Kad muz prisustvuje porodjaju
I eto doso trenutak da se Vanja porodi... sad svi sa Prletom cekamo taj srecni dogadjaj u njihovim zivotima, a bogami i za razbibrigu, jer to je nasa prva forumska beba :) i tako rec po rec, ko u svakoj cekaonici, otvori se tema da li da muz prisustvuje porodjaju ili ne... ja sam za to da prisustvuje i zao mi je sto kad sam se ja poradjala to nije postojalo, jednostavno mislim da dvoje koji se vole u zivotu treba kroz sve da prodju zajedno a narocito rodjenje deteta. Mnogo bi mi lakse bilo da je moj muz bio pored mene, da me drzi za ruku, da me tesi, da me bodri, da mi da snage. Prosto mislim da su muskarci uskraceni za taj predivan osecaj kad se beba tek rodi, kad prvi put zaplace... i zassto mislite da bi mu to ostalo u secanju kao nesto negativno?
Re: Kad muz prisustvuje porodjaju
znam samo da mm nije hteo da prisustvuje kad se rađala naša prva beba (kad se rađala druga, nismo o tome ni pričali), a meni nije padalo na pamet da ga ubeđujem u ono što ne želi....ne znam, porođaj je nekako ženska stvar, šta sad ima muško tu da se mota (osim ako nije doktor)?
mada, sve zavisi i od muškaraca....ima verovatno nekih koji jesu podobni za to :hm: ali ja nisam imala sreću da ih sretnem.
Svaki tata bi trebao da prisustvuje porodjaju,a ne da misli da mu je beba u ruke pala pravo s marsa ...
Ja sam apsolutno ZA ,ali uvek ima neko ali !
Nije svaki muškarac istog mentalnog sklopa ,a ni situacija je malo kompleksna.
U svakom slučaju stvar je lične odluke ,ali ne mislim da treba insistirati.
Događaj sam po sebi je najemotivnijikoji postoji i vskakako je potrebno da oboje u njemu
učestvuju ,i to je i bez toga tako.Oba roditelja proživljavaju događaj od prvog do zadnjeg trenutka
zajedno ,svako na svoj način.Naravno da je lepo da otac prisustvuje porođaju ,ali opet kažem da je to
individualna stvar i da ne treba nikoga pritiskati na to.
Ima mnogo muškaraca koji su mislili da mogu ,pa se ispostavilo da su posle imali više posla oko njega,
nego oko porodilje :lol:
i mislim da mu je teze kad sedi kuci i ceka nego da je kod zene svoje sad... i nije zenska stvar, vec stvar oba roditelja, a to sto pricate da bi mu ostalo u secanju kao nesto negativno, nije istina...
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Lilu
i mislim da mu je teze kad sedi kuci i ceka nego da je kod zene svoje sad... i nije zenska stvar, vec stvar oba roditelja, a to sto pricate da bi mu ostalo u secanju kao nesto negativno, nije istina...
lilu, mm je meni rekao da ne bi više mogao da me pogleda kao ženu posle toga. šta sad više treba da pričam?
Ja mislim da niej svaki muskarac za to, kad bi moj muz usao tamo ne bi znali koga pre da gledaju ....mene ili njega, inace kad se Stefa rodio zaboravio je dzezvu s kafom na ringli i dosao u bolnicu , umalo da zapali kucu .
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Lilu
Ništa što se tiče ljudske psihe ne može biti i nije "nije istina".
Viđenje sveta našim ličnim očima nije univerzalno viđenje ,
svaki čovek je individua za sebe i svaki na različit način doživljava i
proživljava svaku stvar ,prema tome .....dabome :lol:
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Bisernica
Ja sam apsolutno ZA ,ali uvek ima neko ali !
Nije svaki muškarac istog mentalnog sklopa ,a ni situacija je malo kompleksna.
U svakom slučaju stvar je lične odluke ,ali ne mislim da treba insistirati.
Događaj sam po sebi je najemotivnijikoji postoji i vskakako je potrebno da oboje u njemu
učestvuju ,i to je i bez toga tako.Oba roditelja proživljavaju događaj od prvog do zadnjeg trenutka
zajedno ,svako na svoj način.Naravno da je lepo da otac prisustvuje porođaju ,ali opet kažem da je to
individualna stvar i da ne treba nikoga pritiskati na to.
