-
Re: Koje ime biste dali detetu?
Citiraj:
Prvobitno napisano od
kojica
El mogu ja da rešim misteriju. :juhu:
Bio je gladan. Ili nije uneo dovoljnu količinu hrane ili je hrana bila slabijeg kvaliteta
pa nije iz nje uspeo organizam da izvuče sve što mu je potrebno. Dešava se to kod
malenih beba.
izvinjavam se za spam...:rumenko:
То су све лекари испитали, веруј ми, није то било у питању.
Са свих одељења су долазили да га гледају.
Свима је прва асоцијација – гладан.
Не, ништа нису пронашли а он је првог месеца добио килограм и триста. ;)
И моје млеко су испитивали, а њега... Комплет. :lol:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
QueenOfClubs
То су све лекари испитали, веруј ми, није то било у питању.
Са свих одељења су долазили да га гледају.
Свима је прва асоцијација – гладан.
Не, ништа нису пронашли а он је првог месеца добио килограм и триста. ;)
И моје млеко су испитивали, а њега... Комплет. :lol:
Tako nastaju legende a u nekim narodima i sveci :tibi:, nista licno, ali...sujeverja ima i u akademskim krugovima:neutral:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
QueenOfClubs
Ово је прича како је мој син добио име.
Почиње још 1972. године, када се родио његов отац... Па чак и пре тога, кад је његова мајка читала књигу „Рањени орао“ док је била трудна. Ту се ваљда помиње неки пилот Ненад, и њој се то име много допало.
Међутим, кад се син родио, кум је рекао да се зове Александар. На југу Србије је сваки Александар Санде, а мајка се тог надимка гнушала.
И тако... Неколико месеци беба није имала име. Кум није хтео да попусти, а они нису хтели да се зове Александар. И реше родитељи да дају име по свом а да не кажу куму.
Неколико дана након тога, мали Ненад се страшно разболи. Горео је данима, никако нису могли да му скину температуру, доживео је и фрас. И те ноћи, 13. децембра, један човек га спасе сигурне смрти. Од тада, они сваке године славе 13. децембар. Мајка умеси колач, однесе у цркву, а код куће се прославља као други рођендан. Нико није ни мислио да је то Свети Андрија, тај датум се баш и не црвени у календару.
Кад сам остала трудна, термин је био 25. децембар. Када смо на ултразвуку сазнали да је дечак, Ненад је одмах рекао – зваће се Андрија. Ја сам била ужаснута, одмах сам се сетила Артуковића. Ал сам ћутала... Кад год је поменуо – мој Андрија, ја сам мислила како да га наговорим да ипак промени име...
Међутим, породила сам се раније... Баш на Светог Андрију. И ту сам преломила, ако је дете рођено на тог свеца а отац као да је то предвидео, па још на онај датум који његов отац слави као други рођендан, треба да се зове Андрија.
И зовемо ми кума (сина оног кума којег су слагали, елте, јер, то је старо кумство...), а кум каже Никола. Немој куме Никола, шурак ми је Никола, не иде...
Добро, рече кум, онда Стефан. Немој куме Стефан, дете рођено на Светог Андрију... Или Стефан или никако.
Није право Ненаду, он не би да послуша кума, али, опет не сме... И реши он да ипак сутрадан оде и пријави дете као Андрију. Те ноћи се Стефан разболи. Добије столицу зелену као трава. Код једног лекара, код другог, сви се чуде и кажу да тако нешто у животу нису видели. Одемо ми на Институт за мајку и дете. Испитивали га уздуж и попреко, дете здраво право, јако, напредује а столица језива.
По највећем леду је Ненад отишао у општину и пријавио га као Стефана. После пар дана смо изашли из болнице а да ниједном доктору није било јасно шта је било с њим... Није ни нама...
a ko je andrija artuković?:huh:
-
Andrija Artuković je ratni zločinac.
No, ono što je zabavno, roditelji po crkvenom pravu daju ime. Kum nema pravo da nameće ime. :)
-
sad je valjda moderno dati ćerki ime MAŠA ...
...u mojoj bivšoj firmi... kolega dao ime ćerki maša, onda koleginica, isto... Onda, mala Sanja s kojom sam pio kafu dobije sestru (u 27moj godini) i naravno Maša...
E, tu ja poрizdim, promenim firmu ... e, kolega mi kaže ima ćerkicu... jooooj što je slatka, šmizlica mala... kako se zove... Maša...jbga
-
i kod na poslu ima 3 male maše.....inače, meni se sviđa ime nataša.
mada, mislim da maša i nije ime....to je skraćenica od ne znam kog imena...kao što je saša od aleksandar, sonja od sofija....anja od aleksandra, nađa od nadežda....i tako.
-
Moja deca su trebala da se zovu Nadja i Boris..ipak,imam Veru i Nikolu :)) nisam se ja tu,nista pitala..
-
ako se preudam i rodim opet zensko dacu mu mica :g:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
boti
ako se preudam i rodim opet zensko dacu mu mica :g:
Pazi da je ne usrecis :))
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
mica
Pazi da ga ne usrecis :))
shlog ne bira di ce da strefi :g:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
pričalica
i kod na poslu ima 3 male maše.....inače, meni se sviđa ime nataša.
mada, mislim da maša i nije ime....to je skraćenica od ne znam kog imena...
