Sarmica
28-05-2012, 19:07
I]Čuvajte se, čedo moje, inojezičnika. Dođu neprimjetno, ne znaš kada i kako. Klanjaju ti se i sklanjaju ti se na svakom koraku. i zato što znaju tvoj jezik ulaguju ti se i umiljavaju kako to rade psi. Nikad im ne znaš što ti misle, niti možeš znati, jer obično šute. Oni prvi koji dolaze da izvide kako je, dojave drugima, i eto ti ih, preko noći domile u neprekidnim redovima kao mravi kad nađu hranu. Jednog dana tako osvaneš opkoljen gomilom inojezičnika sa svih strana.
Tada doznaješ kasno da nisu mutavi i da imaju jezik i pjesme, i svoja kola i običaje. Postaju sve bučniji i zaglušniji. Sada više ne mole niti prose, nego traže i otimaju. A ti ostaješ na svome, ali u tuđoj zemlji. Nema ti druge nego da ih tjeraš ili da bježiš, što ti se čini mogućnijim.
Zaveštanje Stefana Nemanje - Zaveštanje jezika
Koristite li vi strane reči i izraze?
Apdejtuj to, atačuj, sejvni, pa onda fešn vik, fešn selekšn...grrrrr
Meni lično se ne potkrade ni ono "Ok". Na internetu pišem svakako, ne pazim ni na pravopis ni kako se izražavam, ali u ovom tzv stvarnom životu pazi kako pričam i pišem. Imamo divan jezik i mislim da nema potrebe da se "kitimo" tuđim perjem.
Da li ste vi za uvođenje stranih reči u naš jezik, a sve pod cenu da se naše reči potisnu pa čak i zaborave?
Tada doznaješ kasno da nisu mutavi i da imaju jezik i pjesme, i svoja kola i običaje. Postaju sve bučniji i zaglušniji. Sada više ne mole niti prose, nego traže i otimaju. A ti ostaješ na svome, ali u tuđoj zemlji. Nema ti druge nego da ih tjeraš ili da bježiš, što ti se čini mogućnijim.
Zaveštanje Stefana Nemanje - Zaveštanje jezika
Koristite li vi strane reči i izraze?
Apdejtuj to, atačuj, sejvni, pa onda fešn vik, fešn selekšn...grrrrr
Meni lično se ne potkrade ni ono "Ok". Na internetu pišem svakako, ne pazim ni na pravopis ni kako se izražavam, ali u ovom tzv stvarnom životu pazi kako pričam i pišem. Imamo divan jezik i mislim da nema potrebe da se "kitimo" tuđim perjem.
Da li ste vi za uvođenje stranih reči u naš jezik, a sve pod cenu da se naše reči potisnu pa čak i zaborave?