Ovde nije tako... Direktor je izuzetno korektan i vaspitan čovek i u svemu se savetuje sa nama... Nikad ne donosi odluke bez konsultacija sa savetom roditelja. Skoro smo donosili odluku na štetu profesora i ispoštovana je ... Tiče se dnevne ažurnosti elektronskog dnevnika...Mislim da smo mi u provinciji zainteresovaniji za društveno korisne (neprofitabilne aktivnosti).
![]()
где си пошла с крмељиве очи
To je tako zbog manje koncentracije stomatologa u školskom savetu.![]()
valjda zbog mentalnog profila...![]()
PUTOVANJE SREDNJOŠKOLACA U INOSTRANSTVO POSTALO POGUBNO ZA KUĆNI BUDŽET, A TEK KAD SE NEŠTO DOGODI TRAŽE SE ODGOVORNI
''Novosti'' 08.10.2011.
ŠTA ulazi u cene ekskurzija, koje su za većinu srpskih porodica paprene, niko tačno ne zna. Roditelji ne dobijaju troškovnik, niti fiskalni račun za putovanje. Istina je da odluku o putovanju donose saveti roditelja, ali je pitanje da li oni mogu da odlučuju u ime svih ili je to samo da bi se ispoštovala zakonska procedura.
Od cena ekskurzija prosečnom građaninu Srbije se zavrti u glavi. Tako za sedmodnevno putovanje u severnu Italiju treba izdvojiti blizu 500 evra, što su nečije dve mesečne plate. Tome treba dodati i džeparac za decu, koji nije manji od 200-300 evra. U cenu su uračunati prevoz, smeštaj, ulaznice za posetu kulturno-istorijskim spomenicama, dnevnice nastavnika koje se kreću od 25 do 30 evra po učeniku.
- Cena aranžmana zavisi od toga da li će deca biti smeštena u hotelu u centru grada, da li će imati polupansion, šta žele da posete - objašnjava Mirko Milovanović iz agencije "Viva travel". - Probleme imaju oni koji angažuju agencije koje nemaju iskustva. Jer, nemaju svi hoteli grejanje, neki imaju posebne sobe za ekskurzije i đacima "podvaljuju" sa skromnijom ishranom.
Prema rečima Dragane Soćanin, predsednika Udruženja roditelja, ne mogu predstavnici koji se nalaze u savetu odlučivati u ime svih roditelja. Kako ističe, oni se uglavnom dovode pred svršen čin, kako bi se ispoštovala procedura.
- Cene ekskurzija su vrlo visoke i mnogi roditelji ulaze u kredite kako bi priuštili putovanje svojoj deci, jer se u školi nalaze pod svojevrsnim vršnjačkim pritiskom da se ne izdvajaju - navodi Soćaninova. - Zbog tih stvari u drugi plan se stavlja bezbednost dece. Svake godine se nešto loše desi. Postavlja se pitanje šta smo mi naučili iz tih grešaka i tragičnih događaja. Tek kada se nešto desi traži se odgovornost, a takve događaje treba sprečiti.
Soćaninova ističe da bi, možda, trebalo promeniti proceduru odlučivanja, pa makar ona trajala i duže. Ceo postupak treba da bude transparentan i akcenat stavljen na bezbednost dece.
- Ako školski sistem nije sposoban da decu vrati živu i zdravu sa ekskurzija, neka ih ukine, pa kada to budu mogli, neka ih ponovo uvedu - poručuje Dragana Soćanin.
postovala sam ovo iznad, jer mi ne izalzi iz glave tragedija u budimpešti.
sva sreća, naše ćerke si završile sa tim ekskurzijama bez nekih problema (osim što su stariju totalno pokrali u barseloni), ali nekako je to pregurala.
ali, ovo - to je strašno. uopšte mi nije jasno kako ne mogu da premere da nikakav novac koji zarade za tih par dana nije vredan ovog užasa?
kad je moj sin trebao da ide na ekskurziju jedva smo prikupili profesore i privoleli ih,nisu hteli ni pod tackom razno..i ti koji su pristali trazili su da ide iz svakog odeljenja po jedan roditelj,jedino tako..deca su se malo bunila,ali je bilo ili to ili nema ekskurzije,pa su prihvatili.sve se dobro zavrsilo,samo su posle roditelji koji su isli pevali drugu pesmu nego pre odlaska...shvatili su da neko sa 17 god.nije bas samo -dete-...
Moja starija je isla u Italiju, vratili su se bolesni i izgladneli. Sav dzeparac su davali na hranu, jer su im servirali neke bajate splacine, spavali u losim hotelima, katastrofa, a kostalo je toliko da smo ladno nas cetvoro mogli kolima otici na par dana tamo.
Kod mladje je problem resen elegantno, tj. razredna ga je resila tako. Zacepili su cenu, narod nema pare, i od 26 ucenika, samo su 3 ucenice otisle sa razrednom u Spaniju. 3 ucenika na maturskoj ekskurziji !!! To su inace bile 3 ljubimice od razredne, tako da su se njih 4 bas lepo provele. I dalje ne razumem kako je to razredna izvela, zar ne treba neki procenat dece u svakom odeljenju da se izjasni da putuje, da bi se ekskurzija odrzala?Ili su uspeli da nakupe neki minimum na nivou cele skole?
e, ne znam...znam samo da naša mlađa nije ni htela da ide na matursku exurziju - bili su prošle nedelje ne znam ni ja gde...nisam pitala.
kad je trebalo da se počne sa uplaćivanjem pre par meseci, ona je rekla ''nemoj, mama, to je bacanje para. ako mi se bude negde išlo, ići ću s nekim, a ne sa celom školom!''
mene je začudilo, ali mi je gloopo da insistiram na nečemu o čemu je već donela odluku.
ima li kraja exurzijama?
evo, sad starija kaže da organizuju na faxu exurziju u rumuniju - da obiđu drakulin dvorac za 160 evravaljda će sutra ovo drvo ispred zgrade da osvane sa malo para, pa da naberem....da se nađe
![]()
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/323...ode-cela-plata
dakle, đaci turističke škole ne mogu da putuju zbog besparice roditeljaužas.
Мрзим екскурзије, нарочито за ниже разреде
што су деца млађа, то ме екскурзије више нервирају
прескупе су и деца се неретко враћају болесна
ma, ekskurzije su postale besmislene. one se svode na dotiranje profesora, a deca nemaju uglavnom pojma ni gde su bila ni šta su radila.
ja sam za ukidanje ekskurzija