...od mašinka...
-
Ja bi muškom dao Sulejman :pusi:
-
maša obichno crnogorchine tepaju
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Kovač
Ja bi muškom dao Sulejman :pusi:
tek sad videh tvoj avatar, kovač :raz_114:
-
Lana,Lara Tea,Mia..neka kratka,gde nece imati nadimak,a ne da niko ne zna ceo zivot kako se zapravo zovu....a od muških volim Marko,Dejan...
-
Kad bih imala devojcicu zvala ( zvace se mozda :) ) Zara... jedino sto mi smeta kod imena je sto ne znaci nista posebno,na persijskom je '' ona koja sija '' ..protiv sma toga da mom detetu dam ime koje nista ne predstavlja vec je smao ''lepo''..to bi bilo kao da on nje,jos dok je mala beba pravim ljusturu koja nema nista iznutra vec samo spolja,povrshnost..to a i plashim se gonile ljudi koji bi rekli '' jao,dala si joj ime po roboj kuci Zara jel'' :lol:
Inace mi se ime svidelo jer u knjizevnosti je uvek predtsavljao neki egzotican lik,u King and I Anina kcerka se zvala Zara i nekako sam je tako zamisljala..mala egzoticno stvorenje koje ide kroz stranice zivota. Opet,smeta mi jedino sto nema nikakvu pravu tezinu ime.
-
-
-
-
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Milojka
Lana,Lara Tea,Mia..neka kratka,gde nece imati nadimak,a ne da niko ne zna ceo zivot kako se zapravo zovu....a od muških volim Marko,Dejan...
Е са болдованим се потпуно слажем.
Не волим надимке и не волим имена којима се надимак просто намеће...
Тако, да сам родила ћерку, сигурно би се звала Ана, па орило горило :lol:
А што се сина тиче, била сам свесна да ће га звати по презимену, како и јесте данас. :(
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
QueenOfClubs
А што се сина тиче, била сам свесна да ће га звати по презимену, како и јесте данас. :(
Slazem se i ja, imam izmedju ostalu decu i Anu i Laru...:rumenko:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
QueenOfClubs
Da li si sigurna za današnje vreme?
Ana, Ani, Anči, Anč, Akić, Akilly, Anče...
To su sve ANE koje znam..
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Marko
Da li si sigurna za današnje vreme?
Ana, Ani, Anči, Anč, Akić, Akilly, Anče...
To su sve ANE koje znam..
Па и нисам размишљала баш.
Нећу имати више деце тако да није ни важно. :aha:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
QueenOfClubs
Па и нисам размишљала баш.
Нећу имати више деце тако да није ни важно. :aha:
Što Q, mož' da usvojiš jedno crnče, iz Gane. :bisa:
-
А ја да хоћу да имам још деце родила бих и дала име какво желим :aha:
-
Ramiz :mrgreen:
Lejla ili Ejla, Natalija ako je zensko, a Jakov ili Ivan ako je musko, ili po svom ocu :srce:
-
sve zavisi od ukusa i zelja..uvek sam zelela da moja deca nose ime po kojem ce biti prepoznata njihova pripadnost ovom narodu i ovoj zemlji.misljenja sam da imamo toliko lepih srpskih imena i biralqa sam izmedju njih.nije me interesovalo pomodarstvo.imena se kod nas daju u talasima,recimo kad sam ja isla u skolu bila sam jedina u nekoliko generacija pre i posle sa imenom,zatim su naisli talasi popularnih imena pa se svako drugo dete zove isto.u komsiluku kod mene sve same jelene i ivane,decaci svaki drugi milos i nemanja..ali bolje i to nego robert i zaklina...
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Say.
Lejla ili Ejla, Natalija ako je zensko, a Jakov ili Ivan ako je musko, ili po svom ocu :srce:
Ejla?
čula sam za Ajla, ali Ejla... :zrika:
-
-
jel istina da ima puno Miona u zadnje vreme kod vas ? :) Inace Jelena i Lana su moji favoriti medju zenskim imenima ...:)
-
Zara
za decaka mozda Tajs ali mi je previse..sminkersko
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Raisa
Zara
za decaka mozda Tajs ali mi je previse..sminkersko
baš si pod utiskom filmova :aha:
-
sviđaju mi se ove varijacije: vukašin, vukan, vukota
a cura, pa nela
-
i sta bi ? koje biste ime dali curici ? :P
-
Vuk, Strahinja, David, Andrej, :aha:
Mia, Djurdja, Nikolina, Sofija! :aha:
-
Ispucao sam spisak, ostala mi samo želja za jednog Vasilija i jenu Kosu, eventualno Kosanu :kk:
-
meni zelja za Jelena Lana ...odgovara tako i prezimenu ....:raz_088: i svi se ukucani slazu
-
nemoj da places Man...imas ti vremena sa Kosanu :)
-
moja kuca se zove Vasilije :aha: