View RSS Feed

dragan-che

Kako da vam imuni sistem bude jak?

Oceni tekst


Jačanje imuniteta i osnaživanje organizma je definitvno jedna od najaktuelnijih tema ovih dana. Kako možete poboljšati svoj imuni sistem i učiniti da on i dalje obavlja svoj posao besprekorno?

Uvek možete sprovesti preventivne mere sa ciljem da ostanete zdravi. Nekad će to značiti samo malo veći unos vitamina kroz ishranu, a nekad će podrazumevati značajnije životne promene.

Šta podrazumeva jačanje imuniteta?

Idealan scenario bi bio da se imunitet može ojačati pritiskom na neko dugme u organizmu. Međutim, stvari jednostavno ne funkcionišu na ovaj način. Imuni sistem je upravo to – sistem, a da bi funkcionisao dobro potreban je balans i harmonija. Iako ne postoje naučno dokazane direktne veze između životnog stila i pojačane imune funkcije, činjenica je da upravo životne navike mogu doneti promene koje su nam potrebne.

Naučnici istražuju efekte ishrane, vežbanja, starosti, psihološkog stresa i drugih faktora na imuni odgovor, kako kod životinja, tako i kod ljudi. U međuvremenu, ukoliko želite da utičete na svoju lepotu i zdravlje, te poboljšate iminutet, opšte strategije zdravog života su dobar način da počnete sa tim.

Zdravi načini za jačanje imunološkog sistema

Upravo na odabiru zdravog načina života počiva i vaša prva odbrana. Ukoliko sledite opšte smernice o dobrom zdravlju, onda preduzimate najbolje korake ka prirodnom održavanju jakog i zdravog organizma. Svaki deo vašeg tela, uključujući i imuni sistem, bolje funkcioniše kada je zaštićen od napada iz okoline i potpomognut strategijama zdravog života kao što su sledeće:

Ishrana je važna

Neka vaš svakodnevni jelovnik sadrži mnogo voća i povrća. Unos vitamina i minerala od presudnog je značaja za opšte zdravlje, pa i za stanje u kom se nalazi vaš imuni sistem. Ako i niste baš preterani ljubitelj povrća ili, primera radi, crvenih mesa, možda možete nedostatak mikronutrijenata nadoknaditi suplementima. Uzimanje dnevnih dodataka multivitamina i minerala može doneti i druge zdravstvene koristi, mimo mogućih korisnih efekata na imuni sistem.

Fizička aktivnost je obaveznaVežbajte redovno. Svakog dana se istežite i radite jutarnju gimnastiku, a bar tri ili četiri puta nedeljno uradite ozbiljan kardio trening. Trčanje, šetnja, brz hod, šta god da vam pričinjava zadovoljstvo – ne odustajte. Upravo udruženim delovanjem redovne fizičke aktivnosti i pravilne ishrane doći ćete do idealne formule za uravnoteženu težinu. Vitka figura i zdravo telo, može li bolje od toga?

Oslobodite se loših navika

Ne pušite. Ukoliko ste pušač pokušajte da ostavite duvan. Ako pijete alkohol, neka to bude u umerenim količinama, uz bogat obrok. Spavajte obavezno 7 ili 8 sati noću. Neka mobilni telefon ne bude poslednje u šta gledate pre nego što zaspite.

Obratite pažnju na higijenu

Preduzmite korake za izbegavanje infekcije kao što su često pranje ruku i pravilna termička obrada mesa. Redovno kupanje, održavanje kuće čistom, ali i savesna priprema obroka u skladu sa higijenskim pravilima sasvim sigurno će umanjiti vaše šanse da se razbolite.

Kontrolišite stres

Svedoci smo i učesnici nezapamćeno brzog i stresnog tempa života. Posao, privatni problemi, brige, nedovoljno vremena za ispunjavanje svih obaveza, a onda i nedovoljno vremena za odmor – sve ovo može u velikoj meri narušiti vaše zdravlje. Pokušajte da smanjite stres ili pak nađite dobru tehniku sa prevladavanje stresnih situacija.

Možda će to biti neki hobi ili pak jednostavno odmor uz muziku i knjigu. Pripremite sebi čaj od kamilice ili nane, a pomaže i čaj od kantariona. Počnite da pletete šal ili se zanimajte u bašti. Odaberite onu aktivnost koja vam prija i koja vas najbrže opušta.

Isprobajte prirodne metode za jačanje imuniteta

Jedan od koraka koje možete preduzeti jeste da se okrenete prirodi. Priroda kao i uvek ima najbolje rešenja za sve probleme, pa se ne treba iznenaditi što je to slučaj i sa jačanjem imuniteta. Možete sami napraviti u svojoj kuhinji lek od meda i bokvice ili pak svakodnevno čistiti organizam šoljicom zelenog čaja i limunadom.
Med je odlična namirnica za imuni sistem, a osim sa bokvicom, možete ga kombinovati i sa orasima ili bademima.

Postoje još neke neobične metode za jačanje imuniteta. Možda je najintrigantnija ona koju predlažu ruski lekari – da na kraju napornog dana desetak sekundi gazite nogama u ledenoj vodi.

U svakom slučaju, ulaganjem u snagu svog imunog sistema vi ulažete u svoje zdravlje i dugovečnost. Zbog toga je svaki pristup za koji se odlučite uvek korak bliže tom cilju.
Tagovi: čajevi, imunitet, stres
Kategorije
Nekategorizovano

Komentara