Konstatujem da je slobodna reč i slobodan um koji inače vlada našim forumom vrlo angažovano dospeo i na "Politiku".Kao moderator zahvaljujem svim učesnicima na konstruktivnoj raspravi i prosto mi je čast razmenjivati mišljenja sa vama...![]()
Konstatujem da je slobodna reč i slobodan um koji inače vlada našim forumom vrlo angažovano dospeo i na "Politiku".Kao moderator zahvaljujem svim učesnicima na konstruktivnoj raspravi i prosto mi je čast razmenjivati mišljenja sa vama...![]()
Jeste razumem ih, ali da bi im bilo bolje moraju sami da se potrude. A od mog razumevanja ne treba niko ništa da ima, a niti pokušavam da skinem sa sebe grižu savesti jer nisam nikog niti ubio niti pokrao za te poslove jednostavno se ukazala povoljna prilika i ja sam je ugrabio. Tu priliku je isto tako mogao da ugrabi i neko drugi.
Živim samo ovaj sadašnji trenutak, jer sve ostalo ili je već prošlo ili je neizvesno hoće li doći.
ma, ebeš njega....hoću samo da kažem da đilas i njemu slični nisu domovina. zabole me za pare i način na koji zarađuju...uostalom i ONAJ đilas je sa crnogorskih vrleti uvalio dupe na dedinje, pa nikom ništa...semka im je takva, da umeju....
a domovinu volim i ne mogu da je mrzim.
ne mrzim čak ni pedere, a ne domovinu.
где си пошла с крмељиве очи
Postavljač teme je verovatno imao u vidu one loše segmente koji se dešavaju pa je toga radi i temu tako nazvala...Dakle siguran sam da je u pitanju stilska figura a ne stvarna mržnja prema domovini. Mislim da je zamisao bila da se piše o onim aspektima vlasti koji nas dovode do ludila i navode na pomisao da odemo iz domovine ili da je omrznemo dok je ti i takvi paraziti opsedaju i eksploatišu i domovinu i nas građane...
aj ne cepidlacite, ja sam je nazvala tako, jer me oni koji vode drzavu teraju da je mrzim... mrzim situaciju u kojoj se nalazim... ama ne pravite se svi naivni. Ok, vama je mozda lepo, meni nije lepo u zemlji Srbiji. Onome kome je lepo ne mora da posecuje temu.
Proleteri svih zemalja, ujedinite se!
Koliko o "funkcionalno nepismenih " 1,3 miliona (bez dana skole i nezavrsenog osnovnog obrazovanja)
Naravno da skolovanje kosta. Dokazano da su najuspesnije zemlje tamo gde drzava finansira skolovanje. Drzava para uglavnom dobija od poreza a to je jedan od osnovnih mehanizama za preraspodelu bogatstva u savremenim drustvima. Koliko ce se oporezovati i kako ce se taj novac potrositi je politicka odluka i zavisti od garniture na vlasti.
Srbija kao drzava, pare za tako nesto nema... jer moraju da se izdržavaju toliki sadašnji i bivši ministri i poslanici, sekretarice i ljubavnice, pa službeni automobili...Ima mnogo važnijih stvari od školstva. A osim toga ti obrazovani ljudi samo prave probleme vlasti. Zato je moto naših vlasti: Što više nepismenih mi ostajemo duže na vrhu. Odlično im ide.
sto se tice "ovih školovanih analfabeta".....strah je oruzje najstarije na svetu...njime se lomi sav napredni intelektualni "korov"..ukoliko pokaze funkciju misaonog apata..a i kupljene diplome...(privatni fakulteti koji dozvoljavaju da minimum znanja verifikuju 10kama) nisu merilo pismenosti..da se napisano razume ili prepozna vec samo tumaci kroz prizmu ubedjenja drugih..iako..."filozofa" imamo na pretek...ali svi su pod maskama..i ne zele javno da iznesu svoje stavove jer u poltronskij sredini i nije sjajno mesto za "Spartake...gladijatore"...masa zeljna krvi guta prosperitetne ideje radi svojih ego-ciljeva
No, nezaposlenost...a i ponuda poslova je katastrofa..
