View RSS Feed

Meda89

Saveti za renoviranje i uređivanje dečije sobe

Oceni tekst
Renoviranje i uređivanje dečije sobe nije ni najmanje lak zadatak, naročito ako vam je budžet ograničen. Ipak postoje načini da uz malo mašte i kreativnosti, uz minimalna ulaganja, dečijoj sobi podarite potpuno novo ruho. Odaberite temu sobe za decu, a elementi koji će kompletirati vaš projekat će se lako uklopiti.
U Beogradu, gde su stanovi mahom male kvadrature, dečije sobe su često minimalnih dimenzija, te zahtevaju ozbiljno promišljanje u pogledu opremanja i dizajna. Bilo da tek useljavate i uređujete stan i dečiju sobu ili da je renovirate, naši saveti će vam pomoći da budete zadovoljni krajnjim rezultatom.
Zidovi

Svedoci smo da boja zidova može u potpunosti da promeni izgled prostorije. Za male sobe se preporučuje bela ili neka od pastelnih boja, dok se u sobama većih kvadratura možete poigrati i tamnim nijansama. Jedan zid u jarkoj boji, a ostali zidovi u komplementarnim bojama, uvek daju lep i moderan izgled prostoriji. Prilikom odabira boje zidova poslušajte želje najmlađih.
Zidovi ne moraju biti jednolični. Ako vi ili neko od vaših dragih ljudi imate dara za crtanje, jedan zid u dečijoj sobi možete oslikati omiljenim dečijim junacima. Možete nacrtati zvezdano nebo, pejzaže iz prirode ili pustiti dete da slika po zidu. Na ovaj način ćete dečijoj sobi dati lični pečat i unikatan izgled.
Poslednjih godina sve su popularnije tapete, koje imaju raznolike motive. Mogu biti sa likovima iz crtaća, baršunaste, barokne, šarene, decentnih boja. Nalepnice i foto tapete su takođe odličan izbor za centralni zid u prostoriji. Lako se postavljaju i uklanjaju, ne ostavljajući tragove lepka, stoga ih možete menjati po potrebi.
Prozori

Ako menjate prozore u dečijoj sobi, logičan izbor je PVC stolarija. Zašto? Kvalitetni PVC prozori i vrata će obezbediti deci dovoljnu količinu svetlosti. Odličan su toplotni izolator, što je naročito bitno tokom hladnih zimskih meseci i letnjih vrućina, kada želite da očuvate temperaturu životnog prostora. PVC elementi poseduju odlična svojstva zvučne izolacije, što će vam od posebnog značaja biti ako imate dete školarca, koje mora da uči, a živite u blizini kafića ili prometne saobraćajnice.
U Beogradu paleta PVC stolarije je široka i u ponudi je velik izbor PVC prozora i vrata. Možete odabrati boju koja će se uklopiti u dekor dečije sobe i biti deo celine. PVC stolarija u Beogradu se može poručiti u pastelnim tonovima, sa venecijanerima u boji i zaštitnim mrežicama. Ako dečija soba ima terasu, biće vam potrebna i terasna vrata koja su bezbedna, čvrsta i otporna. PVC stolarija u Beogradu u ponudi ima veliki broj modela terasnih vrata, a jedna od mogućnosti je i zatvaranje terase, kako biste proširili dimenzije dečije sobe.
Nameštaj

Ako kupujete novi nameštaj za dečiju sobu vodite računa da bude na prvom mestu bezbedan, a zatim i udoban i lep. Ako je dečija soba mala, danas na tržištu postoji veliki izbor multifunkcionalnih komada nameštaja, sa kojima ćete uštedeti prostor. Recimo, kreveti sa fiokama, kreveti koji se za spavanje razvlače, a preko dana nameštaju kako ne bi zauzimali puno prostora. Ugradni ormari ne zauzimaju puno prostora, a zgodni su i za potkrovlja, jer se rade po meri. Jedna od odličnih ideja je radni sto i ormar koji se nalaze u podnožju kreveta na sprat. Ovo će deci biti zabavno i zanimljivo rešenje.
Ukoliko finansije ne dozvoljavaju kupovinu novog nameštaja, uz malo rada i truda možete postojeći nameštaj pretvoriti u novi. Dovoljno je da ga ofarbate bojama za drvo ili presvučete dotrajale tkanine novim štofovima zanimljivih boja ili dezena. Nameštaj će osvežiti dekorativni elementi, koji mogu biti u istom ili kontrastnom tonu.
Dekorativni elementi

Dekorativni elementi kao što su jastučići, zavese, tepisi i sitnice na policama daju dušu prostoriji i odražavaju stil osobe koja živi u datom prostoru.
Zavese u potpunosti mogu promeniti prostoriju. Danas u specijalizovanim prodavnicama možete pronaći zavese svih mogućih boja, materijala i dezena. Ako je kupovina novih zavesa i draperija prevelika investicija, možete ofarbati postojeće zavese u kućnoj režiji, uz pomoć boja za tkanine. Boje se ispiraju pranjem, te boju zavesa možete menjati više puta godišnje.
Tepisi daju osećaj ušuškanosti i udobnosti svakoj prostoriji. Popularni su čupavi, shaggy tepisi, jer lepo izgledaju i mekani su. Ipak, za dečiju sobu je najbolje, ako sredstva to dozvoljavaju, odabrati vuneni tepih. Vuneni tepih jeste velika investicija, ali trajaće godinama, ne upija fleke kao sintetički tepih i zdrav je odabir. Vuneni tepisi su antialergijski i antibakterijski.
Jastučići, lampe, slike u ramovima, slike na zidovima, samo su dodatni elementi dekora, koji će osvežiti dečiju sobu i učiniti je jedinstvenom. Ako čuvate crteže vašeg deteta, ovo je idealna prilika da zajedno odaberete omiljene, da ih zastaklite i uramite i okačite na zidove. Možete uramiti i zajedničke fotografije, sećanja na porodične odmore, kućne ljubimce i slično.

Prilikom uređenja dečije sobe svakako konsultujte i vaše mališane i saslušajte njihove želje. Često su dečije želje nerealne i neizvodljive, ali uslišite makar ono što je moguće realizovati. Ipak je to prostor u kojem će boraviti dete i treba da bude zadovoljno i srećno u svojoj novoj sobi.

Komentara