-
Odg: Torte
Sastojci:
- 175 g tamne čokolade
- 7 jaja
- 140g maslaca
1. Pećnicu zagrijte na 130 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu, namažite ga maslacem i obložite papirom za pečenje. Čokoladu natrgajte na kockice i otopite na pari, pred sam kraj kada ječokolada[ rastopljena umiješajte na kockice narezan maslac, miješajte dok se ne rastopi.
2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka i u jednoj posudi pjenasto umutite žumanjke i dodajte im, lagano miješajući, ohlađenu smjesu čokolade i maslaca. U drugoj posudi istucite snijeg od bjelanjaka, i žlicu po žlicu dodajte u prethodno pripremljenu smjesu nježno miješajući dok smjesa ne postane homogena.
3. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pokrijte folijom. Kalup stavite u veću posudu za pečenje i napunite je vrućom vodom do pola kalupa.
Pecite 25 minuta, nakon čega bi sredina torte trebala biti mekana, a površina obložena hrskavomkoricom. Nakon pečenja tortu ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, posipajte šećerom u prahu, izrežite toplim nožem i poslužite uz lagano tučeno slatko vrhnje ili svježe jagode ili maline.
-
Одг: Torte
Kraljevska torta
http://www.coolinarika.com/image/efd...83c_header.jpg
Sastojci:
2 KORE PO
6 belanaca
6 kašika šećera
6 žumanaca
6 kašika mlevenih oraha
6 kašika mlevenih lešnika
ZA FIL
450 gr šećera
5 celih jaja
1 vanila
1 mala šoljica mleka
550 g putera (ili pola-pola sa margarinom)
200 g čokolade
ZA UKRAS
200 g proprženih četvrtina oraha
200 g čokolade
100 g putera
Postupak:
1.Umutiti belanca u sneg, dodati postepeno ostale sastojke i ispeći koru na papiru za pečenje u plehu od rerne. Isto uraditi i sa drugom korom. Potom ih preseći po širini i napraviti 4 kore.
2. Fil od šećera, jaja, vanile i mleka skuvati na pari, pa u topao dodati puter i kockice čokolade.
3. Nafilovati tortu, i poslednju koru takođe.
4. Propržene četvrtine oraha poredjati po torti, na redove u dva dela (kao na slici) da bi se kasnije torta lakše sekla i da bi svako parče dobilo orahe.
Čokoladu i puter zagrejati, lepo sjediniti i bukvalno ZALITI preko oraha i da curi niz tortu.
-
Čokoladna ruska salata
Za kore
10 belanaca
300 gr šećera
300 gr prženih seckanih oraha
4 kašike brašna
1/2 praška za pecivo
FIL
5 dl mleka
2 pudinga od vanile
10 žumanaca
200 gr šećera u prahu
200 gr margarina
200 gr čokolade
5 kesica vanil šećera
200 gr žele bombona
+200 gr čokolade
Kora:
Umutiti 5 belanaca u čvrst šam postepeno dodajući 150 gr šećera. Dodati 150 gr oraha, 2 kašike brašna i 1/4 praška za pecivo, pa sve dobro sjediniti.
Uliti u pleh obložen pek papirom i peći na 200 stepeni dok ne porumeni. Na isti način napraviti još jednu koru.
Fil:
U 5dl mleka skuvati puding, pa ga ostaviti da se potpuno ohladi.
Za to vreme umutiti margarin. Dodati žumanca i šećer u prahu, te nastaviti sa mućenjem. Pripremljenu smesu spojiti sa pudingom i mutiti još nekoliko minuta kako bi se sastojci sjedinili. Nakon toga fil podeliti na dva dela. U jedan deo dodati otopljenu čokoladu, a u drugi vanil šećer i iseckane žele bombone.
Tortu filovati: kora, fil sa čokoladom, fil sa žele bombonama. Ponoviti postupak i sa sledećom korom. Otopiti čokoladu i dekorisati tortu po želji.