U Srbiji je sa visokim obrazovanjem svega 6,5 odsto građana! A i mnogi rade u buticima (kod onih koji imaju samo osnovnu skolu) ili su na birou.
Srbijo - zemljo! Domovino!!!!
Moze li se bez krvi voleti te? Moze li to i praznog stomaka..kroz plac dece...bolest...kroz palog na ulici-gde niko ne prilazi da pomogne?
Ljubav je ta koja cini domovinu validnom i zeljenom....a ona je ugushena oligarhijom vlasti i sistema pljacke dostojansva zitelja.
( ae raspalite po meni zbog takvog razmishljanja...ne bolim se ja..)![]()
Ne ljuti se Liluska i ne cepidlacim vec samo stvari nazivam pravim imenom....Nije mi kriva domovina vec svi oni koji rasprodase je,koji je gaze i ruse ...meni su krivi svi koji je pljackaju ,truju...krivi su mi...
e ovaj mi smeta i svi njemu slicni
Kad muftija kadi barutom
M. NiĆIFOROVIĆ - V. C. SPASOJEVIĆ | 15. septembar 2010. 20:59 |
Novi Pazar u strahu posle subotnjih događaja u kojima je deo Bošnjaka pokušao da negira državu. Zukorlić: Neću rat, hoću autonomiju
DOSTA mi je svega što se dešava u Novom Pazaru, jedva čekam da završim četvrti srednje i odem u Beograd. Ovde ti svi gledaju u tanjir, najvažnije je za koga si, svi su podeljeni, a situacija spolja izgleda kao da će rat.
Imran D. ima 16 godina i đak je novopazarske Tehničke škole. Kaže da nije ni za jednu političku i versku opciju jer mu ”niko ne daje hleba”. Pokazuje nam na displeju svog mobilnog telefona poruku koja mu je stigla u subotu uveče, za vreme košarkaške utakmice sa Turskom. Zovu ga na Trg, ispred video-bima, da skandira za Tursku i nosi turske zastave.
- Navijao sam za Srbiju, pa šta! Nisam otišao na Trg jer mi nisu dali roditelji. I ljut sam jer je ove nedelje trebalo da imam četiri časa veronauke, a nisam imao nijedan, pošto muftija ne da veroučiteljima da drže časove.
VEHABIJE U ZATIŠJ
U NA novopazarskim ulicama vehabije možete sresti daleko ređe nego pre. I dok jedni tvrde da su neki odustali od te ideologije ili su napustili Pazar posle procesa grupi vehabija pred Specijalnim sudom u Beogradu, drugi misle da su se samo dobro prikrili. To dokazuju činjenicom da su, od petoro uhapšenih muftijinih pristalica, posle sukoba s policijom pre dve nedelje, čak trojica pripadnika vehabijskog pokreta.
Tri dana posle divljanja po centru Novog Pazara, nakon košarkaške utakmice sa Turskom, kada su odzvanjale parole ”Ovo je Turska”, i kada je pretila opasnost da jedna kola sa beogradskim tablicama budu kamenovana, ali ih je spaslo to što su u njima bili novinari, sve je naizgled mirno. Ulice su pune, pijačni dan, kupuje se zimnica...
Ali, na zgradi muftijinog Fakulteta za islamske studije i dalje transparent na engleskom, zaostao još od letošnje posete predsednika Srbije i turskog premijera Erdogana: ”Ovde nema stabilnosti bez prava i sloboda. Tadiću, moraš da poštuješ istorijsku ulogu Bošnjaka!”
I Srbi i Bošnjaci nam potvrđuju da su najnovija verska i politička trvenja zavadila cele porodice, najbolje prijatelje... Stare podele na ”Suljove i Rasimove” zamenile su nove na ”muftijine i Zilkićeve”. Muftijini simpatizeri mahom se okupljaju u kafiću ”Best”, a reisovi u kafeu ”Sultan”. Oba su u centru. U njih, kao i u ostale kafiće u glavnoj pešačkoj ulici, retko zalaze Srbi. Oni se okupljaju po kafeima u Varoš-mali. Gledaju šta se dešava, psuju malo jednu, malo drugu stranu, i žale se da su građani drugog reda. Muči ih što nikako da dobiju novo pravoslavno groblje. Neki komentarišu da im možda neće ni biti potrebno ako budu morali da se isele.
