MRTVAČKA VODA
U svojim obredima vlaške vračare najčešće koriste "mrtvačku vodu" kojom se kupaju mrtvaci, u njoj kuvaju kafu ili je dodaju u mleko zbog čega krave "presuše".
"Skoro mi je dolazila jedna seljanka iz okoline Svilajnca. Imali su, kaže, najviše krava u selu, pripremala je mnogo sira, ali ni na jednoj pijaci niko nije hteo da kupi od nje, pa je morala da baca pune kofe sira. Donela mi je parče i osetila sam da je vradžbina u pitanju, naime, neko je sipao u mleko 'mrtvačku vodu' da bi je onemogućio da zaradi novac. Otkrili smo da je u pitanju bila svastika, ljubomorna na njihovo bogatstvo", ispričala je Nata slučaj iz svoje "prakse".
Mogu da utiču i na to da žena pobaci tako što joj podmetnu izbajanu košticu neke voćke iz kompota. Trudna žena, ne razmišljajući o bajanju, pojede šljivu iz kompota, baci košticu u zemlju, ona istruli, a njoj istovremeno zamre plod u utrobi.
Nata kaže da vlaške vračare mnogo bajaju uz pomoć fotografija i lutkica u koje zabodaju špenadle, poput rituala vudu magije.
Vračare pomažu i kada, navodno, ima duhova u kući. Tada uzmu belu sveću, pronesu je kroz celu kuću, otvore vrata i glasno izgovore: "Napusti ovaj dom!"
Vlaške magije nisu pošteđena ni deca, a mlade majke, po Natinim savetima, treba same da režu nokte i kosu svojoj deci, jer se bajalice za bolest i smrt dece rade upravo pomoću dečjih noktiju i kose.