fokusirane na lobanju) i usmerena je na kosti i puteve nerava koji se protežu među njima, a sedamdesetih godina prošlog veka dodatno ju je definisao Džon I. Apledžer. To nije blaga terapija za uklanjanje stresa manipulisanjem glave i kičme, već alternativni vid lečenja celog tela, a ovi terapeuti očitavaju opadanje i protok cerebrospinalne tečnosti i samim tim i puls centralnog nervnog sistema.
S obzirom na to da rade rukama, to terapeutima pomaže da otkriju izvor ograničenja ili poremećaja u telu a to uopšte ne mora da bude na mestu koje boli. Pritiskom prstima na određene tačke (grudi, leđa, usta, slepoočnice na primer), terapeuti očitavaju promene u elasticitetu i temperaturi tkiva kako bi se tako ponovo uspostavio pravilan pokret. Kao stručni krojač koji unapred vidi odelo, ali mora da udene iglu ovde ili tamo, tako i kraniosakralni terapeut ispituje srž problema dok se rešenje ne pojavi. Iako ceo proces liči na masažu, to je zapravo suptilno krojenje vašeg novog tela u kojem ćete se mnogo bolje osećati, oslobođeni bolova.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/rez-kraniosakralna-terapija-protiv-migrene

причалица
22-08-2012, 15:35
Balansiranje energije dahomAnuloma viloma donosi harmoniju uma, duše i tela.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/7/d/7d08ca195b7d4d133ee12c49ad8cf12d_articlemain.jpg

Kada smo pod tenzijom, i sam način disanja može da pomogne da dostignemo mir. Anuloma viloma je jednostavna tehnika disanja koja u nama uravnotežuje solarnu i lunarnu energiju, tj. vatru i vodu ili muški i ženski aspekt. Balansiranjem energija putem daha postižu se sklad i ravnoteža na fizičkoj, mentalnoj i emocionalnoj ravni.
Sednemo u turski sed. Poravnamo karlicu, vrat i ramena. Ruke stavimo na kolena sa dlanovima okrenutim prema gore. Podignemo desnu ruku u nivo nosa, tako da nam je lakat u ravni sa glavom (sa strane tiela). Palcem zatvorimo desnu nozdrvu te polagano i duboko udahnemo na levu. Zadržimo dah, zatvorimo srednjim prstom levu nozdrvu i izdahnemo na desnu. Ponovno udahnemo na desnu nozdrvu. To je ciklus koji ponavljamo sve vreme. Pravilo je da nakon svakog udaha promenimo nozdrvu. Na taj način dišemo barem 5 minuta.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/balansiranje-energije-dahom

причалица
22-08-2012, 15:36
Neuromuskularna terapija za energijuPronađite okidače bolova i oslobodite se tenzije u telu.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/f/b/fbb8e83ca9c34a583f1aec78c01dd845_articlemain.jpg

Česte glavobolje, ukočenost vrata, bol u leđima, posledice su, između ostalog, naših loših navika. Međutim, možemo da se naučimo i tehnikama koje će pomoć telu da se opusti. Jedna od njih je neomuskularna terapija koja otkriva okidače bola i zaceljuje ih.
Terapija je razvijena sredinom XX veka u SAD i Evropi i objedinjuje masažu, istezanje i vežbanje kod kuće. Usmerena je na lečenje hroničnih bolova i neprijatnosti uzrokovanih lošom cirkulacijom, pronalaženjem okidača u telu i pritiskom na nerve. Okidači su mesta sa slabom cirkulacijom u mišićima ili tetivama nastali usled povreda, premora i naglih pokreta. Kada se ta mesta dodatno opterećuju, šalju informacije koje se manifestuju u vidu trnjenja, neugodnosti ili grčeva. A onog trenutka kada se u telu stvori taj obrazac – neprijatnost se samo dalje razvija.
Neuromuskularni terapeuti koriste dodir i pritisak za dijagnozu bolnih tačaka, a kada ih otkriju, oslobađaju cirkulaciju na tim mestima pomoću odgovarajućeg pritiska. Osećaj je kao da neko aktivira dugme na elektronskoj mapi vašeg tela i upali svetla na pravom putu od okidača do kritične tačke (to može da bude tačka na vratu koja će osloboditi lice i skalp od grčeva). Kako terapeuti pritiskaju tačku za tačkom, pacijenti osećaju kako se telo oslobađa i javlja se olakšanje. Nakon tretmana, dolazi do naglog priliva energije i toplote tamo gde je nekada postojala tenzija, kao da je potok oslobođen brane i ponovo slobodno teče.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/neuromuskularna-terapija-za-energiju

причалица
22-08-2012, 15:38
Efekti terapije pisanjemPribeležite svoje uznemirujuće iskustvo - kad dobije strukturu i značenje, pratiće ga emotivna reakcija zbog čega se ono sagledava u novom svetlu.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/a/4/a4fb71126cf9d4cce8903612b53d3748_articlemain.jpg

Terapija pisanjem usmerena je na oslobađanje napetosti i emocija uspostavljanjem samokontrole i razumevanjem situacije nakon što se reči prenesu na papir. Pisanje pesme, priče ili odlomka o traumatičnom događaju ili iskustvu koje je prouzrokovalo stres, omogućava piscu da formuliše lične emocije kroz struktuiranu promišljenu naraciju, a samim tim da iz drugačije perspektive sagleda svoj problem.
U studiji meta-analize iz 2006. godine o terapiji pisanjem, dr Džoana Frataroli sa katedre za psihologiju i socijalizaciju Univerziteta Kalifornija u Irvinu pojednostavljuje efekte terapije pisanjem u tri glavne teorije:
• Teorija inhibicije - inhibicija misli i osećanja u odnosu na stresni događaj je loša i izražavanje tih misli može da smanji stres i poboljša psihofizičko zdravlje pojedinca. Ovo je takođe poznato kao Frojdova teorija disinhibicije i katarze.
•Kognitivno-procesna teorija - čin razumevanja, sagledavanja i integracije uznemirujućeg iskustva u kreativni proces vodi do donošenja odluke. Tome mnogo pomaže ekspresivno pisanje.
•Teorija samokontrole - pisanje omogućava osobama da posmatraju sebe sa strane i da kontrolišu svoje emocije, što im može dati jači osećaj samo-efikasnosti i kontrole nad emocijama.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/efekti-terapije-pisanjem

причалица
22-08-2012, 15:38
U zdravom telu zdravi zubiPrema holističkoj stomatologiji, zubi se nalaze na glavnim akupunkturnim meridijanima a njihovo zdravlje utiče na protok energije u njima pa tako i naše unutrašnje organe.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/7/d/7d2742f54959d9ee5cebc519ea4049d7_articlemain.jpg

Uvreženo je mišljenje da su naši zubi, zbog čvrste građe, mrtvi, pa iako ih upotrebljavamo u najrazličitijim situacijama (da pregrizemo konac i slično), smatramo da najpre služe za naglašavanje našeg blistavog i neodoljivog osmeha i za žvakanje. Ali zub ni u kom slučaju nije mrtav. Zubna gleđ je jedno od najtvrđih tkiva, a zub u celini je istovremeno jedan od organa najosetljivijih na dodir u ljudskom telu.
Istočnjačko posmatranje ljudskog tela kao nedeljive duhovno-telesne celine je, pre više vekova, uočilo duboku povezanost zuba sa pojedinim organima u ljudskom telu. Naime, zubi su smešteni na tzv. akupunkturnim meridijanima većine organa, pa tako pojedini zub može da utiče na protok energije tim meridijanom i na taj način deluje na određene organe. Prednji zubi nalaze se na meridijanu mokraćne bešike i mogu da izazovu bolest bubrega, kolena i reproduktivnog sistema, gornji i donji kutnjaci mogu da izazovu bolesti u digestivnom traktu i grudnom košu, umnjaci utiču na srce... Dakle, oboljenje jednog zuba nije ograničeno samo na taj zub, nego putem meridijana i krvotoka može da ošteti i druge organe. Prema holističkoj stomatologiji, posebnu opas*nost za naš organizam predstavljaju devitalizovani - mrtvi zubi kojima je odstranjena zubna pulpa (središnji deo) i koji mogu biti tiha žarišta toksina, a time i hroničnih bolesti. Ali krenimo ispočetka.
Iz današnje perspektive se možda ne čini tako, ali stomatologija je zapravo vrlo mlada grana medicine. Na primer, da li ste znali da je ne tako davno u opisu brijačkog posla bilo, osim hirurških zahvata, i vađenje zuba (primećujete li sličnost između brijačke i zubarske stolice)? I baš poput ostalih grana zapadnja*čke medicine, koje se često usmeravaju na pojedini organ zanemaru*jući celokupno stanje organizma, i stomatologija se razvijala na proučavanju i lečenju zuba kao zasebnog dela ljudskog tela, potpuno izdvojenog iz složenog konteksta. U tom nastojanju razvijene su brojne terapije i tehnike, mnogi alati, pomagala i medicinski aparati.
I zaista, zahvaljujući dosadašnjim dostignućima ljudi izlaze iz stomatoloških ordinacija lišeni bolova, smeše se gotovo odmah, a mogu bolje da žvaću već nakon nekoliko sati. Ali u zavisnosti od zahvata koji je primenjen, možda je otvorena kobna Pandorina kutija. Naime, ako je zbog lečenog karijesa odstranjen deo zuba nadomešten amalgamskom plombom, snažan otrov, živa koja je sastavni deo te plombe, usađen je u neposrednoj blizini mozga pacijenta. Takva plomba otpušta toksine dok god se ne odstrani. Ako je pak zbog uznapredovalog karijesa ili iz nekog drugog razloga, stomatolog bio prisiljen da odstrani zubni živac, dolazimo do još većeg problema, koji je ujedno i glavna tema ovog teksta - devitalizovanog ili mrtvog zuba.
A u čemu je sada problem, pitate se? Na prvi pogled ne postoji jer je moderna endodoncija uspela da očisti i dezinfikuje prazan prostor nastao nakon vađenja živca, da ga ispuni specijalnim pastama, i time mu zadrži funkciju i izgled, i još ga tako savršeno prikrije da imuni sistem taj zub, iako mrtav, neće odbaciti kao strano telo. Nažalost, neki naučnici su otkrili da u bezbrojnim okolnim i sasvim nedostupnim dentalnim kanalićima ostaje mnogo organskog materijala preostalog od izvađenog živca. To nekrotično tkivo se raspada - truli - i pritom razvija visokotoksične produkte na bazi sumpora (merkaptan i tioeter), ali i neke kancerogene (indol, skatol). Dolazi do snažnog poremećaja koji se naziva hronično žarište.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/u-zdravom-telu-zdravi-zubi

причалица
22-08-2012, 15:39
Akupresurom protiv bolaPronađite s lakoćom tačke čijim pritiskom možete da ublažite sebi glavobolju i pospanost.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/a/3/a36e1b3698a613cb7e242c78926195d1_articlemain.jpg

Studiranje, rad u kancelariji, ali i drugi svakodnevni poslovi mogu da budu veoma zamorni, nekad čak i bolni. Sati učenja ili rada za kompjuterom u istom položaju često dovode do bolova u leđima, ramenima i vratu. Srećom, akupresura, deo tradicionalne kineske medicine slična akupunkturi, može da bude moćno oružje u borbi protiv ovih bolova.
Kod akupresure se umesto igala koristi masaža. Suština metode je delovanje pritiskom na određene tačke (prikazane na slici, strana 2 i 3) čime se može olakšati bol, ali se mogu rešiti i neki drugi problemi kao što je premor, mučnina tokom putovanja, pa čak i gastrointestinalne tegobe.
Akupresura definitivno ima pozitivan efekat na studente: prema studiji objavljenoj 2005. godine u časopisu Journal of Alternative and Complementary Medicine, kod studenata koji su koristili akupresuru došlo je do smanjenja osećaja zamora i povećanja pažnje.
Kako tvrdi Suzi Sojang Li, akupunkturista iz Centra za zapadno-istočnu medicinu na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu, "akupresura može da bude veoma korisna kod studenata. Jednostavna je i bezbedna za primenu tokom učenja, pa čak i tokom predavanja. Akupresura može biti efikasna kod glavobolje, bola u leđima i vratu, poremećaja sna i varenja, kao i kod smanjene koncentracije". Sve ovo važi i kod premora na poslu. Zato svima savetujem da nauče i primenjuju samoakupresuru da bi održali optimalno zdravlje i blagostanje.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/akupresurom-protiv-bola

причалица
22-08-2012, 15:40
Snaga usredsređenog umaUsredsređenost može biti lek za fizički bol. Potrebno je samo malo vežbe.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/5/e/5e5bf5af8d606148b3e76738ad3567b6_articlemain.jpg

Usredsređenost uma može biti lek da se pobedi fizička nelagodnost. Nije u pitanju čarobna pilula, ali za tehniku bismo mogli reći da je čarobna, jer se uz malo vežbe možemo naučiti da reagujemo na bol tako da ublažimo one komponente koje su, zapravo, mentalnog porekla.
Poenta je u tome što fizički bol ima tri komponente:

telesni osećaj bola
emotivnu reakciju na bol - najčešće kombinaciju besa, frustracije i straha i
misli koje su podstaknute bolom, recimo, "Ovaj bol nikada neće nestati", "Nikada neću biti kao pre", itd.
Primetićete da su dve od tri komponente posledice delovanja našeg uma i one mogu da dodatno pogoršaju situaciju, odnosno, pojačaju bol.
Usredsređenost je tehnika koja podrazumeva posvećivanje pune pažnje na ono što se dešava u datom momentu, bilo da je u pitanju slika, zvuk, ukus, miris ili osećaj u telu. Ne morate da meditirate da bi ste postigli mentalnu usredsređenost, potrebno je samo da upražnjavate ovu vežbu.
Ukoliko osetite neki bol, prekinite sa svime što radite u datom momentu i koncentrišite se na određeni osećaj u vašem telu. Udahnite 3-4 puta i svaki put kada izdahnete neka vas fizički osećaj izađe zajedno sa vazduhom iz vas.
U ovom momentu ne treba da razmišljate ni o prošlosti ni o budućnosti, već da se fokusirate na jedan momenat, na jedan osećaj u vašem telu. Ono što će se desiti u tom trenutku je esencija usredsređenosti uma.
Ovom vežbom, usredsređenost zapravo smiruje um. Naime, kada osećamo bol, naše misli i emocije su orijentisane ka tom neprijatnom osećanju. Zato, uz fokusiranost, u stanju smo da jasnije vidimo celu sliku i da identifikujemo emocije i misli u datom momentu, da izdvojimo strah i bes, averziju i otpor. Fizički bol postaje manji zato što ostaje nema više i mentalne patnje koja ga otežava.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/snaga-usredsredenog-uma

причалица
22-08-2012, 15:43
Srećne reči - inspiracija umesto stresaAntistres obuka "Magic words".

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/c/d/cda29dc191f78afea75ceee91555d0d9_articlemain.jpg

Jedinstvena prilika da naučite akreditovanu metodu "Magic Words" ("Institut Besser-Siegmund" - Hamburg) za brzo uklanjanje stresa, blokada, negativnih emocija i uverenja po promotivnoj ceni. Predstavlja neku vrstu "psihološke kućne apoteke" za prevazilaženje svakodnevnih prepreka.
Rešavate se raznih simptoma (migrena, stres, blokade, strah...) i koristi se kao alat za rad na sebi ili sa drugim ljudima i trenutnu razgradnju svih negativnih stvari. Metoda se može uspešno primenjivati i kod dece, gde školski predmeti, ime učitelja, drugova, razne ocene, reči "test" i "domaći zadatak" mogu postati "začarani", menjajući detetov individualni doživljaj tih reči. Neugodne emocije i blokade nestaju i transformišu se u pozitivan osećaj motivacije, menjajući odnos prema školi, školskim obavezama i vršnjacima.
Metoda je zasnovana na posebnom načinu upotrebe mozga i posebnom načinu uticaja na nervni sistem. Menjate većinu stresnih stvari na takav način, da postanu za vas inspiracija pozitivnog resursnog stanja - opuštenosti, humora i sigurnosti. Možete je naučiti u samo jednom danu, nisu vam potrebna posebna predznanja i primenjivati je u radu na sebi ili sa drugima. Radionica se održava 25. avgusta 2012. godine, u Cetinjskoj 4 po promotivnoj ceni od 4900,dinara i vodi je dr Vesna Danilovac, akreditovani trener za "Magic Words". Broj mesta je ograničen. Prijavljivanje je na 0644848146 ili spisritusmovens@eunet.rs. Vise informacija na sajtu www.spiritus-movens.com (http://www.spiritus-movens.com/).

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/srecne-reci-inspiracija-umesto-stresa

причалица
22-08-2012, 15:43
Izlečite energiju, izlečićete bolestEnergija oko nas i u nama protiče. Kada je slobodna, u harmoniji, srećni smo i zadovoljni. Kada je mislima razbolimo, razbolećemo se i mi sami...

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/8/8/881f2c38963a31e5e6b970a197e1c666_articlemain.jpg

"Da li sećate stvari zbog kojih ste se brinuli pre godinu dana? Kako su se završile? Zar niste potrošili mnogo vitalne energije brinući se zbog njih i pokušavajući da ih rešite? A zar nije većina tih stvari na kraju završena dobro?" - Dejl Karnegi
Filozofija iza pojavnosti energetske medicine je u tome da telo poseduje elektromagnetsku silu koja se manifestuje u vidu suptilne energije, i da u uravnoteženom, prirodnom stanju, ova energija neometano teče, poboljšavajući mentalno, fizičko i duhovno zdravlje. Terapeuti u ovom polju koriste različite tehnike da posmatraju i tretiraju protok energije tela, radeći na tome da se povrati ravnoteža i da pacijent dosegne optimalno blagostanje.
Dve vrste se podrazumevaju kada se govori o energiji: veritabilna (uključuje vibracionu energiju kao što je zvuk) i elektromagnetska kao što su svetlo, mangetizam i monohormatsko zračenje (laseri). Merljiva energetska polja se već tretiraju magnetnom rezonancom, laserskim operacijama, pejsmejkerom za srce, zračenjem i terapijama UV svetlom za lečenje psorijaze, a malobrojne terapije koriste i magnete za lečenje bolnih tačaka, zvučnu viljušku za proizvođenje frekvencije koja izaziva samoizlečenje telu i slušanje muzike kao delotvornu terapiju za ublažavanje bola i anksioznosti.
Američka asocijacija holističke medicine objavila je da energetska medicina koristi bioenergetske tehnike kao što su akupunktura, meditacija, terapeutski dodir, terapije svetlom, dodirom i zvukom, kao i elektromagnetske uređaje i magnete za detektovanje disharmonije u okviru bioenergetskog polja pojedinca pre nego što se ona manifestuje u vidu bolesti. Iako je relativno novi koncept u zapadnoj medicini, ideja o postojanju takve sile je centralna kod nekoliko drevnih modaliteta lečenja kao što su Ajurveda i tradicionalna kineska medicina, koji se i danas praktikuju. Kinezi ovu energiju nazivaju chi ili qi, a u jogi se naziva prana.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/izlecite-energiju-izlecicete-bolest

причалица
22-08-2012, 15:44
Refleksologija i plodnostČesto se psihološkim uzročnicima neplodnosti ne pridaje mnogo značaja, a oni se mogu uspešno otkloniti komplementarnim terapijama - refleksologijom.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/a/e/ae857bbc08010a9484ecfd595e838ff9_articlemain.jpg

Sve je više ponuda i reklama za lečenje IVF metodom, ali briga o neželjenim efektima i invazivnosti ovog metoda navodi mnoge parove da se okreću holističkim terapijama. U Velikoj Britaniji, na osnovu medicinskih istraživanja komlementarnih terapija, refleksologija je pokazala obećavajuće rezultate vezane za plodnost.
Neplodnost može biti opisana mnoštvom definicija, a uzročnici mogu biti razni - hormonalna neravnoteža, mali broj spermatozoida, neprohodni jajovodi, poremećaj ovulacije...
Pored još mnogo fizičkih faktora, koji bi mogli otežati proces i uticati na neplodnost, ona može biti izazvana drugim, manje vidljivim nefizičkim faktorima. Nezdrav stil života, alkohol, cigarete, kofein i rekreativne droge ometaju zdrav razvoj jajne ćelije i spermatozoida. Na nemogućnost začeća ponajviše utiču anksioznost, briga, napetost i stres. Veoma brzo nakon neuspešnih pokušaja, parovi se nađu u paradoksalnoj situaciji gde ne dolazi do začeća dok se ne opuste, a ne mogu da se opuste dok ne dođe do začeća...
Dok fizičke komplikacije ponekad zahtevaju medicinsku intervenciju, neke se mogu rešiti i komplementarnim terapijama: policistični jajnici, poremećeni ciklusi, broj i akivnost spermatozoida i drugi poremećaji. Često se psihološkim uzročnicima ne pridaje mnogo značaja, a oni igraju veliku ulogu u oplodnji i mogu se uspešno otkloniti komplementarnim terapijama - refleksologijom, na primer. Kako nefizički uzroci leže u bespotrebnoj brizi i napetosti, anksioznosti i strahu, refleksologija bi mogla da poboljša plodnost prvenstveno vraćanjem organizma u opušteno stanje, otpuštanjem stresa i dovođenjem organizma u stanje homeostaze.
Refleksologija je duboko opuštajući tretman koji donosi osećaj revitalizovanosti i sveopšti osećaj blagostanja. Redovnim tretmanima održavamo stress free organizam koji je na svakodnevnoj osnovi izložen novim stresovima i pored najvećeg, stalno prisutnog - nemogućnosti začeća. Refleksologijom poboljšavamo i balansiramo sve funkcije organizma, poboljšavamo cirkulaciju i otpuštanje svih polutanta i toksina i doprinosimo hormonalnom balansu. Zajedno sa cleansing ishranom, odmorom i fizičkom aktivnošću, refleksologija bi mogla doprineti većoj plodnosti.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/refleksologija-i-plodnost

причалица
22-08-2012, 15:45
Mudrost telaKad naučimo jezik svog tela i kada prema sebi počnemo da se ophodimo sa pažnjom i blagošću, primetićemo da se sve bolje osećamo u sopstvenoj koži.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/8/2/826c75db28dc67e8654316418c52e18d_articlemain.jpg

