Da nas nisu tukli, ne bi ispali ovako savršeni.
Da li je nekome palo na pamet da bi bio savršeniji?
Ili to jednostavno nije moguće...:lol:
Printable View
Da nas nisu tukli, ne bi ispali ovako savršeni.
Da li je nekome palo na pamet da bi bio savršeniji?
Ili to jednostavno nije moguće...:lol:
ima granica kad ne mozes da vise istrpis da ti skacu po ya.... pa se mora
Ponekad jeste.
Zavisi i od deteta.
Mrzi me da pisem.
ovu mrzi da pise
znaci da ih lema :lol:
Pa dešava se da ih izlemamo zato što nas mrzi da preduzmemo nešto drugo.
Onako ruka sama poleti...
Mislim da ne treba, jer batina ne deluje isto na svako dete.
Batinom se postize da dete bude poslusno i bez toga da zna zasto mora ovako, kako roditelji kazu, a ne onako kako je ono zamislilo.
Mada, ja sam po prirodi zivcana, pa me ne bi cudilo da mi se nekada omakne. :(
ako u afektu zveknes nije strasno...najgore je ono sto rekoh na cetu... smiris se pa kad se zaboravi onda ga odeljes od batina...to su slucajevi za psihijatriju
jasno...
Mada se i žuta minuta može izbeći.
Samo kažeš sebi da ćeš kada te obuzme bes izaći iz kuće
ili makar porazmisliti o osećanjima koja du te obuzela.
Zvuči blesavo, ali ne bi bilo loše naterati sebe da zapišeš
iz kog razloga želiš da udariš dete.
Pa sve te papire čuvati u jednoj kutiji, ponekad pročitati
i sit se ismejati samom sebi...:lol:
ne znas ti sta je bik pa zenski pa uporan da istera svoje
evo ti jedan primer... godinu dana il koliko u dupku sedi i ja je ranim... ona zine ja pocnem da je zaebavam odmaknem kasiku i tako tri put...
cetvrti put primaknem ona me api rukom onom malom stegne ko kljestima i izede sadrzaj iz kasike..znaci ne mozes je zaebati nikako
napravi sranje kazes nema kompa nedelju dana ili izlaska dva dana ili nema slatkisa... odgovor bas me briga ne treba mi... i karakter, ne zanima je.. ti se sazalis aj kazes posle dan dva evo ti ma jok.. nece iz principa...
al kad je bezobrazna krene ruka pa zavalim sebi samrcinu da ne bi njoj.. samo jednom je u zivotu tresnuo... bilo teze meni no njoj jbg...
Mislim da manje boli kada u afektu udariš nekoga nego kada ga uvrediš.
Skoro sam razgovarala sa jednom rođakicom koja je u pubertetu i ima silne
probleme sa samom sobom i roditeljima.
Pa sam je pitala..
Pokušaj da se setiš kada te je mama udarila.
Setila si se?
Jel te sada boli?
kaže ne.. seća se, ali je ne boli...
E sad pokušaj da se setiš situacije u kojoj te je mama u besu uvredila.
Setila si se?
Jel te sada boli.
Boli...
boli kad god se seti...:(
I možeš hiljadu put reći ''izvini, ja ne mislim zaista tako.. ne znam šta mi bi
da kažem tako nešto''
ne vredi...
e pa treba meriti reci kad sta i kome kazes... ima neke bozanske pravde da kad nekome nes odvalis da ga rebne obicno je zasluzio... tesko da se kajem ili izvinjavam zbog onoga sta kazem ali kod dece je to zaebano jer semioticki afekat ume da bude jako zaeban pogotovo kod adolscenata .. znam situacije da su deca bezala od kuce zbog stava roditelja i reci a ne zbog batina ili nekog terora takve vrste.
svaka skola se placa, moraju da ocvrsnu kad tad, bolje da to bude pod tvojim okriljem no da ih maltretira neka dileja
Не знам, мене нису тукли и ја не бијем свог сина.
Мислим, сад је велики за батине, али нисам никад.
Неки кажу да не може са сваким дететом исто.
Не знам, мене деца слушају. Чак ни бебе не плачу.
Можда зато што их не третирам као бебе.
Мени је најважније да ме син поштује, да разговарамо и да ме се не плаши.
Инсистирам на отворености. И тако и јесте, за сада.
Осим неуредног стана нисам имала проблема с њим.
Све се договоримо. А кад претера зна и сам.
И мени и њему дође жута минута, али умемо да се зауставимо.
Он мене слуша у битним, животним стварима, а да ли је тањир овде или онде,
да ли је бачено смеће, да ли је закаснио пет минута, око тога се не замарамо много.
Што се школе тиче, задовољна сам.
Успела сам да га убедим да учи за себе и зашто је то важно.
Да није толико битна оцена (има нека два загуљена наставника) колико је важно да да све од себе и да заиста научи.
И тако, лепо нам је. Прођосмо обоје без батина.
Мени је било теже да његовог оца убедим да нема потребе да га бијемо, јер, њега су тукли ни за шта.
Ни дан данас не умеју да кажу зашто су га тукли.
И тако и јесте. Родитељи се ни не сећају а деца да...
Glasala sam za NE,jer mislim da se fizičkim nasiljem ne postiže mnogo,ali...uvek ali.
Kad sam bila dete,majka me je muštrala svaki čas i nije bilo predaha.Kad sam dobila brata,
a imala sm tad 7 godina sledovalo mi je duplo sledovanje,jer "ako je on mali,nisi ti mala "....tako da ja
nikad nisam bila mala :lol:
Moja ćera je dobila batine 2 puta u životu.Prvi put kad je imala 4 godine,a drugi put kad je imala 16.
