Isto ko sladak kupus...samo se kelj ne poklapa nikad dok se kuva...jer ima
neke takozvane otrove..kao spanać recimo...eto to je sva muka oko kelja..samo ga mi baš nešto ne volimo.....:)
Printable View
Nije bas isto...mora se dodati krompir u kelj..i to posebno prokuvane kockice krompira..
a onda ide zaprska obavezno sa belim lukom! :raz_002:
da tako je Sani...ali reci mi da li se prva voda baca kad kelj provri...i tu ima neka caka?
varivo od kelja bez mesa
1 glavica kelja
3-4 osrednja krompira
kasika masti
2 kasike brasna
2 cena belog luka
so, biber, vegeta, malo sirceta
kasikica aleve paprike
Krompir s eoljusti, isece na kockice i stavi u slanu vodu da se skuva.
Kelj se takodje ocisti , opere , isece na krupne komade i skuva u slanoj vodi.
za to vreme se ugreje kasika masti, pa doda brasno i kad malo porumeni doda se beli luk i aleva paprika. Na tu zaprsku se doda skuvan kelj i krompir, nalije vodom u kojoj je kuvan kelj, zacini se i na kraju zakiseli sa malo sirceta.
ja ovo varivo pravim kao prilog svinjskom pecenju ili fasiranim sniclama.
Vodu ne bacam , jer puno vrednih hranljivih sastojaka ima u kelju, pa je steta.
i jos nesto..obavezno za kuvanje i przenje koristim svinjsku mast...ulje iskljucivo kao hladno za salate.
slazem se sani sa tobom.mnogi ne znaju da je mast zdravija od ulja.ja takodje ulje koristim samo za salatu i to uglavnom maslinovo :)
ej,hvala za recept
U pravu si lady...svinjska mast je zdravija, ali svakako u ishrani treba koristiti i biljne i zivotinjske masnoce.(ulje ne zagrevam, pogotovo ne maslinovo)
Sto se biljnih masnoca tice, najgori moguci izbor je margarin i biljna mast, koji narocito ako se zagrevaju tek onda postaje vrlo stetni- dolazi do stvaranja stetnih trans masnih kiselina. (zato izbegavam kroasane i uopste lisnata testa sa margarinom)
e..a secas se da su nase bake za pravljenje lisnatih testa koristile svinjsko salo...zaljna sam salarica sa pekmezom..al jbg, tesko da salo igde mozes naci :(
Devojke, nije Rozetla, već Rezetla, i stavlja se u slatka...naročito od šljiva,
daje lepši ukus....e sad o džemu...džem od kajsija, najbolji...samo malo duže
traje kuvanje...spremam tako što na 1kg zrelih kajsija stavim 250-300 grama šećera..i kuvam sve jedno po jedno kilo...tako džem dobije zlatno žutu boju,
i mnogo je lepši i ukusniji nego kad se kuva na veliku količinu, i ne menja boju.......naravno moraju se oljuštiti od kožice...obavezno.... :raz_037:
koja će dobra duša da napravi salčiće :stidljiva:
:raz_114: ako cuje marlon jos i za salcice nahebali smo!
Kud ih i spomenuh... :raz_117:
čuo je, poslao sam mu mail :raz_067:
:raz_081: ..
evo Man..nemo' posle da kazes da nisam dobra dusa.. :raz_023:
http://www3.serbiancafe.com/kuvar/im...cici_wince.jpg
Mozes slobodno i marlonu mejlom da ih prosledis.. :raz_114:
cuj Sani imam sala u zamrzivacu puno samo ne znam kako bih ti to poslala :raz_088:
:raz_114: :raz_114: :raz_114: znas mogu i u mini zamrzivacu onaj sto vucemo na more....
al ti da vratis napravljene kolace :raz_114: :raz_114: :raz_114:
Pita od starog 'leba
1 vekna tvrdog starog hleba
malo vise od 1/2 l mleka
4 jaja
1 pavlaka
sira..bilo kojeg i bilo koliko...koliko ostalo u frizideru :raz_056:
susam
Razmutiti jaja sa mlekom, posoliti i tu umakati kriske hleba pa redjati u podmazanau tepsiju. U ostatak smese od jaja i mleka turiti pavlaku, narendan sir (ili izgnjecen ako je feta ili neki drugi), ako je gusto doliti jos malo mleka i ovim preliti one kriske u tepsiji. Posuti susamom i peci...
Koh od griza
Jos jedan od prastarih recepata..a svi vole ovu poslasticu.
6 jaja
1l mleka
12 kasika secera
6 kasika griza
1 kasika brasna
2 kesice vanilin secera
Izmutiti belanca u cvrst sneg, dodati secer, griz i 1 kesicu vanilin secera. sipati u podmazan pleh i peci da se zarumeni odgore.
Kad je peceno preliti sa 1l mleka(ali hladno mleko) u kojoj je dodat vanilin secer, ohladiti i super je.