„Samo se nikad ne daj navesti na prepirku! Mudri upadaju u neznanje kad se prepiru sa neznalicom.“
Gete
„Samo se nikad ne daj navesti na prepirku! Mudri upadaju u neznanje kad se prepiru sa neznalicom.“
Gete
Inspiracija nikad ne dolazi sama od sebe. Ona jeste u nama, ali je sami ne možemo pokrenuti.
Kao što jedan kamen ne može upaliti vatru dok ga drugim kamenom ne udarimo, tako i inspiracija
neće doći dok nam neko drugi ne pomogne kako bi tu varnicu stvorili.
Slаvišа Pavlović
Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nežnost kukavičluk
A klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a ćutanje neznanje.
Samo roman na najbolji način može da pokaže koliko je stvarnost slaba i
nedovoljna da zadovolji čovekove apetite, ostvari njegove želje i snove.
Mario Vargas Losa
Šta može jedan čovjek, šta može i stotina? Jedan pijetao, milion spavača.
Meša Selimović
''Kao što će vam već svako reći, nisam baš dobar čovjek. Ne znam baš kako da se izrazim. Ali oduvijek sam se divio lopovima, odmetnicima, kurvinim sinovima. Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju. Puni su iznenađenja i eksplozija. Volim propale žene, pijane kurve što psuju pocijepanih čarapa i razmazane šminke. Zanimaju me perverznjaci, a ne sveci. Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo.''— Čarls Bukovski
Najbolje sredstvo da se svakog dana započne dobro je: pri buđenju mislite na to, koga biste toga dana mogli obradovati.
Friedrich Nietzsche
где си пошла с крмељиве очи
''Bolje prokockati svoju mladost, nego ne učiniti s njom baš ništa.''
Albert Camus
''Ko traži spolja, sanja; ko traži unutra, budi se.''
Carl Jung
"Jer mnogo puta sam bio gde nisam jos koracao. I mnogo puta sam ziveo u onom sto jos ne poznajem. I mnogo puta sam grlio to sto ce tek biti oblici. Zato izgledam izgubljen i neprestano se osvrcem. A u sebi se smeskam. Jer, ako niste znali, svet je cudesna igracka."
Mika Antic
"Tako obicno biva. Oni koje želimo da vidimo ne dolaze nam u casovima kad na njih mislimo i kad ih najviše ocekujemo, a pojavljuju se u nekom trenutku kad smo mislima najdalje od njih. I našoj radosti zbog ponovnog videnja treba tada malo vremena da se digne sa dna, gdje je potisnuta, i pojavi na površini."
Ivo Andric
"Vreme samo prolazi, i taman kada misliš da si nešto postigao, da nešto imaš, tada se nešto promeni. I onda više nemaš ništa, ili ti treba nešto drugo, nešto više, ono što imaš više ti nije dovoljno i zbog toga ničemu i ne vredi, i moraš sve iz početka. Ostaju samo uspomene, i misliš, one su najvrednije, ali vreme prolazi, a život te ne ceni zbog tvojih dragocenih uspomena koje ćeš, pre ili kasnije, odneti sa sobom u zaborav."
Aleksandar Đuričić
"Ko se opredelio, koga je sudbina odredila da luta pustinjom, taj će lutati pustinjom; ko je izabrao ’cveća staze’, taj će lutati cvetnim stazama. Svaki izbor ukazuje, bolno ukazuje, na odbačene puteve. Svaki je izbor jedini izbor."
Danilo Kiš
Mnogi ljudi imaju besmislen život. Kao da su u nekom polusnu, čak i onda kada rade nešto za šta misle da im je važno.
To je zbog toga što jure za pogrešnim stvarima.
Jedini način na koji možeš uneti smisao u život jeste posvetiti se ljubavi prema bližnjem, posvetiti se zajednici koja te okružuje, stvaranju nečega što će tvom životu dati svrhu i smisao.
Tomas Man
"Ljudi odlaze stalno", rekla je mama.
"Neko ode na nebo, neko te napusti još dok ste ovde na Zemlji, ali svi napuštaju, kad tad. I ti napuštaš dosta njih, samo što ne primećuješ."
"I još nešto.. Plači, pati, muči se, lomi, udaraj, ne spavaj noćima, ali kad izađeš kroz ova vrata niko to ne sme da vidi. Napolju si srećna."
"Je l' može tako?", upitah.
"Mora."
"Ne znam kako izgleda priča koju čekam,
ali siguran sam da cu je prepoznati cim je ugledam.
I zato, molim vas, ne prilazite mi ako niste moja prica...
Ona ce naici jedne noci, pa ako vidi da mi je sto zauzet, bojim se da ce otici zauvek...
Unapred hvala."
Momo Kapor
Kada si srećan budi umeren, kad si nesrećan, budi razborit.
Perijandar
Većina ljudi je, i neznajući to, uspavana. Rađaju se uspavani, žive uspavani, žene se i udaju uspavani,
podižu decu uspavani, umiru uspavani, da se nikad stvarno ne probude. Nikada ne uspevaju da shvate
lepotu i čudesnost onoga što nazivamo ljudskom egzistencijom.
Svi mistici ovog sveta, koja god da je njihova religija ili filozofija, slažu se u jednom: da je sve dobro, sve
je, dobro. Čak i ako caruje haos, sve je dobro. To je, naravno, čudan paradoks.
Pa ipak, većina ljudi nikada ne uspeva da shvati kako je sve dobro, jer su utonuli u san. Žive u košmaru.
Anthony de Mello
Da biste shvatili jedan jedini život, morate progutati ceo svet.
Salman Ruždi
Put do najintimnijeg dela našeg bića znači dugo putovanje kroz druge ljude i druge svetove.
Ernesto Sabato
Ljudska se bića penju ljestvama samoživosti, ali na kraju se svako survava s takvih ljestava.
Što više se penješ, to veći si nerazumnik, jer ćeš pri padu strašnije polomiti kosti.
Rumi