Re: neverbalna komunikacija
za početak evo nekih znakova neverbalne komunikacije:
-diranje lica,kose,naočala..
-pokreti ruku
-pokreti glave
-prekrštanje ruku
-signali očiju
-facijalna gestikulacija
-položaj tijela
-položaj u sjedenju...
Neverbalni aspekti govora podrazumijevaju manire govora koji pokazuju zainteresovanost ili zank da slušamo..ponekad prozborimo jedno "hm" :hm: kao znak da slušamo i da sagovornik nastavi dalje.
Naše tijelo šalje znakove bez obzira jesmo li ili nismo svjesni..istraživanja su pokazala da neverbalna komunikacija predstavlja između 70 i 80 % poruka koje šaljemo drugima.
NAžalost,najveći dio ljudi to ne primjećuje..a mišljenja sam da to zaista može da pomogne u razumijevanju sagovornika ili partnera:)
Facijalna gestikulacija je nekako najčešća..evo par primjera:
-otvorena usta .....iznenađenje,nevjerica,šok(zamislite kojom brzinom lice odaje naše stanje i koliko prije bilo koje riječi)
-stisnuti zubi.....neslaganje,potencijalna agresivnost,početak napada bijesa
-ispućene usne....sumnja,nepovjerenje,prkos,isčekivanje
-iskrivljen pogled....pogled iskosa kojim sumnjamo u on o što nam neko govori
-široko otvorene oči sa podignutim obrvama....nevjerica,iznenađenje (verbalno bi bilo : Ma nemoj!)
-visoko podignute obrve...strah
Ne znam da li bih ovdje dodala i oko koje namigne;)
Signali očima
e,tu se svašta može vidjeti:)
Prvi i po mom mišljenju,najporažavujući je signal : NEGLEDANJE sagovornika u oči( e,to je nešto zbog čega nemam volju ni za kojom vrstom komunikacije al nikad,a ni tad..razmjete me ,naravno)
Normalno je da se ljudi gledaju u oči dok razgovaraju..što se više gledaju,interakcija je prisnija.
Ljudi koji neprestalno smiču pogled i izbjegavaju da gledaju sagovornika u oči,šalju znak da su nezainteresovani za ono što im on priča ili da su neiskreni pa čak i da se plaše.
diranje lica
koliko često smo vidjeli kad neko stavi prst na usta kao pssst..(tiho,a nas ne čuju-reklo bi se riječima) što ne mora da znači samo da se sagovornik želi utišati već je prije svega znak da se stidi onog šta govori..
vezano za to je i kad se stavi cijela ruka preko usta..to često viđamo kod nesigurnih osoba,pomalo isprepadanih ili iskompleksiranih
(dok sam se bavila time,sjećam se jedne žene koju sam upoznala na nekom druženju..neprekidno je čim bi otvorila usta,stavljala ruku preko njih..prednja dva zuba su joj bila u fazi trulenja i očito je njena podsvijest posegla za skrivanjem i bilo je sram)
KAd sagovornik recimo vuče okovratnik košulje ili gornjeg odjevnog predmeta..vrlo je vjerovatno da izbjegava da kaže istinu.
Pazite se osoba koje odvraćaju pogled dok pričaju sa vama,ili koje pokrivaju usta dok pričaju(a onda brzo sklone ruku) ili dodiruju nos ili češu uši,stavljaju prst ispod nosa...
ako im je ruka na obrazu,kažiprst u zraku uz blago micanje glave..to sugeriše da slušalac sluša i pazi na ono što se priča..
Stalno to radim...mislim uvijek obracam paznju mnogo vise na to KAKO mi je neko nesto rekao,nego STA mi je taj neko rekao.
Trazim u svakom pogledu,pokretu neke "skrivene misli".
To mi i te kako dobro ide :lol: Zaista mogu da protumacim po mnogim znacima,govoru tijela sta taj neko zaista misli.
Muz mi kaze da se opustim,da sam opterecena tim...Ne umijem :lol:
I na kraju se uvijek uspostavi da sam u pravu i da sam dobro "procitala" te znake :raz_096:
Citiraj:
Prvobitno napisano od
mihaela
Stalno to radim...mislim uvijek obracam paznju mnogo vise na to KAKO mi je neko nesto rekao,nego STA mi je taj neko rekao.
Trazim u svakom pogledu,pokretu neke "skrivene misli".
To mi i te kako dobro ide :lol: Zaista mogu da protumacim po mnogim znacima,govoru tijela sta taj neko zaista misli.
Muz mi kaze da se opustim,da sam opterecena tim...Ne umijem :lol:
I na kraju se uvijek uspostavi da sam u pravu i da sam dobro "procitala" te znake :raz_096:
Sjajno..drago mi je da nisam jedina..ali,to zaista može da pomogne:)
Drhtanje ruku
Snažno rukovanje= želite da uspostavite kontakt..prirodno je rukovati se tako da su obje ruke u uspravnom položaju.
Ako se rukujemo tako da spuštamo drugome ruku = stavljamo do znanja da smo dominantni.
Rukovanje sa palcem gore = otvoreni smo i prijateljski raspoloženi.
Rukovanje sa obje ruke = toplina i srdačnost.(ali,ukoliko se osoba koju tek upoznajete tako rukuje,budite oprezni)
Meni je lično najjadnije rukovanje kad mi neko prilikom upoznavanja pruži umjesto ruke tek vrhove prstiju,ukazuje mi da je osoba uzdržana i kruta,blijeda i nepouzdana..površna
jao kad mi neko nako mlohavo pruži ručicu, dođe mi da ga zaštamarim momentalno.. :ljut:
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Gđa Živka
jao kad mi neko nako mlohavo pruži ručicu, dođe mi da ga zaštamarim momentalno.. :ljut:
jeste baš..nema tu čoJeka:)
mene nervira dodirivanje u komunikaciji.
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Vragolanka
možeš li da budeš preciznija..je l to naprimjer kad te neko dotiče po ramenu tražeći potvrdu onog što je rekao ili čuo ili?
Citiraj:
Prvobitno napisano od
DirkaSta
možeš li da budeš preciznija..je l to naprimjer kad te neko dotiče po ramenu tražeći potvrdu onog što je rekao ili čuo ili?
kada me dodiruje dok mi priča, mislim na dodire koji traju, takvi su najneprijatniji, dobijem želju da se okrenem i odem... mada i oni kratki iritiraju. nebitno gde dodiruje, prosto me nervira, nije mi prijatno, imam problem sa bliskošću a dodirivanje mi je asocija na tako nešto. nemam želju da se zbližavam sa svakim sa kim pričam.
Položaj sjedenja
način sjedenja daje nam zaista indicije o nečijem stavu..recimo osoba naslonjena na stolici pokazuje nam kontrolu i snagu.Pogrbljen položaj sugeriše odbijanje ili čak podređen položaj( ukoliko niste socijalni radnik pa ste od sveprisutne empatije uvijek profesionalno povijenih ramena prema sagovorniku).
Prekrštene ruke i naslonjene na stol..kažu: "Ne primiči se".
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Vragolanka
Namtjor :aha:
Nervira i mene, tačnije ne volim je posebno ne sa osobama sa kojima nisam "u kombinaciji" ... još kad krenu muški da pokazuju koliko su jaki (ne mislim na rukovanje i nisam ni ja baš pilence, ali :facepalm:) ukakio bi se od sreće :aha:
E sad već kad se radi o "jeziku pogleda i pokreta", to volim da čitam i "pišem" :aha:
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Sandokan
Namtjor :aha:
Nervira i mene, tačnije ne volim je posebno ne sa osobama sa kojima nisam "u kombinaciji" ... još kad krenu muški da pokazuju koliko su jaki (ne mislim na rukovanje i nisam ni ja baš pilence, ali :facepalm:) ukakio bi se od sreće :aha:
E sad već kad se radi o "jeziku pogleda i pokreta", to volim da čitam i "pišem" :aha:
to je druga priča... pogledi su mi oduvek bili najzanimljiviji. :lol:
nego, nervira me još jedna stvar, kada su muško - ženski odnosi u pitanju, to je neki zaštitnčki pokret, bljak, povraća mi se... bolje da me verbalno uvredi.
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Vragolanka
kada me dodiruje dok mi priča, mislim na dodire koji traju, takvi su najneprijatniji, dobijem želju da se okrenem i odem... mada i oni kratki iritiraju. nebitno gde dodiruje, prosto me nervira, nije mi prijatno, imam problem sa bliskošću a dodirivanje mi je asocija na tako nešto. nemam želju da se zbližavam sa svakim sa kim pričam.
To je prirodno jer se osjećamo nelagodno kao i u liftu prepunom ljudi recimo...
Oni su zašli u naš lični prostor koji je tu negdje do 30 cm,a kažu da je normalna socijalna zona od 50 cm tj.do dužine naše ruke...
Ta zona je u poslovnom svijetu čak do 1,5 metar..zato se i ja osjećam nelagodno kad mi se neko u kancelariji unese u lice..
evo,recimo kad idem na neke sastanke,sesije,predavanja..na neka javna mjesta,ja volim da sjedim u prvom redu,baš zbog te zone