-
Ljudi govore - Rastko Petrović
Rastko Petrović (rođen 3. marta 1898. godine, preminuo 15. avgusta 1949.) bio je srpski pesnik, pripovedač, putopisac i romansijer.
http://razbibriga.net/Rastko%20Petro...i%C3%84%C2%87.http://razbibriga.net/Rastko%20Petro...i%C3%84%C2%87.http://razbibriga.net/imported/2011/...rovicJPG-1.jpg
Biografija
Rastko Petrović rođen je 3. marta 1898. godine u Beogradu, kao deveto dete oca Dimitrija, istoričara, i majke Mileve, učiteljice. Rastko je mlađi brat Nadežde i Zore, poznatih likovnih umetnica. Dana 5. juna kršten je u hramu Svetoga Marka u Beogradu. Njegov kršteni kum bio je novosadski pisac i pripovedač Jaša Tomić.
-
Re: Ljudi govore - Rastko Petrović
Rastkova porodica bila je veoma ugledna i cenjena u Beogradu. Piščeva rodna kuća srušena je prilikom bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine. Rastko još u detinjstvu ostaje bez majke, a brigu o njemu preuzimaju sestre. U periodu od 1905. do 1914. god. pohađao je osnovnu školu i upisao niže razrede gimnazije. U jeku Balkanskih ratova 1912. prekida gimnazijsko školovanje u Beogradu. Kao nesvršeni gimnazijalac odlazi na front, prelazi Albaniju i odlazi u Francusku, gde završava gimnaziju. U Nici je maturirao, a kao stipendista francuske vlade upisuje prava u Parizu. U Parizu se upoznaje i druži sa mnogim pesnicima, slikarima. Piše pesme, pripovetke i prikaze slikarskih izložbi i objavljuje ih u otadžbini.
-
Godine 1921. objavljuje jedinstveni humoristički roman iz života starih Slovena „Burleska Gospodina Peruna Boga Groma“. Krajem 1922. godine objavljuje zbirku pesama „Otkrovenje“. Tokom cele te godine aktivno deluje u Beogradu zajedno sa brojnim piscima poput Milana Dedinca, Marka Ristića, Tina Ujevića i drugih. Njihovo delovanje dovešće do pojave nadrealizma. Nakon što se zaposlio kao činovnik u Ministarstvu inostranih dela, krajem naredne 1923. godine, primljen je za pripravnika.
Nastaje period u Rastkovom životu kada sve manje piše poeziju i sve manje objavljuje. Oktobra 1926. godine postavljen je za pisara u Ministarstvu inostranih dela u Poslanstvu pri Vatikanu kod Milana Rakića.
-
Rakić mu omogućuje putovanje po Italiji, Španiji, Francuskoj i Turskoj i, što je najznačajnije, po Africi. Stoga će, 1930. godine, Petrović objaviti veličanstveni putopis pod istoimenim nazivom „Afrika“. Potom, 1935. godine, Rastko Petrović biva postavljen za vicekonzula šeste položajne grupe generalnog konzulata u Čikagu. Naredne godine radi u Vašingtonu kao sekretar Poslanstva. Putuje po SAD, Kanadi, Meksiku, Kubi. Godine 1938. unapređen je u zvanje konzula pete grupe u Čikagu.
Drugi svetski rat proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama. Piše pesme za zbirku „Ponoćni delija“. Poboljeva. U 51. godini svog života, dana 15. avgusta 1949. godine, iznenada umire u Vašingtonu. Sahranjen je na groblju u Senovitom potoku u Vašingtonu. Posmrtni ostaci Rastka Petrovića preneti su u Beograd tek u junu 1986. godine, i sahranjeni u porodičnu grobnicu na Novom groblju.
-
Dela
Roman „Burleska gospodina Peruna boga groma“ (1921.)
Zbirka pesama „Otkrovenje“ (1922.)
Putopis „Afrika“ (1930.)
Roman „Ljudi govore“ (1931.)
Roman „Dan šesti“ (1961.)