Zamislite da se prema svom telu odnosite sa istom nežnošću i pažnjom koje osećate prema malom detetu ili kućnom ljubimcu. Ako na taj način prihvatimo svoje telo, ono će u našem mozgu aktivirati područja koja su povezana sa srećom, zaljubljenošću i osećanjem jedinstva sa svime što nas okružuje.
Priroda sadrži sve odgovore, ali da bismo se povezali sa prirodom prvo je potrebno da se povežemo sami sa sobom, a sve možemo ako volimo život. Povezivanje s mudrošću svog tela možete olakšati i ubrzati jednostavnom vežbom.
1. Smestite se udobno na nekom mirnom i tihom mestu i zatvorite oči. Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite kroz nos, opuštajući telo.
2. Fokusirajte se na onaj deo tela u kojem osećate nelagodnost ili napetost. Ništa ne pokušavajte da uradite, samo budite tu i registrujte šta se dešava na tom mestu. Osećaj nelagodnosti jeste poruka pomoću koje naše telo pokušava da stupi u kontakt sa nama, ali mi takve poruke često ignorišemo, potiskujemo, ili naprosto pokušavamo da ih ugušimo analgeticima. (Ukoliko u vašem telu nema nelagodnosti, nastavite vežbu tako što ćete se fokusirati na prijatne telesne osećaje.)
3. Upitajte deo tela u kojem osećate nelagodnost šta mu je potrebno da bi mu bilo bolje. (Ili upitajte kompletno telo šta mu je potrebno za postizanje optimalnog zdravlja.)
4. Sada naprosto usredsredite pažnju na reakciju svog tela. Možda ćete začuti odgovor u glavi, ili će vam telo preko nekog osećanja ili slike predočiti šta mu je potrebno. Na primer, možete videti sebe kako šetate, kako plešete, kako ležite na travi ili kako vas neko masira... Možete osetiti iznenadnu žeđ ili potrebu za određenom vrstom hrane, ili vam jednostavno može doći da prasnete u smeh ili da briznete u plač. Otvorite se i prihvatite sve što vam dođe.
5. Kada zaključite da ste došli do kraja procesa, usmerite energiju ljubavi ka čitavom telu, a naročito ka onom delu u kojem ste osećali nelagodnost i zahvalite se svom telu što je razgovaralo sa vama.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/mudrost-tela

причалица
22-08-2012, 15:46
Isceljujući pejzažiUživanje u lepim prizorima u prirodi poboljšava psihičko i fizičko zdravlje.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/f/2/f2c7ee5521e702302c9e349dcf7aac97_articlemain.jpg

Oduvek je, čini se, poznato da priroda ima umirujuće dejstvo na telo i dušu čoveka. Međutim, redukcija stresa nije jedini pozitivan efekat, a Esther Sternberg u svojoj knjizi "Healing Spaces: The Science of Place and Well-Being" objašnjava detaljnije kako priroda može poboljšati čovekovo zdravlje i sreću.
Stres sam po sebi ne izaziva bolesti i infekcije, ali utiče na slabljenje telesne otpornosti na bolesti, zaraze, viruse i bakterije, podseća dr Sternberg, koja je inače psihijatar. U tom smislu, jasno je da redukcija stresa zaista poboljšava zdravlje ljudi.
Međutim, postoji i drugi, možda još važniji način na koji priroda utiče na opšte psihičko i fizičko zdravlje čoveka. Lepi pejzaži i boravak u prirodi podstiču pozitivne misli, a one dalje iniciraju pozitivne rekacije. Kako ova američka autorka navodi, pod uticajem nadražaja iz prirode, uključuju se delovi mozga koji koji su bogati receptorima endorfina. Stručnjaci ne mogu da izmere nivo endorfina u nečijem telu, ali pomoću skeniranja mozga mogu da vide kako delovi mozga bogati receptorima endorfina postaju aktivni kada postoji pozitivni stimulans - kad gledamo lepe pejzaže, uživamo u mirisu biljaka ili ptičjoj pesmi.
Ovo je verovatno razlog zbog kog uživanje u prirodi ima tako okrepljujuće dejstvo, kaže dr Sternberg. Prirodno okruženje nudi multisenzorno iskustvo - svetlost, boje, mirisi, zvukovi prirode nude različite nadražaje koji podstiču dobro raspoloženje i smanjuju nivo stresa.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/isceljujuci-pejzazi

причалица
22-08-2012, 15:46
Boje za bolje raspoloženjeBoje pripadaju i filozofiji i nauci.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/a/9/a9d9830652d95eaa237a7d59f1ff7c0c_articlemain.jpg

Naše pozitivno raspoloženje raste kada smo okruženi omiljenim mirisima i bojama, što potvrđuju iskustva aromaterapije i kolorterapije. Kolorterapija je poznata i kao hromoterapija i podrazumeva lečenje bojama. Boja zidova u stanu i radnom prostoru, boja odeće, veštačka noćna svetlost... sve to može na nas da deluje štetno ili pozitivno. Narandžasta stimuliše varenje, ljubičasta emocije, plava leči razdražljivost, crvena snažno deluje na srce i krv, a žuta na stomak...
Svako od nas ima svoju boju, onu koja nas opušta. U oblasti terapije bojama najviše se ističe italijanski profesor Vittorio Blani. Ustanovio je da terapeutska primena crvene boje leči srce i poboljšava cirkulaciju krvi. Žuta leči stomačne bolove, mišiće, prste na rukama, povoljno utiče na ljudski um... Zelenom se leče bubrezi, bešika, žlezde i želudac. I tako redom. U prošlom veku prof. dr Nils Riberg Finsen iz Danske koristio je crveno svetlo za lečenje boginja, a za dostignuća u medicini dobio je i Nobelovu nagradu.
Boni Vajtington u svojoj Enciklopediji alternativne medicine savetuje kako vizualizovati boje u meditaciji: "Za radost udišite narandžastu, a izdišite plavu, za vitalnost udišite crvenu, a izdišite tirkiznu, za uspostavljanje ravnoteže u telu udišite zelenu, a izdišite crveno-ljubičastu, za samopouzdanje udišite ljubičastu i izdišite žutu, za povećanje intelektualne sposobnosti udišite žutu i izdišite ljubičastu. Sa bilo kog mesta u mislima prizovite boju neba, sunca, mora, trave, raznobojnog cveća... Lezite udobno na leđa, lagano dišite i udišite nijanse koje u mislima oživljavate."

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/boje-za-bolje-raspolozenje

причалица
22-08-2012, 15:48
Oslonite se na sebeKad iskoračimo iz zablude da nam drugi određuju vrednost, izvor su naših radosti ali i naše patnje, otkrićemo da je izvor svega što nam je potrebno upravo u nama.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/6/2/6287858c14b6638f4f90d8087748a49f_articlemain.jpg

Od dečije igre u kojoj smo se pretvarali da smo neko drugi, od preuzimanja uloga po uzoru na primere koji su nas okruživali, konstantnim traženjem odobravanja i pohvale, počesmo da igramo igru zvanu život poštujući pravila i zakonitosti koje smo nesvesno prihvatali. Predstava koju smo sticali o životu i svetu koji nas okružuje postade slika i prilika svega onoga što se stvaralo i procesuiralo u životima i shvatanjima nama najbližih osoba.
Učeni smo da budemo dobri, da budemo pristojni, da ne očekujemo previše od života, da za sve treba da se dobro pomučimo, da učimo, da završavamo škole i da stičemo zvanja, da biramo dobro plaćene poslove, da ne fantaziramo, da se ne zanosimo, da ostavljamo dobar utisak, da ne talasamo i da ni u kom slučaju ne skrećemo isuviše pažnju na sebe, da se ne izdvajamo suviše, da ne budemo drugačiji od onoga što se od nas očekuje, da ne delimo svoje ideje sa drugima, da prećutimo istinu, da istrpimo zarad mira u kući ili sigurnosti na poslu... I tako unedogled.
Po svemu sudeći, iz njihove perspektive ovaj svet jeste sve, osim sigurno mesto za lep i radostan život. Gomila pravila, mnoštvo reči, bezbroj zabluda! I mi krenusmo da igramo po dobro utvrđenim pravilima. Otpočesmo jednu avanturu punu svega onoga o čemu nam pričaše. I gle čuda, sve beše baš onako kako su nam govorili. Učili smo, mučili se, završavali škole, bili poslušni, trpeli mnogo toga verujući da će se jednom muka isplatiti, s vremena na vreme pokušavali smo i da izletimo iz koloseka, ali nam se to vrlo brzo obijalo o glavu, pa se opet vraćasmo na staro, jer je sve bolje nego da budemo odbačeni, drugačiji i van standarda.
Pitanje je samo koliko nam je sve to prijalo, koliko smo se osećali svojima u trenucima kada smo udovoljavali svima u svemu što se od nas očekivalo. Odgovarajući na zahteve i želje drugih, malo po malo izgubismo sebe. Uvidesmo da na mnoge zahteve ne možemo valjano da odgovorimo, shvatismo da razočaravamo druge svaki put kad uradimo suprotno od onoga što oni od nas očekuju, otkrismo da veoma često naši najbliži bivaju ljuti i povređeni pored sveg našeg napora da im udovoljimo. Koliko god se trudili i davali sve od sebe, na kraju ostajasmo ophrvani krivicom i grižom savesti.
A kao rezultat svega, sami duboko u sebi shvatismo da nismo dovoljno dobri i da kao takvi nedovoljni ne možemo ni da očekujemo bilo šta bolje. Naša potreba da budemo prihvaćeni, naša želja da budemo voljeni, vodila nas je putem koji nas je sve više udaljavao od onoga ko mi zapravo jesmo. Očekujući iz dana u dan da sve ono što radimo i činimo bude konačno prihvaćeno i da jednom za svagda bitne osobe za nas i naš život shvate koliko mi u stvari vredimo, zalutasmo malo od suštine i izgubismo kompas koji bi nam pokazao put koji vodi do mesta gde leže odgovori na sva pitanja i koji bi nas odveo do pravog izvora naše radosti i unutrašnjeg mira - do nas samih! Nit bliže destinacije, nit dužeg puta!

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/oslonite-se-na-sebe

причалица
22-08-2012, 15:49
Afirmacije za prosperitetI same misli mogu da nas izvedu na put istinske radosti i prosperiteta.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/d/8/d82652cd02a2265ca4745786ffbc70ea_articlemain.jpg

Sva ona verovanja koja nam ničemu ne služe, koja nam ne donose ništa dobro treba raščistiti iz svoje svesti i pružiti dobrodošlicu nekim novim, boljim i zdravijim stavovima, nekim mislima koje mogu da nas izvedu na put istinske radosti i prosperiteta. U tome nam pomažu afirmacije, one su sjajne i nezamenljive.

Moje mogućnosti su neograničene. Divno je biti bogat i srećan.
Ja sam magnet za novac.
Sve što mi je potrebno dolazi mi u pravo vreme.
Svakim danom sam sve bogatiji. Novac mi pristiže iz znanih i neznanih izvora.
Ja sam bogat. Ja sam uspešan. Zaslužujem najbolje.
Život je zadovoljstvo i ja sam spreman da uživam u njemu.
Povezan sam sa okeanom izobilja. Imam sve što poželim...
http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/afirmacije-za-prosperitet

причалица
22-08-2012, 15:50
Harmonizacija solarnog pleksusaSolarna čakra - manipura - odnosi se i na slobodu izbora da biramo ono što želimo i način na koji želimo da radimo stvari u životu.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/2/8/284b014a8da7610be16093a4a1b84e9d_articlemain.jpg

Manipura je energetski centar koji je direktno povezan sa osećajem sopstvene vrednosti. Lična vrednost, samopoštovanje, samopouzdanje i lična moć su kvaliteti koji su u vezi sa onim što se smatra osećajem ličnog identiteta. Što je ovaj osećaj jači, osoba je sposobnija da preuzme vođenje svog života i da pravi zdrave izbore sa sebe.
Kada osobe prave nezdrave izbore i sebe doživljaju kao žrtvu, bivaju izmanipulisane, doživljavaju loš tretman ili zlostavljanje, znači da imaju nedostatak osećaja lične vrednosti i samopouzdanja. Kada ljudi govore o situacijama u kojima nemaju sposobnost da ustanu u odbranu sebe ili svojih prava, vidimo teme čakre solarnog pleksusa. Na fizičkom nivou to može da se odrazi problemima sa: žučnom kesom, jetrom, stomakom, tankim crevom i pankreasom. Pojačano lučenje želudačne kiseline, čirevi i poremećaji varenja indikacija su da osobe blokiraju svoja osećanja (kao što je npr. ljutnja). Ovakve osobe bukvalno gutaju svoja osećanja besa i neprijateljstva i ponašaju se kao žrtve.
Tema moći deo je uticaja ovog centra. To može da predstavlja ili neproporcionalnu želju za moći ili nedostatak vere u sopstvene sposobnosti da se izrazi moć u životu. To je muško energetsko polje i često se u pacijentovoj psihologiji javljaju problemi u vezi sa očevima. Otac je ili bio previše jaka ili nedovoljno jaka ličnost, a osoba će projektovati svoje probleme u vezi sa ocem u svet. Ovo se često viđa u konfliktima sa autoritetima koje predstavljaju institucije ili velike organizacije u kojima je identitet pojedinca relativno beznačajan. To je čakra arhetipa ratnika. To koliko dobro možemo da upregnemo svoju ličnu moć odraziće se na to koliko cenimo i poštujemo sebe i koliko verujemo u svoju sposobnost da se izborimo u svetu, bez obzira na to koliko je taj naš svet veliki ili mali.
Još jedna tema solarne čakre je sloboda izbora da biramo ono što želimo i način na koji želimo da radimo stvari u životu. Kada pacijenti prepuste svoju moć izbora, to se vidi kao disfunkcija čakre solarnog pleksusa. Možemo da osnažimo sebe ukoliko opozovemo moć koju smo dodeli svim projekcijama koje smo stvorili.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/harmonizacija-solarnog-pleksusa

причалица
22-08-2012, 15:50
Čarobna moć pisane rečiBiblioterapija je staro isceliteljsko umeće u novom ruhu. Međutim, nije svaka "medicina za dušu" i biblioterapija.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/6/9/69bc0bdc4768fbadb075fe464ca4e3ce_articlemain.jpg

Biblioterapija je toliko toga. Ona je korišćenje čitanja na kreativan način kako bi se ljudi osećali bolje u vezi sa sobom i u vezi sa drugima. Biblioterapija je jedinstveni način istraživanja samog sebe i sveta koji nas okružuje. Ona je takođe strast za čitanjem i deljenje te strasti, entuzijazma i zadovoljstva sa drugima. Svi znamo kako nas čitanje može u deliću sekunde prebaciti u neki drugi svet. Isto tako nam može prikazati sopstveni život preslikan kroz živote drugih osoba. Ako se osećamo usamljeno i tužno, deljenje tih osećanja sa drugima može nam pomoći da se osećamo manje usamljeno. Takođe nam omogućava da proširimo svoju empatiju, maštu i razumevanje.
Virdžinija Vulf je divno opisala uticaj knjiga na živote ljudi rekavši: „U garderobi našeg uma vise obrisi svih knjiga koje smo u životu pročitali, baš kao što odeća visi u našem ormanu“. O zadovoljstvu koje čitanje pruža napisala je: „Pravi razlog zbog kojeg ljudi čitaju je to što čitanje pruža zadovoljstvo. U pitanju je kompleksno zadovoljstvo koje varira od trenutka kada nešto čitamo, kao i od knjige koju čitamo. Ali, sve je to jedno zadovoljstvo. Zadovoljstvo koje je tako veliko da niko ne sumnja da bi bez čitanja svet bio mnogo tmurnije mesto“.
Biblioterapija pokušava da otvori ljudima taj svet zadovoljstva, da učini njihov život bogatijim, kao i da im omogući da to zadovoljstvo prenesu drugim ljudima.
Ofra Ajalon za biblioterapiju kaže da je „staro isceliteljsko umeće u novom ruhu“. I zaista – iako se termin biblioterapija (ili hrizomantija) prvi put pojavio 30-ih godina prošlog veka, postavši prihvaćen u psihologiji i psihijatriji, u suštini su za isceljujuće dejstvo čitanja i pisane reče znali još u antičkoj Grčkoj. Tamo je na ulazu u biblioteke pisalo: „Medicina za dušu“.
Ipak, nije svako čitanje „medicina za dušu“, tj biblioterapija. Važno je objasniti to po čemu se lekovito čitanje razlikuje od normalnog čitanja koje svako od nas, u većoj ili manjoj meri, sprovodi čitavog života. Kada govorimo o lekovitom čitanju tada moraju da budu zadovoljeni određeni uslovi – autor dela mora da angažuje čitaoca u neku vrstu intenzivnog dijaloga, u kome čitalac postaje deo misaonog i emocionalnog procesa koji se odvija u knjizi.
Čitalac mora i da pokuša da razume šta su ideje knjige na dubljem nivou. Kao direktna posledica tog razumevanja sledi pokušaj da izvrši pozitivne promene sopstvenog ponašanja ili stava.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/carobna-moc-pisane-reci

причалица
22-08-2012, 15:51
Lekovi s bakine policeMnoge zdravstvene tegobe mogu se ublažiti prirodnim lekovima.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/e/3/e3cd225b81e6a82687ff94c9ef573026_articlemain.jpg

Preterano korišćenje medikamenata ugrožava prirodne imune snage organizma, zato je bolje posegnuti za prirodnim lekovima kad god vas muči prehlada, glavobolja ili kašalj.

Mnogo čajeva kao što su žalfija ili timijan. Još je i Paracelzijus upotrebljavao žalfiju zbog njenog antibiotskog delovanja. Ako se čaj zasladi medom pojačava se njegova moć.Kod bolova u grlu nekoliko puta u toku dana grgljati i ispirati usnu duplju. Inhalacija žalfijinom parom pomaže kod kašlja, kao i inhalacija čajem od kamilice.
Kod zapušenog nosa možemo sami napraviti kapi za nos: u šolju vode rastvoriti kašičicu morske ili kuhinjske soli i nakapati u nos.
Crni luk i med: luk iseći na tanke kriške i staviti u manju teglicu. Dodati med (otprilike tri velike kašike) i dobro zatvoriti. Ostaviti 6 do 12 sati. Uzimati sirup nekoliko puta dnevno. Jedna isečena glavica crnog luka ostavljena u spavaćoj sobi pored kreveta olakšava disanje i kašalj.
Zovin čaj sa medom dobar je za umirenje kašlja.
Čaj od šipka je bogat vitaminom C.
Kod temperature: obloge od sirćeta na listovima ili kod dece staviti na tabane krišku limuna i obući čarape. Piti mnogo tečnosti.
Kod visoke temperature za znojenje: mašavina čaja od lipe, zove i kamilice.
Krompir protiv bolova u ušima: skuvajte dva manja krompira, izgnječite, stavite na gazu i kao toplu kompresu privijte uz uvo.
Stavite češanj belog luka u uho koje boli ili nakapite par kapi dobijenih iz čuvarkuće.
Ili obloge od crnog luka: narendati crni luk na kompresu i koristite kao oblogu za oboleli deo uha.
I vrlo važno: propolis tinktura 3x20 kapi kao i vitamin C (ima ga dosta u svežem voću i povrću: grejp, limun, narandža, kivi, nar, kupus, paradajz, paprika, začinsko bilje i peršun). Vitamin C i cink u kombinaciji mogu skratiti trajanje prehlade i ublažiti simptome.
I ne zaboraviti pileću supu: omekšava nosnu sluz i pomaže pri otvaranju disajnih puteva.
Đumbir je poznato sredstvo za ublažavanje i sprečavanje glavobolje. Može se upotrebiti u obliku tinkture ili čaja.
Za ovlaživanje sinusnih šupljina: koloidno srebro.
Ehanicea podstiče rad imunološkog sistema. Uzimati u obliku tinkture ili sirupa. Ne upotrebljavati ako ste alergični na ambroziju.
http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/lekovi-s-bakine-police

причалица
22-08-2012, 15:52
Plivanje s delfinimaBlagotvorne terapije za depresiju.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/1/0/109917a6e42ba1e21f13d30f448c0c3d_articlemain.jpg

Iako se većina objavljenih istraživanja vezanih za terapiju kućnim ljubimcima tiče pasa i mačaka, i druge vrste životinja blagotvorno deluju na zdravlje ljudi. Stručnjaci za terapiju životinjama utvrdili su da lekovit učinak imaju i ptice, morski prasići, hrčci, gmizavci, delfini, koze, konji i — lame! Važno je da su životinje druželjubive i krotke, da vole ljudsku pažnju i milovanje, kao i da nisu stidljive. Uz to, moraju da prođu temeljni trening poslušnosti i da se naviknu na iznenadnu buku.
Nekoliko studija opisuje povoljne učinke druženja s morskim životinjama na decu s psihičkim problemima. Interakcija s delfinima, morskim kornjačama i ribama pomaže takvoj deci da brže ostvare terapijske ciljeve. Zabeleženo je da se autistična deca bolje odazivaju na terapeutske pokušaje komunikacije ako su prethodno doživela pustolovinu s delfinima u poređenju s decom koja su se samo igrala u vodi omiljenim igračkama.
Plivanje s delfinima prija i odraslima koji boluju od depresije. Grupa naučnika s britanskog Univerziteta u Leicesteru isprobala je uticaj redovnih jednosatnih seansi plivanja i ronjenja s delfinima na 15 depresivnih pacijenata. Pokazalo se da su im se simptomi depresije ublažili u većoj meri nego drugoj grupi pacijenata koji su plivali na istom području, ali bez prisustva delfina.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/plivanje-s-delfinima

причалица
22-08-2012, 15:53
Zen shiatsuPrihvatite pažnju i uzvratite nenametljivim dodirom.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/e/7/e7378023462d14c34c300ff897e90ea0_articlemain.jpg

