pazi kad se nisam izvrnula.
raspitacu se i u drugim laboratorijama.
ova je najozbiljnija..
kazi mi kako ti je izgledao nalaz? u numerckim vrednostima, ili samo +,-,0
Printable View
pazi kad se nisam izvrnula.
raspitacu se i u drugim laboratorijama.
ova je najozbiljnija..
kazi mi kako ti je izgledao nalaz? u numerckim vrednostima, ili samo +,-,0
e ovako..
nasla sam taj drugi test, odradjen juce. nalazi za nedelju dana.
u medjuvremnu, 6.dan bez zitarica, osim rize, bez mleka i mlecnih proizvoda, bez kafe.
napokon se osecam bolje, sva sam splasnula, spavam ko beba, i generalno, cini se da je to to..:zrika:
odlično :)
nalaz izgleda tako da 90 i nešto namirnica je obojeno u tri boje - crvenu, zelenu i crnu.
crveno je zabranjena hrana, zeleno je dozvoljena hrana, a crno je neutralna hrana.
crno može da se jede, ali je savet da se preferira zeleno označena.
takođe postoji određen broj namirnica ispisan crnom italikom - to znači da tu hranu mogu da unosim povremeno, radi raznovrsnosti (na svaka 4 dana, na primer).
do sada sam se striktno pridržavala zelene hrane i ponešto od crnog.
prošlo je 32 dana.
znam da ću sad, za vaskršnje praznike, malo da ''popustim sebi'', ali ne mnogo, da ne upropastim do sada postignuto.
dobila sam nalaz.
"zelena" hrana
meso-nema
živina-ćuretina, belo meso
riba-bakalar, bela riba, brancin, grdoba, grgec, oslic, smuđ, škarpina, zubatac
mahunarke-boranija
pica-biljni cajevi i obicna voda
mleko-nista
koštunjavo voće-ništa
žitarice-integralni pirinač, proso, quinoa
lisnato povrće-blitva, endivija, klice pasulja:eek:, list cvekle, lucerkine klice, maslačak, radič
povrće-artičoka, bamije, cvekla, komorač. koren žumbira
voće-borovnica, brusnica, jabuka, kupina, osgoryd, ribizla, zova:haha:
ulje-laneno, ulje jagorčevine
začini-nana, đumbir, estragon, krbuljica i josš dve za koje niakd nisam čula.
e sad..gledam ja ovu listu, gleda ona mene.
pa ovo je smešno..:lol:
da se ne naljutite, zato ja necu da uradim nikakav test :aha:
pa neću da se ljutim kruz, al ja imam problema..raznih..
moram sesti i napraviti jelovnik..:namcor:
imam i ja, samo se ne usudjujem stvarno, i tako sam na skoro sve alergicna, zamisli jos i ovaj test da uradim, pa ne moram ni da zivim onda :)))
malo se salim, ali sam i ozbiljna, verujem da covek sebe ume da natera da se pridrzava odredjenog rezima ishrane.
posebno je tesko gurmanima i onima koji uzivaju u slatkisima, ali ako je zdravlje ugrozeno, nema uzmicanja...
pa realno, nemoguce je živeti na ovom.
ali mislim da će svoj efekat imati i izbacivanje crvenih namirnica, kojih ima mnogo..
sigurno je da cu ribu uvesti tri puta nedeljno, a do sad sam je jela jednom.
a za gomilu ovih namirnica ne znam ni šta su, ni kako se spremaju..ali ću se potruditi da saznam..:zrika:
koliko teško će i pasti ukidanje hleba, mleka i kafe, toliko će i voća-sve mi je zabranjeno..:(
i tebi je baš restriktivna lista kao i meni.
kažem ti, samo razmišljaj šta smeš...a ne šta sve ne smeš i to što unosiš zaista zasiti organizam. dakle, ne lažem ništa.
e i ja smem ćureće belo
riba - sve kao ti, samo ne oslić
mahune - ne boranija, nego crveni pasulj i pasulj tetovac
žitarice - samo pšenica
lisnato povrće - sve
povrće - sve osim krompira
voće - samo grejpfrut, limun, trešnje i breskve
ulje - sve osim suncokreta
začini - sve osim aleve paprike
mleko isto ništa, ali popijem ponekad kefir, ne mogu da izdržim baš uopšte da ne uzmem ništa
eto.
koto, kako ide sa novim režimom ishrane :)
evo dve nedelje kako sam izbaciola zitarice, mleko i kafu.
od kako sam dobila test, eleminisala sam i zeleni caj, a dodala jogurt dva puta nedeljno i mladi sir
smrsala sam tri kg za te dve nedelje, ali mislim da to nije realno, nego je samo tecnost izasla.
nije mi tesko,nisam gladna..spavam bolje, smirenija sam.
uvela sam proso , koje nikad nisam jela, jer mi je zeleno..i ok mi je.
jedem vise ribe, vise zelenisa
problem mi je sto je potpuno ukinuto sirce i limun, pa ne znam kako da jedem salate..misim jedem ih i dalje, iako je zabranjeno..
ulje takodje koristim , iako mi je zabranjeno, ali u minimalnim kolicinama..samo namazem dno serpe
i tako..kad se drzim bas zelenih namirnica, stomak mi je super, nije naduvan i to, al budem onako slaba jer je sve to jako nisko kaloricno..
imam osecaj da ne predjem 1000 kal ni jedan dan
u svakom slucaju, opet vezbam, znaci mogu, i to mi je super aaa, napokon:))))
malo se svercujem u fazonu ako smem belo meso, onda verovatno smem i pileca prsa u omotu..al cini se da bas i ne jer mi smeta.
ispocetka su mi bas prijale te galete od pirinca, ali vise ne..nekako su mi gadne sad..
nisam u startu ni skontala sta mi je sve zabranjeno..svi zacini, sem soli..:ljut: sav mi je secer zabranjen, i ne jedem nista slatko
eto, sta znam. krenula sam, i nemam nekih problema. :)
a je l ti zabranjena pomorandža ili drugo kiselo voće? mislim, zbog salata...ako staviš tolišno ulja, mislim da je manja šteta i da staviš tolišno sirćeta...e da, a aćeto balzamiko? kod mene je napisano da mi je zabranjeno, ali jabukovo sirće nije. da li je i tebi aćeto balzamiko crven?
inače, drago mi je što si zafovoljna promenom.
nemaš potrebe za tim testom, sago.
mislim, nisam ja nikakav stručnjak u ovoj oblasti, ali je moje mišljenje da nemaš potrebe. uostalom, nemaju svi intoleranciju takvu da poremete svoje zdravlje.
kao što ranije rekoh, pošto već imam metaboličkh problema, onda nije loše da bar se trudim da unosim metabolički poželjnu hranu...eto, to je bio moj motiv.
i balzamiko, i sve ostale vrste sirceta
i narandža, i limun..sve mi je zabranjeno:mirka:
pa ja inace stavljam malo sirceta, pa jbg..nek je to sva steta
ti makar mozes da jedes hleb..:)
evo sad sam jela barenu boraniju..:sojka:
al sam juce lizala prste kad sam zavrsavala dušanu tortu:qq::lol:
e, samo da kažem da sam ja batalila ovu intoleranciju. ne mogu više da ne jedem ono što mi se jede.
nisam za ova skoro 2 meseca ništa oslabila....2-3 kile možda, i dalje patim od nesanice, išijas me opet gnjavi... eto. moji glavni razlozi za intoleranciju nisu otklonjeni.
bacih pare.
pa ja mogu da kazem sasvim suprotno..
osecam se odlicno, prija mi ovakva klopa, isptrazujem, pravim nove recepte:rile:
danas sam parvila djufte od mlevenog belog mesa, sa malo brasna od prosa, jajima i belim lukom, pa sve przeno u maslinovom ulju:huh::rile:
bilo je odlicno.
smrsla sam cetiri kile sa mesec dana, spavam super, nisaam vise naduvana, ne oticem, i tako..
kad sam gladna , jedem..samo sto jedem ono sto mi nije zabranjeno
prekrsila sam tri -cetiri puta, uvek sa kolacima:blenta:
to mi najteze pada..
al dobro, guram nekako, i sasvim sigurno necu odustajati pre isteka tri meseca.
bravo, koto :)
Muči li Vas zadržavanje tekućine i debljanje? Imate li problema s koncentracijom u zadnje vrijeme?
