Re: Sastavi iz srpskog jezika - osnovna škola
Лик моје мајке
Мајка. То је једино име које у цијелом Ñвијету значи иÑто: оÑоба која Ð½Ð°Ñ™Ñ Ð²Ð¾Ð»Ð¸ и одгаја.
Моја мајка Ñе зове Љиљана. Има краћу коÑу кеÑтењаÑте боје, продорне зелене очи у којима Ñе огледа мој лик, и најтоплије и најњежније руке на Ñвијету. ВиÑока је и има лијепу линију тијела. Има брз и енергичан корак. Када Ñе наÑмеје, то је као зрак Ñунца или као кад поÑлије Ñна отворим очи, а Ñвјетло јутра голица мој поглед. Додир њене руке брижне руке брише Ñвет, и тај трен може да траје читаву вјечноÑÑ‚, мени ће опет изгледати кратко. Без имало двојбе могу рећи да је она за мене најбоља мајка на Ñвијету. Увијек је ту за мене. Кад Ñам тужна, њено Ñрце пуца, кад Ñам Ñрећна иÑпуњена јој је душа. Топле речи Ñу дио ње, Ñунчани оÑмех улепшава Ñвет а нежни додир-додир анђела. Дубина њених очију је попут отворене Ñтрује, вуче те к` Ñеби али не убија, држи те чврÑто-ал` не ÑтиÑка.
Сјајнија од звезде и од жарког Ñунца, лепша од биÑера, Ñнажнија од лавице. И анђели јој завиде на лепоти душе и тела.
Милица Њежић IX4
Мој дневни боравак
Ðајконфорниј а и најтоплија проÑторија мог Ñкромног дома је дневни боравак. кад уђем у ову Ñобу обаÑја ме ведрина и шаренило јарких боја. Ведре боје и лагана музика Ñа радија дају овој Ñоби велику гоÑÑ‚Ð¾Ñ™ÑƒÐ±Ð¸Ð²Ð¾Ñ Ñ‚. Огромне прозоре окитиле Ñу жућкаÑте завјеÑе и Ñакриле промрзли мраз. Собу краÑи поÑебно велики телевизор који ме чеÑто мами ка Ñеби. ПоÑлије тешког дана треба лећи у фотељу, још Ñе покрити и зажмурити за одмор. Када Ñе пробудим показаће Ñе највећи украÑи ове Ñобе, а то је моја породица. У кући пуној Ñмјеха Ñмјеше Ñе и Ñлике добрих Ñтарих времена на бијелим зидовима.
Бојан Кркошка VII1
Мој друг
Ја Ñједим у задњој клупи да прозора. Мој друг из клупе Ñе зове ÐлекÑандар Милошевић, а Ñви га зовемо Ðцо. Он ми је најбољи друг.
Ðцо је рођен 29.5.1995.године у Бањалуци. Ð*одитељи му Ñе зову Бојана и Ð*ајко. Ðцо највише воли плаву боју. Његова омиљена животиња је птица, а пиће му је кока-кола.Омиљени Ñпорт му је фудбал. Има рибицу по имену Мићко.Ðцо Ñе Ñтварно зна дружити, а и одличан је ученик. Воли школу. Омиљена књига му је ``Ð*обинзо КруÑо``, а филм ``ОтпиÑани``. Ðцо има црно ÑмеђкаÑту коÑу, и зелено-Ñмеђе очи. Има деÑет година . Његов најбољи друг је Горан, а другарица Ñам му ја.. ВиÑок је као и ја. Ðајвише воли патике, па их зато чеÑто ноÑи. Он воли да црта.
Ðцо ми увијек поÑуди нешто када ја заборавим, али није ми због тога најбољи друг, већ због доброте и пријатељÑтвР°.
Јелена Трбић V5
Мој друг из клупе
Стефан Симоновић је дјечак који Ñједи пореде мене.
Он има деÑет година.