Ko voli teške torte, ovo je pravi izbor jer je pre pre preukusna!!:vodanausta:
-
Neskvik torta :vodanausta:
Braon kora:
5 belanaca
5 kašika šećera
1 puding od čokolade
Žuta kora:
5 belanaca
5 kašika šećera
1 puding od vanile
Bela kora:
5 belanaca
5 kašika šećera
3 kašike gustina
Svaka od tih kora se muti na isti način. Prvo umutiti belanca, potom lagano dodavati šećer, kad smatrate da se šećer istopio lagano dodati puding od čokolade/vanile/gustin.
Peći na 180 stepeni oko 15 minuta.
Fil:
15 žumanaca
10 kašika šećera
10 kašika brašna
1 l mleka
1.5 margarin
400 gr Neskvika
200 gr krem šlaga
Žumanca umutiti sa šećerom, postepeno dodati 10 kašika brašna i 2 dcl mleka.Sve to zakuvati u preostalih 8 dcl mleka. Kuvati par minuta. U vruć fil umešati 200 gr Neskvika. Kad se ohladi, dodati prethodno izmiksan margarin i preostalih 200 gr Neskvika.
Posebno umutiti 200 gr krem šlaga sa 200 ml mleka.
Filovati:
bela kora-fil-krem šlag-žuta kora-fil-krem šlag-braon kora-fil-krem šlag.
Što se mene tiče ova torta je savršena, samo treba lepo da odstoji u frižideru.
-
Ne znam da li je neko već objavljivao recept,ali znam da ovo mora da se podeli
:vodanausta:
Mrnjau:macak:torta sa dva fila
Za 4 kore:
16 belanaca
16 kašika šećera
16 kašika mlevenih lešnika
4 kašike brašna
Umutiti 4 belanca sa postepenim dodavanjem šećera. Sjediniti lešnike i brašno,pa dodati u umućena belanca. Lagano promešati i sipati u pleh (26 cm)
Peći na 200 stepeni oko 15 minuta, sve zavisi od jačine rerne.
I tako ispeći još tri kore.
FIL:
700 ml mleka
300 gr šećera
1 vanil šećer
16 žumanaca
80 gr pudinga od vanile
20 gr gustina
250 gr margarina
100 gr šećera u prahu
100 gr plazme
100 gr milke s lešnicima
100 gr bele milke
100 gr crne čokolade za kuvanje
100 gr krupno mlevenih lešnika
500 mleka,300 gr šećera i vanil šećer staviti da provri,posebno sjediniti 200 ml mleka,16 žumanaca,80 gr pudinga od vanile i 20 gr gustina.
Sipati u provrelo mleko i skuvati fil i ostaviti da se potpuno ohladi.
Umutiti margarin sa 100 gr šećera u prahu i sjediniti sa ohlađenim filom.
Fil podeliti na dva dela. U prvi dodati 100 lomljene plazme i iseckanu milku ( i belu i crnu). A u drugi 100 gr crne čokolade i lešnike.
Filovati:kora-prvi fil-drugi fil-kora...dok ne potrošite materijal...završiti korom...ukrasiti po želji.
Napomena: Torta je dosta visoka i čvrsta, ja sam je oblagala fondanom, savršena je za tu namenu...u ovom slučaju koristila sam okrugle Vinčini kore (ima ih 3 u pakovanju) i ispalo je sasvim ok, fil je dosta čvrst, ne curi iako sam ga stavljala više na koru nego što bi to išlo da su bile 4 kore u pitanju.
I moja preporuka je burbon vanil šećer i margarin sa aromom slatke pavlake ili vanile.
-
Za pola sata je gotova a preukusna.
6 jaja
7 k secera
7 k vode
7 k mleka
7 k ulja
7 k brasna
3 k kakaa
Pola peciva
Umutiti jaja i secer , ja mutim prvo belance sa postepwnim dodavanjem secera . Hladan kolac preliti serbetom od 300 ml vode i 8 kasika secera .
Za kremu
500-600 ml slatke pavlake i 300 gr cokolade za kuvanje rastopiti do vrenja , ohladiti 10 min i preliti preko kolaca.
https://www.dodaj.rs/images/20200521_215715.jpg