-
Popis stanovništva 2011
Hoćete li otvoriti vrata svog doma popisivaču? Da li ste spremni da odgovarate na 30ak pitanja koja idu do detalja, tipa :
Imate li nužnik sa vodokotlićem?
Da li ste podstanar, sa ugovorom, bez ugovora?
Da li je stan u kome živite vaša privatna svojina?
Koliko ste živorođene dece rodili bez obzira da li su u životu i dalje? (ovo je pitanje samo za žene)
Kome su od koristi takve informacije? Kakve veze ima to sa bilo čim? Povređuju li se tu ljudska prava i slobode?
Kažu da su svi građani dužni da puste popisivača u svoj dom i odgovore na pitanja. Ali da se može desiti i da nas odbiju.
Nama na obuci su rekli da ukoliko neko odbija da učestvuje u popisu, odmah pozovemo opštinskog instruktora i da će on preuzeti dalje korake.
Plašim se da će biti jako neprijatnih situacija na terenu :hm:
Šta vi mislite o svemu ovome? Podaci će poslužiti za još nešto ili samo za statistiku?
-
Re: Popis stanovništva 2011
Izgleda da smo obavezni da se popišemo :aha: tako bar piše u Zakonu, a sa druge strane ja ovde kao pravnik amater ne vidim kako ću biti kažnjen ako ne otvorim vrata, a pravim se da pismeno obaveštenje koje mi ostave nisam dobio :hm:
Дужности лица која се пописују у погледу давања података
Члан 27.
Лице обухваћено пописом дужно је да да податке који се од њега траже пописом и да на сва питања у пописним обрасцима да тачне и потпуне одговоре.
Податке о одсутним члановима домаћинства даје члан домаћинства коме су подаци највише познати, а о деци млађој од петнаест година податке даје родитељ, усвојитељ или старатељ.
Лице обухваћено пописом није дужно да се изјашњава о националној припадности и вероисповести, а пописни образац мора да садржи поуку о томе.
У пописном обрасцу за питање о националној припадности и матерњем језику предвиђен је одговор отвореног типа.
Писмено обавештење одсутним лицима у време доласка пописивача
Члан 28.
Ако пописивач у време пописа не затекне у стану лице обухваћено пописом, а податке не може да прикупи на начин предвиђен у члану 27. овог закона, оставиће писмено обавештење да је то лице дужно да се најкасније до 15. априла 2011. године јави надлежном органу ради давања података у вези с пописом.
V. КАЗНЕНЕ ОДРЕДБЕ
Члан 29.
Новчаном казном од 20.000 до 50.000 динара казниће се за прекршај физичко лице обухваћено пописом или лице које је обавезно да да податке о одсутним члановима домаћинства, односно родитељ, усвојитељ или старатељ за дете млађе од петнаест година ако одбије да одговори на питања у пописним обрасцима или да нетачне и непотпуне одговоре (члан 27. ст. 1. и 2).
-
Meni se ovo ni malo ne svidja. Cak sta vise, zastrasujuce mi je da me neko primorava na tako nesto.
-
jedne godine dolazili oni i tako.. i ja bila kuci sama.. i sad .. zovnem matorog koji je bio na poslu i kazem sta i kako... on meni kaze sve sto pita kazi nemamo :haha:
i ja tako.. kaze zena imate li spoljne stepenice.. ja kazem nemamo.. a zena sedi u dvorishtu i gleda u njih.. ja kazem nemamo.. i ona pise da nemamo :haha:
mislim pitanjaaa su takooo glupaa da ja ne mogu da vam opisem :facepalm:
i ne znam sta popisuju oni te stvari?
koliko televizora imate? kupatila? kompjutera?
sta bre?
pravis li ti popis stanovnishta? ili popis inventara u kuci?! mis'immm :aha:
-
Nećemo im otvoriti vrata, kratko i jasno
-
oću, šta me briga.
što da ne kažem državi ono što je zanima....u krajnjj liniji, plaćam popisivače, pa bar da vidim zašto. nemam šta da krijem, mislim da statistika nije loša nauka (iako je najčešće pogrešna :lol:) i što sad da ne odgovorim na ono što me pitaju ...ne vidim razlog da ih odbijem.
-
Pa neka nas popišu.. kad već ne znaju ništa o nama, će da im kažemo.. :sad:
-
mene poslednji put da li imam zemljište u vlasništvu....kažem ''ovo u saksijama ako se računa, eto to imam''....a bio fin dečko, taj popisivač, pa se nasmejao.
-
Ja jesam popisivac i rado ne bih odgovarala na sva ta debilna pitanja... uostalom cucete i sami sta ce vas pitati, samo se nemojte brecati na popisivace, nisu oni sastavljali pitanja :raz_068: Po meni pitanja zalaze preduboko u zivot pojedinca.
