negativna ne prija, ali te natera da se zamisliš... ne prihvatam od svakoga, niti jedni niti drugu...
ako se desi da nekome pređe u naviku da 'me kroji' počinjem da se nerviram i sve nadalje tretiram kao zabadanje nosa u ono što ga se ne tiče.
uglavnom savete dele ljudi kojima je stalo... i zato često istrpim, ali sve ima svoje granice.
A ti? Šta lakše kažeš? :palac:
15-09-2011, 08:15
DaDole
Re: Pozitivna ili negativna kritika
Najnezahvalnije je drugima dijeliti savjete,davati mišljenja i "krojiti" pamet i rezon..ma kako imamo dobru namjeru,često se protumači kao zadiranje u privatnost i dobije negativan predznak..
NAši stari su govorili "Ne valja stavljati prst između vrata i dovratka" i ima mudrosti u tome..savjet dobronamjeran ili mišljenje ,ne može se dati svakom..ta "pozitivna" kritika( i dalje mislim da se te dvije riječi potiru kad su skupa,al nebitno)
ali,ovog trena bih dodala jedno pitanje za postavljača teme:
Gdje je tu samokritika? Odnosno,možemo li i nju ovdje uklopiti ?
15-09-2011, 08:21
kojica
Naravno da je možemo uklopiti.
Valjda smo navikli da je kritika skoro uvek negativna..:lol:
Ne se potiru. Kritika je razmatranje, procena ili ocena.
Pozitivna ocena, negativna ocena.
15-09-2011, 08:27
supermen*prvi
Citiraj:
Prvobitno napisano od kojica
A ovo b stoji u rezervi za svaki slučaj? :hm:
Ne voliš ni da te hvale? :palac:
Mnogo puta mi ne rija. Pogotovu kada hvalu ponavljaju za istu stvar. Najmanje mi prija kada mi komentarisu slike i hvale me.
15-09-2011, 08:33
DaDole
Kad kritikujemo(sa - ili + opcijom,svejedno) mi dajemo jedan dio sebe,i to Od sebe(a to je najdragocjenije) nekom i podrazumijeva se da je to darivanje dobronamjerno.
A kad to isto radimo sa zlom namjerom,iz podmuklosti ili manipulativne potrebe,onda time više štetimo sebi(ma koliko to nevjerovatno zvučalo) i bilo bi normalno i sasma ljudski,da sebi uputimo samokritiku.
Samokritiku možemo odrediti u dva pravca:
a) kritikujem sebe jer sam uradila nešto loše sebi,nešto nepotrebno i nepromišljeno
b)kritikujem sebe jer sam uradila nešto loše drugom
Samokritika mora biti pozitivnog predznaka.
15-09-2011, 12:03
причалица
Citiraj:
Prvobitno napisano od DirkaSta
Kad kritikujemo(sa - ili + opcijom,svejedno) mi dajemo jedan dio sebe,i to Od sebe(a to je najdragocjenije) nekom i podrazumijeva se da je to darivanje dobronamjerno. A kad to isto radimo sa zlom namjerom,iz podmuklosti ili manipulativne potrebe,onda time više štetimo sebi(ma koliko to nevjerovatno zvučalo) i bilo bi normalno i sasma ljudski,da sebi uputimo samokritiku.
Samokritiku možemo odrediti u dva pravca:
a) kritikujem sebe jer sam uradila nešto loše sebi,nešto nepotrebno i nepromišljeno
b)kritikujem sebe jer sam uradila nešto loše drugom
Samokritika mora biti pozitivnog predznaka.
za ovo boldovano: nema šanse da neko, ko kritiku upućuje iz podmuklih i (ili) manipulativnih pobuda - bude samokritičan. to je u domenu sf-a.
