https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net...b5&oe=5672066B
Printable View
"Često čovek trpi i nekoliko godina, smiruje se, podnosi i najokrutnije kazne i odjednom se slomi na nekoj sitnici, na nekoj gluposti, gotovo ni zbog čega."
Dostojevski
Takav je život da čovek često mora da se stidi onoga što je najlepše u njemu i da upravo to skriva od sveta, pa i od onih koji su mu najbliži.
Погледајте око себе на дарове Божије : јасно небо, ваздух чист, травка нежна, птичице, природа прекрасна и безгрешна, а ми, само смо ми безбожни и глупи, и не видимо да је живот рај, а треба само да пожелимо да увидимо па ће рај одмах настати у свој лепоти својој.....
Ф. М. ДОСТОЈЕВСКИ
Nesreća je, što ljudi dobra srca tako rado odlaze u drugu krajnost, ako neki nedostojni karakteri iznevjere njihova mišljenja.”
Friedrich von Schiller
"Nije daleko ono što je daleko,nego ono što do srca mosta nema."
Ivo Andrić
“Temelj ljudske sreće je duboka sigurnost, spontana radost u malim stvarima i velika jednostavnost.”
Phil Bosmans
- Zapamtite pouku, reče otac - Budete li zajedno, niko vam ništa neće moći!
Ubrzo zatim, otac je i umro.
Nakon sahrane braća svratiše u krčmu.
Svima koje su zatekli objašnjavali su kako im je otac bio mudar i nudili da pokušaju da slome sedam štapova povezanih zajedno. Nikome to nije uspelo.
Dozlogrdilo to krčmaru, te on uze štapove, razveza kanap i slomi svaki štap jedan po jedan.
- Imam i ja pouku - reče krčmar.
- Nije snaga štapova u tome što su jedan uz drugoga, već u kanapu koji ih drži zajedno.
Кад нема непријатеља изнутра, непријатељ споља не може ти наудити.
Афричка пословица
"Opet sam sâm. Možda je i najbolje tako, ne očekuješ pomoć i ne bojiš se izdaje. Sâm. Učiniću sve što mogu, ne uzdajući se u podršku koje nema, i onda je moje sve što postignem, i zlo i dobro."
(Derviš i smrt)
Ako ti u pamćenju ne prebiva ni najmanja ludost na koju te navela ljubav - nikad nisi ni voleo.”
— Šekspir
Živjeo je jednom stari mudri samuraj. Imao je grupu učenika, i obučavao ih mudrosti i ratnim vještinama. Jednog dana, za vrijeme obuke, došao mu je mladi ratnik, poznati po svojoj grubosti i okrutnosti. Njegova omiljena taktika je bila provokacija: vređao je suparnika i tako je gubio strpljenje, prihvatao je izazov, ali u bijesu je pravio grešku za greškom i, naravno, gubio je borbu.
Tako se dogodilo i ovog puta: ratnik je uzviknuo nekoliko uvreda i počeo posmatrati reakciju samuraja. Samuraj je mirno nastavljao sa predavanjem. Ovo se ponovilo nekoliko puta. Kada samuraj nikako nije odreagovao i treći put, ratnik je ljut, otišao sa predavanja .
Ostali učenici su pažljivo, i sa interesovanjem posmatrali ovu situaciju. Nakon odlaska ratnika, jedan nije izdržao:
– Učitelju, zašto ste tolerisali njegove napade i vređanja? Trebali ste ga izazvati na borbu!
Mudri samuraj je odgovorio:
– Kada vam neko donose poklon, i vi ga ne prihvatite, gdje li će poklon završiti?
– Kod svog vlasnika – odgovorili su učenici.
– Isto važi i za zavist, mržnju, uvrede i zlobu. Sve dok ih ne prihvatite, oni pripadaju osobi koja ih je donijela.
Socijalizam je filozofija propadanja, kodeks neukosti i evanđelje zavisti.
Njegova jedina vrlina je podjednako deljenje bede.
Winston Churchill
Тамо гдје има љубави, даљина ништа не смета, а гдје нема љубави, тамо нема никакве користи од близине.
Свети Јован Златоусти
Čovek se nikad ne pita za uzroke dobrih stvari koje mu se dešavaju. Zanimaju ga samo uzroci rđavih.
Borislav Pekić
Čovek koji manje živi, a više misli, postaje sve hladnijii, kao neki kristal, tvrđi. Postaje irealan. Propušta svetlost i ona se u njemu lomi kao u nekoj prizmi.
M. Crnjanski
"Da bi se postupalo razumno – malo je imati samo razum."
F. M. Dostojevski
Ne biti ni siromašan ni u obilju, ni iznad ni ispod drugih, eto moje granice.
Francesco Petrarca