Member Area

thread: Uskršnji zeka

незаборавни члан форума
    Status :
    : Jun 2009
    Pol:
    : Mad Hatter's Tea Party
    : 2,566

Uskršnji zeka

Uskrsnji zeka je stvorenje koje donosi Uskrsnja jaja.Prema legendi,zeka nosi punu korpicu sarenih jaja,slatkisa I ponekada igracaka I posecuje decu u noci uoci Uskrsa.Uskrsnji zeka ce ostaviti korpicu na oznaceno mesto ili jednostavno sakriti negde u kuci,da bi ih deca pronasla kada se probude.
    Da li Vi verujete u Uskrsnjeg zeku?

незаборавни члан форума
    Status :
    Pol:

Re: Uskrsnji zeka

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    Pol:
    : u nekom ćošku na petoj strani sveta...
    : 3,792

Kako kad, zavisi od raspoloženja. Neki put verujem u sve, a neki put ni u šta. Kao dete nisam imala pojma šta je i ko je Uskršnji zeka. Moja baka je krišom farbala jaja da ne vide tata i deda pošto su bili vojna lica, a oni "nisu" videli iako su ih jeli sve u šesnaest... a odrasla sam na Novom Beogradu gde se nije verovalo ni u šta sem u kućni red. :smiley:
    ...daj okreni taj ringispil u mojoj glavi...

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    : Aug 2009
    : 1,951

Nizvodno, kaže vlaška legenda, živi blaženi narod. Vrlo su pobožni, ali neuki (što redovno ide zajedno, čak i u legendama ) tako da se ne razumeju u kalendar. Zato ljuske uskršnjh jaja treba baciti vodu. Blaženi narod će tako saznati da je vreme Uskrsa, pa će pevati, igrati, veseliti se i organizovati okrugle stolove i panel diskusije.

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    Pol:
    : under my skin
    : 58,042

Uskrsnji zeka je stvorenje koje donosi Uskrsnja jaja.Prema legendi,zeka nosi punu korpicu sarenih jaja,slatkisa I ponekada igracaka I posecuje decu u noci uoci Uskrsa.Uskrsnji zeka ce ostaviti korpicu na oznaceno mesto ili jednostavno sakriti negde u kuci,da bi ih deca pronasla kada se probude.
    Da li Vi verujete u Uskrsnjeg zeku?
    jok. znam da ih farbam i šlus.
    где си пошла с крмељиве очи

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    : Mar 2010
    Pol:
    : vinograd
    : 73

ja sam ga vido rodjenim ocima

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    Pol:
    : under my skin
    : 58,042

ja sam ga vido rodjenim ocima
    posle čega?
    где си пошла с крмељиве очи

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    : Jul 2010
    Pol:
    : Andromeda
    : 554

uskrsnjeg zeku nikada nisam videla kao mala , on uvek dodje dok ja spavam ostavi poklon i ode
    sad mi nedostaju pokloni a mm nije cuo za zeku

незаборавни члан форума
    Status :
    Pol:

kad li dolazi?
    da mu postavim zamku

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    : Apr 2011
    Pol:
    : Beograd
    : 49

Vi kako zelita, ali ja maznuh zeku... ne odoleh, predivan je
    Da li sve ovo vredi?

незаборавни члан форума
    Status :
    Pol:

nista ja tebe ne razumem
    uvatila si ga?
    ja ga cekam godinama

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    Pol:

Jock, breeee, maznula sam tvoju slicicu
    Da li sve ovo vredi?

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    : Jan 2010
    Pol:
    : 4,350

A zašto baš zeka? Što nije Uskršnji medved, ili nosorog?

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    Pol:

I ja sam se cesto isto pitala, zasto je zeka tu glavni, kad kokoske nose jaja... ev. neki muskarci....
    Da li sve ovo vredi?

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    : Aug 2009
    Pol:
    : 25,900

Iz koje priče je taj zeka izašao? Sa Biblijom definitivno nema nikakve veze.

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    : Jan 2010
    Pol:
    : 4,350

Evo, Uskršnji zeka za Man-a

незаборавни члан форума
    Status :
    Pol:

Iz koje priče je taj zeka izašao? Sa Biblijom definitivno nema nikakve veze.
    Baš kao što Božić Bata simbolizuje Božić, tako nas i Uskršnji Zeka, s korpicom punom raznobojnih jaja, podseća na Uskrs.

