-
Сулејман поново осваја!
Сулејман поново осваја!
Писмо аномимног гледаоца Министарству културе
Текст је писмо анонимног гледаоца упућено једном службенику Министарства културе. Не знамо да ли је на њега стигао одговор.
Поштовани ...,
Ваше име ми је било прво међу контактима на сајту Министарства...
Нисам члан нити једне екстремистичке, десно оријентисане, групе грађана нити једне политичке странке у Србији...
Обраћам Вам се везано за нову турску серију "Сулејман Величанствени", која се емитује или ће тек почети...
Не знам, не пратим такве серије, само сам видеo рекламу и разбеснео се.
Гомила српских зајапурених домаћица веровaтно једва чека серију или већ ужива у њој, не размишљајући ни најмање ко је тај Сулејман Величанствени.
Стварно себе не доживљавам као националисту или томе сл., али ово је превршило сваку меру.
Мислим да је немогуће забранити тако неку серију, поготово јер ће сигурно приказати Сулејмана у романсираном светлу, како је ширио демократију, имао само једну жену, био благонаклон према деци и водио дружељубиве разговоре са суседним државама, а није: Узмао данак у крви, набијао на колац и да не набрајам даље...
Ако већ не може да се забрани овако нешто мора да се смисли неки механизам који би смањио вероватноћу откупа овакве серије...
То је ваш посао (мислим на ваше Министарство).
Нпр. наплата екстра пореза којим би се обновили културно-историјски споменици или тако нешто слично. Треба искористити глупост и непросвећеност овог народа, али на прави начин (управо то и раде многе популарне шоу емисије, да их не набрајам, али ширећи антикултуиру и све их треба опорезовати, и ту лежи новац за културу...)
Знам шта је слобода изражавања, слобода политике емитовања телевизиског програма у оквиру правног оквира... али ово вређа.
У време док је владао дотични господин Величанствени 1520-1566. год, шта се дешавало у Србији? У каквим смо односима били са Турском у то време, колико је колаца било окрвављено и колико деце истргнуто из мајчиног наручја (да не набрајам даље, већ ми звучи патетично).
Да закључим једним питањем? Шта мислите да Немци сниме серијал о Хитлеру, и покушају да извуку добре особине код њега и прикажу га романсирано како је хтео само да заведе мало реда у посткризној светској економији касних 30-их...
Да ли би Израел откупио серију јер Хитлера игра презгодни плавооки Кристоф Валц?
Не би откупили ни "Клинику Шварцвалд" лимунаду о младим докторима и дикторкама који се "ваћаре" по клиници а камоли "Хитлера величанственог", зато су Израелци то што јесу, једна од најмоћнијих држава на свету... Модерни су, знају историју али не заборављају...
Покушајте да урадите нешто по том питању, паметно, мудро, модерно, префињено и у складу са законом.
Изузетно ме занима Ваше мишљење о свему горе наведеном.
Младен, један обичан грађанин Србије.
-
Re: Сулејман поново осваја!
-
Ne znam kako je u Srbiji,ali i kod nas u Republici Srpskoj je prava invazija bezbrojnih turskih serijala koji su preplavili sve kanale..gdje god klikneš,neka turska serija iskoči..
O tom Sulejmanu pričaju već u nekim najavama kojima smo naprosto bombardovani..kao da nam je 500 godina pod Osmanlijma bilo malo.
Da li je moguće da odgovorni prosto nemaju sluha,da ne kažem neku grublju riječ,ili da nemaju pameti pa ne vide kako su ti serijali instruisani,nametnuti i prijeteći.
Koliko običnih građana treba da napiše ovakvo pismo da bi neko vidio šumu od drveta..
-
-
:smeh:
Pa nije ni smešno. A jel formirana neka peticija protiv emitovanja serije?
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
DirkaSta
Ne znam kako je u Srbiji,ali i kod nas u Republici Srpskoj je prava invazija bezbrojnih turskih serijala koji su preplavili sve kanale..gdje god klikneš,neka turska serija iskoči..
O tom Sulejmanu pričaju već u nekim najavama kojima smo naprosto bombardovani..kao da nam je 500 godina pod Osmanlijma bilo malo.
Da li je moguće da odgovorni prosto nemaju sluha,da ne kažem neku grublju riječ,ili da nemaju pameti pa ne vide kako su ti serijali instruisani,nametnuti i prijeteći.
Koliko običnih građana treba da napiše ovakvo pismo da bi neko vidio šumu od drveta..
Ovu seriju su zapravo, gradjani izbarali izmecu cetiti ponudjenih, putem sms poruka...da zlo bude vece:qq:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
mica
Ovu seriju su zapravo, gradjani izbarali izmecu cetiti ponudjenih, putem sms poruka...da zlo bude vece:qq:
ne čudi me:( zaiskali ste,evo vam ga :( pa VelkoM:eek:
Kuda ideš,čovječe...