15-09-2011, 12:11
DaDole
Citiraj:
Prvobitno napisano od pričalica
za ovo boldovano: nema šanse da neko, ko kritiku upućuje iz podmuklih i (ili) manipulativnih pobuda - bude samokritučan. to je u domenu sf-a.
da,zato sam i rekla da bi bilo ljudski...mada nije to uvijek sf..znam neke ljude koji su uspjeli da se pokaju..zna "evolucija" da dođe kad se najmanje nadamo:)
15-09-2011, 12:15
Vragolanka
Citiraj:
A ti? Šta lakše kažeš? :palac:
samo kažem šta mislim, a to skoro uvek liči na kritiku, valjda zbog načina na koji to radim... i zastupam pogrešan stav da se pohvala podrazumeva i da ne mora biti izgovorena.
15-09-2011, 12:16
kojica
Citiraj:
Prvobitno napisano od Vragolanka
lakše kritikujem... zastupam pogrešan stav da se pohvala podrazumeva i da ne mora biti izgovorena.
E ovo je interesantno. :lol: Pa što zastupaš pogrešan stavi?
15-09-2011, 12:17
причалица
Citiraj:
da,zato sam i rekla da bi bilo ljudski...mada nije to uvijek sf..znam neke ljude koji su uspjeli da se pokaju..zna "evolucija" da dođe kad se najmanje nadamo:)
ne znam, volela bih da i dalje verujem da postoje vukovi koji ćud menjaju, a ne samo dlaku.
15-09-2011, 12:19
Vragolanka
Citiraj:
E ovo je interesantno. :lol: Pa što zastupaš pogrešan stavi?
zato što uvek mislim da to može i bolje... a i ne umem masu stvari da prevalim preko jezika, mislim na pozitivne emocije.
15-09-2011, 12:21
Vragolanka
ma ne umem ni da primim pohvalu...
15-09-2011, 12:28
Vragolanka
Citiraj:
Prvobitno napisano od Ometač
U znaku Škorpije, Merkur daje neverovatno snažnu intuiciju i sposobnost poniranja u dubinu
stvari. Ove osobe imaju naglašen dar zapažanja, ali i osobinu da kritikuju i osuđuju i to vrlo
retko rade na blag način. Merkur u znaku Škorpije nateraće osobu da sve kaže direktno i
tačno onako kako i misli ili - neće reći ništa, držeći se stava da neke reči vrede više kad se
prećute. Ako već govore, ove osobe neće previše birati reči i neće se obazirati na osećanja
drugih. Merkur u znaku Škorpije naglašava i tajnovitost, što za posledicu ima da se
zamislima i planovima priča se samo ako to ima upotrebnu vrednost i može da posluži svrsi
(predumišljaj). Merkur ovde naglašava veliku odlučnost, hrabrost i snalažljivost u
savladavanju prepreka, koje drugi nisu u stanju ni u najluđim snovima da savladaju. U lošem
horoskopu Merkur će pojačati neke loše osobine - sklonost kriminalu, spletkarenju,
intrigama, opsednutost seksom i najgorim ljubomorama i nepoverenju.
jedno vreme sam se pitala šta sa mnom nije u redu, a onda sam saznala ovo i još koješta... :aha:
tako da i nije do mene, jer ja samo kažem ono što sam zapazila, objektivno. :mrgreen:
15-09-2011, 12:29
kojica
Citiraj:
ma ne umem ni da primim pohvalu...
:lol:
Pa reakcija bude ''šta sad ovaj/ova hoće od mene'' ili ''zar sam toliko jadna da ljudi moraju ovako da me lažu''.
''šta bih sad ja trebala da kažem''..
E onda sam počela ''terapiju'' tako što ću ja nekome reći nešto lepo. Naravno od dece svoje sam krenula, jer
je njima bilo najgore. :lol: I mogu ti reći da je bolje i meni i drugima. :aha:
15-09-2011, 12:33
DaDole
Svi smo bar nekad imali fazu neprihvatanja komplimenata,u nama je čučao onaj neviđeni oprez,gard vrste "Ma,šta hoće od mene"..i s vremenom se to poreda tamo gdje mu je mjesto..mišljenja sam da je jednako važno znati davati komplimente kao i primati..Davanje i primanje svega u životu,pa i lijepih riječi..
da,znam..neko će sad po onoj narodnoj: "Koga su zmije..taj se i guštera boji"..i ima istine,ali svakako treba vremena da prerastemo neke svoje strahove,poput dječijih ospice za kojue znamo kad im je vrijeme:)
15-09-2011, 12:36
Vragolanka
Citiraj:
Pa reakcija bude ''šta sad ovaj/ova hoće od mene'' ili ''zar sam toliko jadna da ljudi moraju ovako da me lažu''.
''šta bih sad ja trebala da kažem''..
E onda sam počela ''terapiju'' tako što ću ja nekome reći nešto lepo. Naravno od dece svoje sam krenula, jer
je njima bilo najgore. :lol: I mogu ti reći da je bolje i meni i drugima. :aha:
biće ovo prvo... :lol:
a obično za pohvalom sledi i pitanje: aj sad reci šta ti treba... :ceka:
e razmišljala sam i ja o tome, ali moram prvo da naučim da se prenemažem... inače, draže mi je i ovo, nego ljudi koji olako hvale.
15-09-2011, 12:47
kojica
Citiraj:
Svi smo bar nekad imali fazu neprihvatanja komplimenata,u nama je čučao onaj neviđeni oprez,gard vrste "Ma,šta hoće od mene"..i s vremenom se to poreda tamo gdje mu je mjesto..mišljenja sam da je jednako važno znati davati komplimente kao i primati..Davanje i primanje svega u životu,pa i lijepih riječi..
da,znam..neko će sad po onoj narodnoj: "Koga su zmije..taj se i guštera boji"..i ima istine,ali svakako treba vremena da prerastemo neke svoje strahove,poput dječijih ospice za kojue znamo kad im je vrijeme:)
Ma kao i svaka muka i ova potiče od naših brižnih roditelja, koji su uvek želeli da
nešto uradimo bolje i da odemo što dalje, pa nikada nisu bili zadovoljni postignutim.
E onda mi to prenosimo na svoju decu i eto.. :aha:
Treba prvo shvatiti da je stav pogrešan, pa se onda lagano odupirati navici.
Mene je Anđelica osvestila. Jednom prilikom mi je rekla ''jao dobro je što imaš mušku
decu'' i ja naravno pitam, zašto.. a ona kaže ''zato što si gruba''
15-09-2011, 12:52
kojica
Citiraj:
biće ovo prvo... :lol:
a obično za pohvalom sledi i pitanje: aj sad reci šta ti treba... :ceka:
e razmišljala sam i ja o tome, ali moram prvo da naučim da se prenemažem... inače, draže mi je i ovo, nego ljudi koji olako hvale.
ok.. poštujem i ja.. ili sam bar morala da naučim da poštujem te dve škorpije što su
me stvorile.. :lol:
Ma jok bre. Kakvo prenemaganje.
Samo sačekaš emociju i oslobodiš je. Kažem ti, sa decom rođenom je najlakše.
A njihov osmeh posle izrečenog je.. ih.. lekić...
15-09-2011, 12:56
Vragolanka
Citiraj:
ok.. poštujem i ja.. ili sam bar morala da naučim da poštujem te dve škorpije što su
me stvorile.. :lol:
Ma jok bre. Kakvo prenemaganje.
Samo sačekaš emociju i oslobodiš je. Kažem ti, sa decom rođenom je najlakše.
A njihov osmeh posle izrečenog je.. ih.. lekić...
pa tebi uopšte nije bilo lako... :lol:
znam to...
15-09-2011, 13:15
kojica
Citiraj:
pa tebi uopšte nije bilo lako... :lol:
znam to...
Jao nije tema, al da iskoristim priliku da se požalim..
tako često pomislim, da bi bilo mooogo bolje da su me tukli i ćutali.. :place:
ma u nekim situacijama i da su žmureli, jer kad me pogledaju, sve mi jasno bude.. :place: