View RSS Feed

dragan-che

8 neobičnih načina za ispijanje čaja

Oceni tekst


Svima nam prija da popijemo vruću šolju čaja, i to najčešće u kombinaciji sa mlekom, šećerom ili medom. Ali nekad nije loše biti kreativan i probati ovo piće u nekoj drugoj, potencijalno zanimljivijoj kombinaciji.

U opticaju su sve mogućnosti od koktel čajeva, preko ledenih čajeva, do klasičnih toplih napitaka u nesvakidašnjoj kombinaciji. Ako želite da saznate kako sve još možete piti svoj omiljeni napitak, probajte ovih 10 zanimljivih kombinacija.

1. Voćni čaj od manga

Ovo hladno piće se pravi od crnog čaja, sa dodatkom manga i bobica od tapioke. One same po sebi nemaju neki poseban ukus, zbog čega je potrebno da odstoje u običnom sirupu neko vreme, sa dodatkom vanile, što će im dodatno poboljšati ukus.

Kada ste skuvali bobice i napravili sirup, stavite bobice na dno čaše, onoliko koliko želite, prekrijte ih ledom, i potom prelijte crnim čajem, tako da čaj dođe do polovine čaše. U tu kombinaciju dodajte nektar od manga i šlag, i čaj je spreman.

Takođe je odličan i kao čaj za detoksikaciju organizma, kao lekovita varijanta koju pravite od zelenog čaja u kombinaciji sa mangom, i bez slatkih dodataka.

2. Ledeni čaj na tajlandski način

Ako imate crnog čaja i kokosovog mleka u kuhinji, spremni ste da napravite taljlandski ledeni čaj, koji je malo

Ono što je potrebno da uradite je da skuvate crni čaj u kombinaciji sa šećerom, i potom ga ostavite da se ohladi. Čašu napunite ledom i potom prelite čajem do polovine, i na kraju dodajte šlag koji ste napravili od kokosovog mleka, ali možete koristiti i obično mleko ako nemate kokosovog.

3. Čaj sa slanom karamelom

Ovaj čaj je poseban zbog svog bogatog ukusa za koji su zaslužni različiti začini. Potrebno je da prvo skuvate čaj, i potom njega dodate svež đumbir, štapiće cimeta, biber, karanfilić i slanu karamelu i potom kuvajte još 5 minuta. Na kraju zagrejte mleko i pomešajte ga sa čajem i potom dodajte šlag sa malo karamele, i čaj je spreman za služenje.

4. Marokanski čaj od nane

Ako već rešite da pravite ovaj čaj, bilo bi lepo da upotpunite ugođaj sa marokanskim čajnikom i malim šoljicama, ako posedujete takav set, naravno.

Potrebno je da odvojite čaj u čajnik (bilo bi najbolje ako imate biljku čaj), nezavisno od vode, i da prvo skuvate vodu, i to u 5 odvojenih čaša. Kada voda provri, prelijte čaj jednom čašom vode, sačekajte 30ak sekundi, i sipajte čaj u čašu. Potom, sipajte novu čašu vode učajnik i mešajte u krug, što pomaže da se čaj pročisti i da se otkloni gorčina. Sipajte čaj u drugu čašu, i onda dodajte šećer u ostatak čaja u čajniku i prvu čašu čaja koju ste napravili pošto ona sadrži glavni ukus

Potom dodajte vodu u čajnik i ostavite vodu da vri na tihoj vatri nekoliko minuta, što će omogućiti da se šećer karamelizuje. Kada čaj provri, nekoliko puta presipajte čaj iz čajnika u čašu, i obrnuto, da bi se sve lepo uklopilo.

Čaj možete poslužiti sa nekoliko listića sveže nane.

5. Čaj kao smoothie od maline

Ovaj čaj je relativno lako napraviti, jer je dovoljno mleko ili sok, koje koristite da biste napravili klasičan smoothie, zamenite zelenim čajem. U čaj dodajte maline i zaleđenje baanane. Sve to stavite u blender, i pomešajte sa ledom, malo vanile i meda i čaj/smoothie je spreman!

6. Zeleni čaj na južnoamerički način

Ovaj čaj predstavlja savršenu kombinaciju slatkog i začinjenog, idealno za hladne dane. Takođe je i odlična zamena za kafu, budući da podiže energiju na isti način, ali je manje kiseo.

Potrebno je samo da pomešate zeleni čaj sa kokosovim mlekom, medom, cimetom i ekstraktom vanile i potom u jednu šolju, i preko prelijte ključalom vodom, zasladite ako je potrebno, i čaj je spreman.

7. Čaj sa sangrijom

Ovaj čaj u kombiaciji sa sangrijom predstavlja savršeno letnje osveženje, i jako lako za pravljenje.

Dovoljno je da čaj koji ste pretodno skuvali i zasladili pomešate sa bocom belog vina, i potom u to dodate sveže voće, i onda ostavite da mešavina odstoji nekoliko sati pre nego što počnete da je pijete. Ne može biti jednostavnije.

8. Earl Grey čaj

Ovaj čaj je zapravo koktel koji se pravi od kombinacije čaja, džina i meda. Pravi se baš od Earl Grey čaja, koji se posebno skuva. Potom napravite sirup od meda i ostavite u frižider da se ohladi, isto kao i čaj. Ove sastojke potom sve zajedno stavite u šejker, sa dodatkom 2 grančice lavande i leda, i džina, naravno. Protresite nekoliko puta i sipajte koktel u čašu preko jedne velike kocke leda. Ukrasite lavandom i spremni ste da probate.

Ako vam se dopada neki od ovih čajeva, sad je pravo vreme da napravite neki od njih! Uživajte!

Komentara