PDA

Pogledaj Punu Verziju : Torte



Strane : [1] 2

Пркос
29-10-2009, 10:48
Limun torta

Za patišpanj:

* 3 jaja
* 50 gr šećera
* 50 gr brašna

Za krem:

* 3 žumanceta
* 1 jaje
* 250 ml mleka
* 150 gr šećera
* 250 ml slatke pavlake
* 2 kesice vanilin šećera
* 1 kašika gustina
* 1 limun
* 1 kesica želatina(10gr)

Za šaum:

* 3 belanca
* 150 gr šećera
* 50 ml vode

Patišpanj: Jaja izmiksajte penasto sa šećerom, pa dodajte brašno. Okrugli kalup prečnika 28 cm (sa obručom koji se skida) obložite dno sa papirom za pečenje.Masu preručite u kalup i ispecite ga kao i svaki drugi patišpanj. Pečeni patišpanj izvadite iz kalupa, skinite papir i ostavite da se ohladi.
Fil: Žumanca, celo jaje, šećer i mleko dobro izmiksajte, pa dodajte gustin i kuvajte krem na tihoj vatri uz stalno mešanje dok se ne zgusne. U međuvremenu, želatin potopite sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Kada je fil gotov, skloniti sa vatre, zatim dodati nabubreli želatin, sok od limuna i mešati dok se želatin ne otopi. U fil dodati nastruganu koricu limuna. Slatku pavlaku izmiksati i sjediniti sa prohlađenim filom.
Patišpanj staviti na okruglu tacnu,a preko njega stavite obruč od kalupa. Obruč obložite sa papirom za pečenje. Sipajte fil i poravnjajte. Ostavite u frižideru na 2-3 h.

Kada se fil stegao i ohladio skinite obruč i papir.
Šaum: Šećer i vodu skuvati u gušći sirup. Umutiti belanca a zatim sve vreme miksajući polako sipati vruć sirup u šaum (najbolje uz pomoć džezvice). Kada se potroši sav sirup mutiti i dalje dok se šaum skroz ne ohladi i ne postane gust i sjajan. Možete pri kaju (da ubrzate proces hlađenja) vanglicu u kojoj mutite šaum ubaciti u drugu veću vanglicu sa hladnom vodom. Prefilovati gornji deo torte i ukrasiti sa rendanom koricom limuna.
http://inlinethumb22.webshots.com/16597/2598756010086219738S600x600Q85.jpg

Пркос
29-10-2009, 10:53
Šarlota sa jagodama i bananama

Potrebno je:


oko 40 piškota
300 gr jagoda
3 banane
limunov sok za prskanje banana
300 ml slatke pavlake
1 kesica želatina
2 kesice vanilin šećera
mleko za umakanje piškota

Za sirup:


200 gr šećera
50 ml vode

Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Jagode očistite, ostavljajući nekoliko za ukrašavanje, a ostale izgnječite viljuškom ili mikserom u pire. Banane oljuštite, poprskajte sa sokom od pola limuna, da ne bi pocrnele, a onda i njih izgnječite u pire. Slatku pavlaku posebno umutite.
Sirup: Na laganoj vatri istopite šećer i vodu,prokuvajte 2-3 minuta, pa kada se malo prohladi sirup pomešajte sa nabubrelim želatinom. Dodajte pire od jagoda i 2/3 umućene slatke pavlake. Preostalu umućenu pavlaku dodajte u pire od banana.
U hladno mleko umačite piškote i ređajte ih u duguljast kalup koji ste pre toga obložili sa rastegljivom folijom. Na dno stavite devet piškota, a za ređanje sa strane krojite ih i skraćujte zavisno od dubine i širine kalupa.

U udubljenje od piškota ređajte naizmenično krem od jagoda i krem od banana i zatvorite odozgo ostatkom izlomljenih piškota.

Šarlotu držite u frižideru 3-4 sata, a onda još 10 minuta u zamrzivaču, pa izručite na tacnu. Ukrasite šarlotu pre služenja bananama i jagodama isečenim na listiće.

Пркос
29-10-2009, 12:23
Beze torta sa jagodama

Potrebno za 3 beze korice:


4 belanca (sobne temperature)

280 gr šećera
roze prehrambena boja


Za fil:


4 žumanca
250 gr šećera
200 gr margarina

Za fil od šlaga:


200 gr šlag krema
250 ml mleka

I još treba:

200 gr jagoda

Na dva pleha od rerne staviti papir za pečenje. Na jedan papir nacrtajte dva ista pravougaonika ( 16 X 28 cm),a na drugi samo jedan pravougaonik.
Umutite belanca sa postepenim dodavanjem šećera u čvršći šaum. Po želji možete staviti i roze prehrambenu boje da vam korice budu roze. Sipajte u kesu i uz pomoć nje pravite linije na papiru. Napravite 3 x tako. Stavite plehove u rernu na 100 °C i neka se suši oko 90 minuta. Na polovini,znači negde oko 45 minuta zamenite plehovima mesto, tako da onaj koji je bio gore bude dole i obrnuto.

Fil: Žumanca i šećer umutiti sa mikserom (oko 2 minuta), pa staviti na tihoj vatri da se kuva. Kuvati oko 3-4 minuta,sve vreme mešajući. Znaćete da je gotovo kada provučete varjaču preko dna mora da ostane trag. Kada je kuvano, skloniti sa vatre, prohladiti malo i dok je masa još topla dodati iseckani margarin i dobro umutiti,a zatim fil ohladiti.Šlag krem dobro izmiksati sa mlekom.
Filovati prvu koru sa filom od žumanaca,pa preko njega složiti iseckane jagode. Preko jagoda staviti šlag, zatim staviti drugu koricu,a sada zameniti filove,prvo šlag,pa jogode i onda fil od žumanaca. Staviti i treću koricu i ukrasiti po želji.

Пркос
29-10-2009, 12:26
Amra torta

Za patišpanj:


5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika mlevene plazme
5 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
1 kašika kakaa

Za fil:


1 margarin (250 gr)
200 gr šećera u prahu
1 puding od vanile
1 vanilin šećer
100 gr mlevene plazme
1 manja konzerva ananasa

Šaum od belanaca:


4 belanca
250 gr šećera
80 ml vode


Spremiti i ispeći patišpanj od navedenih sastojaka u okruglom plehu od 22-24 cm. Pečeni patišpanj prohladiti a onda iseći koru na 2 cm od vrha patišpanja. Donji patišpanj izdubiti ali mu ostaviti prsten oko 2cm širine.
Izmiksati margarin sa šećerom u prahu. Puding skuvati po upustvu sa kesice i kada se prohladi sjediniti ga sa umućenim margarinom, dodati vanilin šećer, mlevenu plazmu i izdrobljeni patišpanj koji smo izdubili. Sve dobro promešati,pa dodati isečeni ananas. Sa ovim filom napuniti donji patišpanj, pa staviti gornji patišpanj.
Šećer i vodu skuvati u gušći sirup. Umutiti belanca a zatim sve vreme miksajući polako sipati vruć sirup u šaum (najbolje uz pomoć džezvice). Kada se potroši sav sirup mutiti i dalje dok se šaum skroz ne ohladi i ne postane gust i sjajan. Možete pri kaju (da ubrzate proces hlađenja) vanglicu u kojoj mutite šaum ubaciti u drugu veću vanglicu sa hladnom vodom. Kada je šaum skroz ohlađen, premazati tortu. Uz pomoć let lampe sam "preplanula"tortu.
Ovu istu preplanulost možete dobiti ako tortu stavite na kratko u zagrejanu rernu,odmah ispod gornjeg grejača.
Umesto šauma od belanaca,možete staviti i šlag.

Пркос
29-10-2009, 12:35
Cokoladna bomba

Potrebno je:


4 jaja (4 eggs)

80 gr šećera (80 gr sugar)

200 gr maslaca (200 gr butter)

120 gr čokolade (120 gr chocolate)

4 kašike brašna (4 tbsp flour)

1/2 kesice praška za pecivo (1/2 tsp baking powder)


Fil:


600 ml slatke pavlake(koristila sam hole) (600 ml whipping cream)

250 gr čokolade (250 gr chocolate)


Za natapanje:


80 ml mleka (80 ml milk)

2 kašike šećera (2 tbsp sugar)

Umutiti žumance i šećer,pa dodati omekšali margarin . Čokoladu otopiti,malo prohladiti, pa dodati predhodnoj smesi i sve zajedno umutiti. Dodati brašno sa praškom za pecivo. Umutiti belanca, pa sjediniti sa prethodnom smesom. Promešati varjačom da se smesa lepo izjednači. Sipati u podmazan kalup, kome se skidaju stranice (24-25 cm). Staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 180°C oko 22-23 minuta ili već zavisno od vaše rerne. Gotovu koru izvaditi iz kalupa i ostaviti na žici da se ohladi,a onda je prebaciti na tacnu i oko nje stavite samo obruč (prsten od kalupa). Zagrejte mleko sa šećerom (da provri),a onda uz pomoć kašike prelijte patišpanj.
Fil: Slatku pavlaku stavite da proključa,sklonite sa šporeta,pa dodajte čokoladu izlomljenu na kockice. Mešajte dok se sva čokolada ne istopi i smesa se ne izjednači. Ostaviti 10-15 minuta da se prohladi,pa naliti preko patišpanja koji se već nalazi u obruču. Staviti je u frižider najmanje na 2-3 sata da se lepo stegne i ohladi,a najbolje je preko noći. Kada se fil stegao, sa oštrim nožem pređite između fila i stranice obruča,a onda pažljivo skinite isti.[/li]

petrana
29-10-2009, 12:38
joooooooooooooooooj
kako dobro izgleda Prkos, pobices nas breeeeee
:raz_079:

petrana
29-10-2009, 12:40
uuuuuuuuuuuuu
ne skidaj ovu tortu
ovo cu 100% da pravim
pozlice mi

Пркос
29-10-2009, 12:53
Čokoladna Pavlova

Potrebno za beze korice:


2 belanca
160 gr šećera u prahu

Za čokoladni fil:


2 žumanca
2 kašike šećera
30 gr maslaca
100 ml slatke pavlake
50 gr čokolade
1 vanilin šećer

Za dekorisanje:


sladak kakao



1 kivi

Belanac dobro umutiti, pa postepeno dodavati prosejan šećer u prahu, sve vreme muteći mikserom na srednjoj brzini. Na papiru za pečenje iscrtati dva kruga prečnika 20 cm, a zatim papir staviti na pleh. Kada belanac dobije gustinu i sjaj,sipati ga u ona dva kruga na papiru. Staviti u rernu na 100 °C da se peče oko 1 h, zatim rernu isključiti i odškrinuti vrata i ostaviti još 30 minuta da se korice suše. Gotove, prohlađene korice izvaditi i ostaviti da se skroz ohlade.
U međuvremenu napraviti fil. Žumanca, šećer, maslac i vanilu staviti da se kuva, neprastano mešajući. Posle par minuta,kada se fil zgusne,skloniti sa šporeta i dodati omekšalu čokoladu. Slatku pavlaku posebno umutiti, a onda sjediniti sa kuvanim,prohlađenim filom. Dobro ohladiti fil, sipati ga u kesu za dekorisanje i na donjoj korici pravite sa filom veće zvezde, od spoljnjeg dela, prema sredini.

Ostavite u kesi fil, taman da imate jednu zvezdu za dekorisanje. Preko fila staviti drugu koru i blago pritisnuti. Kakao posuti po gornjoj kori. Kivi očistiti, iseći na polovine i ukrasiti gornju koru,a u sredini napraviti zvezdu od preostalog fila.

Пркос
29-10-2009, 12:56
Čoko pink torta


Patišpanj:


125 gr margarina
75 gr šećera
1 vanilin šećer
1 kašika kakaa

2 jaja
150 gr brašna
2 kašičice praška za pecivo
200 gr mix voća( kupina,jagoda i malina)
50 gr crne čokolade

Fil:


300 gr sirnog namaza
50 gr šećera
1 kesica želatina u prahu
250 ml soka (sakupljenog od otapanja voća)
200 ml slatke pavlake

Sa mikserom dobro umutiti margarin, a zatim postepeno dodati šećer, vanilin šećer i mutite dok ne dobijete povezanu smesu. Dodajte jedno, po jedno jaje, tako da svako jaje mutite 1/2 minuta. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i jednom kašikom kakaa, a zatim umešajte u predhodnu smesu i izmikasjte mikserom. Na kraju umešajte i izrendanu čokoladu. Testo ulijte u podmazan kalup za torte prečnika 25-26 cm i poravnjajte ga.
Odleđeno voće dobro procedite, blago ga izgnječite, a sok sačuvajte. Voće rasporediti preko testa, a onda stavite da se patišpanj peče u predhodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 30 minuta.
Ispečeno testo odvojte nožem od kalupa, izvadite ga i ostavite da se ohladi. Potom ga stavite na tacnu za tortu i oko njega stavite prsten za torte ili očišćeni obruč od kalupa u kom ste pekli patišpanj.
Fil:
Umutiti čvrst šlag od slatke pavlake. Pomešajte sirni namaz sa šećerom i sokom od oceđenog voća. U slučaju da nemate dovoljno soka,razliku dopunite sa vodom. Želatin prelijte sa 4 kašike hladne vode i ostavite malo na nabubri. Nabubreli želatin stavite par sekundi na ringli da se malo otopi. U otopljeni želatin sipajte 5 kašika od predhodno pripremljene smese i dobro promešajte, a onda ga izručite u preostalu smesu. Promešajte i stavite u frižider na 15 minuta da fil počne da se steže. Izvadite iz frižidera, umešajte predhodno umućenu slatku pavlaku da se sve lepo sjedini. Fil prelijte preko ohlađenog patišpanja i poravnjajte ga. Tortu vratite u frižider na dalje hlađenje i najmanje mora da odstoji 3 h. Pre skidanja obruča, oštrim,tanjim nožem odvojte ivice torte od obruča. Ukrasite sa čokoladnim ukrasima.

Пркос
29-10-2009, 13:23
Cheesecake sa višnjama

Divna poslastica sa sirom, koja osvežava i koja se može spremiti u bilo koje godišnje doba. Višnje se mogu zameniti sa bilo kojim drugim sezonskim voćem.
Ovo je moj predlog vama, kako da zasladite svoju ljubav.A ljubav nemojte sladiti i slaviti samo danas,već svaki dan. Jer kada vam je stalo do nekog, mnogo je načina i prilika da to i pokažete.

Potrebno je:

200 gr mlevene plazme
125 gr maslaca
2 kašike meda
300 gr sirnog namaza (http://www.preduzetnistvo.com/images/fotke/30.jpg)(Kuč,pakovanje od po 100 gr)

160 gr šećera u prahu
250 ml biljne slatke pavlake
1 kašika soka od limuna
2 kesice želatina u prahu
300 gr višanja
200 ml soka ili vode
4 kašike šećera

Mleveni keks,maslac i med sjediniti u kompaktnu masu. Na dnu kalupa (25-26 cm),kome se otvaraju stranice, staviti masu od keksa . Pritisnuti i izravnjati.

Sirni namaz izručiti u odgovarajuću posudu, dodati šećer u prahu i izmiksati, a onda dodati sok od limuna. Posebno izmiksati slatku pavlaku i onda je umešati u smesu sa sirom.
Jednu kesicu želatina spremiti prema upustvu sa kesice. Kada je želatin nabubreo,malo ga par sekundi zagrejati na ringli,da se otopi a onda ga sipati u fil sa sirom. Sve zajedno izmešati. Fil preručiti u kalup i sipati preko keksa .


Izravnjati i ostaviti u frižider da se ohladi.
U međuvremenu,spremiti preliv sa višnjama.Želatin spremiti prema upustvu sa kesice i ostaviti da nabubri.
Višnje preliti sa sokom koji su pustile ili sa vodom , dodati šećer i staviti da se kuva. Kuvati oko 10 minuta, skloniti sa vatre i onda umešati nabubreli želatin. Promešati i ostaviti desetak minuta da se preliv prohladi. Kada se preliv prohladio, sipati ga preko ohlađenog fila od sira i staviti u frižider na dalje hlađenje.

Tortu je najbolje spremiti dan ranije. Pre skidanja obruča,obavezno tanjim nožem odvojiti ivice.

Koristite ovaj sirni namaz
http://razbibriga.net/imported/2009/10/2009_04150003-1.jpg

Пркос
31-10-2009, 12:45
Keks torta sa bananama

[left]

Potrebni sastojci:
500 g keksa (http://www.mojkuvar.com/recette+index.ingid+1833.htm)
300 ml soka od pomarandze (http://www.mojkuvar.com/recette+index.ingid+5408.htm)
250 g maslaca (http://www.mojkuvar.com/recette+index.ingid+3298.htm)
30 g kakaoa (http://www.mojkuvar.com/recette+index.ingid+3400.htm)
3 banane (http://www.mojkuvar.com/recette+index.ingid+4472.htm)
500 ml [url=http://www.mojkuvar.com/recette+index.ingid+3318.htm]slatke pavlake[/url


Priprema jela:
Keks sameljite i pomešajte s voćnim sokom, umućenim maslacem i kakaom. Pripremljenom smesom obložite dno kalupa za torte, a slatku pavlaku umutite mikserom. Preko keksa u kalupu poređajte banane iseckane na kolutove, pa sve prekrijte ulupanom pavlakom. Dekorišite bananama ili po sopstvenom izboru.

Пркос
09-11-2009, 20:34
Švarcvaldska torta od višanja„Schwarzwälder kirsch Torte“, švarcvaldska torta od višanja je u Nemačkoj kraljica torti. Nema čuvenije nemačke torte od torte sa višnjama. Kao Snežana iz bajke stoji na svečano postavljenom stolu.

http://razbibriga.net/imported/2009/11/46824683494634943e28b522965529_orig-1.jpg
Snežno beli šlag, kao krv-crvene višnje, piškota od tamne čokolade i naravno, kao dekoracija rendana čokolada. Ova torta divno miriše na najfiniji liker od aromatičnih višanja. Poznata je i u Americi kao Blek mauntin čeri kejk (Black Mountain Cherry Cake). Prvi put je pomenuta negde oko 1930. godine, tako bar piše u muzeju kolača u Kicingenu.

Torta se sastoji od: donje, tvrđe i hrskave kore, meke čokoladne piškote i 2 vrste fila.

Sastojci i priprema

[i]Za donju koru:

- 125 grama brašna
- 60 g putera
- 45 g šećera
- 1 žumance

Izmešati sve sastojke u posudi ili na stolu. Staviti da se peče u kalup za tortu, iste veličine kao kasnije za piškotu - 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 175 °C. Pustite da se ohladi.

Za piškotu:

- 210 grama brašna
- 8 jaja
- 120 grama šećera
- 40 grama čokolade
- 1 kašičica kvasca

Odvojite žumanca od belanaca. Ulupajte sneg od belanaca sa šećerom. Izmešajte brašno i kvasac. Izmutite dobro žumanca dok ne postanu beličasta. U umućena žumanca dodajte mešavinu brašna, kvasca i čokolade. Spojite dve mase. Stavite u okrugli kalup za tortu (26 cm) koji ste namazali masnoćom i posuli brašnom. Stavite testo da se peče 55 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 150 °C.

Za fil od višanja:

- Tegla kompota od višanja, oko 400 g
- 3 kašičice kukuruznog brašna, skroba

Ocedite višnje, sačuvajte 1/4 l tečnosti. Odvojite četiri kašike od 1/4 l oceđenog soka i pomešajte s kukuruznim brašnom. Ostatak tečnosti prokuvajte. Kada proključa, dodajte mešavinu kukuruznog brašna i soka. Ostavite 16 višanja za ukras na vrhu torte.

Za beli fil i preliv

- 1 litar slatke pavlake
- 5 listova želatina ili učvršćivača za šlag
- 50 g marmelade ili želea od višanja
- 50 g strugane čokolade
- "Kirschwasser" - rakija od višanja; kao alternativa može da se koristi i liker od višnje.

Ugrejte marmeladu od višanja. Izrežite čokoladnu piškotu na dva ili tri dela. Premažite donju koru i jednu piškotu marmeladom.

Umutite slatku pavlaku, šećer i učvršćivač. Poprskajte nekoliko kapi rakije po piškoti. Namažite sloj ulupanog šlaga po piškoti i poređajte višnje. Nekoliko kapi rakije na višnje i pokrijte s drugim krugom piškote. Ostatak krema namazati po vrhu i na stranama torte.

Ukrasiti višnjama i struganom čokoladom.

affrodiita
09-11-2009, 20:59
Švarcvaldska torta od višanja„Schwarzwälder kirsch Torte“, švarcvaldska torta od višanja je u Nemačkoj kraljica torti. Nema čuvenije nemačke torte od torte sa višnjama. Kao Snežana iz bajke stoji na svečano postavljenom stolu.

http://razbibriga.net/imported/2009/11/46824683494634943e28b522965529_orig-1.jpg
Snežno beli šlag, kao krv-crvene višnje, piškota od tamne čokolade i naravno, kao dekoracija rendana čokolada. Ova torta divno miriše na najfiniji liker od aromatičnih višanja. Poznata je i u Americi kao Blek mauntin čeri kejk (Black Mountain Cherry Cake). Prvi put je pomenuta negde oko 1930. godine, tako bar piše u muzeju kolača u Kicingenu.

Torta se sastoji od: donje, tvrđe i hrskave kore, meke čokoladne piškote i 2 vrste fila.

Sastojci i priprema

Za donju koru:

- 125 grama brašna
- 60 g putera
- 45 g šećera
- 1 žumance

Izmešati sve sastojke u posudi ili na stolu. Staviti da se peče u kalup za tortu, iste veličine kao kasnije za piškotu - 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 175 °C. Pustite da se ohladi.

Za piškotu:

- 210 grama brašna
- 8 jaja
- 120 grama šećera
- 40 grama čokolade
- 1 kašičica kvasca

Odvojite žumanca od belanaca. Ulupajte sneg od belanaca sa šećerom. Izmešajte brašno i kvasac. Izmutite dobro žumanca dok ne postanu beličasta. U umućena žumanca dodajte mešavinu brašna, kvasca i čokolade. Spojite dve mase. Stavite u okrugli kalup za tortu (26 cm) koji ste namazali masnoćom i posuli brašnom. Stavite testo da se peče 55 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 150 °C.

Za fil od višanja:

- Tegla kompota od višanja, oko 400 g
- 3 kašičice kukuruznog brašna, skroba

Ocedite višnje, sačuvajte 1/4 l tečnosti. Odvojite četiri kašike od 1/4 l oceđenog soka i pomešajte s kukuruznim brašnom. Ostatak tečnosti prokuvajte. Kada proključa, dodajte mešavinu kukuruznog brašna i soka. Ostavite 16 višanja za ukras na vrhu torte.

Za beli fil i preliv

- 1 litar slatke pavlake
- 5 listova želatina ili učvršćivača za šlag
- 50 g marmelade ili želea od višanja
- 50 g strugane čokolade
- "Kirschwasser" - rakija od višanja; kao alternativa može da se koristi i liker od višnje.

Ugrejte marmeladu od višanja. Izrežite čokoladnu piškotu na dva ili tri dela. Premažite donju koru i jednu piškotu marmeladom.

Umutite slatku pavlaku, šećer i učvršćivač. Poprskajte nekoliko kapi rakije po piškoti. Namažite sloj ulupanog šlaga po piškoti i poređajte višnje. Nekoliko kapi rakije na višnje i pokrijte s drugim krugom piškote. Ostatak krema namazati po vrhu i na stranama torte.

Ukrasiti višnjama i struganom čokoladom.[/]


Moja omiljena....a posle nje Čizkejk....izem ti engleski.... :stidljiva: Hvala ti Prkos..na oba recepta...eto meni poklona za rođendan.... :raz_082: :raz_082:

Bisernica
28-12-2009, 15:05
Neće biti slike jer je ovo moj recept,a osmislila sam ga nakon jedne prilike u kojoj sam probala Moskva šnit (čuveni),pa kako se do originalnog recepta ne može doći,ja sam "na nepce" skinula sastojke koje sam uspela da prepoznam i kako imam dugogodišnje iskustvo u pripremi torti i kolača,sastavila sam recept za tortu koju sam nazvala [/]

Miraž torta

Potrebno je :

20 jaja
800 gr šećera
400 gr oraha mlevenih
4 kaš brašna (ravne)
375 gr margarina
125 gr butera
250 gr slatke pavlake Imlek
150 + 200 gr krem šlaga
300 gr višanja
300 gr ananasa
150 gr pečenog badema sečenog na listiće

5 belanaca umutiti sa 5 kaš šećera i dodati 100 gr mlevenih oraha i 1 kašiku brašna.Orahe i brašno sjediniti polako mešajući sa belancima drvenom ili plastičnom kašikom( nikako metalnom).
Ispeči ovakve 4 kore.

Fil : 20 žumanaca dobro izmiksirati sa 20 kašika šećera,da pobeli i skuvati na pari kao i svaki šamponjez.
Kuvanje traje najmanje pola sata,a kuvan je kad se po dnu povuče varjačom i ostane trag,a po vrhu se pojavljuju veliki vazdušni klobukovi.
Fil ohladiti.
Umutiti margarin i buter da se dobije glatka masa.Umutiti u posebnom sudu 150 gr krem šlaga i 250 gr slatke pavlake,dok masa ne postane čvrsta.Dodati ovu masu predhodnoj i sastaviti.Polako dodavati kuvan hladan fil i mutiti mikserom da se ujednači.

150 gr badema obariti i oljuštiti pa nožem iseći na listiće i tako isečene propeći u rerni na srednjoj temperaturi da dobije zlatno žutu boju.Voditi računa da ne pregori.
300 gr višanja ,ukoliko je zamrznuta presuti sa 3 kaš šećera i na pari istopiti i ohladiti.
300 gr ananasa ocediti od soka i iseckati na parčiće.