-
О Ð*ÐСТКОВОЈ КЊИЗИ " ЉУДИ ГОВОÐ*Е "
Пријатно Ñам била изненађена, поÑлије читања ове књиге. Ðа мене је оÑтавила дубок утиÑак, како по Ñвојој необичној форми и Ñлободи пиÑања, тако и по порукама које шаље. ПиÑац није био ограничен формом. Структуру романа је правио онако како Ñе њему чинило погодно у датом тренутку. ЛичноÑти ниÑу повезане радњом, како то обично бива. Овог пута Ñу повезане Ñамим интереÑовање м путника за њих, Ñада, у тренутку, ван временÑког обиљежја, у оноликој количини, коју одређује путник. И интереÑовање за њих је површно, ништа ÑуштинÑко и дубоко, више приповједачк о, оÑлобођено терета емоција, нема емоција и зближавања, Ñамо нарације.
-
Путник одређује када ће Ñе позабавити личноÑтима Ñа оÑтрва, када ће Ñе препуÑтити ÑопÑтвеним размишљањима , када ће Ñву Ñвоју пажњу, ÑконцентриÑРти на опиÑе природе и промјене у њој. Цијела књига је напиÑана као импреÑија о животу људи, који Ñу Ñведени на ограничен и Ñкучен проÑтор једног оÑтрва. Све њихове Ñудбине, заробио је на том малом мјеÑту. Можда је због тога и импреÑија о Ñвему томе много јача, концентроваРа на мали проÑтор, који ограничава кретање и материје и миÑли. Сву набијену енергију и немогућноÑÑ‚ напуштања оÑтрва, подÑтиче опиÑима начина живота тих људи, који живе без Ñтрује, тако да тама обавија готово цијели први дио књиге.
-
У тами Ñе наÑлућују ликови, мушки, женÑки, Ñтрари, млади, ни један јаÑно иÑцртан, Ñамо назначен, Ñамо дат у оÑновним цртама, Ñамо да Ñе наÑлућује. Ðе може Ñе разумјети ни повод долаÑка Ñамог наратора, на ово оÑтрво, али његова жеља да барком пређе до оÑтрва, чак и по времену које је ризично за путовање, чак и под тешким уÑловима који Ñу му предочени ( недоÑтатак Ñтрује ), говоре о његовој радозналоÑти , говоре о нечему много јачем, што га тамо вуче. Ликови Ñу мирни људи, углавном задовољни Ñвојим животима и у тој маÑи , иÑтиче Ñе један млади човјек, који Ñвоју Ñудбину, која га је везала за оÑтрво, види као Ñвоју Ñмрт.
-
"– То је била жеља мог оца; да овде останем. Ја сам служио у марини. Путовао сам до Кине и Сиднеја, и све то ми се врло свидело. Да сам остао у марини, до сад бих био марешал (наредник) поморски, имао бих добру плату. Нешто значи бити марешал; и то је живот који нешто значи, који је за мене!
– Нисте могли убедити оца да попусти вашој жељи?
-
– О, све ми је то било досадно. Чак нисам ни покушао да убеђујем. Чим сам дошао, мајка ми је нашла девојку, и одмах су рекли свима да сам верен. Они су се уплашили да неће имати ко да настави овај занат. Као да је то занат!
– Девојка вам се није свиђала?
– Не, она није била ружна, али ја је нисам ни гледао, a кад сам је најзад погледао, имали смо већ двоје деце и била је стара.
-
– Али сада волите своју жену?
– Како могу да их волим, кад ми је цео живот упропашћен!
– Зашто мислите да вам је живот упропашћен? Видели сте много света и сада живите на миру у селу које ми изгледа јединствено; имате децу!
– Ја више никада не могу изићи из овог села. Још сам млад a живот је за мене сасвим свршен. Да сам постао марешал, могао бих покушати у животу још и много штошта друго. Сада је сасвим свеједно: живео или умро.
-
– Али ко вам може бранити да покушате још увек друго шта у животу и у свету! Жена и деца ће вас чекати.
– Не верујем да је могуће. Да нисам подузео занат, још бих и могао. Овако, данас треба наловити рибу за ручак, и сутра за вечеру итд. И који је онда дан кад могу поћи a да сви због мене не буду гладни тога дана!
-
– Овако сте бар у својој земљи. Не волите своје село?