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
DirkaSta
Kuda ideš,čovječe...
Bas vala. Gledala sam rezultate sms glasanja, i to ubedljivo je sulejman dobiJo...
-
Bruka, muka mi je od turskih serija, ma i od meksickih, nek je prokleta ona Kasandra, od te kratkonoge je sve i krenulo :ljut:
U mojoj kuci moj velicanstveni je zabranio gledanje tih serija... al ga cerka ne zarezuje, krije se u nasoj sobi i gleda i kao uci :drnd:
-
Obratite paznju na zatupljivanje...Prvo su krenule spanske, meksicke i te slicne, gde su i bogati plakali...Zatim red hrvatskih, i nasih u pokusaju...Pa onda filovanje reality-jima...Sezaona za sezonom, ista ekipa, drugi scenario...E onda su krenuli turci...I po koji indijci...Sace braca Grci:dada: O da, cak i braca Crngoroci se dali u snimanje...Kad sev to pogledate, ne cudi ova pobeda Sulejmana :aha:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
babs
Bruka, muka mi je od turskih serija, ma i od meksickih, nek je prokleta ona Kasandra, od te kratkonoge je sve i krenulo :ljut:
U mojoj kuci moj velicanstveni je zabranio gledanje tih serija... al ga cerka ne zarezuje, krije se u nasoj sobi i gleda i kao uci :drnd:
ja se izvinjavam za spam, ali moram:raz_114::raz_114:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
DirkaSta
Kuda ideš,čovječe...
Pa moguće je da ljudi ne znaju ko je taj lik bijo.. :hm:
A možda i žele da čuju tursku stranu priče. Do kraja serije ih možda i zamolimo da se vrate
i izvinimo se što smo ih oterali.. :hm:
-
ovaj lepo reče ko god bio, skoro ko ja da sam pisao.
s tim da bih mozda ali mozda u p.s. stavio murate vrati se sve ti je oprošćeno.
preteraše ga stavrno ali stvarno
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
babs
zar nije pocelo sa dinastijom i dalasom jos osamdesetih? pa vojkani beverli hils i ostala sr.......?
artiljerija uvek predstoji pešadiji
-
^ u pravu si, tada su pocele sve te sapunice, na njih sam skroz zaboravila, valjda zato sto je bila neka pauza ipak od tog perioda pa dok nije pocela invazija meksickih telenovela, a onda turskih...
-
ako je za utehu slede grčke, nadam se da je to malo bolje do rumunskih bugarskih i napokon albanskih
-
kod nas vec mesecima ide u udarnom terminu od 19 00 i to kao " programa namenjena za celu publiku " a videcete vec jeli bash za celu publiku ...muka mi je od tog Sulejmana , Hurem sultanke, Mahidevran , kalfa , agi i begova.........
-
dakle, samo još fali da krenu sinovima da nadevaju ime sulejman :qq: nama ne treba neko novo ropstvo, kewe mi.
-
Strašno stvarno :krsti:,prebacujem se na "braću Grke" :rile: :g:
-
mada, lik je bio, istorijski, žestoka faca...
e sad, druga je stvar što se mi primamo, ovako ili onako
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Rosa
Strašno stvarno :krsti:,prebacujem se na "braću Grke" :rile: :g:
kakve grke :(
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
pričalica
kakve grke :(
Pa Ostrvo :ljuta: :raz_114:
:moon: rekla sam da neću gledati ništaa više,ali ovo ostrvce je primamljivo..:g:
-
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Rosa
Pa Ostrvo :ljuta: :raz_114:
:moon: rekla sam da neću gledati ništaa više,ali ovo ostrvce je primamljivo..:g:
ostrvo? nisam čula. missim da bi grci bili previše za moj imuni sistem...nešto ih ne podnosim.
-
stvarno bih volela da zaista nesto mozemo i da uradimo:sad:
-
E da još da kažem,kompleksi su čudo :aha:
Nek gleda bre ko šta hoće :aha:
Živela sloboda izbora :rile:
-
a i vi zapeli k'o da morate da gledate neku seriju, pa kud puklo da puklo:krsti:
nije mi jasno da neko u našoj zemlji stvarno ne zna ko je bio sulejman...btw, ja neću gledati, hvala
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Sarmica
a i vi zapeli k'o da morate da gledate neku seriju, pa kud puklo da puklo:krsti:
nije mi jasno da neko u našoj zemlji stvarno ne zna ko je bio sulejman...btw, ja neću gledati, hvala
mi ne moramo da gledano, ali će 98% tv publike da gleda...kao što gledaju ''pink'' i ostale shit televizije.
