Bisernica
25-03-2010, 19:33
Molitva pomoću brojanica jedan je od najstarijih načina molitve koji su naročito negovali pravoslavni monasi. Same brojanice imaju simbolički karakter. Obično su crne boje i time nas upućuju da vodimo trezven i ozbiljan život u neprestanom pokajanju. Brojanice su ispletene od čiste ovčije vune, što nas podseća da smo mi slovesne ovce Dobroga Pastira Gospoda Isusa Hrista koji je sam kao Jaganjac Gospodnji postradao za nas i izbavio nas od večne smrti. Male brojanice imaju 33 čvorića.
Brojanica se može u trenucima kada je ne koristimo držati u džepu ili oko ruke. Ipak, nije lepo privlačiti pažnju svojim brojanicama, a pogotovo igrati se njima prstima u trenucima dokolice. One služe isključivo za molitvu, a ne za igru ili ukras. Prema brojanicama smo dužni da imamo dolično postovanje.
Molite li uz brojanicu,ili pomoću nje, i kako ?
причалица
25-03-2010, 19:35
aha, a u busu ili tramvajunajčešće, jer je to jedino mesto gde me niko ne dira i ne uznemirava....i jeste crna, iz studenice.
причалица
07-04-2010, 18:05
Зашто човек 21. века треба да Ñе моли Богу? И да ли уопште треба да Ñе моли?
Онај ко нема у Ñеби оÑећај Божијег приÑуÑтва у Ñвету, тешко да може да Ñхвати зашто Ñе неко Њему моли. Ðли онај ко оÑећа Бога, ко Га Ñхвата као ЛичноÑÑ‚ која заиÑта поÑтоји, тај по мери оÑећаја Ñвоје ограниченоÑÑ Ð¸ и грешноÑти, покушава, опет по мери Ñвојих духовних Ñнага, молитвом да Ñе приближи Богу. Он неким Ñвојим унутрашњим чулом оÑећа и зна да ако Ñе у овом Ñвету и животу не приближи довољно Богу, а молитва је један од најефикаÑниј ¸Ñ… начина за то, неће моћи ни да Ñе нада да ће у оном Ñвету и животу бити близу Њега. Рне бити близу Бога(у духовном ÑмиÑлу), значи бити у паклу.
Молитва заиÑта јеÑте разговор човека Ñа Богом. И то веома узвишен разговор. Ðли и опаÑан. Ðаравно, није Бог тај који чини да молитва може бити опаÑна, већ човек. Ðко не Ñтојимо Ñкрушено пред Њим на молитви, ÑвеÑни Ñвоје недоÑтојноÑÑ‚ и и иÑтинÑке грешноÑти, којом Ñмо Га увредили, већ Ñе још размећемо, као еванђељÑки фариÑеј, таква молитва је огањ који ће Ð½Ð°Ñ Ð¿Ñ€Ð¾Ð³ÑƒÑ‚Ð°Ñ‚Ð¸. Рако на молитви Ñтојимо као грешни цариник, који вапи ГоÑподу да му опроÑти(а ми Ñмо далеко већи грешници него тај цариник, неÑумњиво), онда ће нам и ГоÑпод прићи, и Ñве опроÑтити. Ðаравно, не тражи Бог од Ð½Ð°Ñ Ð´Ð° пред Њим понизно клечимо као робови, због тога што ужива у нашем понижењу, него зато што нам једино такав оÑећај душе омогућава иÑправан Ð¾Ð´Ð½Ð¾Ñ Ð¿Ñ€ÐµÐ¼Ð° Њему. Ко Ñе понизи, узвиÑиће Ñе. Можда је апÑурдно, али је тако. Па ко од људи воли гордог човека? Ðико. Ркротког Ñвако.
Ркако почети Ñа молитвом? У почетку по мало, Ñа кратким јутарњим и вечерњим правилом. Па ако Ñе, и када Ñе утврдимо у молитви, може Ñе проширивати. У почетку Ñе креће Ñа пуно жара, али каÑније молитва може да поÑтане и доÑадна, напорна. Међутим, одуÑтајати Ñе не Ñме. Баш за време молитве можемо да Ñе уверимо да ђаво заиÑта поÑтоји. Онда нам Ñе зева, миÑли лете на Ñве Ñтране, немамо Ñнаге да Ñтојимо на молитви ни тих деÑетак минута. Рчим молитва преÑтане, Ñве поÑтаје нормално. ИÑкуÑни молитвеници кажу да морамо бити јако упорни и иÑтрајни у молитви. Рплод ће већ доћи једног дана. Јер не држимо ми правило, већ оно држи наÑ, да Ñтално будемо у духовној кондицији. Ðаравно, миÑлити на Бога Ñамо ујутру и увече, није довољно да будемо духовно бодри. Ðа Бога треба миÑлити цео дан, и молити Му Ñе цео дан. Како? ИÑуÑова молитва је кроз векове и векове заиÑта најефикаÑниј µ ÑредÑтво да будемо Ñтално Ñа Богом. Затим кратки молитвени уздаÑи попут: ГоÑподе, опроÑти мени грешном; ГоÑподе, помози; ПреÑвета Богородице, ÑпаÑи наÑ- и Ñлично.
Ðаравно, Ñама молитва без оÑталих еванђељÑких врлина неће Ð½Ð°Ñ ÑпаÑити. Ðли, ко Ñе иÑтинÑки моли, тај има и љубави према Богу, и према ближњем, тај онда заиÑта има веру која кроз љубав дела.
Међутим, некако најÑлађа бива молитва Ñвојим речима, тада заиÑта чиÑто и директно разговарамо Ñа Богом. Са Ñузама најчешће. Тад можда најближе и будемо Богу. Ри Он нама. Ðли, то бива понекад. Зато нам је Црква и пропиÑала и оÑтавила оÑвештане и кроз векове потврђене молитве Светих отаца, које нам помажу да Ñвекодневно будемо у молитвеном раÑположењу.
Јер молитва на чудеÑан начин преображава нашу у греху окорелу душу, омекшава је, чиÑти је, обожава је, и припрема за ÑуÑрет Ñа Богом у вечноÑти. Она већ овде отвара наше Ñрце и пушта ГоÑпода да Ñе у њега уÑели. Рко задобије ГоÑпода већ овде, тај ће мирно да Ñе преÑели у вечноÑÑ‚, на меÑто које је овде Ñвеколиким трудом, па и молитвеним, заÑлужио.
ИÑуÑова молитва
ГоÑподе ИÑуÑе ХриÑте Сине Божији
помилуј ме грешног (грешну).
Pokreće vBulletin® verzija 4.2.0 Copyright © 2026 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.