-
Odg: Poruka za danas
Sva iskušenja, sva ispaštanja i sve patnje u životu mogu se meriti snagom i dužinom nesanica koje ih prate. Jer dan nije njihovo pravo područje. Dan je samo bela hartija na kojoj se sve beleži i ispisuje, a račun se plaća noću, na velikim, mračnim i vrelim poljima nesnice.
Ivo Andric
-
Zaboga, nije toliko važno biti iskren, koliko dopustiti drugome da to bude.
Andre Žid
-
Ja sam dvaput u životu imao ljubav, mislim onu pravu, i oba puta sam pouzdano znao da je to zauvek i da može prestati samo sa smrću, i oba puta je tome došao kraj, a ja nisam umro. Imao sam i jednog prijatelja, i ne bih mogao ni pomisliti da se nas dvojica za života možemo razići, ali ipak smo se razišli već odavno.
... Svaki čovek ima svoju dušu, i on je ne može stopiti ni sa čijom drugom. Dve osobe se mogu posećivati, mogu razgovarati i biti jedna drugoj bliske. Ali njihove duše su kao cvetovi, ukorenjene svaka na svome mestu, i ni jedna ne mže preći ka drugoj, jer bi se inače morala odvojiti od svog korena, a to joj nije moguće. Cvetovi šalju svoj miris i svoje semenje, jer bi voleli da se približe jedni drugima; ali cvet ne može ništa da učini da bi neka semenka došla na svoje pravo mesto. To čini vetar, a on dolazi i odlazi kako mu je volja.
H.Hesse
-
Tako to ide: najpre nekome oprostiš nešto, a onda oprostiš sebi što si mu oprostio. Kao vakcina: primiš najpre malu dozu, vrlo malu, koliko može tvoj organizam da podnese i odjednom postaješ imun i na ono najgore. I ne primetiš kada si postao drugi čovek, kako te se neki virusi ne dotiču, kako je neki deo tebe, nežan i osetljiv, nestao zauvek. Kad jednom pomeriš granice svoje tolerancije, onda je besmisleno da ih vraćaš nazad, jer ćeš sam sebi da izgledaš kao budala, što nije nimalo prijatno.
A.Djuričić
-
[size=12pt]Ako vas drugi gađaju kamenjem ne uzvracajte im hlebom. pogresna je to strategija. Takvi se ne hrane hlebomn vec ljudskim jadom. Radije se sklonite iz dometa..Sacuvace te sebe i hleb za one kojima treba.. [/size]
-
Verujem! - najzad je uskliknuo glumac i ugasio svoj pogled - verujem! Ove oči ne lažu !Ta koliko sam vam puta govorio da se osnovna vaša greška sastoji u tome što potcenjujete značaj čovekovih očiju. Shvatite, jezik može da sakrije istinu, a oči - nikada!Postavljeno vam je neočekivano pitanje, vi čak i ne uzdrhtite, u sekundi ovladate sobom i znate šta treba da kažete da biste sakrili istinu, i govorite veoma ubedljivo, i nijedna bora vam se na licu ne pokrene, ali - avaj - uznemirena pitanjem, istina sa dna duše u trenutku uskače u oči i sve je gotovo!Ona je primećena, a vi ste uhvaćeni!
Bulgakov
-
Sve sto nas snadje ima svoj smisao, a ipak to tesko shvacamo. Takodjer, u Knjizi zivota, svaki list ima dvije strane. Jednu ispisujemo mi, ljudi, nasim planovima, zeljama i nadanjima, ali drugu puni odredjenje, i ono sto ono odredi; rijetko se sa nasim ciljem podudari.Ko moze rukopis sudbine unaprijed razaznati? Ali, ako sta isprva nismo mogli procitati, poslije moramo pretrpjeti. Nasa razmisljanja i htijenja zadiru u buducnost, i zbog te zaokupljenosti placamo, da nam nas racun ne bi iskliznuo.Tako ti vidis ruzu, udises njen miris i zelis je posjedovati, a umjesto toga trn povrijedi tvoju ruku, i ti je sebi krvavu povuces... Cesto patimo od gladi, zedji i ceznje a da i ne promislimo da bi mozda sitost za nas propast bila i da bas u oskudici lezi nas spas.Pa posto se ljudska volja i sudbina tako cesto jedna drugoj protive, predanost je bolja od pobune. Jer ne zaboravi: ono sto ti je kao sirce izgledalo, u stvarnosti cesto biva med.