– О, могао сам увек доћи доцније. Овако не волим ни њега, ни икога; ни мајку која је тражила девојку, ни оца, ни брата, ни децу. Мислим да не волим никога. Они су ме сви уништили. Нарочито ме је отац уништио. Да ме је убио не би ништа горе учинио."
-
У другом дијелу књиге Ñе не говори, али Ñе оÑјећа, да је болеÑÑ‚ младог човјека Пипа, изазвана његовим конÑтантним незадовољÑтв ом животом и тако Ñе његова Ñудбина издваја од Ñвих оÑталих Ñудбина људи Ñа оÑтрва. Други дио је у неку руку, раÑплет наговијештен ¸Ñ… мотива из првог дијела. То Ñе поÑебно одноÑи на Пипа . Његово опоравак говори о прихватању ÑопÑтвене Ñудбине и неминовног, оног од чега није уÑпио да побјегне.
И путников ÑаÑтанак Ñа Ивоном , није никакво заљубљивање, није ни чежња за љубављу, већ, ето Ñамо игра, изазов, тренутак који жели да доживи, да љепоту оÑтрва оÑтвари у љепоти жене. Само један разговор, један загрљај , на том чудеÑном оÑтрву и ништа више.
-
У трећем дијелу, можемо уочити Ñву умјешноÑÑ‚ Ð*аÑтка Петровића као пиÑца, који на изузетан начин опиÑује природу, док уједно размишља о животу. Јер није без разлога повезао буре, муње и громове у природи, Ñа Ñвојим тешким и Ñуморним размишљањима о животу, о поÑтојању и ÑмиÑлу поÑтојања.
" Свуд око мене, до у беÑкрај, једино вода, ваздух, земља и небеÑки огњеви. Птице и Ñлепи мишеви који лете између тога. Ð*ибе које пропливавају. Има Ñвакако Ñитног језерÑког звериња тј. има елемената који Ñу вечити у ваÑељени, и чија Ñе вредноÑÑ‚, у вечитој транÑформац ¸Ñ˜Ð¸, не мења. И има елемената који предÑÑ‚Ð°Ð²Ñ™Ð°Ñ˜Ñ Ð¶Ð¸Ð²Ð¾Ñ‚, који Ñу чудо, не Ñамо зато што поÑтоје, већ и у одноÑу према оној првој категорији. Ови уноÑе у вечите елементе нешто необјашњиво и на изглед пролазно.
-
Затим, иÑто тако на изглед ефемерно и неприродно као птица и Ñлепи мишеви, Ñтрује кроз Ñвет електричне реке, матице зрачења и талаÑи. Ðевидљиве екÑплозије и катаÑтрофе одноÑе оно што је у непоÑредној мојој близини, у виÑине које Ñе не могу цифрама означити; и Ñтраховите катаклизме доноÑе Ñилу виÑина, као безмерне водопаде, чак на ивицу чамца који од тога подрхтава.
Од тог планетÑког Ñурвавања вода игра; разливено Ñребро. У непоÑредној мојој близини акватично биље диже Ñе из воде. Својим дугим лишћем оно дише ваздух над водом и Ñвојим Ñтабљикама воду. Ð*ибе пропливавају кроз Ñтабљике. Слушам лагани шумор овога биља и глаÑна довикивања птица у виÑинама. Чује Ñе шум ваздуха и воде, a из даљине допире лавеж.
-
Поред Ñвега тога, називам опет, по навици, то ноћним ћутањем и тишином. A ипак разазнајем да никада природа није била у живљем, у општијем шуму и разговору, у жуборењу. Чујем животињу кроз шевар, чујем шуштање гранчица у дрветима. И цео би Ñвет то назвао тишином. Једино зато што Ñе ништа људÑко не меша Ñвојим глаÑовима у жуборење предела у ноћи. Довољно је да човек замукне па да Ñе глаÑови природе дигну оÑлобођени a да он Ñве то назове: тишина.
Сва природа около је у јединÑтвеном µ раду Ñарађивања. Ð*екло би Ñе да је Ñве у природи ново и као да је тек поÑтало. Све иде тачно и Ñа заноÑом и овај живот земље и неба ужаÑан је и величанÑтвен . У одноÑу на живот организама, јер га ови не могу изменити.
