Re: Upotreba stranih reči
Šteta je što se strane reči sve više upotrebljavaju, a naše reči se potiskuju.
Trudim se da govorim i pišem čistim, književnim jezikom i svesna sam lepote našeg jezika. Od stranih reči koristim to čuveno "ok" ali ga maksimalno izbegavam.
Ono što mi posebno smeta kod tih tuđica i stranih reči je njihova upotreba za nazive raznih uslužnih radnji, od pekara, preko zdrave hrane do tržnih centara. Često se dešava da firmopisci pogreše u samom nazivu i to onda "upada u oči" i deluje smešno.
Takođe smeta i što se ćirilica kao pismo sve više zaboravlja. U svakodnevnom životu, onom pravom, koristim oba pisma, na Internetu više latinicu jer mi se dešavalo da ljudi, najblaže čudno reaguju na ćirilicu.
Ne koristim ih, a često ih i ne razumem.. :kapa:
Narod prihvata ono što mu se servira. Na najvećem udaru su deca. Pogledajte
samo kako zvuče reklame i ljudi koji su toj deci uzori.
I da ne želimo da ih koristimo, prosto se nameću. Čak i pojedine TV stanice imaju voditelje koji govore ''fensi'' jezikom. Što se tiče nekih stručnih naziva sa kojim se srećem kroz posao, obiluju stranim rečima..ali mislim da je to i donekle u redu jer i nisu nastali u našem jeziku.
Ono što je meni smešno jeste to da mlađi sve više koriste engleske nazive u običnom govoru, a da sami i ne znaju da se služe engleskim jezikom, ali eto...to je sada ''cool''...
Lično se ne služim nekim stranim ili fensi izrazima... I ovde kao i profesionalno pišem skoro isto. Pišem opušteno i ne pazim nešta preterano kako sam napisala šta. Prosto, pišem onako kako sam naučila i nemam dva pravopisa, jedan recimo za posao, a drugi ovde...Normalno, službene dopise ću pisati stručnije, ali što se tiče nekog izražavanja i pravopisa, to bi bilo to....
Jezik i narod oduvijek su dijelili sudbinu..budućnost srpskog jezika biće identična kao i budućnost srpskog naroda...:(
Naša pismenost seže u vreme pre hiljadu godina, a poznato je da su veliki umovi, kao što su Gete i drugi, učili srpski jezik da bi upoznali srpsku narodnu umetnost. Srpski jezik spada među srednje razvijene jezike. Rečnik književnog i narodnog jezika Instituta za jezik Srpske akademije nauka imaće od 400.000 do 500.000, a to je ogroman leksički fond, pa se može reći da je po broju reči srpski veoma razvijen.(Milorad T.lingvista )