View RSS Feed

dragan-che

Evo koji alati će vam biti neophodni za obradu drveta

Oceni tekst


Sigurno ste nekada do sada poželeli da vaš dom oplemenite nekim novim drvenim setom za dvorište ali niste imali odgovarajući alat za to.

Iako će mnogi pomisliti da će vam za sitne, stolarske poslove trebati čitavo bogatstvo verujte da nije ni blizu toga. Ukoliko ste tek početnik, biće vam neophodno tek nekoliko alata koje kasnije možete koristiti i za druge kućne poslove, a ne samo za obradu drveta.

Iako je izbor stolarskog alata zaista velik, kao početniku neće vam biti neophodan baš svaki alat za obradu drveta već samo onaj najneophodniji uz pomoć kojeg ćete moći mnošto stvari da napravite.

Ukoliko se tek upuštate u stolarske vode, za vas smo pripremili spisak alata koji će vam biti neophodan za rad prilikom obrade drveta.

#1 Bušilica - broj 1 alat za obradu drveta

Na prvom mestu vašeg spiska alata neophodnog za obradu drveta nalazi se bušilica.

Najpre treba napraviti razliku između bušilica sa kablom i akumulatorskih bušilica. U odnosu na bušilice sa kablom, akumulatorske bušilice rade na bateriju što znači da niste prostorno organičeni sa njom.

Ova vrsta bušilice posebno je značajna majstorima na terenu budući da im omogućava lako kretanje sa jednog kraja na drugi, bez razmišljanja da li će kabal biti dovoljno dug. Iako omogućavaju lakše kretanje, akumulatorske bušilice značajno su skuplje u odnosu na bušilice sa kablom.

Sada se sigurno pitate, pa dobro koju bušilicu onda da kupim?

Odgovor zavisi od toga koliko često ćete koristiti bušilicu i za koje poslove. Ukoliko kupujete bušilicu za obavljanje sitnijih kućnih poslova, onda će vam elektična bušilica sa kablom biti sasvim dovoljna kao početniku budući da je i njihova cena manja u odnosu na akumulatorsku.

S obzirom da je osnovna namena bušilice bušenje rupa, za to će vam biti neophodne i kvalitetne burgije. Vodite računa prilikom kupovine burgija jer nisu sve burgije namenjene za sav materijal - npr. burgije za drvo ne mogu da buše čelik, ne mogu se koristiti za bušenje betona i slično.

Ukoliko se pitate gde da kupite burgije, najbolje je da posetite neke od prodavnica alata gde će vam njihovi radnici objasniti koje burgije se koriste za koji materijal i prikazati sve burgije po najboljoj ceni koju možete dobiti u zavisnosti od veličine koja vama treba.

#2 Ručni cirkular - kružna testera za sečenje materijala

Gotovo da svaki projekat koji budete radili zahteva korišćenje ručnog cirkulara. Iako i klasična testera može dobro poslužiti, ipak ručna testera je dosta veća u odnosu na ručni cirkular, samim tim i teža za koriščenje.

Kao početniku, uz ručni cirkular moći ćete lakše marnevisati budući da je ručni cirkular dosta manjih dimenzija te i lakši za korišćenje.

Uz pomoć ovog alata moći ćete da obrađujete veliki broj materijala poput iverice, šperploce, medijapana i drugih materijala.

Na našem tržištu postoji veliki izbor ovog alata koji se najviše razlikuju prema snazi, te je najbolje za vas da odete u obližnju prodavnicu alata i dobijete proverene inormacije od stručnog osoblja koji ručni cirkular bi najviše odgovarao vašim potrebama.

#3 Ubodna testera - idealan alat za krivolinijsko sečenje

Još jedan alat koji će vam biti neophodan u radu jeste ubodna testera. Ubodna testera obično se koristi prilikom sečenja drveta gde vam nije neophodna tolika preciznost, budući da sečice kod ovog alata omogućavaju krivolinijsko sečenje.

Npr. ukoliko se budete odlučili da napravite drveni sto za vaše dvorište, ovaj alat će vam biti neophodan kako biste napravili zakrivljene komade drveta.

U zavisnosti od namene korišćenja, prilikom kupovine ubodne testere trebalo bi da imate na umu nekoliko stvari. Na prvom mestu nalazi se snaga ovog alata - ukoliko radite sa nekim debljim materijalom biće vam potrebna ubodna testera veće snage. Druga stvar na koju treba da obratite pažnju je list testere koji se pre svega razlikuje u odnosu na materijal koji planirate da koristite.

#4 Električna glodalica za drvo - višenamenski alat za obradu drveta

Iako je ovaj alat široko rasprostranjen među profesionalnim stolarima, električna glodalica idealan je alat i za uradi sam poslove budući da omogućava izradu žlebova, ukrasnih rezova, oblikovanja drveta i slično.

Električna glodalica ima izuzetno jak motor koji okreće nož velikom brzinom, što je radnicima znatno skratilo vreme potrebno za obradu, budući da su ovakve aktivnosti zahtevale sate i sate ručnog rada.

#5 Brusilica - koristan alat za brušenje i poliranje drveta

Glavna namena ovog alata jeste brušenje površina sa kojih je potrebno skinuti staru boju ili lak. Međutim da bi se postigli najbolji rezultati potrebno je ispratiti nekoliko koraka.

Najpre treba voditi računa da ne primenjujete veliki pritisak prilikom obrade drveta - brusni papir će se vrlo brzo izlizati, a vi umoriti te na kraju nećete ništa postići. Takođe, vodite računa koji brusni papir koristite - ne koristi se isti papir za sve materijale, ze shodno tome i birajte brusni papir.

Navedeni alati spadaju u osnovni alat neophodan za obradu drveta posebno ukoliko ste početnik. Budite sigurni da će vam za amaterkse poslove biti dovoljno ovih nekoliko alata, a ukoliko vremenom postanete spretniji, vaš alat uvek možete unaprediti u zavisnosti od posla koji radite.
Kategorije
Nekategorizovano

Komentara