Re: Tako je govorila baka
"Sve što drugima daš,vratiće ti se dobrim"..
imala sam 5 godina i dala sam najdraže štene djevojčici iz komšiluka..i čekala sam,čekala da mi se ono vrati..
I bila jako ljuta na bakin "glupi" savjet..
To je bila jedna od najmudrijih rečenica koje sam od nje čula:)
Jedna narodna izreka,bila joj je posebno draga pa je ponavljala često: "Umiljato jagnje dvije majke sisa"..učeći me da budem blage i vedre naravi i da se ne svađam sa ostalom djecom..nije mi trebalo mnogo da tu izreku prihvatim i vrlo brzo sam još kao dijete uspjela da dobijem sve što mi padne napamet:)
Citiraj:
Prvobitno napisano od
DirkaSta
Jedna narodna izreka,bila joj je posebno draga pa je ponavljala često: "Umiljato jagnje dvije majke sisa"..učeći me da budem blage i vedre naravi i da se ne svađam sa ostalom djecom..nije mi trebalo mnogo da tu izreku prihvatim i vrlo brzo sam još kao dijete uspjela da dobijem sve što mi padne napamet:)
i mene su tako učili....i uvek naiđem na nekoga ko tu moju osobinu protumači kao licemerje.
Citiraj:
Prvobitno napisano od
pričalica
i mene su tako učili....i uvek naiđem na nekoga ko tu moju osobinu protumači kao licemerje.
Mišljenja sam da nije važno kako će neko to da protumači..naravno,ukoliko nismo svjesno manipulisali i zažmirili na oba oka da bismo postigli cilj..taj makijaveliztam to ne podrazumijeva
'' taj ko ima zensko dete taj je siroma covek''
ovo su bile njene poslednje reci pred smrt upucene meni,doslovno :lol: doduse ne secam se tacno jel rekla siroma ili proklet
Citiraj:
Prvobitno napisano od
DirkaSta
Mišljenja sam da nije važno kako će neko to da protumači..
meni jeste važno, bar donekle...missim, što bih bila ok ako mi nije stalo i do mišljenja drugih ljudi? ako mi je stalo samo do mog sopstvenog mira - ne znam kako onda da budem umiljato jagnje?
Citiraj:
Prvobitno napisano od
pričalica
meni jeste važno, bar donekle...missim, što bih bila ok ako mi nije stalo i do mišljenja drugih ljudi? ako mi je stalo samo do mog sopstvenog mira - ne znam kako onda da budem umiljato jagnje?
SA te tačke posmatranaj si u pravu pričo..ali poenta je u poimanju "količine" i "primjene" umiljatosti..možda se neko sjeća one izreke koja kaže "Lijepa riječ i gvozdena vrata otvara"..
Citiraj:
Prvobitno napisano od
DirkaSta
možda se neko sjeća one izreke koja kaže "Lijepa riječ i gvozdena vrata otvara"..
uglavnom je se sećam samo ja, koja pokušavam da budem jagnje.
ovde više uopšte ne ''pale'' ti fazoni o lepim rečima, jaganjcima....i sve to što su bake govorile. ovde funkcioniše samo dobro izbalansirana drskost, pomešana sa dobrom količinom inteligencije, naročito kada je posao u pitanju.
a kada su u pitanju međuljudski odnosi, komšiluk, frizeraj - pa tu ima prostora za bakine izreke, tačno.
Sad se sjetih još jedne bakine rečenice..."Dobro se dobrim vraća" uh..
Citiraj:
Prvobitno napisano od
DirkaSta
Sad se sjetih još jedne bakine rečenice..."Dobro se dobrim vraća" uh..
pa, ako ne meni....mojoj deci neka se vrati.
Citiraj:
Prvobitno napisano od
pričalica
pa, ako ne meni....mojoj deci neka se vrati.
da..i ja tako kažem:) Mada,kad malo vratim film,često mi se dobro dobrim vraćalo,u svakom slučaju češće nego lošim..
ima nešto što pamtim i malo je kontroverzno pa ne bih polemisala.."Pomozi grotu na svoju sramotu"
dugo sam razmišljala ima l tu istine i pronašla je,nažalost..
sećam se onoga ''bilo pa prošlo'' :) to je baš super izreka kad se nečega setim sa gorčinom.
moja je stalno govorila-daj da ljubim da prodje-...sta god da sam uradila ,toliko da sam i ja to mojoj deci stalno ponavljala..
bilo je puno toga, zavisno od situacije...
Citiraj:
Prvobitno napisano od
pričalica
šta je to ''grota''?
u našim krajevima "grota" označava čovjeka tj. "grotnjaka" ( samo je baka skratila) koji je siromašan,ali bez dostojanstva,koji stalno moljaka ali to tako vješto radi da se nad njim svim sažale.
Citiraj:
Prvobitno napisano od
mikili
moja je stalno govorila-daj da ljubim da prodje-...sta god da sam uradila ,toliko da sam i ja to mojoj deci stalno ponavljala..
e,mikili..uljepšala si mi jutro tim podsjećanjem:) i ja sam to često slušala..
šta je govorila.. :hm:
''tropa, tropa mečkata.. koje dete ne spi če ga izede''
:zazi:
e pa ne sipaju sve bake samo mudrosti.. šta ću... :raz_088:
a ova druga je uvek imala dobra upozorenja.. tako ja jednom prilikom čuvala anđelicu..
ja 15 a ona 5 godina...
Gde idete?
Na kupanje.
Nemoj nju da vodiš na kupanje, ti ćeš da se zapričaš sa društvom a ona će da se udavi.
:sad:
Dobro, ostaviću je kod drugarica da se igraju.
O, ne nikako! Kod njih u dvorištu je bunar koji nije ograđen, upašće u bunar.
:pada:
Dobro, ostaviću je kod druge babe.
Ma kakvi tamo da je ostavljaš. Stepenice nisu ograđene, može da padne i da
slomi glavu!
:huh:
Pa da je ostavim kod tebe?
Au.. nikako.. Kapija mi ne valja, može da istrči na ulicu i kola da je zgaze!