Drevna terapeutska veština koja se izvodi korišćenjem dlanova, laktova, sopstvene težine tela, a u cilju postizanja boljeg toka energije, cirkulacije i fleksibilnosti kao i smirenosti uma. Kroz dodir koji je nenametljiv pažnja se daje i prima, pokret i opažaj dolaze iz čovekovog fizičkog i duhovnog centra a uz ispravno korišćenje tela i disanja.
Izučavanje shiatsu-a doprinosi harmonizovanju tela, uma i duha tako da se možete osećati, izgledati i biti zdraviji, a u mogućnosti ste da pomognete drugima da to isto osete. Kursevi su osmišljeni tako da vam na putu sticanja znanja, unutrašnjeg buđenja i lične promene nije potrebno predhodno znanje o umeću lečenja.
Postepeno napredovanje od prvog do petog stepena dovodi vas do nivoa šiacu terapeuta i dubokog osećaja povezanosti sa okolinom.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/zen-shiatsu

причалица
22-08-2012, 15:54
Stimulacija čakri bojamaBlagotvorno dejstvo boja posebno se odražava na čakrama. Podsetite se koja boja odgovara kom energetskom centru.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/2/0/204acef9755c2f80be528360de7c32c9_articlemain.jpg

Crvena – deluje na baznu čakru. Stimuliše nerve, podstice cirkulaciju krvi, obnavlja oslabljenu energiju, daje energiju jetri. Deluje povoljno na mišićni sistem i ublažava bolove od artritisa.
Narandžasta – deluje na sakralnu čakru. Blago stimuliše rad srca i ubrzava oporavak posle povrede kostiju i zglobova, blagi antidepresiv, ublažava tegobe u menopauzi, jača pluća.
Žuta – deluje na solarni pleksus. Blagotvorno deluje na nervni sistem, detoksikuje krv i stimuliše limfni sistem, pomaže probavi, regeneriše kožu.
Zelena – deluje na srčanu čakru. Smanjuje tenziju u krvnim sudovima snižavajući krvni pritisak, ima okrepljujuće dejstvo, smiruje emocije, jača tkiva i mišiće, deluje antiseptički.
Plava – deluje na grlenu čakru. Umiruje upale, poboljšava metabolizam, umiruje nerve, pomaže kod upale grla, laringitisa, zapušenih ušiju, ubrzava oporavak od opekotina.
Ljubičasta – deluje na čeonu čakru. Leči nesanicu, stimuliše regeneraciju tkiva, ublažava probleme sa sinusima, bolove u leđima, smanjuje krvarenje i ubrzava lečenje ekcema.
Ljubičastoplava – deluje na krunsku čakru. Smiruje ljude koji pate od psihičkih poremećaja, stimuliše stvaranje belih krvnih zrnaca u slezini, ublažava glavobolju i pomaže kod potresa mozga.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/stimulacija-cakri-bojama

причалица
22-08-2012, 15:56
Ehinacea – biljni lek za sva vremenaEhinacea je pre otkrića penicilina korišćena kao prirodno sredstvo u borbi protiv patogenih bakterija, virusa i gljivica. Ova nežna ljubičasta cvetnica nudi nam pravu vakcinu iz prirode.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/2/6/2670ee739d4f483f166b8eb020590225_articlemain.jpg

Preventivna upotreba preparata na bazi ehinacee jača imunološku odbranu i pomaže tokom cele godine da svoj organizam učinimo otpornijim na viruse i bakterije. Preventivna fitoterapija biljnim imunostimulansima, kao što su standardizovani preparati na bazi purpurne ehinacee, povoljno utiče na ublažavanje simptoma gripa i nazeba i dovodi do značajnog skraćenja toka bolesti.
Ehinacea je pre otkrića penicilina korišćena kao prirodno sredstvo u borbi protiv patogenih bakterija, virusa i gljivica. Lekoviti sastojci ehinacee podstiču fagocitozu, utiču na povećanje belih krvnih zrnaca i produkciju antitela. Bezbedna i moćna, ehinacea stimuliše različite ćelije imunog sistema koje su glavno oružje protiv infekcija. Ehinacea se koristi protiv prehlade, gripa i upale grla. Najefikasnija je kada počnete da je uzimate na prvi znak bolesti.
U zimskom periodu ehinacea pomaže protiv ponovnih respiratornih infekcija kao što su bronhitis, sinuzitis, laringitis i upala uha koji su najcešce izazvane streptokokama. Koristi se i u lečenju oralne i vaginalne kandidijaze i upornih urogenitalnih infekcija. Kao prirodni antibiotik ehinacea ubrzava zaceljivanje kože uključujući rane, opekotine, ekceme i herpes infekcije.
Mnogim kliničkim studijama utvrđeno je da ehinacea nema neželjena dejstva. Potreban je oprez samo kod osoba alergičnih na biljke iz porodice Asteraceae (kamilica, neven...). Za razliku od sintetskih antibiotika sastojci ehinacee ne uništavaju crevnu mikrofloru, duža upotreba ne dovodi do nastanka kandidijaze, ne pogoršava krvnu sliku i ne oštećuje jetru i bubrege. Preparate ehinacee ne treba da koriste jedino osobe sa progresivnim sistemskim bolestima. Upotreba ehinacee ne treba da bude duža od devet nedelja. Ehinacea primenjena na vreme obezbeđuje brz oporavak i povratak svakodnevnim obavezama i aktivnostima.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/ehinacea-biljni-lek-za-sva-vremena

причалица
22-08-2012, 15:56
Mapa zdravlja u oku

Oči nisu samo ogledalo duše, već i pokazatelj zdravstvenog stanja organizma. Izgled i oblik dužice oka mogu otkriti čitav niz pojedinosti o stanju organizma čime se bavi iridodijagnostika.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/7/7/772d13fcb200079c2bb3fdebf4da08cd_articlemain.jpg

Dužica, šarenica ili iris je deo oko oka koji našem oku daje karakterističnu boju. U funkcionalnom smislu dužica ima ulogu regulacije količine svetla koja ulazi u oko poput blende u fotoaparatu. To se postiže ravnotežom dva mišića u dužici. Boja dužice zavisi od količine i rasporeda pigmenta na njenoj prednjoj površini. Što je dužica bogatija pigmentom to su oči tamnije (smeđe). Kod manje količine pigmenta oči su svetlije (zelene ili plave). Međutim, svako oko je unikat za sebe jer svako oko i svaka osoba ima specifičan i jedinstven izgled dužica, poput otiska prsta na ruci. Posmatrajući izgled i oblik dužice oka, može se dobiti mnogo informacija o stanju našeg organizma. Oblast alternativne medicine, koja proučava promene u unutrašnjosti organizma i dijagnostikuje njegovo stanje na osnovu promena dužice oka, naziva se iridodijagnostika ili irisdijagnostika.

Poreklo i razvoj metode
O tome koliko je to stara nauka najbolje svedoči činjenica da su u grobnici egipatskog faraona Tutankamona na glinenim pločicama pronađeni crteži ljudskog oka sa naglašenom i nacrtanom dužicom i nizom zapisanih simbola. Tutankamonov sluga Efaks napisao je dva papirusa dužine 16 i 13 metara na kojima je zapisivao zdravstveno stanje tadašnjih vladara i drugih važnih Egipćana. Do danas su sačuvani delovi ovih papirusa: jedan se nalazi u Egipatskom muzeju u Londonu, a drugi u Nacionalnom muzeju u Kairu.
Međutim, naučnici nisu obraćali pažnju na te spise pa se i iridodijagnostika razvila mnogo godina kasnije, nezavisno od tog pronalaska. Metoda je korišćena i u vreme Stare Grčke, a primenjivana je nekad i danas u tradicionalnoj kineskoj medicini. Prvi precizni opisi metode, bez spominjanja imena iridodijagnostika, nađeni su u knjizi Chiromatica Medica, 1665. autora Philipusa Meyeusa, a mađarski lekardr Ignatz von Peczely prvi je upotrebio naziv iridodijagnostika (augendiagnostik, eyediagnosis). On je igrom slučaja jednom ugledao sovu sa slomljenom nogom, a zatim se zagledao u njene krupne i svetle oči i preko oba oka video jasnu liniju. Kada je završio medicinu i postao lekar u Austriji setio se tog događaja i doveo je u vezu zdravstveno stanje i promene u dužici oka.
U Nemačkoj metodu je razvio Pastor Felke u knjizi Naturheilkunde početkom 1900. koji je iridodijagnostiku upotrebljavao u sklopu tretiranja specifičnih bolesti. Iako je bio osporavan, osnovao je Institut u Heimshiemu kao vodeći nemački centar. Dr Bernard Jensen, američki kiropraktičar, iridodijagnostiku je proširio u SAD 1950. u okviru sopstvenog načina lečenja u koji spada i pravilna ishrana. Održavao je i kurseve iridologije i objavljivao medicinski magazin. Danas je iridodijagnostika razrađena dijagnostička metoda koja pokazuje stanje nervnih, hemijskih, organskih i strukturalnih promena u organizmu.
U beogradskom holističkom centru Balans Medika moguće je zakazati dijagnostički pregled dužice kod Tihomira Miletića, iridodijagnostičara sa dvadesetogodišnjim iskustvom, pa smo zakazali i pregled i razgovor kako bismo saznali što više o ovoj metodi. Naš sagovornik je inače pogonski inženjer vazduhoplovstva u penziji, ali je dugo proučavao i hipnozu, fitoterapiju, bioenergetske terapije i druge prirodne i holističke metode za očuvanje i unapređenje kvaliteta života.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/mapa-zdravlja-u-oku

причалица
22-08-2012, 15:58
Holistička ginekologijaHolistički pristup ljudskom zdravlju je filozofija koja uzima u obzir celinu, a ne samo pojedine delove. Važno je znati da se ne leči samo sama bolest ili određeni organ, već osoba, imajući u vidu nedeljivost njenog psihičkog i fizičkog tela.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/4/d/4da7b3caec95c93b5f030706d018b97c_articlemain.jpg

Ginekološka ordinacija Merida na Banovom brdu sasvim je drugačija od ostalih privatnih ordinacija u Beogradu – na prvi pogled primećujete samo divno cvetno dvorište, ljubazno osoblje i moderne aparate – ali kada dr Slavica Vasiljević započne razgovor sa vama, vi jednostavno osetite podršku i toplinu u njenom glasu i u njenim očima. To je zbog toga što ona praktikuje holističku ginekologiju – završila je Medicinski fakultet u Beogradu, pa edukaciju iz kineske medicine i akupunkture, pa je nakon toga specijalizirala ginekologiju.
Tako njen lekarsko-terapeutski put uopšte nije bio konvencionalan, zahvaljujući čemu ona svakog svog klijenta posmatra holistički, bez obzira na godine, pol ili zdravstveni problem… Zamolili smo dr Vasiljević da nam opisno objasni šta je to zapravo holistički pogled na seksualnost i kako to vidi kineska tradicionalna medicina:
Holistički pristup ljudskom zdravlju je filozofija koja uzima u obzir celinu (materijalno, duševno, duhovno), a ne samo pojedine delove. Ljudski organizam je celina koja funkcioniše po principu uslovljenosti uzajamnog i skladnog. Čim zataji jedan deo, ugrožena je celina. Važno je znati da se ne leči samo sama bolest ili određeni organ, već osoba, imajući u vidu nedeljivost njenog psihičkog i fizičkog tela. Još je Hippocrates pre 2. 500 godina zastupao tezu da najpre treba lečiti dušu, a tek onda telo i da bolesniku treba ponuditi najpre reč, a tek onda lek...
Seksualni nagon je jedan od najsnažnijih impulsa u prirodi, samim tim i u čoveku (izvor večnog preispitivanja i istraživanja). Odgovor nam nude taoisti – drevni kineski mislioci i mudraci. Oni su se još pre 5. 000 god. bavili proučavanjem prirodnih zakona i njihovom primenom u svakodnevnom životu, kako bi se svakom pojedincu omogućio život u skladu sa samim sobom i svime što ga okružuje, dug život ispunjen zdravljem, srećom i harmoničnim odnosima. U istočnjačkim tradicijama, pa tako i u taoističkoj, smatra se da pojavni svet grade 2 suprotne sile koje čine univerzalnu celinu i stalno teže međusobnom skladu. To su Yin i Yang, koje se manifestuju kao tamno-svetlo, noć-dan, hladno-toplo, voda-vatra, magnetno-električno...
Muškarac i žena predstavljaju suprotnosti – komplementarne polovine celine, oni su zemaljska menifestacija kosmičkih kreativnih sila. Muškarac predstavlja Yang ili Nebo, a žena Yin ili Zemlju. Kada se oni sjedine u seksualnom činu, Nebo i Zemlja se spajaju. U taoizmu, seksualna energija je put do zdravlja i vitalnosti i način da se intimno poveže sa božanskim, stanjem jedinstva i potpunosti koje je prisutno u svima nama.
Prema taoistima, u ljudskom telu postoje tri energije – Ching, Chi i Shen. Ching je kreativna seksualna energija koja se stvara u polnim žlezdama. Kod muškaraca se nalazi u spermi, a kod žena u jajnicima i jajnoj ćeliji. Prema svom sastavu je gušća i sirova (nerafinisana). Stalno se obnavlja, ali i troši – kroz ejakulaciju i menstruaciju. Na fizičkom nivou ogleda se kroz ispravan rad polnih žlezda koje uslovljavaju vitalnost i opšte zdravstveno stanje osobe, kao i ispravan rad ostalih endokrinih žlezda.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/holisticka-ginekologija

причалица
22-08-2012, 15:58
Uvod u holističku stomatologijuSa stanovišta očuvanja energetske ravnoteže tela, važno je da usta i zubi ostanu što duže patološki neizmenjeni. Svaki zub pojedinačno, u zavisnosti od toga u kojoj se vilici nalazi, energetski je pokazatelj stanja određenog organa.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/9/c/9c7d194a72d0839b8a1d9d456237930b_articlemain.jpg

„Posmatrati usnu duplju isto je što i posmatrati telo u celini. Da bi sagledao telo, ne smeš zanemariti usta.“
Holistički pristup lečenju bolesti osvojio je i stomatološke ordinacije. Glavno načelo kojeg se holistička stomatologija drži je međusobno dopunjavanje znanja tradicionalne i alternativne medicine radi uspostavljanja dugotrajnog zdravlja. Stomatolozi holističari procenjuju stanje usne duplje uzimajući u obzir neraskidivu povezanost tela, uma i duha. Tek nakon detaljnog razgovora o istoriji bolesti, navikama i načinu života pristupa se sprovođenju terapije koja će najviše biti u skladu s ličnim potrebama pacijenta, a u cilju harmonizacije opšteg stanja organizma.
Sa stanovišta očuvanja energetske ravnoteže tela, važno je da usta i zubi ostanu što duže patološki neizmenjeni. Na jeziku se nalaze zone koje su u energetskom smislu odgovorne za normalan rad unutrašnjih organa. Vrh jezika odgovara srcu, iza njega je zona pluća, sredina jezika povezana je sa želucem i slezinom, bočne strane s jetrom i žuči, dok baza jezika odgovara bubrezima, bešici i crevima. Svaki zub pojedinačno, u zavisnosti od toga u kojoj se vilici nalazi, energetski je pokazatelj stanja određenog organa. Umnjaci energetski pokrivaju srce i creva. Kutnjaci i pretkutnjaci — jednjak, želudac, gušteraču, debelo crevo i pluća. Očnjaci i sekutići — jetru, žučnu kesu, bubrege i bešiku.
Holistička stomatologija proučava pet oblasti: ishranu, oralnu higijenu, škodljive materijale, oralne infekcije i psihofizičku napetost. Biološki osvešćen stomatolog mora podjednako obratiti pažnju na svaku od njih. Pred sobom ima zadatak da na siguran i delotvoran način, koristeći neškodljiva sredstva i metode, neutrališe energetski narušeno stanje organizma i prevede ga u neutralno. Jedino tako, oslobođen od balasta infekcija, alergena i otrovnih supstanci, imuni sistem može pokazati puno dejstvo u samoregulaciji i očuvanju homeostaze.
Zubi otkidaju i sitne hranu pripremajući je za prvu fazu varenja. Početni simptomi mnogih sistemskih bolesti najpre se uočavaju u ustima. Kako bi se omogućilo postojanje pozitivne povratne sprege između ishrane, iskorišćavanja hranljivih sastojaka i njihovog pravilnog uticaja na stanje usne duplje i celog organizma, pacijente treba savetovati o pravilnom načinu ishrane. Važno je da koriste organski proizvedene namirnice, visoke hranljive vrednosti, pravilno pripremljene i bez dodataka veštačkih pojačivača ukusa. Obavezno je da značajno smanje upotrebu šećera. On ne samo što izaziva propadanje zuba, već utiče i na celokupni metabolizam. Menjaju se psihofizičke osobine čoveka i dolazi do pojave posebne vrste zavisnosti.
To dalje stvara mnoge druge poteškoće: od promena ponašanja do dijabetesa. O važnosti ishrane svedoči podatak da nepravilna ishrana žena u trudnoći i novorođenčadi u formativnom periodu dovodi do sve veće učestalosti malokluzije (nepravilnog zagrižaja). Nepravilan zagrižaj kasnije dovodi do bolova u vilicama, vratu, sinusima, glavi... Stomatolozi holističari za svakog pacijenta određuju dijetu, shodno problemima koje ima, na osnovu rezultata kompjuterskih testova intolerancije na hranu i analize krvi. Nakon prvih testova određuje se optimalan odnos unošenja ugljenih hidrata, proteina i masti. Tokom tretmana kod stomatologa holističara dolazi do detoksikacije organizma jer se telo oslobađa nagomilanih toksina i štetnih materija. Tada je potrebno koristiti i suplemente u ishrani, kao što su vitamin C i kalcijum, kako bi se obnovila narušena biohemija organizma. Po završetku terapije ponovo se rade testovi. Korigovane dijete bi se trebalo pridržavati i ubuduće.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/uvod-u-holisticku-stomatologiju

причалица
22-08-2012, 15:59
U lavirintu čulaLavirint čula vraća ljude u detinjstvo, u dečji svet čuda u kojem mališani ne znaju šta ih čeka iza sledećeg ugla. Zato i jesu tako bezbrižni.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/9/3/93cbaefbb5ba8c5a46192602b71f32ee_articlemain.jpg

(„Posle Lavirinta čula moj život je promenjen, sada živim novi život, kao da sam razgovarala sa anđelima,” kažu oni koji su prošli kroz Lavirint čula čiji je autor Iwan Jones.)
„Kada sam izašla iz lavirinta shvatila sam da je to jedan poseban trenutak koji će trajati zauvek.”
„Kao da sam razgovarala sa anđelima, nešto iskonsko se rodilo u meni.”
„Potpuno novo iskustvo, veoma čudno, uđeš negde, vidiš nepoznate ljude kako rade nepoznate stvari i uopšte ne znaš šta da očekuješ. Zvuci, muzika, sve je bilo atipično. To je bilo putovanje koje me je nateralo da razmislim o sopstvenom životu.”
„Toliko sveobuhvatno iskustvo da jedva držim olovku.”
Ovako pišu ljudi koji su prošli kroz Lavirint čula.
Lavirint je napravljen kao „teatar”, to je zapravo niz prostorija, prolaza, kao spirale koje su međusobno povezane. Kada čovek uđe u Lavirint, u njemu je mrak, čuju se razni zvuci, tu su i glumci koji se susreću, a sve sa ciljem putovanja kroz vlastiti život, osećanja, sećanja, imaginacije. Učesnici zapravo putuju sami kroz mračan trodimenzionalni Lavirint i na tom putu nailaze na trenutke i susrete koji im provociraju čulna sećanja. Lavirint čula povećava važnu, ali potisnutu čulnu osetljivost ljudske percepcije.
Autor Lavirinta čula je Velšanin Iwan Jones direktor Republike mašte, međunarodne mreže kreativnih građana koja zajedno istražuje mogućnosti kontekstualno orijentisanog pozorišta. To je novi pristup primenjenog pozorišta koje Iwan razvija već dvadeset godina. Koristi konvencionalne i nekonvencionalne tehnike pozorišta kako bi probudio nesvesno pre nego sadržaj iskustva, koje se doživljava umesto da bude doživljeno. Osnova njegovog rada počiva na Forum teatru, tehnici pozorišta potlačenih koje je zamislio i razvio istaknuti brazilski reditelj Augusto Boal. Cilj ovog pozorišta je zapravo humanizacija čovečanstva. Iwan Brioc je 2006. godine dobio nagradu Creative Wales Award za Lavirint čula.
„Ljudi su po pravilu u početku vrlo uplašeni u Lavirintu čula. Poenta sa Lavirintom je da postoji samo jedan izlaz i ukoliko ne uključite levu stranu mozga kretaćete se u krug. Dovodi vas u čudno stanje svesti što je veoma interesantno. Ljude vraća u detinjstvo a znamo da je za decu svet pun čuda, kada smo mali ne znamo šta nas čeka iza sledećeg ugla. Onog trenutka kad postanemo odrasli mi mislimo da znamo šta je iza svakog ugla jer pokušavamo da kontrolišemo i napravimo sigurnijim svet oko sebe. I odlučujemo da ne volimo iznenađenja. Zato su deca tako bezbrižna.
Mi ne kažemo ljudima šta će se desiti u Lavirintu, šta će se desiti iza svakog ugla i u njima se javlja znatiželja. To je taj dijalog između radoznalosti i straha i onoga što se krije iza sledećeg ćoška. Što duže hodaju to postaju radoznaliji zato što im se ništa loše ne dešava. U Lavirintu se nalaze glumci koji izazivaju publiku, izazivaju emocije, osećanja kod publike. Ljudi izlaze iz Lavirinta mirni, čak sa osećajem zahvalnosti. Osećali su kao da su ponovo u detinjstvu, bezbrižni, radoznali. Oni koji su bili maltretirani u detinjstvu sada po prvi put otkrivaju radost, bezbrižnost. Za njih je to veoma moćno iskustvo, ne bih voleo da iskorišćavam ljude koji su patili ali radeći u Lavirintu i susrećući se sa ljudima dostigli smo neke iskonske osnove međuljudskih odnosa. Mi koji radimo Lavirint čuli smo mnogo puta da kažu, moj stari život je gotov, novi tek počinje, sve je drugačije. Svako od posetilaca samo jednom prolazi kroz Lavirint čula, svako iskustvo je drugačije i svako proživi svoje sopstveno iskustvo”, kaže Iwan Jones.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/u-lavirintu-cula

