-
Re: Sta ste kuvali danas?
Koji sastojak je najvažniji?
Citiraj:
Prvobitno napisano od
pričalica
gde si, zazi :lol:
ma nije strašno.. mleveno meso koje sam koristila za musaku je nekada imalo noge.. :palac:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
kojote
Valter brani Sarajevo je izuzetan film. Ne zbog spektakularnih eksplozija, automobilskih trka, kaubojskih tuča i špijunskih strasti, već zbog činjenice da u njemu ne igra ni jedan jedini Sarajlija. Od Bate (većina vas će odmah pomisliti: a gde je malavelikina?) Životinje i Relje Bašića, preko Gidre Bojanića - Kondora i Jovana Janićijevića Burduša, do Faruka Begolija i Rolfa Römera - niko od glumaca nije znao ni da bekne bosanski. Izuzetak je bio samo mladi SKOJ-evac Emir Kusturica, ali on je imao tek epizodnu ulogu, pa se u filmu nije ni čuo.
Hleb i mleko "Šegrt Hlapić"
Sastojci:
Mleko
Hleb od juče
Priprema:
Uliti malo toplog mleka u duboki tanjir i udrobiti hleb.
Kada bi Momi Kaporu, koji je bio saradnik na scenariju, ponestalo ideja, on bi seo na terasu hotela "Beograd" i naručio flašu Žilavke. Tu, pored Miljacke, svašta bi mu palo napamet. Na primer, da u film, pored fotografa Ljubiše Samardžića Smokija, ubaci još jednog zanatliju - časovničara Radeta Markovića Sašu. Kapor, koji je u to vreme bio na strani partizana, smislio je da rade Marković vodi dvostruki život: preko dana je Rade popravljao satove, a noću je krio ilegalce. I to je tako funkcionisalo, sve dok ilegalci nisu počeli da mu dolaze i preko dana. Tada bi se Rade prvo okrenuo prema svom šegrtu, koji je sedeo u uglu i pravio se da nešto radi, i na čistom srpskom rekao: "Kemo, sine, idi doručkuj", na šta bi Kemo kao iz topa na čistom bosanskom odgovorio: "Oću, gazda!" i hitro izašao napolje. Rade bi zatim na miru krio ilegalce, a Kemo je doručkovao svoj uobičajeni hleb i mleko, ponekad i po dva-tri puta u toku jednog prepodneva. Da li je pri tom koristio i šećer, autoru nije poznato.
bezobrazno duhoviti covece, obozavam te :cmok:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Man
Zaboravila si najvažniji sajstojak :eek: ili nisi :lol:
za sta? za njoke?
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Lilu
za sta? za njoke?
Njoke? njam, njam jel idu uz mleko i hleb? :lol:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Lilu
za sta? za njoke?
za saletov specijalitet :pusi:
-
ma ti nesto mene zezas...
-
Dok ja ovde kuckam,dinsta se luk za restovan krompir :pusi:
ako ne izgori,to će biti prilog pljeskavicama od ribe (domaćim),
a supa od riblje iznutrice je već gotova (sardeluni,sardeluni :bisa: )
-
bila je i mama na ručku...dakle, skoro se sve pojelo. ostalo je samo malo ćufti.
-
danas - podvarak, bez ćurke....ali, sa flekicama. salata - cvekla.
-
Prebranac i oslic -tursija salata
-
supa, pečena pačetina, krompir, cvekla..
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
kojica
a je l ti praviš salatu od cvekle ili je kupuješ?
-
kojica me ne ebava ič ovdena...
dakle, za sutra sam napravila klot pasulj...a ko hoće, neke jede i salatu od kiselog kupusa.
-
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Man
koprivu :raz_095:
sa ili bez zaprške?
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
kojica
nema da ostane ništa što ima krila :eek:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Zazijavalo
nema da ostane ništa što ima krila :eek:
pa ti imaš krila :)
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
pričalica
a je l ti praviš salatu od cvekle ili je kupuješ?
Izvini.. nisam ni gledala temu...
Pravim salatu. Kupujem malene cveklice, jer se brzo skuvaju
ili one duguljaste.
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
pričalica
pa ti imaš krila :)
Imam... elisu :mirka:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
kojica
Izvini.. nisam ni gledala temu...
Pravim salatu. Kupujem malene cveklice, jer se brzo skuvaju
ili one duguljaste.
e to! i ja :) dodam nekad kim, nekad beli luk...ali, kuvam je...ne kupujem nikad gotovu salatu. nekako je žilava (a da ne pričam što se ne isplati).
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Zazijavalo
Imam... elisu :mirka:
elisu? ...pa dobro.
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
pričalica
e to! i ja :) dodam nekad kim, nekad beli luk...ali, kuvam je...ne kupujem nikad gotovu salatu. nekako je žilava (a da ne pričam što se ne isplati).
Ma bude dobra i kupovna...Bolje nego nikakva...:huh:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
G
Ma bude dobra i kupovna...Bolje nego nikakva...:huh:
ma gde dobra...žilava i skoro presna, i prekisela :(
-
Karfiol u sosu od pavlake i rena.
