-
Da li ljubav mora da ima neke granice ?
Imala sam drugaricu u gimnaziji koja je išla godinu dana sa jednim dečkom, a zatim je nakon toga išla sa njegovim bratom još toliko i na kraju se za tog brata i udala.
Da li biste ikada mogli biti sa jednom sestrom, pa posle sa drugom ili braćom..?
Čiji je tu postupak lošiji, ako je lošiji..devojke koja je bila sa obojicom ili braće koja su prihvatila istu devojku.....?
Da li tu uvek može biti neprijatnosti, kada znaš da ti je sestra ili brat bio blizak sa nekim sa kojim si ti sada ?
Kakve su to uopšte osobe, odnosno kakav je njihov emotivno-mentalan sklop ?
Da li su takve ljubavi za osudu...?
ili su ipak za osodu ljubavi između svastike i supruga i devera i supruge..ili ni to nije za osudu ?
Da li ljubav nema granica...ili te granice ipak moraju biti negde postavljene ?
:hm:
-
Re: Da li ljubav mora da ima neke granice ?
ne znam sta da kazem, ne mogu da osudjujem nikoga, jer ne znam sta u zivotu moze da me strefi...
malo su mi mucne te price u kojima se veza ostvaruje sa jednim pa sa drugim clanom iste porodice, secam se jedne gde se snaja razvela od muza i udala za svekra..
gledajuci sa strane rekli bismo da ruse sve moralne norme i principe, ali ko zna da li smo u pravu...
-
U nekim kulturama to nije mučno,u našoj je sasvim neprimjereno,ali se dešava..mišljenja sam da to nema veze sa granicama ljubavi kao takve,već isključivo sa moralnim i nekim drugim načelima pojedinca.
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Sagacity
Imala sam drugaricu u gimnaziji koja je išla godinu dana sa jednim dečkom, a zatim je nakon toga išla sa njegovim bratom još toliko i na kraju se za tog brata i udala.
:hm:
A tatu je omašla? Pa stvarno nije fer.. :sad:
-
pa sago što te to buni? pa šta mislis ono s kolena na koleno se odnosailo samo na narodne pesme? u novijoj istoriji ti je dobar primer georgina :)
-
Ma komunizam je zakon. :aha:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Sagacity
Nazovite me zatucanom, ali kad god bih cula za ovakav slucaj, moj komentar bi bio: Auuu, strasno, pa kako mogu tako...
Kad sam procitala da se moj omiljeni pevac Brajan Feri ozenio bivsom devojkom svog sina, rekla sam Matori kreten, a i ta nije nista bolja... Meni je to nepojmljivo, grliti telo, ljubiti usne koje je neko bliznji pre tebe grlio i ljubio, ne znam, ne razumem kako mogu, i jedna i druga strana. Mislim, gledano fizicki, telo ko telo, emocije ko emocije, na kraju tako je u zivotu, ljudi promene vise partnera, ali sama ta spoznaja da je neko bio sa nekim clanom porodice pa je sad sa sledecim mi je bljutava.
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
kojica
A tatu je omašla? Pa stvarno nije fer.. :sad:
Ja se nekim tvojim kratkim komentarima slatko nasmejem...:lol: :lol: :lol:
Znam za još jedan primer...teške vrste, a ima veze sa komentarom koji si navela...
Uvek kažem ''Ne zna dan šta donosi noć''...Ali znam šta ne bih radila i šta ne bih mogla. Pa stvarno ne bih mogla biti sa bratom svog bivšeg dečka. Ipak moral i poštovanje mora da postoji u čoveku, jer da toga nije bili bismo totalno nakaradan svet.
Ne osuđujem nikoga, svako ima pravo da radi šta želi, ali znam u čemu se ja ne prepoznajem. Meni su to nepojmljivi odnosi, van svakog poštovanja. Pa upravo nam taj moral i poštovanje suzbijaju nagone i omogućavaju da se razlikujemo od ostalih bića.
Ko je tu lošiji? Pa meni su ta braća totalno neshvaćena ili su previše jedan za drugoga tolernatni ili totalno ne haju, jedan za drugoga... Ni njoj se ne umanjuje greška..Ako je tako hladno mogla poći sa bratom, sutra joj neće biti problem da bude i sa kumom itd..Ovo može biti samo neosnovana predrasuda, ali svakako pokreće na razmišljanje.
-
Valjda je njima najteže. Ja sam im zahvalna što malo razbijaju monotoniju
i daju mi povoda da se nasmejem.
Bio jedan slučaj u Grockoj gde su se kumovi samo razmenili za žene i decu.