причалица
22-08-2012, 16:00
Energija vrhova prstijuTehnika emocionalne slobode je vrsta akupresure. Tapkanjem akupunkturnih tačaka vrhovima prstiju uspostavljamo važnu vezu između uma i tela.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/8/6/86cd7e8815a57d8c97308dd152b6e180_articlemain.jpg

Jasmina Kovačev je internacionalni terapeut i trener tehnike emocionalne slobode (EFT – Emotional Freedom Technique). Ova rođena Novosađanka živi na Novom Zelandu već dve decenije, ali nekoliko puta godišnje dolazi u Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju da bi držala seminare EFT-a i drugih brojnih metoda koje podučava. U moć emocionalnih stanja uverila se na ličnom iskustvu - odrasla je u porodici u kojoj je, kroz celo njeno detinjstvo i ranu mladost bilo mnogo bolesti, pa je i sama mnogo bolovala. „Moj imuni sistem me je kroz sijaset zdravstvenih manifestacija alarmirao da nisam dobro. Tada sam počela i celog života nastavila da se pitam šta je tajna zdravlja. Danas znam“, kaže Jasmina koja je završila Fakultet za zaštitu bilja, ali je „negde usput“ počela da postavlja pitanja o tome kako funkcionišemo kao ljudska bića i otkrila Silva metod koji ju je odveo dalje na put ličnog razvoja. Po dolasku na Novi Zeland pohađala je brojne škole i seminare -herbalnu medicinu, iridologiju, hipnoterapiju, neurolingvisticko programiranje (NLP), neuro-integraciju, life coaching, wealth coaching, kineziologiju itd. Samu tehniku emocionalne slobode učila je i direktno od osnivača Garyja Craiga u Americi.
„Sticajem životnih okolnosti, na sopstvenoj koži sam naučila - da je bogatstvo ono što ostane kada izgubiš sav novac. Negde u to vreme moja porodica i ja, doživeli smo poslovni krah i izgubili veliku sumu novca. Mnoge emocije koje sam mesecima osećala počele su da se odražavaju veoma intenzivno na fizičkom nivou kao rezultat gubitka sigurnosti i straha od budućnosti. Nesanica je postala deo moje stvarnosti, a kada sam i uspevala da zaspim, imala sam noćne more, bila uznemirena, ruke su mi podrhtavale, osećala sam bol u predelu srca. U potrazi za onim što bi moglo da mi pomogne isprobala sam mnoge tehnike, počev od klasične psihoterapije, NLP-a, hipnoze... Ništa mi nije donelo poboljšanje, a posle nekih terapija osećala sam se čak i gore. Nakon nekoliko tretmana tehnikom emocionalne slobode osetila sam da čvor u stomaku koji sam imala mesecima, lagano nestaje. Tada sam prvi put, nakon više meseci, spavala celu noć. Otkrila sam izuzetno moćan i efikasan način da se rešim tegoba.
Šta je tehnika emocionalne slobode?- To je vrsta emocionalne akupresure koju obavljamo vrhovima naših prstiju - tapkanjem akupunkturnih tačaka kojim stimulišemo bioaktivne, akupunkturne tačke dok smo mentalno povezani sa emocionalnim aspektom koji stvara energetski poremećaj u našem telu. Tokom stimulacije dolazi do balansiranja energetskog sistema i oslobađanja emocija koje su uzrokovane tim poremećajem. Te tačke spojene su u algoritam, „recept”, koji se nalazi na gornjem delu tela i na vrhovima prstiju. Sama stimulacija omogućava ponovno uspostavljanje energetskog toka koji se ujedno manifestuje smanjenjem emocionalnog intenziteta.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/energija-vrhova-prstiju

причалица
22-08-2012, 16:01
Terapija pokretom okaNova, revolucionarna terapijska tehnika poznata pod skraćenicom EMDR pomaže ljudima koji godinama pate od anksioznosti, poremećaja spavanja i različitih traumatskih poremećaja.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/6/3/63897858f332bc5123f9ef5b2fc6df90_articlemain.jpg

EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing) jedna je od novijih psihoterapeutskih tehnika, nastala pre 23 godine. Imala sam prilike da se sa njom sretnem tek nešto pre tri godine. Na našoj edukativnoj grupi često smo se šalili oko imena i bunila nas je skraćenica pa smo tehniku zvali „mrda”. U procesu postajanja terapeuta i moje edukacije za Integrativnog art psihoterapeuta, pošto je metoda takva da integriše različite pristupe, mi, edukanti smo bili u prilici da učimo teorijski i praktično EMDR terapiju. Tehnika koja prodire u srž problema i rešava ga, što sam i na ličnom primeru videla, brza je i uspešna.
Pacijenti, ljudi koji godinama pate od anksioznosti, poremećaja spavanja, zlostavljanja ili drugih traumatskih poremećaja, sada mogu brže da dođu do razrešenja preko ove nove, revolucionarne terapijske tehnike. Istraživanja pokazuju da je EMDR brz, siguran i efikasan pristup a ne uključuje uzimanje lekova ili hipnozu. Ona je jednostavna, neinvazivna tehnika gde se do željenog cilja dolazi efektno u neposrednoj saradnji klijenta i terapeuta.
Ova snažna, kratkotrajna terapija visoko je efikasna za širok spektar poremećaja kao što je hronična bol, fobije, depresije, panični napadi, poremećaji u ishrani, loša lična slika, stres, stanja straha, anksioznost, oporavak od seksualnih ili drugih traumatskih događaja.
Mnogo ljudi koji su imali doživalj da sporo napreduju u terapijama u prošlosti, kažu da su tek u susretu sa ovom tehnikom postigli željeni cilj i da je to konačno nešto što radi!
EMDR u terapiji anksioznosti i raznih blokirajućih stanja - brzo oslobađa od stanja anksioznosti, fobija i strahova (stidljivost i strah od javnosti, javnog nastupa, strah od visine, zubara…) preplavljujućeg osećaja niže vrednosti, limitirajućih verovanja u sebe i različitih ličnih blokada.
EMDR u terapiji seksualnih problema i disfunkcija - tretmani u seksualnim disfunkcijama – prerana ejakulacija, impotencija, nemoguć orgazam, gubitak seksualne želje, nemogućnost uspostavljanja intimnog odnosa.
EMDR (kao i bilo koja druga terapija) Vam je potreban ako na samo jedno od sledećih pitanja odgovorite sa „da”:
Da li Vam je teško da verujete drugima?
Da li Vas privlače ili ste Vi privlačni ljudima koji nisu dobri za Vas?
Da li osećate krivicu a da ne znate zapravo zašto?
Da li se nalazite u lošoj vezi iz koje ne znate kako da izađete?
Da li ste fizički ili emocionalno bili zlostavljani kao dete?
Da li doživljavate stid, krivicu, hroničan bes, tugu, konfuziju u mislima, brigu, opsesivne misli, neprijatan osećaj, promenu raspoloženja, negativne misli, pesimizam, uznemirenost…?

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/terapija-pokretom-oka

причалица
22-08-2012, 16:02
Isceljujuća priča Bruna Groeninga

Zdrav čovek misli o hiljadu stvari, a bolestan samo o jednoj, kaže stara poslovica, nepogrešivo upućujući na težinu koju svaka bolest nosi.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/5/d/5d4e95d077ab11cc2408470a74ddb536_articlemain.jpg

Sve dobija drugačiju perspektivu i značenje u bolesti. Neke stvari oko kojih bismo se nervirali i besneli, postaju beznačajne u susretu s tom jedinom ozbiljnom mukom na svetu. Postoje neki koji tvrde da bolest čak može biti i dar, jer nam omogućava da uvidimo stvari koje bez nje ne bismo mogli uvideti. Ima tu logike, kada se malo bolje razmisli. Lako je primetiti određenu vrstu mira i dostojanstvenosti u onima koji su se suočili sa teškim i opasnim bolestima, delujući tako kao da znaju nešto više od običnih ljudi. Mnogi oboleli ljudi pokušavaju naći spas na različite načine i neretko se tada za njih otvaraju vrata jedne nove dimenzije, duhovne, koja često pomaže tamo gde ništa drugo nije pomoglo.
Vreme u kome mi trenutno živimo je vreme eksplozije isceliteljstva i ponovnog buđenja alternativnih i duhovnih metoda lečenja. Oduvek su postojali ljudi koji su lečili druge uz pomoć raznih vrsta energija i o njima je ispričano bezbroj priča. Na Istoku, energetski rad, odnosno medicina bazirana na protoku životne energije ima identično važan status kao i zvanična medicina. Na Zapadu, pak, situacija je drugačija i mnogi ljudi koji su se bavili isceliteljskim radom uz pomoć bioenergije, ili neke duhovne energije, doživljavali su osude, omalovažavanja i razne druge neprijatnosti.
Možemo samo zamisliti kako bi na prostorima jedne krajnje logički i racionalistički raspoložene Nemačke, živeo i radio neko ko poseduje isceliteljske moći. A baš u Nemačkoj i to 1906. godine, rođen je čuveni iscelitelj Bruno Groening.
Još kao dečak imao je sposobnost da leči ljude i životinje svojim prisustvom, a dobrotom i nesebičnošću potpuno je zasenjivao sve koji su bili oko njega. Izvori kažu da je prilikom regrutacije za nemačku vojsku, odbio da ide u rat jer nije želeo da ubija ljude i ta izjava ga je umalo koštala života na prekom sudu. On je, ipak, poslat u rat, ali je ubrzo završio kao ratni zarobljenik u Rusiji i tamo je postao čuven po lečenju zarobljenika, ali i njihovih ruskih čuvara. Po završetku rata vratio se u Nemačku i od tada kreće njegova čudesna isceliteljska priča.

http://www.lovesensa.rs/media/output/4677/portrait_xl/

Slobodno delovanje ljubavi
Pojedinačne slučajeve isceljenja po kojima je postao poznat bilo bi nemoguće navoditi, ali ono što se svakako mora navesti su masovna isceljenja koja su se događala prilikom njegovih predavanja o veri. Tim prilikama bi se okupilo i do 30.0000 ljudi, a doktori koji su bili u masi beležili bi slučajeve isceljenja. Mnogo neverovatnih zapisa u brojnim publikacijama i izveštajima svedoka tog vremena govori o tome kako su nepokretni ustajali iz kolica, ili slepi progledali na tim predavanjima. To je dovelo do toga da se 1949. godine ime Bruna Groeninga pojavi u centru pažnje javnosti. O njemu su izveštavali štampa, radio i nedeljne novosti.
Mesecima su događaji oko ovog „Čudotvornog doktora", kako su ga ubrzo nazvali, bili u centru pažnje tek osnovane mlade Republike Nemačke. O slučaju Bruna Groeninga bio je snimljen dugometražni film, ovaj fenomen je istraživala komisija sačinjena od vrhunskih naučnika, a o njemu je raspravljano i u najvišim organima državne uprave. Ministar rada i socijalne uprave pokrajine Severna Rajna-Vestfalija (Nordrhein-Westfalen), čak je naredio da se Bruno Groening prati zbog prekršaja zdravstvenog zakona.
Međutim, bilo je i onih koji su ga podržavali, pa je tako predsednik vlade pokrajine Bayern zastupao mišljenje da se ne sme dozvoliti da jedna takva „izuzetna osoba" kao Groening postane rob paragrafa. Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrajine Bayern označilo je njegovo delovanje kao „slobodno delovanje ljubavi".
U svim društvenim slojevima se od tada često i kontraverzno razgovaralo o slučaju Bruna Groeninga. Duhovnjaci, lekari, novinari, pravnici, polititičari i psiholozi, svi su bez izuzetka govorili o Brunu. Njegova čudotvorna isceljenja bila su za jedne, milosrdni poklon više sile, a za druge šarlatanstvo. Ipak, istinitost isceljenja dokazana je medicinskim istraživanjima.
Naučno ispitivanje njegovog delovanja, na Univerzitetskoj klinici u Heidelberg-u, koje je vodio poznati neurolog prof. Weizsäcker, potvrdilo je ta isceljenja. Pred očima naučnika, nestajale su medicinski neizlečive bolesti, a da niko nije mogao objasniti kako. Logično bi možda bilo zaključiti iz toga, da strujanja viših energija upravljaju i određuju naš život. 1922. godine ruski profesor Gurvič otkrio je da ćelije emituju zračenje, a na Akademiji nauka u Novosibirsku uspešno je dokazano da je to biološko zračenje bitan nosilac informacija za sve ćelije svakog živog organizma.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/isceljujuca-prica-bruna-groeninga

причалица
22-08-2012, 16:02
Otvaranje protoka energije

U međuvremenu su ta otkrića potvrđena i proširena. Pre svega radovi prof. Poppa na Univerzitetu Kaiserslautern koji je 1975. merenjima na vrlo osetljivim uređajima uspeo dokazati ćelijsko zračenje kao koherentno, tj. krajnje sređeno elektromagnetsko zračenje po pitanju talasnih dužina ultraljubičaste svetlosti. Time je otvoreno jedno sasvim novo znanje i razumevanje samog života. Ali u čemu je bila tajna Bruna Groeninga?
Mnogi drevni narodi govorili su o životnoj energiji koja snabdeva ljudsko telo i od koje zavisi njegov rad. Stari kinezi ovu energiju nazivali su chi i znali su da ona teče posebnim kanalima, ili meridijanima snabdevajući tako sve organe. Bolest nastaje, kako su shvatali stari kineski lekari, kada dođe do smetnji u protoku te energije kroz meridijane. I u indijskoj filozofiji postoji takvo shvatanje o životnoj energiji. Indijski mudraci znali su da postoji jedno praiskonsko svetlo (prana), koje čovek može primiti u sebe. To svetlo je za njih životna snaga. Na sličan način je o tome govorio i Bruno Groening, samo što je u njegovom slučaju ova energija poticala od Boga i on ju je nazivao Heilstrom („isceliteljska struja/energija”).
Kako bi Heilstrom bila primljena potrebno je da onaj koji traži pomoći sedi sa dlanovima okrenutim prema gore. Ruke i noge ne treba ukrštati kako bi tok energije ostao neprekinut. Razmišljanje o bolesti kao i brige treba najozbiljnije sprečiti i potrebno je misliti na nešto lepo. Kada Heilstrom teče kroz telo, ona prolazi kroz organe koji su opterećeni bolešću i tada dolazi do čišćenja i isceljujućeg delovanja. Pri tome može doći do bolova koji ukazuju na to da se odvija čišćenje tela. Budući da bolest nije ono što Bog želi vašem biću, postupno dolazi do njenog odstranjivanja iz tela. U pojedinim slučajevima to se može i spontano događati. Potrebno je, takođe da čovek više nije u svojim mislima opsednut bolešću i treba misliti na to da za Boga ne postoji „neizlečivo”. Mi smo sa svih strana okruženi talasima zdravlja i sve što treba da uradimo je da ih primimo u sebe. Da bi se protok isceljujuće energije održao, svi se moraju svakodnevno „otvarati” (Einstellen) za Heilstrom.
Bruno Groening svoje učenje nije studirao, ili razvio, već mu je ono duhovno dato. On je u svojim predavanjima o verovanju polazio uvek od uticaja duhovnih snaga na čoveka. Uticaj tih snaga je veći što ih osoba više prihvata. U te duhovne snage spadaju posebno misli, a moderna nauka sve više to i potvrđuje.
U svojim predavanjima govorio je dosta i o tome koliko greše ljudi koji veruju da samo jelo i piće održavaju telo u životu. Objasnio je to na primeru jednog paralizovanog čoveka, koji dobro jede i dovoljno pije, pa mu ipak sve to ne pomaže da pokrene paralizovane noge i ruke.

Zakoni isceljujuće snage

„Tu je taj dokaz, za koji ja oduvek znam. Jelo i piće ne daju snagu, ne unose život u noge, nego tu treba nešto sasvim drugo. Tu je potrebna energija: život! Ali, čovek se tome protivi. Bog je odašiljač, a čovek je prijemnik isceljujuće snage."
Osnovne zakonitosti i pravila delovanja isceljujuće struje prema Brunu Groeningu su:
„Ja nisam ništa, Gospod Bog je sve."
„Najveći lekar za sve ljude jeste i ostaje Gospod Bog."
„Veruj i uzdaj se u to da Božja snaga leči i pomaže."
Ova tri citata sadrže suštinu isceljenja duhovnim putem. Bog je život. On šalje snagu, životnu snagu koja je sve stvorila i koja sve održava u životu. Čovek mora samo naučiti kako da tu snagu svesno primi. Čovek je više nego samo telo. On je duh, ima dušu i u ovom životu živi u jednom telu. Njegov zadatak je da to telo održava u zdravom stanju. Za zdrav život nije dovoljna samo hrana, nego je potrebna i duhovna energija. Ona leči i pomaže, a ne čovek. Čovek može da bude samo posrednik. Tako je i Bruno Groening u sebi video samo posrednika a ne onoga koji leči. Pri tome je svoje delovanje izričito odvajao od uobičajene medicine. Branio se protiv toga, da se to šta on radi shvati kao lečenje bolesti, tako da onima koji su od njega tražili pomoć nije dozvoljavao da kažu ijednu reč o svojim bolestima. Sve što je hteo, bilo je da im objasni i pomogne da ponovo uspostave vezu sa tom isceljujućom strujom i da na sebi dožive njeno dejstvo. Zbog toga je za sebe lično odbijao svaku zahvalnost. „Nemojte zahvaljivati meni, nego Bogu. To je Njegovo delo", govorio je.
Nikome nije obećavao zdravlje, niti branio odlazak lekaru. Naprotiv, uvek je govorio da treba imati poverenja u svog lekara. Svakoga je molio da posle isceljenja još jednom ode na lekarsku kontrolu. Odlučno je odbijao novac, jer zdravlje je dar Božji, koji čovek nikada ne može da zahteva, a još manje da kupi. „Ništa ne zahtevati, ali sve primiti."
Ovo je još jedan od osnovnih zakona isceljenja duhovnim putem. Moliti na smeran način i verovati u to; to je preduslov za isceljenje. Svako zahtevanje preseca nevidljivu vezu sa višom silom.
Jos jedna interesantna činjenica vezana za procese isceljivanja koje je vodio Bruno Groening je ta što mnogi izlečeni često spominju početno pogoršanje, ili promenu tegoba posle prijema isceljujuće struje. Često se radi o jakim reakcijama u vidu bolova, povraćanja, proliva, groznice itd., posle kojih, pre ili kasnije, dolazi do isceljenja. Ove reakcije, koje izaziva ta isceljujuća struja, Bruno je nazivao „regulacije". U tim regulacijama se vide spoljni znaci preokreta i „sređivanja" ometenih telesnih i duševnih funkcija. „Te regulacije su neophodne”, kaže on. „Kada dođe do regulacija, mnogi se uplaše da se bolest ponovo pojavila. Neki su to opet iskoristili da bi mogli da kažu: „Umesto da ljude leči, on ih pravi još bolesnijima. Zato vam na to skrećem pažnju, da te regulacije istrpite. Ne može se desiti ništa loše, samo ćete ozdraviti."

причалица
22-08-2012, 16:03
http://www.lovesensa.rs/media/output/4681/portrait_xl/


Unutrašnje izgaranje
Pojava takvih reakcija je dobar znak, iako većina ljudi koji su navikli da negativne telesne reakcije suzbijaju, u to ne veruje. Isceljujuća struja je počela u bolesniku da deluje, a to znači da je organizam počeo sa procesom čišćenja. Opet, to ne znači da do regulacija uvek mora da dođe. Neki ozdrave bez ikakvih reakcija, ili simptomi bolesti opet ne pokazuju nikakvu promenu. U homeopatiji postoji pojam „početnog pogoršanja", koje kasnije donosi zdravlje. Taj fenomen je naročito interesantan sa lekarske tačke gledista. Regulacije pokazuju da ta isceljujuća struja vrlo precizno deluje i to po određenim pravilima, koja bi se isplatilo proučiti. Reakcije posle prijema isceljujuće struje pojavljuju se baš na onim organima koji su bili oboleli.
Svojim radom i čudesnim promenama koje je unosio u ljude, Bruno Groening nastavio je da živi mnogo duže nego što je to bio njegov fizički, zemaljski život. On živi kroz posebna udruženja ljudi stvorena na temeljima njegovih predavanja nazvanih „Krug prijatelja Bruna Groeninga”. Ova udruženja postoje u čitavom svetu, na skoro svim kontinentima i nastavljaju prenošenje učenja koje je dovodilo, a i danas dovodi, do velikog broja isceljenja.
Članstvo u krugu prijatelja Bruna Groeninga je u svakom trenutku dobrovoljno i besplatno, kao što je i nezavisno o nacionalnoj, ideološkoj, ili verskoj pripadnosti. Sve aktivnosti sprovode se bez novčanih nadoknada, a svi troškovi se pokrivaju iz dobrovoljnih priloga. Bruno Groening nikada nije tražio novac, što predstavlja pravu retkost u svetu koji je porobljen novčanom masom. Moglo bi se reći da je on bio jedan od retkih koji su se mogli nazvati slobodnim.
Sudbina je, ipak, htela da „Čudotvorni doktor”, čovek koji je iscelio na hiljade ljudi, oboli od „nepravde” i od nje i umre. Tokom serije sudskih procesa protiv njega, koji nikada nisu završeni, zabranjeno mu je da vrši masovna isceljivanja i drži predavanja. On je to i sam najavio i predvidio, a takođe je rekao: „Ako mi zabrane delovanje, izgoreću iznutra.”
U suštini, njegova supruga i doktor su se složili da se u dokumenta upiše rak kao uzrok smrti, jer je stvarni uzrok smrti (unutrašnje izgaranje) bilo medicinski neobjašnjivo. Pred smrt, on je obavio konsultacije sa ljudima zaduženim za rad novog Društva i odredio kako dalje izgrađivati njegovu zaostavštinu. Umro je u januaru, 1959. godine, u Parizu.
Pod dubokim utiscima usled svedočenja neverovatnih događaja, doktor Matthias Kamp, član „Kruga prijatelja Bruna Groeninga”, napisao je sledeće: „Na osnovu podataka kojima raspolažem, neophodno je prihvatanje jedne više sile, koja pokreće regeneraciju u telu, gde je to pre toga bilo nemoguće. Onome koji zna kako da se toj snazi otvori i kome su poznata pravila po kojima ona deluje, ta snaga može na divan način povratiti izgubljeno zdravlje. Isto tako, onaj koji toj snazi veruje, može je preneti na svoje bližnje, na biljke, ili životinje. Dejstvo te snage na ljude, životinje, ili biljke, može da se dokaže aparatima. Njeno poreklo ostaje tajna za naučnike, jer se ona može shvatiti samo kroz to šta se u srcu oseti.”