Filovanje torte :
Fil podeliti na 4 dela.
Na prvu koru staviti jedan deo fila u koji je dodat seckan ananas.
Na drugu koru složiti ravnomerno višnje i prekriti sa drugom četvrtinom fila.
Treću koru filovati delom fila u koji je dodato pola od pečenog badema
Četvrtu koru filovati ostatkom fila i obraditi tortu okolo.
Kad se ohladi u frižideru,umutiti 200 gr krem šlaga i obložiti tortu spolja,panirati ostatkom listića badema i ukrasiti po želji.

Oni kojima je rado pravim ,kažu da je bolja od originala ;)


Prijatno !!

Bisernica
17-01-2010, 17:24
Danas pravimo Egipatsku tortu

Potrebno je

18 jaja
300 gr mlevenih oraha
8oo gr šećera
200 gr pečenog lešnika
250 gr margarina
125 gr butera
400 gr krem šlaga
1/2 l mleka
šipka vanile ili 2 vanil šećera
7 kašika brašna


Ispeći tri identične kore.

6 belanaca umutiti sa 6 kaš šećera i dodati masu od 100 gr mlevenih oraha pomešanih sa 1 kašikom brašna (ravna)
masu ujednačiti drvenom ili plastičnom varjačom,sipati u podmazan lim i peći.

200 gr lešnika ispeći i oljuštiti,pa naseckati malo krupnije,ali ne previše.
Ispeći 200 gr šećera i razliti da se hladi ,pa hladno samleti i pomešati sa lešnikom.

Fil : 1/2 l mleka prokuvati sa šipkom vanile i šipku izvaditi.Mleko prohladiti.
18 žumanaca umutiti sa 200 gr šećera i 4 kašike brašna,pa dodati mleko,ujednačiti i kuvati na pari dok se ne dobije gladak kre.Mešati neprekidno da se ne bi stvorile grudvice.
Ako nema šipka vanile,onda pred kraj kuvanja dodati 2 vanil šećera.
Fil ohladiti i u hladan dodati 1 margarin i 1 buter ,pa sve diobro izmutiti i ujednačiti.

Umutiti 150 gr krem šlaga sa 150 gr hladne vode.

Filovati tortu ovim redom.
Kora,trećina fila,pa preko toga staviti 5 kašika mase od lešnika i šećera i rasporediti.Preko ovoga stavviti pola od umućenog krem šlaga.
Postaviti drugu koru i ponoviti postupak,a preko treće kore staviti fil i ostatak grijaža .
Ostaviti tortu u frižideru da prenoći i sutradan ,kad se ocedi šećer,umućenim krem šlagom ukrasiti po želji.
Torta je bogata i sočna,prelepog osvežavajućeg ukusa,i bez obzira što na prvi pogled deluje drugačije,nije preslatka.

Ja sam je pravila juče u obliku gitare za jednu klincezu :)


http://img191.imageshack.us/img191/4217/gitaraa.jpg

Пркос
17-01-2010, 22:12
Danas pravimo Egipatsku tortu

Potrebno je

18 jaja
300 gr mlevenih oraha
8oo gr šećera
200 gr pečenog lešnika
250 gr margarina
125 gr butera
400 gr krem šlaga
1/2 l mleka
šipka vanile ili 2 vanil šećera
7 kašika brašna


Ispeći tri identične kore.

6 belanaca umutiti sa 6 kaš šećera i dodati masu od 100 gr mlevenih oraha pomešanih sa 1 kašikom brašna (ravna)
masu ujednačiti drvenom ili plastičnom varjačom,sipati u podmazan lim i peći.

200 gr lešnika ispeći i oljuštiti,pa naseckati malo krupnije,ali ne previše.
Ispeći 200 gr šećera i razliti da se hladi ,pa hladno samleti i pomešati sa lešnikom.

Fil : 1/2 l mleka prokuvati sa šipkom vanile i šipku izvaditi.Mleko prohladiti.
18 žumanaca umutiti sa 200 gr šećera i 4 kašike brašna,pa dodati mleko,ujednačiti i kuvati na pari dok se ne dobije gladak kre.Mešati neprekidno da se ne bi stvorile grudvice.
Ako nema šipka vanile,onda pred kraj kuvanja dodati 2 vanil šećera.
Fil ohladiti i u hladan dodati 1 margarin i 1 buter ,pa sve diobro izmutiti i ujednačiti.

Umutiti 150 gr krem šlaga sa 150 gr hladne vode.

Filovati tortu ovim redom.
Kora,trećina fila,pa preko toga staviti 5 kašika mase od lešnika i šećera i rasporediti.Preko ovoga stavviti pola od umućenog krem šlaga.
Postaviti drugu koru i ponoviti postupak,a preko treće kore staviti fil i ostatak grijaža .
Ostaviti tortu u frižideru da prenoći i sutradan ,kad se ocedi šećer,umućenim krem šlagom ukrasiti po želji.
Torta je bogata i sočna,prelepog osvežavajućeg ukusa,i bez obzira što na prvi pogled deluje drugačije,nije preslatka.

Ja sam je pravila juče u obliku gitare za jednu klincezu :)


http://razbibriga.net/


STA DRUGO RECI-KO ZNA -ZNA!!!BRAVO BISENIJA!!!
STAJEM U RED-JA SAM VEC PRVA NA SPISKU. :raz_083: :raz_110: :raz_098:

Пркос
07-02-2010, 18:42
Tiramisu sladoled-torta


Sastojci: za 10 porcija

2 zumanceta

2 dl. secera

3 dl. slaga(vispgräde)

1½ dl. keslla(kravlji-sir)

korica od 1 limuna

korica od 1 narandze

1 dl. jake kahve

2 kasike cokoladnog-mlijeka

ili 2 kasike nes-kahve (soka)


100 gr. plazme keksa ili piskota


Nacin Pripreme:
Izmutiti zumancadi sa secerom pjenasto da zumancadi pobijele, izmutiti slag (gräde) cvrsto, dodati sir (kesllu) umuceno zumancei izrendanu koricu od limuna i narandze. Istresi polovinu od mase u okruglu formu za torte koja se moze da otvara, izmjesaj kahvu cokoladno mlijeko, keks natapati u tome sa obadvije strane, i poredati ih jedn do drugog, istresti drugu polovinu mase preko poredane plazme keksa, ostaviti da stoji u zamrzivacu 4 sata, izvaditi tortu prije na 30 minuta serviranja i staviti na tacnu za torte, posuti (ukrasiti) odozgo kakaaom, servirati sa svjezim vocem, npr. friskim smokvama, jagodama ili po licnom izboru.

http://razbibriga.net/imported/2010/02/14415-1.jpg

Пркос
11-02-2010, 13:34
Pisinger torta
http://img56.imageshack.us/img56/2241/dsc01174.jpg
Sastojci:
1 paket oblatna
Za kremu:
4 cijela jaja
2 žumanca
300gr. šecera
150 gr.cokolade
300 gr. maslaca
sok od pola limuna
Za cokoladnu glazuru:
3 kasike vode
2 kasike šecera
100 gr. cokolade
80 gr. maslaca



Nacin pripreme:

Jaja, žumanca, šecer i cokoladu umutite miješajuci na pari. Kad se smjesa pocne zgušnjavati, skinite sa sporeta (ringle) i stavite je da se hladiti.
Pjenasto izmiješajte maslac i dodajte mu ohladjenu kremu i limunov sok. Dobivenom kremom premazujte oblatne i slažite jednu na drugu.
Kada ste potrošili kremu, dobro pritisnite gornju oblatnu i stavite na nju dasku, teže knjige te ostavite pod tim optereæenjem nekoliko sati, a zatim stavite u frizider.
Ohladjenu tortu prelijte rastopljenom cokoladnom i režite na kocke.

Važno je da su oblatne svježe i da se krema nanosi na onu stranu oblatne koja ima veca udubljenja.

Пркос
11-02-2010, 13:39
Marcipan torta
http://img7.imageshack.us/img7/9615/picture132n.jpghttp://img22.imageshack.us/img22/7002/picture136k.jpg
Sastojci:
5 jaja
150 gr. mljev.oraha
150 gr. secera
50g kako-coko prah
3 dl. slatke-vrnje tj:kremfil
50 gr. cokolade
3 kasike mlijeka da cok.rastopite


Nacin pripreme:
1.Odvojiti zmumanje od bjelanjaka. U zmumanjke dodati secer,mix dobro, dodati mljevene orahe i kakao.
2.Bjelanjke umix dobro (cvrsto). Lagano dodati u smjesu.
3.Peci na 180C 30min. U tepsiji za torte velicine 25cm.
4.Rastopiti cokoladu sa mlijekom, ostaviti dase ohladi. Umix slag ako nije sladak malo dodati secera, u umuceni slag dodati cokoladu da bi dobili cokoladnu kremu.
Ako nezelite mozete samo slag.
Ohladzenu koru prerezati na 2 djela, pola kreme premazati unutra, a pola odozgo.
Marsipan sam sama stavila nije potreban-samo ako zelite.
Ako nemate orahe, mogu bademi ali dodajte malo ulja jer orasi su masni nije potrebna masnoca.

Пркос
11-02-2010, 13:44
Plazma torta
http://img56.imageshack.us/img56/3985/dsc01308.jpg
Sastojci: za više od 10 porcija
5 banana
1 margarin
250 gr. secera u prahu
250 gr. mljevenih oraha
350 gr. mljevenog plazma keksa
300 gr. citavih plazmi, da bi poredali okolo torte
100 gr. malina ili slag za ukrasavanje


Nacin pripreme:
Sve dobro izmjesati.
Oblikovati tortu po zelji i premazati slagom, ili ukrasiti sa malinama,
moze i drugo jagodicasto voce po licnom izboru.

Bisernica
15-02-2010, 19:13
Bajadera torta

300 g mlevenog plazma keksa
375 g margarina
400 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuvanje
250 g mlevenih oraha
1 čaša soka od pomorandže
1/2 l mleka
2 pudinga od vanile
2 šlaga


Priprema:

I sloj:
Margarin izvadite iz frižidera i ostavite na toplom mestu sat do dva sata pre pripreme. Za ovaj sloj umutite 125 g margarina sa 130 g šećera u prahu. Zatim u to dodajte 300 g mlevenog plazma keksa i promešajte. 100 g čokolade istopite sa kašikom mleka ili vode pa dodajte u masu dok je čokolada vrela. Sve promešajte, dodajte malo soka od narandže pa kada dobijete ujednačenu masu, prebacite na tanjir za tortu i oblikute donju koru. Ostavite u frižideru da se stegne i ohladi.

II sloj:
Umutite 125 g margarina sa 140 g šećera u prahu. Zatim tome dodajte 250 g mlevenih oraha i malo soka od pomorandže. Takođe zamesite jednaku masu. Ovu masu staviti preko I sloja i napraviti od nje drugu koru. Ako vam je lakše, možete prvo masu oblikovati na ravnoj površini pa je tek onda staviti preko prve kore.

III sloj:
Od 1/2 litra mleka odvojite 10 kašika pa stavite ostatak da se greje. Za to vreme u činiju sipajte dve kesice pudinga od vanile i 4 kašike šećera i izmešajte na suvo. Dodajte tome 10 kašika hladnog, prethodno odvojenog mleka pa mešajte sve dok se puding i šećer potpuno ne istope. Kada mleko proključa, sklonite sa vatre, polako sipajte puding u njega uz neprestalno brzo mešanje. Ovako pripremljen puding ostavite da se ohladi. Umutite 125 g margarina sa 130 g šećera u prahu pa to dodajte pudingu, ali tek kada je puding potpuno hladan.
Smesu izliti preko prethodno složene dve kore.

Na kraju umutite 2 šlaga pa premažite tortu. Ostavite u frižideru da se dobro ohladi i stegne pre služenja.

Bisernica
15-02-2010, 19:14
Esterhazi torta

za koru:
10 belanaca
200 g šećera
50 g brašna
1 vanilin šećer
cimet

za fil:
1/2 l mleka
200 g šećera
300 g putera
5 žumanaca
40 g gustina
150 g mlevenih lešnika

za glazuru:
džem
200 g šećera u kockama
250 g šećera u prahu
sok od 1 limuna
1/8 l vode
nekoliko štangli čokolade

Priprema:

kore:
Odvojite belanca od žumanaca. Žumanca ostavite sa strane a belanca mikserom dobro umutite sa 200 g šećera. Zatim dodati brašno, kašiku po kašiku, pa onda vanilin šećer i cimeta po ukusu. Od dobijene mase ispecite 5 tankih kora (možete i na drugoj strani pleha kao za doboš tortu), na temperaturi od 160 stepeni.

fil:
Umutite dobro prethodno odvojena žumanca sa 200 g šećera. U to dodajte oko pola šolje hladnog mleka u kome ste razmutili gustin. U sud sipajte mleko pa ga zagrejte dok ne proključa. Smanjite malo vatru pa u mleko sipajte umućena žumanca sa šećerom. Mešajte dok ne proključa, zatim sklonite sa vatre pa ostavite da se ohladi. Tek kada je potpuno hladno, dodajte u to puter i mlevene lešnike.

glazura:
Šećer u kockama kuvajte sa vodom sve dok ne dobijete gust sirup. Odlijte pola sirupa u šolju, a ostatak ostavite na vatri, dodajte mu prah šećer i limunov sok, kuvajte mešajući i postepeno dodavajući odliven deo sirupa oko 15 minuta.

Tortu formirate tako što fil mažete između kora i na kraju njime filujete bočne strane torte. Gornju površinu torte premažite džemom pa prelijte pripremljenom glazurom od šećera. Na kraju ukrasite istopljenom čokoladom prelivajući je u linijama preko glazure.

Esterhazi torta treba da odstoji u frižideru da se ohladi i stegne pre nego što je poslužite.

http://najrecepti.com/wp-content/uploads/2009/11/esterhazi_torta-300x221.jpg

Bisernica
15-02-2010, 19:17
Nestle torta

za kore:
18 belanaca
18 kašika šećera
15 kašika mlevenih oraha
6 kašika brašna
300 g čokolade
125 g margarina

za fil i filovanje:
1 l mleka
18 žumanaca
10 kašika brašna
10 kašika šećera
250 g margarina
200 g neskvik praha za mleko
300 g šlaga
kisela voda

Priprema:

kore:
Priprema kora za Nestle tortu se sastoji od mućenja, pečenja i prelivanja kora. Treba da napravite 3 kore od navedenih sastojaka, za svaku koru po trećina.
Za jednu koru umutite mikserom na najvećoj brzini 6 belanaca penasto sa 6 kašika šećera. Mutite sve dok ne dobijete ujednačenu masu i dok ne vidite da se sav šećer rastopio. Zatim smanjite brzinu na mikseru pa postepeno dodajte 5 kašika mlevenih oraha i 2 kašike brašna. Smesu sipajte u podmazani okrugli pleh ili tepsiju i pecite. Ponovite isto za druge dve kore.
Kada su kore gotove, ostavite ih da se ohlade, a za to vreme rastopite na pari 300 g čokolade i pola margarina. Čokolada i margarin treba potpuno da se sjedine. Ohlađene kore stavite jednu pored druge pa svaku prelijte sa trećinom pripremljene čokolade. Ostavite da se čokolada ohladi i stegne.

fil:
Ukuvati litar mleka sa 18 umućenih žumanaca, 10 kašika šećera i 10 kašika brašna pa ostaviti to da se potpuno ohladi. Za to vreme umutite dobro margarin sa 250 grama šećera u prahu. Tek kada se dobro umuti, pomešati sa time 200 grama Nesquik praha. Zatim ovo sjediniti sa potpuno ohladjenim prvim delom fila.

Umutiti 300 grama šlag krema sa kiselom vodom, ali stavite upola manje kisele vode nego obično kako biste dobili mnogo čvršći šlag nego uobičajeno.

slaganje torte:
Tortu slažite redom: kora prelivena čokoladom, zatim preko toga fil, pa šlag i tako ponovite sa sve tri kore. Na vrhu treba da je šlag. Pospite mrvicama čokolade i ostavite u frižideru.

Nestle torta se služi rashlađena, ali ne zaboravite da je po serviranju odmah vratite u frižider. Naravno ako nešto uopšte ostane da se tamo vrati ;)

http://najrecepti.com/wp-content/uploads/2009/11/nestle-torta1.jpg

Bisernica
15-02-2010, 19:18
Doboš torta

200 g putera
200 g šećera
1 vanilin šećer
4 žumanca
2 kašike ruma
200 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
4 belanca

Sastojci za fil:

1 puding od čokolade
20 g kakaoa
150 g šećera
1/2 l mleka
250 g putera

Priprema:

Puter mutiti sa šećerom, žumancima, vanilin šećerom i rumom. Postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo i na kraju umućena belanca. Masu sipati u odgovarajući kalup i peći na 220 stepeni oko 10 minuta za svaku koru. Napraviti ukupno 7 tankih kora – za svaku koru oko 3 supene kašike testa. Skuvati puding od čokolade i staviti da se ohladi. U ohlađeni puding dodati 250 g putera i umutiti dobro mikserom. Svaku koru premazati ovim kremom, osim poslednje. Na kraju preliti tortu karamelom od 300 g šećera koji se prethodno, dok je topao, raseče na 12 delova, da bi se torta lakše sekla.

http://najrecepti.com/wp-content/uploads/2009/10/dobos_torta.jpg

причалица
15-02-2010, 21:03
Keks torta



Potrebno je :

1. 300 g. putera,
2. 300 g. šećera u prahu,
3. 2 cela jajeta,
4. 1 žumance,
5. 4 kesice vanil šećera,
6. 300 g. mlevenih oraha,
7. 1 kg keksa, pettit beure,
8. 100 g. čokolade za kuvanje.


300 g putera izmešati sa 2 cela jajeta i žumancetom, dodati 300 g. šećera u prahu, 4 kesice vanil šećera, 300 g. mlevenih oraha i masu dobro izmešati.

Keks potapati u blagu, hladnu, crnu kafu, sa obe strane, paziti da se keks ne raspadne.

Zatim složiti keks u red u zavisnosti od veličine torte, i na red keksa mazati fil u tankim slojevima, tek da prekrije keks.

Zatim red keksa pa fila dok se ne potroši. Zadnji sloj treba da je keks, koji se prelije sa glazurom od čokolade.

Bisernica
16-02-2010, 00:26
Torta ledeni vetar

za koru:

9 belanaca
30 kašika šećera
1 kašika sirćeta
2 kašike oštrog brašna
malo margarina


za fil:

9 žumanaca
4 kašike šećera
4 kašike oštrog brašna
2,5 dl mleka
3 vanilin šećera
250 gr margarina
1 l slatke pavlake
banane, jagode, kivi, maline


Priprema:

Kora:
Umutite čvrst sneg od belanaca sa šećerom i umešati lagano sirće i brašno u to. Izaberite veći pleh pravougaonog oblika imajući u vidu da ćete ispečenu koru podeliti na 3 trake i da će torta biti veličine jedne trake. Pleh premažite margarinom, obložite papirom za pečenje i opet premažite margarinom. Sipajte smesu, poravnajte i pecite na 150 stepeni oko 1 sat pa hladite polako u isključenoj rerni. Koru odvojite od papira i izrežite je na tri dela tako da dobijete 3 trake.

Fil:
Umutite žumanca sa šećerom, dodajte brašno, mleko i vanilin šećer. Skuvajte da se zgusne i ostavite da se ohladi. Tek kad se potpuno ohladi, umešajte margarin.
Slatku pavlaku umutite u šlag, a voće narežite na kolutove.

Slaganje torte:
Na dno duguljastog tanjira za tortu stavite jednu koru, premažite trećinom fila, složite narezane banane na kolutove pa premažite šlagom. Stavite preko drugu koru, premažite trećinom fila, poređajte jagode i maline pa preko toga šlag. Na kraju stavite preko i treću koru, premažite preostalom trećinom fila, preko toga poređajte kivi pa onda celu tortu premažite šlagom.
Ledeni vetar ostavite da se dobro ohladi u frižideru pre služenja.

http://najrecepti.com/wp-content/uploads/2009/10/torta-ledeni-vetar-300x224.jpg

Bisernica
16-02-2010, 00:35
Brza plazma torta

600 g plazma keksa
1 l jogurta
2 pavlake
30 kašika šećera
3 banane
1 šlag

Priprema:

U četvrtastu posudu veličine dubokog pleha izlomiti 600 gr plazme ,svaki keks na tri dela. U drugu posudu sipati 1 l jogurta,dodati 30 supenih kašika šećera uz mešanje, zatim dodati 2 pavlake i sve to izmešati ručno. Pripremljenom smesom preliti plazmu. Iseckati tri banane na kolutove i poređati ih preko već prelivene plazme. Staviti u frižider da se stegne 6 sati. Kad plazma upije smesu kojom je prelivena umutiti šlag i premazati preko banana.

Brza plazma torta je najukusnija kada se posluži hladna iz frižidera.

http://najrecepti.com/wp-content/uploads/2010/01/Brza-plazma-torta1.jpg

Bisernica
16-02-2010, 00:39
Keks torta sa rumom i bananama


za pripremu 2 fila:
200 g oraha
1 vanilin šećer
4 kašike šećera
8 dl mleka
2 pudinga od vanile
1 puter ili margarin
250 g šećera u prahu
2 dl slatke pavlake

za ostalo:
2 dl mleka
1-2 čašice ruma
4 banane
1 limun
6 kašičica Nutele, Eurokrema (samo crni deo) ili Fineti krema
2 šlag krema


Priprema:

Filovi:
Sameljite orahe na mašinici pa ih pomešajte sa vanilin šećerom i 2 kašike šećera pa to sipajte u 1 dl vrelog mleka. Promešajte još kratko pa skinite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi.

Dve kesice pudinga od vanile skuvajte u 7 dl mleka zaslađenog sa 2 kašike šećera. Pre nego što zagrejete mleko za puding, odvojite 12 kašika dok je mleko hladno pa u njemu razmutite prah za puding iz kesica. Kada je puding gotov, ostavite da se potpuno ohladi.

Umutite penasto puter sa šećerom u prahu. Podelite ovu masu na dva dela pa jednu polovinu dodajte ohlađenim orasima sa mlekom, a drugu polovinu u skuvani i potpuno ohlađeni puding. U deo sa pudingom dodajte i 2 dl umućene slatke pavlake.

Slaganje torte i ostalo:
Pomešajte 2 dl mleka sa rumom. Banane isecite na kolutove i pospite ih sokom od 1 limuna da ne bi potamnele. Prebrojte keks pa podelite na 3 jednaka dela.
Prvi deo keksa umočite u mleko sa rumom i ređajte jedan do drugog na tanjir za tortu tako da dobijete koru-podlogu. Zatim keks premažite polovinom fila od oraha, preko njega naređajte polovinu isečenih banana na kolutove, pa preko toga fil od vanile. Na to ide drugi red natopljenog kesksa, preostali fil od oraha, banane i fil od vanile. Preostali, treći deo keksa umočite u mleko sa rumom i ređajte preko fila od vanile. Preko keksa namažite Nutelu, odnosno krem po izboru, a preko toga stavite umućen šlag.

Ostavite u frižideru da se ohladi i stegne bar 2 sata pre služenja.

http://najrecepti.com/wp-content/uploads/2009/12/keks_torta_sa_rumom_i_bananama-300x267.jpg

Bisernica
16-02-2010, 00:41
Kesten torta sa rumom


za osnovu:
250 g mlevenog keksa
250 g kesten pirea
150 g margarina
100 g šećera u prahu
100 g mlevenih oraha
50 ml ruma

za fil:
250 g kesten pirea
250 g mlevenih oraha
100 g margarina
100 ml vode
100 g šećera
20 g vanilin šećera
50 ml ruma

za ukrašavanje:
2 kesice šlaga
50 g čokolade za kuvanje



Priprema:

osnova:
Margarin izvadite pola sata do sat vremena iz frižidera da omekša na sobnoj temperaturi. Zatim umutite margarin sa šećerom u prahu dok se ne sjedini. Dodajte rum pa kesten pire uz stalno mućenje mikserom. Kad se sjedini dodajte orahe i na kraju keks, a mućenje nastavite varjačom. Uzmite okruglu šerpu, dublju tepsiju ili odgovarajuću posudu koja će vam poslužiti kao modla. Obložite je folijom sa svih unutrašnjih strana, pospite sa malo prah šećera pa u nju sipajte umućenu masu. Rasporedite masu po posudi ravnomerno i gledajte da što više izravnate gornju površinu. Stavite u frižider da se ohladi.

fil:
U šerpu stavite vodu sa šećerom i vanilin šećerom. Zagrejte dok voda ne proključa i šećer se ne istopi. U manju vanglu stavite orahe pa ih prelijte ključalom vodom sa šećerom. Promešajte varjačom da se napravi gušća smesa. Zatim u to sipajte rum pa ponovo promešajte varjačom. Kad se sjedini dodajte margarin i kesten pire, a mućenje nastavite mikserom na manjoj brzini dok se ne izjednači.

formiranje torte i ukrašavanje:
Izvadite posudu-modlu iz frižidera pa pripremljenu masu pažljivo izvrnite na tanjir za tortu. Polako na nju nanesite fil tako da prekrije samo gornju površinu torte. Vratite zatim u frižider da se hladi. Kada se torta stegla, umutite šlag prema uputstvu sa kesice i njime premažite tortu sa gornje strane. Narendajte čokoladu preko šlaga.

Kesten torta sa rumom se služi hladna.

http://najrecepti.com/wp-content/uploads/2009/06/Kesten-torta-sa-rumom-300x237.jpg

Bisernica
23-02-2010, 16:12
Konačno su stigle slike pa mogu da postavim tortu koju sam napravila za
venčanje moje ćerke.na slici se možda ne vidi dobro da je preprskana
bisernim prahom,ali se nadam da se može videti rad :bisa:.
Obzirom da nije bila u pitanju svadba,nego samo venčanje,jer nisu hteli da
propuste Dan zaljubljenih :),torta je manja,samo dva srca,a za svadbu će biti veća :namigusa:
Nisam profesionalac,ovo mi je hobi u kojem uživam,a vrlo često ga i unovčim :)

http://img138.imageshack.us/img138/6558/sdc10329l.jpg

Bisernica
23-02-2010, 17:00
http://img704.imageshack.us/img704/5410/sdc10327.jpg.

