Re: Неки нови клинци или...
Srpski se kvari od bugarskog? :misticlady: :lol:
A oklen uopšte bugarima jezik kojim govore?
Tema..
Nešto mi smeta, a nešto ne. Mislim da nove reči treba prihvatiti, ali da ne treba zaboravljati stare.
Time se jezik bogati, a ne kvari.
Od ulaska Srbije u demokratsko društvo,mnogo novih stranih reči se uvelo u raznorazne profesije. Počevši od običnog CV-ja,preko kurikuluma,evaluacije i mnogih drugih. I sve više se gubi ono Vukovo,poznato svim ljudima ma gde živeli i ma čime se bavili.
Nama je bilo dobro i sa našim rečima i izrazima. Svi smo se dobro razumeli i sporazumevali. Danas je to sve izokrenuto.
A mladi su uvek furali neki svoj mladalački rečnik. Pre je to bio rečnik igrališta i družine s kojom su se igrali na ulici. Sada je to moderni web rečnik. Sve zahvaljujući novim tehnologijama kojima i mi odrasli robujemo.
Treba se ugledati na Francuze, jedina bastija globalizaciji, al nismo mi Francuzi...jbg :)
Nismo francuzi,a ne treba ni da budemo...treba samo da budemo svoji i da negujemo svoje...a to naše je zaista bogato...u svakom smislu...
Jezik je živa stvar. Prihvata ono što mu je potrebno. Nove reči nadiru zajedno sa novim stvarima, običajima, pojmovima.
Nije problem što se unose nove reči. Problem je u presecanju obrazovnog kontinuiteta. Pa onda omladina ne ume da prepozna da je taj CV zapravo nekadašnja biografija.
S druge strane, kako bismo po srpski izvalili brending? :)
PS Jezik treba braniti tamo gde je zaslužio. Srpski jezik ima mnoga istančana značenja koja se neopravdano gube.
Recimo, danas izgleda niko više ne koristi glagol "umeti".
Umem da čitam. (vladam veštinom čitanja)
Znam da čitam. (znam da trenutno čitam nešto)
Догађања.
Мени ова реч пара уши.
Колико видим одомаћила се у нашем језику без икакве потребе.
Каже се – догађаји.
se kaže dešavanja. :mrgreen:
a projekti? svako je sad na nekakvom projektu.....
ili kaže ''mama, vidimo s u disiju!''
pitam ''šta ti je to?''
''svaša....pa delta siti!''
:(
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Zazijavalo
se kaže dešavanja. :mrgreen:
И ту реч не подносим нити је изговарам.
За њу нисам сигурна да ли постоји...
Или како се већ то стручно каже...
Al me sada naplasiste, vidim ja da mora da ucim jova-iznova taj Srpski, ja mislo samo rvati tako napredni :mrgreen: QQ, nove zemlje, novi ljudi, samo ja osto stari :ok:
neka si ti osto...ostali smo i mi....ali, deca..strašno kako se izražavaju ponekad.
Mene užasava usvajanje engleskih reči i izraza po svaku cenu. Možemo ismevati Hrvate (lingvističare ili jezikoslovce) ali oni redovno unose nova značenja reči u svoj pravopis. A mi sve redimo stihijski...Evo jedan primer od ranije, a nove reči neću navoditi jer mogu izazvati polemiku. Lično smatram da je njihov odnos prema svom jeziku bolji nego naš.
SRB ........ HRV
Fudbal - Nogomet
Rukomet -Rukomet
Šta bi sa hendbalom što bi po logici stvari rukomet bio?
???:huh:
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Z
Od ulaska Srbije u demokratsko društvo,mnogo novih stranih reči se uvelo u raznorazne profesije. Počevši od običnog CV-ja,preko kurikuluma,evaluacije i mnogih drugih. I sve više se gubi ono Vukovo,poznato svim ljudima ma gde živeli i ma čime se bavili.
Nama je bilo dobro i sa našim rečima i izrazima. Svi smo se dobro razumeli i sporazumevali. Danas je to sve izokrenuto.
A mladi su uvek furali neki svoj mladalački rečnik. Pre je to bio rečnik igrališta i družine s kojom su se igrali na ulici. Sada je to moderni web rečnik. Sve zahvaljujući novim tehnologijama kojima i mi odrasli robujemo.
ono jes.. i onomad kad smo krenuli da gradimo državu ušetaše nam se nemačke reči...
motorcangle, cvikcangle, tuneli i gepeci...:lol:
i ne brigajte za engleski.. pa i englezi su jezik od francuza uvezli, davno, davno, pa ga sad
vole kao da je njihov rođeni..
Citiraj:
Prvobitno napisano od
G
Mene užasava usvajanje engleskih reči i izraza po svaku cenu. Možemo ismevati Hrvate (lingvističare ili jezikoslovce) ali oni redovno unose nova značenja reči u svoj pravopis. A mi sve redimo stihijski...Evo jedan primer od ranije, a nove reči neću navoditi jer mogu izazvati polemiku. Lično smatram da je njihov odnos prema svom jeziku bolji nego naš.
SRB ........ HRV
Fudbal - Nogomet
Rukomet -Rukomet
Šta bi sa hendbalom što bi po logici stvari rukomet bio?
???:huh:
Misliš, di im je mlekovara kad već imaju pivovaru? :lol:
''sejvuj taj fajl, molim te, pa mi ga imejliraj što pre da ga printam'':mirka:
sve se razume, nije da se ne razume...
Buš mi sačuval prijeslik te listine na čvrsniku, pa mi pošalješ brzomrežjem da bih otisnul?