E nešto me mrzi da pravim uvod. Valjda svi znaju šta je alkoholizam.
Htela sam da pitam sledeće..
Da li je tačno da alkoholičar samo dobrovoljno može da ide na lečenje.
Ako je tako.. kako pomoći čoveku koji sam sebe ubija?![]()
E nešto me mrzi da pravim uvod. Valjda svi znaju šta je alkoholizam.
Htela sam da pitam sledeće..
Da li je tačno da alkoholičar samo dobrovoljno može da ide na lečenje.
Ako je tako.. kako pomoći čoveku koji sam sebe ubija?![]()
evo, baš slušam emisiju...postoji velika razlika između muškog i ženskog alkoholizma.
ovaj drugi je mnogo gori, jer žene mnogo više kriju da konzumiraju alkohol, pa dođu na lečenje u poodmakloj fazi...kada najčešće više nikoga nema uz nju, nema podršku i mnogo je teško lečiti ženski alkoholizam.
inače, ova dr kaže da većina alkoholičara želi da se leči, ali nema snage da se suoči sa celim procesom izlečenja, bez podrške najbližih.
где си пошла с крмељиве очи
..koliko sam ja obaveštena jeste tako je samo ako on pristane...a ni nema tu leka ako sam ne shvata da mu je potreban lekar
na žalost![]()
osmeh je jedina kriva linija koju ne treba ispravljati
Krace i jasnije se ne moze srociti, dobro ti to...a sad, narode, ocu cujem vase misljenje![]()
Ovaj moj slučaj nije većinski...:raz_012:
Hoćete moje mišljenje?
Nemam ga. Samo sam beskrajno tužna jer gledam rođenog oca kako umire.
..da li on priznaje da je alkoholičar..ili ne, mislim da je to jako bitno pitanje....
Može biti izrečena i "obavezna mera lečenja od alkohola" koja obično ide uz presudu za drugo KD ili prekršaj. Najčešće uz prekršaje iz člana 6 zakona o JR i M ako se često ponavljaju i ako su izvedeni u alkoholisanom stanju.
Tacno je. Mada, retko koji alkoholicar ce u nekoj ranoj fazi priznati da to jeste..tek kad sve raz**** oko sebe..
Ponekad je neminovno alkoholicara uceniti pretnjom ne bi li ga primorali na lecenje..npr - otpustanje sa posla, razvodom..ili vec ne znam sa cim, zavisi o kome se konkretno radi
princip dobrovoljnosti mora da postoji, jer time je i pojacana motivacija za lecenjem .
Najbolje rezultate do sada (cak do 70% izlecenih) koliko je meni poznato, ima Porodicna terapija alkoholizma i njihov centar se nalazi u Paunovoj ulici u BG. Tamo sam u okviru svoje struke bila posetilac i zaista sam zadivljena nacinom lecenja i rezultatima..dakle , cela porodica je ukljucena uza i sira ...po potrebi i prijatelji, kolege sa posla..
Pijem da utopim tugu, al' prokleta stvar naučila da pliva.
ovako....kažu da je tanka granica između umerenog konzumiranja alkohola i alkoholizma.
zavisnik je onaj kome konzumacija utiče na svakodnevni život - zanemaruje obaveze, spoljašnji izgled, porodicu, neefikasan je na poslu, ima nagle promene raspoloženja...i još koješta. najgore je što živimo u društvu gde se alkoholisanje smatra pozitivnim činom, naročito među klincima, mada ni matori nisu mnogo boli (''ala smo se olešili sinoć....!'')....
što se neki roditelji trude da što pre utrpaju rakiju muškom potomku u usta, ili dojiljama savetuju da piju pivo zbog boljeg mleka
naravno da mora da postoji želja za izlečenjem....
tako je kod svake bolesti, pa onog pomenutog gripa...i običan grip hoću da lečim jer hoću da budem zdrava.
kod alkohola je to mnogo teže, jer se ne vidi odmah težina redovne konzumacije.
где си пошла с крмељиве очи
Razgovor i ljubav nikako ucene i pretnje. Kod zavisnika bilo koje vrste ucena potiče agresiju ili samodestrukciju...