Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 21 do 24 od 24

Tema: Decentralizacija

Registrovani Član
    G avatar
    Status : G je odsutan
    Registrovan : May 2010
    Pol:

Početno Re: Decentralizacija

Kao i uvek u gotovo svemu si u pravu sem kad je u pitanju ovaj deo oko policije. Znači i ranije je postojala opštinska,(+pokrajinska u našem slučaju)i republička policija...Znam da je to bilo nekad davno, a bila je još jedna i zvala se"Savezna"od milošte. E sad ako para ima za škole i gimnazije po Beogradu, onda bi trebalo da ih bude i za unutrašnjost...Naša deca nisu manje vredna a ni više bezbedna. Na kraju se sve svelo na to da smo morali angažovati i platiti privatnu firmu za obezbeđenje. Ipak se preteruje sa centralizmomom u Srbiji. Ja mogu navoditi još niz primera kako se građani sudaraju sa problemima jer su opštine i pokrajina (u našem slučaju) potpuno nemoćne da rešavaju mnoge probleme. Posledica jeste migracija ka Beogradu. A oni što ostanu trpe do daljnjeg... Nadam se da će i druge kolege i koleginice koji žive u unutrašnjosti nešto napisati o svojim problemima i da li im prija ovaj način uređenja države u kojoj živimo...

Registrovani Član
    Zazijavalo avatar
    Status : Zazijavalo je odsutan
    Registrovan : Aug 2009

Ne znam ti ja to sa policijom. Znam samo da bilo gde u Srbiji policijski pečat glasi "Republika Srbija; Ministarstvo unutrašnjih poslova; Beograd". Ako to nije centralizovano...

Registrovani Član
    G avatar
    Status : G je odsutan
    Registrovan : May 2010
    Pol:

Tako je Zazi ! Sad si sve objasnio... A tako je i u drugim segmentima društva od kulture do nauke preko sporta i obrazovanja...

Registrovani Član
    причалица avatar
    Status : причалица je odsutan
    Registrovan : Jun 2009
    Pol:
    Tekstova u blogu : 38

Ko te, Užice, ne bi voleo

Svratih posle dužeg vremena u Užice. Verovatno bi isto bilo da sam svratio u Kraljevo ili Kragujevac ili u bilo koju od takozvanih većih srpskih varoši. Dan beše lep, ali ništa drugo nije bilo lepo. Propast Srbije se, cenjeni publikume, ne vidi u Beogradu. Hadžije su ga picnule i dotegle. Liči to na jevropsku varoš. Ali, rekosmo već, Anadolija počinje tamo gde prestaju one tri trake posle kojih sledi Golgota Ibarske magistrale.

Bazam užičkim ulicama i ne mogu a da se ne zapitam: kako li je, bože, u Bujanovcu ili u Beloj Palanci? Od svih poznanika koje sam sreo, zaposleno je dvoje ili troje. Svi mračni. Svi depresivni. I to s razlogom. Nije veltšmerc u pitanju. Belaj je sasvim realan. Propast je, verujte mi na reč, opipljiva. Ne može se sakriti. Šta ono rekoše: ljubav i siromaštvo se vide iz aviona.

Hadžija što se tiče, mogu mirno da spavaju i da se smenjuju na vlasti. Sociolozi i analitičari su se olako poveli za knjiškim definicijama. Nikakvih socijalnih pobuna i revolucija neće biti. Niko i ne pomišlja na kairski scenario. Sve su izgleda opcije potrošene. Nema čak ni onog legendarnog užičkog crnog humora. Nestala nekuda i ozlojeđenost na političare. Red i mir na zavidnom nivou. Ko te, takvo, Užice ne bi voleo? O Bujanovcu i Beloj Palanci bolje i da ne govorim. Tek te varoši treba voleti.

Idu li hadžije po zemlji Srbiji? Sudeći po TV dnevnicima izgleda da idu. Malo malo pa otvore neku fabričicu, što je za svaku pohvalu, mada su to obično pogoni sa dvestotinak zaposlenih i simboiličnim platicama. Posle otvaranja hala, hadžije, pretpostavljam, svrate u neku birtiju, ama čisto sumnjam da prošetaju ulicama. Osim, da ne grešim dušu, uoči kakvih izbora. Tada se rukuju, štipkaju dečicu za obraze i, uopšte, izgledaju kao neki fini svet.

Zapitaju li se ikada, zapitah se ja u Užicu, ima li smisla ovo što radimo? Neće biti da su ta gospoda do te mere otuđena pa da smatraju da je ono što vide na TV dnevnicima stvarnije od onoga što vide kroz prozore. Da li je moguće da se nikada ne upitaju: „Čekaj, more, koga mi ovo zajebavamo?“ Budući da su hadžije listom patriote, da li im pada teško žalosno stanje partije? Trgnu li se katkad iz hiperaktivne letargije. Ili - što je sasvim u trendu - misle da nikakve istorije i nikakvog pamćenja nema ispred nas i da niko neće zapisati dokle su doveli otadžbinu. Sve je hvaleći i kujući je u zvezde.

S. Basara, ''Danas'' 08.02.2011.

moj kometar: sve je tačno što je napisao u ovom tekstu. srbija izgledna žalosno i bedno.
    где си пошла с крмељиве очи

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Članovi koji su pročitali ovu temu: 0

There are no members to list at the moment.

Oznake za ovu temu

Dozvole

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete slati odgovore
  • Ne možete postavljati priloge
  • Ne možete izmeniti svoju poruku
  •