Danas je bez posla 24.000 Novopazaraca. U pazarskoj upravi je na vlasti koalicija SDP-DS i Jedinstvena srpska stranka (SRS, DSS, NS i SPS). U ovoj prvoj grupaciji smatraju da je glavni izvor nezadovoljstva upravo nezaposlenost. I onda se ljudi prazne na ulicama. U srpskim strankama tvrde da su Srbi uplašeni i da im se šalju loše poruke. Ljuti ih što Beograd stalno priča o Sandžaku, a ne o Raškoj oblasti, i što svi zaboravljaju da su Srbi većinski narod u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši, pa je, kad se sve sabere, odnos Srba i Bošnjaka pola-pola.
- Slične stvari sa navijanjem dešavale su se i ranije, ali mene zabrinjavaju političke poruke koje su se čule te večeri, i ne samo tada - kaže za ”Novosti” reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić. - Bez obzira na sve, mislim da većina Bošnjaka doživljava Srbiju kao svoju državu, iako imaju snažne emocije prema Turskoj. A oni koji viču ”Ovo je Turska” su izmanipulisani.
Zilkić dodaje i da ne vidi da su Bošnjaci ugroženi, bar ne više od ostalih žitelja Srbije, koja se našla na udaru ekonomske krize.
Sa njim se slaže i gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović:
- Sandžak treba da bude most saradnje između Beograda i Ankare, a ne da ih razdvaja. Često kontaktiram sa turskim zvaničnicima i biznismenima iz naše dijaspore. Njihov stav je da svi poštuju državu u kojoj žive.
Mahmutović dodaje i da većina građana Pazara osuđuje sve češću ratnohuškačku retoriku:
- Sve će se ovo ”obiti o glavu” i Bošnjacima i Srbima. Zastale su najavljene investicije, a naši biznismeni prodaju manje robe u Srbiji. Ali, nekima odavde očigledno odgovara situacija ”što gore to bolje”. Nadaju se da će tako osvojiti vlast. nV. C. SpasojeviĆ
MUAMER ZUKORLIĆ O INCIDENTIMA I SVOJIM ZAHTEVIMA
NEĆU RAT, TRAŽIM AUTONOMIJU
Najveći broj Bošnjaka u Novom Pazaru navijao je na košarkaškoj utakmici u subotu za Tursku. Naravno da sam navijao i ja kada je to činio moj narod. U reprezentaciji Turske ima pet igrača iz Sandžaka. Neki su bili cinični, pa rekli ”Pobedio Sandžak Srbiju!” U reprezentaciji Srbije nema nijednog Bošnjaka odavde. To je diskriminacija.
Ovako glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić komentariše događaje od prošlog vikenda.
NEKA ME VIDE
* ZaŠto ste pozvali međunarodne posmatrače?
- Ako kažu da je muftija glavni problem, neka posmatrači dođu i to utvrde. To je i interes Srbije. * Nije to bilo baš puko navijanje za svoje sugrađane, na pazarskim ulicama čule su se parole ”Ovo je Turska”!
- One jesu upozoravajuće i o tome govorim poslednje tri godine. A svako moje upozorenje se tumači kao ”zveckanje pretnjama”. Sada je Beograd odjednom doživeo šok. Ali, diskriminatorsko je i iščuđivanje što Bošnjaci navijaju za Tursku kada u Banjaluci svi navijaju za Srbiju protiv BiH. Kada tome dodate brutalno kršenje zakona u odnosu na Bošnjačko nacionalno veće i Islamsku zajednicu, diskriminaciju IZ u odnosu na SPC, izbacivanje veroučitelja iz škola, dobijate ovo.
* Ima i Bošnjaka koji tvrde da je ceo događaj insceniran?