Има катку Ñмеђу коÑу, и Ñмеђе очи. ÐоÑи наочаре као од Харија потера, Ñамо што има шарен оквир. Одличан је ученик. Има пуно врлина, али има и понеку ману. Мане Ñу: Ð¿Ñ€Ð¸Ñ‡Ñ™Ð¸Ð²Ð¾Ñ Ð¸ неÑмртноÑÑ‚, а врлине:УреднРÑÑ‚, Ð´Ñ€ÑƒÐ¶ÐµÑ™ÑƒÐ±Ð¸Ð²Ð¾Ñ Ñ‚. Увијек је уÑклаћен у одјећи. ВиÑок је око 142cm и тежак је 43 кg. Ðадимак му је Стива Сима и Сојман. Омиљена боја му је плава. Омиљени Ñпорт му је пливање . Он Ñвира виолину. Омиљено јело му је помфрит. Сан му је да поÑтане археолог.
Сигурна Ñам да Ñвако Стефана Ñматра одличним другом.
Тамара Гојковић V5
Moja мама
Моја мама Ñе зове Миланка. Она има 33 године. Има кеÑтењаÑту боју коÑе и Ñмеђе очи. У Ñваком њеном оку вдим љубав и Ñрећу. Са мамом волим да проводим вријеме зато што причамо, повјеравамо тајне и Ñлично. Заједно најчешће причамо о школи и тренингу, али Ñа њом подјелим и неке мале проблеме. Мама ми помаже око неких задатака у школи, а ја њој у неким кућнм поÑловима. С времена на вријеме одем у продавницу, Ñпремим Ñобу, и изнеÑем Ñмеће. Ја волим Ñвоју маму. Ð*ијетко Ñе Ñвађамо, а и кад Ñе поÑвађамо, брзо Ñе помиримо. Сваки дан ме иÑпрати у школу, а кад Ñе врати чека ме Ñпремна да разговара о школи и оцјенама. Мама и ја Ñмо иÑкрени једна према другој и надам Ñе да ће то тако оÑтати. У мами имам иÑкреног пријатеља и знам да јој могу Ñве рећи, знам да ће мене и моје проблеме увијек наћи најбоље рјешење, а такво пријатељÑтвР¾ трба чувати и његовати за цијели живот.
Ðикола Кнежевић V1
МоÑтови прошлоÑти
Два камена кипа отварају врата. Удишем Ð¼Ð¸Ñ€Ð¸Ñ Ð¿Ð°Ñ€ÐºÐµÑ‚Ð° и кораке у балетÑким папучицама.
Позива ме концертна дворана, прелепа девојка дуге црне коÑе у чијем глаÑу почива ''ЈединÑтво'' а на рукама два црна клавира. Трпела је Ñвашта концертна дворана у доба Ðемаца њена прозрачноÑÑ‚ беше коњушница. Ðли је и даље веÑела, доÑтојанÑтве на Ñа балконима и звуцима њне кћерке Музике. МириÑом паркета Ñве до великог паркета, у мрамору, званичног, пуног прошлоÑти.ОнРÑе Ñећа Ñтарога бана МилоÑављевић а што подари Бањалуци печат метрополе, Ñећа Ñе земљотреÑа 1969.када Ñу греде падале на његове уморне Ñинове Ñтепенике. Орлови извајани вештачком руком Ђорђа Јовановића у лету ме преноÑи до Већнице.Полукружни амфитеатар ÑуÑрета буди у младом духу иÑторијÑко Ñрце. Кораци Ñе чују у Ñали за банкет, ритмично понавља Ñала учећи нове наде нежним облицима. У белим хаљиницама Ñвака види Ñвоју ÑеÑтру одраза у огледалима. Затварам врата плашећи Ñе да не уздрмам духове што подигоше печат Бањалуке још 8. новембра 1932.