Nizami
-
Vi mislite da ja ovo sviram? – obrati se podsmešljivo Damaskinu – ni govora!
Ja tim zvucima zalivam cvece u basti pod prozorom. Ono tako bolje raste. Ima pesama koje cvece voli. Kao sto ima pesama koje mi volimo. Ali ima i onih drugih, retkih i dragocenih pesama, koje umeju nas da vole. Neke od tih pesama nikada nismo culi i nikada necemo cuti, jer mnogo je vise u svetu pesama koje umeju nas da vole od onih, koje mi volimo. Isto vredi i za knjige, slike ili kuce.
M.Pavić - Damaskin
-
Ljubav, to je nesto sto se uci i uvezbava. Takodje, ljubav je nesto sto se mora ukrasti.
Ako svaki dan ne ukrades od samoga sebe malo snage i vremena za ljubav, nista od ljubavi.
-
"Srećni nikad ne razmišljaju o sreći. To je posao za nesrećne. Svi primete sreću u nesreći, a o nesreći u sreći razmišljaju samo blesavi. I iskusni..."
Đorđe Balašević
-
Dva semena leze jedno pored drugog u plodnom tlu u prolece.
Prvo seme kaze:
Zelim da rastem! Zelim da pustim svoje korenje duboko u zemlju ispod mene, i da poguram svoje izdanke kroz zemljinu koru iznad sebe. Zelim da razvijem svoje pupoljke da bi objavili dolazak proleca.Zelim da na svom licu osetim toplotu suncevih zraka i na peteljkama blagoslov jutarnje rose.
I tako je raslo.
Drugo seme kaze:
Plasim se. Ako pustim svoje korenje u zemlju ispod mene, ne znam na sta mogu da naidjem u tami. Ako se probijam kroz cvrsto tlo iznad sebe, mogu da ostetim tanane izdanke, sta ako otvorim svoje pupoljke, a puz pokusa da ih pojede? A sta ako pocnem da cvetam, a dete me iscupa iz zemlje. Ne, mnogo je bolje da cekam dok sve ne bude bezbedno.
I tako je cekalo.
Jedna koka koja je ceprkala po basti, trazeci hranu, pronasla je seme koje ceka i odmah ga pojela.
Zivot guta one koji se boje.
P.Hensen
-
Prvi gutljaj iz čaše zvane „prirodna nauka” napravi te ateistom - ali na dnu čaše čekaće te Bog.
Werner Heisenberg, fizičar
-
..intelektualac si i levicar, nemoj da se ponasas kao mafijas...
umberto eko... fukoovo klatno
-
na podlozi za miša piše:
I have simple tastes. i'm always satisfied with the best.
O.Wilde
-
Sustinske stvari se ne desavaju slucajno..one se grade..stvaraju..oblikuju..mislim..zao mi je onih kojima se u zivotu slucajno desava mnogo toga i kome slucajnosti usmeravaju i odlucuju ..pa to posle pravdaju sa sudbinom....
-
Živjeti život je slagati varku na varku.
Ivo Andrić
-
Covjek zeli moc. Zato što zivi, što se krece, što se sudara s ljudima. A zeli da nešto ostavi iza sebe, da nešto stvori, da ne bi samo bitisao, kao drvo.
I izgleda mu da je nešto postigao, da je snazan i vazan, da moze mnogo.Ali Bog ucini da odjednom progleda i vidi, ne ovim ocima, vec onim drugim,
vidovitijim, da je samo zrnce pijeska u nesagledljivoj pustinji ovoga svijeta, sitan i nevazan koliko i mrav u mravinjaku.
Meša Selimović
-
Bol mi kaže: ja jesam i dok jesam jesi i ti.
Ranko Marinković
-
Dodji sebi dok još imaš kome!
-
Gnjavator je onaj koji ti oduzima usamljenost, a ne pravi drustvo.