- To je manipulacija. Ako neko jeste to organizovao, to su navijačke grupe, i zna se kome su bliske. Vlast posle ovoga mora ozbiljno da se pozabavi reintegracijom ovog prostora. Državne službe opstruisale su sve moje pokušaje reintegracije, kao što je objedinjavanje IZ. Ako muftija hoće secesiju, šta će mu vezivanje za Vojvodinu i užu Srbiju? Zašto pravi internacionalni univerzitet sa preko 40 odsto srpskih studenata?
* Mislite li da će Sandžak goreti?
- Nikada ne treba potceniti mali požar, malu bolest i malu mudrost! Da sam hteo da palim Srbiju, bilo je prilika u vreme bosanskog ili kosovskog rata...
* Zašto tada niste pričali o Srebrenici, a pričate sada?
- Tada su bili topovi nad Pazarom. A i želeo sam da se Srbija oslobodi Miloševića i postane demokratska. I taman je nešto zaživelo za vreme Đinđića, da bi posle njegove smrti počelo da se gasi. Đinđić je pitao šta nam treba. Rekao sam - univerzitet i infrastruktura - nisam tražio autonomiju.
NISAM MILITANTAN
* Da li je tačno da imate puno telohranitelja, naoružanih dugim cevima, koji šire strah?
- Priča o dugim cevima je neistina. Pitanje mog obezbeđenja je zamerka na račun države u kojoj se osećam nebezbedno. Mnogima smeta muftija koji usred Srbije priznaje da navija za Tursku.
* Šta će streljana na Vašem fakultetu?
- To je klub koji je samo iznajmio prostorije. Fame oko nje su dokaz koliko se nisko ide da me predstave kao militantnog!
* Ali je danas tražite?
- Zato što su ljudska prava i slobode ugroženi. Bošnjaci su jedini evropski narod koji nema svoju državu. To mi izaziva nesigurnost, zbog koje mogu ili da tražim nacionalnu državu - što znači novi rat, i to ne podržavam - ili da tražim dodatne mehanizme. Jedan su evrointegracije, a drugi autonomno uređenje regija u kojima su Bošnjaci većina.
* A Islamska zajednica?
- Veštački je stvorena i država mora preduzeti korake da je ugasi. Ako se to ne desi, prorežimske stranke su izgubile na izborima za Bošnjački nacionalni savet, izgubiće i na narednim lokalnim izborima, i onda ćete imati homogeno bošnjačko biračko telo u Sandžaku nasuprot Beogradu.
* Čini se da ste iz vere previše zakoračili u politiku!
- Ako sam zakoračio, na to su me naterali.
* Da li se osećate kao građanin Srbije?
- Ja sam građanin Srbije bilo to vlasti milo ili ne, i neću se toga odreći. Dok galamim na režim, znači da se borim za ovu državu. Onog trenutka kad prestanem, država me više ne zanima. Sve što radim, radim da popravim stanje.
* Ili da se bolje pozicionirate pred izbore?
- Nemam za to razloga. Dobro sam pozicioniran, a ne planiram da se kandidujem. Spreman sam za dijalog s Beogradom. Bolje da 100 godina razgovaramo, nego da se 100 minuta svađamo.
Život nije samo topla plima.
I kada te nema - treba da te ima...![]()
Prkos,mogla si i svojim recima o onome sto ti ne prija..i cime si konkretno razocarana iznenadjena...sta ti smeta..
stice se utisak da ovolikim copy-paste tekstovima spamujesh temu , o reakcijama sa utakmica i versko-politickim istupima ima drugih tema
el sad bolji naziv teme? posto je naziv najbitniji a ne ono sto sam pisala... da li ste zaista toliki pobornici forme a ne sadrzaja?
Proleteri svih zemalja, ujedinite se!
Па, рекла бих да је ово прави назив.
Мудрост се састоји у томе да се баци у море што мањи део товара да би брод пловио лако.
e tako treba.
E, sad,,,
MRZNJA
"Sidarta Gautama istraživao poreklo mržnje, zaključujući: »Mržnja se nikad ne smiruje mržnjom, već jedino njenim odsustvom. Ovo je večni zakon.«
Rene Dekart je definisao mržnju kao svjesnost da je neko ili nešto loše, u kombinaciji sa jakom potrebom da se od toga udalji.
Baruh Spinoza je definisao mržnju kao tip bola čiji uzrok leži u spoljašnjim izvorima. Aristotel je posmatrao mržnju kao želju za uništenjem nečega što je neizlječivo vremenom.
Dejvid Hjum je mržnju smatrao osjećanjem koje se ne može umanjiti i koje se uopšte ne može definisati.
U psihologiji, Sigmund Frojd je definisao mržnju kao stanje ega koje želi da uništi izvor svoje nesrećnosti
U nešto modernijem stanovištu, u knjizi Penguin Dictionary of Psychology (psihološki riječnik) mržnja se opisuje kao „duboko, trajno, jako osjećanje koje izražava animozitet, ljutnju i neprijateljstvo prema osobi, grupi ili predmetu“.
Pošto se smatra da je mržnja dugotrajno osjećanje, mnogi psiholozi smatraju da je to više trajni stav osobe nego (privremeno) emocionalno stanje...."
kada kazemo "mrznja" znaci ne podnositi-osecati antipatiju, odbojnost..
a sadasnji NASLOV teme:
"... ZAr da te mrzim?.."...sada se kao preispitijemo da li,koliko i zasto je doslo do mrznje(nezadovoljstva)..jesmo li sigurni u svoju odluku..
Koliko sam ja shvatila TEMU ovog posta je antipatija-razlog za netrpeljivost devijantnog stanja u okruzenju u kojem zivimo ..nazovite to i "domovinom" okruzenjem -infrastrukturu u kojoj smo se "cementirali" slucajno-jer nismo imali nacina da biramo...a i nije nas bolelo ni malo..imali smo razloga za nasmejani pogled...no sada to nije slucaj..pa je zato urlik neprijatan i ovim nacinom iznosimo svoje stavove ZASTO NAM SE NE DOPADA DA ZIVIMO U DOMOVINI SRBIJI.(ili bilo kojoj drugoj-ako je imamo)
e takosad možemo kolektivno da kakimo po žutima
p,s. s ovakvim nazivom teme mogu i ja da kažem koje slovo![]()
Ko nije probao urmašicu taj ne zna šta je slatko
ko je žut?
pardonžuti potpomognuti crvenima i kvazi penzosima
![]()
Ko nije probao urmašicu taj ne zna šta je slatko
aaa....političari žuti...kao mravi, bre
sećam se dana kada je mm izgubio posao...pre sedam i nešto godina...rekoh sebi ''zar opet?!'' i mislila sam da neću moći da izdržim.
i nisam izdržala. prsla sam načisto.
ali, ne krivim za to druge. samo sebe....ko mi ebe mater što ne umem da se ponašam kao žuti (mravi).
mada, meni su oni svi isti kad dođu na vlast...svi.
G,ja se tebi izvinjavam ,ali ja sam koliko mi se čini u postu koji ti je sporan jasno odgovarala na postavljeno pitanje :
Kao drugo - ja ne pamfletiram ,nego iznosim sopstveno mišljenje ,koje primenjujem u sopstvenom ponašanju.Nije redak slučaj da se jedno govori,drugo misli,a treće radi.Citiraj Prvobitno napisano od G Vidi poruku
Ako sam dobro razumeo ti smatraš da tolerancija i međusobno razumevanje kao i poštovanje u Srbiji nisu mogući. Ili smatraš da nisu mogući u ovoj diskusiji? Ili među nama koji smo diskutovali možda? Ja smatram da jeste u svemu ovome ranije navedenom...To je Srbija koju bi ja želeo i za koju sam se borio. Boriću se i dalje.
Nisam u toj priči,ma koliko to tebi ličilo na pamflet.
Kao treće - sve počinje i završava u jednom ljudskom društvu na odnosima medju ljudima i na kojim principima su oni izgradjeni,te koliko se ti principi poštuju.
Govorila sam o elementarnim pravilima u tim odnosima.
Još jednom ti se izvinjavam,ali površno shvataš smisao onog što pišem,što u krajnjem nije ni strašno,jer se u pisanoj diskusiji ne može uvek do kraja preneti ono što se može
u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji.
Četvrto - borbu protiv korupcije treba da započnu oni koji svojim ponašanjem korupciju i ustoličavaju kao društveno prihvatljiv način funkcionisanja u jednom društvu,a to su obični mali ljudi koji s jedne strane žele da dobiju više ili brže nego što im sleduje,s druge strane žele da izbegnu odgovornost koju im nameće zakonska regulativa,s treće strane žele da dodju do nečeg što im inače ne pripada,i da ne nabrajam dalje ,primera je mali milion.
Onaj ko se žali na korupciju u zdravstvu,neće odneti lekaru obeležene novčanice i pokrenuti protiv njega postupak,jer mu je razmišljanje - bolje ja da ćutim,može on meni zatrebati opet.Oni koji to urade ne ostvare pravdu do kraja ,jer lanac ima karike,a ove su lepo povezane.Retko se naidje na najslabiju kariku koja će da popusti.
Lekari koji znaju da njihove kolege uzimaju novac po tačno odredjenom tarifniku,ćute da se ne zameraju sa kolegama,a i nije njihova briga,sistem ćuti jer mu to rešava problem adekvatne nadoknade koja se zove plata.Što da plaća fond,kad već plaćaju pacijenti.
Prosveta -dete mi je vunderkind,ali ga profesori mrze,pa daj da pitam koliko košta da ga manje mrze,odnosno daju malo bolje ocene.
Treba da padne i da izgubi godinu,ali zašto ta bruka da me snadje,daj da platim pa da prodje ili da mu se popravi ocena.Koliku sam i da li sam medvedju uslugu napravio detetu,o tome ne razmišljam,ne zbog toga što ono neće znati ,jer u krajnjem slučaju ,ne mora se sve ni znati,već zbog modela ponašanja koji mu ja kao autoritet serviram kao prihvatljiv,pa i ono sutra da zna da ono što ne može da ostvari pameću,može parama.
Vozio sam u pijanom stanju,i treba da platim debelu kaznu,i da ostanem bez dozvole,
daj da pitam koliko to košta da se ne sudimo,a i auto mi treba,ne mogu bez njega.
Ubio sam čoveka u saobraćaju,ali sudija je iz mog sela,daj se dogovorimo k'o zemljaci,ko će kome ako ne svoj svome,gde da idem u zatvor zbog *gluposti* ....
muka mi je da se prisećam za šta je sve čovek spreman da plati i da traži vezu da bi izbegao odgovornost.....pa ti i ovo smatraj pamfletiranjem.
To što nisi ti pasivan posmatrač,nije dokaz da je sedenje skrštenih ruku previše uopšteno!
Duže vreme već u ovoj zemlji rezultate izbora prave ne oni koji glasaju,već *sofa* birači,kojima ne pada na pamet da glasaju.Za mene je i to jedna od pozicija ne mrdati malim prstom. Posla ima,ali nema ko da radi - ja sam išla da berem maline za dnevnicu,a imam stalan posao,imam i dodatni posao,kako bi narod rekao,išla sam u nadnicu,dolazile su žene iz Kraljeva,Subotice,Kragujevca...iz Bugarske čak,a u mom gradu radne snage NEMA !!!Mala mu dnevnica 1500 RSD i tri puta da jede i pije...
Ima,ali nema ko da sedi u kafićima i na terasama na kojima su pojedini stolovi rezerve.
Što se tiče ovog zadnjeg,kad me pitaš za repatu stranu ,znaš ti vrlo dobro ko se ne da poterati i povesti i u kom kontekstu je upotrebljeno.
Bez ikakve nelagode,odgovoreno ti je na pitanja koja si postavio.
Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nežnost kukavičluk
A klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a ćutanje neznanje.
e, ja sam pasivan posmatrač.