Отвара Ñе предамном значење речи ВаÑе Глушца: "Бучни ће Ð’Ñ€Ð±Ð°Ñ ÐºÑ€Ð¾Ð· векове и векове шумити једноличну пеÑму и Ñмењиваће генерације и генерације наших Крајишника, а Ñва ће палата Ñтојати као величанÑтвен Ñпоменик на златно доба, које Ñмо Ñ Ñ‚Ð¾Ð»Ð¸ÐºÐ¸Ð¼ еланом почели дизати у нашој заоÑталој БоÑанÑкој Крајини."ОдзвРњају те речи у Ñамом Ñрцу БанÑког двора, а и у нашим Ñрцима и одзвањаће још векова и векова праћене шумом бучног ВрбаÑа.
ЈаÑмина Ðиндић VIII4
Музички кабинет
У мојо школи поÑтоји много учионица. Ðајљепша ми је мој учионица, али волим бити и у музичком кабинету.
То је Ñвијетла учионица Ñа жутим и бијелим зидовима. У једном углу Ñе налази табла Ñа линијÑким ÑиÑтемом. Иза табле Ñе налази ормар Ñа полицама на којим Ñтоје књиге.
У другом углу налази Ñе Ñто Ñа кожном фотељом за наÑтавницу. Иза Ñтола Ñе налази ормар у којем Ñтоји музичка линија, цедеови и књиге.
Између табле и Ñтола Ñе налази клавир. Ðаправље је од дрвета. Црне је боје. Клавијатура је црне и бијеле боје. Ðа њега обратим највећу пажњу.
Угодно Ñе оÑјећам кад Ñа друговима пјевам у њему.
Давид Милинковић V5
Музички кабинет
У музички кабинет идем Ñва Ñрећна зато што тамо пјевамо, играмо, плешемо.
У музички кабинет клупе Ñу поредане у групе. У једној групи има пет клуупа, а има четири групе. У кабинету Ñу ормари. У једном Ñу књиге и музички цедеови. У другом је одјећа за хор, а у трећем ни не знам шта Ñе налази. Мој најдражи предмет у кабинету је клавит. Он је црн. Када Ñе отвори виде Ñе црне и бијеле дирке.Бијел дирке Ñу дуже од црних. Лавир иÑпушта веом лијепе звукове. Он по Ñеби има разне шаре. Ја волим тај клавир. Изнад клавира је телевизор на којем гледамо феÑтивале и концерте. Поред клавира је наÑтавничин Ñто. Ðа њему Ñу неке књиге. Ðа зиду Ñтоје многе дипломе и похвале.
Мени је жао кад излазим из кабинета.
Јелена Вилендовић V5
Омиљени чаÑ
Мало Ñунце Ñе помаља иза широких наранџаÑтих завјеÑа и нови дан увелико почиње. У учионицу журно улази веÑела жена плаве коÑе и Ñтавља плаву књигу на Ñто. Ðепримјетно отвара ладицу и из ње вади Ñвоју "купуÑару" Ñа планом рада. Ð§Ð°Ñ Ñ˜Ðµ упиÑан, одÑутних нема а ÑвеÑке Ñу отворене. "Баш ме интереÑује шта ћемо радити", кажем Ñвојој другарици из клупе, а она немарно одговара:"Ð’Ñ˜ÐµÑ €Ð¾Ð²Ð°Ñ‚но неки текÑÑ‚ из Читанке". Са великим ишчекивањем чекамо одговор. Међутим наÑтавница не рече ништа већ Ð½Ð°Ñ Ñве погледа и благо Ñе наÑмија. У Читанку Ñмо уронили ÑаÑвим Ñлучајно уз причу и шалу.Технике критичког мишљења биле Ñу готове за тили чаÑ. Свако од Ð½Ð°Ñ Ð´Ð°Ð¾ је Ñвоје Ñвакако битно, мишљење. ÐаÑтавница није могла да Ñједи Ñкрштених руку, па нам она помогну иÑпричајући неку занимљиву причу из живота Ñвога Ñина ÐлекÑе.Шароли ку играоницу прекину бучно звоно, и врати Ñе Ñве опет на Ñтаро.Било како било на овом чаÑу ÑрпÑког језика било је веом лијепо, жао ми је, али Ñад морам на математику.