-
bas lepo ime, sta ste napali coveka :cruz:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
mikili
stvarno bih volela da zaista nesto mozemo i da uradimo:sad:
Ko kaže da ne možeš da uradiš ???
Nemoj da gledaš i uradila si sve što je potrebno
ako misliš da će jedna serija koja opisuje na ovaj ili onaj način
život jedne istorijske ličnosti kao štro je Sulejman Veličanstveni
da te na bilo koji način indoktrinira ???
Čitam i ne mogu da verujem ??
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
pričalica
mi ne moramo da gledano, ali će 98% tv publike da gleda...kao što gledaju ''pink'' i ostale shit televizije.
99.9% :(
sad će da biraju od dva zla manje, tj veće:hm: između pinka i sulejmana :(
-
otprilike.
ali, očigledno o ovome ne vredi ni pričati. sve je izlišno, kad je u pitanju ''ukus'' i ''obrazovanje''.
-
-
A zašto bi to trebalo nekog da uznemiri i potrese?
Svako ima svoj život,sluša ono što mu prija,gleda ono što želi.
Ne shvatam ljude koji bi da promene svet,a nisu pošli prvo od sebe.
Ok i meni smeta puno stvari kao recimo grand pink televizija i t.d ,ali bre neću nikog da osudjujem,hvala bogu da mi je um otvoren.
Uostalom meni je tv preko celog dana bukvalno ugašen,tako da nema šta da me nervira.Volela bih da ima nešto što ću pogledati i što će da mi prija ako ne opet ništa..
Postoji pozorište,postoji bioskop,bezbroj dvd klubova ne znam zašto bi neko bio ugrožen što će tamo na nekoj televiziji biti prikazivan sulejman veličanstveni..ili bilo šta drugo..
-
nije za ovde ali da li se neko seca obne serije auto men? davala se 87 godine. gledao to kao klinac pa nisam zadnju epizodu odgledo a ovi nikako da reprizuju to , pa ako se neko seca o čem se radilo u toj epizodi da bude ljubazan da mi preprica
-
ja sam bila zauzeta te godine, žao mi je :)
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Sarmica
ja sam bila zauzeta te godine, žao mi je :)
e tačno sam znao da je ta serija bila najuzbudljivija a ovi moji zapeli da idemo za poljsku pa da idemo i otidiosmo a mogli smo i u ponedeljak nismo morali nedeljiom
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Rosa
A zašto bi to trebalo nekog da uznemiri i potrese?
Svako ima svoj život,sluša ono što mu prija,gleda ono što želi.
Ne shvatam ljude koji bi da promene svet,a nisu pošli prvo od sebe.
Ok i meni smeta puno stvari kao recimo grand pink televizija i t.d ,ali bre neću nikog da osudjujem,hvala bogu da mi je um otvoren.
Uostalom meni je tv preko celog dana bukvalno ugašen,tako da nema šta da me nervira.Volela bih da ima nešto što ću pogledati i što će da mi prija ako ne opet ništa..
Postoji pozorište,postoji bioskop,bezbroj dvd klubova ne znam zašto bi neko bio ugrožen što će tamo na nekoj televiziji biti prikazivan sulejman veličanstveni..ili bilo šta drugo..
aferim !!
-
i opet pročitah "oni, onih 98%, onih 99,5%, itd"...
ja sam "oni", a ne gledam "pink"
kao što nikad nisam gledao serije u nastavcima, osim, kao klinac, neku australijsku, gde se prvi put pojavila nikol kidman
i ne smeta mi serija o žestokoj istorijskoj ličnosti, čak bih rado gledao seriju o navedenom, samo da nije "brzo, frka, snimanje" produkcija
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Bisernica
Ko kaže da ne možeš da uradiš ???
Nemoj da gledaš i uradila si sve što je potrebno
ako misliš da će jedna serija koja opisuje na ovaj ili onaj način
život jedne istorijske ličnosti kao štro je Sulejman Veličanstveni
da te na bilo koji način indoktrinira ???
Čitam i ne mogu da verujem ??
ja mogu da je gledam,i ne moram da je gledam..moje znanje istorije nece zbog te serije biti ugrozeno..ali je problem sto ce tu seriju gledati i poistovecivati se sa njom puno mladih,cije obrazovanje i nije na nekom nivou..cak nije problem ni u tome,prva je komercijalna televizija koja zavisi od gledanosti ,od epp-a..problem je u rts-u koja treba da ima kvalitetan obrazovni program,koja treba da ispostuje zakonsku obavezu i ima ulogu koju jedna nacionalna televizija treba da ima..onda bi na miru mogli da posmatramo kiceraj i niskobudzetske serije bez bojazni da ce neko odatle crpiti znanje.svugde u svetu postoje i jedni i drugi kanali.