Kolega,može se uvrediti osoba ili društvena grupa - hrišćani su društvena grupa kojoj i sama pripadam ,
i recimo da si ih uvredio tvrdnjama koje iznosiš kao da su naučno dokazane.
Da si ih izneo na način da navedeš kako postoje dileme i rasprave na tu temu,tada bi već drugačije izgledalo.
Ukoliko sam imaš takve stavove i veruješ u njih,onda je elementarna tolerantnost zadržati ih za sebe u
prisustvu onih koje bi takvi stavovi vredjali.
Ja mnogo što šta mislim o Jehovinim svedocima,i pripadnicima drugih veroispovesti,ali u skladu sa sopstvenim
verovanjima,ne iznosim ih na način da pobijam njihovo verovanje kao neispravno i ističem sopstveno,
bilo verovanje ili negiranje vere.
Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nežnost kukavičluk
A klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a ćutanje neznanje.
kolko vidim, temu je preciznije trebalo nazvati - koliko znate o izmišljenim likovima i njihovim dogodovštinama iz starog i novog zaveta![]()
every year, every week, every day, every memory
U prisustvu kažeš?
Pa oklen da znamo ko je ovde sve prisutan?
Zamisli da muslimani čitaju šta pišeš i nađu se smrtno uvređeni onime što pišeš,
jer je u suprotnosti sa onim u šta oni veruju.
Iznošenjem stava o sopstvenoj veri, vređaš sve ostale grupe, bili oni muslimani ili ateisti.
Dakle Biso, ovo ti je taktički skroz pogrešno.
Pa sad... Jevreji veruju da je ideja o Isusu kao božjem sinu krajnje bogohulna. Muslimani veruju da nije bio više od proroka. Stvar se dodatno komplikuje time da je bog zajednički. No, ne vidim da hrišćani iz obzira prema drugim verama ograničavaju na vršenje obreda u svojim crkvama, već vrlo glasno popularizuju svoju veru gde god stignu, bez obzira koliko to moglo smetati vernicima drugih vera.
Ovde diskutujemo. Možeš slobodno da pokušaš da dokažeš da se radi o dilemama, a ne o solidnim stavovima.i recimo da si ih uvredio tvrdnjama koje iznosiš kao da su naučno dokazane.
Da si ih izneo na način da navedeš kako postoje dileme i rasprave na tu temu,tada bi već drugačije izgledalo.
Ja nemam obavezu da budem "elementarno tolerantan", ma šta to značilo. A pogotovo ne mogu birati društvo na internetu. Bilo bi malo preterano da se uključim u forum, a onda ćutim zato što bi se tu mogao nači neki hrišćanin, Ciganin, peder, policajac, Slovenac, plavuša, obućar, fudbaler, ili pripadnik neke druge grupe koja bi se možda mogla osećati pogođenom.Ukoliko sam imaš takve stavove i veruješ u njih,onda je elementarna tolerantnost zadržati ih za sebe u
prisustvu onih koje bi takvi stavovi vredjali.
To bi zaista bilo krajnje nesmotreno s tvoje strane. Jer sa Jehovinim svedocima i pripadnicima drugih vera deliš mnogo više nego što ti prija da priznaš.Ja mnogo što šta mislim o Jehovinim svedocima,i pripadnicima drugih veroispovesti,ali u skladu sa sopstvenim
verovanjima,ne iznosim ih na način da pobijam njihovo verovanje kao neispravno i ističem sopstveno,
bilo verovanje ili negiranje vere.![]()
Ovde nema taktike kojice .
Ne znam da li si nekad pročitala da sam ja na religiji pisala bilo šta što zalazi u domen negiranja bilo čije vere ?? Zašto ? Baš zato što ne znam ko je koje veroispovesti i ne pitam ,jer iskreno,dozvoljavam da svak bira u šta će verovati.
Ako pišem o nečem onda predpostavljam da nas ima sa *raznih strana* i vodim računa da nekome ne nagazim na žulj.
Ukoliko se nadje ijedan takav post koji sam ja napisala onda ću prihvatiti da je ovo taktika .
Napisano je uopšteno,ja se nisam našla uvredjenom,jer iskreno verujem u Isusovo učenje,i kada ti neko raspali jedan ti mu poturi i drugi !
Ma što se za nesrećnu taktiku uvati. To mi jedina neozbiljna rečenica u postu,
a stvarno sam se trudila da ceo bude ozbiljan. :raz_067:
Ispravno bi bilo mesto taktički staviti logički.
Ostalo ostaje isto. I ja sam sigurna da se uz malo dobre volje svi ovde na temi možemo razumeti i dogovoriti.
Ajmo dalje..
Pitanja..![]()
Večnost je čista sadašnjost.
Pa, evo, ja sam pitao što je poneo telo za sobom. Misim, jel mu trebalo za stalno? A ako nije di ga je ostavio. Jer, beše se uputio na nebo. A još od Gagarina znamo da je nebo prilično negostoljubiva sredina za telo.
Od svega ti mogu reći da je najlakše banalizovati.
Forum nije društvena grupa,ali je društvena mreža koja okuplja neke ljude sa sličnim ili istim interesovanjima,i ne vidim zašto se ne bi vodilo računa o tome kakve utiske ostavljamo kod ljudi sa kojima provodimo neko odredjeno vreme,posebno ako je ta grupa ljudi mala i uglavnom odredjena,ne fluktuira.
Sa svim pripadnicima ljudske vrste delim sve ono što nas karakteriše kao vrstu i uopšte nemam problem da delim bilo šta sa pripadnicima bilo koje veroispovesti.
Trudim se da ispoljavanjem tolerancije ispoljavam i poštovanje tudjih kako uverenja tako i osećanja ....e sad,možda sam ja na pogrešnom mestu i sa pogrešnim ljudima u smislu identičnih vrednosti i njihovog delenja,ali ne odustajem od toga da se sve može i drugačije.