Izvorni Uskršnji Zeka verovatno je povezan s paganskim festivalom ekvinocija, koji je nekada prethodio Uskrsu. Saksonci su posvetili mesec april slavljenju svoje boginje proleća i plodnosti, koja se, ne slučajno, zove Eastre. Eastrina sveta životinja je zec, budući da je ova životinja jedan od najčešćih simbola plodnosti i ponovnog rađanja.
    Obojena jaja, koja nosi današnji Uskršnji Zeka, imaju još drevnije poreklo. Jaja su dugo bila povezivana s plodnošću i proletnim festivalima – tako dugo, u stvari, da se precizno ne mogu odrediti koreni ovih običaja. Drevni Grci i Rimljani koristili su jaja u festivalima slavljenja svojih vaskrslih bogova. Jaje je takođe istaknuto i u ritualima jevrejske Paše, te u ovom narodu pržena jaja i danas imaju svoje mesto na prazničnoj trpezi, kao važan simbol proleća i ponovnog rađanja.
    Naučnici veruju da spajanje zeca i jaja za uskršnje praznike može imati paganske korene s početka nove ere. Tokom proleća, kada su dani i noći jednake dužine, zec je bio poistovećen s boginjom Meseca, a jaje s bogom Sunca. Spajanjem ta dva simbola, dobilo se nešto poput jin i janga. Naredni istorijski zapis o zecu i jajima pojavljuje se s početka XVI veka u Nemačkoj. Tamo su deca željno iščekivala dolazak „Oschter Haws-a“, zeca koji na uskršnje jutro polaže obojena jaja u gnezda. Ovaj nemački običaj prenesen je u Ameriku s početka XIX veka, verovatno prateći nemačke doseljenike, od kojih su se mnogi nastanili u Pensilvaniji. U svetu, tokom proteklih 200 godina, „Oschter Haws“, „Easter Bunny“, ili kod nas Uskršnji Zeka, postao je tako najvećim komercijalnim simbolom Uskrsa.
    http://www.mojabeba.rs/zdravlje/kako...uskrsnji-zeka/

незаборавни члан форума
    Status :
    Pol:

Uskrsnji zeka je tragicno nastradao u nesreci koja se dogodila veceras oko 19:30 casova na novosadskom autoputu.

rip zeko

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    Pol:

Bljaaaak...
    Da li sve ovo vredi?

Registrovani ÄŒlan
    Status :
    : Jul 2009
    Pol:
    : Београд
    : 6,436

Baš kao što Božić Bata simbolizuje Božić, tako nas i Uskršnji Zeka, s korpicom punom raznobojnih jaja, podseća na Uskrs.

Izvorni Uskršnji Zeka verovatno je povezan s paganskim festivalom ekvinocija, koji je nekada prethodio Uskrsu. Saksonci su posvetili mesec april slavljenju svoje boginje proleća i plodnosti, koja se, ne slučajno, zove Eastre. Eastrina sveta životinja je zec, budući da je ova životinja jedan od najčešćih simbola plodnosti i ponovnog rađanja.
    Obojena jaja, koja nosi današnji Uskršnji Zeka, imaju još drevnije poreklo. Jaja su dugo bila povezivana s plodnošću i proletnim festivalima – tako dugo, u stvari, da se precizno ne mogu odrediti koreni ovih običaja. Drevni Grci i Rimljani koristili su jaja u festivalima slavljenja svojih vaskrslih bogova. Jaje je takođe istaknuto i u ritualima jevrejske Paše, te u ovom narodu pržena jaja i danas imaju svoje mesto na prazničnoj trpezi, kao važan simbol proleća i ponovnog rađanja.
    Naučnici veruju da spajanje zeca i jaja za uskršnje praznike može imati paganske korene s početka nove ere. Tokom proleća, kada su dani i noći jednake dužine, zec je bio poistovećen s boginjom Meseca, a jaje s bogom Sunca. Spajanjem ta dva simbola, dobilo se nešto poput jin i janga. Naredni istorijski zapis o zecu i jajima pojavljuje se s početka XVI veka u Nemačkoj. Tamo su deca željno iščekivala dolazak „Oschter Haws-a“, zeca koji na uskršnje jutro polaže obojena jaja u gnezda. Ovaj nemački običaj prenesen je u Ameriku s početka XIX veka, verovatno prateći nemačke doseljenike, od kojih su se mnogi nastanili u Pensilvaniji. U svetu, tokom proteklih 200 godina, „Oschter Haws“, „Easter Bunny“, ili kod nas Uskršnji Zeka, postao je tako najvećim komercijalnim simbolom Uskrsa.
    http://www.mojabeba.rs/zdravlje/kako...uskrsnji-zeka/

Јој, чега се неће досетити.
    А ја се стално питала за који клинац служе они чоколадни зечеви, уз то и неукусни.
    Мудрост се састоји у томе да се баци у море што мањи део товара да би брод пловио лако.