Re: ПРЕМИÐУО МОМО КÐПОР!
podsecanje ....
Momo Kapor - Oglas
Trazi se jedna polovna nedelja,
bez vesti o nesrecama i ratovima!
Traze se prijatelji,makar dotrajali,
svi oni iscezli raseljeni,izgubljenji,pozenjeni.
Traze se svi oni sto su nas raznosili komad po komad,
deo po deo:delove nasheg vremena,nase ljubavi,
traze se da vrate ljubav!
Trazi se nada!
U ovom malom oglasu trazi se nada,
polagana u same sebe i u vreme koje dolazi!
Ako ta nada izneveri,ako se ta nada ne vrati,
njene dugove ne priznajemo kao svoje!
Trazi se svastara;ona divna,debela sveska kupusara.
U njoj su nasi prvi stihovi,
u njoj smo vezbali svojerucni potpis,
sabirali ocene pred kraj godine,
u njoj je 200 puta zapisano neko ime
u koje smo bili zaljubljeni!
I kao da samo jos onda znali
da ceo zivot ne moze stati u jednu svesku,ma kolika ona bila!
"Ako išta pogodi Beograd, pogodiće ga to što više neće moći da priča sa svetom! U
ovom gradu, naime, gotovo da nema porodice koja nema nekog od bližnjih u
inostranstvu. I ne postoji grad na planeti gde se više priča preko telefona!
Naravno, više zovemo mi, nego naši nas! Naši u belom svetu su se već navikli da štede
novac, impulse i osećanja. Prezaduženi preko guše, s neplaćenim kirijama i telefonskim
računima, kada nas uhvati sentimentalno raspoloženje zovemo koga stignemo u Americi,
Australiji ili Francuskoj."
"Postoje beznačajna, siva, prljava i sumorna mesta, za koja nas nekim čudnim slučajem
veže ljubav. Nalazimo bezbroj misterija u kakvoj trafici, osećamo strašnu tajnu iza
odškrinutog prozora na periferijskoj straćari, a neki nasip pokraj želetničke pruge,
zarastao u korov, postaje nam očajnički cilj kome se omađijano vraćamo čitavog
života. Kakvo je to prokletstvo?
S druge strane, postoje gradovi čuveni zbog svoje lepote, ali nam ne znače baš ništa,
jer ih nikad nije ozarila naša ljubav, neki tajni smisao. Koračamo kroz njih zevajući od
dosade.
Krivica nije do tih gradova - ona je u nama.
Zbog toga, najpametniji ljudi i ne putuju. Sede na trgu na kom su se rodili, i čekaju da
svet dođe do njih."
Otkad znam za sebe, vremena su vanredna! Nimalo normalna. Kad sam bio mali, Drugi
svetski rat mi je upadao u domaće zadatke. Moje prve priče bile su prilično hladne, jer
je besneo hladni rat. I kada je bilo prividno mirno, trajao je podmukli malograđanski rat.
Kako pisati danas, kad svi neprestano govore o građanskom ratu? Pisaća mašina mi je u
stanju pune ratne gotovosti! Započinjem najnežniju priču, a ona se završi kao proglas
ratnog saveta. Ne otkucam ni početak, a već negde pali mrtvi. Romanom toka svesti
patroliraju naoružani civili. Preko romana - reke beže čamcima izbeglice. Usred priče -
nagazna rečenica! Interpunkcija mi je minirana; ni sam ne znam kada će neki znak
pitanja (?) eksplodirati u znak uzvika (!) Mom lakom stilu hoće da navuku tešku
unifornu, jer su negde čuli da je "stil - čovek". Pegaza su rekvirirali i odveli u konjicu.
Muze su zaposlili na televiziji, u vestima. Odsekli me od sveta...Uveli embargo na uticaj
ruskih klasika. Ne stignem ni da završim rukopis, a neko mi već promeni granice i imena
gradova. Latinica i ćirilica već dugo ne govore. Usred rečenice potukle mi se ekavske i
ijekavske reči! Dotle je došlo da ih razvađaju turcizmi. Kao i obično, anglicizmi se drže
po strani! Akcenti spletkare. Iz lirskih opisa prirode vrebaju zasede. Redarstvenici mi
upadaju u lepu književnost bez pismenog naloga i pretresaju mi ars-poetiku. Legitimišu
nijanse. UNPROFOR prisluškuje inspiracuju. Književne zaplete upliću u političke afere.
Opkolili mi emocionalni sistem. Blokirali nadahnuće. Polupali suštinu i u po bela dana
opljačkali osećanja. Siluju reči gde stignu. Privode lične zamenice. Književnim obrtima
stavljaju lisice. Pozivaju stilske figure na informativne razgovore. Ironiju drže kao taoca.
