Pored toga što si primetila da sam pravno dobro potkovan ne samo po pitanju krivičnog nego i drugih zakona, pravnih normi i postupaka evo da sve svedemo i na humani aspekt...

Jedna koleginica je već napisala da je njen otac alkoholičar a sad malo ja... Jedna meni bliska osoba sad pokojna je bila alkoholičar. Moj pokojni stric također i veliki broj mojih poznanika i kolega bilo da su u penziji ili još uvek profesionalno aktivni su postali hronični alkoholičari...Reč "alkos" nije primerena jer se radi o bolesti...Još jednom ponavljam da služba za socijalni rad nije zanemarljiv faktor u potencijalnom lečenju... Nije neophodno da hronični alkoholičar napravi prekršaj ili KD da bi centar pokrenuo postupak. I samodestrukcija je dovoljan razlog za pojačene mere nadzora pa i upućivanje na lečenje od ove zavisnosti...
"
Alkoholizam: je dugotrajna prekomerna potrošnja alkoholnih pića i klinički sindromi izazvani tom prekomernom potrošnjom."
"
Patološko pijano stanje: Nekad se u akutnom pijanstvu nealkoholičara, povremeno i kod alkoholičara, javlja poseban oblik teškog pijanog stanja koje karakteriše suženje ili potpuni poremećaj svesti, nemir, uzbuđenje, agresija, itd., nakon čega ostaje potpuna ili delimična amnezija."
"
Akutna alkoholna intoksikacija: To je posledica jednokratne upotrebe veće količine alkoholnih pića. Može nastupiti kod svakog pojedinca, alkoholičara ili nealkoholičara."
Za dijagnozu alkoholizma postoje različiti kriterijumi. Ukoliko dotična osoba ispuni određeni broj kriterijuma, smatra se zavisnom. Da bi se neko stanje označilo alkoholizmom, trebalo bi da ispunjava bar jedan od četiri kriterijuma:
-psihičku i fizičku zavisnost
-progresiju somatskih, psihijatrijskih i neuroloških komplikacija
-gubitak kontrole nad pićem
-nemogućnost apstinencije.
E sad razmislite koliko ovakvih osoba poznajete ... Jeste li voljni da priznate sebi da su alkoholičari?
I evo setih se da po nekim statističkim podacima svaka šesta odrasla osoba u Srbiji alkoholičar. Također,svedoci smo da je alkoholizam izuzetno prisutan i među maloletnicima...