Jedna je prvo bila godinu dana sa jednim drugarom, pa valjda zinat se smuva
sa drugim. Ovaj je brže bolje oženi da se ne vrati bivšem. I bivši se oženi, svi
dobiju po dva komata dece i onda padne razmena. :smeh:
-
e stvarno svasta :lol: i sta da kazes na to? da se nasmejes, nista drugo...
-
Nista me ne moze iznenaditi, kad te puknu hormoni mozes da se zaljubis i u krokodila.
Ljubav nema granica, kakav moral kakvi bakraci.
-
Ima tako prijatelja i rođaka, koji dok odrastaju uvek žele igračku koju ima
najbolji drug/drugarica. Valjda to ne prevaziđu nikada. :lol:
Još kada su igračke vako pitome i spremne na saradnju ko ove ženice,
ništa lepše. :haha:
-
granice postoje da bi se preskocile...pogotovo to dokazuje ljubav... :aha:
rusi sve pred sobom, ako joj je cef.. :aha:
-
Ne bih rekla Naki .... jel to znaci bilo kad ? bilo s kim ? bilo gde? ...samo zato jer su hormoni "pukli"?
-
nije ljubav uvek uzviseno osecanje koje cisti dusu i uzdize u nebesa... ima i svoje nalicje greha, a kada se kao takva desi, ne bira norme morala niti postojeceg uredjenja drustva...
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
kojica
Ima tako prijatelja i rođaka, koji dok odrastaju uvek žele igračku koju ima
najbolji drug/drugarica. Valjda to ne prevaziđu nikada. :lol:
Još kada su igračke vako pitome i spremne na saradnju ko ove ženice,
ništa lepše. :haha:
da:( ima istine..komšija napravio novu ogradu..imaću i ja jednog dan takvu baš..još mu pamtim kako me gađao sa onom praćkom i kako je imao nove patike u školi:m:
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
naki
nije ljubav uvek uzviseno osecanje koje cisti dusu i uzdize u nebesa... ima i svoje nalicje greha, a kada se kao takva desi, ne bira norme morala niti postojeceg uredjenja drustva...
sve te razumem , ali , kum , dever ...etc etc?
-
ma koliko sirokih shvatanja bila, meni to ne ide nikako
-
Sta je tu cudno ako je i rod ako se desi hemija.
Mozes ti da se grcevito boris protiv toga, mozes da bezis od toga ali sto se vise boris to bude jos jace i onda eksplodira, ljudi vise ne mogu da se kontrolisu i desi se to sto se desi.
Ne mozes ljubav ugusiti pa to ti je, davis je i gnjavis je a ona sve jaca.
-
ma da.. isto kao kad one bake setaju unuke, ljubav cveta, idila... :)
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Steppenwolf
Sta je tu cudno ako je i rod ako se desi hemija.
Mozes ti da se grcevito boris protiv toga, mozes da bezis od toga ali sto se vise boris to bude jos jace i onda eksplodira, ljudi vise ne mogu da se kontrolisu i desi se to sto se desi.
Ne mozes ljubav ugusiti pa to ti je, davis je i gnjavis je a ona sve jaca.
Da, ali je tema nesto drugo .... jel u redu i gde su granice ? Vecini se ono iz gornjih postova nece desiti .....
-
Pa ja o tome i pricam, ti koji se bore protiv toga i sami misle da to nije primereno inace se ne bi ni borili, grize ih savest, znaju da se to ne bi smelo, hebe ih moral, ne zele nikog da povrede i bla bla,ali bas u tome u tome sto je zabranjeno lezi najveca opasnost, jer je zabranjeno voce najsladje a priroda trazi zadovoljenje nagomilane strasti, i buuuum padnu svi bedemi.
I sta sad, jel ih treba nabiti na kolac?
Nije moralno ali nije neprirodno.
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Steppenwolf
Pa ja o tome i pricam, ti koji se bore protiv toga i sami misle da to nije primereno inace se ne bi ni borili, grize ih savest, znaju da se to ne bi smelo, hebe ih moral, ne zele nikog da povrede i bla bla,ali bas u tome u tome sto je zabranjeno lezi najveca opasnost, jer je zabranjeno voce najsladje a priroda trazi zadovoljenje nagomilane strasti, i buuuum padnu svi bedemi.
I sta sad, jel ih treba nabiti na kolac?
Ne, griznja savesti je dovoljna , ako je imaju ....
