View RSS Feed

dragan-che

Vodič za skidanje fleka sa tepiha

Oceni tekst


Ko ima kvalitetan tepih, sigurno ima lepo opremljenu prostoriju u domu, ali i probleme nakon prolivene kafe, prosute posude sa voćem ili čokolade koja iz dečijih ruku često dospe na pod. Čišćenje tepiha je zato vrlo čest posao koji zahteva urgentno delovanje, jer skorene fleke koje tepih upije je dosta teže skinuti nego sveže.

U nastavku vam donosimo nekoliko saveta za brzo, lako i efikasno čišćenje raznih vrsta fleka, tako da vas nijedna “nezgoda” sa hranom ne iznenadi, ukoliko žrtva bude upravo vaš tepih.

#1 Fleke od kafe, čaja i kakaoa

Najčešće fleke koje se pojavljuju na tepisima nastaju usled prolivene kafe, čaja ili nekog slatkastog napitka koji ostavlja upadljive tragove. Postoji niz recepata za otklanjanje ovakvih fleka, a jedan od najpouzdanijih je rastvor glicerina u hladnoj vodi. Pripremite 200 ml hladne vode i jednu supenu kašiku glicerina, a zatim izmešajte tečnost i dobro istrljajte fleku na tepihu.

Ukoliko hitro reagujete, fleka će odmah nestati, a vi ćete sigurno zapamtiti ovaj efikasan recept. Ipak, kada tepih pretrpi više prolivenih kafa i drugih fleka, najbolje je da ga odnesete u servis za pranje tepiha, gde će ga temeljno očistiti i osvežiti kvalitetnim proizvodima za ovu namenu.

#2 Masne fleke

Masne fleke su nešto veći problem od kakaoa i kafe, jer ostavljaju mnogo vidljivije tragove, a često i neprijatan miris koji se ne otklanja lako. Međutim, ukoliko brzopotezno odreagujete, ima nade da će tepih biti spašen!

Mast sa tepiha pokupite običnim papirnim ubrusom, a onda na problematično mesto pospite veće količine sode bikarbone ili kukuruznog brašna. Ostavite da deluje nekoliko sati, pa temeljno usisajte ostatke sa tepiha. Što duže ostavite sodu bikarbonu da deluje, veće su šanse da će tragovi masti nestati.

Kada je reč o skorelim i nešto starijim masnim flekama na tepihu, najbolje je da ih prvo sastružete sa tepiha. Nakon toga istrljajte fleku krpom umočenom u alkohol, koji bi trebalo da otkloniti prljavštinu.

Ukoliko ostane još tragova, ponovite postupak sa rastvorom tople vode i deterdženta ili sa penom za brijanje, koja je, na iznenađenje mnogih, takođe dobar saveznik u otklanjanju fleka.

#3 Fleke od voska i parafina

Ako se na vašem tepihu nađu fleke od voska ili parafina, to znači da je tepihu potreban ozbiljan tretman. Problem sa ovim flekama je to što vosak vrlo brzo prijanja, ali to ne znači da nema načina za njegovo otklanjanje.

Za čišćenje tepiha su u ovom slučaju potrebni papirni ubrusi, pegla i stara kuhinjska krpa. Prostrite ubrus u nekoliko slojeva preko fleke, a zatim preko njega postavite krpu. Ovi slojevi su važni kako se pegla ne bi uprljala voskom, dok je krpa neophodna kako ne bi došlo do paljenja papirnih ubrusa. Kada prostrete sve, onda pažljivo prelazite peglom preko flekavog mesta.

Obavezno promenite salvetu kada upije vosak, kako se višak ne bi vratio nazad u tepih. Za ovakvo čišćenje će vam trebati malo više vremena i nekoliko menjanja ubrusa, ali možete očekivati vrlo zadovoljavajuće rezultate nakon toga. Budite pažljivi i sa peglom, jer ne odgovaraju baš svim tepisima visoke temperature.

#4 Fleke od voća

Fleke od voća takođe spadaju u red najčešćih koje se pojavljuju na tepisima, ali postoji vrlo praktično rešenje za njihovo čišćenje. Prvo otklonite ostatke voća, ako treba i sastružite tepih, ali tako da ne oštetite njegovu površinu. Nakon toga sipajte malo tečnog sapuna u prskalicu, i dodajte malo vode kako bi se sapun razmutio.

Isprskajte fleku i lagano utapkajte sapun i penu. Ovako posutu fleku ostavite nekoliko minuta, a onda fleku istrljajte vlažnom krpom. Ostavite da se ovaj deo tepiha osuši, a nakon sušenja ćete videti i krajnje, uglavnom uspešne rezulatate čišćenja.

Sigurni smo da će vam navedene kreativne ideje pomoći u borbi sa flekama, a kada se one nakupe, poklonite poverenje profesionalcima koji će nešto boljim i jačim sredstvima vratiti tepihu stari sjaj. Fleke su neizbežne, ali uz korisne trikove i savete koje smo naveli, borba sa njima je znatno lakša!

Komentara