Member Area

Razbibriga - Pokreće vBulletin

Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 ZadnjaZadnja
Pokazuje rezultate 21 do 40 od 55
    Registrovani Član
    Zazijavalo avatar
    Status : Zazijavalo je odsutan
    Registrovan : Aug 2009

Početno Re: Еманципација

Problem je u ciljevima. Porodica bi trebalo da funkcioniše kao jedna celina, da ima zajednički cilj. Da bi se ovo postiglo, postoji nekoliko ekonomskih modela. Ne kažem da je bilo koji bolji od nekog drugog. Ali, neki funkcionišu, a neki ne.
    Neki modeli funkcionišu za određeni sklop ličnosti (kao što si dobro primetila u vezi sa musimankama, na primer). Nekima prija nešto drugo.
    U jednom selu u južnoj Rumuniji išao sam da pazarim neko žito. I sad, izađe domaćin, čuje šta oću i kaže da pričekam. Jerbo će da pita ženu, pa kako ona odluči. Mož i tako.

Ali, zajednica može da funkcioniše samo ako njeni članovi ulažu zajednički napor. Kada emancipacija počne da znači izdizanje jedinke (bilo muškarca, bilo žene) iznad značaja porodice, nastaje problem.
    Tako nekako.

Registrovani Član
    причалица avatar
    Status : причалица je odsutan
    Registrovan : Jun 2009
    Pol:
    Tekstova u blogu : 38

Citiraj Prvobitno napisano od Zazijavalo Vidi poruku
    Problem je u ciljevima. Porodica bi trebalo da funkcioniše kao jedna celina, da ima zajednički cilj. Da bi se ovo postiglo, postoji nekoliko ekonomskih modela. Ne kažem da je bilo koji bolji od nekog drugog. Ali, neki funkcionišu, a neki ne.
    Neki modeli funkcionišu za određeni sklop ličnosti (kao što si dobro primetila u vezi sa musimankama, na primer). Nekima prija nešto drugo.
    U jednom selu u južnoj Rumuniji išao sam da pazarim neko žito. I sad, izađe domaćin, čuje šta oću i kaže da pričekam. Jerbo će da pita ženu, pa kako ona odluči. Mož i tako.

Ali, zajednica može da funkcioniše samo ako njeni članovi ulažu zajednički napor. Kada emancipacija počne da znači izdizanje jedinke (bilo muškarca, bilo žene) iznad značaja porodice, nastaje problem.
    Tako nekako.
    e, pa da.....u pravu si. ništa bez celine.
    hoću da kažem da nije baš zgodno kada neko ne želi da se menja uopšte...ili se menja na kratke staze. svako od nas u zajednici treba da da svoj doprinos. e sad, svako od nas misli da je njegov doprinos sasvim dovoljan. problem je kada taj doprinos uopšte nije dovoljan za funkcionisanje (po demokratski utvrđenim prioncipima )....e, tu onda dolazi do čuvenog ''nemam pojma šta ti je?''...a ti samo hoćeš i da druga osoba, partner(ka), žena, muž ili ko već se više potrudi, jer je pomoć potrebna....
    u takvoj situaciji izgleda kao da dolazi do uzdizanja jedinke, a to nije realno....jedino je realno da ta osoba podnosi najveći teret.
    naime, kao na poslu - ako je neko neradnik, onda posao mora da odradi neko drugi umesto njega.
    a u porodici se preuzimanje tuđeg posla zove emancipacija, sa negativnom konotacijom po tu osobu...što je tužno, u najmanju ruku.
    где си пошла с крмељиве очи

nikad nema cigare !!!
    Ciciban avatar
    Status : Ciciban je odsutan
    Pol:
    Tekstova u blogu : 19

Citiraj Prvobitno napisano od Zazijavalo Vidi poruku

Tako nekako.
    Pricas o emancipaciji u okviru porodice, jeste da je zajednicki napor neophodan da bi porodica funkcionisala kao celina ali je opet svaki clan samo "emancipovani"( sto mrzim ovu rec ) deo te celine koji bez integriteta sopstvenog cilja i jedinstvenog stava ne bi bio od velike korististi zajednice ( porodice ) . Isti (kontra)efekat se postize i onda kad, kao sto si naveo , emancipacija pocne da znaci isticanje jedinke iznad znacaja porodice , onda vec ne pricamo o emancipaciji . Harmonija se mnogo tesko postize ali s malo vise truda nije nedodirljiva.
    Ciji potpis?

Registrovani Član
    причалица avatar
    Status : причалица je odsutan
    Pol:
    Tekstova u blogu : 38

harmonija može da se postigne i bez emancipacije...
    где си пошла с крмељиве очи

Registrovani Član
    Zazijavalo avatar

Ja sam, kako se to nekada govorilo za "aktivnu miroljubivu koegzistenciju".
    A imam o temi još svašta da napišem, al me sad kolje vreme.

