656. Neizvesnost
Dhamma u vama je ono što prepoznaje neizvesnost svih pojava.
Ajahn Chah
Printable View
656. Neizvesnost
Dhamma u vama je ono što prepoznaje neizvesnost svih pojava.
Ajahn Chah
Ako želimo da odredimo stepen krivice kojom je opterećen i sam naš život, pogledajmo i patnju koja je s njim povezana. Svaka velika bol, bila telesna ili duševna, govori nam šta zaslužujemo: jer ona nas ne bi mogla zadesiti da je nismo zaslužili.
Šopenhauer
Vreme života je kratko, ali je ipak dovoljno dugo da bi se čestito i pošteno živelo.
Ciceron
657. Vrlina i mudrost
Mudrost se pročišćuje vrlinom
i vrlina se pročišćuje mudrošću.
Gde jedno postoji, ima i drugog.
Čestit čovek ima mudrosti,
kao što mudar čovek ima vrlinu.
Udruženost mudrosti i vrline
naziva se najvišom stvari na svetu!
Buda
Sonadanda sutta (DN 4:21)
658. Sklonosti
Kada jednom postaneš svestan svoje tendencije ka vezivanju za to da dobiješ ono za čim žudiš i patnje koju sve to izaziva, počinješ da uviđaš da i pored toga što imaš sklonosti, ne moraš nužno da budeš i vezan za te sklonosti.
Phillip Moffitt
659. Ja sam
Kontemplirajte "ja sam", samo tu misao "ja sam" pre nego što na nju nakalemite bilo kakav identitet. Mi svi imamo taj osećaj "ja sam ovde i sada", tu prisutnost. Ali onda brže-bolje tome dodamo: "Ja sam Ađahn Sumedho" i ograničenje je odmah tu. Sada sam ja oblik, osoba, stav.
Ađahn Sumedho
660. Tajna
Jedna od tajni unutrašnjeg mira jeste i praktikovanje saosećanja.
Dalaj Lama
661. Budući život
Ako me pitaš da li postoji još jedan život posle smrti. Mogu li da ti ga pokažem?
Pitaću te da li postoji sutra? I možeš li da mi ga pokažeš?
Ajahn Cha
662. Početnikov um
Ljudi kažu da je teško praktikovati zen, ali postoji zabuna oko toga zašto je to tako. Nije teško zato što je teško sedeti ukrštenih nogu ili dostići probuđenje. Teško je zato što um i našu praksu treba održati čistim u onom osnovnom smislu...
U Japanu imamo izraz "shoshin", koji znači "početnikov um". Cilj prakse je da uvek održavamo početnikov um. Zamislite da recitujete Prađnaparamita sutru samo jednom. Možda ćete to vrlo dobro uraditi. Ali šta će se dogoditi ako je recitujete dva, tri, četiri ili više puta? Moguće je da ćete vrlo brzo promeniti svoj početni stav prema svemu tome. Ista stvar dogodiće se i sa drugim načinima na koje praktikujete zen. Nakratko održavate početnikov um, ali ako nastavite da vežbate godinu, dve, tri ili više, iako ste se u nečemu popravili, postoji opasnost da izgubite iz vida bezgranično značenje izvornog uma.
Za zen učenike najvažnija stvar jeste da ne budu dualisti. Naš "izvorni um" uključuje sve u sebe. On je uvek bogat i dovoljan sam po sebi. Ne treba da izgubite to stanje samodovljnosti svoga uma. Ovo ne znači zatvoren um, već zapravo prazan i spreman um. Ako je vaš um prazan, on je uvek spreman za bilo šta; on je otvoren za sve. U početnikovom umu postoji mnoštvo mogućnosti; u umu eksperta, tek nekoliko.
Shunryu Suzuki: Zen Mind, Beginner's Mind
http://turbo.adaringadventure.com/wp...ife-Coach1.jpg
663. Dve vrste vere
Postoje dve vrste vere. Jedna je neka vrsta slepog poverenja u Budu, učenje, učitelja, koja nas često navodi da vežbamo. Druga vrsta je istinska vera -- čvrsta, nepokolebljiva -- koja se rađa iz znanja nastalog na osnovu sopstvenog iskustva.
Ajahn Chah
http://what-buddha-said.net/Pics/Faith_Saddha33.jpg
Imaj hrabrosti služiti se vlastitim razumom.
Immanuel Kant
664. Žudnja
Iz žudnje bol se rađa,
iz žudnje strah se rađa,
u onom ko se žudnje oslobodi,
bola nema, a otkud bi strah?
Buda
Dhp 216
665. Zadovoljstva čula
"Malo je užitka u zadovoljstvima čula, a mnogo muke, mnogo tuge i još više opasnosti". Ako plemeniti učenik uz pomoć ispravne mudrosti vidi ta zadovoljstva takvim kakva ona jesu, a ipak ne biva ispunjen radošću i srećom koji ne potiču od zadovoljstava čula, ne potiče od štetnih stanja uma, niti ih dostiže na neki drugi način, tada on zbog toga ipak neće moći da se oslobodi okovanosti zadovoljstvima čula.
