-
Odgovornost- dugovanja
Da li ste odgovorni prema opstini, gradu, drzavi, bankama..prijateljima? Osim placanja redovnih rezijskih obaveza, komunalija, raznih taksi etc da li ste posudili novac na ovaj ili onaj nacin i da li ga vracate? Da li uredno servisirate sve svoje dugove i da li vam se desilo da ste bili onemoguceni vratiti dug? Kako ste postupali u takvim situacijama? Da li ste vi nekom posudili novac i da li vam je neko za neku uslugu/posao ostao duzan, jeste li uspjeli naplatiti dug, jeste li izgubili prijatelja, jeste li se posvadjali sa familijom?
Da li ste finansijski odgovorna osoba?
-
Re: Odgovornost- dugovanja
ne pozajmljujem ljudima koji mi u životu znače.
familiji ne dam zinat.
ne želim da razmišljam o odgovornosti, niti dajem, nit' uzimam... čak me i pokloni na neki način 'obavezuju'.
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Vragolanka
ne pozajmljujem ljudima koji mi u životu znače.
familiji ne dam zinat.
ne želim da razmišljam o odgovornosti, niti dajem, nit' uzimam... čak me i pokloni na neki način 'obavezuju'.
pa dobro, prema sebi si veoma odgovorna, iznad emocionalne granice prosjecnog covjeka;)
-
racune se trudim da izmirim na vreme,desi mi se da mi iskljuce internet,ili telefon,onda pozajmim pa platim,obicno od sestre,racune za struju placam delimicno,da se ne nakupi previse.kad pozajmim novac vracam ga uvek na vreme,mada pozajmljujem samo od sestre i to bas ako moram.kredite ,naravno poskidaju od plate..nikad nisam dosla u situaciju da izigram necije poverenje u pogledu novca,niti sam dozivela nesto tako ako ja pozajmim novac.trudim se da postujem ono-ako smo sestre,kese nam nisu rod-mislim da je tako najbolje,a da mi vaspitanje i nepisane moralne norme ne dozvoljavaju drugacije.
-
jesmo finansijski odgovorna porodica... :hm:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
mikili
racune se trudim da izmirim na vreme,desi mi se da mi iskljuce internet,ili telefon,onda pozajmim pa platim,obicno od sestre,racune za struju placam delimicno,da se ne nakupi previse.kad pozajmim novac vracam ga uvek na vreme,mada pozajmljujem samo od sestre i to bas ako moram.kredite ,naravno poskidaju od plate..nikad nisam dosla u situaciju da izigram necije poverenje u pogledu novca,niti sam dozivela nesto tako ako ja pozajmim novac.trudim se da postujem ono-ako smo sestre,kese nam nisu rod-mislim da je tako najbolje,a da mi vaspitanje i nepisane moralne norme ne dozvoljavaju drugacije.
posteno mikili :cmok:
-
Racuni svi placeni..uh retko kad pozajmljujem jer sam blentava pa umem da zaboravim da vratim,ali mislim da ne dugujem :) a dovoljno sam velika budala da sma za drugu osobu digla kredit..
-
Pazite šta pišete, možda ćete nakada trebati da pozajmite od nekoga sa foruma.. :hm:
-
kreditni biro kaže da sam okej.
a sad, koliko sam stvarno okej, to samo ja znam...jer plaćam račune po prioritetima. najvažnije mi je da imam za decu i njihovo školovanje, mada moram da kažem da uglavnom sve redovno izmirujem osim računa za ''infostan''...tu kasnim nekoliko meseci. ovo ostalo - hoćeš nećeš moraš da platiš.
kad pozajmim novac od nekoga, vraćam ga na vreme (da bih imala obraza opet da tražim :lol:)...a kad nekome pozajmljujem novac - dajem ga, ne očekujem nazad da se vrati....takve situacije nisu česte, ali se dešavaju.
nikad mi nije bilo žao :)
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
pričalica
kreditni biro kaže da sam okej.
a sad, koliko sam stvarno okej, to samo ja znam...jer plaćam račune po prioritetima. najvažnije mi je da imam za decu i njihovo školovanje, mada moram da kažem da uglavnom sve redovno izmirujem osim računa za ''infostan''...tu kasnim nekoliko meseci. ovo ostalo - hoćeš nećeš moraš da platiš.
kad pozajmim novac od nekoga, vraćam ga na vreme (da bih imala obraza opet da tražim :lol:)...a kad nekome pozajmljujem novac - dajem ga, ne očekujem nazad da se vrati....takve situacije nisu česte, ali se dešavaju.
nikad mi nije bilo žao :)
dusa :cmok:
-
Jednom pozajmila novac... vratila u roku. Ali koliko je to breme zapravo tek sam tad osetila. uzasnan osecaj.
I od tad, nikad vise nisam pozajmila novac od nekoga.
volim da pozajmim prijateljima, i od njih ne ocekujem da mi vrate... (i svi mi kazu da sam luda) ali tako je, lepo od njih ako vrate, a i ako ne vrate ja to zaboravim. ipak prijatelji sluze da se pomazu. :]
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
talking with myself
Da li ste odgovorni prema opstini, gradu, drzavi, bankama..prijateljima? Osim placanja redovnih rezijskih obaveza, komunalija, raznih taksi etc da li ste posudili novac na ovaj ili onaj nacin i da li ga vracate? Da li uredno servisirate sve svoje dugove i da li vam se desilo da ste bili onemoguceni vratiti dug? Kako ste postupali u takvim situacijama? Da li ste vi nekom posudili novac i da li vam je neko za neku uslugu/posao ostao duzan, jeste li uspjeli naplatiti dug, jeste li izgubili prijatelja, jeste li se posvadjali sa familijom?
Nemam tu vrst problema ,vrlo sam odgovorna osoba inače,
finansijski pogotovo.
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Bisernica
Nemam tu vrst problema ,vrlo sam odgovorna osoba inače,
finansijski pogotovo.
i ja relativno. vise puta su mi ostali duzni malo vece iznose i to ljudi sa kojima sam bio u nekim poslovima. zadnji put me prevario covjek kojeg sam stavio "na noge"/ priznao je dug i nagulio, nema ga nigdje 2 godine. cujem da nije samo meni ostao duzan.
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
talking with myself
i ja relativno. vise puta su mi ostali duzni malo vece iznose i to ljudi sa kojima sam bio u nekim poslovima. zadnji put me prevario covjek kojeg sam stavio "na noge"/ priznao je dug i nagulio, nema ga nigdje 2 godine. cujem da nije samo meni ostao duzan.
mora da je grozno kad ostaneš bez novca na koji si računao :(
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
pričalica
grozno je kad ostaneš bez prijatelja zbog novca...
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
pričalica
je bzv. cetri nule su iza prve cifre , pa to zvuci jos strasnije. zena kad me nije ubila jer je dug mogao biti mnogo manji da sam na vrijeme poduzeo korake. ona me upozoravala a ja pustio nek ide..i ybg.
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
talking with myself
Državu nikada nisam zarezivao ni 0.2% oko obaveza prema njoj, posebno kada je porez u pitanju.
Banke izbegavam obavezno, nemam kredite niti imam nameru da ih dižem, u tom kontekstu banke za mene ne postoje.
Komunalije, režije plaćam na vreme, tu nikada ili jako retko kasnim, ako se baš desi iz nekog razloga da moram da kasnim, ali izuzetno retko.
Posudio novac jesam samo jednom i vratio u roku i nikada više.
Posudio jesam, ostali su mi dužni, nisam naplaćivao te dugove osim u dva slučaja, u prvom slučaju dao sam šansu osobi da vrati dug, ponovo je izigrao poverenje i pobegao.
U drugom slučaju nisam mu dao šansu, vratio je koliko je trebao.
Ne, prijatelja nikada nisam izgubio zbog novca, kada posudim prijatelju to odmah i otpišem, ako vrati ok, ako ne, nikome ništa.
Familiji ne dam ništa.
Da, finansijski sam odgovoran.
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Vragolanka
grozno je kad ostaneš bez prijatelja zbog novca...
Nije, to je najbolje, kao što mi jedan poznanik reče: "Hoćeš da se rešiš prijatelja, samo mu pozajmi 100 evra i više ga nikada nećeš videti." novac je odličan test za ljude po mnogim pitanjima.
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Moonster
Nije, to je najbolje, kao što mi jedan poznanik reče: "Hoćeš da se rešiš prijatelja, samo mu pozajmi 100 evra i više ga nikada nećeš videti." novac je odličan test za ljude po mnogim pitanjima.
znam, zato sam gore navela kome ne pozajmljujem...
-
samo malo skup test.. :hm:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
kojica
e tu grešiš...
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
kojica
Bolje da te neko na novcu prevesla, nego kasnije u životu u nekim ozbiljnim situacijama gde ćeš možda računati na tu osobu i gde ćeš se jako neugodno iznenaditi kada te ta osoba proda za jako male pare.
Skup test jeste zavisi koliko dozvoliš da bude skup, ja nedavno platih jako skupo jedan takav test, ali mi nije žao, vredelo je svaku paru.
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Moonster
To i nije prijatelj. Prijateljima se ne posudjuje vec daje;)
Mnogo novaca sam...oprostio. Inace, uvek znam da li cu dobiti nazad ili ne ali...ne drzim se osecaja.
U poslovnom zivotu sam puno posudjivao od Banki, privatrno ne.
Postoji narodna: dug je uvek los drug. Mislim da je narod uvek u pravu.
-
Pa da li to što neko nema da nam vrati novce koje smo mu pozajmili, čini od njega toliko lošeg čoveka
da više ne može da nam bude prijatelj?
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
kojica
Pa da li to što neko nema da nam vrati novce koje smo mu pozajmili, čini od njega toliko lošeg čoveka
ne čini lošeg čoveka to što nema, već to što je svestan da neće imati da vrati.
a nakon toga postaje ružno, ako se očekuje vraćanje... samo retki znaju da kažu; daj mi, nemam da ti vratim... ili daj mi, ne znam kada ću ti vratiti...
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
kojica
Ako je prijatelj, vratice kada bude imao, ako nema, ne moze vratiti:) ali...ostaje prijatelj. Kod pravih prijatelja nema posudjivanja vec...pomoc u momentu kada je potrebna;)
-
obicno nije svjestan, to je problem. samo varalice znaju
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
talking with myself
obicno nije svjestan, to je problem. samo varalice znaju
imaš koju kintu da daš na zajam? vraćam prvog... :P
-
Da, može čovek neočekivano da upadne u neki problem i da zaista nema.
Ako bih insistirala da mi vrati novac, onda sam ja ta koja ni je prijatelj.
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Tiberius
Ako je prijatelj, vratice kada bude imao, ako nema, ne moze vratiti:) ali...ostaje prijatelj. Kod pravih prijatelja nema posudjivanja vec...pomoc u momentu kada je potrebna;)
:bisa:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
kojica
Da, može čovek neočekivano da upadne u neki problem i da zaista nema.
Ako bih insistirala da mi vrati novac, onda sam ja ta koja ni je prijatelj.
:bisa:
Lepo je kada se zna sta je prijatelj:)
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Vragolanka
imaš koju kintu da daš na zajam? vraćam prvog... :P
neam :pusi: tiberius je u pravu, mada ti se moze desiti da prijatelju treba malo veca suma i on zna da ti imas. tada- niti ga odbiti niti dati
-
Do sada nismo imali potrebe da pozajmljujemo novac. Mnogima smo pozajmljivali
i vraćali su. Pa ne znam.. :hm: kada bi došli u situaciju da moramo da pozajmimo
valjda bi se prvo obratili prijateljima... :hm:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
talking with myself
neam :pusi: tiberius je u pravu, mada ti se moze desiti da prijatelju treba malo veca suma i on zna da ti imas. tada- niti ga odbiti niti dati
ako ti ne da, nije ti prijatelj... ako ti da, jeste?
nije poenta u da li imaš, nego u da li hoćeš da daš... a ne možeš ga ubiti što ne da. :lol:
moš samo da ga mrziš... :pusi:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Vragolanka
ako ti ne da, nije ti prijatelj... ako ti da, jeste?
nije poenta u da li imaš, nego u da li hoćeš da daš... a ne možeš ga ubiti što ne da. :lol:
moš samo da ga mrziš... :pusi:
Pa jeste, ako mi da onda mi je prijateljica, ako mi ne da, onda mi i nije prijateljica :pusi:
Baš je u tome poenta, da li hoće da mi da ili ne ? :stidljiva:
Pričamo o novcu, samo da se zna :pusi:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Moonster
Pa jeste, ako mi da onda mi je prijateljica, ako mi ne da, onda mi i nije prijateljica :pusi:
Baš je u tome poenta, da li hoće da mi da ili ne ? :stidljiva:
Pričamo o novcu, samo da se zna :pusi:
sve ima svoju cenu... naravno da pričamo o novcu... :pusi:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Vragolanka
sve ima svoju cenu... naravno da pričamo o novcu... :pusi:
Da doradim to iz iskustva : Skoro svako ima svoju cenu.......naravno pričamo o novcu definitivno, a i o ljudima, onako pomalo :pusi:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Moonster
Da doradim to iz iskustva : Skoro svako ima svoju cenu.......naravno pričamo o novcu definitivno, a i o ljudima, onako pomalo :pusi:
al' se ne prodaje svako za istu valutu... :pusi:
ne mislim više na novac kada pričamo o ovakvoj vrsti 'prodaje'.
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Vragolanka
al' se ne prodaje svako za istu valutu... :pusi:
ne mislim više na novac kada pričamo o ovakvoj vrsti 'prodaje'.
Jeste, nešto ide za tvrdu valutu a nešto na razne druge načine, to već zavisi od "ugovora" :pusi:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Moonster
Jeste, nešto ide za tvrdu valutu a nešto na razne druge načine, to već zavisi od "ugovora" :pusi:
s kakvim si ti to trgovao... :qq:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Vragolanka
s kakvim si ti to trgovao... :qq:
Sa....prilagodljivima......svakoj vrsti valute :pusi: