Zašto se laptop greje, blokira i gasi?Jedan od najčešćih problema sa kojima se suočavaju korisnici laptopova jeste pregrevanje, blokiranje i gašenje tj resetovanje računara. Zašto se to dešava? Postoji li lako rešenje za ovaj problem?

Jedan od čestih razloga je upravo pregrevanje laptopa. Pogledajte detaljno uputstvo kako rešiti ovaj problem.
Svaki sistem za hlađenje sačinjen je od ventilatora (fan) i hladnjaka (heatsink). Kada laptop radi, procesor (CPU) se zagreva, a samim tim zagreva se i hladnjak. Na određenoj temperaturi ventilator se uključuje i smanjuje temperaturu hladnjaka koja se dalje prenosi na druge komponente laptopa.

Kako da očistite sistem za hlađenje na laptopu?

Kod nekih laptopova otvaranjem poklopca na dnu laptopa direktno pristupate sistemu za hlađenje.U našem slučaju morali smo da skinemo ceo sistem za hlađenje, jer u suprotnom ne bismo mogli da pristupimo ventilatoru i hladnjaku, dok kod nekih laptopova je moguće skinuti ventilator bez skidanja hladnjaka sa procesora tj. CPU-a.

Pošto smo skinuli ventilator, zatekli smo dosta nagomilane prašine. Čišćenjem prašine ćemo otkloniti jedan od razloga pregrevanja laptopa.Stavljanje termalne paste na procesor

Ako se termalna pasta na procesoru isušila zamenite je sa novom.Uklonite staru termalnu pastu sa procesora i hladnjaka koristeći alkohol i vatu.

UPOZORENJE: Neki hladnjaci su povezani sa čipom za grafičku karticu tako da deo hladnjaka koji prekriva ovaj čip možda na sebi ima parafinsku termopastu (Thermopad, poznat i kao „žvaka“). Nemojte skidati ovaj deo kako biste stavili pastu. Nikako nemojte stavljati termalnu pastu na ovaj deo. U ovom slučaju stavite termalnu pastu samo na procesor.Posle stavljanja termalne paste vratite hladnjak i ventilator na svoje mesto. Nemojte zaboraviti da priključite kabl ventilatora na matičnu ploču!

Šta raditi u slučaju da je pristup ventilacionom sistemu teži od ovde prikazanog?

Kod nekih laptopova ovom sistemu nije lako pristupiti, jer je on „sakriven“ ispod drugih delova laptopa, pa je pristup jako otežan. U ovakvoj situaciji neophodno je razmontirati ceo laptop kako bi pristupili sistemu za hlađenje. Ovo se samo preporučuje iskusnim korisnicima računara.

Kod ovakvih laptopova možete koristiti sledeću tehniku:Kupite bocu sa kompresovanim vazduhom za računare ili pak odite kod nekog ko ima kompresor (vulkanizer ili pumpa za gorivo?). Izduvajte prostor gde se nalaze „rebra“ na dnu laptopa. Kada izduvavate otvore na dnu računara uradite to iz više uglova kako biste bili sigurni da je što više prašine izašlo kroz otvore za ventilaciju.
Ovo će najverovatnije drastično smanjiti temperaturu vašeg laptop računara pri radu.