Кондак 1.
Предвечни Царе векова и Господе, Створитељу свеколике твари видљиве и невидљиве, Теби, у Светој Тројици слављеноме Богу, клања се свако колено небеских, земаљских и преисподњих створења. Стога и ми, као крштени у Трисвето Име Твоје, иако недостојни, усуђујемо се поднети Теби ову похвалну песму; а Ти, као Творац, Промислитељ и Судија наш, почуј глас слугу Твојих и не уклони милост Твоју од нас, да бисмо Ти из дна душе увек клицали: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја.
Икос 1.
Архангели и Ангели, Начала и Власти, Престоли и Господства, који стоје пред самим престолом славе Твоје, нису у стању изразити величине савршенстава Твојих; а многооки Херувими и шестокрили Серафими, заклањајући лица своја, само са трепетом и љубављу узвикују један ка другоме: свет, свет, свет је Господ Саваот! Утолико пре ми, који смо прах и пепео, треба да пригрлимо ћутање. Али, да се не бисмо показали заборавни и неблагодарни према толиким добротама, изливеним на нас при стварању и искупљењу, ми, угледајући се на Небеске Житеље, кличемо са вером и љубављу:
Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, неисказана висино савршенстава и неистражљива пучино тајни!
Свет си, Господе Боже наш, Ти си свуда и све испуњаваш, један и исти јуче, данас и вавек!
Свет си, Господе Боже наш, Ти све можеш, Ти називаш непостојеће као постојеће, Ти низводиш чак до ада и опет изводиш!
Свет си, Господе Боже наш Ти испитујеш срца и изнутрице људске, Ти избрајаш звезде и свима им дајеш имена!
Свет си, Господе Боже наш, сви су путови Твоји истинити и сви судови Твоји оправдани, уједно и многожељени!
Свет си, Господе Боже наш, Ти отпушташ грехе отаца на деци, и милујеш и награђујеш из нараштаја у нараштај!
Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог Имена Свог помилуј пас, пала створења Твоја!
Кондак 2.
Видевши Те на високом и преузвишеном Престолу, Исаија говораше: Јаој мени! јер сам човек нечистих усана, и Господа Саваота видех својим очима! А када се уста његових дотаче жар, донесен Ангелом, он чисто слављаше Тебе: Оца и Сина и Светога Духа, једнога Бога. Стога, о Пресвета Тројице, огњем Божанства Твог попали и трње наших многобројних безакоња, да бисмо чистим срцем ускликнули Теби; Алилуја!
Икос 2.
Тражећи да сазна несазнајно знање, велики међу пророцима Мојсије говораше: ”Покажи ми лице Своје да Те јасно видим!” А Ти му рече: ”Видећеш леђа моја, а лице своје нећу ти показати, јер не може човек лице моје видети и жив остати.” А нама, иако недостојнима, Ти си благоволео показати Себе у лицу јединородног Сина Твог; стога ми благодарно кличемо:
Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, пламена љубави Серафима, и свагда светлећа премудрости Херувима!
Свет си, Господе Боже наш, свевишњи Царе небеских Престола и свеистинити Господе надсветских Господстава!
Свет си, Господе Боже наш, непобедива крепости Вишњих Сила и свемоћни Владару Небеских Власти!
Свет си, Господе Боже наш, сверадосна благовести Архангела и неућутна проповеди Ангела!
Свет си, Господе Боже наш, врховно Свеначало Разумних Начала и моћни Заповедниче свих осталих Чинова Небеских!
Свет си, Господе Боже наш, јер Ти једини имаш бесмртност и живиш у неприступној светлости, а са избраницима Твојим говориш лице у лице као са пријатељима!
Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог Имена Свог помилуј пас, пала створења Твоја!
Кондак 3.
Силом Своје неисказане моћи Ти држиш све и сва; речју Своје неистражљиве премудрости Ти стројиш све и сва, духом уста Својих Ти оживљујеш и радујеш све и сва, о Тросунчани Сведелателу! Измерио си небо дланом и земљу педљу, сву твар носиш и храниш; све и сва зовеш по имену, и нема тога који се може сакрити од моћне деснице и погледа Твог. Тога ради, падајући пред Тобом са свима горњим и доњим силама, ми Ти у умилењу кличемо: Алилуја!
Икос 3.
Имајући свако створење послушно заповести Твојој, Ти свуда показујеш трагове промисла и неизбројних савршенстава Твојих. Стога видећи на створењима Твојим невидљивости Твоје и вечну силу и Божанство, ми са дивљењем и радошћу кличемо:
Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, моћни Створитељу видљивога и невидљивога, и богати љубављу Стројитељу садашњости и будућности!
Свет си, Господе Боже наш, Који си од четири стихије образовао твар, и са четири доба венчао круг године!
Свет си, Господе Боже наш, јер си наредио сунцу да светли дању, и месецу са звездама да обасјавају ноћ!
Свет си, Господе Боже наш, јер изводиш ветрове из скровишта, застиреш небо облацима, и шаљеш кишу и росу за расхлађење!
Свет си, Господе Боже наш јер опасујеш хумове радошћу и долине весељем, украшаваш љиљане пољске и венчаваш поља класјем!
Свет си, Господе Боже наш, јер шаљеш храну птићима, напајаш све звери пољске, и добротама Својим заливаш сва дела Своја!
Кондак 4.