-
Ma da.. nekom zalaze preduboko u život, a neko ne mora ni da ima ličnu kartu..
u svakoj ''kući'' popišu istu gomilu musave dece.. :sad:
-
ma neka rade kako im je na savesti....posao se obaviti mora, a što se mora - nije teško.
-
Postoje i penali za laganje, koji se broje sa vise nula.
Fajf, daj jos neko pitanjce, da se spremim za taj veliki dan! :igrac:
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Fajf
Koliko ste živorođene dece rodili bez obzira da li su u životu i dalje? (ovo je pitanje samo za žene)
http://razbibriga.net/clear.gif
-
Evo moje omiljeno: Da li je lice u nedelji koja je prethodila popisu (od 24. do 30.septembra) bar jedan sat obavljalo bilo kakav placeni posao (u novcu ili u naturi) ili je radilo kao neplaceno lice u radnji clana porodicnog domacinstva ili na porodicnom imanju?
Cas posla za procitati, pa jos ponoviti nekoliko puta dok ljudi shvate sta su upitani... :eek:
-
-
Ni ja :pada:
Uzdam se u ljude da ce ga razumeti, odgovor je samo sa da ili ne, od toga zavisi sledece pitanje... ma katastrofa totalna.
-
e :mirka:sad me zanima sta se u stvari krije iza tog pitanja?
-
:haha:
OMG! I kakve veze ima da li sam ja radila negde za pare i kod rodjaka za dz? :alava:
ja razumela, za tumacenje bi se obratite na pepe, da vam dam broj ziro racuna, na koji cete mi uplatiti novac za tumacenje. bolje da platite meni, nego da lazete drzavu i platite kaznu za to. :haha:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
mare
ne razumem ovo pitanje?
e na jednom popisu sam imala godina koliko i ti, i bila sama kod kuće kad su došle popisivačice.. :aha:
i sad mi žao što ih nisam nešto zeznula... baš me zanima kako bi me kaznili manoletnu.. :lol:
i još su me drndale petnaest minuta oko dede Varnave.. nisu mi verovale da je srbin.. :qq:
-
Pa vi vredni možete i da se zbunite. Ja znam da ništa nisam radila. :haha:
-
ima..otprilike ce da procene koliko jos mogu da nam podignu doprinose za neke prihode koji golim okom nisu vidljivi..svako pitanje ima svoju svrhu..
-
Sustina je da se vidi koliko je zaposlenih, koliko nezaposlenih. Mi koji radimo popis, mahom smo svi nezaposleni, a po ovome cemo se izjasniti da smo radili, jer smo imali placenu obuku u toj nedelji, i nakon par pitanja koja slede posle odgovora sa DA, ispasce da smo zaposleni. Pa ce tako biti 50.000 manje nezaposlenih u rezultatima popisa... Tako bar mi to medjusobno tumacimo.
-
aj da se spremimo za popis :aha: da standardizujemo odgovore :haha:
ja još nisam siguran da li sam eskim ili aboridžin :hm:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Fajf
Sustina je da se vidi koliko je zaposlenih, koliko nezaposlenih. Mi koji radimo popis, mahom smo svi nezaposleni, a po ovome cemo se izjasniti da smo radili, jer smo imali placenu obuku u toj nedelji, i nakon par pitanja koja slede posle odgovora sa DA, ispasce da smo zaposleni. Pa ce tako biti 50.000 manje nezaposlenih u rezultatima popisa... Tako bar mi to medjusobno tumacimo.
genijalno... :haha:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Manijak
aj da se spremimo za popis :aha: da standardizujemo odgovore :haha:
ja još nisam siguran da li sam eskim ili aboridžin :hm:
A oće smeti ti popisivači kod tebe da dođu.. :hm:
-
ček, jel ja kao maloletan odgovaram na pitanja?
-
a klingonci..kod nas je bilo njih nekoliko, a bilo je i dzedaja..:sojka:
-
Muz i ja razmisljamo da se izjasnimo kao Romi, oni dobro prolaze... niko im nista ne sme
-
Oće, imali su pripremnu nastavu od strane js :haha: ali će ipak proći kao i ovi...
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Fajf
Muz i ja razmisljamo da se izjasnimo kao Romi, oni dobro prolaze... niko im nista ne sme
umažite se malo imalinom... :igra1:
-
Mare, za osobe ispod 15 godina odgovara starije lice.
Ma, ovo su bacene pare za popis. A da nam vidite kofercice u kojima nosimo papire... plac majke Bozije, svima se raspale kopce juce na sastanku kad smo preuzimali materijal :raz_114:
-
jel ima opcija da se izjasnimo kao internet zavisnici?