-
nista ja to ne razumem..
ni zasto je zabranjeno najsladje, ni kako mozes da se zaljubis u nekog protiv svoje volje, ni kako uopste usmeris mozak u pravcu da zeli nekog koga voli neko tvoj blizak.
meni su momci mojih drugarica ko amebe, ne gledam ih kao muskarce uopste
a zamisli tek sestrin muz.
puj puj
nikad nisam sebe smatrala konzervativnom, ali bre..
ako nema granice, da li smo ljudi uopste?
-
Ciciban, griza savesti je dovoljna za sta, za iskupljenje greha?
Ljubicice, pa ne moras majku mu ni ti sve bas da razumes.
Ionako si prilicno sirokih shvatanja, bar mi se cini.
-
Aman vuce, jel bi onaj kolac trebao biti nesto kao kazna?
ne uzbudjuj se previse :) , zaista se vecini ne bi desili ti incesti jer je po meni incest smuvati se s kumom ili deverom ...svekrom , meni je moj dever ko i moj brat ...jbga , necu vise o ovoj temi ....inace savreno ti razumem ovu recenicu : Mozes ti da se grcevito boris protiv toga, mozes da bezis od toga ali sto se vise boris to bude jos jace i onda eksplodira, ljudi vise ne mogu da se kontrolisu i desi se to sto se desi. ali ne s bilo kim, mora da ima nacin da se eskivira taj nalet hormona ili cega vec....
-
Steppenwolf, hajde lepo priznaj kome si mazno žensku, kumu ili bratu. :palac:
-
taman htedoh da ga pitam to :lol:
-
Kolac je figurativno receno kazna, ja se uopste ne uzbudjujem, otkud ti to?
Uzbudjuju se oni koji se zgrazavaju mogucnoscu da to nekom moze da se desi.
Koliko ja znam incest je kod krvnog srodstva, dever tu ne spada.
E pa drago mi je da nesto od onog sto sam napisao razumes,neki ljudi uspesno eskiviraju taj nalet, ubiju ljubav u sebi, nekima to ne uspe.
Hahaha, nisam ja nikom maznuo nista ali moj drug je maznuo i ja se ne iscudjavam i ne osudjujem ga.
-
nisam ni ja u fazonu osuđivanja....ali mislim da se takvo šta ipak započinje sa nezdravom osnovom.
-
Moze to da bude i ljubav zivota,onda je vredelo svake zrtve.
-
a možda i ne bude....što je najčešći slučaj.
i, da li je onda vredelo ''svake žrtve''?
-
Nešto kontam nevezano za ovu temu ali može da se odnosi i na ovo. Mora bre da ima granice, i u delima i u rečima. I ne mož to tek tako da se voli mora da zna da se voli. I da se poštuje taj ko se voli. eto ja sam teo to da kažem
-
A zar vama ne padne na pamet da je neko recimo u vezi sa pogresnom osobom, da tu i nema neke ljubavi i da nikad nije ni bila, sta je onda strasno ako u bratu te osobe nadje pravu ljubav, kakav incest, kakvi bakraci.
Bar je ispravila jednu gresku.
-
Mislim da više nemamo nikakve granice. Sve više postajemo ljudi koji moraju da imaju
ama baš sve što požele. U suprotnom imamo utisak da smo promašili život.
Ne znam ko nas je dezinformisao da smo rođeni samo da bi vlastite želje ispunjavali.
Ne znam šta se desilo sa onim džentlmenima koji su svoju ljubav nosili sa sobom u grob
kao večitu tajnu, jer se, upravo iz velike ljubavi, nisu usuđivali da voljenu kompromituju.
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
Steppenwolf
A zar vama ne padne na pamet da je neko recimo u vezi sa pogresnom osobom, da tu i nema neke ljubavi i da nikad nije ni bila, sta je onda strasno ako u bratu te osobe nadje pravu ljubav, kakav incest, kakvi bakraci.
Bar je ispravila jednu gresku.
Možda ljudi koji veruju da postoji samo jedna osoba na ovom svetu koja je ta,
prava, jedina, suđena ili kako god, mogu da se zapitaju.
-
Kakva romanticna fatalistkinja, ko bi rekao.
-
Mnogo si cakana Kojice, komentarises kao da si na filozofiji:eek:
Da ostanem u tvom duhu...neka baci prvi kamen ko nije gresan:kafa:
-
Ajmo zene, sve protiv mene.
-
Citiraj:
Prvobitno napisano od
kojica
Ne znam šta se desilo sa onim džentlmenima koji su svoju ljubav nosili sa sobom u grob
kao večitu tajnu, jer se, upravo iz velike ljubavi, nisu usuđivali da voljenu kompromituju.
nema toga više, kojice :(
niko se ne brine o kompromitaciji osobe, samo se misli da se zadovolje svoji...pa, nagoni.