Buda
Ćula-dukkhakkhandha sutta (MN 14)
http://cdnsl.inventeo.netdna-cdn.com...obese-kids.jpg
667. Uvid u svoje postupke
Ponekad izgleda frustrirajuće da možda čitav sat sediš ovde i provedeš ga u vraćanju; neprekidno vraćaš um natrag na dah. On odluta, ti ga opet vratiš i onda on opet odluta -- kada će za ime sveta doći taj mir i spokojstvo? E pa, da bi im se ukazala prilika da dođu, moraš razviti određeni nivo razumevanja. Dakle, kada vraćaš um, pokušaj da razumeš šta ti to radiš. Kada odluta, pokušaj da razumeš šta se događa, šta si učinio da ga ohrabriš ili mu dopustiš da odluta. Posebno, potrudi se da otkriješ sve one pozitivne i negativne namere uključene u to cimanje tamo-amo. Kada razumeš kako um odlazi i dolazi, stići ćeš do tačke na kojoj si u stanju da ga zadržiš. U isto vreme, razvićeš onu vrstu uvida kojoj i težimo u meditaciji: uvida u svoje postupke.
Thanissaro Bhikkhu: Meditations
PUN MESEC - subota, 26. januar 2013.
Teško je na sumnjičav, kolebljiv um motriti, teško ga obuzdati.
Mudrac svoj um teše ravno, kao oružar strelu.
Dhammapada, strofa 33
Dovođenje tela i uma u sklad sa onim što jeste istina zahteva naročitu vrstu veštine. Baš kada pomislimo da je sa našom duhovnom praksom sve u redu, sapletemo se i ponovo padnemo. No, nije bitno ako se to dogodi s vremena na vreme, jer tako izgleda učenje da hodamo, padovi su deo tog procesa. A veština koju vredi razvijatijeste agilnost kojom se uvek iznova dižemo i ponovo počinjemo, bez osvrtanja.
S ljubavlju
monah Munindo
668. Planiranje budućnosti koja nikada neće doći
Ako moja sreća velikim delom zavisi od prebiranja po sretnim uspomenama i očekivanjima, tada sam tek maglovito svestan ove sadašnjosti. Biću maglovito svestan sadašnjosti i u svim onim dobrim situacijama koje sam predvideo za sebe. Naime, već sam stvorio naviku da gledam unatrag i unapred, i time sam sebi otežao vlastitu prisutnost sada i ovdje. I zato, kad me već moja svest o prošlosti i budućnosti čini manje svesnim sadašnjosti, moram početi razmišljati o tome živim li ja uopšte u stvarnom svetu. Napokon, budućnost je poprilično beznačajna i nevažna ne pretvori li se pre ili posle u sadašnjost. Ali, planirati nešto za budućnost koja nikad neće postati sadašnjošću i nije mnogo apsurdnije od planiranja budućnosti koja će me, kad se dogodi, zateći "odsutnog" i duboko zagledanog u nešto preko njezinog ramena, umesto izravno u njeno lice.
Alan Watts: The Wisdom of Insecurity
669. Sve je naš učitelj...
Od čitavog učenja koje sam čuo od Ađan Čaa, ono o kojem najviše razmišljam je vrlo jednostavno. Još uvek ga ne razumem potpuno, tako da o njemu kontempliram i dan danas. Rekao je: "Sve je naš učitelj". Kasnije sam ovome dodao moje lično tumačenje: "Sve je naš učitelj, ako mu se otvorimo". Odnedavno ovako kažem: "Sve je naš učitelj, bilo da to znamo ili ne". Za mene to znači da nam učenje dolazi na različitim nivoima, čak i kada se na običnom nivou opažanja možda čini da zapravo ništa ne učimo. Nekada je to osećaj u stomaku, nekad neodređena intuicija. I zato sam rekao da je moja praksa bila pokušaj da se uspostavi balans, pre nego da se učenje primi na jednom nivou, na nivou uma, srca ili bilo čega drugog. Stvar je u pokušaju da ga primimo na svim nivoima. Za mene, to se uklapa u učenje o četiri temelja sabranosti, kada smo sabrani na telo, osećaj, um i dhamme (sadržaje uma).
Ađan Thiradhammo: Sumiranje prakse
Kad kod neprijatelja iščeznu lukavstva, on pribegava prividnom prijateljstvu,
i tada u "prijateljstvu" počini takva dela kakva ne može nikakav dušmanin.
Šejh Sadi Širazi
672. Gde je sreća
Godine 1979. sam odlučila da postanem monahinja. Sve do tog trenutka isprobavala sam razne stvari i uvidela da svet ne može da nas usreći. Tokom tih putovanja postalo mi je jasno da spokojstvo i mir nemaju nikakve veze sa tim najlepšim mestima na kugli zemaljskoj ili sa najzanimljivijim iskustvima. Ta dva kvaliteta moguće je pronaći jedino u sopstvenom srcu.
Ayya Khema: I Give You My Life
Budimo zahvalni ljudima koji nas čine srećnim;
oni su šarmantni baštovani koji omogućuju da naše duše procvetaju.
Marcel Prust