Re: Dobar i lud su braća ........
Citiraj:
Prvobitno napisano od
DirkaSta
da li se može biti dobar i mudar istovremeno:hm:
verovatno može, što ne bi moglo. mudrost ne bi trebalo da isključuje dobrotu...ali, ne važi i obratno.
Citiraj:
Prvobitno napisano od
DirkaSta
da li se može biti dobar i mudar istovremeno:hm:
Pa jel pročita ti šta je reko Patrijarh Pavle. Eno na prethodnoj strani. :palac:
Meni se više dopada ona "Čini dobro ne kaj se, čini zlo nadaj se!"
Ta je skroz afirmativna i u principu govori o tome da treba biti dobar, pre svega zbog sebe i svog duševnog mira .... ali nekako mi se čini da je ova rugalica iz naslova ipak mnogo prisutnija ....
Citiraj:
Prvobitno napisano od
kojica
Pa jel pročita ti šta je reko Patrijarh Pavle. Eno na prethodnoj strani. :palac:
Da,baš zato što sam pročitala..to me je i ponukalo da pitam može li se uspjeti..
Citiraj:
Prvobitno napisano od
DirkaSta
Da,baš zato što sam pročitala..to me je i ponukalo da pitam može li se uspjeti..
pa vidiš kako samo retkima poput njega uspeva.. al vredi pokušati.. pa dokle stignemo...
cak ni on nije uvek uspevao..krili su se iza njegovog imena,zloupotrebljavali njegovu dobrotu..
Citiraj:
Prvobitno napisano od
mikili
cak ni on nije uvek uspevao..krili su se iza njegove dobrote,zloupotrebljavali njegovu dobrotu..
Jel to njega činilo manje dobrim? Kako nije uspevao?
Možda je i njemu bio razređen vazduh... :hm: (E, a ko je Budi razredio vazduh? :lol:)
Citiraj:
Prvobitno napisano od
kojica
pa vidiš kako samo retkima poput njega uspeva.. al vredi pokušati.. pa dokle stignemo...
čini mi se da je jedno od naših najiskonskijih nastojanja i stremljenja upravo u tome..
Citiraj:
Prvobitno napisano od
DirkaSta
čini mi se da je jedno od naših najiskonskijih nastojanja i stremljenja upravo u tome..
e ne znam za ovo. mislim da jako mnogo ljudi živi kao muva ispod lustera....i to ne samo danas, nego oduvek.
Citiraj:
Prvobitno napisano od
kojica
Jel to njega činilo manje dobrim? Kako nije uspevao?
Možda je i njemu bio razređen vazduh... :hm: (E, a ko je Budi razredio vazduh? :lol:)
Ne cini ga manje dobrim,cini ga vise ljudskim..jer je tesko spojiti ono sto je on sam rekao,mudrost i dobrotu..a sto se bude tice ,o njemu znam malo,ali sve bogove smestam u neke nebeske visine..a tamo je vazduh redji:raz_125:
Citiraj:
Prvobitno napisano od
mikili
Ne cini ga manje dobrim,cini ga vise ljudskim..jer je tesko spojiti ono sto je on sam rekao,mudrost i dobrotu..a sto se bude tice ,o njemu znam malo,ali sve bogove smestam u neke nebeske visine..a tamo je vazduh redji:raz_125:
Ama je dobro prošao. :lol: Em si ga proglasila za boga i smestila ga na nebo, pa si mu još na nebu dala i vazduh da udahne.
Pitala sam to jer obično ljudi pominju tibetanski razređen vazduh i vezuju Budu za Tibet, iako je budizam tamo stigao tek
u sedmom veku.
Al to nije bitno za ovu priču...
Za Budu i njegove savremenike možemo samo da nagađamo da li su zaista bili takvi, kakvim ih opisuju. Zato me ohrabruju
primeri naših savremenika. Jeste ih malo, ali ih ima. :jasenka:
Niko pa ni Patrijarh Pavle, ne može druge naterati da budu poput njega. Sve što može da uradi je da on sam bude to što
jeste i da svojim primerom pokaže drugima put. Pa ko želi, neka sledi.
Moj otac spada u te dobre ljude.Toliko dobre,da se stvarno nekad čovjek zapita da li je on u stvari samo glup :bela:
Nekada mi je drago što je toliko dobar,a nekada umije da me naljuti.Taj svima u svakom momentu pomaže,ne traži ništa,milion puta mu se olupalo o glavu,i on opet isto.