Tri najcešca mjesta na kojima cete najvjerojatnije naci neželjen masni talog jesu odvodi, automobilski motor i vaše arterije. Na prvom mjestu zacepljuje sudoper; na drugom ogranicava vašu mobilnost, a na trecem vam ugrožava život. Za sprjecavanje zacepljenja arterija, ili da ih ocistite ako su vec u nevolji, trebat cete sniziti razinu kolesterola u krvi. Ali nije sav kolesterol štetan. LDL (lipoprotein niske gustoce) kolesterol je koji jest štetan. HDL (lipoprotein visoke gustoce) kolesterol je koji je dobar jer pomaže ukloniti LDL kolesterol iz krvi. Promjene u nacinu prehrane i života cesto su dovoljne da se kolesterol dovede na zdravu razinu...

Sto se dogadja?
U vašim arterijama se dogadja opasna promjena ravnoteže masnih tvari, koje kruže krvotokom. Postoji previše »loše« vrste kolesterola, koja se zove lipoprotein niske gustoce (LDL).Ta vrsta kolesterola zacepljuje arterije i povecava opasnost od nastanka srcanog infarkta i moždanog udara. Istodobno, vjerojatno nemate dovoljnu kolicinu »dobrog« kolesterola, lipoproteina visoke gustoce (HDL). Te molekule prenose loši LDL u jetru i spremaju ga za odstranjivanje.
Trebam li lijecnika?
Otidjite lijecniku ako ste zabrinuti zbog koncentracije kolesterola (možda ste ga izmjerili u ljekarni i viši je od gornje dozvoljene granice od 5,2 mmol/l) ili je clan obitelji upravo otkrio povišen kolesterol. Lijecnik ce vam možda dati napraviti analizu krvi i ovisno o rezultatu propisati lijek za snižavanje kolesterola (statini) ili preporuciti promjene nacina života i prehrane. Neki statini se danas mogu kupiti i bez recepta.

Jeste li znali?
Nedavna istraživanja su pokazala da nisu sve vrste kruha siromašne kolesterolom. Mast, cesto u obliku hidrogeniranih ulja, cesto se dodaje u mnoge vrste kruha radi poboljšanja okusa i održavanja svježine kruha. Rezultat toga jest to da tri kriške nekih vrsta kruha sadrže jednako masti kao cokoladica Mars. Procitajte sastojke kruha i izaberite onaj s manje od I grama masti po kriški.

Izbacite »loše« masti
Koliko god možete, izbacite zasicene masti iz jelovnika. To znaci da trebate konzumirati manje masnog mesa i mlijecnih proizvoda s manjim postotkom mlijecne masti, kao što su maslac, mlijeko, sladoled, sir i jogurt. Smanjite unos preradjenih mesnih proizvoda, npr. salame, usoljenu govedinu itd. Izbjegavajte palmino i kokosovo ulje jer su bogati zasicenim mastima. Ta tzv. tropska ulja nalaze se u mnogim preradjenim namirnicama, osobito u keksima i tortama.
Druga vrsta masti, tzv. transmasne kiseline, treba izbjegavati stoje više moguce. Nastaju hidriranjem biljnih ulja, cime se dobivaju kruti proizvodi, npr. margarin. Imaju jednak ucinak na koncentraciju kolesterola kao i zasicene masti. Tim mastima su bogati mnogi kolaci napravljeni u slasticarnicama, keksi, grickalice i cak kruh. Potražite rijec »hidrogeniran« na popisu sastojaka proizvoda. Jedite više svježeg voca, povrca i cjelovitih žitarica. Tako se najlakše osjecate siti kad smanjite unos mesa i drugih namirnica bogatih mašcu. Biljni proizvodi imaju malo masti i ne sadržavaju kolesterol. U njima ima mnogo vlakana, koja snižavaju koncentraciju kolesterola, te vitamina i antioksidan-sa, koji su dobri za vaše zdravlje. Ako volite crveno meso, iskušajte srnetinu. U njoj ima vrlo malo masti. Ustvari, udio masti jednak je udjelu masti u ribama. Marinirajte srnetinu za bolji okus.

Uzmite više dobrih masti
Brojna istraživanja su pokazala da maslinovo ulje snižava koncentraciju LDL kolesterola i podiže razinu HDL kolesterola. Jedno istraživanje je pokazalo daje uzimanje 2 žlice maslinovog ulja na dan snizilo koncentraciju LDL kolesterola vec za tjedan dana. Jedite ga s kruhom i cešnjakom, kao nadjev za salatu te umjesto margarina i drugih ulja za pripravu hrane. Uživajte u orašastom vocu. Bogato je zdravim nezasicenim mastima, ukljucujuci i omega-3. cini se da su orasi i bademi izrazito ucinkoviti u snižavanju LDL-a. Svaki dan pojedite šacicu tog voca i gledajte kako vam se snižava koncentracija kolesterola. Ne zaboravite da orašasto voce ima mnogo kalorija — jedite ga umjesto, drugih grickalica, a ne uz njih. Jedite jedan avokado na dan i možda ce vam se LDL kolesterol sniziti za oko 17 posto. Poput oraha, i avokado je bogat mašcu (zato ima mnogo kalorija), ali su to uglavnom nezasicene masnoce. Jedite maslac od kikirikija. Da, maslac od kikirikija. Možda je bogat kalorijama, ali vecina njegovih masnoca su nezasicene. Kupite »prirodni« proizvod koji ne sadržava hidrogenirana ulja.

Riba za omega-3
Riba nije samo zamjena za meso. Sadržava omega-3 masne kiseline, koje ustvari snižavaju LDL kolesterol. Pokušajte tri puta tjedno jesti ribu, cak i ako je rijec o srdelama iz konzerve. Najbolje su svježa skuša, tuna i losos. Svi su bogati omega-3 masnim kiselinama. Zanimljivo je da tuna u konzervi tijekom postupka obrade izgubi gotovo sva dobra ulja, a srdele u konzervi i mnoge druge ribe ne. Ako uistinu ne volite ribu, svakodnevno uzmite dodatke ribljeg ulja koji sadržavaju EPA i DHA (dvije vrste omega-3 masnih kiselina). Uzmite 1000 mg dva puta na dan. Upotrebljavajte crveni luk za kuhanje. Luk je bogat sumpornim sastojcima, koji povisuju koncentraciju HDL-a, i kverceti-nom, antioksidansom koji se bori protiv LDL kolesterola. Crvena boja luka rezultat je prisutnosti flavonoida, koji su takodjer antioksidansi. Sjemenke lana su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina i topivih vlakana. Sameljite ih i dodajte u jogurt ili žitarice za dorucak. Jedno istraživanje je pokazalo da konzumacija dvije žlice mljevenih sjemenki lana na dan snižava LDL kolesterol za 18 posto. U prodavaonicama zdrave hrane prodaju se sjemenke lana i njihovo ulje. Kod povišena kolesterola bolje je jesti sjemenke lana, ali sameljite ih prije jela jer bi cijele samo prošle kroz probavili sustav.

Narodni lijek