Miniraju literarnu kompoziciju. Pale baterije senzibiliteta u lice. Povezuju poglavlja
bodljikavom žicom. Pohapsili pleonazme. Pretukli metafore. Ubili Boga u katarzi! Zapalili
naslov... Ko da piše posle toga? Kako, uopšte, pisati danas?
Postoji jedna reč u koju staje pola veka našeg života. To je reč - najmanji zajednički
sadržatelj. Reč fantom. Nema. Slušamo je od najmanjih nogu. Čujemo je u isto vreme
kad i svetu reč: mama! Nema. Ta četiri slova sadrže čitavu istoriju naše bede. Kada
ulazimo u trgovinu, mi ne tražimo ono što nam treba, već pitamo: ima li?
U pekari: ima li hleba? U mlekari: ima li mleka? Na benzinskoj pumpi: ima li goriva?
Nema.
Verovao sam da sam do kraja istražio pustoš ta četiri slova i da me više ništa ne može
iznenaditi, ali, evo, stigli smo do samog kraja - ulazimo u banke i pitamo: ima li para?
Nema.
Pokusavam da zamislim Švajcarca kojem u Nacionalnoj banci u Ženevi kažu da nema
para! Voleo bih da mu vidim izraz lica u času kada mu se ruši čitav svet...
A nama, ništa! Oguglali smo na reč nema.
"Kada ćete dobiti pare?"
"Ne dosađujte, čoveče! Vidite li da radimo? Otkud znamo kada ćemo dobiti? Možda sutra
popodne, možda u ponedeljak..."
Hvalimo se jedni drugima kako smo bili srećne ruke, kada u nekoj banci slučajno
dobijemo svoj novac i u tome ne vidimo ništa čudno.
Nema se roji i razmnožava.
Nema - ta strašna, deficitarna reč, čija praznina zlokobno odjekuje.
Da li smo svi poludeli?
Obišao sam mnoge zemlje i gradove, ali još nigde nisam video da neko, kao u
Beogradu, igra igru zvanu "ubacivanje šibice u čašu".
To je, inače, jedini sport kojim sam se strašno bavio čitavog života.
Pred Kalenić stižu lokalni pijanci. Pošto najpre ispiju pokoje žestoko piće ("klin se
klinom izbija"), i pređu na špricere, oni mole kelnera da im skloni sve sa stola i skine
stolnjak. To je znak da će uskoro započeti čuburski šampionat u ubacivanju šibice u
čašu.
Kafanska košarka!
Šibica se ubacuje sa ivice astala, a čaša je postavljena na sredinu, podjednako udaljena
od svih igrača.
Pokojni Libero Markoni je žmureći ubacivao šibicu u čašu, bio je apsolutni prvak sveta u
tom sportu, kojim se može baviti samo pripit igrač. Tada se postiže prava zen-
koncentracija; igrač se poistovećuje s kutijom šibice u letu i njenim ciljem, zvoncavim
dnom čaše.
Kada šibica padne na dno, pedeset poena. Stotinu poena dobija onaj kome se šibica
zadrži na ivici čaše. Onaj ko izgubi, plaća sledeću turu...
Oglas
Traži se jedna reč.
Traži se ona reč što mi je već danima navrh jezika, a nikako da je izgovorim, i, možda, napišem. Tražim već godinama tu strašno važnu reč koja bi me spasila, a ne mogu nikako da je nadjem, pa izlazim da je tražim po ulicama.
Pre toga, otvaram sanduče za pisma (možda mi je neko poslao poštom?), ali tamo su samo neplaćeni računi i opomene.
Odlazim da je tražim po Terazijama; možda sedi pred Moskvom i pije pivo, a možda je u kiosku s novinama.
"Šta radiš?" – pitaju me poznanici.
Šta da im kažem? Da tražim neku reč, a ne mogu da je nadjem?
Sve što su tražili, to su i našli, zato što i nisu hteli ništa naročito.
Lepo se vidi: umrle su u njima prave reči, a ostali samo brojevi i opšta mesta.
Traži se jedan svet, prekjuče iščezao.
Traži se nada, ona davna nada polagana u sebe same i u vreme koje dolazi.
Traže se svi oni što su nas raznosili komad po komad, deo po deo: delove našeg vremena, naše ljubavi, traže se da vrate ljubav.
Traži se onaj ulični časovnik na banderi pod kojim smo čekali, onaj sat što još uvek otkucava u našem pamćenju. On se traži.
Jedanput bismo primetili da mala kazaljka stoji na šest a velika na dvanaest, i ne bismo se čestito ni okrenuli, a kazaljke su ponovo stajale na šest i na dvanaest, samo bi izmedju ta dva pogleda protekao ceo život.
I on se traži – taj život što promiče od danas do sutra, onaj život što je kolao, ključao, puzio, preklinjao, voleo, cmizdrio, čekao, bogoradio, zaustavljao se, podizao i ponovo padao i opet se dizao ispod onog uličnog časovnika koji se traži, a koji je ko zna kuda odnesen.