Osjećate li pojačani umor? Loše spavate? Imate problema sa stolicom, a ne možete dokučiti zbog čega?
Pod uvjetom da ste isključili druge bolesti i poremećaje, postoji još nešto što bi moglo izazivati gore navedene simptome – intolerancija na hranu!
Simptomi intolerancije na hranu
Osim već navedenog umora, loše koncentracije, probavnih tegoba (poput mekanijih stolica, zatvora, nadutosti, vjetrova, žgaravice), loše kvalitete sna i problema s tjelesnom težinom, intolerancija na hranu se može još prikazati i slijedećim simptomima: pospanost nakon jela, loše pamćenje, nemir, promjene raspoloženja, depresija, pojačana potreba za određenom hranom, migrene, glavobolje, natečeni zglobovi, bolovi u mišićima, promjene na koži i sl.
Zašto ih često i ne prepoznajemo?
Osim što su simptomi dosta „široki“, ove se reakcije obično pojavljuju unutar nekoliko dana od konzumiranja hrane na koju postoji reakcija. Naime, dosad su se često spominjale samo alergije na hranu, zbog svojih burnih i naglih reakcija i potencijalne opasnosti po život. I zbilja to tako i jest, unutar par minuta od konzumiranja hrane na koju smo alergični dolazi do žestokih reakcija poput pojave utrika po tijelu, svrbeža, proljeva i na kraju oticanja koje može dovesti i do vrlo nezgodnih posljedica.
Alergija je samo jedna vrsta imunološkog odgovora, posredovanog IgE protutijelima.
No ovaj tip reakcije, intolerancija na hranu, je posredovan drugim protutijelima, IgG. Kako su to najbrojnija i najčešća protutijela u našem tijelu, ističu se IgG4 protutijela, kao protutijela najviše specifična za izazivanje reakcije na hranu.
Samo kao napomena, intolerancija na laktozu nije ova vrsta intolerancije. Naime, ona nije imunološka reakcija nego je posljedica nedovoljne aktivnosti specifičnog enzima potrebnog za razgradnju laktoze.
Što kad stignu nalazi testiranja?
Izrađuje se jelovnik u kojem se na određeno vrijeme isključuju namirnice na koje postoji reakcija. Manji broj blažih reakcija upućuje da ne postoji velika preosjetljivost na hranu, dok veći broj žestokih reakcija mogu upućivati na sindrom „propusnog crijeva“.
Što se može očekivati za vrijeme i nakon provedene dijete?
Uglavnom, ako se pridržavate uputa, dolazi do smanjivanja tegoba uzrokovanih intolerancijom. Još jednu stvar treba imati na umu, kod nekih osoba i neke hrane nakon eliminacije može doći do tzv. „withdrawal“ sindroma, posebne želje za tim namirnicama i blažim pogoršanjem, no ti simptomi prođu nakon par dana.
Treba napomenuti i slijedeće: test intolerancije na hranu je samo jedan prozorčić u uvid kako trenutno funkcionira naše tijelo. Naime, prošlo je već 90 godina otkad je nobelovac i kemičar Linus Pauling postavio temelje i nadjenuo ime jedne specifične grane komplementarne medicine, a to je ortomolekularna medicina.
Preko specifičnih pretraga te uz terapiju oblikovanu prema rezultatima tih pretraga (koja se sastoji većinom od vitaminsko-mineralnih pripravaka i hrane), pokušava se spriječiti nastanak bolesti i/ili unaprijediti zdravlje.
Čak postoje i specifične kombinacije testova, poput Triada (test organskih kiselina + test aminokiselina + test intolerancije), koji daju mogućnost relativno sveobuhvatnog uvida u organizam, nazovimo to svojevrsnim sistematskim pregledom ili dodatkom klasičnom sistematskom pregledu.
Ja sam test uradila u Slanoj sobi u nasem gradu. :g:
http://i65.servimg.com/u/f65/14/95/79/84/streli10.gif
I ja sam radila taj test,i mogu reći da sam saznala mnogo stvari o svojoj intoleranciji na hranu.
Jesi li praktikovala tu dijetu? ja tek pocinjem pa rekoh da pitam...
