klasičnu muziku sam počela da slušam zbog čajkovskog.
klasičnu muziku sam počela da slušam zbog čajkovskog.
где си пошла с крмељиве очи
Petar Ilic Cajkovski
Rodjen 7. maja 1840. u Votkinsku, Rusija,
umro 6. novembra 1893 u Sankt Peterburgu.
Prefinjen i zainteresovan za muziku od malih nogu, Cajkovski je u 14. godini poceo ozbiljno da se bavi komponovanjem. Godine 1862 otpoceo je studije na novootvorenom Petrogradskom konzervatariju, od 1866 predavao je na Moskovskom konzervatoriju.
Njego klavirski kocenrt br. 1 (1875) premijerno je izveden u Bostonu i stekao je ogromnu popularnost.
Prvi balet Labudovo jezero (1877) napisao je po narudzbini Boljsog baleta.
Godine 1877 primio je narudzbinu od bogatasice Nadezde fon Mek koja je postala njegova pokroviteljka i dugogodisnji korespodent. Ubrzo je usledila opera Jevgenij Onjegin (1878)
Stupio je nakratko u brak, posle tri meseca neuspelog bracnog zivota, pokusao je da izvrsi samoubistvo. Njegovo komponovanje godina je ostalo u senci licne krize.
Njegov drugi balet Uspavana lepotica (1889), pratili su opera Pikova dama (1890) i veliki balet Krcko Orascic (1892)
Pateticna simfonija (1893) izvedena je cetiri dana pre nego sto je umro od kolere.
Uveo je novine u baletski zanr, pretvorivsi ga iz velike dekorativne predstave u reziranu muzicku dramu. Njegova muzika oduvek se dopada sirokoj poblici zbog milozvucnih i tugaljivih melodija, impresivne harmonije i zivahne, slikovite orkestracije.
tugaljivih melodija???? svašta, al ajde....o ukusima ne vredi raspravljati.
po mom skromnom misljenju najprepoznatljiviji deo baleta Labudovo jezero, naravno ne tvrdim da je ceo opus njegovog stvaralastva protkan tugom i melanhonijom.
čajkovski je romantičar...kome je to tugaljivo - ok.
Poslednje uređivanje od причалица : 28-03-2010 at 21:00
kome je to tugaljivo - nije važno...mislila sam , da kao moderator, treba da razdvojiš patetično i tugaljivo od UMETNOSTI.
pokusala sam dati skromni doprinos na tvojoj temi...ako sam mozda odabrala pogresan izvor informacija
(Encikpledija Britanika) o stvaralastvu Cajkovskog, nemoj mi zameriti, imala sam najbolje namere.
Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nežnost kukavičluk
A klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a ćutanje neznanje.
Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nežnost kukavičluk
A klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a ćutanje neznanje.