-
Citiraj:
PODGORICA - Grupa mladića iz Crne Gore odlučila je da se na popisu stanovništva izjasni kao Džedaji, u znak protesta zbog, kako ocenjuju, politizacije popisa i aktuelizovanja nacionalnih podela, prenosi portal "Vijesti".
"Zgnušani malograđanskim podelama, došli smo na ideju da se pišemo kao Džedaji da bi izrazili nezadovoljstvo i protest, te da bi obesmislili podelu na Srbe, Crnogorce, Bošnjake, Muslimane", objasnio je jedan od osnivača pokreta, student Fakulteta političkih nauka (FPN).
Po rečima ovog studenta, čije se ime ne navodi, mladići su se na taj korak nisu odlučili zato što je to "aktuelno i trendi".
On navodi da pokret "nema veze sa svetskim pokretima Džedajizma, kojim se izražava religijsko shvatanje bazirano na sinkretizmu, odnosno mešanju religija".
Džedaji iz Crne Gore poručuju da su u njihove redove dobrodošli svi.
"Naše shvatanje pripadnosti redu Džedaja se oslanja na to što je pripadnost inkluzivna, međurasna i međuverska, te imamo Džedaje ateiste, pravoslavne Džedaje i druge...", rekao je budući politikolog.
Blic
E sad, ako se izjasni dovoljan broj nas kao Klingonci, hoce li nas priznati kao nacionalnu manjinu? Koliko je minimalno potrebno ljudi neke nacionalnosti da bi bili nacionalna manjina, zna li neko?
-
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
kojica
jel ima opcija da se izjasnimo kao internet zavisnici?
Nama je receno da pisemo sta nam lice kaze, za svako pitanje, tako da pustite masti na volju :)
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
mare
a Jacobinci?
to je verska manjina.. :lol:
-
Prema rezultatima popisa iz 2002, 95% stanovnistva cine vernici (od toga pravoslavni – 84,98%).
Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.
I pored ovako jasnih i nedvosmislenih odredbi Ustava, mi danas imamo: Ministarstvo vera Republike Srbije, versku nastavu u državnim obrazovnim ustanovama, versku službu u Vojsci Srbije, verske praznike za državne, krsne slave državnih ustanova i jedinica lokalne samouprave, vladiku SPC-a na mestu predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije, obavezne doplatne poštanske marke za izgradnju Hrama Svetog Save, neustavan Zakon o crkvama i verskim zajednicama, neustavan Zakon o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji itd.
U 2009. godini, Srpskoj pravoslavnoj crkvi je iz budžeta dato 649.792.706 dinara (oko 7 miliona evra). Zapravo, najveći pojedinačni dobitnik budžetskih sredstava iz linije 481 „dotacije nevladinim organizacijama“ u 2009. godini je Srpska pravoslavna crkva, a sledeći je Crveni krst, koji dobija upola manje. Pri svemu tome, crkve i verske zajednice u Republici Srbiji oslobođene su plaćanja poreza.
Ovako velika budžetska davanja za Srpsku pravoslavnu crkvu, kao i veliki uticaj SPC-a na političke i druge odluke, država pravda (nerealno) velikim brojem pravoslavnih vernika na popisu iz 2002. godine.
-
Ima i opcija `Nije se izjasnio` bas za ta pitanja. Ma nikome vise nista ne verujem u ovoj zemlji, pa ni tim rezultatima popisa. Namestaju izbore, pa sto ne bi namestili i rezultate popisa kako im odgovara. :mirka:
-
Pa ti, Fajf, gledaj da koji put slucajno zaokruzis to Nije se izjasnio, bar kad ti neko kaze "pa ne znaaamm", nemoj da insistiras na pravoslavlju. :raz_128:
-
Ma ja cu unapred da se izvinem ljudima na onome sto sledi, tj. gomili tih pitanja, i zamoliti ih da mi to odradimo ekspresno,:g: da ja ne visim ceo dan u soliteru, `ocu da idem kuci i uzivam u vikendu.
-
jutros, sva raspoložena, orna za pijacu , otvaram vrata od stana....samo što sam zakoračila preko praga vidim neko čuči u mraku na spratu ispod kod lifta.
pravim se da ne vidim ništa, ali ne vredi...
- komšinice, jesu li vam bili popisivači?
- sad? pa mnogo je rano, tek je 9 sati.
- ma nije rano, znate. neko mi reče da su već viđeni.
- ma hajte molim vas, komšija...pa nećete valjda da sedite tu dok ne dođu?
- a vi ćete na pijacu? :eek: (kad je video kolica)
- da. što?
- a šta ako dođu dok ste na pijaci?
- ništa, komšija, ne brinite, doći će oni drugi put.
i ja odoh sa njegovom slikom u glavi kako sam verovatno neki buntovnik i kako nemam poštovanja za ogroman državni posao.