Дајана Гајић VII1
Спољашњи проÑтор мога дворишта
Моје двориште је велико. Ðа њему има пуно цвијећа. Ðа њему Ñе играм Ñваки дан то јеÑÑ‚ када имам Ñлободног времена. Око њега Ñе налази цеÑта у којој Ñваки дан пролазе аута, мотори,... Тако Ñе моје двориште загађује. Ја га уређујем и шишам, тј. када нараÑте велика трава. Моје двориште је као мој друг. Ја га волим више од било којег дворишта. Комшије миÑле да је моје двориште ружније од њиховог, а да је њихово највеће и најљепше. Ðли ја Ñе не бринем због тога, нека причају шта хоће, мени је моје двориште највеће и најљепше.
Ð*огић Давид VII3
Ð’Ñ€Ð±Ð°Ñ ÐºÑ€Ð¾Ð· вијекове
ВрбаÑ, драгуљ и велико богатÑтво Бањалуке. Чаробна ријека која вијековима тече кроз овај предивни град. Тако текући, Ñвака капљица чува неку тајну. Чува и нашу , у неком каменчићу на Ñвом дну. Тајну која заÑвијетли, тек Ñ Ñ˜ÐµÐ´Ð½Ð¾Ð¼ иÑкрицом мог Ñјећања који је чува да Ñе не угаÑи. И тако, шетајући једног топлог априлÑког предвечерја, примјетила Ñам њега. КоÑа му Ñе преÑијавала на љетњем Ñунцу, а очи Ñу му Ñијале неким чудним Ñјајем. У њима Ñам примјетила неки чудан Ñтрах, који је прикривао неким Ñвојим неухватљивиРшармом. Страхови Ñу Ð½Ð°Ñ Ð´Ñ€Ð¶Ð°Ð»Ð¸ виÑоко, а иÑтовремено вукли ка дну. Ðли ипак кратко је трајала чаролија, овог топлог априлÑког предвечерја. Опет је наÑтала тишина. Ð*ијека Ñвојим Ñненим шумом уÑпављује рибе, иако оне то не чују. Врбе Ñе нешто Ñашаптававју, знам причају о Ñкорој киши. Лагано уÑтајем трудећи Ñе да не пробудим ову љетну идилу на обали ВрбаÑа. Јер понекад Ñе Ñтвари у животу мијењају за трен ока, прије него што Ñе човјек навикне на њих. Иако је прошло много година од тог чудног ÑуÑрета, и Ð´Ð°Ð½Ð°Ñ Ð³Ð° Ñе радо Ñјећам. Јер како кажу, дјечје памћење као одбљеÑак љетње муње, Ñлике, Ð·Ð°Ñ‡Ð°Ñ Ñве оÑвијетли и угаÑи Ñе. Такво је и моје памћење, Ñамо Ñлике Ñ Ð²Ñ€ÐµÐ¼ÐµÐ½Ð° на вријеме.
ВеÑна Станивуковић IX5
Бања Лука је мој родни град. У њему Ñам Ñе родила и у њему живим. Он је један од најљепших градова у мојој држави и заузима поÑебно мјеÑо у моме животу.
Кроз мој град протиче ријека ВрбаÑ. Ð*ијека боје Ñмарагда, туда протиче вијековима. Она одноÑи ратове и доноÑи мир, одноÑи тугу и доноÑи Ñрећу, одноÑи Ñтаре нараштаје и доноÑи нове. Из године у годину Ñве је љепша и Ñваки пут ме изнова очара. Као да зрачи љепотом и позитивном енергијом. Ова ријека је прави путник, који Ñе нагледао великих кањона и зелених долина, биÑоких планина и тамних шума. Она је веома иÑкуÑан путник, чија младоÑÑ‚ никада не умире.
Сваки пут Ñе поново рађа и очара ме Ñвојом љепотом. Без ВрбаÑа овај град не би био ни изблиза лијеп као што је Ñада. Ðадам Ñе да ће тако оÑтати још дуго, дуго времена.