-
Да, то је оно што је вечито, та Ñтална Ñвежина поÑтања, та приÑутноÑÑ‚ поÑтања, a оно што га види, оÑећа, поздравља и потврђује, мој дух и ја Ñав, пролазно је; непреÑтано на Ñамрти. Ðема у мени никакве жалоÑти за тим, никакве жалоÑти, али узбуђења: да. Да ли могу да напишем то једном Ñад и више никада? Јер нико више неће веровати; ни ја више нећу веровати. Ðли Ñада: да! Веровали или не веровали! Жао ми је живота ове поÑледње биљчице, као и мога. Ðе Ñувише, таман колико да је иÑто; или можда мало више ове биљчице, a ипак тако мало да је могу и ишчупати док размишљам ово a да немам никакве гриже ÑавеÑти. Жао ми је и Ñвршетка покрета чамца који Ñе њише. Или не, Ñве је то лаж јер је миÑао. Ðећу да миÑлим. Ðећу да миÑлим, и ево више не миÑлим. Ðе жалим више никога. Ðе жалим више ништа. Живим Ñамо Ñвојим ћелијицама, Ñамо ћелијицама. Као биљка.
-
Муња која Ñуво ошину небо показа одједном Ñве обале језера до највећих прецизноÑти. Барке које Ñу укотвљене неколико километара даље уз обалу, мреже, врбе над њима. И показа читав ред брда и Монт ÐŸÐ°Ð»Ð°Ð½ÐºÐ¸Ð½Ð¾Ñ ÐºÐ¾Ñ˜Ð¸ као да Ñвојим зидовима држи небо. Сва природа би оштра и плава као умрла уÑна. Једна звезда паде чим Ñе поврати мрак. ЗаÑењен, не видим више ни тамне профиле дрвећа и блиÑкога брега: Ñвет Ñе Ñузио на мало Ñребрне воде преда мном и на Ñазвежђа изнад мене. Погледах у једном правцу и видех најÑјајнију звезду како одлете коÑо у неки далек проÑтор изван земље. Њена Ñлика, начинивши тај иÑти пут у Ñупротном правцу, по језеру појури право мени, до Ñамог чамца, где Ñе одједном угаÑи. Заблуда ока Ñавршена: видим иÑтовремено једну звезду која лети изнад мене и једну која лети право на мене. Повијем Ñе у барци, као да ће ме погодити. Природа баца Ñвоје метеоре, Ñвоје муње, и Ñлике Ñвојих муња, немо и убилачки као првога дана.
-
Дрвета која Ñе примећују или не преко дана док људи живе крај њих, Ñада живе Ñвој пуни, интегрални живот. Сваки лиÑÑ‚ има Ñлепи напор да Ñе одвоји од ÑуÑедних лиÑтова како би што потпуније диÑао. ОÑећам то, и онда неÑвеÑно раздвајам прÑте на рукама како би их ваздух што боље обавио. Од горе до доле и било Ñ ÐºÐ¾Ñ˜Ðµ Ñтране на другу, ниједне миÑли. Све што је човечанÑко најзад Ñпава и дубока људÑка диÑања иÑто Ñу тако мирна као диÑања шума. Моја миÑао такође више не ради. Само да закључи да живи и да је ту једина. С времена на време она покушава да полети. Удара Ñе о Ñве око Ñебе као Ñлепа птица. Затим оÑтаје мирна и задихана.
-
То није лепота око мене (видео Ñам толико језера и ово није ништа чудније од оÑталих), већ иÑплетени живот онога што Ñачињава природу. То није језеро на коме Ñам, већ један грдан Ñплет закона и Ñила; и мој живот у томе гори као пламичак. Ðоћ је безмерна."
.................................................. ..................
"Затим још Ñевају муње и падају звезде. Падају, падају. Каква Ñтраховита ноћ метеора. ДемонÑка! Зашто не демонÑка? То је један од положаја нашег Ñазнања у Ñвему оÑталом.
-
До краја ове ноћи (вечито!) човечанÑтво не поÑтоји. Његова миÑао не поÑтоји. Само овај део површине земље, једне од коÑмичких тела у ноћи, у општењу Ñа другим телима, другим коÑмичким Ñилама у проÑтору. Птице овде и тамо ћуте у лишћу. Зора, када Ñе дигне, доћи ће као и да је поÑледња. A ми? Ми не тражимо ништа боље до да будемо заборављени. Зар? Заборављени."