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Kovač
jao, što je to super.....! bravo.
-
čorba od praziluka, sa dodatkom celera, šargarape, pirinča i soka od paradajza.
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Kovač
Kume daj recept za taj sos,plizz
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
misticlady
Kume daj recept za taj sos,plizz
Znači glavica karfiola,ja sam uzeo malo veću oko 900 grama je bila.Odvojim je na one cvetove,koren odstranim.Obarim da ključa nekih 10 minuta u slanoj vodi.
Za sos,na 1 deci ulja propržiš otprilike da ne bude pregusto 4-5 kašika brašna da požuti,dodaš čašu mleka(spremaš kao za bešamel samo što ide jedna pavlaka)i jednu pavlaku,posoliš,pobiberiš.I u taj sos izrednaš pola štapića rena ili dodaš ren iz teglice,po ukusu,zavisi hoćeš manje ili više ljuto.
Podmažeš tepsiju uljem,staviš u nju procedjen,i onaj malo probaren karfiol,posoliš ga,preliješ onim sosom i zapečeš u reni na 180 stepeni 15.minuta
-
E,da...
Danas sam kuvao grašak sa sve junetinom,šargarepicom...stavio sam i knedle :lol:
-
zasto su svi muskarci koji znaju da kuvaju vec ozenjeni???? :(
zasto, zasto?
pa, vi znate da kuvate, vi bre niste morali da se zenite!
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Kovač
Znači glavica karfiola,ja sam uzeo malo veću oko 900 grama je bila.Odvojim je na one cvetove,koren odstranim.Obarim da ključa nekih 10 minuta u slanoj vodi.
Za sos,na 1 deci ulja propržiš otprilike da ne bude pregusto 4-5 kašika brašna da požuti,dodaš čašu mleka(spremaš kao za bešamel samo što ide jedna pavlaka)i jednu pavlaku,posoliš,pobiberiš.I u taj sos izrednaš pola štapića rena ili dodaš ren iz teglice,po ukusu,zavisi hoćeš manje ili više ljuto.
Podmažeš tepsiju uljem,staviš u nju procedjen,i onaj malo probaren karfiol,posoliš ga,preliješ onim sosom i zapečeš u reni na 180 stepeni 15.minuta
:raz_114: pa je l ima veće?
-
e, za sutra ću da ukrčkam đuveč - razno povrće dinstano na maslinovom ulju i crnom luku....na kraju dodam pirinač i zalijem nekom supom od povrća, pa u rernu!
salata - od kiselog kupusa.
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
pričalica
:raz_114: pa je l ima veće?
Kod nas u Sremu ima bogami i veće :)
Znaš u Banatu stanu na ludaju i vide celu Kekindu,kod nas se popneš na karfiol i vidiš ko sa Fruške Gore :)
-
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Kovač
Kod nas u Sremu ima bogami i veće :)
Znaš u Banatu stanu na ludaju i vide celu Kekindu,kod nas se popneš na karfiol i vidiš ko sa Fruške Gore :)
nisam znala...oko kilogram je najveća glavica kod nas na pijaci...mada, možda se pojave i veće, ko će ga znati.
danas - za nas dvoje neka lajt čorba od celera i brokolija, a za decu kobaje sa roštilja i salata od pečenih paprika.
-
Mislio sam kotlete lososa da ispržim samo uz krompir salatu,al sad me vuče ideja da spremam malo drugačije...
Kanda da ću malko da ih prodimim prvo,a posle šta bude.
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Kovač
Mislio sam kotlete lososa da ispržim samo uz krompir salatu,al sad me vuče ideja da spremam malo drugačije...
Kanda da ću malko da ih prodimim prvo,a posle šta bude.
prodimiš? kako to radiš?
-
Imam jedno metalno bure(ne ono što Zazi krštava u njemu)i ondak sam pravim te špecije za dimljenje,dimljene vešalice,kosti za pasulj,kobaje,izmedju ostalog i ribu često dimim.Dakle meso mora prethodno biti usoljeno nekoliko dana,riba ne toliko,može da se usoli,a može kao u slučaju ovog lososa iz marinade da bude.Prvo je zakačim malim metalnim kukicama na metalne cevi koje stavim preko bureta da se dobro ocede.
Onda naložim slabu vatricu u buretu,prekrijem to što dimim jednim mokrim čaršavom i tako dimi jedno sat-dva.
Ovu metodu upotrebljavaju mesari za brzo sušenje.
-
Pardon. Za brzo dimljenje. Za brzo sušenje ide "brenovanje". Naizmenično puštanje vrelog i hladnog vazduha. :)
Šta sam ono teo? :huh:
A da! Zazi ne krštava u burići :pusi:
-
Pardon,brzo dimljenje,tako je :)
Za pokrštavanje ide brzo potapanje,i da udje u zapisnik šalio sam se znam da Zazi krsti samo kupus.Sa renom :)