Маја Милошевић VII2
Бањалука је главни град Ð*епублике СрпÑке. То је админиÑтратРвни, културни и привредни центар Ð*епублике СрпÑке и други по величини град у БоÑни и Херцеговини. Кроз Бањалуку пролази ријека ВрбаÑ, која прије него што дође у Бањалуку пролази величанÑтвен им кањоном ВрбаÑа.
Ð’Ñ€Ð±Ð°Ñ Ñ˜Ðµ хладна планинÑка ријека која поред многих дрвореда такође краÑи Бањалуку. Ð’Ñ€Ð±Ð°Ñ Ñƒ јужном дијелу котлине излази у равницу окружену брежуљцима. Ðа проÑтору око ВрбаÑа откривени Ñу многи археолошки локалитети. Ðа лијевој обали ВрбаÑа изграђена је тврђава каÑтел, украшавајући хладну, планинÑку ријеку Ñвојим Ñтарим зидинама и кулама. ТуриÑтичке могућноÑти ријеке Ð’Ñ€Ð±Ð°Ñ Ñу веома велике и релативно добро иÑкориштене. Ðа њему Ñе одржавају многе туриÑтичко - ÑпортÑке манифеÑÑ‚Ð°Ñ†Ð¸Ñ Ðµ. Једна од њих је "Љето на ВрбаÑу" која Ñе одржава Ñваке године. Ð*ијека Ð’Ñ€Ð±Ð°Ñ Ñ˜Ðµ богата и племенитом рибом, што је доприњело развоју риболова. ОÑим тога предивна, зелена ријека ВрбаÑ, атракција је Бањалуке.
И зато чувајмо нашу ријеку, јер она је биÑер која краÑи наш град.
Јелена Макивић IX5
Ја Ñам оÑоба која воли пуно путовати, упознавати разна мјеÑта и културе, али од Ñвега, највише волим Ñвој град - Бања Луку.
КраÑи је много зеленила, па је ио разлог због којег уживам шетати њеним алејама и поÑјећивати многобројне паркове. Ћао ми је што Ñе парк "Петар Кочић" реновира и што је Ñрушена фонтана у нему, јер је деÑетина година била обиљежје овог народа. У Ñтаром издању је имао душу коју је, чини ми Ñе, изгубио Ñа много новог бетона.
Волим Ñве њене улице, наÑеља и грађевине. У задњер вријеме гради Ñе много нових објеката, а уљепшавају Ñе фаÑаде Ñтарих. То ме радује јер град поÑтаје Ñваким даном Ñве љепши, а ја Ñам Ñве поноÑнија на њега.
Врхунац његове љепоте је прекраÑна зелена ријека ВрбаÑ, која је вијековима пркоÑила и одољевала многим оÑвајачима на овим проÑторима под буднним оком древне тврђаве каÑтел. Ñигурно не без разлога, шапутање њених талаÑа, опјевано је у многим пјеÑмама, многобројних обожаваоца који Ñвакодневно поÑјећују њене обале, чија их љепота лијеч од Ñвих недаћа живота. Она је беÑмртна и још вијековима и вијековима краÑиће мој град.
Тијана Малић VII2
Бања Лука Ñе налази на обалама ВрбаÑа.
Становници Бања Луке кориÑте Ð’Ñ€Ð±Ð°Ñ ÐºÐ°Ð¾ једно од главних излетишта у љетном периоду. Љети, обале ВрбаÑа Ñу пуне људи који Ñу побјегли од врућине. Вијековима Бања Луку краÑи ријека Ð’Ñ€Ð±Ð°Ñ Ñа Ñвојим притокама. Ð’Ñ€Ð±Ð°Ñ Ñ˜Ðµ краљица Ñвих ријека у мом граду. Он протиче кроз центар Бања Луке и дијели је на два дијела. У јеÑење дане када је кишни период зна бити веома опаÑна, поплави многа поља чак и зна направити мвелику материјалну штету грађанима. Веома је хладна и има пуно вирова који знају бити ÑмртоноÑни за поједине грађане и Ñваке године прогута неколико људÑких живота. Без обзира на Ñве ми је волимо јер она је увијек била и оÑтала Ð¿Ð¾Ð½Ð¾Ñ Ð‘Ð°ÑšÐ° Луке. У љетном периоду, на њој Ñе одржавају "Ñпортке игре". Дал` била мутна ил` биÑтра у њој Ñе Ñунце одувијек блиÑта.