Upravo sad sam na njoj.Držim je tri nedelje,malo je teško iz početka,al mislim da je u stvari to povratak prirodi i zdravoj ishrani i ne može da škodi.
Da.. u pravu si.. od prirode smo se davno odvojili zato se i boluje...
Ja ne smem ništa suvomesnato,nikakve industrijske prerađevine, samo sveže pripremljenu hranu.I svinjsko meso nikako,ni u kom obliku :zrika:
Nisam radila test, ali prilično dobro znam šta mi ne godi i šta me goji...Recimo, da izbegavam peciva, beli hleb, svinjsko meso, salame, viršle i teneke budalaštine...To je nešto što mi organizam i neće, a i goji me...tako da slabo konzumiram navedeno, pogotovo svinjsko meso.
Ne znam koliko su ti testovi pouzdani i kakve efekte daje pridržavanje tih dijeta. Taman da nam kažete kasnije vaša iskustva...:)
Inače, smatram da je jako bitno unositi tečnost u organizam. Odnosno piti bar 2 litra vode dnevno. Em je odlično za ten, em ubrzava metabolizam...
ja sam pre neki dan gledao jednog poznatog lekara iz slovenije , apropo inteolerancije na laktozu..
doktor je objasnio da da intolerancija na laktozu nije bolest (osim u veoma retko), vec organizam nema potrebu za tim.
kaze, mleko se pije do godinu dana starosti i to je prirodno i potpuno je prirodno da covek izgubi volju za mlekom sa 12, 13, 14 godina.. i to ne treba forsirati kod dece.
jednostavno , dao je primer da nijedan sisar cim se odvoji od sise vise nikad ne uzima mleko i da je to sasvim prirodno, a i mi smo sisari..
naveo je i primer da samo 30 posto macaka pije mleko kad se odvoji od sise...
ja bih dao savet: jedite ono sta vam prija uz odredjenu fizicku aktivnost :)
See, I'm Good at it
http://www.nytimes.com
мислим да је најмањи проблем јести оно што ти ''прија'' :blenta: него треба знати шта прија организму, а то ипак на неки начин одређује тест интолеранције....мени прија да попијем топло млеко, али поуздано знам да је млеко потпуно непотребно организму а некад је чак и штетно...па ипак - прија ми :kreza:
Ja sam pre nekoliko dana otkrio da sam intolerantan na gluten. Inace imam dosta ovih simptoma ustvari... odgovor je pozitivan na skoro svako pitanje iz prvog posta... skoro nedelju dana sam na strogoj LCHF dijeti i osecam se mnogo bolje samo imam problem sa zatvorom a plasim se da popijem dukolaks da ne poremetim nesto. Dugo se nisam osecao ovako dobro...kada zavrsim sa dijetom i kada sve dodje na svoje mesto, nadam se... pisacu o svom iskustvu... mozda pomognem nekome.
Drzim dijetu vec par dana i istrajavam.. Probava se vec regulisala i spavam bolje...
:g:
Dijeta je odlicna i meni zaista godi...Vec se osjecam bolje a drzim dijetu tek par dana. :)
пре свега, глоопо је да кажеш ''биљни зачин'' јер је зачин увек биљни :sojka:
а за месо је одличан рузмарин, бибер, бели лук, морска со (то није биљни зачин :lol:), на пилетину иде одлично сушена нана и тако ...:aha:
само, питање је шта смеш од тих зачина...ја нисам смела ништа од зачина, касам била на тој интолеранцији.
Prico ali ja sam musko pa se ne razumem toliko a ovamo mi pise da smem biljne zacine da jedem pa ja zato... a crni biber, beli luk, crni luk i djumbir su mi obavezni... ja inace volim beli luk i sada ga jedem u ogromnim kolicinama ali sam primetio da to ljudima smeta :lol: a bas me briga makar mi vampiri ne mogu nista :mrgreen:
е за ђумбир пази...читала сам да код увезеног ђумбира из индије има опсаности од постојања афлатоксина у истом...ја нисам смела ништа, осим белог и црног лука, што, мораш признати, није баш неки избор...колико год то волела да једем.
нервирало ме је што ми је со била комплетно забрањена.