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/isceljujuca-prica-bruna-groeninga?page=5

причалица
22-08-2012, 16:04
Vera u sebe – ključ uspeha

Vaša negativna uverenja posledica su straha od neuspeha, odbacivanja, pritiska, neprijatnosti, neodobravanja i greške. Vaša reakcija – nedostatak vere u sebe.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/b/2/b2e0029ec5d293413ed2159e4d2dfdfa_articlemain.jpg

„Ako mislite da nešto možete u pravu ste. Ako mislite da ne možete, opet ste u pravu”.
H. Ford
Uverenja, i pozitivna i negativna, vladaju i upravljaju vašim životima. Svako mišljenje koje imate o sebi, nekim ljudima, događajima ili određenim situacijama vaša su uverenja. Svako vaše uverenje ima određenu emociju koja stoji iza njega. Ukoliko je negativno, blokira vas i sprečava da pokušate nešto što je veće i izazovnije za vas. Na taj način nesvesno štitite sebe od neuspeha i neprijatnih emocija.
Kada biste vaša negativna uverenja pretvorili u pozitivna, vaš život bi bio mnogo kvalitetniji, uspešniji i srećniji. Kako je to moguće? Uz pomoć wingwave metode. Oslobodićete se negativnih uverenja i emocija koja stoje iza određenih stvari i u svakoj životnoj situaciji bićete sigurniji, mirniji i uspešniji.

Važnost vere u sebe
Samopouzdanje i vera u sebe ključni su za ostvarenje svakog životnog cilja. Ako ga nemate, možete ga steći, ali morate raditi na sebi. Kad sretnete osobu koja veruje u sebe, odmah je prepoznate. Ona zna šta želi i zna da može ostvariti sve što želi.
Osećaj straha koji se javlja u društvenim kontaktima i odlukama koje donosite rezultat je vašeg negativnog stava o sebi. Zbog narušenog samopouzdanja najčešće sabotirate dobre stvari u životu. Čak i kada vam se sreća smeši vi ne znate da je prihvatite. Nedostatak samopouzdanja uzrok je mnogih životnih problema.
Ljudi s malom verom u sebe ne prekidaju nezdrave odnose, nezadovoljni su na poslu, a ipak ga ne menjaju, imaju problema sa zdravljem i večne su žrtve. Verovatno ste i sami svesni mnogih posledica. No, ima i onih koji se u okruženju prikazuju zadovoljnima i samouverenima, pa čak i suviše samouverenima, ali kad ostanu sami, skidaju masku i tada su sasvim drugačiji.

Traumatični događaji
Kada u kontaktu sa nepoznatim ljudima ili situacijama osećate napetost i pritisak, reč je o vašoj percepciji da ste izloženi opasnosti od povređivanja, jer ste nešto slično već proživeli. Javlja vam se osećaj straha, stida, napetosti i nesigurnosti. Često je takvo stanje izazvano nekim ranije doživljenim traumatičnim događajem ili nerazgrađenim opterećujućim stanjima. Wingwave coach posebnom tehnikom oslobađa klijenta od loših emocija koje prate određenu situaciju.

Elimininacija opterećenja i ugrađivanje samopouzdanja
Najpre definišete koje su to situacije u kojima prepoznajete da nemate dovoljno samopouzdanja. Potom se pronalaze uzroci vašeg narušenog samopouzdanja, odnosno stresni faktori i negativne emocije koje stoje iza njih. Ovo se radi pomoću miostatik testa, koji je iz područja kineziologije.
Zatim se radi wingwave intervencija, to jest izazivanje budne REM faze, tokom koje negativna emocija postepeno bledi i na kraju se potpuno gubi. Kada se odradi nekoliko setova proverava se vaš subjektivni osećaj i da li su sve negativne emocije u vezi sa konkretnom situacijom razgrađene.
Nakon ovoga radi se resursni coaching kojim se pojačava osećaj pozitivnog uverenja. Potrebno je da se fokusirate na jedno pozitivno formulisano uverenje i prijatan osećaj koji vam se javlja kada se zapitate: „Kakav je to osećaj kada sam veoma siguran u sebe, svoje sposobnosti i posebno uspešan?” Na taj način pronalazite pozitivne resurse u sebi koje imate i koncentrišete se na njih.
Dovoljna je još jedna mala wingwave intervencija da ovaj pozitivan osećaj bude odmah zapamćen i ugrađen negde u vašem mozgu.
Rezultat ovoga je da ćete imati više samopouzdanja i uverenje da možete savladati različite izazove koji su pred vama. Pri tome ćete se osećati zadovoljno i srećno, što i jeste krajnji cilj.
Nakon wingwave coachinga činićete mnoge korake u životu u pravom smeru, a sve to iz jednog pozitivnog i opuštenog stanja i donoseći dobre odluke. U životu je najvažnije ono što sebi govorite i što iskreno mislite o sebi.
Postajete ono što o sebi stvarno mislite da jeste.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/vera-u-sebe-kljuc-uspeha?page=2

причалица
22-08-2012, 16:18
Šiatsu – idealan kućni lek

Ova drevna manuelna tehnika primenjuje se da bi se popravilo zdravlje, lako se uči i za nju nije potreban nikakav poseban pribor niti ulje – kaže Darinka Dumanović, fizioterapeut.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/7/f/7f8a9d03d388a287a07e720d9bfd606d_articlemain.jpg

„Šiatsu znači pritisak na telo pomoću prstiju. Taj oblik fizioterapije koristi posebne načine pritiska na određene delove tela radi uravnoteženja telesne energije i poboljšanja zdravlja. U drevnim kineskim medicinskim knjigama zabeleženo je da je uzrok bolesti energetska neravnoteža. Životna energija jednim delom dolazi nam kao genetsko nasleđe, a drugim od hrane, pića, emocija, ideja i vibracija. Na primer, kada je energija srca u neravnoteži, javlja se nizak ili visok pritisak“, objašnjava diplomirani fizioterapeut Darinka Dumanović, koja je radila u Specijalnoj ortopedsko-hirurškoj bolnici „Banjica“. Iako je već 15 godina u penziji, ona i dalje pomaže ljudima šiatsu tretmanom. Osnovala je i Udruženje šiatsu, obučava druge da čuvaju zdravlje i da izgubljeno povrate prirodnim putem.

„Šiatsu se radi na podu, preko garderobe, od glave do pete, s jedne i s druge strane tela. Telo se tretira po tačno određenim putanjama i akupunkturnim tačkama, koje se nalaze duž meridijana. U šiatsu tretmanu koriste se različite tehnike dodira: držanje dlanom, dodirivanje, vibriranje, trljanje, gnječenje, pljeskanje, naslanjanje, savijanje i istezanje. Nikada nemojte koristiti pritisak prstiju, ruku ili stopala. Držanje dlanom koristi se kada nekome treba preneti svoju energiju ili stimulisati kretanje njegove energije. Dodirivanje dovodi do suptilnog reagovanja tela. Kada se koncentrišemo na dlan prilikom dodirivanja, telo onog koga dodirujemo postaje sinhronizovano i uravnoteženo. Dužina dodira određuje se intuitivno, obično traje od tri do pet sekundi, a onda se prelazi na drugi deo tela.

Tehnika trešenja koristi se kada postoji nedostatak vitalne energije u telu. To je najlakši način za opuštanje svakog dela tela. Trljanje je napoznatiji oblik dodira. Kada nam je hladno, trljamo dlan o dlan da bismo se zagrejali. Pošto stimuliše protok krvi, trljanje se koristi za otklanjanje umora i poboljšanje izgleda kože i mišića. Lupkanje se može vršiti vrhovima prstiju, dlanom, nadlanicom ili pesnicom. Treba da bude i ritmično i lako. Blago lupkanje obnavlja vitalnost umornih mišića i nerava, a jako ih zamara i izaziva bol. U šiatsu tretmanu najčešće se koristi naslanjanje. Na telo pacijenta terapeut se naslanja tabanima, prstima i celim šakama. Savijanje i istezanje povećava pokretljivost, elastičnost i opuštenost mišića i tetiva. Istezanje posle buđenja prirodni je proces. Ono pokreće cirkulaciju u svim delovima tela, stimuliše energetske kanale i aku-tačke istovremeno.

Šiatsu, dakle, služi za otklanjanje simptoma i uzroka i najraniju dijagnostiku. To je tehnika koja ne upotrebljava nikakve grube intervencije, već samo usklađuje energiju kako bi se telo samo izlečilo. Šiatsu je dobar za sve izuzev za akutna krvarenja, bilo u mozgu bilo u srcu, a ne koristi se ni kada je povređen neki krvni sud. U tim slučajevima ovaj tretman ne sme se primenjivati jer se njime u telu pojačava cirkulacija.

Temelji dobrog zdravlja
Dva-tri dana pošto akutni stadijum prođe, može da se započne tretman, naročito kod moždanih insulta, gde je veoma važno što pre poboljšati cirkulaciju, jer dobra cirkulacija oporavlja degenerativna mesta i dovodi ih u normalno stanje. Ovaj tretman ima nekoliko efekata koji su veoma važni: laka i brza relaksacija, ubrzavanje cirkulacije u celom telu, uključujući i mišiće i unutrašnje organe, povećanje pokretljivosti zglobova, pravilna funkcija nerava u centralnom i perifernom nervnom sistemu, jačanje otpornosti organizma“, objašnjava Darinka.
Svojim pacijentima ona uporno govori da svako treba da čuva svoje zdravlje, jer je zdrav život – dug i srećan život. Naučimo da normalno spavamo, da jedemo sezonsku hranu, da ni u čemu ne preterujemo, da radimo umereno, da izbegavamo stresove tako što nećemo želeti previše. Šiatsu pomaže čoveku da se opusti i bolje funkcioniše.
Dobro zdravlje ima šest kamena temeljaca: mišljenje, disanje, kretanje, hrana, seks i spavanje. Treba pozitivno da razmišljamo, da se dosta krećemo, da pravilno dišemo i jedemo, da dovoljno spavamo, da vežbamo i najvažnije – da volimo. Čovek koji gubi strpljenje i dobru volju, rasipa svoj trud i energiju. Ako postanete nervno napeti i ako se ljutite na sve, bićete i razočarani u sve. Mozak nervno napete i zabrinute osobe, sa nepravilnim odnosom prema životu, pati od slabe ishranjenosti kao posledice suženja krvnih sudova koji ga snabdevaju krvlju. Uravnotežite svoj život i učinite ga korisnim i srećnim. Osmeh na licu – zdravo srce.

Nađite više vremena za život
„Šiatsu istovremeno i relaksira čoveka, a bez relaksacije nema ni lečenja. Čovek koji je napet ne može da se leči ni medikamentima ni šiatsu tretmanom. Danas je većina ljudi napeta, svi žure, svi su pod stresom, svima je dan stalno kratak. Svi hoće mnogo, sve i odmah. Ono što se radi brzo, na silu i pod velikim opterećenjem, negde mora da pukne. Zato pacijentima govorim da moraju da nauče da predahnu, da se opuste.

U zdravom stanju energija potpuno glatko teče kroz meridijane, skladno povezujući sve organe, tkiva i funkcije. Ali kada je organizam oslabljen zbog neumerenog načina života, emocionalnog stresa ili fizičke povrede, energija više ne teče glatko kroz telo. Na nekim mestima je slabija ili gotovo blokirana, dok je na drugim isuviše jaka. Organizam je tada bolestan. Dakle, kada se poremeti ravnoteža životne energije ili se ona zaustavi u kanalima, u telu se javljaju problemi, nelagodnost, bol. U današnje vreme najveći broj ljudi pripada grupi poluzdravih. To znači da njihovo stanje nije potpuno uravnoteženo, zbog čega osećaju čitav niz različitih tegoba, ali još uvek ne toliko intenzivnih da bi dovele do razvoja i ispoljavanja ozbiljnih oboljenja ili oštećenja organa.

Zdrava ishrana, zdrave misli
Toj armiji ljudi koji pate od različitih oblika alergija, prehlada, nesanice, stomačnih tegoba, depresije, neobjašnjivih izliva besa ili straha, stezanja u grlu, različitih bolnih sindroma i ukočenosti pojedinih delova tela, šiatsu je najčešće lek za trajnije rešavanje problema“, kaže Darinka Dumanović. Kao stručnjak za šiatsu ona nikada nikoga nije odbila, tako da danas o onima sa kojima radi više ne govori kao o pacijentima nego kao o prijateljima. Darinka neumorno radi, sa osmehom na licu i pozitivnim mislima, pa to savetuje i rečima i delima svima koje poznaje.
"Hrana treba da bude lokalna i u skladu sa sezonom. Jedite kada ste gladni i pijte kada ste žedni. Birajte i jedite samo prirodnu i integralnu hranu. Žvaćite dobro. Ne prejedajte se, već koristite samo 80 odsto svojih kapaciteta. Nemojte jesti kada ste umorni i neraspoloženi. Vaša kuhinja je vaša apoteka," podseća Darinka.
Ona napominje da smiren čovek, s razumnim odnosom prema životnim zbivanjima, ima bolju cirkulaciju i bolje ishranjen mozak. Normalan krvotok koji dobro ishranjuje moždane ćelije omogućava bistro rasuđivanje, brze i tačne zaključke. Mozak nervno napete i zabrinute osobe, koja ima nepravilan odnos prema životu, pati od slabe ishranjenosti kao posledice suženja krvnih sudova koji ga snabdevaju krvlju. Onaj ko je opterećen mišlju o životu koji mu čini nepravde i udara glavom o zid svojih neuspeha (umesto da ga zaobiđe) doživeće još veće nepravde i promašaje.

Autošiacu vežbe za vrat
I kod kuće i na poslu možete da radite autošiacu vežbe za vrat. Stanite uspravno i okrenite polako glavu udesno, koliko možete, bez zatezanja. Vratite glavu u središnji položaj i opustite se. Ponovite taj pokret na levu stranu. Pokušajte da približavanjem dodirnete levo uvo i levo rame i ponovite to na desnoj strani. Podignite oba ramena što je moguće više i zadržite ih tako oko pet sekundi. Opustite ih i odmorite se. Istegnite ramena natrag i zadržite ih u tom položaju pet sekundi. Opustite ih i odmorite se. Polako savijajte glavu napred pokušavajući da bradom dotaknete grudnu kost, a zatim polako nazad gledajući u tavanicu. Vratite glavu u neutralni položaj i odmorite se. Na početku vežbu ponavljajte od tri do pet puta, a kasnije i više.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/siatsu-idealan-kucni-lek?page=3

Maryland
05-09-2012, 21:16
:bisa:

Maryland
05-09-2012, 21:21
U zdravom telu zdravi zubi

Prema holističkoj stomatologiji, zubi se nalaze na glavnim akupunkturnim meridijanima a njihovo zdravlje utiče na protok energije u njima pa tako i naše unutrašnje organe.Uvreženo je mišljenje da su naši zubi, zbog čvrste građe, mrtvi, pa iako ih upotrebljavamo u najrazličitijim situacijama (da pregrizemo konac i slično), smatramo da najpre služe za naglašavanje našeg blistavog i neodoljivog osmeha i za žvakanje. Ali zub ni u kom slučaju nije mrtav. Zubna gleđ je jedno od najtvrđih tkiva, a zub u celini je istovremeno jedan od organa najosetljivijih na dodir u ljudskom telu.
Istočnjačko posmatranje ljudskog tela kao nedeljive duhovno-telesne celine je, pre više vekova, uočilo duboku povezanost zuba sa pojedinim organima u ljudskom telu. Naime, zubi su smešteni na tzv. akupunkturnim meridijanima većine organa, pa tako pojedini zub može da utiče na protok energije tim meridijanom i na taj način deluje na određene organe. Prednji zubi nalaze se na meridijanu mokraćne bešike i mogu da izazovu bolest bubrega, kolena i reproduktivnog sistema, gornji i donji kutnjaci mogu da izazovu bolesti u digestivnom traktu i grudnom košu, umnjaci utiču na srce... Dakle, oboljenje jednog zuba nije ograničeno samo na taj zub, nego putem meridijana i krvotoka može da ošteti i druge organe. Prema holističkoj stomatologiji, posebnu opas*nost za naš organizam predstavljaju devitalizovani - mrtvi zubi kojima je odstranjena zubna pulpa (središnji deo) i koji mogu biti tiha žarišta toksina, a time i hroničnih bolesti. Ali krenimo ispočetka.
Iz današnje perspektive se možda ne čini tako, ali stomatologija je zapravo vrlo mlada grana medicine. Na primer, da li ste znali da je ne tako davno u opisu brijačkog posla bilo, osim hirurških zahvata, i vađenje zuba (primećujete li sličnost između brijačke i zubarske stolice)? I baš poput ostalih grana zapadnja*čke medicine, koje se često usmeravaju na pojedini organ zanemaru*jući celokupno stanje organizma, i stomatologija se razvijala na proučavanju i lečenju zuba kao zasebnog dela ljudskog tela, potpuno izdvojenog iz složenog konteksta. U tom nastojanju razvijene su brojne terapije i tehnike, mnogi alati, pomagala i medicinski aparati.
I zaista, zahvaljujući dosadašnjim dostignućima ljudi izlaze iz stomatoloških ordinacija lišeni bolova, smeše se gotovo odmah, a mogu bolje da žvaću već nakon nekoliko sati. Ali u zavisnosti od zahvata koji je primenjen, možda je otvorena kobna Pandorina kutija. Naime, ako je zbog lečenog karijesa odstranjen deo zuba nadomešten amalgamskom plombom, snažan otrov, živa koja je sastavni deo te plombe, usađen je u neposrednoj blizini mozga pacijenta. Takva plomba otpušta toksine dok god se ne odstrani. Ako je pak zbog uznapredovalog karijesa ili iz nekog drugog razloga, stomatolog bio prisiljen da odstrani zubni živac, dolazimo do još većeg problema, koji je ujedno i glavna tema ovog teksta - devitalizovanog ili mrtvog zuba.
A u čemu je sada problem, pitate se? Na prvi pogled ne postoji jer je moderna endodoncija uspela da očisti i dezinfikuje prazan prostor nastao nakon vađenja živca, da ga ispuni specijalnim pastama, i time mu zadrži funkciju i izgled, i još ga tako savršeno prikrije da imuni sistem taj zub, iako mrtav, neće odbaciti kao strano telo. Nažalost, neki naučnici su otkrili da u bezbrojnim okolnim i sasvim nedostupnim dentalnim kanalićima ostaje mnogo organskog materijala preostalog od izvađenog živca. To nekrotično tkivo se raspada - truli - i pritom razvija visokotoksične produkte na bazi sumpora (merkaptan i tioeter), ali i neke kancerogene (indol, skatol). Dolazi do snažnog poremećaja koji se naziva hronično žarište.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/u-zdravom-telu-zdravi-zubi
Pozdrav! :)

Što se savjetuje nakon saniranja mrtvog zuba? Most, implantant (?)

Kojeg stomatologa preporučate, koje su cijene?

Puno hvala:bisa:

причалица
13-09-2012, 16:09
Hormonalni balans je od velike važnosti, a čak i uz svesrdnu pomoć konvencionalne farmakologije, često nam je nedostižan. Moguće rešenje su posebne vežbe koje će vam povratiti vitalnost!Koliko god pokušavamo da rešimo neki problem vezan za uspostavljanje hormonalnog balansa, ponekad je izuzetno teško doći do povoljnog ishoda bez obzira na broj popijenih lekova ili poseta endokrinologu. Kao što se vrlo često dešava u životu, rešenje je tu negde, blizu, na dohvat ruke, i jednostavnije je nego što smo ikada mogli da zamislimo.Aviva Gabrijela Štajner, utemeljivač jedinstvene Aviva metode, čitavog života bila je fizički aktivna, roditelji su joj bili vrhunski sportisti u Mađarskoj pre II svetskog rata. Njeno detinjstvo je obeležila i teška bolest koju su njeni roditelji odbijali da leče konvencionalnim metodama, već su insistirali na tome da se aktivira radeći gimnastiku i plivajući. Misteriozna bolest se povukla, a ovo iskustvo će obeležiti život Avive Gabrijele Štajner. Kasnije, tokom života, usmeravala se i profesionalno ka sportu i gimnastici. Radeći sa grupom žena, želela je da osmisli vežbe za zagrevanje koje bi bile efikasne a opet ne prezahtevne. Rezultati su bili iznenađujući i to je bio začetak Aviva metode koju je sada priznala Svetska zdravstvena organizacija i predstavlja rešenje za kojim ste možda godinama tragali.Jedina licencirana instruktorka Aviva metode kod nas je Natalija Trkulja i u razgovoru sa njom saznali smo zašto je ova metoda tako specifična i delotvorna, i koja su njena iskustva.Natalija je za Aviva metod saznala pokušavajući da na prirodan način reši problem koji ju je mučio. "Za Aviva metodu sam saznala dok sam tražila rešenje problema vezanih za hormonalni disbalans i probleme sa mesečnim ciklusom. Potražila sam savet lekara i u više navrata dobila terapiju (veštačke hormone), koja je dovela do poboljšanja, ali su se tegobe stalno vraćale. Želela sam trajnije rešenje, i to na prirodan način, jer sam teško podnosila veštačke hormone. Srećan splet okolnosti (ako za nečim istrajno tragaš, pojaviće se) me je doveo u kontakt sa ovom nesvakidašnjom metodom, čiji je pokrovitelj Aviva fondacija sa sedištem u Izraelu. Odmah mi je privukla pažnju, jer sam sportski tip i uvek sam se bavila nekim vidom rekreacije. Sa nestrpljenjem sam iščekivala priručnik, i odmah krenula u primenu vežbi i već nakon mesec dana imala sam značajno poboljšanje, a nakon tri meseca, potpuni prestanak tegoba. Nastavila sam sa vežbama i rezultati su bili sve bolji. Otišla sam na kontrolu i rezultati su bili zadovoljavajući."


