Dobro de.
![Undecided](images/smilies/undecided.gif)
Prvo, zima bila žešća. Neka budala (koja nisam bio ja
![Raz 035](images/smilies/raz_035.gif)
) smislila da idemo u neku selendru bogu iza potoka di ima jena crkva starinska - brvnara. Vozijo nas kum lično s kumom. Stalno se osvrtao (jer mu se pokvarilo grejanje, pa je virio napred kroz malecku rupu u ledu na vetrobranu koju je stalno obnavljao grebanjem noktima, a kuma održavala rupu na zadnjem staklu da vide dal se popa drži za nama, jer je plan bio ako popina službena crna Dačija zaglavi u snegu, da se istovarujemo i obavimo šta ima na licinom mestu. (Popa posle priznao da ne bi bilo baš kanonski). Kako se put penjao uzbrdo, a gomila snega rasla kao u francuskim komendijama, sve više Dačija ostajalo je napola pozabadano u šanac pored puta.
Vlasi se smeju, mašu da se ne zaustavljamo i pokazuju palčeve uvis. Pokazo bi i ja njima neke prste, al se ne valja, kažu. Srbi ne pokazuju ništa. Izvlače se kroz prozore (kojima mož se otvori prozor) i bacaju kape u sneg, pa ih gaze. I točkove šutiraju isto. Oni što ne mogu da izađu psuju žene što su ih nagovorile na avanturu. Ućute tek kad im Dačija od ljuljanja upadne dublje u sneg.
Kakvo razočaranje. Brvnara spolja omalterisana. Pitam popu dal bih mogao da odvalim parče maltera od ćoška da vidim jel baš brvnara jerbo ja neću da se venčavam ako nije brvnara.
![Raz 089](images/smilies/raz_089.gif)
Popi pogled leden...
Uspele tri Dačije. Mi, popa i pojac i jedan što niko nije znao ko je, sa još jednim takvim.
- Bezbedaš - šapne kum.
- Otkud znaš? - pitamo mi isto šapatom.
- Viš da ima nove zimske gume. Zato je i stigao dovde. - kaže kum i mete prst na usta.
Brava crkve se zaledila. Pojac obija nekakvom kladom, a popa se krsti i prevrće očima. Na zvuk malog zvona počinju da dolaze meštani. Sasvim tiho, iz svih pravaca. Zaustavljaju se u nepravilnim gomilicama. Ćute. Ne mrdaju. Kao statisti u sceni iz "Tarasa Buljbe" pred bitku. Ispred mene i crkvenih vrata je visoka koščata žena ispranih plavih očiju. Pitam se kako da je zaobiđem, ali žena se sama povuče jedan korak. Nagazi na nekakav kamen i jedva održi ravnotežu. "Bem, ti svadbu" - kaže za sebe. Srpkinja...
![Raz 089](images/smilies/raz_089.gif)
Iznutra crkva isto omalterisana i okrečena u plavo. Pod od dasaka. Pokušavam da zapamtim di je ona skroz odvaljena da se ne sapletem kad obilazimo (kao što se kaže za duhove
![Raz 063](images/smilies/raz_063.gif)
). Statisti ćutke ulaze za nama. Popa ume da poje, nije da nije, jedino mu bije para iz usta kao ždrepcu na pijaci. Bezbedaš pustio suzu i šapuće svom pajtašu kako se on na svom venčanju prvo ižljubio sa partijskim sekretarom.
Na povratku idemo na kraju kolone, kao komordžije. Nije bilo mesta da se probijemo na čelo.
![poverljiva](images/smilies/lol.gif)