Душа смиреног човека је као море. Камен који бациш у њега за тренутак заталаса површину, а затим потоне у дубину.
Тако и невоље брзо тону у срцу смиреног човека, јер је са њим сила Господња.
Старац Силуан
Printable View
Душа смиреног човека је као море. Камен који бациш у њега за тренутак заталаса површину, а затим потоне у дубину.
Тако и невоље брзо тону у срцу смиреног човека, јер је са њим сила Господња.
Старац Силуан
Бог ће да вам испуни жељу само ако је за ваше добро, ако није неће.
Отац Тадеј
По слабости својој ми грешимо, по милости Својој Господ опрашта, али кајање зависи од нас.
Свети Јустин Ћелијски
Поштовање родитеља је толико божански важно, да од тога зависи и наш живот и наше благостање на земљи. Нема ни добра ни живота, без родитељског благослова.
Свети Јустин Ћелијски
Никоме ђаво не приступа тако лако, као ономе ко живи у доконости и лењости.
Свети Тихон Задонски
Уверен сам да смо, у овом животу на земљи, упућени једни на друге. Дужност нам је да се волимо, да једни другима помажемо, да живимо исправно, свако према својим особеностима, способностима и могућностима, али увек са добрим мислима, намерама и делима.
Из књиге "Монах Калист", Миливоје М. Јовановић
Све што се лако постиже, брзо се губи. Све пак што се стекне уз патњу, труд срца брижљиво се чува.
Свети Исак Сиријски
Не буди самољубив и бићеш богољубив; не буди самоугодљив и бићеш братољубив.
Св. Максим Исповедник
Брат неки упита аву Сисоја: Шта да учиним, оче, јер падох у грех? - Устани, чедо, и спашћеш се, одговори старац. На то брат рече: Али ја, пошто устадох, поново падох. - Поново устани! узврати старац. Тада брат упита: Докле ћу онда падати и устајати? - Старац одговори: Док ти не дође крај, и затекне те или у добру или у злу; стога треба стално исправљати себе, да би те у томе и смрт затекла.
Ради као да ћеш живети вечно, али живи као да ћеш сутра умрети.
Старац Пајсије Светогорац
Један старац је рекао:
„Молитва је поверење у Бога. Када у Бога имате апсолутно поверење, није потребно ни да се молите за нешто, јер ће то Сам Бог преузети на Себе. Мора се само стрпљиво чекати да плод сазри и да падне са дрвета. Према томе, родитељи, поверите своју децу Богу. Ви сте их створили само телесно, а Бог им је дао душу. Према томе, Бог је обавезан и да се стара о њима.“
На грдњу је боље одговарати кротошћу него грдњом. Прљавштина се скида чистом водом. Прљавштина не може да опере прљавштину.
Св. Филарет Московски
Нема ниједног тренутка времена, нити иједног корака пространства који не даје лекцију човеку.
Св.Николај Велимировић
Кад наиђеш на човека који воли да спори и ступа с тобом у борбу против истине и очевидности, онда ти престани спорити, удаљи се од њега, пошто му је ум сасвим окамењен. Јер као што покварена вода претвара у бару и најбоља по укусу вина, тако и злехуди разговори остављају таму и мрљу на људима добродетељним, и на животу и на расположењу.
Свети Антоније Велики
Ако су те оклеветали, на твоје добро одговорили злом, не памти зло. Опрости и радуј се, зато што захваљујући томе неколико степеница приближио си се Богу.
Архимандрит Гаврил Ургебадзе
Мрав на путу у Јерусалим
Решио мали мрав да иде на поклоњење светињама у Јерусалим. Ту своју намеру објави свим животињама на једном великом животињском збору. Запрепасте се сви од реда. Па како је која дохватила реч, а прво су говориле велике животиње, крену да га коре и грде.
–Баш си ти, тако мали и слабашан,решио да идеш за Јерусалим. Ми, велики и снажни, не усуђујемо се да кренемо. Па знаш ли ти колико је мора и гора до тамо. Па колико је опасности.
Ређали су се дискутанти читавог дана, а мали мрав је покушавао да добије реч, али како је био мали и најмањи на сабору никако није успевао. По неко га примети, па се још јаче брецну на њега:
-Гле ти њега толика брда и планине, а он ће све то да пређе. Када дође вече и сви су већ су говорили; дозволише и малом мраву да каже нешто.
-Ето, ја знам да сам мали и најмањи од свих вас. Знам да има много опасности на том путу и да је много мора и гора до тамо. Ја знам да је Јерусалим далеко. Али ја хоћу да умрем на путу за Јерусалим.
"Tи си призван на пут небески. Ништа није чудно, ако се онај који трчи понекад и спотакне. Само треба да у сваком тренутку има трпљење и покајање. Стога се покај кад год погрешиш, и не губи време. Колико оклеваш да затражиш опроштај, толико допушташ лукавом да у теби пусти корене. Не допусти му да те изнервира на твоју штету."
Старац Јосиф Исихаста