Nakon ovog početnog uspeha, Natalija je krenula da istražuje i saznaje dalje. Održavajući kontakt sa Aviva fondacijom, dobila je ponudu da se obuči za licencu za Aviva trenera. Tako je Natalija 2010. godine i postala prvi licencirani instruktor ove metode u Srbiji. "Po povratku iz Budimpešte počela sam da popularišem Aviva metod prvo među svojim prijateljicama. Zatim je usledio internet sajt i interesovanje za vežbe i sve više pozitivnih iskustava vežbača. U saradnji sa Life centrom pokrenuli smo redovne časove vežbi koje su u kratkom roku postale veoma posećene. Sada se sve više dama upoznaje sa ovim korisnim programom i uzima aktivno učešće u brizi za svoje zdravlje, osećaju se odlično, tegobe popuštaju, i kao najprijatniju moguću nuspojavu dobijaju zategnuto telo."
Natalija nam objašnjava dalje osnovne principe Aviva metode i zašto je ovaj sistem vežbi toliko efikasan: "U svojoj knjizi Prirodni lekoviti faktor u ginekologiji, dr Nina Risim objašnjava suštinu, odnosno šta se događa kada praktikujete vežbe ove metode. Serija vežbi, piše ona, povećava protok krvi oko jajnika i oni se bolje 'hrane', te zbog toga bolje rade. Povećan protok krvi otklanja 'zagušenja', a materica dobija masažu. Niz ritmičkih pokreta omogućava da u skladu sa optimalnim ciklusom od 28 dana, podešavate svoj mesečni ciklus i vreme trajanja menstrualnog krvarenja.

Uticaj metode


Vežbe Aviva metode, uz ubrzan protok krvi kroz karlično područje, poboljšavaju hormonsku interakciju između reproduktivnog sistema i mozga (hipotalamusa). Takođe, stimulišu i hormonalni sistem koji je iz nekog razloga 'uspavan' da započne sa radom, a bez upotrebe sintetičkih hormona koji mogu da poremete hormonalni balans u budućnosti. Princip dejstva vežbi Aviva sistema je intenzivno ponavljanje istog pokreta, uz povremena protresanja i istezanja mišića karlične regije. Vežbe utiču na organizam na sledeće načine: stimulišu rad reproduktivnih organa, intenziviraju cirkulaciju krvi u maloj karlici, izazivaju toplotu u oblasti reproduktivnih organa."Vežbe deluju na organizam sa tri aspekta:

Mehanički aspekt - Intenzivni protok krvi "oživljava" malu karlicu, širi krvne sudove i sužene oblasti, otpušta blokade. Priraslice, fibroidi i ciste se umanjuju i povlače. Pokreti blagom "masažom" stimulišu jajnike, utiču na njihov pravilan rad i jačaju matericu.

Hormonalni aspekt - Intenzivni protok krvi kroz jajnike podstiče lučenje hormona, čime se uspostavlja hormonalna ravnoteža u odnosu na aktivnost hipofize, snižavaju se visoke vrednosti hormona FSH. Postignuti hormonalni balans dalje radi na ublažavanju pojava koje nastaju zbog hormonalne neravnoteže, kao što su sindrom policističnih jajnika (PCOS) i endometrioza.

Mentalni aspekt - Kada preuzmete odgovornost za svoje zdravlje, ojačaćete mentalnu snagu i bićete sposobniji da se nosite sa raznim životnim situacijama. Aktiviranje duhovne snage odmah poboljšava i vaše fizičko zdravlje.
Natalija nam objašnjava da se vežbe fokusiraju na povećanje cirkulacije u oblasti male karlice (tkiva su snabdevena kiseonikom, hormonima, hranljivim supstancama) - nakon njihovog praktikovanja u narednih 36 sati dolazi do povratne reakcije organizma u vidu revitalizacije organa male karlice i poboljšanog lučenja hormona jajnika. Vežbe Aviva metode pogoduju svima, zdravim osobama, kao i svakome ko prirodnim putem želi da reši tegobe mesečnog ciklusa i povrati zdravlje reproduktivnih organa; za devojke, kao i dame u postmenopauzi.
Natalija posebno ističe njihovu ulogu u povećanju plodnosti. Sistematičnim vežbanjem se mogu rešiti ili značajno ublažiti faktori koji uzrokuju smanjenu plodnost, uz to vežbajući po ovom metodu dajete podršku i veštačkoj oplodnji, u smislu povećanja njene uspešnosti, jer vežbe jačaju matericu i uređuju hormonalni sistem. Veoma je važno istaći, da su vežbe koncipirane tako da uz minimalnan napor daju maksimalne rezultate! Optimalno trajanje vežbi je pola sata, preporučena učestalost izvođenja dva puta nedeljno i vežbanje ne zahteva prethodnu kondicionu pripremljenost.

Važnost hormonalne ravnoteže

Koliko je važan hormonalni balans u svakodnevnom životu postane nam jasno tek kada se ravnoteža u našem telu poremeti. "Još od davnina je dokazano da zdravlje žene u mnogome zavisi od nivoa i sinhronizovanog delovanja polnih (i drugih) hormona u organizmu. Što se više smanjuje nivo i narušava balans hormona, sve se više javljaju teškoće, poremećaji i oboljenja. Ključni događaj u mesečnom ciklusu jeste ovulacija.
Stres, loša ishrana i fizička neaktivnost mogu da poremete ovulaciju. Mnoge žene povremeno (ili češće) ne ovuliraju tokom mesečnog ciklusa usled hormonalne neravnoteže i neprskanja folikula. Bez ovulacije, ne stvara se žuto telo, koje luči hormon progesteron. Zbog nedostatka ovog hormona, narušava se prirodna ravnoteža estrogena i progesterona, što povlači za sobom čitav niz problema: neplodnost, hronični umor, talase vrućine, nesanicu, neredovne menstruacije, urogenitalne infekcije, dobijanje na težini, žudnju za slatkišima, usporeni rad metabolizma, glavobolje i migrene, promene raspoloženja, iritabilnost, depresiju, vrtoglavicu, lošu koncentraciju, smanjen libido, palpitacije (preskakanje srca), policistične jajnike, ciste, miome..."
Prema Natalijinim rečima, redovnim vežbanjem otklanjate napetost, koja jeste psihičkog porekla, ali se njeno delovanje ispoljava na fizičkom planu, zbog čega trpi ceo hormonalni sistem, dolazi do poremećaja mesečnog ciklusa, a reflektuje se i na druge žlezdane sisteme (štitna žlezda) i organe - dakle na celokupno zdravlje.
Vežbe Aviva metode su veoma prijatne za izvođenje; pod uticajem ritmičkih pokreta napetost prestaje i osećate se prijatno. Usled izvanredne cirkulacije zagreva se cela abdominalna zona, čija toplina umiruje i daje osećaj lakoće. "Koncentrisanjem energije u reproduktivne organe i prestankom napetosti, otvara se put ka uspostavljanju hormonalnog balansa, revitalizacije reproduktivnih organa i prijatnijeg samoosećaja. Rad u grupi dodatno povećava efikasnost vežbi, a svi učesnici imaju isti cilj - zdravlje i vitalnost", ističe ginekolog dr Milutin Komadina, jedan od recenzenata budućeg priručnika Natalije Trkulje Aviva za hormonalni balans i plodnost.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/aviva-metod-za-hormonalni-balans?page=3

причалица
13-09-2012, 16:14
Iscelite nesvesne blokade plodnosti


Nerazrešeni i nezdravi odnosi kojih osoba nije ni svesna mogu imati izuzetno jak uticaj i onemogućavati začeće.

U našem društvu i kulturi porodica je svetinja. Verovatno je većina još odmalena bila izložena familijarnim skupovima i posvećenom vremenu široj porodici. Verovatno je i tokom odrastanja često svedočila o raznim žrtvovanjima naših roditelja za nas, njihovu decu, i za istu tu širu porodicu.
Od iste te familije slušamo o tome kako je imati decu vrhunac života i uspeha, kako je život bez njih nekompletan ili kako žena nije žena ukoliko nije majka. Na osnovu tako stečenih uverenja, kad dođe vreme da se odlučimo za porodicu, a do toga ne dođe baš najlakše, često se dešava da se osećamo neadekvatnim, nepotpunim, bezvrednim, zbog svih uverenja koja smo nesvesno usvojili kao istinita... Postajemo žrtve presije roditelja, verbalne ili energetske, a možda i šire familije. Naravno, svi oni nam žele najbolje i sve rade iz najbolje namere, ali da li te najbolje namere uvek imaju koristi?
Nažalost, često se dešava da naši roditelji, sestre i braća nisu ni svesni svojih dobronamernih komentara i svoje energije koja ne deluje baš uvek pozitivno na nas. Te neraskidive veze i uticaj naših najbližih duboko prodiru u našu podsvest i blokiraju, remete energetski tok, što svakako može da utiče i na oplodnju.
Kao hipnoterapeut i refleksoterapeut, radila sam sa dosta parova koji u dijagnozi nemaju konkretne uzročnike neplodnosti, odnosno kod kojih nije pronađena nikakva patologija. Radeći sa njima, refleksologijom smo uspostavljali ponovnu prirodnu ravnotežu organizma, a hipnoterapijom smo otkrivali i otklanjali tj. isceljivali nesvesne „blokatore" začeća. Veoma često se dešavalo da nerazrešeni i nezdravi odnosi kojih osoba nije ni svesna (problemi sa majkom ili nekim drugim najbližim, gubitak jednog roditelja rano u životu, brat ili sestra koji su finansijski ili emotivno zavisni...) imaju izuzetno jak uticaj i onemogućavaju začeće. Često takvi odnosi mogu izazvati strah od roditeljstva, strah od porođaja, dubok osećaj krivice, osećaj da ne zaslužuju nešto ili osećaj neadekvatnosti. U većini slučajeva dolazi do začeća nakon što iscelimo te odnose, tj. kad prekinemo energetske niti i uspostavimo odgovornost klijenta za te odnose raznim tehnikama u hipnoterapiji.
Pored hipnoterapije i drugih vidova psihoterapija, evo nekoliko tehnika koje bi mogle da pomognu u isceljenju odnosa sa najbližima, i promene uverenja koja su nesvesno usvojena.

http://www.lovesensa.rs/media/output/6009/portrait_xl/


Vežba za uravnoteženu vezu

Ova vežba vizualizacije može biti od koristi za rešavanje teških odnosa ili u iznalaženju rešenja u onim odnosima gde jedna strana pokazuje nezdravu zavisnost o drugu stranu. Vežba može da se ponavlja onoliko puta koliko vi mislite da je potrebno.
1. Obezbedite sebi vreme kada ćete biti u tišini. Zauzmite udobnu pozu, u stolici ili na podu, sa jastučetom postavljenim blizu vas. Zatvorite oči, dišući polako i mirno, i opustite se.
2. Kada uhvatite spor ritam disanja i osetite da ste se opustili i prepustili, počnite da vizualizujete cilindar zlatne svestlosti kako sija svuda oko vas i koja prodire do zemlje i uzdiže se iznad vaše glave.
3. Na jastučetu blizu vas, zamislite osobu s kojom želite da uravnotežite odnos.
4. Dok vizualizujete tu drugu osobu, prepoznajte sve kvalitete u njoj za koje smatrate da narušavaju vašu vezu i one kvalitete koje kod nje cenite i divite im se.
5. Vizualizujte drugi cilindar zlatne svetlosti kako okružuje drugu osobu. Zatim, vizualizujte kako obe sedite okružene svojim, odvojenim cilindrima zlatne svetlosti. Ukoliko primetite zalutale trake svetlosti kako vezuju jedan cilindar s drugim, vizualizujte kako te spone iščezavaju, na koji god način je to vama predstavljeno... Kada ste sve trake rastopili ili rasplinuli i imate 2 nezavisna cilindra svetlosti, vratite se u normalno stanje svesti i vaš stvaran prostor.
Vežba za reprogramiranje uverenja

Ukoliko želite ili mislite da morate da reprogramirate sebe od vrednosti i uverenja koja nisu vaša, ova vežba bi mogla da pomogne.
1. Odvojite dovoljno vremena da razmislite, pa potom na praznom papiru napravite listu onih uverenja koji počinju sa TREBALO BI DA... Tokom nedelje dodajte stavke na listu, a onda nemojte da je gledate nedelju dana. Pogledajte potom u istu i vidite da li možete da identifikujete bilo koji od iskaza sa starijim članovima porodice, učiteljem, profesorom ili partnerom. Ako primetite vezu, zapitajte se da li vi zaista, istinski verujete u taj iskaz/uverenje?! Reflektujte relevantnost datih iskaza na vaš sadašnji život i precrtajte one koji više ne važe.
2. Prekopirajte listu preostalih iskaza, potom ih ostavite još jednu nedelju. Ponovite samoispitujući proces. Ukoliko ostane nekoliko iskaza na listi, oni mogu da istaknu issues kojima se treba posvetiti i isceliti ih. Ti preostali iskazi mogu i da ukažu na vaše sadašnje ključne vrednosti.
3. Slična vežba može da se upotrebi i sa željama. Napravite listu koja počinje rečima ŽELIM DA... Budite potpuno otvoreni i iskreni sa samim sobom. Ovde se ne radi o osuđivanju da li je to što želite u redu ili nije. Nemojte isključiti i one želje koje se čine nemoguće osvarljivim ili suludim. Potvrda vaših želja, ambicija i pokretača, sanjarenja i fantazija na ovaj način može da doprinese otpuštanju mogućeg skrivenog stresa iz srčane čakre i može da povede vašu svest u pravcu koji bi učinio vaš život mnogo ispunjenijim.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/iscelite-nesvesne-blokade-plodnosti?page=2

причалица
01-10-2012, 16:24
Sloboda koja isceljujeOsećaj radosti u doživljaju sopstvene senzualnosti i seksualnosti neophodan je kao kreativan princip u korenu zdravlja i ispunjenosti žene.http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/6/3/63360159f7972ffbbda758b0ebbf6568_articlemain.jpg

Kada čuje reč tantra, veliki broj ljudi kao asocijaciju ima pojmove joga i seks. Tantra je izraz koji se sve češće koristi kada se govori o duhovnom razvoju, ali i dalje često izaziva jednu dozu "stegnutosti" kod ljudi. Upravo zbog toga što je povezana sa seksom, tantra je fenomen koji nas privlači i u isto vreme plaši, zato što je seks u našoj kulturi i dalje tabu tema. Dok sa jedne strane imamo veliku prisutnost seksualnih tema i slika svuda oko nas, što stvara iluziju seksualne slobode, veliki broj ljudi svoju seksualnost proživljava uz negativan emotivni naboj, bilo da je to osećaj neadekvatnosti, srama, frustracije ili jednostavnog odustajanja od tog aspekta svog bića. Kao uopšte u životu gde nas sve što iznesemo na svetlo dana spasava, a sve što ne iznesemo ostaje da boli, žulja, pritiska u nama, tako je i u priči o seksualnosti.

Čudno je to bežanje od bola koje nam zapravo samo produžava i produbljuje bol. Suočavanje sa bolom isceljuje. Bol, nelagodnost, sram, osećaj neadekvatnosti su vrata kroz koja prolazimo na putu isceljenja. I kao pojedinci i kao nacija, sve dok ne postanemo spremni da priglimo sve aspekte svog bića, ostaćemo neispunjeni i daleko od onoga što možemo da budemo. Prvo sami sebi dajemo pravo da budemo celi, a onda isceljenje počinje da se dešava u nama i oko nas. Onda seksualnost postaje pozitivan životni impuls koji se ispoljava kroz kreativnost svake vrste, u toplim odnosima sa ljudima oko sebe, u uživanju u prirodi, u fizičkoj aktivnosti, u radosnom obavljanju svakodnevnih poslova. Ponekad, međutim, potrebno nam je da naučimo kako da damo sebi pravo da budemo celi. Danas ima raznih programa koji na različite načine u tome mogu da nam pomognu. Jedan od takvih programa je program Tantra za žene koji vodi Halima Hejn.
Halima od 1982. godine vodi svoju psihoterapeutsku praksu u Frankfurtu, a širom sveta seminare i programe za lični razvoj. Počela je svoj rad kao terapeut u programima rebalansiranja, bioenergetike i primalne terapije, dosta je radila sa izlečenjem trauma, a poslednjih 15 godina se posebno bavi programima za žene. U oktobru i novembru će prvi put gostovati u Beogradu, gde će održati vikend seminar namenjen ženama.

Kako vi definišete to čime se bavite?

Suština mog rada je u tome da pomognem i podržim proces isceljenja kod ljudi koji to žele. To se radi kroz stvaranje fizičkog i psihičkog prostora koji je neophodan da bi ljudi mogli da se okrenu sebi, suoče sa onim što u sebi pronađu i to prigrle. Tako se oslobađa blokirana energija koja onda može slobodno da teče kroz naš psihofizički organizam. Tada imamo elana, entuzijazma i životne snage koje onda možemo da koristimo da ulepšamo život sebi i drugima.

Kako je došlo do toga da se posebno bavite radom sa ženama?
Nekoliko godina nakon što sam počela da vodim seminare, primetila sam da su neke od tema koje su veoma značajne za isceljenje kod žena imale veze sa programiranjem kroz koje najveći broj žena prolazi u vezi sa svojom ulogom u porodici, braku i društvu i da je za dublje istraživanje tih tema neophodno okruženje u kojem žene imaju osećaj privatnosti. I dalje, kao i kada sam počela da radim program Tantra za žene pre 15 godina, svaki put bivam impresionirana i duboko dirnuta dubinom saosećanja i razumevanja koje žene u grupi daju jedne drugima kada prepoznaju istu priču koja se preliva kroz različite živote. Najveći broj nas je naučilo kako da budemo žene od svojih majki. Od njih smo učile kako da se odnosimo prema svom telu, čega da se plašimo, šta da radimo i šta nikada da ne radimo sa svojim telom, kako da se odnosimo prema muškarcima. Najčešće postajemo poput svojih majki, ili sasvim suprotno od njih, a i jedno i drugo je izraz ne-slobode. Ako želimo da se ostvarimo kao žene i kao ljudska bića, to moramo kroz oslobađanje od automatizma kopiranja modela koji su nam postavljeni ili prostog bežanja u suprotnost od tog modela. Proces isceljenja podrazumeva upoznavanje sebe kroz slobodan odnos prema svim aspektima svog bića.

Centar u kojem obitava radost
Radili ste sa ženama u različitim delovima sveta, iz različitih kultura. Da li ste naišli na više sličnosti ili razlika u pitanjima sa kojima se žene suočavaju na putu svog ostvarenja kao žene?
Ono što je različito je kulturni milje u kojem se dešava proces i stepen slobode koji žene imaju u donošenju odluka o svom životu, u smislu da li će da se školuju, koje škole će da pohađaju, da li će da budu zaposlene ili da ostaju kod kuće kao domaćice. Ono što je slično je da je svim ženama, u svim kulturama, potrebna hrabrost da se posvete sebi i svojim potrebama. Bez obzira da li živimo u Americi, Kanadi, Indiji, Brazilu ili na Tajvanu, žene u svom odgoju dobijaju poruke koje nas eksplicitno ili implicitno upućuju na to da je biti žena prvenstveno vezano za uloge supruge i majke i da je dobra žena ona koja je posvećena mužu i deci i koja njihove potrebe stavlja u prvi plan. U manje razvijenim društvima, žena i danas ne može da opstane bez muškarca, tako da mora da bude poslušna, privlačna i sposobna da zadrži muškarca da bi opstala. U razvijenim zemljama, od žene se na poslu očekuje da se dokazuje i takmiči sa muškarcima a da u porodici bude ženstvena, što je jako teško. Ono što je zajedničko ženama i u jednom i u drugom društvu je da im okolnosti otežavaju da budu u kontaktu sa svojom suštinom i da se ispolje u svojoj istini.

Još jedna sličnost koju žene skoro svih kultura imaju je iskustvo odrastanja u kojem dodje do trenutka kada sve ono što je prirodno prihvatano dok smo deca, postaje neprikladno kada ulazimo u pubertet. Dok smo deca, najveći broj odraslih voli da nas zagrli, uživaju da nas gledaju dok trčimo, glasno se smejemo, prija im naš entuzijazam. Kada krene pubertet i kada počinjemo da dobijamo obline koje naznačuju ženstvenost, odrasli se često povuku, neprijatno im je da nas dodirnu, i počinju da osuđuju veselo i otvoreno ispoljavanje naše prirode. U tom trenutku, neke od nas reše da se povuku u sebe, sa sramom, osećajem neadekvatnosti i željom da sakrijemo to da postajemo žene, a neke reše da prkosno ispoljavaju svoju seksualnost, često dovodeći sebe u situacije u kojima bivamo povređene. I jedne i druge odrastaju usamljene, bez vođstva zrelih odraslih ljudi koji bi nas uputili kako da prihvatimo sebe i uživamo u celosti svog bića. Ulazimo u odnose sa muškarcima gde pokušavamo da ostvarimo bliskost a često ostajemo izolovane u tom osećaju neadekvatnosti. Ne znajući šta ćemo sa telom, pokušavamo da "izmozgamo" neko rešenje, smišljajući šta treba da radimo, kako da se ponašamo da bismo bile uspešne kao žene u tom odnosu.

Vaš program je jedan od načina koji se nudi ženama da pronađu svoju ženstvenost i životnost. Šta se dešava na vašoj radionici?
Mi na radionici idemo tamo gde je problem nastao - vraćamo se u pubertet. U opuštenoj, prijatnoj i podržavajućoj atmosferi koju stvorimo na radionici, istražujemo kako u pubertetu mlade žene bivaju ostavljene da se same snalaze u društvu koje sa jedne strane potiskuje seksualnost, a sa druge manipuliše njome u komercijalne svrhe. Koriste se tehnike rada sa disanjem i pokretom kao i tehnike meditacije u procesu pronalaženja centra u svom biću gde prirodno obitava radost življenja i bivanja u telu. To stvara osećaj radosti u doživljaju sopstvene senzualnosti i seksualnosti kao kreativnog principa neophodnog da bismo bili zdrave i ispunjene žene.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/sloboda-koja-isceljuje?page=2

причалица
12-10-2012, 09:56
Akupresura za žensko zdravljeDrevna metoda lečenja koja je nastala pre 5000 godina oslanja se na sposobnost tela da samo sebe leči. Idealna je za uklanjanje ženskih tegoba poput glavobolje i PMS-a, a možete je praktikovati bilo gde i bilo kada jednostavnim pritiskom prsta.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/a/4/a48fc54f113cb5d4d2f54b8b659fcfed_articlemain.jpg

Jeste li kada primetili kako tokom glavobolje spontano dodirujete čelo, područje između obrva ili slepoočnice? Ili kako zbog napetosti u ramenima ili vratu masirate bolne mišiće, prstima pritiskajući određene tačke? Možda niste znali, ali na sličan način je pre 5000 godina počela da se razvija jedna od drevnih grana tradicionalne kineske medicine - akupresura.

Prema drevnim spisima Kinezi su tada podjednako spontano otkrili kako pritiskom na određene tačke na telu mogu da uklone lokalni bol, ali i da blagotvorno deluju na druge delove organizma. Vekovima se to znanje proširivalo i nadopunjavalo, a prema jednoj legendi, razvoju akupresure doprineli su i drevni kineski ratnici: za vreme ranih kineskih dinastija kad se ratovalo strelama i kamenjem, vojnici su primetili kako su im rane na određenim delovima tela uklonile simptome nekih bolesti. Lekari su u početku bili zbunjeni jer nisu mogli da nađu vezu između tih rana i drugih zdravstvenih problema, ali dugotrajnim posmatranjem takvih i sličnih pojava razvili su način za delotvorno tretiranje bolesti pritiskanjem ili probadanjem određenih tačaka na telu. Nastale su najpre akupresura, a potom i akupunktura.
Slike drevnih kineskih ratnika i njihovih lekara zaokupljale su me dok sam se jednog jutra uspinjala stepenicama zagrebačkog centra Makronova, ustanove posvećene obrazovanju odraslih o metodama zdravog življenja. Tog dana je trebalo da se sretnem s Tatjanom Rutonić, Makronovinom terapeutkinjom za shiatsu i akupresuru, autorkom priručnika "Akupresura, vodič za samopomoć".
U glavi su mi se nizala brojna pitanja. Kako li je samo drevna tehnika samolečenja poput akupresure uspela da preživi sve uspone i padove čovečanstva i opstane do današnjih dana? Kako to da i danas - u vreme kada su nam dostupni mnogi lekovi i dijagnostički uređaji - posežemo za nečim što su osmisliti naši preci pre toliko hiljada godina? Pre svega zanimalo me je kako žene poput mene mogu tu drevnu kinesku metodu da iskoriste za učestale svakodnevne tegobe poput glavobolja i PMS-a? U borbi protiv učestalih glavobolja i sama sam u poslednje vreme skoro svakodnevno posezala za lekovima protiv bolova. Pitala sam se može li ih akupresura dostojno zameniti?

Akupresura za podmlađivanjeNa prvo pitanje dobila sam vrlo jednostavan odgovor. Akupresura postoji i danas zato što je vrlo efikasna, rekla mi je Tatjana Rutonić. Ta drevna kineska tehnika oslanja se na sposobnosti tela da se samo izleči, dodala je, a posebno je pogodna za uklanjanje blažih simptoma neravnoteže organizma.
Iako je podjednako blagotvorna i za muškarce i za žene, ženama može posebno pomoći u rešavanju učestalih problema poput glavobolja, blažih hormonalnih poremećaja, problema s menstrualnim ciklusom ili pak PMS-om. Kineskinje akupresuru koriste čak i za pomlađivanje lica: pritiskom na određene tačke na licu može se poboljšati izgled kože i tonirati i opustiti mišići lica, što usporava nastanak bora.
Šta su zapravo akupresurne tačke i kako to da nas pritisak na njih može izlečiti? Prema kineskoj medicini, svugde oko nas i u nama postoji energija či, koja je pokretačka snaga svega, počela je priču o akupresuri Tatjana Rutonić. S druge strane, krv je nutritivna baza našeg organizma: ona odražava ono što jedemo, što unosimo u sebe. Baš kao što krvni sudovi raznose krv do svih organa i na taj način fizički hrane naše telo, meridijani telom raznose či snabdevajući organe potrebnom životnom energijom. Pojava bolesti popraćena je neravnotežom ili energije či ili krvi, a na terapeutu tradicionalne kineske medicine je da utvrdi o kakvoj je vrsti neravnoteže reč, objasnila mi je Tatjana. U slučaju neravnoteže energije či, terapija može da uključuje shiatsu kojim se tretiraju celi meridijani ili akupresuru koja tretira pojedine tačke smeštene duž meridijana. Pritom je prednost akupresure u tome što je pacijent može izvoditi sâm i tako ubrzati izlečenje.

U zdravom organizmu, nastavila je Tatjana, energija či je uvek čista i sveža, no zbog nezdrave ishrane, stresa, manjka vežbe ili nepravilnog disanja ona može da postane zakočena, što se najpre manifestuje u obliku blažih fizičkih simptoma: glavobolja, nesanica, problema s menstruacijom... Na mentalnom nivou počinju da se pojavljuju simptomi poput nemira ili manjka koncentracije. "Svako od nas rođen je s nečim što mu je slaba karika, Ahilova peta", kaže Tatjana. "Kad dođe do neravnoteže u organizmu, simptomi se najpre pojavljuju na sistemu koji je najslabiji."
Akupresurne tačke zapravo su mesta na kojima dolazi do neravnoteže protoka energe či duž meridijana - tretirajući ih pritiskom prsta, tu energiju možemo da izbalansiramo i omogućimo joj da ponovno nesmetano poteče. Budući da je svaki meridijan povezan s određenim organom u telu, na zdravlje pojedinih organa možemo uticati čak i kada su udaljeni od tačke koju tretiramo - jedna od tačaka za jetru, na primer, može se nalaziti na stopalu, a tačka za mokraćni kanal na glavi.

Lek za PMS i glavoboljuIstraživanja su pokazala da pritiskanje akupresurnih tačaka ima i fiziološki učinak - ono podstiče lučenje endorfina, neurotransmitera koji ublažuje bol. Smanjenjem bola, pritisak na akupresurne tačke tako opušta i mišiće pa poboljšava dotok krvi i kiseonika u određene delove tela. Podstiče se proces samolečenja.
No, u kojoj meri akupresura može pomoći ženama s njihovim tipičnim tegobama? Prema Tatjani, mnogo. Na neki način, kaže ta terapeutkinja, ženski je organizam osetljiviji od muškog zbog toga što žene svakog meseca tokom menstruacije gube deo svoje nutritivne baze, odnosno krvi. "Mi i ne možemo biti jače fizički", kaže Tatjana. "Zbog krvarenja gubimo fizički snagu." Ujedno smo i emotivno osetljivije, dodala je, što nas čini još podložnijim za neke vrste oboljenja.
Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, naime, svaki organ u telu povezan je sa određenim emocionalnim stanjem, a negativne emocije poput tuge, teskobe ili straha mogu uzrokovati fizičke tegobe. "Taj emocionalni aspekt mi stvaramo ili ne stvaramo", kaže Tatjana. "No, mi žene volimo da ga stvaramo. Na neki način to je kolektivni ženski bol. Dok su muškarci više logični i lakše kreću dalje (prema tradicionalnoj kineskoj medicini u njima prevladava energija koja je više yang), žene češće vuku emocionalne probleme iz prošlosti (više su yin). Nikad kraja tom bolu još iz mladosti. Nikako da to otkačimo."

Zašto su žene tako emotivne? U prvom redu zbog našeg hormonalnog sistema, objašnjava Tatjana. "Naš hormonalni sistem drugačiji je od muškog i zato imamo sve te probleme", kaže Tatjana. "Recimo, ja retko imam PMS, ali kad ga imam, mislim - bože, pa to je stvarno katastrofa. Sve je bez veze, sve je protiv mene, to stvarno nema veze sa zdravom pameću. A kad prođe tih nekoliko dana, mislim - Pa jesam li normalna, to nisam bila ja! To su neverovatne stvari, muškarci nemaju te velike hormonalne uspone i padove."
Zbog svega toga za žene je posebno važno da osluškuju svoje telo i da ne čekaju da se razviju hronični zdravstveni problemi pre nego što počnu da se brinu o zdravlju. U samom početku nastanka neravnoteže u organizmu, pri pojavi blažih simptoma poput glavobolja ili nesanice, kaže Tatjana, probleme je lako rešiti i akupresura može mnogo da pomogne. Međutim, jednom kad se razviju hronične bolesti poput karcinoma dojke, "kazaljka je već otišla na drugu stranu", nastavlja Tatjana i dodaje da je u tom slučaju za izlečenje potrebna potpuna promena načina života, u prvom redu ishrane. Metode poput akupresure u takvim slučajevima mogu da budu primenjivane samo pod nadzorom lekara.
Tatjanu sam na kraju pitala primenjuje li i na sebi akupresuru kad je suočena s glavoboljom, nesanicom ili PMS-om. Naravno, odgovorila mi je. Glavobolju dobije svaki put kad ode u veliki trgovački centar i uvek uspe da je izleči akupresurom. Odlučila sam da i ja probam. Nakon povratka u redakciju tog dana osećala sam nagoveštaj glavobolje. Savršena prilika! Pritisnula sam tačku u brazdi na spoju palca i kažiprsta. I još jednu ili dve na glavi. Tog popodneva glavobolja se nije pojavila.
Tačke za PMS i menstrualne bolove nalaze se na krsnoj kosti (sakrumu). Reč je o čak osam tačaka koje možete tretirati kako biste otklonili menstrualne tegobe: tačke mokraćne bešike 27 i 28 (MM-27 nalazi se palac i po od srednje linije tela, u ravni s prvim otvorom na krsnoj kosti, a tačka MM-28 u ravni s drugim otvorom na krsnoj kosti), zatim tačke mokraćne bešike 29 i 30 (MM-29 nalazi se palac i po od srednje linije tela, u ravni s trećim, a MM-30 u ravni s četvrtim otvorom na krsnoj kosti), tačke mokraćne bešike 31 i 32 (MM-31 je na prvom, a MM-32 na drugom otvoru na krsnoj kosti). Na kraju, tačke mokraćne bešike 33 i 34 nalaze se na trećem (MM-33) i četvrtom (MM-34) otvoru na krsnoj kosti.
Pritisak na akupresurnu tačku uvek primenjujte na izdah i zatim nastavite normalno da dišete prilagođavajući pritisak. Tretirajte svaku tačku od pola minuta do minut. Ne morate uvek tretirati sve tačke. Stimulisanje samo jedne ili dve kad god se setite, može biti vrlo efikasno. U produžetku pogledajte pozicije tih tačaka.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/akupresura-za-zensko-zdravlje?page=3

причалица
10-11-2012, 08:13
Ajurveda protiv alergijaPrimenite glavne strategije za jačanje imunog sistema.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/1/a/1ad95fc4ea6e6fd31dd701c6a64131aa_articlemain.jpg

Prema ajurvedi, izgradnja stabilnog imunog sistema jeste osnova u borbi protiv alergija. Osnovni problem je u procesu razlaganja nečistoća u telu koje zapušavaju telesne kanale. Ćelije nisu dobro snabdevene hranljivim sastojcima pa tako imuni sistem slabi.
Postoje četiri glavne strategije za jačanje imunog sistema:
1. Dnevna rutina koja uključuje rano buđenje, jutarnju samomasažu, praktikovanje joge.
2. Pančakarma - čišćenje ame (toksina) koji su se nakupili u prethodnom godišnjem dobu i blokiraju normalno funkcionisanje fiziologije.
3. Dijeta, koja uključuje redovnu upotrebu začina koji sadrže antialergijske supstance, flavone i fenole. Turmerik smiruje alergije, a poboljšava varenje, žalfija, crveni biber, kumin i korijander takođe su dobri za alergije.
4. Biljni preparati za alergiju Mahariši Ajurvede koji neposredno uklanjaju toksine iz organizma i jačaju imuni sistem.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/ajurveda-protiv-alergija

причалица
27-11-2012, 18:31
Kalifornijske cvetne esencijeKalifornijske cvetne esencije se pre svega bave problemima savremenog života, ali služe i za unapređenje i razvoj kreativnosti.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/f/d/fdfb28a9a493e97ffdc5a65fff3372be_articlemain.jpg

Naš život je rezultat naših dela, ali i odraz naše slike sveta. Zato gledajte na svet kao na livadu punu veselog, raznobojnog cveća. Setite se da su sve prepreke i problemi zapravo poruke i smernice i fokusirajte se na rešenje. Budite zahvalni što ste živi, odrecite se starih ljutnji i patnji, pronađite cvet u sebi i hrabro prigrlite sve što vam život pruža!
Floriterapija predstavlja prirodan i blag način lečenja kod koga se koriste esencije od cveća, specijalno izabranog i obrađenog. Cvetne esencije deluju po principu otkrivanja uzroka neuravnoteženosti i aktiviranja imunog sistema organizma. Naša sagovornica mr Tanja Šešum objašnjava: Floriterapija ili lečenje cvetnim esencijama zapravo je jedna podvrsta homeopatije: predstavlja holistički način lečenja, pošto deluje na sva tri nivoa - mentalnom, fizičkom i duhovnom. Cilj floriterapije je ponovno uspostavljanje harmonije između psihe i tela pacijenta.
Tanja Šešum je magistar psihologije, psihoterapeut sa dve terapijske edukacije iz oblasti sistemske bračne i porodične terapije i kognitivno bihevioralne psihoterapije. Takođe je homeopata i praktičar cvetnih esencija. O svom pozivu kaže: Probala sam da svoje znanje i titule ujedinim pod jednim imenom i sebe smatram pre svega holističkim terapeutom. Autor je dve knjige iz oblasti popularne psihologije Psihoterapijski lavirint i Bolji život iz dana u dan. Osnovala je psihološko savetovalište Komunikacije 1999. godine, a prethodno je radila na Medicinskom fakultetu, Institutu društvenih nauka i u Savetovalištu za brak i porodicu Gradskog centra za socijalni rad. Floriterapiju je otkrila u okviru homeopatske edukacije, ali kaže da je dugo znala samo za Bachove kapi tj. Britanske cvetne esencije, koje je koristila paralelno ili samostalno sa homeopatskih preparatima.
"Dok je većina mojih klijenata u privatnoj praksi dolazila sa problemima anksioznosti i depresivnosti Britanske cvetne esencije su mi bile dovoljne. Međutim, negde pre 3-4 godine počela sam mnogo više da radim sa bračnim parovima i porodicama i njihovim raznovrsnim problemima. Tada sam otkrila da mi 38 Britanskih cvetnih esencija više ne pokrivaju spektar problema sa kojima su se susretali moji klijenti u okviru bračne i porodične terapije i zapitala sam se postoje li još neke vrste cvetnih esencija. Na svoje veliko iznenađenje otkrila sam da je oblast floriterapije u svetu jako bogata i obiluje mnogobrojnim linijama cvetnih esencija. Za Kalifornijske sam se odlučila baš zbog toga što su one poznate po svom izuzetnom dejstvu na skoro sve probleme u partnerskom i porodičnom funkcionisanju, kao i za rane traume - Kalifornijske cvetne esencije (KCE) u svetu su poznate po postizanju odličnih rezultata u radu sa decom bez roditeljskog staranja i sa decom beskućnika koji žive na ulicama svetskih megalopolisa."

причалица
27-11-2012, 18:34
nastavak:


http://www.lovesensa.rs/media/output/6439/portrait_xl/

Spektar delovanja cvetnih esencija

Izučavanje dejstva cvetnih esencija je tridesetih godina prošlog veka u Engleskoj započeo dr Edvard Bach, koji je pronašao trideset osam esencija. Njegove esencije su kod nas poznate kao Bachove kapi ili Britanske cvetne esencije. Kalifornijske cvetne esencije su, po rečima naše sagovornice, nastale sedamdesetih godina prošlog veka, kada su Richard Katz i Patricija Kaminski u Kaliforniji, u saradnji sa grupom lekara, homeopata, psihologa i psihoterapeuta - započeli nova istraživanja.
"Danas Kalifornijske cvetne esencije sadrže 104 cvetna preparata, ali je važno naglasiti da u okviru Instituta za KCE istraživanje i dalje traje i svake godine se dodaje po neka novodokazana cvetna esencija. Pored Britanskih i Kalifornijskih, postoje i druge linije cvetnih esencija, kao što su Francuske, Australijske, Indijske itd.", kaže Tanja.
Sve linije cvetnih esencija deluju po istom holističkom principu i baš zbog toga se mogu međusobno kombinovati. Sličnosti su takođe i u tome kako se prave i koriste. Međutim, postoje i neke razlike među njima: "Kada se uporede Britanske i Kalifornijske cvetne esencije vidi se da svaka od njih ima svoje specifično polje delovanja", kaže Tanja i objašnjava: "Tako su Britanske cvetne esencije poznate po svom pozitivnom dejstvu na probleme anksioznosti i depresivnosti, kao i za razvoj samopouzdanja, dok je spektar delovanja Kalifornijskih mnogo širi, što je i razumljivo kada se ima u vidu da ih ima skoro tri puta više. Kalifornijske cvetne esencije se pre svega bave problemima savremenog života kao što su: stres, seksualne disfunkcije (kod oba pola), bolesti zavisnosti i bolesti ishrane (anoreksija, bulimija itd.), sve vrste problema u partnerstvu, rane traume (prenatalne, natalne i životne), problemi sa imunitetom, krize identiteta usled urbanog i modernog stila života, problemi sa imunitetom, blokade u funkcionisanju energetskih centara (čakri), ali služe i za unapređenje i razvoj kreativnosti itd."
Kada je u pitanju sama priprema cvetnih remedija, postoje dva različita procesa: solarni metod i metod prokuvavanja. Naša sagovornica kaže da se sve Kalifornijske cvetne esencije prave isključivo takozvanim solarnim metodom, koji koristi energiju Sunca u procesu prenošenja energije cveća u vodu. Tada voda služi kao prenosnik lekovitog dejstva cveta do ljudskog organizma.
Kada je u pitanju odabir prave kombinacije cvetova, najbolje je otići na razgovor sa stručnjakom tj. floriterapeutom. "Floriterapija je veoma rafinirana; zahteva intuiciju, senzibilnost, tehniku i praksu, sve one karakteristike koje se stiču vremenom i vežbom. Upravo iz ovih razloga nije preporučljivo tretirati je kao tehniku samopoći", kaže Tanja Šešum i dodaje: "Naravno, ukoliko je neko edukovan praktičar floriterapije tada to svoje znanje može koristiti za pomaganje samom sebi. Ali da bi se došlo do prave kombinacije cvetnih esencija, najbolje je obratiti se stručnjaku koji će vam prepisati odgovarajuću kombinaciju za probleme koje ste mu izneli u razgovoru. Jedna bočica obično traje 3- 4 nedelje i nakon toga sledi kontrolni razgovor".


http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/kalifornijske-cvetne-esencije?page=2

причалица
29-12-2012, 10:11
Čarobne reči u borbi protiv stresa

Doživljene i nerazgrađene negativne emocije vas blokiraju u komunikaciji sa drugim ljudima. Ključno je da osvestite šablonsko ponašanje koje ponavljate u pojedinim situacijama i reči vezane za to.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/b/4/b40e136c3087b2609d0b62b327bd4be4_articlemain.jpg

Stres i negativne emocije, koji se javljaju u različitim životnim i poslovnim situacijama kao što su: javni govori, nastupi u medijima, ispiti, prezentacije, novi posao, intervju, poslovni razgovori... mogu vas na različite načine opteretiti ili blokirati.

Kada se dogodi nešto stresno, javljaju se negativne emocije poput straha, šoka, besa, zbunjenosti, tuge.. Ukoliko se ne razgrade prirodnim putem (san i razgovor) ove emocije ostaju blokirane negde u podsvesti u originalnoj formi: slika, zvukova, misli i telesnih senzacija. Blokade nastaju bez vaše volje i kontrole. Doživljene i nerazgrađene negativne emocije vas blokiraju u komunikaciji sa drugim ljudima.

Stresnu reakciju može uzrokovati: određena osoba, ljudi u publici, broj ljudi oko vas, prostor u kojem se nešto održava, određene teme, "katastrofa fantazije" (kada zamišljate da će vam se nešto strašno i najgore dogoditi, vezano za neku temu ili događaj), odnosi prema određenim ljudima, odluke koje donosite, razmišljanje o vlastitom izgledu i ponašanju... Oni su često samo okidač koji pokreće negativne osećaje. Vrtite se u začaranom krugu. Niste sposobni da budete pozitivni, samouvereni i aktivirate i razvijate sopstvene potencijale koje imate u sebi, jer ste blokirani. Ključno je da osvestite šablonsko ponašanje koje ponavljate u pojedinim situacijama i reči vezane za to.

Ukljanjanje blokirajućih obrazaca ima višestruko pozitivne aspekte delovanja. Podiže se kreativnost implementiranjem jednog odgovarajućeg pozitivnog osećaja i sprečava se "burnout" (izgaranje na poslu). Upravo jako angažovani ljudi ne primećuju "signale" koje im šalje njihovo telo, ne prepoznaju ih i ne mogu da im daju pravo značenje.

Jedna od novih tehnika borbe protiv stresa je metoda "Magic Words", kojom se ne uklanjaju samo simptomi i posledice mentalnih blokada već i njihovi uzroci koji se transformišu. Veza između reči i ljudskih stanja je u korenu ove tehnike koja donosi olakšanje i negativne osećaje pretvara u prijatne i opuštajuće. Iskustveno je dokazano da je potrebno samo par minuta da opetrećujući osećaj u potpunosti iščezne. Reči ili uverenja se , na taj način, "dekodiraju" a kad postanete "čarobnjak" za reči, onda se i te opterećujuće, stresne reči mogu pretvoriti u zabavne ili nebitne.http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/carobne-reci-u-borbi-protiv-stresa

причалица
29-12-2012, 10:13
Homeopatija i snovi

Homeopatski intervju ne propušta da od pacijenta dobije informacije o kvalitetu i vrsti njegovih snova.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/0/0/0002babff641630b6a856d7d34344a81_articlemain.jpg

"Pri stvaranju slike pacijenta (homeopate ne koriste izraze dijagnoza i anamneza), snovi predstavljaju veoma značajan pokazatelj u kom pravcu treba tražiti lek, naročito ako su izrazito upečatljivi, košmarni, ako se ponavljaju u serijama i varijacijama ili ako pacijent određenim snovima daje istaknutu važnost, objašnjava Jelena Stijak iz Udruženja homeopata Simillimum.

Arsenicum - "nemiran lek", pacijent se budi između ponoći i jednog sata. Snovi su anksiozni i priča da je u snu bio zabrinut.
Baryta carbonica - noćne more, budi se sa panikom, ali ne zna da objasni zašto.
Belladona - pacijent spava na stomaku, sanja da pada.
Bryonia - poslovno orijentisani ljudi, imaju strah od siromaštva i finansijske propasti, pa i sanjaju o poslu.
Gelsemium - pacijent ima izrazitu slabost i na mentalno-emotivnom i na fizičkom nivou, plašljiv je i suzdržan. Ima veliki strah od iščekivanja nekog događaja i zbog toga ima nesanicu.
Arnica - lek za povrede; pacijent "odbija doktora", tačno odgovori na pitanja, a onda pada u san. Sanja životinje.
Lac caninum - pacijent ima veliki strah od zmija. Spava na leđima, pri čemu je jedna noga savijena, a stopalo počiva na kolenu druge noge. Sanja zmije, pse, gamad.
Lac equinum - ima nasilne snove o ubistvima, tučama, ubijanjima... Lac felinum - ima erotske snove; sanja da ga jure i siluju.
Pulsatilla - spava na stomaku ili leđima sa jednom rukom podignutom iznad glave. San ometa određena pesma ili fraza iz pesme koja neprestano bruji u glavi.
Tuberculinum - spava u položaju kolena-grudi. Ima noćne more.
Aurum - duboka melanholija, ali odgovara i onima koji su jako odgovorni, ozbiljni i žele da postignu mnogo u životu. Pored toga, ako neko u snu često ječi, sanja tužne snove u kojima je ostavljen, ima ljubavne patnje, ili ima bolove u sinusima koji počinju u uglu desnog oka i idu ka nosu.
Aconitum - lek koji se daje onima koji se izrazito boje smrti sa predosećajem kada će da nastupi ili ih je strah od gužve, zemljotresa, pojačana je agorafobija, postoje strahovi od aviona, duhova i od srčanih tegoba.
Asclepias tuberosa - problemi sa bronhijama i plućima, a interesantno je da pacijenti kojima je potreban ovaj lek često sanjaju crkvu.http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/homeopatija-i-snovi

причалица
04-04-2013, 15:25
Zimska kura fitoterapije

Uz mineralne lekove i fitoterapeutske tajne naših baka nije teško pojačati odbrambene snage organizma tokom zimskih meseci.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/3/2/3295000dfbbe437bcde19c5934be7ab0_articlemain.jpg

Kako ostati zdrav i vitalan u zimskim mesecima? Kako jednom proći zimu bez crvenog podbulog nosa, dosadne kijavice, bez kašlja i bolova u grlu? To bi bilo dobro, zar ne? I pored preventivnih mera (kura za imunitet), šetnji, vežbi i uravnotežene ishrane, ne dobijamo garanciju da nas neka patogena bakterija ili virus neće strpati u krevet. Ali imamo rešenje i za to! Kada su prirodna sredstva i soli uz nas možemo i najgoru prehladu saterati u ćošak.

Kako zima ne bi bila opterećenje za organizam, možemo se pre početka zime i snežnih dana zaštititi solima. Nr.1 Calcium fluoratum D6, Nr.3 Ferrum phosphoricum D12 i Nr.11 Silicea D12 su tkivne soli koje su dobre kod preosetljivosti na hladnoću, čuvaju od prehlade, jačaju imunitet, ne dozvoljavaju umor i malaksalost, doprinose vitalnosti organizma, jednom rečju pripremaju organizam za dugu i hladnu zimu. Doziranje: prva tri dana se vrši intenzivna priprema organizma. Uzimati 3x2 tablete dnevno (od svake soli po dve), a zatim narednih 3-6 nedelja uzimati 3x1 tabletu svake soli ponaosob. Za kožu, posebno za suvu, preporučuje se losion Nr.11 Silicea.

Prehlada
Svi znaju taj osećaj. Nos pecka, počinje da curi, ruke i noge su hladne, javlja se bol u mišićima, umorni smo i osećamo opštu slabost. Bez sumnje, tako se najavljuje prehlada. Jedna od blažih metoda protiv prehlade je: inflamatorna (protivupalna) šema Dr Šislera (Dr. Schüssler) sa tri soli: Ferrum phosphoricum (Nr.3), Kalium chloratum (Nr.4) i Kalium sulfuricum (Nr.6). Ove tkivne soli pomažu kod svih klasičnih tegoba, kao što su: kijavica, kašalj, bolovi u grlu i temperatura. Ko Ferrum phosphoricum (Nr.3) uzme kod prvih znakova prehlade, ima dobre šanse da se ne razboli.

Ovako funkcioniše protivupalna šema:
1. Stadijum: Ferrum phosphoricum (Nr.3) D12

Ova so se uzima kod prvih simptoma, kao što su: grebanje u grlu, začepljenost nosa i otežano disanje kroz nos, kijavica i opšta slabost. Ferrum phosphoricum je najvažnije akutno sredstvo u Šislerovim solima, snabdeva ćelije kiseonikom, posreduje dobijanju energije u ćelijama, utiče na imuni sistem. Nr.3 je takođe pravi izbor kod temperature. Doziranje: u prvom satu na svakih 10 minuta po jednu tabletu rastapati u ustima, a zatim redukovati dozu: prvo na svakih pola sata, a onda na sat vremena po jednu tabletu, dok se ne oseti poboljšanje.

2. Stadijum: Kalium chloratum (Nr.4) D6

Ako nismo mogli da zaustavimo prehladu na vreme, pomoći će nam so za sluzokožu, so Nr.4. Zapušen nos čini prohodnim za vazduh, čisti jezik i grlo od beličastih naslaga. Doziranje: na svakih sat vremena po jednu tabletu naizmenično sa Ferrum phosphoricumom (Nr.3). Onda 3x1 tableta dnevno rastopljena u ustima.

3. Stadijum: Kalium sulfuricum (Nr.6) D6

Kad upornog kašlja, kijavice i bolova u grlu, gde so Nr.3 i Nr.4 nisu bili dovoljni, dobro se pokazalo delovanje regeneracijske soli Kalium sulfuricuma (Nr.6). Ona podstiče izbacivanje štetnih materija i time podržava oporavak organizma i stvara nove ćelije. Doziranje: 3 do 6 tableta dnevno.

Kašalj
Veoma je bitno da posmatramo simptome. Za različite tegobe postoje različite soli.

• Nr. 4 Kalium phosphoricum D6: za sve vrste kašlja; obavezno 3x1 tableta;
• Nr. 5 Kalium phosphoricum D6: kod povremenih napada kašlja usled prašine i drugih stranih tela;
• Nr.7 Magnesium phosphoricum D6: kod kašlja koji „golica" i kod noćnih napada kašlja;
• Nr.8 Natrium chloratum D6: kod suvog kašlja;
• Nr.10 Natrium sulfuricum D6: kada se kašalj usled veće vlažnosti vazduha pogoršava;
• Nr.14 Kalium bromatum D6: kod produktivnog kašlja sa mnogo šlajma.

Doziranje: 3-6x1 tableta. Izuzetak: Nr.7 Magnesium phosphoricum, 10 tableta rastvoriti u vruću vodu (mešati samo plastičnom ili drvenom kašičicom) i popiti pre spavanja.

Kijavica
Da li je nos zapušen toliko da moramo da dišemo samo na usta? Ili curi iz nosa tako da iscedak nagriza područje ispod nosa i stvara osećaj pečenja kože? Veoma je važno uzeti pravu so.

• Nr.4 Kalium phosphoricum D6: kod jako začepljenog nosa
• Nr.6 Kalium sulfuricum D6: kod hronične kijavice sa žutim sekretom
• Nr.8 Natrium chloratum D6: kod vodenastog iscedka
• Nr.10 Natrium sulfuricum D6: kod hronične kijavice sa zelenim sekretom
• Nr.12 Calcium sulfuricum D6: kod upale sinusa, ali zajedno sa solju Nr.4

Doziranje: svakih 15 minuta do poboljšanja po jednu tabletu, a zatim 3-6x1 tableta dnevno, osim kod soli Nr.12. Ona se uzima 3x1 tableta dnevno.

Kura protiv kijavice
Ako se zimi na svakih nekoliko nedelja javlja kijavica i zapušen nos, korisno je uzimanje ovih soli kao kura jedno mesec dana: Nr.3 Ferrum phosphoricum D12, Nr.6 Kalium sulfuricum D6, Nr.8 Natrium chloratum D6. Doziranje: od svake soli 3 tablete dnevno.

Bolovi u uhu
Bol u ušima je obično simptom infekcije uha. Česti razlog je sluz koja se sakupila u uhu nakon prehlade.
Koristite Nr.3 Ferrum phosphoricum D12: kod bolova i crvenila uha;
Nr.7 Magnesium phosphoricum D6: kao vruća sedmica 10 tableta - takođe kod bolova;
Nr.4 Kalium chloratum D6 i
Nr.9 Natrium phosphoricum: upala sa pritiskom u ušima (osećaj da je uvo zapušeno).

Doziranje: Na svakih 15 minuta po jedna tableta naizmenično do poboljšanja.

Temperatura
Temperatura nastaje kao posledica bolesti i nije bolest sama po sebi. Radi se o načinu odbrane organizma kada dođe u kontakt sa agensima, kao što su infekcije virusima ili bakterijama. Lako povišena temperatura do 37,5 C ne mora da se leči. Potrebno je samo obustaviti svaki rad i priuštiti sebi malo vremena na kauču uz šoljicu dobrog čaja i nekog zanimljivog časopisa ili pak odmor uz zvuke neke relaksirajuće muzike.
Koristite Nr.3 Ferrum phosphoricum D12: za temperaturu ispod 38,5 C i Nr.5 Kalium phosphoricum D6: za temperaturu preko 38,5 C - to je antibiotik među solima. Doziranje: svakih 10 minuta jedna tableta do poboljšanja.

Post i detoksikacija
Došlo je i vreme posta u kome čovek ne gubi fizičku snagu i radnu sposobnost, već zbog čišćenja organizma od otrova i viška belančevina, oseća veću lakoću u celom telu gde se njegova fizička snaga i umna aktivnost povećavaju. Post privremeno prečišćava krvne sudove. Unošenjem više namirnica koje sadrže celulozu, ubrzava se proces varenja i reguliše stolica.
Uzimanjem tkivnih soli može da se poboljša metabolizam i da se podstakne što bolja detoksikacija organizma:
Nr.9 Natrium phosphoricum D6 ujutru;
Nr.11 Silicea D12 u podne;
Nr.6 Kalium sulfuricum D6 po podne;
Nr.10 Natrium sulfuricum D6.
Doziranje: dnevno po 2 tablete.

Kod napada gladi...
Na slatkiše, upravo na čokoladu:
Nr.7 Magnesium phosphoricum D6 i Nr.9 Natrium phosphoricum D6;
Na orahe i lešnike: Nr.5 Kalium phosphoricum D6;
Na kisele namirnice: Nr.9 Natrium phosphoricum D6;
Na meso i mesne prerađevine: Nr.10 Natrium sulfuricum D6.
Doziranje: po potrebi dve tablete.

Kad nepoželjnih tegoba tokom posta
Znojenje: Nr.11 Silicea D12;
Nesanica, glavobolja: Nr.6 Kalium sulfuricum D6 i
Nr.10 Natrium sulfuricum D6.
Doziranje: 3x2 tablete dnevno.

http://www.lovesensa.rs/clanci/holisticke-terapije/zimska-kura-fitoterapije?

причалица
17-07-2013, 10:56
Bioterapijom protiv stresa


Kosmičkom energijom sa kojom smo rođeni možemo upravljati i otkloniti ne samo simptome već i samu bolest, a najlakši i najefikasniji način punjenja organizma bioenergijom je preko bioterapeuta.

http://www.lovesensa.rs/repository/images/_variations/d/c/dc2099889d833028d5d0c1ef9b9d217b_articlemain.jpg

Već vekovima kanalisanje energije se koristi u različitim oblicima tradicionalne medicine kada je neophodno otkloniti blokade kako bi energija slobodno protekla kroz meridijane. A šta danas modernom čoveku znači bioterapija i šta sve možemo postići ako naučimo da kanališemo bioenergiju rekao nam je Rok Mitić, bioenergetičar koji radi po metodi Zdenka Domančića.

Šta je bioenergija?
Bioenergija u prevodu znači životna energija (bios gr. život). Kao što samo ime kaže, radi se o energiji koja je direktno vezana za život i životne procese u našem telu, pa tako i zdravlje. Kakva je inteligencija iza bioenergije možemo zamisliti preko kompleksnosti našeg bića. Milijarde procesa u svakom trenutku se dešava u nama i svi ti procesi su tačno određeni, ništa nije prepušteno slučaju. Svaki atom, svaka ćelija tačno zna gde je i šta joj je činiti, što je prosto neshvatljivo našem umu. Bioenergija usmerava, koordiniše životne procese i drži fizičko telo u optimalnoj formi i u zdravom delovanju. Sve dok je u telu ima dovoljno i ona može da se nesmetano kreće i putuje do tkiva i organa, mi smo zdravi i dobro se osećamo, ali kad dođe do nedostatka energije u telu, pojave se različiti problemi, koji vremenom dovode do bolesti.

Na koji način možemo uticati na bioenergiju a samim tim i na stanje našeg organizma?
Naše svakodnevne misli, odnosi, osećanja, stres, hrana, frekvencija našeg mozga i cirkulacija krvi kroz naše telo su najbitniji u očuvanju dobrog bioenergetskog potencijala. Što znači - da bismo zaštitili svoje zdravlje i očuvali svoj bio-potencijal, potrebno je da vodimo računa o načinu razmišljanja i delovanja. Mentalna higijena je na prvom mestu! Šta mislimo i na koji način? U današnje vreme sve nas vodi u suprotnom smeru, da živimo u strahu i neznanju ili znanju koje nema nikakve veze sa istinom života. Da li su naše misli pozitivne i kreativne ili su pune brige, straha i napetosti? A upravo naše misli su one koje će dalje kreirati naš svet, životni ritam, osećanja, odnose, posao, zato i jeste izuzetno bitno šta mislimo. Pogrešne misli kreiraju i pogrešan način funkcionisanja.
Po ceo dan smo pod stresom, više ne znamo kako se čovek oseća kada nije pod njim, kada nema problema, nema tenzija, žurbe i napetosti, kada je sve u redu! Zapitajte se kada ste se poslednji put tako osećali? Bez brige i straha! Zapitajmo se još i kakvi su naši međuljudski odnosi, da li se dobro osećamo u društvu u kojem se krećemo. Kakva je naša hrana, da li smo umorni posle jela ili se dobro osećamo, da li imamo više energije ili nam telo traži odmor. I na kraju, najlakši i najefikasniji način punjenja organizma bioenergijom i to direktnim putem je njeno primanje preko bioterapeuta ili kroz samo prisustvo u društvu ili okolini u kojoj se ona emituje u svom čistom i lekovitom obliku. Zato je dobro biti prisutan u prostoru gde se vrše bioterapije. Sam ulazak u takav prostor i bol je odmah manji, popravlja se cirkulacija krvi, čovek se automatski oseća bolje i mirnije. Za bioterapeute je to svakodnevni život.

причалица
17-07-2013, 10:57
nastavak:

Recite nam nešto više o metodi Zdenka Domančića?


Bioterapija se koristi bioenergijom u svrhe lečenja i postoje brojne metode, pristupi i filozofije, ali energija kojom se koriste, je ista. Ovu metodu je postavio Zdenko Domančić koji je proučavanjem kultura, religija, kao i već postojećih metoda i graničnih nauka, došao do spoznaja koje su mu omogućile da složi ovu metodu. Njene prednosti su u tome što je ona savremena i prilagođena današnjem vremenu, jer spoznaja o bioenergiji je čista i jednostavna, bez mistike i skrivenih znanja, i ona omogućava optimalno prenošenje energije kroz telo terapeuta u telo pacijenta. Tehnike koje su deo metode omogućavaju balansiranje biopolja ili aure živog bića. Tehnike su složene tako da za svaku bolest ili stanje imamo poseban recept, sve se tačno zna i ništa nije prepušteno slučaju. A na kraju, sama filozofija, etički kodeks i način razmišljanja koji stoji iza metode, omogućava pojedincu koji se njome bavi jedan slobodan život, razmišljanje i delovanje na potpuno drugačiji način od uobičajenog, razvijanje svojih potencijala, pa samim tim i pomoć u poboljšanju zdravstvenog stanja velikom broju ljudi i živih bića.

Bioenergetska zaštita zdravlja

Metoda u Sloveniji ima veliki progres. Upravo sad se radi na školi za bioterapeute koja će biti priznata i po Bolonjskom sistemu i EU je priznaje, a sam njen napredak je stvarno fantastičan. Kroz ruke Zdenka Domančića, njegove ekipe i nas diplomiranih terapeuta prošao je veliki broj ljudi i imamo zaista izvanredne rezultate na lečenju različitih bolesti i stanja. Mi sa dodavanjem bioenergije poboljšavamo cirkulaciju krvi, delovanje nervnog i čitavog imunog sistema, vraćamo rad mozga u alfa stanje i tako omogućavamo ili uspostavljamo samoizlečive potencijale čoveka ili živog bića, koji su stvarno fantanstični.

причалица
17-07-2013, 10:58
nastavak:

Da li svako od nas može da nauči da kanališe bioenergiju i tako pozitivno utiče na sebe i okolinu?

Svako od nas to već radi, samo što ne zna šta radi. Svi mi smo konstantno u energetskoj interakciji želeli to ili ne, a ta energetska interakcija ne poznaje vreme i prostor. Kad pomislite na osobu vi joj šaljete misao, a misao je energija, i ta misao će doći do te osobe, i ona će to osetiti. Dobro bi bilo da čovek upozna principe po kojima deluje i da im prilagodi svoj život, da bi tako zaštitio sebe i svoje zdravlje. Pozitivno i negativno je samo potencijal, što znači da je pozitivan čovek onaj koji nam daje energiju, a negativan onaj koji nam oduzima. Pomislite koliko negativnih ljudi poznajete, a koliko pozitivnih, i sa koliko ljudi se dobro osećate u njihovom društvu, a sa koliko ljudi ste posle razgovora umorni, bez snage, ljuti, iziritirani... Postoje ljudi koje imenujemo „energetski vampiri". Da bi zaštitili svoje zdravlje i bioenergetski potencijal potrebno je napraviti distancu od takvih ljudi, fizičku, misaonu i emotivnu.

Svako od nas može naučiti kako će da upotrebi bioenergiju za nešto kreativno. Ali potrebno je menjati se, promeniti mišljenje, izdići se sa fizičkog nivoa koji je ograničen, na neograničene nivoe života! Tako nestaju strah i briga. Čovek menja svest, pogled na sebe, okolinu, društvo i svet u kojem živi i tako pozitivno utiče i na sebe i na okolinu, a to se vidi i ljudi to primećuju.
Kada se bioterapija preporučuje i šta bioterapijsko lečenje podrazumeva?

Bioterapija je terapija bioenergijom i ona se koristi u svrhu lečenja! Kod nas se ne postavljaju dijagnoze, niti se mešamo u rad medicine. Svaki čovek koji dođe na bioterapiju mora da zna šta mu je i da ima već postavljenu dijagnozu od strane zvanične medicine. Bioterapija se izvodi u grupi, što opet ima svoje prednosti, a obraća se svakom pojedincu posebno, bazirano na njegovom zdravstvenom stanju, problemu i potrebama organizma. Terapija uvek traje 4 dana za redom i po potrebi se ponavlja. Sve što telo i um smatraju kao bolest može se bioterapijom pomoći. Ponekad su rezultati vidljivi odmah i zdravstveno stanje se drastično poboljša, a kod nekih je potreban kontinuiran i sistematičan rad, da bi došlo do zadovoljujavajućeg nivoa. Ali rezultati su uvek tu!Recite nam nešto i o nauci koja stoji iza bioterapije?

I u savremenoj nauci postoje brojna istraživanja, eksperimenti i dokazi o postojanju bioenergije, a najviše o njenim rezultatima tj. poboljšanjima zdravstvenog stanja kao posledica dodavanja bioenergije fizičkom telu. Sam Zdenko Domančić je radio nekoliko takvih, od lečenja gangrene 1985. godine, gde su utvrdili da je bioterapija lek za ponovnu prokrvljenost donjih ekstremiteta i lečenje gangrene, pa nadalje eksprerimenti u Sloveniji na institutu Jožef Štefan, Onkološkom institutu, gde su utvrdili da bioenergija uništava ćelije raka, a pomaže i hrani zdrave ćelije. To su fantastični rezultati, koji menjaju naš pogled na zdravlje, lečenje, pa i na svet u kojem živimo. Danas u Sloveniji i lekari javno pričaju o rezultatima koje postižemo bioterapijom. Nadam se da će doći trenutak, kada će se vrata u svet istraživanja i objavljivanja rezultata otvoriti, a ja ću sigurno biti među prvima koji će da naprave korak kroz njih! Željan sam i voljan istraživati područje koje radim, samo do sada nema previše sluha sa druge strane.

www.lovesensa.rs (http://www.lovesensa.rs)