И тако ова ријека брза и биÑтра проноÑи дане и године и оÑтаде вијековима краљица Бања Луке.
Јована Каурин VII2
ЕкÑтеријер
Сједио Ñам на камену и поÑматрао пејзаж планине која Ñе пружала иÑпред мене. МириÑао је Ñвјеж зрак који Ñам Ñнажно удиÑао. Вјетар је звиждукао кроз шуму и лишће.
Планина је изгледала тако шарено, као да је то шарени тепих, наравно јер је јеÑен. Изгледала је тако поноÑна на Ñвоју одјећу Ñаткану од шареног лишћа. Шетајући путељцима који Ñу водили ка врху планине, није било тешко примјетити природне љепоте те планине. Смјењивале Ñу Ñе врÑте дрвећа од подножја лиÑтопадних шума, а како Ñам Ñе пењао ка врху оÑјећао Ñам како Ð¼Ð¸Ñ€Ð¸Ñ Ñ˜ÐµÐ»Ðµ, бора и оморике Ð¿Ñ€Ð¸Ñ‡Ð²Ñ€ÑˆÑ›Ð°Ð²Ð°Ñ ˜Ñƒ моја плућа.
У даљини на планинÑким пропланцима примјећивали Ñу Ñе Ñточари Ñа маленим Ñтадима.
Лакетић Милош VII2
Град Бањалука и ријека Врбас
Са 250 хиљада становника, највећи град у Републици Српској и други по величини у Босни и Херцеговини. Смјештена је у малој долини на надморској висини од 165м. Она се налази на прелазу планина Динарида и Панонског басена.
Кроз овај град протиче бистра и лијепа ријека Врбас, која извире испод Зец планине. Код Градског моста налази се тврђава Кастел. По свом изгледу видимо да је град имао веома бурну прошлост. На ријеци су изграђени велики број мостова. Између осталих је Градски мост, а на ријеци је смјештен кафић –сплав. Ријека је доста хладна и ријетко се ко купа. Половином зиме господин Јанковић иде на купање у хладни Врбас. И сваке године тако.
Град Бањалука је познат што у њему живе лијепе, згодне, и шармантне дјевојке и жене.
Николина Прерадовић VII2
ХаÑанагиница
Балада ХаÑанаиница је једна од наших најљепших народних балада, а ХаÑанагиница је један од најљепших ликова наше књижевноÑти. У пјеÑми је опиÑана тужна Ñудбина жене коју муж бездушно тјера због тога што од Ñтида није могла да га поÑјети док био рањен. ХаÑанагиница није обишла мужа из патријархалР½Ð¸Ñ… разлога, зато што Ñу то налагала правола тога доба. Жена тог времена није Ñмјела да показује оÑјећања према мужу и није Ñе Ñмјела кретати изван куће.
Иако мучена жељом да обиђе мужа хаÑанагиница оÑтаје доÑљедна правилима и оÑтаје код куће Ñматрајући то иÑправним. Ðо, ХаÑанаги проради мушка Ñујета и оÑјећање мушке надмоћноÑти и право да управља животом жене и њеном Ñудбином и одлучује да је отјера. ХаÑанагиница је погођена његовом одлуком и то је за њу велика Ñрамота. У њеној чиÑтој, невиној души одвија Ñе права драма. ИÑпунила је очекивања и као жена и као мајка а опет је напуÑтила Ñвоју дјецу, Ñвог мужа и дом.
Кроз лик ХаÑанагинице приказана је немоћ жене пред нормама тог друштва. Она није имала права да одлучује о Ñвом животу. Њену Ñудбину Ñу кројили њен муж и брат. У Ñвојој немоћи да нешто мијења њено Ñрце пуца. ХаÑанагиница је један од најÑвјетлији … и нај трагичнијих ликова наше књижевноÑти. Она задовољава Ñве норме тадашњег друштва и у том ÑавршенÑтву доживљава трагедију. Из њеног лика избија и Ñнага личноÑти и ÑлабоÑÑ‚ жене, њежноÑÑ‚ мајке чије Ñрце није издржало губитак дома. Лик ХаÑанагинице Ñвијетли као Ñветионик у нашој и ÑјетÑкој литератури.
Јелена Тегелтија IX1
И Ñве што Ñе креће, покреће Сунце
Блатњави ÑеоÑки пут, води до мирне ливадице. Сачињен од хиљада трагова, људи и Ñтоке, и Ñам иÑто тако Ñнажан и Ñлободан као они.Вијуга, вијуга... Баш као и Ñам живот Ñељака , и њега покреће Сунце, шум воде, пеÑама чобана...
Ливада широка, веÑела, Ñлободна. Пружа Ñе као морÑка пучина. Жута трÑка на ветру Ñкрива мале и Ñтидљиве цветове, који певаше. И њих покреће Сунце. Трошна Ñтазица давно поплочана , низ чије камене плоче хучи ветар и ноÑи мириÑе траве и оне Ñтаре, а и оне младе, и траву покреће Сунце... Кућа без крова Ñа рупама умеÑто прозора у којима почива маховина и Ñтарим порушеним дрветом крај прозора. Дрво је толико Ñтаро и јадно да човека проÑто обузме оÑећај бола, а не зна да је оно Ñрећно ту у оÑами Ñа травом и мириÑом влаге. Врата на која Ñе наÑлања, одавно нема, од њих је оÑтала илузија и оквир од трулог дрвета. Једна ÑтаринÑка Ñоба и кревет тј. гвоздени рам обавијене пузавицом чине унутрашњоÑÑ‚ куће а кућу и дрво греје Сунце...
И ова уÑамљеноÑÑ‚, Ñамоћа притиÑак који оÑтаје у Ñрцу Ñве, баш Ñве греје, покреће и љуби Сунце Ñвојим жарким и врелим уÑнама. Живеће можда још Ñа годинама иÑто оÑећање мирноће и тишине у нама када видимо овај предео. И да, тачно је, Ñве што Ñе креће покреће Сунце. И Ñамоћу, тишину и мртвило...
ЈаÑмина Ðиндић VIII4
Јутро у Ñоби мог дједа
Кроз мали прозор улази одморно Ñунце и буди Ñве што Ñе уÑпавало, док је оно било одÑутно. Прве зраке оÑвјетљавају малу витрину на којој Ñе налази Ñлика из неких Ñтарих времен, како дјед, док је још био у младим годинама, поноÑно Ñједи на крупном, бијелом коњу. Ðа витрини Ñе зелене јабуке које шире опојан Ð¼Ð¸Ñ€Ð¸Ñ Ð¿Ð¾ Ñоби и изазивају Ð½Ð°Ñ ÑƒÐ½ÑƒÑ‡Ð¸Ñ›Ðµ да их дохватимо, ако можемо. Имамо ми дједа који их превари па Ñваки пут по једно Ñтрада. У Ñтакленом дијелу иза дједове Ñлике, уредно Ñу поредане шољице за кафу, а на великој полици Ñат у облику гитаре који откуцава Ñваки тренутак нашег поÑтојања. Ðа ÑуÑједном зиду изнад дједовог кревета Ñтоји икона и кандило. У ћошку Ñтоји мала Ñмеђа пећу у је коју је бака потпалила ватру да Ñе Ñоба угрије. Док Ñе чује пуцкетање ватре, на пећи већ врије вода за кафу. Ðа Ñредини Ñобе обаÑјан је Ñто покривен везеним Ñтолњаком, а на Ñтолу ваза у којој Ñе жуте пахуљаÑте лоптице мимозе. Вријеме је да Ñе кафа попије и почне Ñа радом.
Милош Даниловић VII1