-
И опет ефектна завршница романа, препуна звукова, опиÑа крика који може бити крик умрлог или крик новорођеног. Ð*аÑтко поиÑтовјећуј е битноÑÑ‚ тог иÑконÑког крика, поиÑтовјећуј е га Ñа Ñликом крви, јер је крв и на почетку и на крају. ÐÑоцијација крика и крви , да ли за нечији крај или за нечији почетак или иÑтовремено, јер живот и Ñмрт Ñу једно, јер живот и Ñмрт Ñе преплићу, Ñачињавају круг онога што зовемо поÑтојање.
-
" Одједном Ñтраховит крик, пењући Ñе и Ñпуштајући, звук Ñирене, прелете преко језера. Има доÑта времена да Ñу потмуло у ушима Ñви елементи из којих је ÑаÑтављен. Као у музици где Ñе одједном Ñреде у један вапијући глаÑ. Дремљив, мора да давно чујем Ñлабе и неодређене глаÑове. Из њих Ñе одједном изградио и прелио овај крик. ÐеÑвеÑно Ñам га упознавао пре но што Ñе изградио, a кад је дошао познао Ñам га као тешкога познаника. Он је оштар, челичан, љубичаÑÑ‚ и врео, мириÑа на Ñумпор. Све је у њему механичко, електрично и неумитно. Ð*екло би Ñе оштри пиÑак Ñирена. Као да објављује пожар, неÑрећу, Ñудар. A за њим опет ћутање. Ћутање, ћутање. У њему има ипак нечега Ñтраховито болног, људÑког, човечанÑког и вапијућег; у томе крику, електричном и механичком који долази из људÑког грла.
-
Ðеко који је у ропцу, чије је тело раÑцепано, који губи крв. Ðеко који умире, кога убијају. То је крик који је изишао из крви, као каква звучна екÑплозија из ÑуÑрета крви, ваздуха и проÑтора. Тај крик, који Ñе, ево, апÑолутно идентично понавља, иÑти је као ова муња у проÑтору. Он оÑветљава нагло, одједном, нешто што ја на дану ниÑам уочио, јер је Ñувише много предмета било заједнички оÑветљено и звучно. Ја Ñам знао цео предео a ипак ми је Ñамо муња показала онај градић у другом плану, иза језера. Видео Ñам толико људи у овом меÑту али је било нужно да буде потпуна ноћ, тишина, па да ми један крик оÑветли одједном цело једно трпљење; трпљење у томе човеку што виче, што је био загубљен у тој гомили и Ñада одједном звучно издвојен једини, једини је приÑутан, једини у овој природи, над црвеном крвљу коју губи, над водом, над биљем, у гашењу метеора.
-
То може иÑто тако бити жена као и човек. Снажно Ñтворење. И мора бити човек или жена који умиру; јер Ñе иначе не виче овако, људÑки и механички, и телом и духом, Ñиловито.
Излазим из чамца, идем лагано уз обалу, у томе правцу. МиÑлим: Како не потрче Ñви онамо! Сви прозори ниÑу затворени, a људи, до којих допре тај глаÑ, не могу a да Ñе не пробуде. Видим да Ñу неки прозори уиÑтину оÑветљени. Погађам да Ñу тамо људи Ñели у поÑтеље и приÑлушкујућ и вриÑак говоре шапатом Ñа женама. Ðли зашто не пођу да виде шта Ñе догађа? Чујем, затим, такође људÑке глаÑове негде иза кућа да Ñе, као папрати уз виÑоко дрво које чупају елементи, Ñкупљају и пужу уз велико, Ñтраховито крештање. Један једини Ñтрашан Ð³Ð»Ð°Ñ Ð¿ÐµÑšÐµ Ñе и превија, залета Ñе између Ñвода и језера, из Ñитних, узбуђених људÑких глаÑова; Ñтрашно Ñитних и прецизних.
-
Видим их у помрчини, пред кућом. Ðеколицину. Ðе видим никога заÑебно, већ Ñве заједно. Више нагађам. Ðе знам има ли жена међ њима. Прозори околних кућа Ñу ÑаÑвим мрачни, али мора да Ñе оданде љубопитљиво Ñлуша, мора да Ñу лица узбуђених девојака или жена, изнутра, уз Ñаме прозоре. Жена, јер Ñад Ñе јаÑно разазнаје да је то жена која виче, кричи дивље у кући на којој између Ð¿Ñ€ÐµÐºÐ»Ð¾Ð¿Ñ™ÐµÐ½Ð¸Ñ ÐºÐ°Ð¿Ð°ÐºÐ° Ñија дуга, Ñветла линија. Људи говоре полуглаÑно. Ја не разазнајем, не Ñлушам њине речи; они не примећују мој прилазак; ипак разумем јаÑно шта Ñе збива. Чак ме не занима ни шта је ту, ни што Ñам ту. Једино: ја Ñам ту дошао и Ñад Ñам ту. Свакако да је Ñтрашно доцкан. "
-
Још један интереÑантаРдијалог, који Ñукобљава два погледа на живот, онај оптимиÑтичнРи онај пеÑимиÑтични . И кад боље размиÑлимо, оба Ñу у праву, јер под теретом Ñвакодневних брига, чеÑто помиÑлимо да је цијели живот Ñамо патња и мука и да га таквог не вриједи живјети. Ðли кад наиђу бољи дани, Ñагледамо Ñву љепоту живљења и Ñвега онога што нам он доноÑи, Ñхватајући ипак да је живот Ñамо један и да га требамо одживјети на начин како то најбоље умијемо и знамо.
-
" – Налазим да је глупо живети; ето то. Ево, цео свет жали ову жену зато што пати, и ова је као све жене заиста јадница, али, што се мене тиче, ја жалим пре свега тога што се рађа. Зашто да живи, шта ће њему да живи! Да би прво јео свог оца, па онда њега његова деца и најзад да цркне.
– 'Ајде, 'ајде, – рече други. – Претерујеш. Као увек. Зар би се могло живети без деце? Ја волим своју децу, и не налазим да ме једу. И после, не можемо рећи да нам у младости није било добро. То због нас трпе овако жене, јер ми волимо да их волимо. И децу да волимо.
-
– Шта ће му да живи, кад је то све исто, и кад ће то увек бити исто! Биће леп и млад и вероваће да може шта хоће, a уствари, може само једно једино, a то је оно што су сви могли. Ништа боље ни више. После ће бити стар, стар.
– Као ти, рецимо! – рече онај насмејавши се.
– Као ја. И кад буде видео девојку, неће имати снаге чак ни да је пожели. Јест, као ја. Ако би требало родити се понова, и ако би ме питали, ја бих рекао: Не!
– Иди цркни. Премлаћен! Лажљивче. Ја да имам да се родим, и без руку, ја бих рекао: Да, да! Опет млад и луд, ма и без руку, ма и у сраму. Опет.
-
– Да, опет, – понови човек иронично. – Опет!
– То може бити такође и девојче!
– Апсолутно, и девојче. То је чак вероватно.
– Кад би требало да се понова родим... Мислим на све то... Замислите, тај дечко који дође, који расте, расте, и који остаје док ми одлазимо. Ускоро само они што су као он биће на овом језеру. Ниједан од нас; баш ниједан! Нигде у свету ниједан од оних што су данас. Онда бих волео да се родим опет, не да растем, већ да се нађем међ њима, па да погледам свуда у круг.
– И на ком крају света би хтео да то буде? Можда баш овде?
– Да, баш овде ако треба.
-
– И онда би опет имао да умреш, и опет би желео да се понова родиш да би опет погледао и тако редом.
– Опет бих то желео.
Човек који је говорио у почетку весело, растужи се очито. Његов глас постаде врео и несносан као код алкохоличара.
– Мислим да је сад већ готово. Бар се оданде више ништа не чује.
– Готово? Тек почиње, – рече онај смејући се, – тек почиње. То један нови човек пушта први пут свој глас."
-
"То је чудно како ће он живети. Никад се не зна како ће живети човек који тек почиње да дише. Волео бих да знам шта ће рећи о животу када први пут буде требало да нешто каже о њему. Смешно је како људи говоре о животу. Сваки има свој суд о њему... Треба поклати све петлове. Чак ако би дан и заборавио да сване – каква глупост! То није да би певали, већ да би себе разбудили. Шта ме се тиче шта ће мислити о животу. Шта мислим ja o животу? Ја говорим много о њему, али, да ли заиста мислим о њему? Шта ће бити тај нови човек? Рибар? Можда и нешто сасвим друго! Можда ће ићи да живи на другој страни! Ми не можемо ништа да знамо о томе шта ће бити са животом једног човека. То може бити једна јединствена ствар: живот који тек почиње. Јединствена.
-
Ја? Ðе, ја не бих хтео да Ñе може понова почети. То може бити јединÑтвена Ñтвар... ЈединÑтвена..."
Ð*еалиÑтична размишљања о животу, о његовој јединÑÑ‚Ð²ÐµÐ½Ð¾Ñ ‚и и Ð½ÐµÐ¿Ð¾Ð½Ð¾Ð²Ñ™Ð¸Ð²Ð¾Ñ ‚и, о непознаници људÑких Ñудбина, којима Ñе не треба много ни оптерећиватР¸, јер Ñвака је Ñудбина јединÑтвена и напиÑана Ñамо једном.
-
" Ljudi govore "
Poslije smrti, objavljeni su u posebnim knjigama, njegovi romani " Sa silama nemjerljivim " i " Dan šesti ", zbirke pjesama " Ponoćni delija ", jedina njegova drama " Sabinjanke " i mnogi eseji, putopisi i kritike.
Jedna od suštinskih psihičkih i stvaralačkih potreba Rastka Petrovića, potreba za novim, za onim što je još neosvojeno, nesaznato, nedoživljeno, diktirala je puteve ne samo njegove životne već i umjetničke sudbine. On je bio jedan od onih ipak rježih pisaca koji ne odvajaju život od umjetnosti, koji žele da svekoloku stvarnost vide kao ogromno polje mogućnosti umjetničkog izražavanja, kao i obrnuto, koji u samoj umjetnosti vide pravi oblik, pravi dokaz života, a ne bekstvo od njega. Ka d Rastko u " Probuđenoj svijesti " kaže " Građenje pjesama je jedan od najnužnijih trenutaka moga života: jedna od njegovih funkcija: to je kao koračati ili zadrhtati, on ne podređuje ni život poeziji ni poeziju životu, već poeziju proglašava za jedan od najautentičnijih izraza samog postojanja, za jedan od uslova opstanka samog života, ravnopravan sa ostalim vidovima postojanja, sa ostalim vidovima ispoljavanja čovjekove individualnosti i njegovog fizičkog, čak fiziološkog i duhovnog postojanja, kako sam kaže u istom tekstu.
-
Ono dakle što je Rastka Petrovića privlačilo u životu, privlačilo ga je i u umjetnosti postajalo je predmet njegove poezije i proze. Umjetnost nije za njega prosta nadoknada, prosta zamjena za život, već jedan od najnužnijih, najsnažnijih sadržaja i života. Za njega je poezija govor cijelog bića, i duhovnoh i tjelesnog ; još i više, ona je i govor svekolike stvarnosti. Zato se polje poezije mora nalaziti i izvan tradicionalnih literarnih granica i podjela, ne samo u stihovima, u njima ponekad vrlo malo, već u samom životu. Poetsko može biti, po njemu, ostvareno i nehotice, spontano, u mitu , u legendi, u ispovijestima, u pismima, u svakodnevnom životu, u neobičnom gestu, u želji. Pjesma, pripovijetka, knjiga - to su dakle posebni oblici pojavljivanja stvarnosti, iste ili slične vrijednosti kao i neki drugi oblici pojavljivanja i postojanja. Umjetnost je , u suštini, za Rastka Petrovića , nova realnost, kako kaže u eseju o slikarstvu Save Šumanovića, ali realnost koja ne može biti sama sebi svrhom, jer je u neraskidivoj vezi sa postojećom stvarnošću kao njen dio i kao dio i izraz pojedinačnog stvaralačkog bića čovjeka.
( Iz predgovora knjige " Ljudi govore Marko Nedić )