View RSS Feed

AlisaM

Jednostavne ideje za osvežavanje izgleda kuhinje

Oceni tekst
Svaka žena iz dana u dan provodi mnogo vremena u kuhinji, a da i sama ne primeti kako je tamo od samog buđenja pa sve do polaska na spavanje. Bilo da je reč o majkama ili samo suprugama, ipak ste vi te koje najčešće kuvate kafu, čaj, pripremate doručak, kuvate ručak, a dogodi li se, a vrlo često hoće, da ste u velikoj žurbi, nakupi se puno toga za kasnije i zatim satima pokušavate vratiti sve u stari blistavi sjaj. Inaravno, s vremena na vreme, potrebno vam je i osveženja izgledavaše kuhinje! Kako zbog ugodnijeg boravka, tako i zbog lakše organizacije. Postoje jednostavni, a učinkoviti detalji koji će vašoj kuhinji dati novi sjaj

castle-2516837_960_720.jpg

Začinite kuhinju začinima!

Retko koje jelo ćete napraviti bez začina, šećera, soli... To su stvari koje su nam uvek potrebne. I zašto ih skrivati po visećim elementima, zatrpavati, zaturati. Iskoristite svoju zbirku začina, bila ona mala ili velika, kao poseban „začin“ svojoj kuhinji. Vrlo povoljno možete na praznom zidu ili delu radne površine napraviti obične drvene police koje mogu biti pravilno raspoređene ili u nejednakim formama i u živim bojama koje će poboljšati estetski izgled vašeg kutka. Začine u raznim bočicama jednostavno posložite na njih, a uz kuhinje koje su krem ili bež nijansi, police slobodno neka budu zelene ili crvene, uskladite ih sa još nekoliko sitnijih detalja za puni efekat.


Dodajte toplinu i svetlost!

Ukoliko vaša kuhinja ima mali prozor nemojte ga natrpati cvećem, već ga oslobodite da što više prirodne svetlosti ulazi na njega. Dodajte zavesicu koja će na vaš prozor dolaziti samo sa strana i „podići“ celokupan ambijent. Ukoliko imate i običnu zavesu, dodajte joj dve mašne (koje možete bojom uskladiti sa drugim detaljima) i na taj način ćete razvedriti običnu dosadnjikavu kuhinjsku atmosferu.


Rearanžiranje kuhinjskih aparata

Ukoliko koristite toster, mikser, mikrotalasnu pećnicu, sokovnik ili bilo kakav drugi aparat - pokušajte ih složiti tako da vaša kuhinja deluje smisleno i organizovano. Jedno od mogućih rešenja je polica, kao i za začine, ili postavljanje šanka ispod kojega možete imati police koje su nadohvat ruke za takve stvari. A s druge strane, isti taj šank vam može koristi i kao radna površina (napravite li ga šire i niže), ili čak kao pregrada od ostatka prostorije (ukoliko su vam kuhinja i trpezarija povezane). Također, želite li kupiti neki novi kuhinjski aparat i imate mesta za njega na radnoj površini, odmaknite se od kupovine klasičnih belih i crnih uređaja. Novi dolaze u raznim veselim bojama koje će vašoj kuhinji dati svežinu proleća u svako doba dana i godine.


Novi izvor vode

Jedna od najkorištenijih stvari u kuhinji je svakako slavina. Svako malo zbog nečega ćete pustiti vodu. Ukoliko je vaš postojeći sudoper dobar, povoljno, ali i korisno rešenje je zamena slavine nekom estetski privlačnijom. Nova će podići celokupan izgled, a između ostaloga slavina za sudoper je najizloženija doticaju bakterija koje se i uz najbolje čišćenje ne mogu ukloniti. Stoga je ova investicija ujedno korisna i za vaše zdravlje i zdravlje vaših najmilijih.


Krpe, salvete i ostali pribor

Svi se trudimo što bolje skriti sve varjače, kašike i pobacati ih po ladicama, bez obzira što ih nakon toga tražimo “satima”, ali sve praktičnijim pokazuje se da su vam takve potrebne stvari uvek u blizini šporeta na prikladnoj vešalici za njih. Kada već stavite lonac ili tiganj na izvor toplinske energije, nećete morati trčati u potragu niti se plašiti da će nešto zagoreti, jer ono što vam treba već je tu na dohvat ruke... A tu se svakako ubrajaju i vaše kuhinjske krpe, koje svojim šarenilom mogu razbiti monotoniju. Stoga ih strateški rasporedite i aranžirajte kako bi si pomogli u kuhinjskim poslovima a ujedno dali dašak razigranosti. Ovakvi mali detalji, koje svakako trebate, će dodati boje i veselja u vaš život.
Kategorije
Uređenje kuće

Komentara