Ro?en: 7. svibnja 1861. u Kalkuti
Umro: 7. kolovoza 1941. u Kalkuti
Godine 1912. Europa je otkrila novo pjesni?ko ime - bio je to Rabindranat Tagore. Ro?en je u dalekoj Indiji, u gradu Kalkuti, 7. svibnja 1861. u uglednoj bramanskoj obitelji.
Doputovao je u Englesku i ondje je objavio zbirku Gitanjali, koju je s?m preveo s bengalskog jezika na engleski. Poznati engleski pjesnik Yeats napisao je odu?evljeni predgovor toj knjizi, koja ?e godinu dana nakon toga njezinu autoru donijeti Nobelovu nagradu. Zbirka Gitanjali, ?to u prijevodu zna?i pjesme darovnice, sadr?i pjesme ?to ih je Tagore ispjevao nakon ?enine i k?erine smrti, nakon desetogodi?njeg razdoblja pisanja bujne ljubavne lirike.
Dan i no?, mojim ?ilama struji ista bujica ?ivota ?to igra i struji u ritmu svijeta.
To je taj isti ?ivot ?to kroz zemski prah klija rado??u u bezbrojnim vlatima trave
i ?to suklja u ?umnim talasima li??a i cvije?a. To je taj isti ?ivot ?to se ljulja u
oceanskoj kolijevci ro?enja i smrti, u plimi i oseci. Osje?am da mi je udove uzvisio
taj dodir svjetskog ?i?a. A ponos je moj od ?ivog bila vjekova ?to ovoga ?asa igra u mojoj krvi.
Tagore nije bio samo pjesnik, ve? i pripovjeda?, filozof, skladatelj, slikar, pedagog, esejist, dramski pisac i prevoditelj. Sam je mnoge svoje pjesme uglazbio i one se pjevaju poput narodnih svagdje gdje se govori bengalskim jezikom, a njime govori vi?e od 50 milijuna ljudi.
Pri drugom posjetu Europi Tagore je 12. studenoga 1926. do?ao i u Zagreb. Kulturni djelatnici dru?tva i organizacije natjecali su se u pru?anju gostoprimstva. Tagore je u Zagrebu odr?ao dva predavanja na engleskom jeziku, dok je pjesme ?itao na bengalskom.
Pjesnikova pri?a prva je njegova knjiga objavljena 1878.; potom slijede zbirke pjesama Mladi mjesec i Vrtlar, zbirke pripovjedaka Gladno kamenje i Prekinute veze, romani Dom i svijet, Gradinar i Brodolom te drame Citra i Kralj tamne sobe.
Nehru je, govore?i o Tagori, rekao da je ... on vi?e nego ijedan Indijac uskladio ideale Istoka i Zapada pro?iriv?i osnovu indijskog nacionalnog osje?aja te da je, kao i Gandi na drugome planu, naveo svoje narod da misli o ?irim pitanjima koja se ti?u ?ovje?anstva.
Tagore je umro 7. kolovoza 1941. u rodnoj Kalkuti.
Izvor :http://www.hrt.hr/arhiv/ndd/05sviban...%20Tagore.html

oznaješ li me? "