Registrovani Član
    QueenOfClubs avatar
    Status : QueenOfClubs je odsutan
    Registrovan : Jul 2009
    Pol:
    Tekstova u blogu : 1

Citiraj Prvobitno napisano od Ciciban Vidi poruku
    Nase zene su emancipovane , arapske nisu : Znaci mozes sama - izvoli !!!

usput ,ne bi htela biti ni nalik "emancipovana" bilo kojoj arapskoj zeni
    Па као и код нас, и код њих неке жене могу саме, неке не.

Успут, ни оне не би волеле да буду ни налик било којој европској жени.
    Али, није то била поента ове приче о арапским женама.
    Ја сам заиста желела од њих да чујем како живе и могу само да кажем да су махом задовољне.
    Упознала сам и оне са заром, и оне само са марамом и оне у бикинијима.
    Мудрост се састоји у томе да се баци у море што мањи део товара да би брод пловио лако.

nikad nema cigare !!!
    Ciciban avatar
    Pol:

Citiraj Prvobitno napisano od QueenOfClubs Vidi poruku
    Па као и код нас, и код њих неке жене могу саме, неке не.

Успут, ни оне не би волеле да буду ни налик било којој европској жени.
    Али, није то била поента ове приче о арапским женама.
    Ја сам заиста желела од њих да чујем како живе и могу само да кажем да су махом задовољне.
    Упознала сам и оне са заром, и оне само са марамом и оне у бикинијима.
    Pa jasno , ali i kod nas i kod njih neke vole da budu same, neke ne .

gde je bila poenta kvini? Kod toga da treba da zalimo muskarce sto oni "vise" nemaju nikakva prava, nema ko da im kuva , da im pere , pegla ( a koliko li su emancipovane one zene koje peglaju za dnevnicu) , ima ko da im pere i da im pegla i da im kuva i da im ljulja decu i da ih mazi pazi golica ali je emancipovana do bola pa joj se ne da da unisti ( zuti) manikir ozbiljno neznam gde ti je bila poenta

p.s. po meni najemancipovana od dosad pomenutih na temi je ona koja je prodala zito Zaziju
    Ciji potpis?

Registrovani Član
    QueenOfClubs avatar
    Status : QueenOfClubs je odsutan
    Registrovan : Jul 2009
    Pol:
    Tekstova u blogu : 1

Не ради се о самоћи, већ о избору.

Поента је да полако све прелази у парадокс.
    Да жене више саме не знају шта желе.
    Само слушам изјаве и питам се...
    Ја сам самостална. Не, ја не вадим новчаник кад је мушкарац у друштву.
    Ја њему да кувам? Нек плати вечеру.
    Наравно да ћу да му се супротставим у друштву кад мислим да није у праву. Ах, тако чезнем за правим џентлменом...
    Све могу сама. Сутра ћу да зовем Марка да ми помери онај ципеларник. (мислим, ципеларник може и твој син да помери)

Питање теме није шта је еманципација. Сви смо толико паметни да умемо да изгугламо дефиницију.
    Већ како је жене доживљавају у односу према мушкарцима.
    Е па ја стварно не знам шта хоће. А верујем да ни мушкарци немају појма.
    Мудрост се састоји у томе да се баци у море што мањи део товара да би брод пловио лако.

nikad nema cigare !!!
    Ciciban avatar
    Pol:

Citiraj Prvobitno napisano od QueenOfClubs Vidi poruku
    Не ради се о самоћи, већ о избору.

Поента је да полако све прелази у парадокс.
    Да жене више саме не знају шта желе.
    Само слушам изјаве и питам се...
    Ја сам самостална. Не, ја не вадим новчаник кад је мушкарац у друштву.
    Ја њему да кувам? Нек плати вечеру.
    Наравно да ћу да му се супротставим у друштву кад мислим да није у праву. Ах, тако чезнем за правим џентлменом...
    Све могу сама. Сутра ћу да зовем Марка да ми помери онај ципеларник. (мислим, ципеларник може и твој син да помери)

Питање теме није шта је еманципација. Сви смо толико паметни да умемо да изгугламо дефиницију.
    Већ како је жене доживљавају у односу према мушкарцима.
    Е па ја стварно не знам шта хоће. А верујем да ни мушкарци немају појма.
    Sa prvim delom se slazem , zaista ne znaju sta hoce a neke i neznaju sta je zapravo emancipacija ( zato sam rekla da mene rec emancipacija jedino na rome asocira) , a drugi deo , pa muskarci ne samo sto nemaju pojima , oni i ne verujem da zele da znaju sta ona ustvari hoce, jer ( konacno sam shvatila) toliko smo komplikovane i konfuzne da se gubimo u prostoru .

a ono najprvo , pa nigde nisam naglasila ni samocu ni izbor, imaju izbora pitanje je dali zele da budu same ( kad su vec toliko emancipovane da mogu)
    Ciji potpis?

Registrovani Član
    tol avatar
    Status : tol je odsutan
    Registrovan : Aug 2010
    Pol:

Zivimo u patrijarhatu..ipak..
    Emancipacija...ili pitanje slobode i jednakosti..i postovanja..je varijabilna pojava..trebalo bi da bude slobodan izbor..no za zenu nije..pretezno
    Jos uvek muskarac(drustvo u sirem smislu) diktira uslove emancipacije zene i igru u braku(životu)..a zena se povinuje dominaciji, ako zeli zajednicu..
    Retkost je da je obostrana emancipacija bracnih partnera deo podrazumevanog nasledja ..stecenog vaspitanjem kroz porodicu..
    " Radničko sporstke igre" u dominaciji su uvek na strani-jačeg, finansijski ili onog koji manje voli.

Platon je imao interesantnu hijararhijsku koncepciju pri teoriji o seobi duša, ili reinkarnaciji :

" Muškarac je najviši način postojanja, pa ako u životu muškarca bude nekih krađa, malverzacija i sličnih loših osobina, onda, pošto umre, njegova duša se u narednom životu pojavljuje u telu žene (dakle, postaje žena). To je kazna za loš život u prethodnom životu. (Naravno, ispod žene postoje neke životinje. Na dnu se nalazi riba.)"
    toliko o istorijskom odnosu prema zeni..

Registrovani Član
    G avatar
    Status : G je odsutan
    Registrovan : May 2010
    Pol:

Ne živimo u Patrijarhatu. Živimo u siromašnom društvu gde se ljudi bave golom egzistencijom a muškarac i žena se ne bave jedno drugim ili vezom, brakom, porodicom nego samo povremeno "Radničko sportskim igrama". Nema ljubavi u braku kad nema para a samim tim ni patrijarhata ni matrijarhata. Samo otuđenje... Apatija. Nema borbe za lične slobode kad se ljudi bore za komad hleba. Posao se čuva i trpi mobing i seksualno uznemiravanje jer se žaljenjem dobija otkaz ... Favorizuje se poltronizam a od poltrona i dupelizca nema Pater familiasa... Usput pukli smo od Arsenala 1:3. SBB me ebe pa razbija i jako sam nervozan...

Registrovani Član
    tol avatar
    Status : tol je odsutan
    Registrovan : Aug 2010
    Pol:

pa..zivimo u patrijarhatu..globalno...u siromasnoj drzavi..na zalost je to jos dominantnije...
    pogledati treba samo posodavce i zensku radnu pratnju...dovoljno...
    U braku emancipovana zena je retko zadovoljna polozajem i da ima razumnog supruga..
    ona to moze da bude...ali u granicama koje diktira muz..(ako zeli harmoniju u braku..i da taj brak traje)

Registrovani Član
    Zazijavalo avatar

Na vlastitu bruku, moram priznati da meni ovaj pojam nije bio jasan. Mislio sam da je to "emancipovan" oznaka za ljude čija je deviza "živi i pusti druge da žive".

Sada sam saznao da je emancipovana osoba ona koja sama sebi otvara vrata i konzerve, 'rani se u pekari, ide okolo izgužvana jer je peglanje puno jezivih uspomena na mnoge generacije neemancipovanih osoba koje su umrle sa peglom u ruci, nakon mukotrpnog života ispunjenog peglanjem.

Registrovani Član
    kojica avatar
    Status : kojica je odsutan
    Pol:
    Tekstova u blogu : 15

neće valjda da se muči da otvara vrata... SAMA...

Registrovani Član
    Zazijavalo avatar

Vrata u principu otvara onaj što ima štanglu i čarapu na glavi. Istina je da emancipovane osobe bez čarape i štangle imaju lošiji ekonomski status.
    S druge strane, onaj što nosi čarapu na glavi izložen je podsmehu okoline. Jer nije emancipovan.

Registrovani Član
    kojica avatar
    Pol:

Ako već ima bolji ekonomski status, zašto ne angažuje negoga da mu otvara vrata, nego se izlaže podsmehu?

Registrovani Član
    Zazijavalo avatar

Setio sam se! Mojca se zvala planinarka.

Elem, niko neće da se zapošljava kod osobe koja ide okolo sa čarapom na glavi.

Registrovani Član
    kojica avatar
    Pol:

Zar sme da neće?

Baš si morao da se setiš...

Registrovani Član
    Zazijavalo avatar

Što ja volem da spamujem.
    I moja tetka rado spamuje.
    Da li i vi rado spamujete?

lilasta
    Lilu avatar
    Status : Lilu je odsutan
    Pol:
    Tekstova u blogu : 7

boze, sto meni zaigra srce kad zazijavalo spemuje...
    Proleteri svih zemalja, ujedinite se!

Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 ZadnjaZadnja

Članovi koji su pročitali ovu temu: 0

There are no members to list at the moment.

Oznake za ovu temu

Dozvole

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete slati odgovore
  • Ne možete postavljati priloge
  • Ne možete izmeniti svoju poruku
  •