Пркос
09-03-2010, 00:48
Badem torta

Sastojci: 250 g badema, 2 žumanca, 9 jaja, 300 g šećera, 250 g maslaca, ¼ l mleka, 5 kašika brašna, 1 kašika ulja, 1 limun.

Umutite 9 jaja i 9 kašika šećera. Dodajte 250 g oljušćenih, mlevenih badema, 3 kašike brašna i 1 kašiku ulja. Masu sipajte u pleh podmazan maslacem i posut brašnom. Pecite na umerenoj temperaturi od 180 stepeni oko 30 minuta. Pečenu koru podelite na dva dela.

Za fil dobro umutite 2 žumanca i 250 g šećera, a zatim dodajte 2 kašike brašna i ¼ l mleka. Sve zajedno kuvajte na pari. Masu ohladite i dodajte 250 g maslaca i mutite dok fil ne postane penast. U gotov fil dodajte struganu koru i sok od isceđenog limuna.

Badem tortu slažite sledećim redom: kora, fil, kora, fil. Po želji, možete je ukrasiti šlagom i seckanim bademima.

http://razbibriga.net/imported/2010/03/20RAZNO2020TORTA20BADEM-1.jpg

Пркос
09-03-2010, 00:51
Vasina torta

Sastojci: 10 jaja, 400 g oraha, 400 g šećera, 200 g maslaca, 100 g čokolade, 2 pomorandže, 3 kašike mlevenog keksa, ½ kesice praška za pecivo.

Dobro umutite 6 belanaca, dodajte 6 kašika šećera i 6 žumanaca. Kad se šećer potpuno umuti stavite 12 kašika mlevenih oraha, 3 kašike mlevenog keksa i ½ kesice praška za pecivo. Masu sipajte u pleh podmazan maslacem i posut brašnom. Pecite na temperaturi od 200 stepeni oko 30 minuta.

Za fil poparite 300 g mlevenih oraha sa mlekom. Masa treba da bude gusta. Kuvajte na pari 4 žumanca i 4 kašike šećera. Kad se žumanca zgusnu dodajte 100 g istopljene čokolade i pomešajte sa poparenim orasima. Sve zajedno ostavite da se prohladi (ne u frižideru). Posebno umutite 200 g maslaca i 4 kašike šećera. Kad se prohladi, pomešajte sa prethodnim filom. U celu masu dodajte struganu koru i sok od jedne pomorandže.

Na kraju sipajte sok od jedne isceđene pomorandže, namažite fil i stavite u frižider.

Za šam ušpinujte 200 g šećera sa šoljicom vode. Posebno umutite 4 belanca, a zatim ih sipajte kap po kap u šećer i neprekidno mutite sve dok se masa ne ohladi i ne postane čvrsta. Tortu namažite šamom sa svih strana.


http://razbibriga.net/imported/2010/03/63cd5d67db5012fafc3d5ab72785792c_content-1.jpg

zLozi
11-03-2010, 21:22
Torta sa visnjama, cokoladom i orasima

Kore:
5 jaja
200g kristal secera
100g seckanih oraha
100g mlevenih oraha
prasak za pecivo
5 kasika hladne vode

Umutiti belanca sa 50g secera. Zumanca umutiti sa ostatkom secera i 5 kasika vode, pa im dodati: brasno, orahe i prasak za pecivo. Masi od zumanaca dodati belanca i peci na 200 stepeni 40 minuta.
Ohladjenu krou podeliti na tri dela. Obicno pecem zasebno tri kore od po dva jajeta, da ne bih nakrivo isekla koru :lol:, a ostalo malo povecam u razmeri.

Fil:
4 zumanca
250g margarina
200g cokolade
150g secera
100g seckanih oraha
malo mleka

Zumanca umutiti sa secerom i sa vrlo malo mleka kratko kuvati na pari. U vruca zumanca dodati cokoladu i orahe. A kada s eohladi dodati i umuceni margarin.

Preliv za koru:
300g visanja
3 kasike secera
voda po potrebi, otprilike

Skuvati visnje i secer u vodi, pa na prvu koru sipati skuvani sok i prekriti prvu koru visnjama, pa tek onda filovati. Tako i ostale dve kore.

Odozgo se moze staviti saum od preostala 4 belanca ili slag ili slatka pavlaka, a moze se preliti glazurom od cokolade.

QueenOfClubs
14-03-2010, 13:47
Киндер торта

– Кора:

Исецкати 200 грама испечених и ољуштених лешника.
(не могу да сецкам, него их ставим у крпу па излупам тучком за месо. Следећи пут ћу да пробам неку сецкалицу)
У плех (онај за ђувеч) ставити папир за печење и просути лешнике.
Кора:
Умутити чврст снег од 8 беланаца и додавати једну по једну кашику шећера.
Помешати у посебној чинији 8 кашика млевених ораха (ја стављам лешник), 4 кашике брашна и пола прашка за пециво.
Лагано жицом умешати у умућена беланца и шећер.
Ту смесу сипати преко оних исецканих лешника и пећи на 200 степени.
(фазон с чачкалицом знате)
Када је кора печена, окрените је на дрвену подлогу али тако да лешник буде горе.
Премажите са 200-250 грама еурокрема.
Е сад, и ово је довољно лепо, али следи зезанција са филом.

– Фил:

Прави се из три дела који се спајају у један па деле на два.
Мени је најлакше овако:

Прво умутим кесицу шлаг крема са млеком, али да буде јако чврсто.
Ставим отприлике две трећине млека од потребног.
Умутим 250 грама маргарина са 150 грама шећера у праху.

А ондак...
У мерици за млеко размутим 8 жуманаца, 10 кашика шећера и 10 кашика брашна.
У неку пристојну шерпу сипам пола литра млека да проври.
Кад почне да ври, смањим па ону смесу лагано сипам и мутим миксером.
Када се све фино скувало, наставим да мутим уз ТВ или комп све док се маса не охлади.

Е онда сва три дела фила се споји у један па подели на два.
У један се стави 100 грама растопљене чоколаде а у други ништа.
Кора се флује као шаховска табла – један црни, један жути и тако...
Ово би требало премазати шлагом али мени је жао да јој кварим укус.
Малко је дотерам и поспем млевеним лешницима.

Напомена: Ова торта се брзо прави ко има 4 миксера.
Више времена оде на хлађење миксера него на спремање саме торте. :lol:

причалица
14-03-2010, 14:38
a gde se nabavlja taj papir za pečenje?

QueenOfClubs
14-03-2010, 16:01
Имаш га у свим већим маркетима. Није скуп. Нешто више од 100 динара 8 метара, чини ми се.
Налази се обично међу алу фолијама.
Имаш и посебан за печење меса, да не изгори озго.

причалица
14-03-2010, 16:29
hvala...baš mi nekad treba za neke posebne vrste kolača i nikad ih ne pravim zbog tog papira.
e, sad je problem rešen.

Bisernica
14-03-2010, 20:05
Leopold torta


Ispeći 5 kora : 4 belanca ,umutiti dobro sa 150 gr šećera i dodati 150 gr mlevenih oraha.
Orahe dodati i ujednačiti polako mešajući sa drvenom ili plastičnom kašikom ,nikako metalnom.

Pečene kore ostaviti da se ohlade i svaku preliti sa 100 gr karamelizovanog šećera.
U medjuvremenu ispeći 200 gr lešnika.Ohladiti i oljuštiti pa izdrobiti ili naseckati.

Fil : 20 žumanaca umutiti mikserom da "pobeli" sa 20 kašika šećera.
Kuvati na pari i pri kraju kuvanja dodati 200 gr čokolade.
Dobro umutiti 250 gr margarina i 250 gr butera i dodavati ohladjen fil.
Mutiti dok se ne dobije ujednačena i penasta masa.
Umućenom filu dodati seckani lešnik i izjednačiti.
Filovati kore ,svaku sa petinom fila.

Tortu preliti celu glazurom od čokolade.
Napraviti najmanje 72 sata pre služenja,da bi se pečeni šećer istopio i natopio kore koje su same po sebi tvrde.Ako se ostavi dovoljno dugo da "odleži",torta će biti sočna i izvanrednog ukusa.

PRCKO
20-03-2010, 15:15
Torte koje je pravila moja majka,na nekim forumima je poznata kao Marina*
Ove nisu jos kacene nigde,znaci premijerno za vas :)

http://img100.imageshack.us/img100/2434/fotografija050.jpg

Bisernica
20-03-2010, 15:19
E P.rcko ,da pozdraviš majku i da kažeš da su torte prva liga.
Mogao bi da je pitaš i gde nabavlja zlatni sprej,jer to ne mogu da
nadjem ,a vidim da je na jednoj isprskan.
Odlične su :)

PRCKO
20-03-2010, 15:22
Samo ukucaj na google Davidov kalupi,kod njega narucuje,salje post ekspresom :)

Bisernica
20-03-2010, 15:26
Samo ukucaj na google Davidov kalupi,kod njega narucuje,salje post ekspresom :)

Hvala Prle :cmok:

PRCKO
20-03-2010, 15:33
Hvala Prle :cmok:

Nista bre :bela:
Postavicu kasnije jos slika :)

причалица
20-03-2010, 16:47
e, prle, svaka ti čast za ovo!:bela:

PRCKO
20-03-2010, 16:55
e, prle, svaka ti čast za ovo!:bela:

Pa nisam ih ja pravio,vec keva :lol:

PRCKO
20-03-2010, 16:56
Malo starija,ali idem redom :)
http://img411.imageshack.us/img411/2064/dsc01243c.jpg

PRCKO
20-03-2010, 17:03
Jos jedna starija
http://img265.imageshack.us/img265/9374/fotografija0048t.jpg

причалица
20-03-2010, 17:04
pa, tebe kewa baš mnogo voli...

PRCKO
20-03-2010, 17:07
pa, tebe kewa baš mnogo voli...

Pa nije meni pravila sigurno :raz_117:

PRCKO
20-03-2010, 17:10
http://img690.imageshack.us/img690/7610/fotografija0282r.jpg

Sibi
20-03-2010, 17:18
Ja se ponadala da nam ***** ostavio neki recept :(

Sibi
20-03-2010, 17:20
Ja se ponadala da nam ***** ostavio neki recept :(

a što su tačkice umesto tvog nika :raz_020:

причалица
20-03-2010, 17:33
tačkice, tj. zvezdice su p r c k o

PRCKO
20-03-2010, 17:39
a što su tačkice umesto tvog nika :raz_020:

Ukleo me Man :lol:

Lilu
20-03-2010, 18:42
Bata Prle jel mogu ja da racunam na jednu tortu za rodjus??? ekstra su! :srce:

kojica
20-03-2010, 18:48
El mogu ja malo da se hvalim? :raz_girl:

http://img176.imageshack.us/img176/3052/21912791.th.jpg (http://img176.imageshack.us/i/21912791.jpg/)

http://img707.imageshack.us/img707/2640/kuca.th.jpg (http://img707.imageshack.us/i/kuca.jpg/)

http://img694.imageshack.us/img694/3871/48525004.th.jpg (http://img694.imageshack.us/i/48525004.jpg/)

http://img214.imageshack.us/img214/5241/50170275.th.jpg (http://img214.imageshack.us/i/50170275.jpg/)

Lilu
20-03-2010, 18:58
ja numem da pravim tako lepe torte... :(

Man
20-03-2010, 18:59
ja numem uopšte da pravim al što volem da jedem :bela:

Sibi
20-03-2010, 19:03
ja umem, ali ne ovako lepe :jede:

Man
20-03-2010, 19:05
tetka, oš mi napraviš da probam :sojka:

kojica
20-03-2010, 19:06
Hvala. :bela:

Nisam ni ja znala da umem do prvog rođendana starijeg sina.
Onda sam poželela da mu napravim nešto lepo.. i eto...:)

причалица
20-03-2010, 19:08
pa, kojice, svaka čast...baš volim 'vake.

Sibi
20-03-2010, 19:19
tetka, oš mi napraviš da probam :sojka:

hoću, al nemoj posle da se žališ kako ti je teško pala na stomak :raz_036:

Man
20-03-2010, 19:24
rizikovaću :namigusa:

Izabela
20-03-2010, 19:25
Ni ja ne znam da pravim torte.. :bela:

Upravo sam narucila svoju rodjendansku... :raz_095:

Sibi
20-03-2010, 19:31
Ja sam za dečije rođendane uvek naručivala, mislim :sojka:, moje torte jesu ukusne, samo ni na šta ne liče :huh:

причалица
20-03-2010, 19:35
hoću, al nemoj posle da se žališ kako ti je teško pala na stomak :raz_036:

al i mene da zoveš...ja ne volEm slatko, ali čisto da probam......

Sibi
20-03-2010, 19:37
al i mene da zoveš...ja ne volEm slatko, ali čisto da probam......

hoću, daću sve od sebe :)

причалица
20-03-2010, 19:40
nisam ja fotografisala svoje torte, ali sam majstor starih varijanti - reform, doboš, vasina, bomba torta...sva užas do užasa....zato čeznem da to probam, a da ne pravim ja.

Izabela
20-03-2010, 20:21
Ja sam za dečije rođendane uvek naručivala, mislim :sojka:, moje torte jesu ukusne, samo ni na šta ne liče :huh:

Isti slucaj... :raz_117: ukusno je jesti ih ali je strasno videti ih... :raz_049: :lol:

Lilu
20-03-2010, 20:24
a kad ti je rodjendan bela???

Izabela
20-03-2010, 20:37
24.03... :namigusa:

Lilu
20-03-2010, 20:43
hihihihi za dan sam te prestigla :)

Izabela
20-03-2010, 20:48
Ovan si u horoskopu... :) Sjajno.... :raz_013:

PRCKO
20-03-2010, 22:52
:raz_096:
http://img202.imageshack.us/img202/8532/fotografija031.jpg

Sibi
20-03-2010, 22:57
jao, kakva tortica ***** ... mama ti je carica :)

PRCKO
20-03-2010, 23:04
jao, kakva tortica ***** ... mama ti je carica :)

Znam :raz_128:
http://img338.imageshack.us/img338/8145/fotografija0046.jpg

Izabela
20-03-2010, 23:51
Kako se sece ova torta?.. :huh: :)

Bisernica
21-03-2010, 19:52
Interkontinental torta


Ispeći 3 kore :

5 belanaca umutiti sa 5 kašika šećera,pa dodati 100 gr mlevenih oraha i 1 kašiku brašna.
Polako umešati drvenom ili plastičnom kašikom.

Fil : 15 žumanaca ,15 kašika šećera, 250 gr mleka i 3 kašike brašna,izmiksati i kuvati na pari
dok se ne zgusne.Mešati neprekidno da se ne naprave grudvice.
Umutiti 250 gr margarina i 250 gr butera i dodati hladan fil.
Masu podeliti u 3 dela .

I deo : dodati 2 kašike ruma i 100 gr pečenog mlevenog lešnika

II deo: dodati 100 gr topljene čokolade

III deo : dodati mlevenu masu od 100 gr pečenog šećera.

Filovati tortu : kora,prvi,drugi,treći fil - po dve kašike od svakog fila ,filovati polako jedan preko drugog.
Ponavljati postupak do kraja.
Po vrhu torte staviti glazuru od čokolade i ukrasiti po želji.

zLozi
22-03-2010, 01:51
El mogu ja malo da se hvalim? :raz_girl:

http://razbibriga.net/ (http://img176.imageshack.us/i/21912791.jpg/)

http://razbibriga.net/ (http://img707.imageshack.us/i/kuca.jpg/)

http://razbibriga.net/ (http://img694.imageshack.us/i/48525004.jpg/)

http://razbibriga.net/ (http://img214.imageshack.us/i/50170275.jpg/)

:raz_119: Nikada te nisam dozivela tako sa tim tortama.:lol:

PRCKO
22-03-2010, 18:34
Kako se sece ova torta?.. :huh: :)

nozem :raz_067:

zLozi
22-03-2010, 21:35
Prle od cega su uradjene ruke i lice, fondan? Ili nesto drugo, nejestivo?
Za tortu lutku pitam?

Izabela
22-03-2010, 21:37
nozem :raz_067:

Pa znam da je nozem,ali odakle se krece... :lol: od glave ili podsuknje.... :lol:

Bisernica
22-03-2010, 22:16
AS torta


Ispeći jednu koru : 4 jaja, 4 kašike šećera,4 kašike brašna,1 kašika kakao praha

I fil : 6 žumanaca i 200 gr prah šećera umutiti da *pobeli* i kuvati na pari.
Umutiti 125 gr margarina i 125 gr butera i dodati hladan fil.Mutiti da
se dobije fina penasta masa.

II fil : 300 gr plazma keksa natopiti sa sokom od kajsije ili pomorandže (2 dcl)
Kad se masa ujednači sastaviti je sa 125 gr margarina umućenog sa 2
kašike prah šećera.

III fil : Skuvati na 1/2 litra mleka dva pudinga od lešnika,po uputstvu.
Umutiti 125 gr margarina i 125 gr butera pa dodati ohladjen puding
1 kašiku ruma i 100 gr mlevenog pečenog lešnika.

Koru natopiti sa 2 dcl soka od kajsije ili pomorandže,filovati redom I ,II, III fil,
i na kraju celu tortu obložiti umućenim krem šlagom.
Po vrhu narendati čokoladu na krupnije rende ili ukrasiti po želji.

Ciciban
05-04-2010, 12:44
Urma torta


Ispecite tri kore : umutiti dobro 10 belanaca dodati 10 kasika secera mutiti dok se secer ne rastopi pa dodati 150 gr seckanih urmi, 100 gr seckanih oraha, 100 gr meljanih oraha, 4 stangle seckane crne cokolade i 100 gr seckanih leshnjaka, lagano zicom izjednaciti smesu i peci oko pola sata na 200 ( manje vise ja pecem na 200 )

Fil : 30 zumanaca dobro umititi sa 200 gr prah secerom i skuvati na pari , kad je gotovo dodati 100 gr cokolade za kuvanje i ostaviti da se odhladi . Kad je smesa hladna u nju dodati dva dobro umucena putera sa 100 gr prah secera, izjednaciti smesu i filovati listove.

Bisernica
12-04-2010, 18:42
Stara bosanska torta


Ispeći koru : Ušpinovati 300 gr šećera sa malo vode,kao za slatko.Dodati 300 gr mlevenih oraha,
dobro promešati i ostaviti da se ohladi.Ohladjenoj masi ,dodati 10 žumanaca,dobro ujednačiti,pa
dodati 1 kašiku mlevene kafe,3 čašice 0,03 kvalitetnog ruma,i 1 kašiku brašna.Na kraju polako
umešati sneg od 10 belanaca i ujednačiti masu.Peći u podmazanom plehu na srednjoj temperaturi
oko 45'.Pečenu koru izvaditi i ohladiti,pa kad se dobro ohladi preseći na pola.

Fil : 200 gr šećera,10 kašika mleka prokuvati i dodati 200 gr mlevenog oljuštenog badem.
Kuvati dok se ne zgusne.Ohladiti i u hladan fil dodati 250 gr dobro umućenog butera i 2 vanile.
Filovati tortu kroz sredinu.Preliti glazurom od čokolade.

Torta je izuzetno sočna kad malo odleži. (dan-dva)

Bisernica
02-05-2010, 13:56
Ovo sam radila juče i danas :)
Više vremena mi je trebalo da izlijem čokoladu nego da ispečem i
prefilujem torte.Ali ,isplatilo se ,prelepa je :)
(nemoj neko da kaže da nije :bisaa:

http://img217.imageshack.us/img217/1151/dscn2855.jpg

Lilu
02-05-2010, 14:06
sto mu gromova!!! svaka ti cast! kad se budem udavala drugi put, ti ces da mi pravis tortu!

Bisernica
02-05-2010, 14:07
sto mu gromova!!! svaka ti cast! kad se budem udavala drugi put, ti ces da mi pravis tortu!

Na raspolaganju ,uvek ;)

Lilu
02-05-2010, 14:09
bas bih volela da se udajem jedno sedam puta ko liz tejlor... i ako moze dva puta za istog muskarca... bas je to romanticno... pre neki dan je zaplakala kad su otkrili bartonovu bistu...

Bisernica
02-05-2010, 14:11
bas bih volela da se udajem jedno sedam puta ko liz tejlor... i ako moze dva puta za istog muskarca... bas je to romanticno... pre neki dan je zaplakala kad su otkrili bartonovu bistu...

To bi bilo divno ,zamisli 7 različitih torti,i svaka jedinstvena :lol:
Kad bih bila Liz i ja bih plakala za Bartonom.....ovako,nije Barton,
a ja bezmalo kao Liz ;) :bisaa:

Evo jedan pogled odozgo

http://img21.imageshack.us/img21/3452/dscn2852wa.jpg

причалица
02-05-2010, 22:33
Da ne bude zabune,ja sam lepša od torte :bisaa: :)


http://img687.imageshack.us/img687/2971/dscn2851f.jpg

sto mu gromova i cd romova !...lepša si milijardu puta, jer si neponovljiva:srce:

p.s. nemojte da mi pominjete liz i ričarda....to je naj-ljubav svih vremena.

Bisernica
02-05-2010, 22:36
sto mu gromova i cd romova !...lepša si milijardu puta, jer si neponovljiva:srce:

:cmok: :srce: :)

Ciciban
02-05-2010, 23:00
D I V N O !!!! :srce:

QueenOfClubs
04-05-2010, 10:26
Торта је... Немам речи.
Од чега је оградица?
Немој ми рећи да је од чоколаде.

Bisernica
04-05-2010, 21:40
Торта је... Немам речи.
Од чега је оградица?
Немој ми рећи да је од чоколаде.

Jeste - i to bela čokolada :)

причалица
05-05-2010, 17:07
Jeste - i to bela čokolada :)

bravo, bre:P nisam nikada umela da napravim tortu da izgleda fenomenalno...mislim, ukusna je, lepo izgleda, ali nikad ovako.

Пркос
30-05-2010, 12:41
Hilandar Torta

http://razbibriga.net/imported/2010/05/hilandartorta1-1.jpg
Potrebni sastojci:

10 jaja
10 kasika secera
10 kasika mlevenih oraha
3 kasike kakao
5 kasike brasna
1 praska za pecivo
400 g cokolade
125 g margarina
5 jaja
200 g secera u prahu
Priprema jela:
1. U odgovarajucoj posudi u kompaktnu masu umutiti jaja, secer, mlevene orahe, kakao, brasno, i prasak za pecivo.

2. U okrugao kalup za tortu obloziti papirom za pecenje te sipati pripremljenu masu i peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumeni.

3. Pecenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim je poprecno preseci dva puta kako bi se dobile tri kore.

FIL:

1. Belanca odvojiti od zumanaca te ih umutiti u cvrst sneg. Zumanca umutiti sa secerom u prahu, te dodati snegod belanaca i polako promesati.

2. U odgovarajucoj posudi sjediniti cokoladu i margarin, te kuvati na pari mesajuci sve vreme dok se ne otopi, a zatim ostaviti da se ohladi.

3. Kada se cokolada ohladi, postepeno dodavati fil od zumanaca, kasiku po kasiku, i mutiti sve vreme dok se ne dobije ujednacena masa.

FILOVANJE:

1. Pecene kore premazati pripremljenim filom, te naslagati jednu na drugu.

2. Ostatkom fila premazati celu tortu i dekorisati po zelji.

Пркос
30-05-2010, 12:44
Francuska čokoladna torta

http://razbibriga.net/imported/2010/05/cokoladnatorta1-1.jpg
Sastojci:
- 140 g margarina
- 140 g secera
- 1 vanilin secer
- 6 kom jaja
- 140 g mlevenih oraha ili lesnika
- 2-3 rebra cokolade / od 100 g/
-1 kasika kakaa
- rum /maraska najbolji-moze i ekstrat u nedostatku/
fil:

- 125 g maslaca
- 125 g secera u prahu
- 1 vanilin secer
- 3 rebra cokolade /od 100 g/
- 1 kasicica kakaa
- 2 jaja
Priprema:

Mikserom penasto umutiti margarin, vanilin s. i secer. Dodati jedno po jedno zumance , muteci stalno dok se masa ne ujednaci. Dodajte zatim kakao i otopljenu cokoladu a na kraju mlevene orahe ili lesnike. Posebno umuti belanac u cvrst sneg i lagano mesajuci uspi u prethodno umucenu masu. u patispanj se moze staviti i rum po zelji.

- Kalup za pecenje 25 cm precnika, podmazati i brasnom posuti

- Pece se u prethodno zagrejanoj rerni na 250 ali 10 min a zatim smanji temp na 200 i peci jos 15-20 min

_ izvadite iz rerne i kada se prohladi izrucite na podlogu

- filuje se potpuno ohladjen

fil:

- Penasto umutite maslac, prah-secer i vanilin , dodaj jedan po jedan zumanac, zatim kakao, otopljenu cokoladu i rum. Penasto umuti belanac u cvrst sneg i lagano umesaj sa prethodno umucenom masom
- umucen fil stavite u frizider da se ohladi a zatim nafilujte

Пркос
30-05-2010, 12:46
Japanski vetar

http://razbibriga.net/imported/2010/05/japanskivetar2-1.jpg

Potrebno je :


Za koru:

8 belanaca
400 g šećera
sok od 1/2 limuna

Za fil:

8 žumanaca
8 kašika šećera
3 kašike brašna
2,5 dcl mleka,
250 g maslaca ili margarina,
150 g mlevenih prepečenih lešnika,
150 g seckanih oraha,
2 kesice šlaga

Način pripreme

Belanca, šećer i sok od limuna umutiti u čvrst šne. Sipati u pleh obložen papirom za pečenje i staviti u rernu zagrejanu na 150 stepeni da se peče. Kora treba više da se suši nego da se peče. Gotovu koru pažljivo istresti iz pleha i iseći po dužini na tri dela.

Za fil, umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera, pa dodati 3 kašike brašna. Masu pomešajte sa 2,5 dl toplog mleka i kuvati na tihoj vatri. Skinuti sa ringle i ostaviti sa strane.

Druga 4 žumanca penasto umutiti sa 250 g margarina i 4 kašike šećera, pa pomešati sa filom koji je predhodno skuvan. Dobro promešati i podeliti na dva dela. U jedan deo staviti lešnike a u drugi orahe. Prvu koru nafilovati sa filom od lešnika, drugu filom sa orasima, pa završiti trećom korom.

Tortu ukrasiti sa umućenim šlagom.

Пркос
30-05-2010, 12:48
Kakao Bomba Torta

http://razbibriga.net/imported/2010/05/kakaotorta1300x199-1.jpg

KAKAO BOMBA TORTA

Potrebno je :

400 ml slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje
75 g smekšanog maslaca
Za TESTO:

100 g maslaca
6 jaja
200 g šećera
vanilin šećer
prstohvat soli
150 g brašna
100 g gustina
50 g kakaoa
prašak za pecivo
Za UKRAŠAVANJE:

kakao
rendana čokolada
PRIPREMA

Slatku pavlaku stavite da proključa, skinite s vatre, dodajte čokoladu i ostavite da se rastopi. Kada se ta smesa ohladi, umutite je s maslacem i odstavite da odstoji preko noći u frižideru.

Za testo umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom, solju, brašnom, gustinom, kakaoom i rastopljenim maslacem. Sipajte u podmazani pleh i pecite na 180 stepeni i 40 minuta. Koru podelite na tri dela. Krem od čokolade i slatke pavlake umutite i donju koru premažite trećinom krema. Odozgo stavite srednju koru i premažite drugom trećinom krema. Onda stavite gornju koru, a površinu torte premažite preostalim kremom. Pre serviranja tortu pospite kakaom. Ivicu torte obložite rendanom čokoladom.

Bisernica
13-06-2010, 13:48
Šarena torta s pistacijama


13 jaja,
150 g badema,
250 g šećera,
140 g šećera u prahu,
120 g mekog brašna,
50 g strugane čokolade,
200 g maslaca,
1 kašika ruma,
1 šipka vanile,
1 pomorandža,
malo džema,
2,5 dl mleka,
pistacije.


Bademe obariti, oljuštiti i samleti. Ulupati čvrst sneg od 9 belanaca.

Devet žumanaca mutiti sa 250 g šećera, mikserom oko 30 minuta. Nakon toga, dodati pripremljene bademe, brašno i sneg od belanaca.

Smesu podeliti na tri dela. U prvi deo dodati struganu čokoladu, u drugi deo struganu koru pola pomorandže, a u treći dodati 1 kašiku nekog džema (recimo od višanja).

U dobro nauljen i posut brašnom kalup za tortu stavljati naizmenično po kašiku sve tri vrste testa. Ponavljati dok se ne utroše svi sastojci.

Staviti u umereno zagrejanu pećnicu i peći oko 50 minuta. Pečenu tortu izvaditi, ohladiti, preseći na dva dela i filovati kremom.

Priprema krema:
U posudu za mućenje staviti 4 žumanceta. Dodati šećer u prahu, parče vanile i mleko. Staviti na paru i lupati žicom dok se ne zgusne. Zatim, prohladiti i dodati rum i 200 g maslaca. Izvaditi vanilu pa krem mešati žicom dok se još ne zgusne.

Tortu filovati kremom, a spolja posuti iseckanim pistacijama.

Bisernica
13-06-2010, 13:50
Torta sa zamrznutim voćem

10 jaja,
170 g šećera,
200 g mekog brašna,
50 g rastopljenog maslaca,
300 g jagoda ili drugog voća iz zamrzivača,
malo likera ili konjaka,
100 g šećera u prahu,
1 limun,
3 dl šlaga.


Četiri žumanceta i šest celih jaja umutiti sa 170 g šećera. Zatim, staviti na paru i žicom lupati dok se smesa ne zagreje.

Skinuti sa vatre i dodati struganu koru limuna. Žicom neprestano lupati dok se smesa ne ohladi i zgusne.
Nakon toga, dodati prosejano brašno i rastopljeni maslac pa sve izmešati varjačom.
Izručiti u nauljen i pobrašnjen kalup za tortu. Ispeći na umerenoj vatri. Pečenu koru ostaviti da se dobro ohladi.

Zatim je izvaditi iz kalupa i preseći na dva dela pa nafilovati kremom.

Priprema krema:

150 g jagoda ili nekog drugog voća propasirati kroz gusto sito. Još 100 g jagoda ili drugog bobičastog voća očistiti od drškica i poprskati likerom ili konjakom.

Uzeti 3 dl rashađenog šlaga, umutiti ga i zasladiti šećerom u prahu. U propasirane jagode umešati šlag.

Tortu filovati pripremljenim kremom, poklopiti drugom korom, a ostatak šlaga naneti soplja. Ukrasiti sa 100 g jagoda prelivenih likerom.

Bisernica
13-06-2010, 13:51
Čokoladna badem torta


7 jaja,
150 g šećera,
200 g mlevenih badema,
1 kašika mrvica od zemički,
na vrh noža praška za pecivo,
malo ruma,
1 limun.
Za krem:
3 jajeta,
3 kašike šećera,
8 rebara čokolade,
1 kesica vanilin šećera,
mleveni badem za posipanje.


Mrvice od istucanih zemički natopiti rumom. Sedam belanaca ulupati u čvrstu penu.

Sedam žumanaca i 150 g šećera u prahu mešati oko pola sata. Zatim polako dodavati mleveni badem, zemičke nakvašene u rumu, sok od pola limuna, prašak za pecivo i penu od belanaca.

Smesu izručiti u nauljen i pobrašnjen kalup za tortu. Staviti u zagrejanu pećnicu i peći oko 45 minuta. Ispečenu tortu izvaditi i izručiti naopako (gornja strana ide dole) na kuhinjsku rešetku.

Priprema nadeva:
Tri žumanceta i tri kašike šećera u prahu dobro umutiti pa dodati omekšalu čokoladu, kesicu vanilin šećera i čvrstu penu od tri belanceta.
Sve dobro umutii pa tek sutradan ovim kremom filovati tortu. Premazati je odozgo i posuti mlevenim
bademima.

Bisernica
13-06-2010, 14:19
Torta od mešanog voća


5 jaja,
200 g šećera,
200 g putera,
400 g brašna,
100 g suvog grožđa,
100 g jabuka,
1 pomorandža,
1 limun,
4 dl mleka.
I još:
2 kesice šlaga od vanile.


Jaja i šećer penasto izmiksati. Dodati puter, brašno pomešano sa praškom
za pecivo, 2 dl mleka, iseckan limun, iseckanu pomarandžu, oprano suvo
grožđe i iseckane jabuke.

Testo izmešati pa izručiti u nauljen i pobrašnjen pleh. Ispeći u zagrejanoj rerni.

Pečeno testo staviti na tacnu za tortu i preliti preostalim mlekom (2 dl). Celu
tortu premazati umućenim šlagom.

Bisernica
13-06-2010, 14:22
Trobojna torta s keksom


300 g mlevenog keksa,
do 1,5 dl jake crne kafe,
50 g maslaca.
Za I fil:
3 jajeta,
100 g maslaca,
4 kašike šećera,
150 g iseckanih oraha,
2 kašike instant kafe.
Za II fil:
3 kesice šlag-krema od čokolade,
3 dl hladnog mleka.
Za III fil:
3 kesice običnog šlaga,
3 dl hladnog mleka.


Od mlevenog keksa, crne kafe i otopljenog maslaca umesiti testo, pa ga rasporediti kao podlogu po dnu i ivicama kalupa.

Priprema I fila:
Umutiti jaja sa šećerom i instant kafom u penstu smesu. Sipati u sud za mućenje i kuvati nad parom stalno muteći dok se ne zgusne. Dodati otopljenu čokoladu i sve dobro izmešati. Ohladiti i onda izmešati sa penasto umućenim maslacem. Na kraju umešati iseckane orahe. Nakon toga, fil rasporediti po pripremljenoj podlozi.

Šlag-krem od čokolade umutii sa hladnim mlekom i premazati kolač. Umutiti običan beli šlag sa mlekom pa i njega naneti na kolač. Ostaviti u frižideru do služenja. Seći kao svaku tortu.

причалица
27-07-2010, 11:49
Danas pravimo Egipatsku tortu

Potrebno je

18 jaja
300 gr mlevenih oraha
8oo gr šećera
200 gr pečenog lešnika
250 gr margarina
125 gr butera
400 gr krem šlaga
1/2 l mleka
šipka vanile ili 2 vanil šećera
7 kašika brašna


Ispeći tri identične kore.

6 belanaca umutiti sa 6 kaš šećera i dodati masu od 100 gr mlevenih oraha pomešanih sa 1 kašikom brašna (ravna)
masu ujednačiti drvenom ili plastičnom varjačom,sipati u podmazan lim i peći.

200 gr lešnika ispeći i oljuštiti,pa naseckati malo krupnije,ali ne previše.
Ispeći 200 gr šećera i razliti da se hladi ,pa hladno samleti i pomešati sa lešnikom.

Fil : 1/2 l mleka prokuvati sa šipkom vanile i šipku izvaditi.Mleko prohladiti.
18 žumanaca umutiti sa 200 gr šećera i 4 kašike brašna,pa dodati mleko,ujednačiti i kuvati na pari dok se ne dobije gladak kre.Mešati neprekidno da se ne bi stvorile grudvice.
Ako nema šipka vanile,onda pred kraj kuvanja dodati 2 vanil šećera.
Fil ohladiti i u hladan dodati 1 margarin i 1 buter ,pa sve diobro izmutiti i ujednačiti.

Umutiti 150 gr krem šlaga sa 150 gr hladne vode.

Filovati tortu ovim redom.
Kora,trećina fila,pa preko toga staviti 5 kašika mase od lešnika i šećera i rasporediti.Preko ovoga stavviti pola od umućenog krem šlaga.
Postaviti drugu koru i ponoviti postupak,a preko treće kore staviti fil i ostatak grijaža .
Ostaviti tortu u frižideru da prenoći i sutradan ,kad se ocedi šećer,umućenim krem šlagom ukrasiti po želji.
Torta je bogata i sočna,prelepog osvežavajućeg ukusa,i bez obzira što na prvi pogled deluje drugačije,nije preslatka.

Ja sam je pravila juče u obliku gitare za jednu klincezu :)


http://razbibriga.net/

imam dva pitanja.
1. da li postoji način da fil ne mutim na pari?
2. šta to znači ''da se ocedi šećer''?

Bisernica
28-07-2010, 15:16
imam dva pitanja.
1. da li postoji način da fil ne mutim na pari?
2. šta to znači ''da se ocedi šećer''?

Sad ćem ti odgovorim ,samo da postavim lokomotivu :lol:

Bisernica
28-07-2010, 15:18
Noćas sam pravila tortu jednom klincu za rodjendan ,a najomiljenija igračka mu je lokomotiva,
pa je i torta morala da bude takva.
Slikano je telefonom,pa ako bude mnogo mala,molim Mana da je uveća.

http://img51.imageshack.us/img51/662/cid48.jpg http://img638.imageshack.us/img638/2918/cid334.jpg

sani
28-07-2010, 15:20
Svaka ti cast stvarno! :cmok:..ma kad postignes to ?

andromeda
28-07-2010, 15:20
svaka cast Biserbice , sigurno ti je trebalo dosta vremena za ovakvu tortu

Bisernica
28-07-2010, 15:21
Svaka ti cast stvarno! :cmok:..ma kad postignes to ?

Pitaj me šta ne stignem :lol:
:cmok: :heart:

Bisernica
28-07-2010, 15:22
svaka cast Biserbice , sigurno ti je trebalo dosta vremena za ovakvu tortu

jedno popodne i do pola noći :)
ali na njoj se sve jede,ništa nema veštačko
Dve torte su dovoljne da se napravi u ovom obliku...mislim na utrošak materijala :)
Hvala :cmok: :heart:

Bisernica
28-07-2010, 15:29
Evo malo veća sličica ,ali joj kvalitet nije baš najbolji.


http://img827.imageshack.us/img827/4474/lokomotiva.jpg

Bisernica
28-07-2010, 15:33
Ovako izgleda jedna gotova miraž torta,a recept sam napisala u jednom
od predhodnih postova :)

http://img96.imageshack.us/img96/4813/cid321small.jpg

Bisernica
28-07-2010, 15:43
imam dva pitanja.
1. da li postoji način da fil ne mutim na pari?
2. šta to znači ''da se ocedi šećer''?

Postoji način da fil ne mutiš nad parom ukoliko ga kuvaš u loncu za kuvanje filova,gde se para ne javlja u onoj količini
u kojoj je prisutna kada se kuva sud u sud,a može i da se skuva u kvalitetnom posudju na nižoj temperaturi uz neprekidno
mešanje,ali tu uvek postoji opasnost da ipak zagori,ako se dobro ne odmeri temperatura,ili da se zbog niske temperature dobro ne zgusne.

"Da se ocedi šećer" - karamelisan šećer se topi,ali jako sporo.Potrebno je 72 sata da se otopi kompletno,ako je u komadu.
Samleven je sitniji i brže se otapa,a u ovoj torti ima namenu da natopi kore,pa je zbog toga torta izuzetno sočna,posebno
ako se pripremi dan pre služenja,a što duže stoji to je lepša.
Šećer se za to vreme *ocedi* pa procuri malo i na tacnu,što se lako pokupi špaknicom pre nanošenja krem šlaga za ukrašavanje.

misticlady
28-07-2010, 15:48
Noćas sam pravila tortu jednom klincu za rodjendan ,a najomiljenija igračka mu je lokomotiva,
pa je i torta morala da bude takva.
Slikano je telefonom,pa ako bude mnogo mala,molim Mana da je uveća.

http://razbibriga.net/ http://razbibriga.net/

divno Rev...sigurno će se dete obradovati:igrac:

Bisernica
28-07-2010, 15:55
Inače ,lokomotiva je napravljena od

NUGAT torta


Ispeći tri kore od po : 5 belanaca,5 kašika šećera ,100 gr melvenih oraha ,1 ravna kašika brašna

Skuvati fil na pari : 15 žumanaca umutiti sa 15 kašika šećera,dodati 3 kašike brašna i 300 gr mleka.
Ujednačiti masu i kada se razbiju grudvice kuvati na pari dok se ne zgusne.
kad je kuvano ,dodati 200 gr bele Milka čokolade i mešati dok se ne istopi.
Fil ohladiti i sastaviti sa masom umućenom od 1 margarina i 1 butera.Dobro ujednačiti da se dobije penast krem.

Umutiti u drugoj posudi 150 gr krem šlaga sa 150 gr hladne vode.Mutiti 5 minuta da se dobije čvrsta masa.
U to dodati 150 gr sitno seckanog lešnika i na krupno rende izrendano 100 gr crne Milka čokolade.

Filovati tortu .: kora,trećina žutog fila i preko toga pola od bele mase,
ponoviti postupak i sa drugom korom,pa preko treće premazati samo žuti krem.
Tortu obložiti u krem šlag i presuti sa 50 gr seckanog pečenog lešnika.

Torta je izvanrednog ukusa i toplo je preporučujem :).


http://img840.imageshack.us/img840/6567/cid334medium.jpg

причалица
28-07-2010, 17:13
svaka ti čast, biso, na tortama. prepisah recept za nugat tortu.

причалица
30-07-2010, 16:04
iako sam imala malih problema sa fiilom, sve se dobro završilo oko nugat torte....a i oko kinder torte. obe su izvanredne.

Bisernica
30-07-2010, 16:14
Ne znam šta je mogao da bude problem,jer svaki fil koji se kuva sa mlekom je mnogo jednostavniji i sigurniji od šamponjeza
ili fila koji se kuva od žumanaca sa šećerom.Mislim da je ipak najsigurnije kuvati na pari sud u sud,jer onda ne bi trebalo da
bude problema,iako je malo nezgodno stajati nad filom kad je vrućina ,ali oni se u principu skuvaju za desetak minuta.

причалица
31-07-2010, 07:24
Ne znam šta je mogao da bude problem,jer svaki fil koji se kuva sa mlekom je mnogo jednostavniji i sigurniji od šamponjeza
ili fila koji se kuva od žumanaca sa šećerom.Mislim da je ipak najsigurnije kuvati na pari sud u sud,jer onda ne bi trebalo da
bude problema,iako je malo nezgodno stajati nad filom kad je vrućina ,ali oni se u principu skuvaju za desetak minuta.

tako sam i kuvala, sud u sud....to mi je najsigurnije, pa je još cepter i nema šansone da zagori...nego znaš šta? kada je torta odležala preko noći u frižideru tako se lepo stegla da je fantastična. možda jednostavno nisam dovoljno dugo hladila fil?
jer, on jeste bio hladan kad sam krenula da filujem kore, ali sigurno ne i dovoljno stegnut....kako bi inače posle torta opstala?
nemam drugo objašnjenje.

Bisernica
31-07-2010, 16:16
tako sam i kuvala, sud u sud....to mi je najsigurnije, pa je još cepter i nema šansone da zagori...nego znaš šta? kada je torta odležala preko noći u frižideru tako se lepo stegla da je fantastična. možda jednostavno nisam dovoljno dugo hladila fil?
jer, on jeste bio hladan kad sam krenula da filujem kore, ali sigurno ne i dovoljno stegnut....kako bi inače posle torta opstala?
nemam drugo objašnjenje.

Ma važno je da je sve na kraju bilo kako treba :),a torta je stvarno odlična.

Bisernica
31-07-2010, 16:35
Ovo je recept za još jednu fenomenalnu tortu,ali se nekome može učiniti *zametna*,
mada nije.Za ono vreme dok se suši kora može se uraditi mnogo toga :).
Moje iskustvo je da prvo skuvam fil,pa onda idem dalje.Dok se kore isuše,fil je hladan i sastavljen ,pa filovanje može odmah nakon što se treća kora ohladi.
Za one koji vole ukus kafe

Francuska torta


Kore (ukupno 3 ) - umutiti 5 belanaca i dodavati 300 gr šećera,pa kad se umuti dodati 1 čašicu 0,5 limunovog soka,ali ja stavljam belo sirće,sigurnije je.
Dobro umutiti da se dobije čvrsta masa.U to dodati 150 gr seckanih oraha i 1 dobru kašiku brašna. Brašno dodati orasima i pomešati,pa onda dodavati u belanca,jer na taj način orasi neće pasti svi na dno.
Pleh obložiti masnim papirom za pečenje,ili običnim belim pelir papirom ako je pleh podmazan uljem.Razvući masu i staviti u rernu koja je zagrejana na 220 stepeni,pa smanjiti na 120 i sušiti koru 1 sat.
Nakon 1 sat ,izvaditi iz rerne i nakon hladjenja,izvaditi koru i skinuti papir.Koru iz pleha prevrnuti na tacnu i ne stavljati jednu preko druge pre filovanja jer su malo nežnije i lako lomljive.Svaku sledeću prevrnuti na posebnu tacnu,pa kod filovanja polako dugačkim nožem podpomoći prenošenje.
Isušiti ovako tri kore.

Fil : - 15 žumanaca umutiti sa 15 kašika šećera,dodati 4 pune kašike brašna,i kašičicu nes kafe (ako nema nesa ,može i kašičica kafe,ništa ne menja i neće pokvariti) i 300 gr mleka.Umutiti da nema grudvica i kuvati na pari.Pri kraju kuvanja dodati 1‚00 gr bele čokolade za kuvanje.Ohladiti fil dobro i hladan sastaviti sa masom od umućenog
1 1/2 margarina i 1 butera.Ujednačiti fil da bude penast i filovati kore sa po jednom trećinom fila.Tortu na kraju preliti glazurom od čokolade,i okolo ukrasiti po želji.

Glazura od čokolade : - 100 gr čokolade za mešenje iseckati u manji sud i dodati 2-3 kašike ulja.Staviti sud na paru i rastopiti čokoladu.Voditi računa da para ne bude prejaka.Kad se čokolada istopi ,skloniti sa pare i mutiti dok se ne *ohladi* ,odnosno ne bude temperature tela.Gustinu proveriti tako što se kašika sa čokoladom podigne i sipa,pa ako nema *kidanja* čokolade onda je ok,a ako je previše gusta dodati još malo ulja.
Preliti preko torte i lopaticom ravnomerno razvući.
Ovako pripremljena glazura ima naglašen sjaj kada se stegne.

Mali savet : nikad ne glazirajte tortu koja je bila u frižideru i koja je hladna,jer će na takvoj torti čokolada i ako je topla,brzo da se stegne i nećete moći da lepo razvučete glazuru.

Bisernica
01-08-2010, 12:51
Saher tortu (Sachertorte) izmislio je Franc Saher, autrijsko-jevrjeski poslastičar. Kada je austrijski ministar spoljnih poslova, Klemenc Vencel fon Meternih, 1832. godine naredio svom šefu kuhinje da napravi dezert kojim će moći da se ponosi, za večeru kojoj će prisustovati veoma bitni gosti, a ovaj se iznenada razboleo, zadatak je pao na Franca Sahera. On je u to vremem imao tek 16 godina i bio je šegrta na drugoj godini. Rezultat je bio izvanredni čokoladni kolač koji će proneti ime Sacher širom sveta.
Danas se originalna Saher torta pravi jedino u hotelu Sacher u Beču i Salcburgu. Hotel u Beču sagradio je Jozefov sin 1876. godine, i mada se originalni recept čuva kao tajna, ova torta se spravlja širom sveta. Do 1965. godine vodila se pravna bitka oko korišćenja recepta i spravljanja "Original Sachertorte" između hotela Saher i poslastičarnice Demel. U Demel-u se danas prodaje "Demel Sachertorte", i razlikuje se od originala po tome što nema sloja od kajsije po sredini kolača, već samo ispod čokoladne glazure.


http://www.putovanja.info/slike/m/2009/04/saher.jpg


Recept za Saher tortu
(iz knjige "Carsko-kraljevska Bečka kuhinja")

Za biskvit je potrebno:
160 g čokolade, 160 g maslaca, 160 g šećera u prahu, 160 g brašna, 6 jaja, džem od kajsije.

Način pripreme biskvita:
Čokoladu stavimo u jednu posudu i rastopimo je u rerni. Omekšan i ulupan maslac dobro izmešamo sa omekšanom čokoladom i mešamo sve dok se masa ne ohladi. Zatim, uz stalno mešanje, dodajemo šećer, brašno, 6 žumanaca i na kraju 6 snežno ulupanih belanaca. Kalup namažemo maslacem i pospemo brašnom pa ga ispunimo ovim testom. Peče se u rerni oko jedan sat. Kada je biskvit pečen, ukloni se iz kalupa i sačeka se da se ohladi. Potpuno ohlađen biskvit premažemo ključajuće vrelim džemom od kajsija. Kada se i on ohladi, na tortu stavimo čokoladnu glazuru.

Za glazuru je potrebno:
120 g čokolade za kuvanje, 80 g maslaca.

Način pripremanja glazure:
Čokolada se zagreje u posudi koja je položena u vruću vodu. Otopljena čokolada se glatko pomeša sa maslacem, pa navlaženim nožem brzo nanosi na tortu.
Kao što se može primetiti, ovim receptom dobijamo Demel Saher tortu. Ukoliko želimo da pripremimo Original Saher tortu, ohlađeni pečeni biskvit najpre presečemo na pola po horizontali, i između tako dobijenih kora nanesemo tanak sloj džema od kajsije. I ovaj put je potrebno opet premazati tortu vrelim džemom po celoj površini i sačekato da se ohladi, da biskvit ne bi upijao glazuru od čokolade.

Torta se služi bez dodataka, ili uz malo šlaga od pavlake bez šećera.
Ja volim kada se uz parče torte stavi i jedna kugla sladoleda,od lešnika recimo,
volim kombinaciju čokolade i lešnika u kolačima,a saherica je baš čokoladna.
Usput,probala sam u Beču u Saher hotelu,Saher tortu original,i sačuvala čokoladni pečat kao suvenir....za moj ukus je malo previše suvonjava :lol:,suva.
Napisaću moj recept za Saher,koji je varijacija na temu i malo je sočnija.

Bisernica
01-08-2010, 14:27
Moja Saher torta ima iste mere kao što su gore navedene,samo ja biskvit ne presecam,
jer je kora isuviše tanka ,ako se peče u standardnom plehu,pa onda ispečem dve kore koje
sastavljam vrelim džemom od kajsija.Za jednu tortu potrošim manju teglicu džema.
Kore natopim pre nanošenja džema sa prelivom od 300 gr šećera dobro prokuvanog
sa 300 gr vode i jednim vanil šećerom.
Ovako torta bude malo sočnija,i kad odleži jedan dan i dobro se sjedini džem sa korama
zaista bude savršeno ukusna,posebno kad se doda kugla sladoleda - ne mora da bude
lešnik ,može i vanila :).

Bisernica
01-08-2010, 14:36
Zakari ili Zakova torta

Ispeći tri kore : 5 belanaca,5 kašika šećera,100 gr mlevenog pečenog lešnika (voditi računa da se ne prepeče),1 kašika brašna i 2 kašike ulja.
Peći kore na 220 stepeni u podmazanom plehu.

Fil : 15 žumanaca umutiti da *pobeli* sa 15 kašika šećera i kuvati na pari dok se ne dobije gusta masa - kad povučete varjaču po dnu mora da ostane trag.Pri kraju kuvanja dodati 150 gr čokolade za mešenje.Čokolada se može dodati i na početku,ali onda treba voditi računa da se fil ne prekuva ,jert ga čokolada brže steže.
Kad je fil hladan ,umutiti 1 1/2 margarin i 1 buter i dodati fil ,pa mutiti dok se ne dobije glatka,penasta masa.

Umutiti u drugom sudu 150 gr krem šlaga sa 150 gr hladne vode i nakon 5 minuta mućenja u to dodati 100 gr pečenog seckanog lešnika.

Filovati trotu : kora,trećina čokoladnog fila i preko toga 1/2 belog,ponoviti sa drugom korom i na kraju treću koru premazati sa ostatkom čokoladnog fila.
Tortu preliti glazurom od čokolade.
kako se pravi glazura ,napisala sam u jednom od predhodnih recepata.

Bisernica
19-08-2010, 07:04
Dubrovačka torta


Za ovu poslasticu,koja se pre može svrstati u kolače,jer se može peći i u
četvrtastom plehu,potrebno je

8 jaja
24 kašike šećera
300 gr mlevenih oraha
300 gr mlevenih badema (oljuštenih)
sok i kora od jedne pomorandže
sok i kora od jednog limuna


Umutiti 8 žumanaca sa 8 kašika šećera,dodati 300 gr mlevenih oraha,
sok i koricu od jedne pomorandže i sipati u podmazan kalup za pečenje .
Umutiti 8 belanaca sa 16 kašika šećera,dodati sok i koricu od limuna i 300 gr
mlevenih oljuštenih badema.
Ovu masu presuti preko predhodne mase sa orasima i staviti da se peče na 170
stepeni oko 45 minuta.Na ohladjenu tortu izvadjenu iz kalupa staviti glazuru od
čokolade.
Torta je bogatog ukusa.Prijatno :).

andromeda
06-09-2010, 12:25
evo jedna torta na brzaka za zene koje nemaju puno vremena :lol:

1. umutiti 200 gr slaga (kupiti slag na merenje) sa 2 dcl kisele vode kad se to umuti dodati 300 gr mlevene plazme
2. umutiti 200 gr slaga (kupiti slag na merenje) sa 2 dcl kisele vode i dodati voce (jagode, visnje , maline, sumsko voce ...)
3. umutiti 200 gr slaga (kupiti slag na merenje) sa 2 dcl kisele vode i dodati 300 gr euro krema

redjati po redu u dublji pleh 1 fil + 2 fil + 3 fil

eto drage moje nesto slatko za kratko vreme

Bisernica
12-09-2010, 13:58
Moja Saher torta ima iste mere kao što su gore navedene,samo ja biskvit ne presecam,
jer je kora isuviše tanka ,ako se peče u standardnom plehu,pa onda ispečem dve kore koje
sastavljam vrelim džemom od kajsija.Za jednu tortu potrošim manju teglicu džema.
Kore natopim pre nanošenja džema sa prelivom od 300 gr šećera dobro prokuvanog
sa 300 gr vode i jednim vanil šećerom.
Ovako torta bude malo sočnija,i kad odleži jedan dan i dobro se sjedini džem sa korama
zaista bude savršeno ukusna,posebno kad se doda kugla sladoleda - ne mora da bude
lešnik ,može i vanila :).

Moja Saher torta(u četvrtastom plehu )

Ispeći 2 kore

6 jaja,150 gr šećera.150 gr topljene čokolade i butera i
dodati 1oo gr mlevenih oraha ,100 gr brašna i 1 vanil šećer.

Gotove kore preliti sa masom od 300 gr šećera,100 gr čokolade i 300 gr vode,uz dodatak 1 vanile.
Vrelim džemom sastaviti kore,premazati odozgo i ostaviti da se stegne.Nakon toga preliti celu tortu glazurom od čokolade.
Ukrasiti po želji.


http://img202.imageshack.us/img202/2227/alim0613.jpg

Bisernica
12-09-2010, 14:04
Recept za Miraž (Moskva šnit) tortu sam već postavila,a ovako izgleda
kad je pripremljena za služenje


http://img228.imageshack.us/img228/9055/alim0577.jpg

Bisernica
12-09-2010, 14:42
...a nugat izgleda ovako :)
Može da izgleda i drugačije,ali ova je u mojoj *režiji*

http://img835.imageshack.us/img835/5769/alim0588.jpg

причалица
12-09-2010, 14:44
e, ova nugat je divna. pravila sam je sinoć - ispala je odlično...bez suza kao prošli put :P

Bisernica
12-09-2010, 15:00
Ja sam predhodna dvadana imala igranku od torti :lol:
Pravila sam 9 komada malih i jednu za mladence.
U početku sam sepitala na šta će to da izadje ,ali mi se na kraju
još i dopalo kako je ispala.Obično se ne biraju torte sa crnom
čokoladom ,ali ova je ispala neobična.Sve na njoj je od čokolade.

Pričo...ima još jedna torta izvanrednog ukusa,a manje je komplikovana od nugata.
Materijal potreban je sličan,sastojci su isti,ali je drugačije ukomponovana.
Bila je na mladenačkoj torti na dnu,kao najveća (u duploj meri).


Milka torta

Ispeći 3 kore : 5 belanaca,5 kašika šećera,100 gr mlevenih oraha,2 kašike plazme mlevene i 1 kašika brašna.

Fil : 15 žumanaca,15 kašika šećera,6 kašika brašna i 1 litar mleka sjediniti i kuvati na pari.
Kad je skuvano,odnosno krem se zgusnuoostaviti da se ohladi i hladan sastaviti sa 1 margarinom i 1 buterom.
U gotov krem dodati 200 gr bele i 100 gr crne milke seckane na sitnije kockice,i 200 gr seckanog pečenog lešnika.
Filovati kore i ostaviti tortu u frižider da se malo ohladi,pa premazati krem šlagom celu i ukrasiti po želji.
Torta je fantastičnog ukusa,za one koji vole lešnik i čokoladu.


http://img706.imageshack.us/img706/5429/alim0559.jpg

detalj sa mladenačke torte ( u fazi rada)

причалица
12-09-2010, 15:01
hvala, biso.:cmok:

Bisernica
12-09-2010, 15:07
hvala, biso.:cmok:

Nema na čemu :)
Kad budeš kuvala fil,da znaš da je fil kad se skuva malo *mekši* nego što bi bio uobičajeno,jer na litar mleka ide 9 kašika brašna inače,
ali se u njega dodaje sva sila seckanih dodataka ,pa će to da ga *zgusne* i da bude kako valja.Samo strogo hladno sastavljati sa masnoćom.

Bisernica
12-09-2010, 15:17
Evo još jedna torta sa jučerašnjeg *menija*
za ljubitelje čokolade i lešnika


Leopold torta

Ispeći pet korica : 4 belanca umutiti sa 150 gr šećera i dodati 150 gr mlevenih oraha.
Rastanjiti koru u plehu i peći.Kad se kore ispeku i ohlade budu tvrde i *drvenaste*.Tako treba da bude,da ne bude zabune.
Svaku koru preliti sa 4 kašike karamelizovanog šećera u koji je na kraju kad je gotov dodato margarina veličine nokta.Ostaviti kore da se ohlade.

Fil : 20 žumanaca umutiti da pobeli sa 20 kašika šećera i kuvati na pari.Pred kraj kuvanja dodati 200 gr čokolade za mešenje.Ostaviti fil da se ohladi.
Umutiti 250 gr margarina i 250 gr butera pa dodati hladan fil i mutiti dok se ne dobije penasta masa.Na kraju dodati 200 gr pečenog seckanog lešnika.
Filovati kore i tortu preliti glazurom od čokolade celu.

Ova torta je raskošnog ukusa,ali da bi bila izvanredna potrebno je napraviti dva dana pre služenja,da bi se pečeni šećer istopio i natopio kore od čega one postanu meke i sočne.


http://img6.imageshack.us/img6/6025/alim0599.jpg

причалица
12-09-2010, 15:18
uvek me je bunilo to - koliko je šećer karamelizovan? kad znaš da je to baš - to?

Bisernica
12-09-2010, 15:23
uvek me je bunilo to - koliko je šećer karamelizovan? kad znaš da je to baš - to?

Staviš šećer u sud i polako zagrevaš dok ne počne da se topi.U jednom trenutku će
biti grumuljast ,ali kad se pojavi *sirup* i počne da žuti onda ga sjedinjuješ i on
se topi do kraja.Kad više ne vidiš kristale šećera ,a boja mu je svetlo braon onda
je karamelizovan.Važno je samo da vatra ne bude jaka pa da se desi da šećer pregori.
Ukoliko je sud u kojem se karamelizuje sa debljim dnom koje akumulira toplotu i tada
treba računati da će se šećer zagrevati i kad ga skineš sa ringle,pa takav sud ne upotrebljavati.
Ja koristim tiganj ili emajliranu manju šerpu.

причалица
12-09-2010, 15:24
pa da, imam cepter šerpice...i tu se nekako zaebem, da prostiš....pravim iz nekoliko puta taj šećer.
nije problem ''nekoliko puta'' nego što moram da perem svaki put posudu.

Bisernica
12-09-2010, 15:27
pa da, imam cepter šerpice...i tu se nekako zaebem, da prostiš....pravim iz nekoliko puta taj šećer.
nije problem ''nekoliko puta'' nego što moram da perem svaki put posudu.

Ja kad pravim Žerbo ili ovu Leopold,stavim za 3 kore odjednom ,tako da se ne navraćam svaki put za po jednu :).
Ali,i da radim za svaku posebno ,vredi jer je torta stvarno kraljevskog ukusa.
Kad budem pravila Doboš onda ću da ti pokažem kako izgleda glazura od pečenog šećera :).
Prelepo izgleda od karamelizovanog šećera,samo što se u tom slučaju šećer kuva do karamela,
ali to je već druga priča.

причалица
12-09-2010, 15:29
Ja kad pravim Žerbo ili ovu Leopold,stavim za 3 kore odjednom ,tako da se ne navraćam svaki put za po jednu :).
Ali,i da radim za svaku posebno ,vredi jer je torta stvarno kraljevskog ukusa.
Kad budem pravila Doboš onda ću da ti pokažem kako izgleda glazura od pečenog šećera :).
Prelepo izgleda od karamelizovanog šećera,samo što se u tom slučaju šećer kuva do karamela,
ali to je već druga priča.

tu ''doboš'' tortu mnogo volim, ali me smara da pravim tih 10 kora...inače, baš volim taj karamelisan šećer. tako, tortu uvek naručim od jedne žene koja je lepo pravi.

Bisernica
12-09-2010, 15:31
tu ''doboš'' tortu mnogo volim, ali me smara da pravim tih 10 kora...inače, baš volim taj karamelisan šećer. tako, tortu uvek naručim od jedne žene koja je lepo pravi.

Ja tih deset korica ispečem brže nego tri ove obične :lol:
patišpanjice ,ne treba im 2 minuta u rerni,a i ne valja da se presuše.

причалица
12-09-2010, 15:33
Ja tih deset korica ispečem brže nego tri ove obične :lol:
patišpanjice ,ne treba im 2 minuta u rerni,a i ne valja da se presuše.

pa to ''ne valja da se presuše'' meni jede živce :raz_128:
ne kažem da ne umem da napravim tortu, samo je pitanje koliko sam raspoložena za to.
zato, takve torte kao ''doboš'' naručujem... a ti si genije za torte. naručila bih i od tebe kad bih znala kako.

Bisernica
12-09-2010, 15:36
Esterhazi torta

Ispeći 4 kore : 4 belanca,4 kašike šećera,80 gr pečenog lešnika mlevenog i 1 kašika brašna.(dodati 1 kašiku ulja da bi korica bila vlažna i meka)

Fil : 16 žumanaca umutiti sa 16 kašika šećera i kuvati na pari.
Kuvan fil dobro ohladiti pa sastaviti sa 250 gr margarina i 250 gr butera umućenih sa jednom slatkom pavlakom Kravica.

Ispeći 160 gr šećera i u njega dodati 160 gr pečenog lešnika i *okrenuti* dva tri puta u šećeru da se izjednači.Razliti na podmazan pleh i pustiti da se ohladi.Hladno samleti.

Filovati tortu - kora,četvrtina fila ,preko fila rasporediti ravnomerno četvrtinu mlevene mase šećera i lešnika.Ponavljati postupak do kraja i ukrasiti po želji.
Tortu pripremiti najmanje dan pre služenja,a ako odleži još jedan dan bit će ukusnija.

http://img443.imageshack.us/img443/1659/alim0592.jpg

Bisernica
12-09-2010, 15:38
pa to ''ne valja da se presuše'' meni jede živce :raz_128:
ne kažem da ne umem da napravim tortu, samo je pitanje koliko sam raspoložena za to.
zato, takve torte kao ''doboš'' naručujem... a ti si genije za torte. naručila bih i od tebe kad bih znala kako.

:lol: hvala :cmok:
Nije problem da se naruči,samo je nezgoda u transportu,sačekivanju autobusa i
ta vrst zaebancije,sve ostalo je boza :lol:
Inače,šaljem ja torte u Bg..imam ja svojih mušterija i tamo :)

причалица
12-09-2010, 15:39
:lol: hvala :cmok:
Nije problem da se naruči,samo je nezgoda u transportu,sačekivanju autobusa i
ta vrst zaebancije,sve ostalo je boza :lol:

tačno sam znala da nemam sreće u životu :huh:

Bisernica
12-09-2010, 15:43
tačno sam znala da nemam sreće u životu :huh:

:lol:


Inače,šaljem ja torte u Bg..imam ja svojih mušterija i tamo

причалица
12-09-2010, 15:44
verujem, ovakav majstor treba da ima i svoju web stranu!

Bisernica
12-09-2010, 15:46
verujem, ovakav majstor treba da ima i svoju web stranu!

Ovo je samo jedan od načina da se igram ,a da mi to ne uzmu za zlo :raz_114:

причалица
12-09-2010, 15:50
Ovo je samo jedan od načina da se igram ,a da mi to ne uzmu za zlo :raz_114:

:raz_114: tačno.

Bisernica
12-09-2010, 21:09
Na ovoj torti za mladence su pored Milke bile još dve od kojih sam za Ciganku
ostavila recept na nekoj od predhodnih strana, i

Interkontinental torta

Ispeći tri kore : 5 belanaca,5 kašika šećera,100 gr mlevenih oraha i 1 kašika brašna.

Fil: 15 žumanaca,15 kašika šećera,3 kašike brašna (pune),250 gr mleka,sastaviti i
kuvati na pari.Kad se krem zgusne,ohladiti i sastaviti sa 250 gr margarina 250 gr
butera.Podeliti fil na tri dela,pa u jedan deo dodati 100 gr topljene čokolade.
u jedan deo dodati 100 gr mlevenog pečenog lešnika i 1 kašiku ruma,a u treći deo mlevenu masu od 100 gr pečenog šećera i 50 gr oraha.

Filovati kore : kora pa trećina svakog fila jedan preko drugog,redom lešnik,čokolada,
pečeni šećer.Tako svaku koru ponavljati .Na vrhu torte je fil sa dodatkom pečenog šećera.Na kraju staviti glazuru od čokolade i ukrasiti po želji.
Pored vrlo lepog ukusa ova torta je i dekorativnog izgleda kada se seče,zbog filova koji idu jedan preko drugog.


http://img821.imageshack.us/img821/7372/alim0633.jpg

Ovako je izgledala na kraju torta za mladence

Пркос
18-11-2010, 12:35
Badem torta
http://razbibriga.net/imported/2010/11/bademtorta-1.jpg
Potrebno: 5 žumanaca, 200gr šećera u prahu, 600gr mlevenog plazma keksa, 100gr mlevenih badema, 125gr putera, 2dl soka od breskve, 1 slatka pavlaka, 2 štangle čokolade za kuvanje

Žumanca i šećer skuvati na pari. Mlevenu plazmu sjediniti sa bademima i preliti sokom od breskvi, tako da se dobije glatka masa. Dodati krem od žumanaca i šećera, a zatim dodati prethodno umućeni puter. Tako dobijenu masu oblikovati u željeni oblik (mogu se koristiti i modle). Ukrasiti šlagom od pavlake i izrendanom čokoladom za kuvanje.

Пркос
18-11-2010, 13:17
Torta od lešnika i čokolade
http://razbibriga.net/imported/2010/11/tortaodcokoladeilesnika-1.jpg
Potrebno: za testo: 150g gorke čokolade - 225g mlevenih lešnika - 50g brašna - 100g šećera - 175g maslaca - 5 jaja (razdvojena) - prstohvat soli - 1 kapika prah-šećera; za glazuru: 150g gorke čokolade - 3 dcl ulupane slatke pavlake (šlag)

Čokoladu na pari omekšajte. Lešnik pomešajte sa brašnom. Maslac umutite sa omekanom čokoladom. Žumanca buavo umutite sa šećerom a belanca ulupajte u čvrst sneg. U sneg dodajte prah-šećer i so. Sneg umutite sa čokoladom i maslacem, sve zajedno izmešajte. Pleh za tortu namažite maslacem i pospite brašnom. Sipajte masu i pecite u pećnici 50 minuta na 180 oC. Testo ostavite na rešetki da se prohladi. Za glazuru čokoladu otopite, prohladite i umešajte sa šlagom. Testo presecite preko pola, nadevajte glazurom, poklopite i celu tortu obložite ostatkom glazure.

Пркос
18-11-2010, 13:19
Krem - torta
http://razbibriga.net/imported/2010/11/kremtorta-1.jpg
Potrebno: 11 jaja - 2dcl ruma - 250g maslaca - 250g šećera u prahu - 4 supene kašike šećera u prahu - 4 supene kešike brašna - 200g čokolade - 3 kesice vanil-šećera - 1/2l slatke pavlake - 1 kutija piškota - 1 šoljica mleka

Prethodno umesite patišpan. 4 žumanca dobro umutite sa 4 kašike šećera u prahu i dve kašike brašna.Dodajte sneg od 4 belanaca.Ispecite u okruglom kalupu za tortu. Kada je pečen nemojte vaditi iz posude, nego samo odvojte ivce da bi ste mogli ređati piškote kao ogradu. U tanjir sipajte rum izmešan sa mlekom. Svaku piškotu umočite i ređajte po ivici kalupa.

Krem: Umutite maslac, šećer u prahu i 7 žumanca. Dodajte rastopljenu čokoladu i ulupani sneg od 7 belanaca, vanil šećer i supenu kašiku ruma. Polako izmešajte i ravnomerno sipajte između piškota u sredini. Ostavite tortu 1 dan u hladnjaku. Pred služenje preko krema zalijte ulupanu slatku pavlaku. Iz kalupa izvadite trenutak pred služenje da piškote ne bi popadale.

Пркос
18-11-2010, 15:38
Bajadera torta
http://razbibriga.net/imported/2010/11/Anelbajadera_torta-1.jpg

300 g mljevenog plazma keksa 375 g margarina 390 g šećera u prahu 100 g čokolade za kuvanje 250 g mljevenih oraha 1 čaša soka od pomorandže 1/2 l mleka 2 pudinga od vanile 2 šlaga
Kako Pripremiti Prva kora: 300 g mlevenog plazma keksa, 125 g istopljenog margarina, 130 g šećera u prahu, 100 g istopljene čokolade za kuvanje i malo soka od pomorandže. Sve sastojke umutiti i staviti u frižider da se malo stegne. Druga kora: 250 g mlevenih oraha, 125 g istopljenog margarina, 130 g šećera u prahu i malo soka od pomorandže. Sve sastojke umutiti i staviti u frižider da se malo stegne. Treca kora: Dva pudinga od vanile skuvati u pola litre mleka sa četiri kašike šećera. Kada se masa ohladi dodati 125 g margarina sa 130 g šećera u prahu. Na tacnu staviti prvu koru i oblikovati po želji. Preko prve drugu, na drugu treću i preko treće lepo umućena dva šlaga s mlekom. Prijatno!
Anel

Пркос
18-11-2010, 15:50
Munchmallow torta

http://razbibriga.net/imported/2010/11/Anelmunchmallow_torta-1.jpg
Sastojci
Kora: 10 bkelanaca 20 kašika šećera 1 kašika šećera Fil: 10 žumanca 3 pudinga od vanile 1 kašika brašna 700 ml mlijeka 200 g šećera U zavisnosti od veličine pleha potrebne su 4-5 kutija munchmallowa
Kako Pripremiti
Kora: Umutiti 10 belanaca, 20 kašika šećera i dodati jednu kašiku sirćeta na kraju. Peći na jakoj temperaturi oko 10 tak minuta, pa sušiti još oko pola sata. Fil: Umutiti 10 žumanaca, 3 pudinga od vanile, kašiku brašna i sve to skuvati u 700 ml mleka i 200 g šećera. Kad se fil ohladi dodati jedan umućen margarin, pa podeliti fil na dva dela. U jedan deo dodati izdrobljeni čokoladni deo munchmallowa, a drugi ostaviti žut. Staviti koru pa braon fil zatim red belog preostalog munchmallowa pa žuti fil. Ukrasiti tortu sa dva šlaga.

Anel

Bisernica
24-11-2010, 22:58
"San snova" torta


Ispeći 3 kore : 5 belanaca,5 kašika šećera, 5 kašika seckanog pečenog lešnika,
5 kašika mlevenih oraha,1 kašike brašna.

I fil : Na pari skuvati krem od 1 l mleka,15 žumanaca,15 kašika šećera,9 kašika
brašna,2 vanil šećera i kad je krem kuvan (zgusnuo se),dodati 200 gr bele
Milka čokolade.Hladan krem sastaviti sa 1 margarinom i 1 buterom.

II fil : umutiti 300 gr krem šlaga sa 300 gr vode. U umućenu masu dodati 200 gr
pečenog seckanog lešnika i ujednačiti.

Pripremiti 3 biskvit rolata sa kremom od lešnika ( ili sami odaberite ukus),iseći ih na
parčad debljine 1 cm.

Slagati tortu : kora,I fil,kolutovi rolata,II fil i tako redom .
Ostaviti tortu da se malo ohladi i premazati tankim slojem krem šlaga.
Ukrasiti po želji.

Bisernica
25-11-2010, 15:47
Kakao torta

...za one koji vole čokoladu i sočne torte :)

Ispeći 4 kore: 3 jaja,3 kašike šećera,1,5 kašika brašna,1,5 kašika kakao praha

fil : 4 jaja raspeniti sa 200 gr prah šećera i kuvati na pari.
Kad je kuvano ,dodati 200 gr čokolade za kuvanje i ujednačiti
masu ,pa kad se ohladi sastaviti je sa 1 margarinom i 125 gr butera.

Umutiti 300 gr krem šlaga sa 300 gr vode.
Skuvati 3 šolje kakaoa sa tri kašike šećera i svaku koru natopiti pre filovanja.

Filovati koru redom - kora,fil,krem šlag,i tako do kraja.
Preliti glazurom od čokolade,malo redjom nego obično,jer ide preko krem šlaga.
Ostaviti u frižideru do služenja.Izvanrednog je ukusa.

Bisernica
27-11-2010, 11:35
Srpska torta


Ova torta je slična doboš torti,pa ko voli jednu,dopast će mu se i ova.

280 gr šećera karamelizovati i kad se ohladi samleti pa sastaviti sa 600 gr mlevenih oraha.

Ispeći 12 korica : 2 jaja,2 kašike šećera,70 gr grijaž mase i 1/2 kašike brašna.

Fil: 12 jaja,24 kašike šećera,raspeniti i kuvati na pari,uz neprekidno mešanje da se belanac
ne zguša i napravi grudvice.Pred kraj kuvanja ,kad se masa zgusne dodati
400 gr čokolade za kuvanje.
Hladan fil sastaviti sa 1 margarinom i 2 butera

Filovati kore i preliti glazurom od čokolade.
Torta je bogatog ukusa i izgleda.....(požda se zato zove Srpska ;) )

Bisernica
29-11-2010, 16:22
Jedna od torti za mladence iz moje radionice.
Ukrašena je krem šlagom.



http://img220.imageshack.us/img220/5946/sdl19.jpg

Bisernica
29-11-2010, 16:30
Ova torta je ukrašena ljiljanima od vučenog šećera,ili kako mnoge žene kažu kristalnim cvetovima.
Masa od koje su uradjeni cvetovi je od šećera i kada se jede podseća na lizalicu.
Potrebno je samo odabrati kvalitetan šećer koji nije vlažan,bolji je šećer od šećerne repe nego od šećerne trske,jer je suvlji.

Staviti 5 kašika šećera u malu šerpicu (po mogućstvu da ima ručku - tiganj šerpa) ,preliti sa malo vode da ogrezne (šoljica od crne kafe),izdrobiti 1/2 tablete vitamina C ,dodati rastvoru i staviti da se kuva.Kad počnu da se javljaju krupni klobukovi,kada šećer počne da "šapće",staviti u masu 2 kapi esencije i ostaviti još malo da kuva,ali treba voditi računa da se ne prekuva ,jer će tada da požuti.
Smesa je gotova kada kašikom kapnete dve tri kapi u čašu sa hladnom vodom i čujete pucketanje ,a šećer se u kuglicama spušta na dno čaše.
Ovako pripremljena masa može se i bojiti,ako se masi doda sasvim malo željene boje u prahu (nikako tečne ).

Skloniti sa vatre i razliti masu na uljem podmazanu mermernu ploču.Ja imam posebno za ovu namenu radjenu ploču koja ima ugradjen grejač i kabal za struju sa prekidačem.
Ploču zagrejati pre izlivanja mase,ali voditi računa da temperatura ne bude viša od 35 stepeni,dakle da bude mlaka.I sa uljem ne treba preterati,samo namazati površinu da se šećer ne zalepi za ploču.
Ostaviti kratko masu da stane,a onda uzeti metalnu špaknu i prikupiti šećer u gomilicu.Ako se želi izgled prozirnog onda se elementi vuku (oblikuju) i seku odmah,a ako se želi dobiti izgled punog ,bisernog sjaja ,onda se špaknom masa meša,i radi se dok ne dobije sjaj.
Masa je gotova za rad ,kada možete prstima izvući i kada se rasteže,kao žvaka ,ako se previše ohladi pucat će,i neće moći da se seče.
Zato je potrebno da ploča ima grejač,da bi se konstantno održavala *radna* temperatura.
Od jedne mase mogu da se naprave elementi za 3 turska ljiljana recimo.kao što su na ovoj slici.



http://img15.imageshack.us/img15/8959/sl2la.jpg

Bisernica
29-11-2010, 16:38
U zavisnosti šta od mase želite da uradite,zavisi i oblik i način rada prstima za željeni element.
Za turski ljiljan izvlačite prstima masu i makazama sečete oblik suze.
Za jedan je potrebno izvući 6 latica.Svaka latica kada se iseče ,stavi se na vljak od mermera ,koji je namašćen i ostavi se da se ohladi potpuno.
Nakon toga se masa bukvalno prede za ono što će biti tučkovi.Za tučkove se može izvući i duža nit ,pa se onda lomiti na dužinu tučka.
Vrhove tučkova umoćite u griz koji je pomešan sa malo kakao praha ,da se dobije tamniji vrh ,kao kod prirodnog cveta.
Od ostatka mase mogu se napraviti spirale,tako što se masa vuče u traku i istovremeno navija na masat za oštrenje noževa koji je namašćen.Ove spirale se gotovo odmah stežu pa se samo polako skinu sa masata i ostave na plastičnu tacnu,dok se ne postave kao ukras .
Podnožje na koje će se latice lepiti se napravi od mase koja je obojena zelenom bojom i nije radjena,već je prozirna.Od iste mase se rade i listovi koji se vuku ,odmah nožem ostave linije lista i blago se uvrću ili oblikuju da što više liče na prirodan list.
Kada ste napravili telo za cvet,uzmete malu teglicu u koju sipate koncentrovan alkohol,provučete fitilj kroz poklopčić i zapalite ,da dobijete plamenik.
Na tom plamenu pažljivo zagrevate širu stranu latice i lepite za podnožje.
U donjem redu 3 ,i u gornjam redu 3.Svaku laticu kada zalepite,sačekate da se dobro stegne,pa tek onda lepite drugu.
Kad su sve slepljene ,stavite cvet u manju čašu,kojoj je namašćena ivica ,i u sredinu nalepite 5 tučkova čije dno prikupite i zagrejete zajedno odjednom ,nalepite u sredinu i ostavite da se cvet potpuno ohladi.

Dekoracija radjena od vučenog šećera,ne trpi velike vrućine,i treba biti pažljiv jer se šećer vuče na temperaturi od 33 -35 stepeni,tako da se na približnim temperaturama lako razmekša,i tada se latice savijaju i gube sjaj.

Na ovoj torti se pored kristalnih cvetova ,5 komada složenih u kupu ,i elementi od šećerne mase koja se *izliva* u željenom obliku ,a nakon toga suši na sobnoj temperaturi 24 sata.Ako je vreme prekratko ,može se osušiti i u rerni na temperaturi od 50 stepeni ,ali ovaj metod više volim da koristim za sušenje cevetova od iste mase nego za tanje elemente,mnogo su krtiji.
Lako se lome ,kao i kristalni cvetovi,pa je potrebno biti jako pažljiv kod rada.
Kristalni cvetovi i ukrasi od šećerne paste ne podnose vlagu pa se ne stavljaju na torte ukrašene krem šlagom,već torte treba obložiti rojal masom koja se priprema od kuvanih belanaca i šećera.


http://img443.imageshack.us/img443/1683/sl4j.jpg

Bisernica
29-11-2010, 16:55
Svaki cvet može da se napravi od vučenog šećera ,samo treba imati malo mašte :)i dovoljno strpljenja da bi se postigao pravi efekat.Na gornjoj (četvrtasta) torti su uradjeni cvetovi zalepljeni za podlogu od iste mase i tako se lakše postavljaju.Tako složene ja ih zovem ikebane :).Evo jedna slika na kojoj se vidi kako izgleda pre nego što se stavi na tortu.Listovi su radjeni od mase koja se ne obradjuje špaknom,pa ostane prozirna.



http://img834.imageshack.us/img834/2849/sl12.jpg

Bisernica
29-11-2010, 17:06
Ovo je torta za mladence koja je ukrašena cvetovima koji su radjeni od šećerne mase o kojoj sam pisala u predhodnom postu.Obzirom da je cvet puniji nego tanki elementi ,njih se može sušiti u rerni ,brže je i lakše nego čekati da se osuše na sobnoj temperaturi.


http://img718.imageshack.us/img718/4690/sdl20.jpg

Bisernica
29-11-2010, 17:20
Torta se može ukrasiti i obložiti roling fondanom ,ili šećernom pastom ,
a umesto nje se može koristiti i marcipan ,ali je za naše današnje uslove ipak preskup.
Ovako izgleda torta koja je obložena i ukrašena cvetovima koji su radjeni od iste mase.


http://img140.imageshack.us/img140/3774/sl41m.jpg

Bisernica
29-11-2010, 17:21
http://img88.imageshack.us/img88/7420/sl45m.jpg

Ciciban
29-11-2010, 17:24
prelepo Biso , ova zadnja je najlepsa

Ciciban
29-11-2010, 17:25
Jedna od torti za mladence iz moje radionice.
Ukrašena je krem šlagom.



http://razbibriga.net/

Kako uradite ovo ? :( ...divno Biso

Bisernica
29-11-2010, 17:25
Hvala Cici :heart:...meni su sve lepe :)
svaka je izašla ispod mog *čekića* :lol:

Bisernica
29-11-2010, 17:30
Kako uradite ovo ? :( ...divno Biso

Sve se radi od krem šlaga koji se umuti 1:1 .odnosno na gram krem šlaga ide gram hladne vode.
Potrebna ti je dresir kesa i Wiltonovi nastavci za ukrašavanje.
Na podlogu koja se nalazi na *ekseru* zvezdastim nastavkom br 20 nanese se osnova ili tučak u obliku piramide
na koju se nakon toga nastavkom broj 104 nanose latice ,tako što se ekser vrti u krug,a u svakom sledećem redu se
postavi po dve latice više nego u predhodnom.
Na kraju se sve to skine posebnim plastičnim makazicama i postavi na mesto na kojem želiš da stoji.
Listopvi se mogu uraditi nastavkom br 70.

Пркос
29-11-2010, 22:14
Ko zna zna!!!:raz_041::raz_041::raz_041::raz_041:

misticlady
29-11-2010, 22:58
Sve se radi od krem šlaga koji se umuti 1:1 .odnosno na gram krem šlaga ide gram hladne vode.
Potrebna ti je dresir kesa i Wiltonovi nastavci za ukrašavanje.
Na podlogu koja se nalazi na *ekseru* zvezdastim nastavkom br 20 nanese se osnova ili tučak u obliku piramide
na koju se nakon toga nastavkom broj 104 nanose latice ,tako što se ekser vrti u krug,a u svakom sledećem redu se
postavi po dve latice više nego u predhodnom.
Na kraju se sve to skine posebnim plastičnim makazicama i postavi na mesto na kojem želiš da stoji.
Listopvi se mogu uraditi nastavkom br 70.

slusaj ti draga moja,sve ja to imam,ali nema sanse da napravim tako geometrijski precizno i lepo...ajde ono kao barbika,fudbal.knjiga,ranac,kucica iz bajke ivica i marica,cvet, i ostale to znam...ali ovo je umetnost,ti naprosto vezes sa ovim ukrasima...bravo biso

Bisernica
29-11-2010, 23:41
Hvala misti :heart:...meni je ovo igra ,u ovim godinama se još mogu igrati :lol:,
a da mi se to ne zameri ;)
Pravim ja i nešto što je jednostavnije ,napravila sam i neki albumčić sa tortama ,
a ovo je jedna za koju sam mislila da je neću napraviti nikad ,ali je ipak ispala slična :lol:
delovala je jednostavno u odnosu na ove koje moraju biti precizne,a njih sam lakše pravila :)


http://razbibriga.net/attachment.php?attachmentid=2466

Bisernica
29-11-2010, 23:42
http://razbibriga.net/attachment.php?attachmentid=2465&d=1291051723

причалица
30-11-2010, 07:56
Jedna od torti za mladence iz moje radionice.
Ukrašena je krem šlagom.



http://razbibriga.net/


svaka čast, biso :)

misticlady
01-12-2010, 00:26
posle tvojih torti mene je sramota da kazem kako znam da pravim torte...ti si prava umetnica

Bisernica
02-12-2010, 17:21
posle tvojih torti mene je sramota da kazem kako znam da pravim torte...ti si prava umetnica

hvala misti :heart: ,ali ne preteruj ,ja sam samo veliko dete :lol:
hajde da se provozamo :lol:


http://*********************/attachment.php?attachmentid=161765

misticlady
02-12-2010, 17:30
hvala misti :heart: ,ali ne preteruj ,ja sam samo veliko dete :lol:
hajde da se provozamo :lol:


http://razbibriga.net/imported/2010/12/attachment-1.php?attachmentid=161765
ubicu te...danas je mom sinu rodjendan...napunio je 16 god.i rekao mi jutros "e sad sam punoletan..."cerka i ja smo umrle od smeha...napravila sam svarcvald tortu ali obicnu,sa nekim ruzicama..."punoletni"nije ni to zeleo...ljubim te

Bisernica
02-12-2010, 20:11
Sretan rodjendan punoletnom :cmok: :heart:
Dug život i dobro zdravlje,mnogo devojaka i da ga mama i seka slušaju :bisaa:


http://*********************/attachment.php?attachmentid=161767&d=1291159927

misticlady
03-12-2010, 01:37
hvala ti moja draga Rev

misticlady
16-12-2010, 20:38
http://razbibriga.net/imported/2010/12/banana_torta_vesna-1.jpg
Kraljica torta
Sastojci

Kore

12 belanaca
24 kašike šećera
2 kašike sirćeta
Fil

9 žumanaca (12)
9 kašika šećera
5 ravnih kašika brašna (bolje oštro)
400 ml mleka
150 grama kokosa
250 grama margarina ili putera
10 kašika prah šećera
1-2 banane isečene na kolutiće
1/2 l slatke pavlake ili 3 kesice šlaga
Način pripreme

Od 6 belanaca, 12 kašika šećera i 1 kašike sirćeta napraviti koru, i to na sledeći način: dobro umutiti belanca sa prstohvatom soli u čvrst šne, pa polako dodavati šećer. Kada masa počne da se sija, dodati kašiku sirćeta i staviti u posudu za pečenje. Ja obavezno stavim papir za pečenje koji namažem uljem. Kora se zapravo suši 1,5 sat na 100-150 stepeni. Na isti način napraviti i drugu koru.

Za fil umutiti 9 žumanaca (mada ja iskoristim svih 12) sa 9 kašika šećera, 5 ravnih kašika brašna i 1/2 šolje mleka. Posebno staviti 1 1/2 šolju mleka da zavri. U vrijuće mleko dodati umućenu masu od žumanaca i ukuvati gust krem. Ostaviti ga da se ohladi.

Dok se krem hladi, penasto umutiti 1 margarin (ili puter) sa 10 kašika prah šećera.

Kada se krem ohladi, sjediniti ga sa umućenim margarinom i dodati 150 grama kokosa.

Filovati na sledeći način: na tacnu za tortu staviti jednu koru, preko 1/2 fila, a na fil iseckati bananu na kolutiće, pa prekriti drugom polovinom fila. Preko staviti drugu koru.

Tortu spolja namazati ili umućenom slatkom pavlakom ili šlagom pripremljenim po uputstvu sa kesice.

Torta je zahtevna, mada vredi truda. Zapravo, najviše vremena ode na sušenje kora koje ja upotrebim za pravljenje fila, čime postupak racionalizujem.

Vreme za pripremu: 120 minuta

причалица
21-12-2010, 09:45
Čokoladni san

Potrebno:

Za koru: 140 g putera, 150 g šećera, 6 jaja, 150 g mlevenih lešnika, 4 štangle čokolade za kuvanje
Za fil: 125 g putera, 100 g šećera u prahu, kesica vanilin šećer, 3 štangle čokolade, 2 jajeta

Priprema: umutite puter i šećer, dodajte jedno po jedno žumance, a kada se masa ujednači, sipajte otopljenu čokoladu i lešnike. Ulupajte belanca u čvrst sneg i, lagano mešajući, sipajte ga u umućenu masu. Koru pecite 10 minuta na 250 stepeni, smanjite na temperaturu na 200 i pecite još 15–20 minuta. Za fil penasto umutite žumanca i šećer, kuvajte ih na pari, pa dodajte umućen puter, vanilin šećer i otopljenu čokoladu. Koru isecite na tri dela, pa je nafilujte čokoladnim filom.

Bisernica
21-12-2010, 21:29
Žerbo torta


Ispeći 3 kore : 6 belanaca,6 kašika šećera,100 gr mlevenih oraha,1 kašika brašna.

Sve tri kore preliti sa po 100 gr karamelisanog šećera.
Rastopiti 250 gr margarina i 200 gr čokolade,pa preliti
sve tri kore preko sloja od pečenog šećera.

Fil: umutiti 16 žumanaca sa 16 kašika šećera,da *pobeli* i kuvati na pari.
Fil je kuvan kada varjaču povučete i na dnu ostaje trag.

Umutiti 250 gr margarina i 250 gr butera ,pa dodati ohladjen fil i umutiti
penasto.
Filovati kore i tortu preliti glazurom od čokolade.
Pripremiti je dan pre služenja.Sočna i ukusna.

Prijatno.


http://razbibriga.net/attachment.php?attachmentid=2484&d=1291054807

kojica
27-12-2010, 10:07
http://img832.imageshack.us/img832/9392/img1234y.jpg

by Andjelica

причалица
01-01-2011, 13:09
PARFE TORTA

Potrebno:

Za koru: 6 jaja, 50 g šećera, 60 g brašna, pola kesice praška za pecivo, 20 g skrobnog brašna, 20 g maslaca, malo soli
Za kem: 500 ml slatke pavlake, 250 ml jogurta, 100 g oceđenih odmrznutih višanja, 2 kašike šećera u prahu, 15 g želatina, pomorandža
Za ukrašavanje: kesica preliva za torte

Priprema: dobro umutite belanca. Odvojeno umutite žumanca, šećer i so, te dodajte omekšali maslac i šećer u prahu. Na kraju naizmenično sastavljajte s dobro umućenim belancima i brašnom izmešano s praškom za pecivo i skrobnim brašnom. Testo preručite u okrugli podmazan i brašnom posut kalup. Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Želatin stavite u hladnu vodu da nabubri, a zatim ga otopite na pari, uz stalno mešanje. Dobro umutite slatku pavlaku, dodajte šećer, jogurt, oceđene višnje i na kraju otopljeni želatin. Preko kore poređajte kolutove pomorandže, sipajte pripremljeni krem i ostavite da se hladi.
Po torti rasporedite pripremljeni preliv.

причалица
01-01-2011, 13:10
BELA RADA

Potrebno:
Smeđa kora: 150 g šećer, 3 belanca, 70 g suvog grožđa, 70 g seckanih oraha, kašika brašna tamne kore, 5 jaja, 150 g šećera, 100 g brašna, 80 g rendane čokolade, 80 g mlevenih oraha
Fil: 6 dl mleka, 6 žumanaca, 200 g maslaca, 200 g šećera, 4 kašike gustina, kesica vanilin šećera
Preliv: 100 g čokolade, 50 g šećera u prahu, 2 kašike vode, 2 kašike ulja

Priprema: za smeđu koru umutite belanca sa šećerom u čvrst šne, potom dodajte brašno, suvo grožđe, iseckane orahe i promešajte drvenom varjačom. Testo izlijte u podmazan pleh i sušite 40 minuta na 180 stepeni. Za pripremu dve tamne kore umutite jaja sa šećerom, pa dodajte ostale sastojke. Testo podelite na dva dela, pa ispecite dve kore na 180 stepeni. Za fil skuvajte mleko, pa dodajte gustin pomešan sa šećerom, žumancima i vanilin šećerom. Kada se sve ukuva, u toplu masu dodajte umućeni maslac. Nafilujte kore, pa ostavite tortu preko noći u frižideru. Čokoladu istopite na ulju, dodajte šećer u prahu i vodu i tortu premažite prvim prelivom.

причалица
01-01-2011, 13:12
ORANŽ KOCKE

Potrebno:

Za koru: 5 jaja, 150 g šećera, 2 kesice vanilin šećera, 120 g brašna, 60 g skrobnog brašna, pola kesice praška za pecivo
Za beli fil: 350 g sremskog sira, 250 g krem sira, 200 ml slatke pavlake, 5 kašika meda, 2 kesice želatina, 8 kašika vode
Za fil od pomorandže: 4 kesice želatina, 10 kašika soka od pomorandže, narendana kora od dve pomorandže
Za dekoraciju: šlag, kolutovi pomorandže

Priprema: mutite belanca i postepeno dodajte šećer, vanilin šećer i žumanca. Dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo i skrobnim brašnom. Smesu preručite u podmazan i brašnom posut pleh. Pecite oko pola sata na 180 stepeni. Sremski i krem sir pomešajte u penastu smesu. Dodajte dobro umućenu slatku pavlaku, med i rastopljen želatin. Želatin rastvorite u soku od pomorandže i dodajte nastruganu pomorandžinu koru. Ohlađenu koru presecite na dva dela, pa na prvu rasporedite polovinu želatina s pomorandžom, trećinu belog fila, stavite drugu koru i ponovite filovanje. Stavite poslednju koru, premažite je preostalim belim filom i preko pospite nastruganu koru pomorandže.

Пркос
01-01-2011, 17:16
Čudesna torta



Potrebno je :

1. 6 jaja,
2. 32 dkg šećera u prahu,
3. 6 žlica vode,
4. 20 dkg oštrog brašna,
5. brašno, maslac.



Šećer u prahu, žumanjke, vodu i 10 dkg oštrog brašna tučemo 1 sat žicom za snijeg. Dodamo još 10 dkg oštrog brašna i od bjelanjaka jako tvrdi snijeg. Polagano pečemo u velikom obliku za tortu koji smo prethodno namastili i pobrašnili. Ohlađenu tortu razrežemo na tri dijela, namažemo nadjevom, a kremom namažemo i odozgo.


Krema od oraha, potrebno je :

1. 20 dkg maslaca,
2. 15 dkg šećera u prahu,
3. 1 dl jake crne kave,
4. 20 dkg samljevenih oraha,
5. 1 jaje.


Pjenasto izmiješamo maslac i šećer u prahu. Dodamo jaku crnu kavu, samljevene orahe i na kraju jaje. Sve pjenasto izmiješamo. Kalorije 5520, bjelančevine 98 g, masti 317 g, ugljikohidrati 642 g.
http://razbibriga.net/imported/2011/01/cudesnatorta-1.jpg

Пркос
01-01-2011, 17:18
Pijesak torta

POTREBNO:
1,5 l mlijeka ,3 pudinga od vanilije
3 caše šecera ,150 gr putera
3 vanilin šecera ,300 gr mljevenog keksa
300 gr mljevenog ljesnjaka ili oraha
300 gr kokosa ,100 gr cokolade ,1-2 vrecice slaga


NACIN PRIPREME:
Skuhati 3 pudinga i 3 case secera u 1,5 l mljeka, te ohladiti.dodati puter i vanilin secer te dobro ujednaciti. Raspodijeliti na tri jednaka dijela. U jedan dio dodati 100 gr rastopljene cokolade i ljesnjake (orahe), drugi kokos, treci mljeveni keks i dobro ujednaciti.
Sipati smjesu u formu za torte i izravnati. Ukrasiti sa slag pjenom (ili slag kremom) po vasoj zelji i ukusu.

Prijatno!!!
http://razbibriga.net/imported/2011/01/tort-1.jpg

Bisernica
02-01-2011, 09:24
Ambasador torta

Ispeći 4 kore: 4 belanca,4 kašike šećera,8 kašika oraha.

Fil: 16 žumanaca ,16 kašika šećera dobro umutiti mikserom,da *pobeli* i
kuvati na pari.Pred kraj kuvanja dodati 200 gr čokolade za kuvanje.

Hladan fil sastaviti sa umućenom masom od 250 gr butera i 250 gr margarina.
pa podeliti na 4 dela.
U jedan deo fila dodati 200 gr pečenog mlevenog lešnika poparenog sa 50. gr
vrelog mleka.Lešnik dodati filu hladan.
U drugi deo fila dodati 250 gr oraha poparenih sa 100 gr vrelog mleka.Orahe
dodati filu kad se ohlade.

Filovati kore ovim redom : kora,fil sa orasima,kora,čokoladni fil,kora fil sa lešnikom,
kora,čokoladni fil. Po vrhu staviti glazuru od čokolade.
Torta je jaka i izdašna,kada se ohladi može se seći na tanke parčiće i lako se servira.

http://razbibriga.net/attachment.php?attachmentid=2488&d=1291055030

Bisernica
05-01-2011, 21:42
RAZBIBRIGA torta

E pazi sad ,
ovo je recept na koji polažem autorska prava :bisaa:
kako sam napravila tone kolača i torti ,ova je specijalno
namenjena za Mana razbibrižnog i razbibrigance redom :lol:

Potrebno je ispeći 4 kore,svaka kora za jedno menjanje i preseljenje.

U svaku koru staviti - 4 jaja G klase - leva ,odvojiti žumanca i dodati 4 kašike
šećera .Dobro umutiti i dodati 1 žumanac ,da ne splasne kora kad se peče.
masi dodati 80 gr pečenih i samlevenih rumunskih Zazi oraha - kod pečenja paziti da ne
pregore,jer onda budu gorki .Kad se ohlade ,pre mlevenja ,oljuštiti dobro kožicu da ostanu beli.
Sitno naseckati 50 gr suve kojica kajsije,potopiti je u
Bisa maraskino da malo nabubri,pomešati sa 1 kašikom brašna i dodati smesi za koru. Ispeći kore
i svaku preliti sa po 100 gr pečenog Queen šećera (bez klubova).

Fil : 12 žumanaca ,250 gr mleka,1 kašika čaterske kafe,3 Kovač kašike brašna,dobro
umutiti i kuvati na pari .Pozvati DOK HOLLIDEJ-a u medjuvremenu da donese dve ***** ,
jednu belu i jednu crnu ,pa belu dodati filu ,a crnu naseckati na Crush and Burn seckalici .
Kad je fil zgusnut kao poljubac koji dobija pričalica od Mana ,
skinuti sa vatre i ohladiti ,
pa u hladno dodati 250 gr margarina ,250 gr butera koji Tol ne jede zbog holesterola i
dobro umutiti.Kad je fil umućen ,dodati 200 gr Prkos lešnika.
Slatku pavlaku Mistic umutiti sa 150 gr Cici krem šlaga i dodati seckanu crnu čokoladu.
Da se ne bi rasPRCKOvalo dok se muti ,čokoladu sjediniti sa masom ručno .

Filovati kore filom,pa slatkom pavlakom preko i tako dok se ne utroši sav materijal.
Lilastu masu dobro izraditi (izmesiti ) ,oklagijom je razvući i prekriti tortu,dobro ušuškati ,
pa je ostaviti do večeri i jesti na Mesečini :).

Voditi računa da je tortu potrebno praviti u obliku šešira ,jer inače svi po nekad Manu sedimo na glavi :lol:

Ako se slučajno Manu sloši od ovoliko slatkiša ,pozvati Marlon-Sani hitnu službu :bisaa:


Uživajte i prijatno nam bilo ,
ljubi vas Biske :cmok: :heart:



http://razbibriga.net/attachment.php?attachmentid=2494&d=1291055245

причалица
12-01-2011, 07:42
Keks torta

Potrebno: veća kutija petit ber keksa, 100 ml mleka, 4 žumanceta, 5 kašika šećera, 5 kašika brašna, kesica vanilin šećera, 0,5 l mleka 250 g margarina, 250 g šećera u prahu, kesica šlaga, 2 štangle čokolade za kuvanje

Priprema: umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, umešajte brašno, pa sve sipajte u pola litre zagrejanog mleka i stalno mešajući kuvajte dok ne počne da se zgušnjava. Omekšali margarin umutite sa šećerom u prahu i sjedinite ga s prohlađenim filom. Keks umačite u mleko i ređajte ga na tacnu, premažite filom i tako naizmenično ređajte dok sve ne utrošite. Umutite šlag i premažite tortu, a odozgo krupno narendajte čokoladu za kuvanje.

Bisernica
16-01-2011, 12:44
Rozen torta

Ovu tortu više smatram dobrim kolačem ,nego tortom ,i imam više recepata za njenu
pripremu ,ali jedan od njih je najbolji ,kao uostalom što su svi starinski recepti koje su
davno isprobale i potvrdile naše bake :).

Zamesiti glatko testo od 250 gr masti,5 kašika šećera,3 šoljice od crne kafe mleka (male),
2 jaja,1 kašičica sode bikarbone i brašna koliko je potrebno da se dobije glatko testo koje se ne lepi za ruke.ostaviti testo da malo odstoji prekriveno i nakon toga ga podeliti na 12-13 delova.Svaku lopticu izraditi i oklagijom na dasci za mešenje razviti u tanku koru veličine pleha na kojem će se peći ,prebaciti je na prevrnuti pleh i opseći ivice.Izbosti viljuškom koru i peći u rerni na 180 stepeni ,ali paziti da joj ivice ne pregore.Kora mora biti lepo pečena ,ali da ne izgori,jer će se mrviti kad se ohladi.
Gotovu koru sa pleha staviti na čistu krpu i prekriti je drugom krpom,dok se peče sledeća.

Fil: staviti da provri 400 gr mleka i 350 gr šećera,pa kad masa provri ,kuvati oko 5 minuta ,a gotova je kad se kašikom podigne i *okapa* dve kapi .U kuvanu masu dodati 500 gr mlevenih oraha ,i 1 margarin ,pa skloniti sa vatre i mešati da se margarin otopi.
Narendati muskatno orašče ,da se dobije ukus žita.


Vrućim filovati kore (2 dobre kašike fila na koru),sledeću koru dobro pritisnuti dlanovima na predhodnu filovanu i ponavljati postupak dok se ne dodje do zadnje kore.
Nju ostaviti bez fila ,jer na nju ide fondan.
Ostaviti tortu da stoji 15-tak minuta ,pa je onda pritisnuti težom daskom (na ravnu dasku staviti teži predmet veličine torte),i ostaviti da se dobro ohladi i stegne.

Na kraju ,na zadnju koru staviti fondan u koji se doda dve tri kapi ekstrata maline ,da bi dobio roze boju.

Torta je izdašna i lako se seče a ukus je izvanredan.
Prijatno :).

http://img153.imageshack.us/img153/8600/alim1349.jpg

mihaela
26-01-2011, 09:50
Za ovu tortu potrebno je do pola sata vremena da se napravi,nije skupa a bas je ukusna...

BRZA TORTA

Potrebno: 1kg slaga,1 l mlijeka,1 mljevena plazma i 250 gr eurokrema.
Umutiti slag sa mlijekom.Kada je umucen podijeliti na tri jednaka dijela.U prvi ide plazma,u drugi eurokrem,treci ostaje samo slag,sa kojim i zavrsiti tortu.Redati po redoslijedu plazma-eurokrem-slag.

Bisernica
05-02-2011, 16:30
Sad sam stavila da se hladi i steže preliv ,pa u medjuvremenu da napišem recept za
tortu koja je mnogo prirodnijeg i bogatijeg ukusa onda kada je sezona jagodama ,ili
malinama ,ali se može pripremati cele godine ,ako se koristi zamrznuto voće.
Kada je pripremam od zamrznutog voća ,onda radije koristim malinu,a jagodu kada je sveža.


Kapri torta


Umutiti jednu koru : 6 belanaca,6 kašika šećera ,6 kašika brašna i 2 kašike ulja.
Ispeći koru i staviti je na tacnu na kojoj će stajati torta i preliti sa 100 gr hladnog
mleka u kojem je rastopljena jedna vanila.

Fil: 6 žumanaca,300 gr šećra,4 kašike brašna i 250 gr mleka ,umutiti i kuvati na pari.
Hladan fil dodati umućenoj masi od 1 margarina i 1 butera.Dobro ujednačiti ,da se dobije glatka ,sjajna masa.

500 gr malina (ili jagoda) ,presuti sa 250 gr šećera (za jagode je dovoljno i 200 gr),
pa naliti 1 dcl vode i kuvati.Kad je provrelo ,sipati 2 pudinga od jagode ,ili vanile ,ako kuvate malinu,ujednačiti
brzo mešajući i kada je žele od voća kuvan ,skloniti sa vatre i malo samo prohladiti pa rasporediti ravnomerno preko kore.
Kada se žele dobro ohladi ,preliti preko njega 100 gr čokolade otopljene malo gušće nego za glazuru.

Kad se čokolada stegne ,filovati pripremljenim filom i okolo obložiti bogatim slojem krem šlaga.
Tortu pre služenja dobro ohladiti.
Izvanredna je za tople letnje dane kao osveženje ,a ni u zimskom periodu nije na
odmet osvežiti se ukusom letnjeg voće.

причалица
20-02-2011, 08:29
VOĆNA TORTA

Potrebno:

Za kore: 18 belanaca, 18 kašika šećera, 150 g mlevenih oraha, 3 kašike brašna

Za fil: 18 žumanaca, 18 kašika šećera, 6 kašika brašna, 500 ml mleka, 250 g putera, 100 g umućene slatke pavlake, voće po želji (višnje, ananas, banane)

Priprema: umutite belanca i šećer, pa lagano umešajte brašno i orahe. Podelite smesu na tri dela, a trećinu preručite u
podmazan pleh i pecite 10 minuta na 200 stepeni. Na isti način ispecite još dve kore. Za fil stavite mleko i šećer da provri. Sjedinite žumanca i brašno, te sipajte u provrelo mleko neprekidno mešajući. Kuvajte oko sedam minuta, ohladite i sastavite s umućenim maslacem. Filu dodajte umućenu pavlaku i seckano voće. Svaku koru filujte, a na kraju premažite umućenim šlagom i dekorišite voćem.

причалица
20-02-2011, 08:32
TAŠINA TORTA

Potrebno:

Za koru: 9 belanaca, 200 g šećera, 200 g mlevenog lešnika, kašika brašna

Za fil: 9 žumanaca, 250 g putera, 200 g šećera, 100 g lešnika, 100 g čokolade

Priprema: za koru umutite belanca sa šećerom i dodajte mlevene lešnike izmešane s brašnom. Od smese ispecite tri kore na prevrnutom podmazanom plehu. Žumanca i šećer umutite na pari. Muteći mikserom ohladite krem. Potom ga sastavite s penasto umućenim puterom, zatim otopljenom čokoladom i drobljenim lešnicima. Nafilujte kore, rashladite i ukrasite drobljenim lešnikom.

причалица
20-02-2011, 08:35
MAJINA TORTA

Potrebno:

Za kore: 15 jaja, 15 kašika šećera, 450 g čokolade

Za fil: 7 belanaca, 700 g čokolade, 50 g prženih mlevenih lešnika, 1 l slatke pavlake, kašika čokoladnog krema
Za glazuru: 200 g čokolade, 30 ml ulja

Priprema: penasto umutite belanca i šećer, pa dodajte žumanca i rastopljenu čokoladu. Preručite smesu u okrugao podmazan i brašnom posut kalup. Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Na isti način ispecite još dve kore. Za fil lagano mutite belanca, pa sipajte rastopljenu čokoladu lagano muteći. Zatim sastavite s umućenom pavlakom, mlevenim lešnicima i čokoladnim kremom. Filom premažite svaku koru i završite filom. Glazuru napravite od čokolade i ulja, te je rasporedite preko fila.

Bisernica
27-02-2011, 11:38
Švargla torta

vrlo je jednostavna i brza za pripremu i ja je radije svrstavam u
kolače nego u torte ,ali se zovbe torat pa neka bude :)


Ispeći jednu koru:
8 jaja,8 kašika šećera,8 kašika brašna.
Kad je kora pečena ,prohladiti je i iseći na kocke ,pa kocke natopiti sokom od dve
isceđene pomorandže,malo sočnije .

Fil: kuvati na pari 6 žumanaca,6 kašika šećera,2 kašike brašna,200 gr čokolade i 250 gr
mleka.Kuvati samo 3-4 ključa ,da se čokolada istopi ,pa u krem dodati 140 gr oraha
i 170 gr margarina ,skloniti sa vatre i ujednačiti.
Kocke umakati u fil i slagati na tacnu,oblikovati tortu pa je preliti šamom umućenim
od preostalih belanaca.
Ako od belanaca želite da napravite komisbrot onda tortu prekrijte umućenim krem šlagom .

Bisernica
27-02-2011, 12:18
Bela lešnik totra

Ova torta je izvanrednog ukusa,
jedina primedba koja eventualno može
da se stavi je ta što je visoka.

Ispeći 3 kore : 5 belanaca,10 kašika šećera,1 žumance,1 kašika sirćeta,
5 kašika mlevene plazme,5 kašika mlevenog lešnika i 1 kašika brašna.
Kore peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni ,pa kad se ubaci kora smanjiti
na 180.

I fil: kuvati na pari 750 gr mleka,300 gr šećera,12 žumanaca,2 pudinga od vanile,1 kašika brašna.
Hladan krem sastaviti sa umućenom masom od 1 margarina i 1 butera.

II fil : umutiti litar slatke pavlake (Megle)

Ispeći 250 gr lešnika ,oljuštiti i sitno iseckati.

Filovati tortu - kora,žuti fil,seckani lešnik,slatka pavlaka.
Tortu premazati kad se ohadi u frižideru ,tankim slojem krem šlaga.
Izvanredna je kad prenoći.

Bisernica
27-02-2011, 12:32
Crna torta

Ispeći 4 kore : 4 belanca,4 kašike šećera,1 žumance,8 kašika oraha
1,5 kašika brašna i 2 kašike I fila.

I fil : 4 žumanca umutiti sa 100 gr prah šećera,1/2 margarina
i 200 gr topljene čokolade. Ovaj fil utrošiti za kore.

Fil II : kuvati na pari umućenu masu od 8 žumanaca,300 gr šećera,
2 pudinga od čokolade,750 gr mleka,5 kašika brašna i na kraju kuvanja
dodati 300 gr čokolade.
U hladan fil dodati 1 umućen margarin i 1 buter.
Filovati kore i preliti tortu glazurom od čokolade.

Bisernica
27-02-2011, 12:44
Čokoladna torta


Ispeći 3 kore : 6 jaja,100 gr šećera,2 rebra topljene čokolade,
100 gr mlevenih oraha ,1 kašika brašna

Fil: 8 celih jaja 16 kašika šećera ,dobro umutiti i kuvati na pari,
dodati 250 gr čokolade.
U hladan fil dpdati umućen 1 margarin i 1 buter.

karamelisati 8 kašika šećera pa sipati 200 gr vode i skuvati malo gušće
šerbe sa kojim će se preliti sve tri kore.
kad se kore prohlade ,filovati filom i na kraju preliti glazurom od čokolade.

причалица
04-03-2011, 19:14
MEDNA TORTA

Potrebno: šolja meda, šolja vode, šolja ulja, kašičica sode bikarbone, brašna prema potrebi da testo ne bude tvrdo, 2 šolje šećera, 3 šolje mlevenih oraha, 3 kašike ulja, 2 kašike ruma, 2 kašike kakaoa, malo soka od limuna, 150 g čokolade za kuvanje, 2 kašike ulja

Priprema: zamesite testo od meda, vode, ulja, sode bikarbone i brašna. Pecite na umerenoj temperaturi dok torta ne porumeni. Izvadite iz rerne i ohladite. Ušpinujte šećer sa šoljom vode da bude gust kao za slatko. Dodajte mlevene orahe, ulje, rum, kakao i malo soka od limuna. Sve izmešajte, skinite sa ringle i ohladite. Presecite tortu na tri dela, da dobijete tri jednake kore i premažite ih nadevom. Čokoladu otopite s uljem, pa prelijte tortu. Ostavite da se glazura stegne i pre služenja pospite cimetom u prahu.

Bisernica
06-03-2011, 12:49
Morski val torta

Ispeći dve kore : 4 jaja,4 kašike šećera,8 kašika oraha,3 štangle rendane
čokolade i 2 kašike brašna.

Žuti rolat : 4 jaja, 4 kašike šećera,4 kašike brašna

Crni rolat : 4 jaja,4 kašike šećera, 1 kašika kakao praha,4 kašike brašna

Beli fil : 700 gr mleka,8 kašika šećera,8 kašika brašna ,ujednačiti masu i kuvati
na pari dok se ne zgusne.Na kraju kuvanja dodati dve vanile i hladan fil sastaviti
sa 1 1/2 margarinom i 1 buterom umućenim sa 250 gr prah šećera.

Ceni fil : staviti da provri 200 gr mleka sa 4 kašike šećera,dodati 400 gr mlevenih
oraha i 100 gr čokolade ,mešati dok se čokolada ne istopi pa ostaviti da se ohladi.
U ovaj fil dodati pola od belog fila i ujednačiti.

Žuti rolat filovati crnim filom,a crni rolat belim.Uviti rolate i staviti u zamrzivač da
odstoje pola sata da bi se lakše mogli preseći.Izvaditi iz zamrzivača i preseći po
dužini da se dobiju dve trouglaste šnite.

Donju koru (jedna od one dve koje su ispečene na početku),filovati crnim filom,
preko nje složiti naizmenično šnite crnog i žutog rolata okrenute polukrugom na
gore.Prefilovati ih belim filom da se popune šupljine i zaravni površina.Premazati
sloj crnog fila i prekriti drugom korom pa nju opet prefilovati crnim filom .Oko torte
naneti ostatak belog fila i preliti glazurom od čokolade.
Torta je bogata i vrlo ukusna.

Bisernica
25-04-2011, 09:15
BEZE torta


Ovu tortu ne možete napraviti za kratko vreme ,tako da je pravite onda kada ne
pečete ništa drugo,jer je rerna zauzeta pola dana,ali za one koji vole slatko i ukus
lešnika i kafe je izvanredna.
U nekim receptima ćete naći da su potrebne 4 kore za ovu tortu ,ali ja ih ne pravim toliko,jer je jako visoka,tako da su za kućnu varijantu ,sasvim dovoljne tri.
Kore se suše ,a ne peku.Rernu zagrejati na 200 stepeni ,a kada se ubaci kora ,smanjiti na oko 90 stepeni.Vrata ne zatvoriti do kraja ,odnosno ,staviti samo krpu na vrata kada se zatvaraju,tako da će to biti dovoljno da napravi *otvor* kroz koji će izlaziti višak pare.Za ovu tortu je važno da kore budu suve ,ali da ostanu bele,a to prevashodno zavisi od kvaliteta šećera - šećer mora biti suv i zato nije važno da li je
sitan kao pesak ,nego koliki mu je procenat vlažnosti
Svaku koru sušiti 2 sata na prevrnutom plehu.

Isušiti 3 kore,a za jednu je potrebno:

3 belanca umutiti sa 240 gr šećera i to tako da se i belanca i šećer stave u posudu
za mućenje i miksira se sve dok se ne dobije gusta i sjajna masa koja je čvrsta,a kad
povučete viljuške miksera ,da ostanu *čiste*.
Kad je masa umućena dodati 1 kašičicu gustina i polako je drvenom ili plastičnom varjačom sjediniti sa masom.
Na prevrnuti pleh staviti papir za pečenje i na papir razvući masu ,ali ostaviti oko 1 cm
slobodnog prostora do ruba papira ,jer će se kora u rerni malo raširiti.
Sušiti u rerni na način na koji je to već opisano.

Fil: 12 žumanaca umutiti sa 12 kašika šećera,dodati 4 kašike brašna i 250 gr mleka i
1 kašiku crne kafe u prahu,a može se dodati i kašika nes kafe.
Kuvati na pari uz neprekidno mešanje,i kad se fil zgusne ohladiti.
Dobro raspeniti 1 margarin i 250 gr butera ,pa sjediniti sa filom.

Ispeći 150 gr lešnika i sitno izdrobiti.

Kore ,kada se dobro ohlade filovati tako da se na svaku stavi po 1/3 fila ,a preko njega prespe 1/3 mase lešnika.
Tortu obložiti sa strane krem šlagom,i ukrasiti po želji.

Vrlo je zahtevna ,ali je izvanredna za prave sladokusce :)
Uživajte.

причалица
25-04-2011, 09:53
a kad povučete viljuške miksera ,da ostanu *čiste*.


kako to - čiste?

Bisernica
25-04-2011, 10:02
Masa treba da bude gusta ,tako da je viljuške miksera seku kao sir :)
Čiste - da se lepo izvuku i da ne povlače masu za sobom.

причалица
25-04-2011, 10:05
Masa treba da bude gusta ,tako da je viljuške miksera seku kao sir :)
Čiste - da se lepo izvuku i da ne povlače masu za sobom.

ali ipak da ima nešto mase na njima? ne znam kako se to muti da ostanu čiste :(

Bisernica
25-04-2011, 10:17
Pa nešto mase mora da ima na njima ,
ali ne toliko da se masa razvlači ,nego da viljuške
što manje mase povuku,samo nešto malo pri vrhu.
Zavisi i od izgleda metlica ,jer ima miksera kod kojih su
široke ,pa u tom slučaju i više mase ostane.

причалица
25-04-2011, 10:24
to sam mislila...da masa bude kompaktna a da ništa, ako se zadrži, ne spada sa viljški...ok, sad mislim da mi je jasno. hvala.

Bisernica
25-04-2011, 10:25
Tako je :)

QueenOfClubs
25-04-2011, 16:05
Ил обрнеш чинију, па ако не испада, добро је :lol:

Zak
28-04-2011, 20:21
Reform torta sa bademima

U kazanche za sneg staviti 10 belanaca i izlupati ih zicom. Kada je sneg dobro izlupan, dodati 250gr. secera. Mutiti do se secer ne rastopi, zatim dodati 250gr. oljustenog i samlevenog badema. Sve ovo varjachom dobro promesati i od te mase ispeci u plehu za tortu 4 jednaka dela.

Nadev za tortu praviti na sledeci nacin:
U kazanchetu za sneg, na vrucem sporetu, mutiti 10 zumanaca sa 10 kasika secera. Kada masa postane gusta, skinuta je sa sporeta i dodati 250gr. putera i 2 stangle nasuvo rastopljene cokolade (bez vode). Sve dobro umutiti da nadev postane penast. Zatim nadenuti ispecenu i ohladjenu tortu. Odozgo je premazatiistim kremom i posuti obarenim, oljustenim i tanko secenim bademom.

Ovaj recepat je star nekih 70-tak godina. Mrknuo sam ga od pokojne babe. Al iskreno... :lol:

причалица
08-05-2011, 07:49
KOKOS PRINCEZA

Potrebno: gotove tanke kore ili pakovanje kora za rozen tortu
za fil: 1 l mleka, 6 kašika šećera, 3 kesice pudinga s ukusom slatke pavlake, 3 kašike gustina, 200 g bele čokolade, 250 g putera, 500 g šlaga s ukusom slatke pavlake, 0.5 l gazirane mineralne vode
za dekoraciju: 100 g kokosovog brašna, kašičica kakaoa

Priprema: u malo mleka razmutite puding i gustin, a preostalo mleko pošećerite i stavite da provri. Dodajte puter i puding razmućen sa gustinom, pa kuvajte dok se fil ne zgusne. Na kraju dodajte rendanu belu čokoladu. Kada se fil ohladi, dobro ga umutite mikserom. Šlag umutite sa gaziranom vodom. Preko kora naizmenično nanosite tanak sloj fila i šlag u tankom sloju. Celu tortu premažite šlagom i ukrasite kokosovim brašnom i kakaom.

причалица
08-05-2011, 07:51
KUBANSKA AVANTURA

Potrebno:
za kore: 200 g putera, 250 g šećera, kesica vanilin šećera, 5 jaja, 250 g mlevenog badema, 100 g seckanih oraha, 5 kašika ruma
za fil: 1 l mleka, 400 g šećera, 200 g griza, 150 g putera, kesica šlaga, 1 limun
za dekoraciju: kesica šlaga, 100 g bele čokolade, kašičica putera, 50 g šarenih mrvica za kolače

Priprema: za kore penasto umutite puter, šećer i vanilin šećer. Dodajte jedno po jedno žumance i rum, a onda seckane orahe i mleveni badem. Ulupajte čvrst sneg od belanaca, pa i njih lagano umešajte. Od testa ispecite tri kore i prohladite ih. Za fil skuvajte griz u pošećerenom mleku na tihoj vatri neprekidno mešajući. Kad postane kremast, dodajte puter, narendajte limunovu koru, sklonite s vatre i povremeno mešajte da se ne uhvati korica. U ohlađeni griz umešajte ulupani šlag. U kalup s obručem ređajte kore i filujte ih. Složenu tortu stavite u frižider da se stegne. Otopite belu čokoladu s puterom i prelijte preko torte. Kad se glazura stegne, skinite obruč i tortu premažite umućenim šlagom. Pre iznošenja na sto tortu pospite dekorativnim mrvicama.

причалица
08-05-2011, 07:53
ČOKOLADNA BAJKA

Potrebno: 400 g fine crne čokolade, 400 g putera, 60 g kukuruznog griza, kašika i po kakaoa, rendana kora pomorandže, 8 jaja, 320 g šećera, pola kašičice praška za pecivo
za glazuru: 200 g čokolade za kuvanje, 150 g putera, 100 ml slatke pavlake

Priprema: stavite čokoladu i puter da se rastope na pari, pa dodajte griz pomešan s kakaom i rendanom korom pomorandže. Umutite penasto jaja sa šećerom, dodajte prašak za pecivo i lagano umešajte u čokoladnu masu. Sipajte u podmazan i papirom obložen kalup i pecite oko sat vremena u rerni zagrejanoj na 150 stepeni. Za glazuru na pari zagrejte puter, dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi. Sklonite s vatre, sipajte slatku pavlaku, promešajte i odmah prelijte ohlađenu tortu.

misticlady
13-05-2011, 17:39
ako sve bude teklo po planu njena cokoladna torta ce izgledati ovako,samo sto cu bocne strane torte premazati cokoladom

http://razbibriga.net/imported/2011/05/e3a485bcd052de0a018eaac2b7d20ed6_view_l-1.jpg
a na preseku ovako

http://razbibriga.net/imported/2011/05/ADVj3-1.jpg
recept je nadjen na coolinarki tako da ima dosta hrvatskih reci ali cete valjda razumeti
Sastojci:

Biskvit
8 bjelanaca + prstohvat soli
20 dag šecera
20 dag oštrog brašna
3 žlice gorkog kakaa
2 žlice čokolade u prahu
1 paketic praška za pecivo
1 paketic vanilin šecera
pola žlicice cimeta
2 dl punomasnog tekuceg jogurta ili kiselog vrhnja
2 dl ulja

Preljev za biskvit
3 dl mlijeka
3 žlice cokolade u prahu
1 žlica ruma

Krema
8 žumanaca
10 dag šecera
2 paketica vanilin šecera
1 dl mlijeka
20 dag bijele čokolade
20 dag maslaca
20 dag cokolade u prahu
10 dag lješnjaka
2 dl vrhnja za šlag

Premaz
5 dl vrhnja za šlag
1 dl kiselog vrhnja

Čokoladni omotač
20 dag čokolade za kuhanje
5 dag margarina
1 žlica mlijeka
4 žlice ulja


Priprema:

Za biskvit istuci cvrst snijeg sa par zrna soli, šecerom i vanilin šecerom, zatim lagano pjenjacom umiješati ulje, jogurt (ili kis.vrhnje) i prosijano brašno s praškom za pecivo, kakaom, čokoladom i cimetom.

Biskvit peći u kalupu za torte promjera 27-28 cm 40-45 minuta na 160 st.C.

Pečeni biskvit ohladiti i prerezati na dva dijela. Treba biti pažljiv zato što je biskvit sočan. Svaki dio dobro natopiti preljevom za koji treba prokuhati sve navedene sastojke. Ostaviti da se hladi.


Za kremu pjenasto istuci žumanca sa šecerom i vanilin šecerom, potom tuci na pari dok smjesa ne postane gusta, umiješati mlijeko i povremeno dodavati kocke bijele čokolade kako bi se otopila. Tuči na pari desetak minuta da se krema zgusne pa Umiješati cokoladu u prahu, tuči još 5 minuta pa maknuti da se krema ohladi. Lješnjake popeci, oljuštiti i samljeti. U ohlađenu kremu umiksati omekšali maslac, mljevene lješnjake i cvrsto tuceni šlag.

Za premaz cvrsto istuci dobro rashladeno vrhnje za šlag sa kiselim vrhnjem.
Svaki biskvit premazati polovicom kreme, potom šlag kremom i ukrasiti po želji.

za čokoladni omotač treba otopiti sve navedene sastojke na laganoj vatri tako da ostane polugusta glatka smjesa. Odrezati dva komada alu folije koji zajedno (po dužini) čine veličinu obruča torte. Sredinu svake alu folije u tankom sloju (po dužini) preliti otopljenom čokoladom pa staviti u hladnjak par minuta da očvrsne. Kad se čokolada može lako odvajati od folije onda je spremna za omatanje torte. Namjestiti čokoladu zajedno sa folijom na tortu, rukama lagano savijati pa staviti par minuta u hladnjak i tek nakon toga maknuti foliju i obruč je gotov !Dobro je rashladiti a tortu seci nozem velikim i ostrim koji je prethodno umocen u toplu vodu .

misticlady
13-05-2011, 17:51
evo vam jedan prelep i presladak kolaz i samo da vam kazem da sam na dijeti i svasta mi se jede...:nono:

http://razbibriga.net/imported/2011/05/HWn6R-1.jpg

misticlady
14-05-2011, 00:03
evo je rodjendanska torta moje kceri


http://razbibriga.net/clear.gif

http://razbibriga.net/clear.gif

Bisernica
14-05-2011, 00:05
prava mamina torta :cmok:
kojoj se najviše obraduju ma koliko da su mali ili veliki :)

misticlady
14-05-2011, 00:25
prava mamina torta :cmok:
kojoj se najviše obraduju ma koliko da su mali ili veliki :)

:igrac:

причалица
08-06-2011, 06:53
Čokoladna torta

Potrebno:
za koru: 7 jaja, 7 kašika šećera, 6 kašika brašna, kašika i po kakaoa,
za fil: 500 ml mleka, 2 kesice pudinga, 350 g čokolade za kuvanje, 250 g putera
za dekoraciju: 100 g čokolade za kuvanje

Priprema: jaja umutite sa šećerom, pa postepeno dodajte brašno i kakao. Od smese ispecite dve kore u plehu od rerne, na temperaturi od 200 stepeni oko 15 minuta. Puding skuvajte u pola litra mleka i dok je još vruć dodajte izlomljenu čokoladu za kuvanje i dobro izmešajte. Kada se sve prohladi, umutite s puterom. Ispečene kore podelite uzduž i svaku nafilujte. Za dekoraciju otopite čokoladu, izlijte na pek-papir i poravnajte nožem. Kada se čokolada stegne na sobnoj temperaturi, modlicom vadite zvezdice i njima ukrasite tortu.

причалица
11-06-2011, 06:59
Najlakša torta

Potrebno: 900 g šlaga, 100 g čokolade, 450 ml kisele vode, 300 g plazme (mlevene), 1 pakovanje jaffe

Priprema:
1. sloj: umutiti 300 g šlaga sa 150 ml kisele vode, pa dodati plazmu i dobro sjediniti. To staviti na tacnu.
2. sloj: umutiti 300 g šlaga sa 150 ml kisele vode, pa dodati sitnije iseckanu jafu i promešati. To staviti preko prvog sloja.
3. sloj: umutiti ostatak šlaga sa ostatkom kisele vode, i staviti preko ostalih slojeva.
Ukrasiti po želji rendanom čokoladom.

причалица
11-06-2011, 07:01
Čizkejk torta

Potrebno je:
za koru: 300 g mlevene plazme, 1 puter, 2dl soka od cedevite
fil 1: 1/2 l slatke pavlake,, prah šećer po potrebi, 250 g ala kajmaka
fil 2: 300-400 g malina ili borovnica, 200 g šećera, 40 g pudinga od vanile, 1 kesica želatina, malo vode

Priprema: u činiju sipati 300 g mlevene plazme u to dodati u šerpi istopljen 1 puter i sa njim 2 dl soka od cedevite da provri pa sjediniti sa plazmom i rastanjiti na tacnu.
fil 1: umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu po ukusu. U posebnu posudu umutiti kajmak pa postepeno dodavati pavlaku i mutiti. To staviti preko plazme.
fil 2: u šerpu staviti voće, 200 g šećera i vode toliko da voće skoro ogrezne. To staviti da provri i u provrelo postepeno sipati uz mesanje u casu vode razmućen puding i želatin zajedno. Kuvati dok ne bude srednje gustine.
Hladno staviti na slatku pavlaku. Može se ukrasiti šlagom po zelji. Može se i staviti mešano voće po želji.