Ima mnogo muškaraca koji su mislili da mogu ,pa se ispostavilo da su posle imali više posla oko njega,
nego oko porodilje :lol:
pa sad si za a malo pre na chatu me svi ispljuvaste... :P
isto to vazi i za zene, nisu sve zene istog mentalnog sklopa i svaka prezivljava porodjaj na drugaciji nacin pa mora da bude u boksu...
nije te niko ispljuvao...svako drži do svog mišljenja, očigledno.
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Bisernica
Ništa što se tiče ljudske psihe ne može biti i nije "nije istina".
Viđenje sveta našim ličnim očima nije univerzalno viđenje ,
svaki čovek je individua za sebe i svaki na različit način doživljava i
proživljava svaku stvar ,prema tome .....dabome :lol:
da u pravu si, to "nije istina" se odnosi jedino na to ako se ne vole dovoljno, ako se vole, ne moze da mu bude gadno i da porodjaj pamti kao traumu.
Citiraj:
Prvobitno napisano od
pričalica
nije te niko ispljuvao...svako drži do svog mišljenja, očigledno.
ma salila sam se, vidis da sam stavila smajlic pored reci "ispljuvali"
Citiraj:
Prvobitno napisano od
pričalica
lilu, mm je meni rekao da ne bi više mogao da me pogleda kao ženu posle toga. šta sad više treba da pričam?
zato sto je sebicni egoista i zato sto voli samo sebe. izvini prico...
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Lilu
da u pravu si, to "nije istina" se odnosi jedino na to ako se ne vole dovoljno, ako se vole, ne moze da mu bude gadno i da porodjaj pamti kao traumu.
e pa sad....mogu ja da folozofiram o opštim stvarim što se tiče porođaja, ali znam šta mi se konkretno desilo....i saopštavam šta je moje iskustvo.
sedi on kod kuće dok se ja porađam, ili šeta hodnikom bolnice...ili puši cigaretu za cigaretom, ali nije pored mene i ne želim ni da bude ako on to ne želi.
šta sad?
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Lilu
pa sad si za a malo pre na chatu me svi ispljuvaste... :P
isto to vazi i za zene, nisu sve zene istog mentalnog sklopa i svaka prezivljava porodjaj na drugaciji nacin pa mora da bude u boksu...
Ne znam kako sam te ispljuvala ,i rekla sam i tamo da je to stvar o kojoj se
odlučuje lično ,a ne po difaultu.
Naravno da svaka žena proživljava drugačije ,jer da nije tako ,ne bi bilo postpartalnog nervnog sloma
kada žena ne želi da pogleda bebu !! E sad - ako majka ne želi da vidi bebu što je rodila,zamisli
muškarca kome priroda nije namenila taj čin ,kako može da se oseća nakon toga u odnosu na ženu ?!
Nije stvar tako jednostavna kako izgleda *bilo bi lepo i normalno da zajedno učestvuju u tome*.
Kompleksna je i zadire u mnogo tema ,između ostalog u sve ono što je ugrađeno u nas i vaspitno i kulturološki
i tgradicijski i verski ,i kako god hoćeš .
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Ciciban
Ja mislim da niej svaki muskarac za to, kad bi moj muz usao tamo ne bi znali koga pre da gledaju ....mene ili njega, inace kad se Stefa rodio zaboravio je dzezvu s kafom na ringli i dosao u bolnicu , umalo da zapali kucu .
pa lepo malo pre rekoh, ko da je svaka zena za to... svi smo mi razliciti, pa jbt mora da se porodi, neke vriste, neke psuju, neke jecaju... al sve se porode...
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Lilu
Traume nemaju veze sa tim da li se vole ili se ne vole,i da ne otvaramo sad psihološku raspravu,
jer bismo otišli toliko daleko da bi se izgubio smisao teme......(a možda i ne bi ?!)
Dok mi ne objasnite gde je roda u celoj priči neću da učestvujem na temi :zorka:
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Manijak
Dok mi ne objasnite gde je roda u celoj priči neću da učestvujem na temi :zorka:
roda je...roda je.....kod tebe je roda :)
Mislim da muz ne bi trebao prisustvovati porodjaju.Meni se ne bi svidjelo da bude pored mene u toj situaciji.Sta ce mi tad?Smatram da mi ne bi bio ni od kakve pomoci.
Mozda postoje muskarci kojima je to normalno,ali sigurno su manjina.Pored ni malo lijepih slika,krvi i kojecega vecini muskaraca bi vjerovatno pozlilo.
A da ne pricamo o tome kada sve prodje i dodje na svoje,koliko je potrebno tom muskarcu da pridje svojoj zeni,a da mu pred ocima nije slika porodjaja.