E ,ove druge su bile takve da je bilo "milicija,upomoć" :lol:.Dakle,nikad nije dobila šamar,jer je za
mene šamar uvek bio poniženje,uvek sam se tako osećala kad me majka razvali odlanicom.
Sve zavisi od deteta,nekom detetu je lakše da popije batine nego da sluša tiradu rečima,ubijaš ga
u pojam,a za neko dete su batine smak sveta,na koji ne znaš kako može da odreaguje.
Danas,kada moja ćerka ima 26 i kad je udata,mogu da kažem da decu ne treba tući,ali se mora znati
ko je stariji.Mislim da princip kazne i nagrade mnogo bolje funkcioniše,ali ni to nije uvek rešenje.
Nisam je tukla ,ali me i danas zove Madlenka (misli se na Olbrajtovu :lol:)
Naravno i to ko volove u kupusu.
Ništa im neće faliti.
Naravno ako zasluže.
kazi mi tvoje iskustvo sa bikicom..jel vredelo posto vim kolko je ispala super?
da znam za pravac delovanja :lol:
ne... mene nisu tukli i nista mi ne fali :lol:
Naravno da su me tukli i to sve u glavu.
Vidiš da nisam normalan.
ne,decu ne treba tući...možda ponekad neka roditeljska onako u prolazi...inače nisam za batine kao sredstvo vaspitanja
Žalosno je što su nas tukli kao male pa mnogi ne mogu da shvate da to ne treba da rade, već samo da im pruže bezgraničnu ljubav.U stvari problem je u strpljenju i nadam se da će ovaj novi zakon pomoći ljudima da nauče šta je strpljenje.:raz_068:
evo ovako,postoje neka nazovimo ih pravila koja su se pokazala jako tačna
1.ŠTO GLASNIJE GOVORITE SVE VAS MANJE ČUJU
2. NE TRAŽITE DA VAS BEZUSLOVNO SLUŠAJU
... detetu treba jasno reći šta očekujemo od njega
upozorimo ih smirenim tonom da to ne bi ličilo na pretnju
treba im reći šta treba da urade a ne šta ne treba da čine
jasno im predočimo posledice koje ih čekaju ako krše pravila i dogovore,budimo dosledni u njihovoj primeni
sukobe rešavajmo razgovorom i koristimo argumente-"zato što ja tako kažen" nije nikakav argument
ne zahtevajmo od dece bezuslovnu poslušnost jer oni grade svoju ličnost i tako što se suprotstavljaju roditeljima
nagradimo i pohvalimo date kada se dobro ponaša i kada uradi nešto dobro
ne treba ih tuci naravno
ali bas kad zasluze treba malo
novije generacije su sve gore i gore, sad ne smes ni da ih pipnes , za razliku od starijih generacija koje su dobijale ponekad batine kao mali i nista im danas ne fali
Dete treba tući jedino kad ode u krađu pa ga ufate. I ondak ga tučeš što su ga ufatili, a ne što je krao. :pusi:
Isti taj genijalac porucuje roditeljima, da tuku decu
cim primete da pocinju da lice na njih. :mrgreen::lol:
To je bio Duško Radović. Il Staljin. Svakako neki od njih. :mrgreen:
da to je rekao Duško Radović
Онда отац нек га бије :mrgreen:
sram vas bilo
deca su ukras sveta
ne !
uvek ima polemike oko ovog pitanja.. naravno da nisam za batinjanje ijednog ljudskog bica,no ponekad,na zalost,kad preteraju,ume ruka da mi poleti.. srecom,to je bas retko,jer su moji klinci zaista (za sad :)),jako poslusni.. uvek pokusavam prvo razumnim razgovorom i dogovorom da smirim situaciju i mahom to uspeva,no,kad ih drpi nervoza,tad ne pomaze zaista nista,sem da ih cusnem par puta po guzici i tad se smire...tako da,ipak bih glasala ne,jer mrzim batine...
To je jos sedamdesetih proslog veka prevazidjeno, ovde se kasni sa vremenom (zato voLem Srbiju), najnovije, deca biju roditelje, to je bas...cool :sad:
nisamo ih nikad...možda batina jeste šortkat do nekih stvari, ali mislim da je bolje da deca znaju kad sam ozbiljna i bez batinanja...jer, dođe vreme kad ne možeš da ih batinaš i onda im ne možeš baš ništa.
što reče bajaga, na ono ''batina je iz raja izašla'' - da je nešto valjala ne bi iz raja izlazila :raz_114:
mislim da ne treba ,ali ponekada znaju bas da te izbace iz koloseka tako da ........
samo malko...
Ja mislim da treba. Ocito vi niste videli mnogo razmazene dece. Mala deca su ko psi. Svasta ce rade ako ih ne mlatnes po dupetu neki put. Ako psa koji nikad tucen nije bio, mlatnes po dupetu kad poraste, samo mozes da dobijes otisak zuba na ruci...... ako je budes imao tj.
Prvi put dete iskusi stid kad ga roditelj sljapi da mu oblete sline oko glave. A stid je dobar za odrastanje.
Ðе мора Марко.
ÐиÑу деца размажена зато што не добијају батине него зато што им Ñе Ñве пушта на вољу, зато што родитељ не изгради ауторитет.
kad god sam videla razmaženo dete, dete koje se grozno ponaša, uvek sam pored takvog deteta videla roditelja koji ne voli svoje dete i kome dete smeta...koji se non stop dernja na njega i udara ga i štipa za gluposti....takva deca su dezorijentisana, bre. nisu deca kriva za svoje ponašanje, bar ne u tolišnom uzrastu.
mi nismo ni našu mačku šljepnuli, pa je super maca....a kamoli dete.