Имајући у себи буру душегубне јереси, други Јуда – Арије безумни, одрече се Тебе, Сина Божијег, једног од надбожанствене Тројице. А ми, иако говоримо да је једно Лице Очево, друго Синовље, треће Светога Духа, ипак исповедамо срцем и устима да је Божанство једно, равна сила, савечно величанство Оца, Сина и Светога Духа; и пошто смо у купељи крштења озарени Тросунчаном Светлошћу, ми се клањамо Оцу и Сину и Светоме Духу, једноме Богу, кличући: Алилуја!
Икос 4.
Пастири и учитељи Свете Цркве Православне, чувши да се Аријe као љута звер увукао у словесно стадо Христово и отима овце од истинског исповедања Православне вере, састадоше се у Никеји на Сабору и исповедише да је Христос Бог, а не створење, и штујући Сина и Светога Духа равнима Оцу, громогласно ускликнуше:
Свет, свет, свет си, Господе, Боже наш, Боже Оче, Боже Сине, Боже Душе Свети, један истинити Боже, а не три Бога!
Свет си, Господе Боже наш, нестворени Оче, нестворени Сине, нестворени Душе Свети, један скупа нестворени, а не три понаособ нестворени!
Свет си, Господе Боже наш, Отац Који превечно рађа Сина, Син Који се безвременски рађа од Оца, Дух Свети Који од века происходи од Оца, али се не рађа!
Свет си, Господе Боже наш, Отац Који нас је дозвао из небића, Син Који је крстом Својим искупио нас пале, Дух Свети Који благодаћу Својом освећује и оживотворава све!
Свет си, Господе Боже наш, Који си благоволео обновити у нашем духу, души и телу троделну скинију за Своје обиталиште, и ниси допустио да она у нама буде потпуно разрушена грехом!
Свет си, Господе Боже паш, Који си ставио знак Триипостасног бића Свог, па сва дела руку Својих у свету видљивом и невидљивом!
Кондак 5.
Надбеспочетна и свестваралачка Тројице, саздавши нас по слици и прилици Твојој, Ти си нам заповедила да чинимо оно што је угодно Теби, а ми бедници, заволевши своју злу вољу, одбацисмо завете крштења, слику Твоју помрачисмо. Сада пак опет к Теби прибегавамо и молимо се: подај нам благодат Твоју, ишчупај нас из руку видљивих и невидљивих непријатеља, и како год знаш спаси нас, да бисмо Ти кроз све векове клицали: Алилуја!
Икос 5.
Видећи Твоја надразумна савршенства и неизразива доброчинства према бедним синовима Адамовим (јер истински верујући у троједног Бога: мртви духом се оживљује, оскврњени савешћу се очишћује, пропали се спасава), ми преклањамо колена, и благодарним умом, благодарним срцем, благодарним устима, које си Ти створио, говоримо:
Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, јер си у Триипостасном савету Свом одлучио да створиш човека, и у тело његово, од прашине узето, удахнуо си дах живота из Твојих уста!
Свет си, Господе Боже наш, јер си нас у лицу Адама све почаствовао Твојим ликом и приликом, и учинио нас наследницима раја сладости!
Свет си, Господе Боже наш, јер си нас разумом уздигао изнад свега видљивога, и сву доњу твар покорио под ноге наше!
Свет си, Господе Боже наш, јер си нам дрво живота подарио за храну и обогатио нас даром бесмрћа!
Свет си, Господе Боже наш, јер и по грехопаду ниси оставио наше прародитеље који нарушише заповест Твоју, него си их настанио према Едему у нади на спасење!
Свет си, Господе Боже наш, јер си нас извео из утробе матере наше, и по рођењу нас осветио благодаћу Еванђеља!
Кондак 6.
Проповедник правде и ревнитељ светог Имена Твог, Илија чудесни, позван од Анђела, стаде на гори Хориву; и би јак ветар који брда разваљиваше, би потрес велик и огањ који спаљује, али Те у свима он не виде, но иза огња дође глас тих и танан, и у њему Господ. И заклонивши лице своје плаштом, Илија с радошћу и страхом клицаше: Алилуја!
Икос 6.
Tриипостасни Боже и Господе, засијао си светлошћу Трисветлог Божанства Свог на просвећење целоме свету. Одагнао си све идолопоклоничке заблуде, и привео си сав род људски из дуготрајне таме незнабоштва у чудесну светлост Еванђеља, којом озарени, ми славимо свемоћни промисао Твој о нама, кличући:
Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, јер си потопским водама истребио потпуно пропалу грехом твар, и у лицу Ноја обновио сав род људски!
Свет си, Господе Боже наш, јер си оца верујућих, Авраама, одвојио од мешања с незнабошцима, и у потомству његовом основао истиниту Цркву!
Свет си, Господе Боже наш, јер си људе Своје извео из Египта, прехранио их маном у пустињи, и увео у земљу која кипти медом и млеком!
Свет си, Господе Боже наш, јер си Давида подигао, пророке Духом Светим испунио, и помоћу њих сачувао у Израиљу веру у обећаног Искупитеља!
Свет си, Господе Боже наш, јер си сагрешивше људе Своје казнио вавилонским ропством, и по завршетку ропства наредио да се Јерусалим поново изгради!
Свет си, Господе Боже наш, јер си Макавеје показао непоколебљивима до смрти у вери и предањима отачким, и сачувао читавом Цркву подзакону, као невесту, до доласка возљубљеног Женика!
Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог Имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!