причалица
11-06-2011, 10:12
Prva ljubav

Potrebno:
I kora: 4 jajeta, 4 kašike šećera, 4 kašike mlevenih lešnika, kašika mlevenog keksa
II kora: 8 jaja, 8 kašika šećera , 12 kašika mlevenih badema , 2 kašike brašna
nadev: 4 žumanca, 100 g čokolade, kašika kuvane jake crne kafe, 250 g putera, 100 g šećera u prahu
zaa ukrašavanje: rendana čokolada

Priprema: za prvu koru umutiti čvrst sneg od belanaca, dodati šećer i jedno po jedno žumance, mlevene lešnike i keks. Peći u podmazanom i brašnom posutom kalupu za tortu.
Od namirnica potrebnih za drugu koru peku se dve kore. Umutiti čvrst sneg od 4 belanca, dodati 4 žumanca, 4 kašike šećera, kašiku brašna i kašika badema. Koru peći u podmazanom i brašnom posutom kalupu za tortu. Isti postupak ponoviti još jednom.
Za nadev kuvati na pari žumanca sa čokoladom i kafom dok masa ne postane gusta. Ostaviti da se ohladi pa je sjediniti sa puterom koji je penasto umućen sa šećerom u prahu. Ovim nadevom filovati tortu tako da kora sa lešnicima bude u sredini. Tortu premazati ovim nadevom i spolja i ukrasiti rendanom čokoladom.

причалица
02-07-2011, 08:44
Tufahija torta

Potrebno:
za tufahije: 6 - 8 nakiselih jabuka, 100 g mlevenih oraha, 250 g šećera, 100 g suvog grožđa, 1/2 kašičice cimeta, 2-3 kašike meda, 50 g zaleđenog putera
za patišpanj: 6 jaja, 6 kašika šećera, 6 kašika brašna, malo praška za pecivo
za ukrašavanje: 3 bele šlag kreme od vanile

Priprema: jabuke oljuštiti i izdubiti u sredini pazeći da se ne raspuknu. U svaki otvor od jabuke kašičicom staviti predhodno na suvo izmešane orahe, šećer (100 g), cimet, sitno narendani puter i svemu dodati med. Ovom smesom puniti otvore jabuka i dobro pritisnuti odozgo.
U šerpu od 4 litara (plitku) staviti šećer (150 g) tako da celo dno bude pokriveno šećerom pa poređati punjene jabuke. Staviti u rernu da se peku i kad sva tečnost ispari, preliti umućenim patišpanjem i vratiti da se ispeče.
za patišpanj: umutiti čvrsto jaja i šećer, pa postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo, lagano mešajući.
Kada je torta pečena prevrnuti istu na tacnu i ohlađenu nafilovati i ukrasiti šlagom.
Veoma je ukusna ohlađena i prikladna za vrele letnje dane.

причалица
02-07-2011, 08:47
[B]Lagana sladoled torta/B]

Potrebno: 900 g šlaga, 300 g mlevene plazme, 300 g eurokrema, 100 g mlevenih lešnika, 300 g šećera u prahu (po želji može i manje), 1.2 l kisele vode

Priprema: umutiti 3 x 300 g šlaga sa po 4 dl kisele vode, zasladiti svaku sa po 100 g šećera u prahu. U jednu smesu dodati keks, taj fil ide dole, u drugu smesu dodati eurokrem, ta smesa ide kao srednja kora, i u treću - poslednju šlag smesu, koja ide odozgo dodati mlevene lešnike.
Na kraju možete narendati belu ili crnu čokoladu, po ukusu.
Dobro ohladiti i služiti.

причалица
30-08-2011, 08:06
Moka torta

Potrebno: 300 g brašna, 3 jajeta, 1 dl likera od kafe, 1 dl mleka, 200 g namaza od čokolade, kesica suvog kvasca, 2 šoljice jake kafe, 100 g šećera i 100 g putera.

Priprema: puter otopite na sobnoj temperaturi, dodajte šećer, brašno, kvasac, jaja, ohlađenu kafu i snažno mutite da se svi sastojci sjedine i dobijete gustu, penastu masu. Preručite u okrugli kalup za torte obložen kolačarskim papirom, podmazan i posut brašnom. Pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečenu koru ohladite, pažljivo je izvadite iz kalupa i isecite horizontalno da dobijete dve kore. Posebno umutite čokoladni namaz, mleko i liker od kafe da dobijete homogenu, kremastu masu. Sa pola količine ovog krema premažite donju koru, poklopite drugom korom, odozgo premažite ostatkom krema, ukrasite po želji i do serviranja čuvajte u frižideru.

причалица
04-09-2011, 14:55
Smederevska torta

Potrebno:
za koru: 10 jaja, 270 g šećera, 250 g oljuštenih mlevenih badema, 120 g mlevenog keksa, kuvana jaka crna kafa
za fil: 200 ml kuvane jake crne kafe, 5 žumanaca, 100 g šećera zamirisanog vanilom, 140 g putera, 140 g šećera

Priprema: dobro umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte mlevene bademe i mleveni keks natopljen kafom. Na kraju sastavite s dobro umućenim belancima. Smesu preručite u podmazan i brašnom posut okrugli kalup. Pecite oko pola sata na 180 stepeni. Ohlađenu koru prepolovite. Za fil na pari mutite žumanca sa šećerom. Sipajte kafu i kuvajte da se krem zgusne. Penasto umutite maslac i šećer, pa sastavite s ohlađenim kremom. Zatim filujte donju koru, stavite gornju i celu tortu premažite preostalim filom. Tortu možete da ukrasite mlevenim bademom ili proprženim listićima badema.

причалица
04-09-2011, 15:19
Voćna torta

Potrebno: 200 g keksa, 500 g kisele pavlake, 0.6 dl gustog soka od jabuke, 10 g želatina u listićima, kesica vanilin šećera, 2 kašike meda, pomorandža i 250 g svežeg bobičastog ili bilo kog voća po želji.

Priprema: keks izmiksajte sa sokom od jabuke da dobijete gustu masu. Masu rasporedite u okrugli pleh, prečnika 16 cm, obložen kolačarskim papirom. Listiće želatina potopite u malo hladne vode da omekšaju. Med otopite na umerenoj temperaturi i kada počne da ključa, dodajte oceđene listiće želatina, promešajte, sklonite s ringle i sačekajte da se malo ohladi. U većoj posudi pomešajte kiselu pavlaku sa mlakim medom, dodajte vanilin šećer i struganu koru od pomorandže, lagano promešajte i dobijenu masu sipajte preko kore od keksa. Ostavite da se hladi u frižideru najmanje četiri sata. Ohlađeni kolač pažljivo izvadite iz kalupa, položite ga na poslužavnik i ukrasite voćem.

причалица
17-09-2011, 07:06
Najslađa torta

Potrebno: 12 jaja, 24 kašike šećera, 500 g i 12 kašika pečenog, seckanog kikirikija, 4 kašike prezle, 2 kašike brašna, 2 kašike ulja, 420 g čokolade, 2 putera, 500 g šećer u prahu, 600 g plazme, 200 g šlag krema, 800 g euro krema

Priprema: od belanca, šećera, 12 kašika pečenog seckanog kikirikija, prezli, brašna, ulja i štangle čokolade umutiti patišpanj. Sve to ponoviti još jednom da se dobije još jedna korica.
za fil: umutiti puter, šećer u prahu,žumanca, 400 g otopljene čokolade i plazmu, pa dodati umućeni šlag krem.
Filovati sledećim redom: kora, fil, euro krem, posuti pečen, seckani kikiriki, kora, fil, euro krem, kikiriki.
Staviti u frižider da se stegne.

причалица
17-09-2011, 09:14
Kasato torta iz Pjemonta

Potrebno: 300 g krem sira, 200 g šećera, 30 g mešanog kandiranog voća, 30 g čokolade za kuvanje, 50 g oljuštenih lešnika, 1 dl slatke pavlake.
za preliv: po 100 g malina, kupina i borovnica i 100 g šećera.

Priprema: ovaj kolač treba pripremiti dan ranije. Kandirano voće, čokoladu i i lešnike iseckjate na listiće. Umutite čvrst šlag od dobro ohlađene slatke pavlake. Posebno, penasto umutite krem sir sa šećerom, dodajte seckano kandirano voće, čokoladu i lešnike i pažljivo promešajte. U dobijenu smesu dodajte malo po malo šlaga i lagano mešajte pokretima odozdo na gore da masa ostane vazdušasta. Lagano preručite u dublji, četvrtast kalup i nekoliko puta ga protresite da se masa dobro slegne. Kalup prekrijte providnom folijom i do služenja čuvajte u zamrzivaču. U međuvremenu očistite bobičasto voće i sve zajedno izmiksajte sa šećerom. Dobijenu smesu procedite. Kasato tortu služite sa ovim prelivom.

причалица
19-09-2011, 15:23
BELA TORTA

Potrebno:
za koru: 15 belanaca, 15 kašika šećera, 12 kašika mlevenih oraha, 6 kašika brašna, 3 kašike ulja
za fil: 15 žumanaca, 13 kašika šećera, 8 kašika skrobnog brašna, 1 l mleka, 250 g margarina, malo šećera u prahu, 150 g proprženih seckanih lešnika
za dekoraciju: 500 g šlaga u prahu, gazirana mineralna voda

Priprema: za koru umutite pet belanaca, pet kašika šećera, četiri kašike mlevenih oraha, dve kašike brašna i kašiku ulja. Smesu preručite u podmazan i brašnom posut pleh. Pecite oko pola sata na 180 stepeni. Na isti način umutite i ispecite još dve kore. Za fil ulupajte žumanca, šećer, skrobno brašno i sipajte u vrelo mleko. Kad se fil zgusne, skinite ga s vatre. Potom ga prohladite i sastavite s margarinom umućenim sa šećerom u prahu. Posebno ulupajte šlag s gaziranom mineralnom vodom. Filujte koru žutim filom, preko pospite 50 g seckanog lešnika, pa rasporedite trećinu šlaga i tako dok ne utrošite sve kore. Na kraju ukrasite preostalim šlagom.

причалица
19-09-2011, 15:25
VOĆNA TORTA

Potrebno:
za koru: 6 belanaca, 15 kašika šećera, kašika sirćeta
za fil: 1 l slatke pavlake, 300 g šećera u prahu, 200 g lomljene plazme, 500 g jagoda,
za dekoraciju: 500 g šlaga, 0.5 l kisele vode

Priprema: umutite dobro sve sastojke za koru, nalijte je u pleh i sušite oko sat vremena na 150 stepeni. Za prvi fil umutite slatku pavlaku i šećer u prahu. Fil podelite na dva dela. U jednu polovinu dodajte izlomljenu plazmu, a u drugi seckane jagode. Osušenu koru nafilujte prvo filom s plazmom, a potom filom s jagodama. Umutite šlag s kiselom vodom i njime pokrijte celu tortu.

причалица
19-09-2011, 15:26
LOKA TORTA

Potrebno:
za prvu koru: 8 jaja, 8 kašika šećera, 8 kašika brašna, 4 dl mleka.
za drugu koru: 5 belanaca, 250 g šećera, 150 g seckanih oraha, 50 g suvog grožđa.
za fil: 5 žumanaca, puding od vanile, 3 dl mleka, 100 g šećera, 250 g maslaca, 2 kesice šlaga, 3 banane, 3 kivija.

Priprema: umutite četiri jaja, četiri kašike šećera i četiri kašike brašna, sipajte u podmazan pleh, pa pecite na 180 stepeni 20 minuta. Ispecite dve kore, pa pre filovanja svaku natopite hladnim mlekom. Za drugu koru dobro umutite belanaca sa šećerom, dodajte seckane orahe i suvo grožđe, pa masu izlijte u podmazan pleh i sušite sat i po na 150 stepeni. Za fil skuvajte na pari žumanaca sa šećerom i ohladite. U 3 dl mleka skuvajte puding od vanile i ohladite. Umutite maslac i sjedinite sa skuvanim žumancima i pudingom. Prvo stavite žutu koru, natopite je mlekom, preko nje stavite fil, onda belu koru, opet fil, pa naseckano voće i na kraju žutu koru. Celu tortu premažite filom, pa je ukrasite šlagom, a po želji i voćem.

причалица
27-09-2011, 19:20
Torta s višnjama

Potrebno:
za koru: 4 jaja, 250 g šećera, kesica vanilin šećera, 125 g brašna, pola praška za pecivo, 500 g višanja.
za fil: 250 g kisele pavlake, 400 ml slatke pavlake, 500 g krem-sira, 100 g šećera, 8 listića želatina, 100 g crne čokolade, 100 g bele čokolade.

Priprema: umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, polako dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo i na kraju šne od belanaca. Testo za koru izručite u pleh obložen papirom za pečenje, po testu rasporedite očišćene i dobro oceđene višnje, pa pecite oko 15 minuta na 180 stepeni.
Testo izručite iz pleha, poprskajte ga sokom od višanja, prekrijte krpom i ostavite da se hladi. Za fil dobro umutite krem-sir s kiselom pavlakom i šećerom. Želatin razmekšajte u vodi i otopite na slaboj vatri, pa u njega dodajte tri kašike mase od sira.
Sjedinite s ostatkom mase, ostavite da se želira, pa dodajte polovinu čvrsto ulupane slatke pavlake. Fil podelite na dva dela. Od svake čokolade ostavite po jednu štanglu za ukrašavanje gotove torte, a ostatak razmekšajte, pa u jedan deo fila dodajte crnu, a u drugi belu čokoladu.
Koru filujte naizmenično s oba fila, pa je isecite na trake širine 5 cm. Prvu traku umotajte u oblik puža, stavite ga na sredinu tanjira, pa nastavite da oko njega obavijate ostale nafilovane trake. Tortu obavijte folijom i dobro rashladite u frižideru. Preostalom slatkom pavlakom premažite tortu, pa je ukrasite narendanom crnom i belom čokoladom, a po želji stavite i cele višnje.

причалица
05-10-2011, 07:26
Šarlota sa kruškama

Potrebno: 150 g bele čokolade, 3 belanca, 2 vršne kašike slatke pavlake, 6 g listića želatina, 2 kruške, štapić vanile, 200 g piškota, kašika šećera, kakao u prahu i 2 kašike ruma.

Priprema: šećer stavite u šerpu, prelijte s 2,5 dl vode, dodajte štapić vanile i kuvajte do vrenja. Kada proključa dodajte očišćene i na kockice isečene kruške. Nekoliko krišaka krušaka sačuvajte u frižideru za kasnije. Čim sirup ponovo proključa sklonite s ringle i ostavite da se ohladi. Listiće želatina razmekšajte u malo vode, ocedite, sipajte u šerpicu, dodajte komadiće čokolade, slatku pavlaku i rum i sve zajedno otopite na pari uz stalno mešanje. Ostavite sa strane da se malo ohladi, pa dodajte oceđene kockice krušaka i promešajte. Postepeno dodajte umućen čvrst snega od belanaca i dobijenu penu ostavite da se hladi u frižideru. Okrugli kalup za torte obložite kolačarskim papirom, stranice obložite piškotama i napunite ohlađenom penom, odozgo poređajte još jedan sloj piškota, preko njih položite tanjir istog prečnika, kao i kalup i sve zajedno ostavite da preko noći odstoji u frižideru. Pola sata pre serviranja kolač izvadite iz kalupa, ukrasite sačuvanim kriškama krušaka i pospite kakaom u prahu.

причалица
06-10-2011, 07:26
Bela torta sa krem bananicama

Potrebno: 1 l gustog soka od pomorandže, 5 pudinga od vanile, 10 kasike šećera, 2 putera, 300 g šećera u prahu, 300 g šlaga, 100 g čokolade, 15 krem bananica, 300 g mlevenog keksa

Priprema: u 1 l soka skuvati puding sa 10 kašike šećera. Umutiti puter sa šećerom u prahu. Kada se puding prohladi sjediniti. Toj smesi dodati i 100 g umućenog šlaga. Masu podeliti na tri dela. U prvi deo staviti mleven keks i oblikovati tortu, drugi deo seckane krem bananice, treci deo 100 g rendane čokolade.
Odozgo staviti 200 g umućenog šlaga.

причалица
18-10-2011, 07:05
Kesten torta

Potrebno je za koru prečnika 20 cm: 8 belanaca, 8 kašika šećera, 1 kašičica vanil šećera, 3 kašike kakao praha, 3 kašike oštrog brašna, 50 g rendane ili otopljene crne čokolade.
za fil: 400 g zaslađenog kesten pirea, 8 žumanaca, 3 kašike meda, 100 ml tečne slatke pavlake, 1 vanil šećer, 2 kašičice ruma, 100 g bele čokolade, 50 ml tečne slatke pavlake.
za glazuru: 60 g crne čokoladu, 2 kašike kisele pavlake.

Priprema: žumanca, med i vanil šećer kratko umutite mikserom da se sjedine. Dodajte slatku pavlaku i zagrevajte na jačoj temperaturi uz neprekidno mešanje, posle nekoliko minuta kada masa počne da se zgušnjava sklonite sa ringle i mešajte dok ne prestane zgušnjavanje da dobijete glatku smesu teksture kao puding. Umešajte rum i podelite na dva jednaka dela.
U jednu polovinu dodajte 200 g kesten pirea i umutite mikserom, pa odložite sa strane. U drugu polovinu dodajte na kockice izlomljenu belu čokoladu, pa blago zagrejte da se čokolada istopi uz neprestano mešanje, da dobijete ujednačenu i glatku smesu. Umešajte ostatak kesten pirea i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Kad se ohladi umešajte mikserom slatku pavlaku, pa stavite u frižider da se hladi. Uključite rernu na 180 stepeni. Kalup za torte prečnika 20 cm obložite papirom za pečenje i podmažite puterom. Umutite belanca sa 8 kašika šećera u čvrst šne, pa dodajte vanil šećer, kakao prah i prosejano brašno, kratko umutite mikserom da se masa ujednači, dodajte crnu čokoladu i dobro promešajte. Polovinu smese za koru sipajte u kalup za tortu i pecite u zagrejanoj rerni 7,8 minuta, pa izvadite (ne isključujte rernu). Fil sa belom čokoladom sipajte ravnomerno na koru ali da ostane slobodno 1 cm oko ivice kore, pa zatim sipajte fil sa žumancima i medom. Poklopite drugom polovinom kore, ubacite u rernu i pecite 45 minuta na 180 stepeni. Izvadite, odvojite malo špatulom ili velikim nožem koru od ivice kalupa da se brže ohladi i lakše odvoji. Kada se torta ohladi na sobnoj temperaturi, sklonite kalup pa je stavite u frižider na 30 minuta. Za to vreme napravite glazuru tako što ćete crnu čokoladu da istopite na pari i umešate kiselu pavlaku, kad se smesa malo zgusne, sipajte na sredinu torte pa ravnomerno razmažite preko torte, odložite u frižider.

причалица
25-10-2011, 07:18
Tradicionalna voćna torta


Potrebno:
testo:6 jaja, 180g brašna, 120g šećera, 30g ulja, 1 neočišćeni limun, 1 vanilin štapić, puter i brašno za pleh
ostali sastojci:1 pakovanje želea, 2 supene kašike džema od kajsija, voće po vašem izboru (banane, kivi, jagode...)

Priprema: zagrejati rernu na 150 C. Odvojiti žumance od belanca, izvaditi semenke iz vanilin štapića i izrendati koru opranog limuna. Umutiti žumanca sa 40g šećera i 30 ml vode dok smesa ne postane penasta, dodati semenke vanile i koru limuna. Izlupati belanca dok ne očvrsnu, a zatim polako mešanjem dodati šećer. Zatim složiti belanca ispod testa od žumanaca. Delove posuti brašnom i uljem. Staviti smesu u pleh podmazan puterom i brašnom i peći u rerni 30 minuta. Ohladiti.Iseckati voće i spremiti žele prema uputstvu. Zatim obložiti testo džemom i prekriti ga voćem i želeom.
Pre posluživanja žele treba da se stvrdne.

Bisernica
05-11-2011, 09:51
Pomorandža torta


Za ljubitelje voćnih ukusa ,ovo je jedna od onih koje možete ,ako ste sladokusac
da pojedete i da vam bude muka ,jer ne znate koliko je dosta :lol:



Ispeći 3 kore : 2 jaja,2 kašike šećera,50 gr rendane čokolade,2 kašike melevenih
oraha,1,5 kašika brašna.

Ispeći 3 kore : 3 belanca,3 kašike šećera,50 gr oljuštenog samlevenog badema,
1,5 kašika brašna.


Fil : 9 žumanaca dobro umutiti sa 300 gr šećera i staviti na paru da se kuva ,
pa na pola kuvanja dodati isceđen sok od dve pomorandže sa kojih je predhodno
ostrugana korica.Skuvati fil do kraja i ohladiti.

Umutiti 500 gr butera da bude penasto i sastaviti sa ohlađenim filom.
Dodati rendanu koricu pomorandže.
Filovati kore ,naizmenično ređati crnu (sa orasima) i belu koru (sa bademom).

Ostaviti tortu u frižider i kad se dobro ohladi ,obložiti krem šlagom.
Služiti hladno .Ukus je izvanredan i osvežavajuć.

причалица
10-11-2011, 08:27
ČOKOLADNA TORTA

Potrebno: 1 l slatke pavlake, 300 g čokolade, 250 g putera, 300 g šećera u prahu, 300 g seckanih oraha, 1 kg keksa (petot ber), 3 šlaga

Priprema: slatke pavlake zagrevati, ali ne sme da provri, dodati 300 g čokolade, otopiti i ohladiti. U ohlađeno dodati, 250 g umućenog putera sa 300 g šećera u prahu, dodati 300 g seckanih oraha.
Sve to lepo izmešati u većoj vangli, izlomiti na krupnije komade, 1 kg petit ber keksa, pa keks preliti sa prethodno napravljenom smesom.
Izmešati varjačom, pa u tepsiju staviti alu foliju, na foliju izručiti smesu, lepo oblikovati i ostaviti da prenoći.
Sutradan ulupati 3 kesice šlaga i ukrasiti tortu.

причалица
19-11-2011, 08:42
CRNA TORTA

Potrebno: 16 jaja, 700 g šećera, 200 g mlevenih oraha, 2 kašike prezli, 1 dl ruma, 8 kašika brašna, 4 štangle čokolade, 0.5 litra mleka, 3 kesice vanilin šećera, 250 g putera

Priprema: umutite 10 jaja sa 250 g šećera i u masu dodajte mlevene orahe, prezle, rum, dve kašike brašna i dve štangle otopljene čokolade.
Masu podelite na tri dela i ispecite kore u podmazanom i brašnom posutom plehu. Za fil umutite šest žumanaca sa šest kašika šećera, šest kašika brašna i malo hladnog mleka.
Ostatak mleka stavite da provri, pa umešajte žumanca, šećer i brašno i skuvajte gust krem.
Umutite puter sa vanilin šećerom, dodajte ohlađenom kremu i nafilujte kore. Celu tortu premažite snegom od belanaca koje ste na pari skuvali sa 300 g šećera.

Bisernica
21-11-2011, 15:51
Obećala sam sliku torte od pre desetak dana ,a danas sam je konačno dobila
pa da postavim ,lepo se vidi :).


http://razbibriga.net/imported/clear.jpg

Bisernica
21-11-2011, 15:57
A ovo je rađeno za jučerašnju svadbu


http://razbibriga.net/imported/clear.jpg

причалица
26-11-2011, 14:05
biso, svaka čast :)

причалица
26-11-2011, 14:06
Doktorska torta

Potrebno: 16 jaja, 36 kašika šećera, 400 g mlevenih oraha, 8 kašika brašna, 3 kesice vanilin šećera, 4 štangle čokolade, 2,5 dl mleka, 250 g margarina, 200 g pečenih lešnika, 3 kesice šlaga

Priprema: umutite četiri belanceta sa četiri kašike šećera, 100 g mlevenih oraha i kašikom brašna. Ispecite četiri takve kore. Za fil umutite sva žumanca sa osam kašika šećera i vanilin šećerom, pa kuvajte na pari. Kad se krem zgusne, dodajte četiri štangle čokolade. Umešajte i četiri kašike šećera sa četiri kašike brašna i 0,2 dl hladnog mleka, a ostatak mleka stavite da se kuva, pa, kad provri, umešajte smesu od brašna, šećera i mleka i skuvajte gust krem. Ohladite i dodajte penasto umućen margarin. Otopite osam kašika šećera do tamnonarandžaste boje, pa dodajte seckane, pečene lešnike i ohladite. Kad se šerbet ohladi, sjedinite sa ostalim filovima, pa filujte kore i gotovu tortu ukrasite po želji.

mrav
26-11-2011, 14:19
zanm i ja da napravim tortu, jes prosta al uvek uspe
za tortu vam treba:
4jaja
80 g brasna
80 g gustina
prasak za pecivo
3dl slatke pavlake
liker od kafe
250 g secera u prahu
so

kora: umutiti belanca u cvrst sneg(il kako ko zove) sa malo soli obicno prstohvat i oko 200g secera, zumanca isto umutiti sa cetiri kasike vrele vode i secerom u prahu, brasno i gustin pomesati sa kasicicom praska za pecivo, belanca i zumanca sjediniti i polako dodati brasno. gotova smesa za koru. peci u kalupu precniika 25cm 20 min na 250stepeni ili bese 200? kad se ohladi izvaditi iz kalupa i preseci na tri dela (ili dva dela? nebitno procenite po debljini kore) (zaboravio u koru ide i čašica likera od kafe a moze i vise zavisi od zelje i ukusa)

fil umutiti slatku pavlaku sa ostatkom secera i nafilovati jednu pa drugu a ako ima i trecu koru. posuti sa mrvicama od cokolade ili koe cime i gotova torta (u pavlaku mozete dodati mrve od cokolade )

kome ne uspe torta nek se javi

P.S. prijatno